Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο ΝΙΜΙΤΣ νοσηλεύεται ο Α.Λοβέρδος
  • [02] Τρεις θάνατοι από βεγγαλικά
  • [03] Οκτώ νεκροί από έκρηξη στη Βιρτζίνια
  • [04] Το Ισραήλ αρνείται το πάγωμα των οικισμών
  • [05] Μια βόλτα στις αγροτικές κατοικίες της Ανάφης
  • [06] "Χρειάζονται τολμηρά μέτρα"
  • [07] "Εναλλακτική πολιτική"
  • [08] Καταβολή επιδομάτων
  • [09] Σε τροχιά εκλογών
  • [10] Την Πέμπτη η υπογραφή

  • [01] Στο ΝΙΜΙΤΣ νοσηλεύεται ο Α.Λοβέρδος

    Πολύ καλή είναι η γενική κατάσταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος νοσηλεύεται στη Β΄ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ από το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας με άλγος υπογαστρίου.

    Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε "ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος που διενεργήθηκε στο ΝΙΜΤΣ έδειξε φλεγμονώδη νόσο στη σύστοιχο περιοχή. Η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι πολύ καλή και ως εκ τούτου αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή", καταλήγει το ιατρικό ανακοινωθέν. Τη ίδια ώρα με δήλωση του ο κ. Λοβέρδος ευχαριστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων Βέροιας, Νάουσας και Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., καθώς και όσους επικοινώνησαν μαζί του.

    [02] Τρεις θάνατοι από βεγγαλικά

    Τρεις νεκροί και τρεις βαριά τραυματίες είναι ο απολογισμός ατυχημάτων που συνέβησαν λίγο πριν την Ανάσταση, από χρήση βεγγαλικών, στη Σαντορίνη, το Άργος, τη Μεσσηνία και το Ηράκλειο.

    Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε αποθήκες στο Καρτεράδο και στο Φηροστεφάνη Σαντορίνης, την ώρα που νεαροί κατασκεύαζαν βεγγαλικά που στο νησί τα ονομάζουν "μπαλαφούμα".

    Στην πρώτη περίπτωση στο Καρτεράδο, σκοτώθηκε ένας νέος 21 ετών, ενώ ένας συνομήλικός του τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί του μάτι. Στη δεύτερη περίπτωση, τραυματίστηκε σοβαρά ένας 28χρονος στο δεξί χέρι. Τα τρία θύματα διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Θήρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του ενός 21χρονου, ενώ οι άλλοι δύο διακομίστηκαν με αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

    Στο Μοσχοχώρι Μεσσηνίας, σημειώθηκε έκρηξη σε ΙΧ αυτοκίνητο ενός 25χρονου, ο οποίος μετέφερε μπαλόνια με οξυγόνο για να προκαλέσει εκρήξεις στην Ανάσταση, με αποτέλεσμα ο νεαρός να απανθρακωθεί.

    Ενας 17χρονος έχασε τη ζωή του απο έκρηξη αυτοσχέδιου βαρελότου στους Βώρους Ηρακλείου. Όπως έγινε γνωστό, ο 17χρονος μαζί με αλλους είχαν φτιάξει ενα αυτοσχέδιο βαρελότο το οποίο δεν εξερράγη. Αφού ο νεαρός είδε οτι το βαρελότο δεν είχε εκραγεί, προσπάθησε να το πυροδοτήσει με αποτέλεσμα αυτό να αναφλεγεί και να ακρωτηριάσει το αριστερό του χέρι. Μέχρι να μεταφερθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο ο 17χρονος έχασε τη μάχη για τη ζωή.

    Τέλος, βαριά κάκωση στα δάκτυλα έπαθε ένας 16χρονος στο Άργος, όταν του έσκασε στα χέρια βεγγαλικό.

