Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αλλάζουμε τη φιλοσοφία του φορολογικού"
  • [02] "Σύγκληση της Ιεραρχίας για φορολογία"
  • [03] "Δεν ψάχνουμε για από μηχανής Θεό"
  • [04] "Στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων"
  • [05] "Να βάλουμε όλοι πλάτη"
  • [06] Νέες κινητοποιήσεις
  • [07] Η "επόμενη ημέρα" στη Γαλλία

  • [01] "Αλλάζουμε τη φιλοσοφία του φορολογικού"

    Τεράστια μεταρρύθμιση και επαναστατική αλλαγή, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε σήμερα, στην τελική του μορφή, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Εξ άλλου, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ , της 25-26 Μαρτίου, δήλωσε πως εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.

    Μιλώντας, ειδικότερα, για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποτελεί τυπική περίπτωση της δέσμευσης της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει μερεμέτια και αλλάζει τη φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο "φέρνει ξεκάθαρα τη σφραγίδα της δικής μας προοδευτικής αντίληψης, αλλά και του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, που τόσο ανάγκη έχουν οι πολίτες στις σημερινές δύσκολες ημέρες".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά αυταπάτη ότι με το νομοσχέδιο λύνονται όλα τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος με τη μία και σημείωσε ότι θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία.

    Σημείωσε ακόμη ότι μόνο με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές θα προφυλαχθεί η χώρα και είναι αυτές που μπορούν να εγγυηθούν ότι "στο μέλλον δεν θα χρειαστεί, όπως φέτος, να λάβουμε ξανά έκτακτα μέτρα επί δικαίων και αδίκων".

    [02] "Σύγκληση της Ιεραρχίας για φορολογία"

    Την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας την Παρασκευή, αποφάσισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε εκτάκτως και συζήτησε τα νέα φορολογικά μέτρα.

    Ο αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη φορολόγηση, η οποία πρόκειται να επιβληθεί στα Νομικά εκκλησιαστικά πρόσωπα και τα Ιδρύματα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Στη συνέχεια, αφού οι αρχιερείς τοποθετήθηκαν επί του θέματος, αποφασίστηκε να συγκληθεί η Ιεραρχία στις 10 το πρωί, της προσεχούς Παρασκευής.

    Ο αρχιεπίσκοπος βγαίνοντας από τη συνεδρίαση δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να φορολογηθεί, πάντα προσέφερε, πάντα έδινε και θα εξακολουθήσει να το κάνει.

    Η πρόταση που θα συζητήσουμε την Παρασκευή, θα είναι να φορολογηθούν τα καθαρά έσοδα της Εκκλησίας.

    Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο κ. Ιερώνυμος απάντησε, ότι όλα θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή.

    [03] "Δεν ψάχνουμε για από μηχανής Θεό"

    Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα από κανέναν. Δεν ψάχνουμε για από μηχανής Θεό, ξέρουμε ότι καλύτερη εγγύηση είναι η πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη στους πολίτες, στους εταίρους μας, την ΕΕ, καθώς και στις διεθνείς αγορές, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο συνέδριο της εφημερίδας "International Herald Tribune" που διεξάγεται στην Αθήνα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν κατηγορηματικός στο ζήτημα του δανεισμού της χώρας μας: η Ελλάδα έχει απόλυτη δυνατότητα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες και να δανείζεται από διεθνείς αγορές. Όσο παραμένει σταθερή η χώρα μας στο στόχο που έχει θέσει με το ΠΣΑ και την εντολή που έχει λάβει ως κυβέρνηση να αλλάξει τα πράγματα τόσο θα πέφτουν τα σπρεντ, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα, σε καμιά περίπτωση δεν πάει ως επαίτης. Το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι πρόβλημα της χώρας μας και θα το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας είπε.

    Αυτό που συζητείται και θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι ότι, για χώρες οι οποίες κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός μηχανισμός που να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών αυτών.

    Είναι εξαιρετικά θετικό ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας. Με βάση όλα αυτά αναμένουμε κι ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σύνοδο της ΕΕ, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός Οικονομικών ήταν επίσης απόλυτα κατηγορηματικός στο ότι ο στόχος του ΠΣΑ για μείωση του ελλείμματος στην επόμενη τριετία από 12,7% σε κάτω από 3% θα επιτευχθεί. Θα είναι μια πρωτοφανής μείωση, που δεν έχει δει ποτέ άλλη χώρα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Αναφερόμενος σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης χειρότερους από αυτούς που προβλέπει η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί στις υποθέσεις ενός πιο απαισιόδοξου σεναρίου. (Η Τράπεζα της Ελλάδος. στην Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε χθες ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος στην Βουλή. προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2%, ενώ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θ΄αυξηθεί στο 3%).

