Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Σε ισχύ η απλοποιημένη διαδικασία έκδοσης βίζας για τις χώρες του Σένγκεν
  • [02] Eκδηλώσεις μνήμης

  • [01] ΕΕ: Σε ισχύ η απλοποιημένη διαδικασία έκδοσης βίζας για τις χώρες του Σένγκεν

    Τέθηκε από χτες σε ισχύ ο νέος ευρωπαϊκός κώδικας έκδοσης βίζας, ο οποίος απλοποιεί τη διαδικασία αίτησης και χορήγησης βίζας για τις 22 χώρες μέλη της Συνθήκης του Σένγκεν, καθώς και τις Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία, οι οποίες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), εφεξής όσοι θα διαθέτουν βίζα για το χώρο του Σένγκεν θα ταξιδεύουν σε 25 ευρωπαϊκές χώρες χωρίς κανένα έλεγχο στα σύνορα.

    Αναφερόμενη στην έκδοση της τρίμηνης βίζας για τις χώρες του Σένγκεν, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, η αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Σεσίλια Μάλμστρεμ, μιλώντας στη «ΝΒ», εξηγεί πως «στόχος του νέου κώδικα βίζας είναι ο καλύτερος συντονισμός όλων των χωρών μελών της Συνθήκης του Σένγκεν για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης» και πρόσθεσε πως «από εδώ και στο εξής, διευκολύνουμε εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο που υποβάλλουν αίτηση για έκδοση βίζας».

    Στα 60 ευρώ το άτομο το κόστος

    Μπορεί η διαδικασία έκδοσης να απλοποιήθηκε, πλην όμως το κόστος παρέμεινε σταθερό: η αίτηση ανά άτομο κοστίζει 60 ευρώ. Μόνον το κόστος για τα παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών μειώθηκε στα 35 ευρώ. «Την ίδια στιγμή η διαδικασία της αίτησης, που μπορεί να κατατεθεί στην προξενική αρχή οποιασδήποτε χώρας μέλους του χώρου Σένγκεν, γίνεται συντομότερη και ευκολότερη ως προς τη συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων», είπε ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γιαν ντε Κόιστερ.

    Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχτηκε και το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές αδυναμίες στην έκδοση βίζας, πριν από την απλούστευση της σχετικής διαδικασίας. «Πρέπει να παραδεχθούμε - ανέφερε χαρακτηριστικά - ότι η διαδικασία έκδοσης βίζας για το χώρο Σένγκεν δεν ήταν στο παρελθόν πάντοτε φιλική προς τους αιτούντες. Συνέβαινε αρκετές φορές οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν στις ουρές ή να πρέπει κάνουν υπομονή δύο μήνες μέχρι να καταθέσουν την αίτηση».

    Όλα αυτά, όμως, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Αυτό διότι, μια προξενική αρχή χώρας μέλους του Σένγκεν είναι εφεξής υποχρεωμένη να ορίζει εντός 15 ημερών ημερομηνία στον ενδιαφερόμενο για την κατάθεση αίτησης. Στη συνέχεια, μέσα σε δύο εβδομάδες, η αρμόδια αρχή πρέπει να έχει αποφασίσει αν θα χορηγήσει ή όχι την βίζα. Μάλιστα, σε περίπτωση απόρριψης αίτησης τότε το προξενείο θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του. «Πρόκειται για δικαίωμα που δεν προβλεπόταν στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Γιαν ντε Κόιστερ.

    -

    [02] Eκδηλώσεις μνήμης

    Ένα χρόνο μετά τον τραγικό σεισμό της έκτης Απριλίου του 2009, η Λ' Άκουϊλα και ολόκληρη η Ιταλία, με σειρά εκδηλώσεων μνήμης, προσπαθούν να ατενίσουν το μέλλον χωρίς να ξεχάσουν τα τόσα θύματα της βίας του Εγκέλαδου. Οι καμπάνες της εκκλησίας Άνιμε Σάντε, χτύπησαν 308 φορές, στις τρεις και τριάντα δυο λεπτά, της περασμένης νύχτας. Όσοι ακριβώς ήταν οι νεκροί της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης, πριν 365 ημέρες. Πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του καθεδρικού ναού, και με λαμπάδες και κεριά στα χέρια, χωρίς να φωνάξουν συνθήματα, έστειλαν το μήνυμα ότι επιθυμούν να μπορέσει να προχωρήσει, η ανοικοδόμηση, με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.

    Υπενθυμίζεται ότι όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης, αποτελεί ακόμη "zona rossa", μη προσβάσιμη περιοχή και σε πολλά του σημεία, τα ερείπια δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί. Αιτία πολλών καταρρεύσεων, οι κακοτεχνίες, που έχουν πλέον διαπιστωθεί από τις έρευνες της δικαιοσύνης: τόσο στην φοιτητική εστία, βcasa dello studenteβ, όσο και σε πολλές άλλες ιδιωτικές κατοικίες. Στις περιπτώσεις που αναμένουν οριστική εξιχνίαση και εκείνη της πολυκατοικίας κοντά στο δημοτικό πάρκο, που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Εκεί που ζούσε ο έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς, ο οποίος βρέθηκε νεκρός κάτω από τα συντρίμμια, ενώ η αδελφή του τραυματίσθηκε σοβαρά.

    Ο δήμαρχος της πόλης, Μάσιμο Τσιαλέντε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ευχαρίστησε την πολιτική προστασία, τους πυροσβέστες και τους πολυάριθμους εθελοντές, για τη βοήθεια που πρόσφεραν από την τραγική εκείνη νύχτα του σεισμού, μέχρι και σήμερα. Αλλά είναι σαφές, από το βλέμμα και τις δηλώσεις όλων των κατοίκων της Λ' ΆκουΪλα, ότι αυτό που ζητούν, είναι να μπορέσουν να επιστρέψουν, το γρηγορότερο δυνατό, στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας τους. Να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα "προσωρινά σπίτια των new towns", τους καινούριους οικισμούς που τους παρέδωσαν οι αρχές. Διαθέτουν όλες τις σύγχρονες, τυπικές ανέσεις, αλλά είναι μακριά από την ιστορική μνήμη της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο, από το δίκτυο ανθρώπινων σχέσεων και επαφών. Ο μόνος τόπος συνάντησης των νέων, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, είναι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο. Στην έδρα του δήμου, οι παρευρισκόμενοι κατά την επίσημη τελετή, χειροκρότησαν το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώ επεφύλαξαν μερικά σφυρίγματα σε εκείνο του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερουσκόνι. Ο "Καβαλιέρε", όμως, επιμένει ότι η Λ' Άκουϊλα, θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, "ένα πραγματικό θαύμα σε ότι αφορά τα έργα και την νέα οργάνωση της πόλης". Οι κάτοικοι της Λ' Άκουϊλα, με τον μετρημένο τρόπο τους, τον άκρως περήφανο χαρακτήρα τους , περιμένουν απτά αποτελέσματα. Συνεχίζουν να συλλέγουν, και τις ώρες αυτές, χιλιάδες υπογραφές, για να ζητήσουν, από το ιταλικό κοινοβούλιο και απ' το συμβούλιο της περιφέρειάς τους "ταχύτερους ρυθμούς και μεγαλύτερη σαφήνεια σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 April 2010 - 10:30:18 UTC