    [03] Οκτώ νεκροί από έκρηξη στη Βιρτζίνια

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε την Δευτέρα σε ανθρακωρυχείο στη Δυτική Βιρτζίνια, όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες διάσωσης.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε ορυχείο που ανήκει στην εταιρεία Massey Energy's Performance Coal Co., σε απόσταση περίπου 48 χιλιομέτρων από την πόλη του Τσάρλεστον, την πρωτεύουσα της Πολιτείας.

    "Έγινε μια έκρηξη, έχουμε οκτώ επιβεβαιωμένους θανάτους και πολλούς τραυματίες, περίπου 20", είπε η εκπρόσωπος των διασωστών, προσθέτοντας ότι αγνοούνται ακόμη 21-23 άτομα. "Δεν ξέρω εάν είναι παγιδευμένοι ή αν απλώς αναφέρονται ως αγνοούμενοι. Δεν καταφέρνουν να τους εντοπίσουν", σημείωσε.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τηλεφώνησε αργά το βράδυ στον κυβερνήτη της Δυτικής Βιρτζίνια, Τζο Μάντσιν, για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να προσφέρει τη βοήθεια της κυβέρνησης.

    Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Massey, Ντον Μπλάνκεσιπ, είπε στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι WCHS ότι δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς συνέβη στο ορυχείο και ότι όλοι εργάζονται τώρα για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοούμενων.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι το 2009, 30 το 2008, 34 το 2007 και 47 το 2006. Εκείνη τη χρονιά έχασαν τη ζωή τους 12 ανθρακωρύχοι στην πόλη Τάλμανσβιλ της Δυτικής Βιρτζίνια. Η τραγωδία του Τάλμανσβιλ, εκτός από το βαρύ απολογισμό της, έκανε το γύρο του κόσμου και για την γκάφα του κυβερνήτη Τζο Μάντσιν ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι όλοι οι εργάτες ήταν σώοι και ασφαλείς. Λίγες ώρες αργότερα αναγκάστηκε να ανακοινώσει στις οικογένειες, που μιλούσαν ήδη για θαύμα, ότι οι οικείοι τους είχαν χαθεί.

    [04] Το Ισραήλ αρνείται το πάγωμα των οικισμών

    Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν επανέλαβε σήμερα πως η κυβέρνηση του αποφάσισε να συνεχίσει την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου και του αραβικού ανατολικού της τμήματος.

    "Δεν μπορούμε να παγώσουμε την οικοδόμηση στην Ιερουσαλήμ, ούτε στη ανατολική, ούτε στην δυτική, ούτε στην πλευρά των Αράβων, ούτε στην πλευρά των Εβραίων γιατί διακυβεύεται η κυριαρχία μας ως κράτος στην πρωτεύουσά μας", επισήμανε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Λίμπερμαν.

    "Η διεθνής κοινότητα θέλει να μας οδηγήσει στις γραμμές (σύνορα) του Ιουνίου του 1967, αυτό δεν θα τερματίσει τις συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους, αλλά θα τις επαναφέρει στην περιοχή του Τελ Αβίβ", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ έχει πολλαπλασιάσει τις κινήσεις καλής θέλησης την χρονιά αυτή "ειδικά με το να δεχτεί την αρχή ενός παλαιστινιακού κράτους, με το να παγώσει για δέκα μήνες την ανοικοδόμηση οικισμών στην Δυτική Όχθη και με την άρση πολλών οδοφραγμάτων επίσης στην Δυτική Όχθη". "

    Είναι η σειρά των Παλαιστινίων να κάνουν παραχωρήσεις", είπε χαρακτηριστικά ο Λίμπερμαν.

    [05] Μια βόλτα στις αγροτικές κατοικίες της Ανάφης

    Διάσπαρτες αγροτικές κατοικίες σε όλο το νησί της Ανάφης δείχνουν το καθημερινό "πρόσωπο" του νησιού, το λαϊκό βίο, τον αγροτικό πλούτο της παραγωγής πάνω σε κοφτερές πέτρες, σε άγονα εδάφη. Συγκροτήματα αγροικιών, μόνιμες σχεδόν κατοικίες των Αναφιωτών αγροτών στο παρελθόν και περιστασιακά κατοικούμενες σήμερα.