    Αναφερόμενος στο φορολογικό, είπε ότι θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις επόμενες εβδομάδες. Με το φορολογικό δημιουργούνται πραγματικές τομές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, δημιουργείται ένα πλέγμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και πιο δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εσόδων και τη μείωση των δαπανών, επαναλαμβάνοντας στοιχεία από την πορεία τους το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2008. Τα έσοδα ήταν αυξημένα σε ποσοστό 13% και οι δαπάνες μειωμένες κατά 10%, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Αισιοδοξία Μπαρόζο για συμφωνία - Επιμένει το Βερολίνο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε σήμερα ότι η χορήγηση ενός πιθανού "πακέτου" βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα δεν θα συνιστούσε "σχέδιο διάσωσης" της χώρας.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο Μπαρόζο είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τη γερμανική υποστήριξη για την επίτευξη συμφωνίας. "Ξέρω την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι δεσμευμένη (στην ευρωπαϊκή υπόθεση) και δεν αμφιβάλλω ότι, εάν χρειαζόταν, θα ήταν υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα", τόνισε.

    Σε μια προσπάθεια να επιτύχει ομοφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 25 και 26 Μαρτίου, ο Μπαρόζο επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα". Επισήμανε εξάλλου ότι το "πακέτο βοήθειας", που θα μπορούσε να έχει τη μορφή διμερούς δανεισμού, δεν θα αποτελεί "επιχείρηση διάσωσης" μιας άλλης χώρας-μέλους.

    "Δεν πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης", είπε. "Το ελέγξαμε από νομικής πλευράς (...) Όμως το όχι στο σχέδιο διάσωσης δεν σημαίνει και όχι στην παροχή βοήθειας", πρόσθεσε.

    Μολονότι ορισμένες χώρες-μέλη ζητούν επίμονα το θέμα της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί εντός της ευρωζώνης, ο Μπαρόζο είπε επίσης ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια παρέμβαση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Τη θέση του υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων επανέλαβε από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ Νικόλαου Σαλαβράκου.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αφού επισήμανε ότι υποστηρίζει εδώ και δύο χρόνια την έκδοση των ευρωομολόγων τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει δημοσιονομικά προβλήματα και επισήμανε ότι είναι πιθανό στο μέλλον να εμφανιστούν κι άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα οι οποίες θα πρέπει να βοηθηθούν.

    Τέλος σημείωσε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αποκαλύψει ποιό είναι το οικονομικό μέσο που θα χρησιμοποιηθεί σε ενδεχόμενη περίπτωση αρωγής της ΕΕ προς την Ελλάδα.

    Αντίθετα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σήμερα πως το Βερολίνο θεωρεί ότι η θέσπιση ενός μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα θα υπονομεύσει τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

    "Ως Ευρωπαίοι, είναι προφανές [...] ότι υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι "είμαστε πολύ επιφυλακτικοί" στην εσπευσμένη δημιουργία ενός "πιθανού" μηχανισμού στήριξης της Αθήνας.

    "Φοβάμαι ότι μάλλον αποδυναμώνουμε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου εάν παρουσιάσουμε τα χρήματα "στη βιτρίνα", έτσι ώστε η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων να μην καθίσταται πλέον τόσο προφανής", εξήγησε ο υπουργός.

    Ο κ. Βεστερβέλε επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι δεν απαιτείται άμεσα η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    "Όλοι μιλούν για το φαινόμενο του ντόμινο, σε περίπτωση που δεν υιοθετήσουμε άμεσα ένα μηχανισμό οικονομικής βοήθειας. Αλλά το φαινόμενο του ντόμινο είναι πιθανότερο, εάν υιοθετήσουμε έναν τέτοιο μηχανισμό", συνέχισε ο υπουργός, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες και οι οποίες ενδεχομένως να ζητήσουν βοήθεια από την Ε.Ε.

    "Δεν βοηθούμε κανέναν στην Ευρώπη, εάν αποδυναμώσουμε μία χώρα τόσο δυνατή όσο η Γερμανία", θεσπίζοντας προγράμματα οικονομικής βοήθειας χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

    Τρισέ: Αυστηροί όροι δημοσιονομικής πειθαρχίας

    Η όποια οικονομική στήριξη προς μία χώρα μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η στήριξη αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με δωρεάν επιχορήγηση.

    Οι χώρες της ευρωζώνης «έχουν κοινή μοίρα», ανέφερε στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, περί ενδεχόμενης αποβολής στο μέλλον, μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, παρά τη θέλησή της. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι θεωρεί παράλογη την υπόθεση να εγκαταλείψει μια χώρα μέλος τη ζώνη του ευρώ, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την ουσία και το ρόλο του ενιαίου νομίσματος. «Το θέμα αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Τρισέ.