    Οι "κατοικιές", οι αγροτικές κατοικίες των Αναφιωτών, των περίφημων χτιστάδων στις παρυφές των χωραφιών, αποτελούν μέρος μιας ανώνυμης αρχιτεκτονικής, χωρίς συστηματική μελέτη, κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αιγαίου.

    Μια "φτωχή"β¦αισθητική πληρότητα

    Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου - προϊόν έρευνας της αρχιτεκτόνισσας Μίνας Κούρτη - "Οι "κατοικιές" της Ανάφης", ο σημερινός υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τέως υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, "το δομημένο τοπίο του Αιγαίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο υψηλά δείγματα αρχιτεκτονικής του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Με απλά μέσα και υλικά οι κάτοικοι των νησιών κατάφεραν, σεβόμενοι την κλίμακα του φυσικού περιβάλλοντος, να δημιουργήσουν μια ενότητα μεγάλης αισθητικής πληρότητας. Η λαϊκή αγροτική αρχιτεκτονική δεν είχε, ως πρόσφατα, γίνει αντικείμενο συστηματικής μελέτης, γιατί θεωρούνταν "φτωχή" και υποδεέστερη, επειδή δεν μας άγγιζε αισθητικά, λόγω της όχι ιδιαίτερα αναπτυγμένης στον τόπο μας παιδείας χώρου".

    Το φουρνόσπιτο-το "Παυλί" και το σιτάρι

    Αυτό που κάνει τις "κατοικιές" της Ανάφης να διαφέρουν από τις αγροικίες των άλλων νησιών των Κυκλάδων είναι οι μεγάλοι φούρνοι που χρησιμοποιούνταν για το ψήσιμο των κρίθινων παξιμαδιών, των λεγόμενων παύλων. Οι οικογένειες μετακομίζανε από τα σπίτια τους και διέμεναν στα μικρά λιθόκτιστα συγκροτήματα κατά τη διάρκεια του θέρους ή του τρύγου. Αυτά αποτελούνταν από δωμάτια διαμονής, κουζίνα, και από αποθήκες, αχυρώνες, αλώνια, φούρνους ή μαντριά. Λειτουργούσαν ως χώροι αποθήκευσης και επεξεργασίας των προϊόντων (σιτάρι, μαλλί, τυρί, μέλι κ.ά.). Κάθε κτήμα είχε και την κατοικιά του, το φουρνόσπιτό του. Δίπλα στα δωμάτια υπήρχε ο μεγάλος φούρνος που φτιάχνανε το κρίθινο παξιμάδι, το πολύσπορο, ή το "Παυλί" όπως το έλεγαν το οποίο στη συνέχεια το βάζανε σε κασέλες. Πιο δίπλα ο μικρός ο φούρνος για το σιταρένιο ψωμί, είδος πολυτελείας που το δίνανε στους αρρώστους.

    Οι περισσότερες "κατοικιές" γκρεμιστήκαν από το σεισμό της Σαντορίνης το 1956, ενώ όσες έμειναν έχουν κηρυχθεί διατηρητέες και βρίσκονται στη Βαγιά, στη Βρύση και στη Καμένη Λαγκάδα.

    Στο δρόμο για τις "κατοικιές"

    Μια διαδρομή για να γνωρίσετε την αγροτική ύπαιθρο του νησιού ξεκινά από τη Χώρα και κατευθύνετε δυτικά, με θέα τη Σαντορίνη. Θα κάνετε μια βόλτα στα περιβόλια του νησιού για να δείτε τις "κατοικιές", τις αγροτικές κατοικίες των Αναφιωτών, μικρά λιθόκτιστα παλιά σπιτάκια που μαζί με τις πεζούλες αποτελούν κομμάτι της αρχιτεκτονικής, μέρος του τοπίου. Καλή ώρα για να πραγματοποιήσετε τη διαδρομή αυτή είναι η απογευματινή για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Μετά τη μικρή γέφυρα, θα αρχίσετε να βλέπετε τη Χώρα από πίσω και τη Σαντορίνη στον ορίζοντα.