    Ερωτήσεις υπέβαλαν στον Ζ. Τρισέ οι ευρωβουλευτές, Ρόδη Κράτσα (ΝΔ), Νίκη Τζαβέλα (ΛΑΟΣ) και Νίκος Χουντής (ΣΥΝ). Στις απαντήσεις του ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν κάποια ελληνική τράπεζα αντιμετωπίσει στο μέλλον εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα, η ΕΚΤ θα σταθεί στο πλευρό της, όπως έκανε και με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως π.χ. στην Ιρλανδία. Επίσης, ερωτηθείς αν προτίθεται να επεκτείνει και μετά το 2011 το ισχύον σήμερα καθεστώς που δίδει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα σχετικά υποβαθμισμένης πιστοληπτικής ικανότητας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, αφού εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα ελληνικά μέτρα θα αποκαταστήσουν απολύτως την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τίτλων, άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση το ζήτημα θα εξεταστεί.

    [04] "Στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων"

    Η Ελλάδα είναι και πάλι αξιόπιστη και επιστρέφει στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων με μια πολιτική πρωτοβουλιών και ανοιχτών οριζόντων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, επισημαίνοντας ότι στη δυναμική των πρωτοβουλιών αυτών εντάσσεται τόσο η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες σε δύο μέρες, όσο και η επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Τουρκία στις 30 Μαρτίου.

    Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μάχη χαρακωμάτων από τη θέση του άβουλου παρατηρητή και τέτοια συμπεριφορά δεν προσιδιάζει στην Ελλάδα, η οποία έχει πολλά συμφέροντα να υπερασπιστεί στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο κ. Δρούτσας από το βήμα του συνεδρίου με θέμα "Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι" που οργανώνει η International Herald Tribune και δίνοντας το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τα Βαλκάνια και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία "Ατζέντα 2014", ως "συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης 2003" και τη χαρακτήρισε το "φιλί της ζωής" που έδωσε η Ελλάδα στη συζήτηση για την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ, μια πρωτοβουλία που "μπορεί να λάβει μορφή οδικού χάρτη και να θέσει συγκεκριμένα ορόσημα".

    Ειδικότερα για την εκκρεμότητα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είπε ότι "ελπίζουμε για κοινώς αποδεκτή λύση με την ΠΓΔΜ και το επακόλουθο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων" και υπογράμμισε την πολιτική πρωτοβουλιών με άμεσες πολιτικές επαφές -πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών- που έχουν ληφθεί από ελληνικής πλευράς, με στόχο τη βελτίωση του κλίματος και την άρση της δυσπιστίας της άλλης πλευράς. Στο πλαίσιο αυτό "θα γίνει μεθαύριο μια νέα συνάντηση με δική μας πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρωθυπουργών", υπογράμμισε.

    Στέλνοντας μήνυμα ειλικρίνειας προς την άλλη πλευρά, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι "ότι η Ελλάδα θέλει και μπορεί να γίνει ο πολυτιμότερος συμπαραστάτης της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας. Αναζητούμε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, λύση που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα, δεν θα αφήνει ανοιχτές εκκρεμότητες, ούτε την αίσθηση ότι κάποιο μέρος αδικείται", για να προσθέσει ότι "η πρωτοβουλία μας για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ειλικρινής και η πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να αμφισβητείται".

    Τεκμηριώνοντας ότι η ελληνική πρωτοβουλία έχει απήχηση στη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας, είπε ότι, ήδη φέτος μπορούμε να χαιρετίσουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Κροατία, την πρόοδο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας με την απεμπλοκή της κύρωσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, τον ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στη Βοσνία, τις εντατικές προσπάθειες της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αξιολόγησης της υποψήφιοτητάς τους για ένταξη, την αυστηρή εκπλήρωση των κριτηρίων για την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων για την Αλβανία και τη Βοσνία, την απτή πρόοδο μέσω διαστηριοποίησης της ΕΕ στο Κόσοβο.