    Στη θέση Πυργί στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, υπάρχουν ευδιάκριτα κατάλοιπα αρχαίου πύργου-παρατηρητηρίου αλλά η πρόσβαση είναι δύσκολη. Στην αρχή θα δείτε καινούργιες, ασβεστωμένες "κατοικιές". Λίγα χιλιόμετρα μετά θα μπείτε στην περιοχή της Καμένης Λαγκάδας και την απλωσιά του οροπεδίου με τα περιβόλια με τα παλιά μικρά σπιτάκια. Το έδαφος εδώ όπως και σε όλο το νησί αποτελείται από σκληρό γρανίτη, ενώ στις πλάγιες όψεις των λόφων, έχουν εντοπιστεί στρώματα ελαφρόπετρας που προέρχονται από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας το 1650 π.Χ. και μεταφέρθηκαν στην Ανάφη μέσω αέριων και θαλάσσιων μαζών. Στο λόφο αρχίζουν να φαίνονται - σε απόκρημνα σημεία - αρκετές "κατοικιές". Τα πολυάριθμα ξωκλήσια που ξεπροβάλλουν στις βουνοπλαγιές, όπως και σε όλο το νησί, ονομάζονται "μνημόρια". Είναι οστεοφυλάκια που κάθε οικογένεια έχει στο κτήμα της. Στο πρώτο μικρό στενό που θα συναντήσετε στα αριστερά του δρόμου θα κατευθυνθείτε σε δύσκολο χωματόδρομο προς την παραλία της Καμένης Λαγκάδας μέσα από τα περιβόλια. Μετά το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής θα μπείτε στην περιοχή Βαγιά, στην κατ' εξοχήν αγροτική περιοχή του νησιού, με ανοιχτή πλέον θέα προς τη Σαντορίνη και το ακρωτήρι Λύτρα. Θα προσέξετε ένα μικρό στενό που στρίβει αριστερά, σε δύσκολο χωματόδρομο (μπορείτε να αφήσετε το όχημα σας και να περπατήσετε) για να συναντήσετε πρώτα μια καλοδιατηρημένη "κατοικιά". Συνεχίζοντας, ο δρόμος γίνεται πιο βατός και πηγαίνοντας αριστερά θα συναντήσετε, προχωρώντας προς τα περιβόλια, μια διώροφη μεγάλη "κατοικιά" (του γιατρού), δίπλα στις καλαμιές στο ρέμα. Θα παρατηρήσετε τους παραδοσιακούς φούρνους, την αποθήκη και το κατώγι. Πίσω στον κεντρικό δρόμο, μετά τον Αγ. Παντελεήμονα θα πάτε προς Πράσα και Λάκκους και θα καταλήξετε σε χωματόδρομο. Δεξιά είναι ο σκουπιδότοπος και στα αριστερά ξεκινά χωματόδρομος (βατός στην αρχή - δύσκολος μετά) για τη μικρή παραλία που φαίνεται από ψηλά. Στρίβοντας, 50μ μετά στα δεξιά ο δρόμος πηγαίνει προς Λάκκους, στη συνέχεια της ενδοχώρας, αλλά ο δρόμος είναι σε κακή κατάσταση.

    Καταγραφή ως πρώτο βήμα προστασίας

    "Οι αγροτικές κατοικίες των Κυκλάδων, με την ανεπανάληπτη πλαστική τους σύνθεση και την μορφολογική τους λιτότητα και καθαρότητα, το μοναδικό τους δέσιμο και την αρμονία με το τοπίο, κλείνουν μέσα τους την κληρονομιά και την από αιώνων εμπειρία του αγροτικού τοπικού πολιτισμού, αλλά και την προσωπική έκφραση του κατασκευαστή τους", σημειώνει ο Ν. Σηφουνάκης.

    Προσθέτει ότι "ο λαϊκός μάστορας, ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης, όταν έκτιζαν αυτές τις απλές κατασκευές, προσπαθούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να δώσουν στο έργο τους τη χρησιμότητα σε συνδυασμό με την ομορφιά. Η προστασία και η διατήρηση αυτής της κληρονομιάς αποτελεί πολιτιστικό χρέος και αναπτυξιακή αναγκαιότητα για την οικονομία των νησιών".

    Και ο κ.Σηφουνάκης καταλήγει: "Όλοι όσοι ασχολούμαστε με θέματα προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, πολιτεία και φορείς, γνωρίζουμε ότι η καταγραφή αποτελεί το πρώτο βήμα για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό ενός πλαισίου προστασίας".

    Κείμενο: Γ. Σεφεριάδης

    [06] "Χρειάζονται τολμηρά μέτρα"

    "Θέλω να πιστεύω πως το φως της Αναστάσεως θα φωτίσει το μυαλό εκείνων που έχουν την ευθύνη της διακυβερνήσεως της χώρας και να συνειδητοποιήσουν ότι κάποια μέτρα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Ο λαός βάλλεται και προσβάλλεται πλέον βαναύσως. Χρειάζονται τολμηρά μέτρα για ανάπτυξη και για να εξασφαλιστεί δουλειά για όλους. Ας ευχηθούμε ότι η κοινή προσπάθεια όλων μας κάποια στιγμή θα αποδώσει καρπούς", δήλωσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος παρέστη στα θυρανοίξια του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος στην Αταλάντη.

    «Τα φορολογικά μέτρα, με μαθηματική ακρίβεια, θα εξοντώσουν την αγορά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν δεν βελτιώσει τις επιδόσεις του, θα είναι θύμα των επιλογών του», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κωστής Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

    Όσον αφορά στα σπρεντ, ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι «είναι σε ένα διαρκές β¦σπριντ. Όσο κινούνται πάνω απβ τις διακόσιες μονάδες υπάρχει επισφάλεια».

    [07] "Εναλλακτική πολιτική"

    Την εκτίμηση ότι μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διέθεταν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά σχέδια απέναντι στην κρίση, εκφράζει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News", κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για "συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ".

    Κάνει λόγο για "εναλλακτική πολιτική που να ενισχύει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και να αναζητά το κόστος εξόδου από την κρίση σε αυτούς που επί δεκαετίες συσσωρεύουν μυθώδη κέρδη" και τονίζει ότι "η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης μας οδηγεί σε μια τρομακτική ύφεση".

    Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η Αριστερά "οφείλει να υπερβεί τα δικά της προβλήματα, αν θέλει να είναι αντίστοιχη με τις απαιτήσεις των καιρών", προσθέτοντας ότι "η ενότητα δεν προϋποθέτει απόλυτη ιδεολογική συμφωνία, προϋποθέτει βούληση".

    Αναφερόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι "ο κ. Πάγκαλος εδώ και καιρό επιδίδεται σε εκστρατεία λάσπης, ασύστολων συκοφαντιών και φραστικού τραμπουκισμού ενάντια στην Αριστερά", προσθέτοντας ότι "όταν στην κυβέρνηση διαπιστώσουν τη ζημιά που τους κάνει και επιχειρήσουν να τον μαζέψουν, θα είναι αργά".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις τάσεις μέσα στον ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι "τις τάσεις δεν μπορείς να τις αποκλείσεις, ούτε να τις απαγορεύσεις. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει κόμμα που εργάζεται και λειτουργεί ως τέτοιο και όχι ως ομοσπονδία τάσεων, με αλληλοσυγκρουόμενα πολιτικά σχέδια".

    Το κόμμα, αναφέρει ο κ. Τσίπρας, δεν χρειάζεται άλλες τάσεις, αλλά κανόνες λειτουργίας, σεβασμό στη δημοκρατία και πολιτική που θα εμπνέει και θα εκφράζει τα μέλη του.

    Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, εκτιμά ότι "αν καταλήξουμε στο ΔΝΤ, την απόλυτη ευθύνη θα την έχει ο κ. Παπανδρέου".

    [08] Καταβολή επιδομάτων

    Από σήμερα έως και τις 15 Απριλίου θα καταβληθούν από τον ΟΓΑ τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα, σε 430.151 οικογένειες.

    Από τις 12 Απριλίου μέχρι και τις 14 Μαίου θα μπορούν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών.

    Διακόσιες χιλιάδες ασφαλισμένοι (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, μπορούν να επωφεληθούν από τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας για να κάνουν διακοπές σε όλη την Ελλάδα.

    Η διάρκεια ισχύος των προγραμμάτων του ΟΓΑ/ΛΑΕ είναι μέχρι 31-12-2010.

    Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, στους οποίους έχουν ήδη αποσταλεί ενημερωτικά φυλλάδια, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα Κ.Ε.Π. όλης της χώρας.

    Από το ίδιο Κ.Ε.Π. ο δικαιούχος θα μπορέσει σε εύλογο χρόνο, να πληροφορηθεί σε ποιο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και να παραλάβει τα σχετικά Δελτία συμμετοχής του. (Εκτός από τα Δελτία για το εκδρομικό-επιμορφωτικό ταξίδι στην Κύπρο και τα Δελτία 4ήμερων κρουαζιέρων, τα οποία θα αποσταλούν απευθείας από τον ΟΓΑ).

    Δικαιούχοι των προγραμμάτων:

    " Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ

    " Οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων

    " Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης)

    " Τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά)

    " Χήρες και ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΟΓΑ.

    Δικαιολογητικά:

    Για τη συμμετοχή στα προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν:

    - Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας,

    - Βιβλιάρια Υγείας ΟΓΑ θεωρημένα - σε ισχύ για το έτος 2010, (ατομικό και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας.

    - Απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή Απόκομμα καταβολής εισφορών ασφαλισμένου

    - Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ, θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει αποστείλει ο ΟΓΑ.

    Παραλαβή Δελτίων:

    " Τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομικού Προγράμματος θα διανεμηθούν μέσω των ΚΕΠ προσκομίζοντας αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής και την αστυνομική τους ταυτότητα

    " Τα Δελτία της Κύπρου και των Κρουαζιέρων θα αποσταλούν με συστημένη επιστολή.

    Τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας για το 2010 στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι δικαιούχοι είναι:

    1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:

    Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού περιλαμβάνει 8ήμερες διακοπές σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping) και απευθύνεται σε 160.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. (χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου ή με μικρή συμμετοχή ανάλογα της κατηγορίας του καταλύματος που θα επιλέξει ο δικαιούχους)

    2. ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

    To εκδρομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 3ήμερες εκδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ και απευθύνεται σε 30.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Επιδοτείται από τον ΟΓΑ με το ποσό των 130 β¬ ανά άτομο. Το ποσό δε της οικονομικής συνεισφοράς του δικαιούχου ορίζεται κατ΄ανώτατο όριο στο ποσό των 20β¬ ανά άτομο και ανά εκδρομή.

    3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ΗΜΕΡΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΩΝ:

    Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει 4ήμερες κρουαζιέρες, με προορισμό νησιά και λιμάνια του Αιγαίου με όλα τα έξοδα πληρωμένα και με πλήρη διατροφή εντός του πλοίου. Απευθύνεται σε 5.000 συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΟΓΑ, καθώς και στα έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ μέλη των οικογενειών τους. (χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων).

    4. ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ- ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5νθήμερο ταξίδι στην Κύπρο σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, πρωινό και ημιδιατροφή, μεταφορά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο προς Κύπρο και επιμορφωτικές επισκέψεις και περιηγήσεις στα ομορφότερα αξιοθέατα του νησιού. (χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων). Απευθύνεται σε 5.000 αυτοτελώς απασχολούμενους αγρότες, ηλικίας 21-64 ετών, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής των προστατευομένων μελών τους.

    [09] Σε τροχιά εκλογών

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα πως οι βουλευτικές εκλογές προκηρύσσονται για τις 6 Μαΐου, τόνισε χθες πηγή από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα.

    Ο Μπράουν θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών μετά τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισσάβετ, από την οποία θα ζητήσει να διαλύσει το Κοινοβούλιο, τόνισε η ίδια πηγή. Αναμένεται πως θα ζητήσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου στις 12 Απριλίου, αφήνοντας έτσι περιθώριο για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμούσες υποθέσεις, πρόσθεσε.

    Οι σφυγμομετρήσεις υποδεικνύουν ότι οι Εργατικοί, που βρίσκονται στην εξουσία από το 1997, θα χάσουν τις εκλογές, όμως οι αναλυτές προσθέτουν πως το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο και πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι μειοψηφίας.

    Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία έχει μειώσει στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τη διαφορά που το χωρίζει από το προπορευόμενο Συντηρητικό Κόμμα, πριν τις εκλογές που πιθανότατα θα προκηρυχθούν στις 6 Μαΐου και αυξάνουν τις πιθανότητές τους να παραμείνουν η ισχυρότερη παράταξη στο Κοινοβούλιο, προκύπτει από νέα δημοσκόπηση.

    Στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας ICM, για λογαριασμό της εφημερίδας Γκάρντιαν, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 37%, έπονται οι Εργατικοί με 33% και στην τρίτη θέση έρχονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 21%.

    Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, η διαφορά αυτή είναι η μικρώτερη σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας κατά την τελευταία διετία.

    Σε περίπτωση που οι προβλέψεις επαληθευθούν κατά ομοιόμορφο τρόπο σε όλη τη χώρα, οι Εργατικοί θα διατηρήσει την πλειονότητα από τις 650 έδρες του Κοινοβούλιο, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα υπολείπεται κατά 30 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία, ερμηνεύει τα στοιχεία η Γκάρντιαν στην ιστοσελίδα της.

    [10] Την Πέμπτη η υπογραφή

    Η νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων ΗΠΑ και Ρωσίας, θα υπογραφεί από τους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάστρο της Πράγας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Τσεχίας, CTK, επικαλούμενο "διπλωματική πηγή".

    Το πρόγραμμα της επόμενης αμερικανο-ρωσικής συνάντησης κορυφής αποφασίστηκε το Σαββατοκύριακο και θα ανακοινωθεί επισήμως τις προσεχείς ημέρες.

    Σύμφωνα με το CTK, της υπογραφής της συμφωνίας θα προηγηθούν συνομιλίες των δυο ηγετών για διάφορα θέματα.

    Ο Μεντβέντεφ αναμένεται στην Πράγα την Τετάρτη και το ίδιο βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον τσέχο ομόλογό του Βάτσλαβ Κλάους.

    Ο Ομπάμα θα συναντηθεί το βράδυ της Πέμπτης με έντεκα ηγέτες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, ενώ πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον την Παρασκευή το πρωί, θα έχει συνομιλίες με τον Βάτσλαβ Κλάους.

    Ομπάμα για τα πυρηνικά

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα περιορίσει κατά πολύ τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα, υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα New York Times βασιζόμενη σε συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου.

    Ο Ομπάμα θα δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που δεν διαθέτουν και οι ίδιες πυρηνικά και οι οποίες σέβονται τη Συνθήκη της Μη Διάδοσης. Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα υπάρξουν και εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, "όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα".

    Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν ακόμη και στην περίπτωση που μια εχθρική χώρα επιτεθεί στις ΗΠΑ με χημικά ή βιολογικά όπλα, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία δεν έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρη της συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τις λεπτομέρειες της νέας στρατηγικής της στον τομέα των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με την εφημερίδα η χώρα θα παραιτηθεί από την ανάπτυξη νέου τύπου πυρηνικών όπλων.

    Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε πάντως ότι "θα συνεχίσει να διατηρεί όλα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει την ασφάλεια του αμερικανικού λαού".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 April 2010 - 6:30:29 UTC