    Με ειλικρίνεια και καθαρή γλώσσα μιλάει η Ελλάδα και έναντι της Τουρκίας, συνέχισε ο κ. Δρούτσας. Η ελληνική στήριξη στην τουρκική ευρωπαϊκή προοπτική είναι ειλικρινής και βασίζεται σε αρχές και αξίες, χωρίς όμως την παραμικρή έκπτωση ως προς την υποχρέωση εκπλήρωσης όλων των προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων. Στόχος που έχουμε συμφωνήσει όλοι στην ΕΕ είναι μία Τουρκία πλήρες μέλος εφόσον έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Τα περί ειδικής σχέσης μειώνουν την επιρροή της Ευρώπης στην Τουρκία και θολώνουν το μήνυμά της, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις αντίκειται σε κάθε έννοια καλής γειτονίας. "Οι διεκδικήσεις της έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο, ακόμη και την κοινή λογική". Εφερε ως πρόσφατο παράδειγμα τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στις επιχειρήσεις της FRONTEX, "ενέργειες που μας ενοχλούν και δεν μένουν αναπάντητες".

    Αλλά μπροστά στο ερώτημα, αν θα επιλέξουμε πάλι την αδράνεια ή την πρωτοβουλία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία "μπορούν να έχουν θετικό πρόσημο, υπάρχει ευρύ φάσμα θεμάτων για συνεργασία και δημιουργία μερίσματος ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης", για να επαναλάβει και πάλι: "Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκπτώσεις στις θέσεις μας".

    Συνοψίζοντας το πνεύμα που απηχεί η πολιτική της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε:

    "Εμείς αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και διερευνούμε τις δυνατότητες συνεργασίας και προσέγγισης , εντοπίζουμε και αξιοποιούμε τις ευκαιρίες, δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι ευκαιρίες παίρνοντας πρωτοβουλίες και προσπαθούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Ξαναπιάνουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε το 2004. Εργαζόμαστε προς όφελος των δύο λαών αλλά και ολόκληρης της περιοχής".

    Δίνοντας το χειροπιαστό παράδειγμα ότι "κάνουμε τα λόγια άμεση πράξη", υπενθύμισε τη συνάντηση της Κατευθυντήριας Επιτροπής στο επίπεδο των Γενικών Διευθυντών των πολιτικών υποθέσεων των υπουργείων Εξωτερικών, των δύο χωρών, την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τη "ένα πρώτο στέρεο βήμα προς την κατεύθυνση που θέλουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα" και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία "προκειμένου να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, ενόψει και της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν πρόσκλησης του Γιώργου Παπανδρέου".

    Επιδιώκουμε, πρόσθεσε, "αποτελέσματα σε εύλογο χρόνο, χωρίς βιασύνη με σταθερά βήματα, και με σοβαρή και συστηματική προετοιμασία".

    Δίνοντας το στίγμα μιας πολυδιάστασης εξωτερικής πολιτικής, είπε ότι "ασκούμε εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων, έχουμε συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και του Ευξείνου Πόντου, είμαστε παρόντες στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή, η πάταξη της τρομοκρατίας, η ενεργειακή ασφάλεια". Σημείωσε ότι σε λίγο διάστημα αναλαμβάνουμε την προεδρία του ΟΣΕΠ, ενώ έχουμε την προεδρία της Ομάδας Επαφής για την καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά της Σομαλίας.

    "Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, το καράβι, η Ελλάδα, έχει καπετάνιο αξιόπιστο και με τεράστιο διεθνές κύρος που ξέρει πού θέλει να πάει και αυτό κάνει τη δική μου δουλειά πιο εύκολη", είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς από τον εκπρόσωπο της πανελλήνιας ένωσης ξενοδόχων για το θέμα της βίζας, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γερουλάνο και σημείωσε ότι "απ' αυτή τη συνεργασία έχει υπάρξει άκρως θετικό αποτέλεσμα, έχουν δοθεί εντολές σε όλα τα προξενεία να εφαρμοστούν όλοι οι κανόνες με την αναγκαία ευελιξία, για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση του τουρισμού μας".

    [05] "Να βάλουμε όλοι πλάτη"

    Διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία του ΕΒΕΑ και του ΒΕΑ είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, στα γραφεία του κόμματος.

    Μετά το πέρας της συνάντησης με το προεδρείο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι του παρουσίασαν προτάσεις ενδιαφέρουσες και άμεσα εφαρμόσιμες, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο κράτος περισσότερα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

    Υπάρχει τρόπος εξοικονόμησης κεφαλαίων χωρίς να καταφεύγουμε σε φοροεπιδρομή, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπήκε σε κάποιες ράγες σκέψης που δεν οδηγούν σε σωστή κατεύθυνση. Είπε ότι "στεγνώνει" η αγορά και οι τράπεζες και η επικινδυνότητα αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

    Είμαστε δίπλα να προτείνουμε σκέψεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Νωρίτερα, ο κ. Καρατζαφέρης είχε συναντηθεί με το προεδρείο του ΕΒΕΑ και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "αυτό που μας λείπει σε αυτή την κρίση είναι η κοινή συνισταμένη". Είπε ότι "πρέπει να δούμε, μπροστά στην κοινή ανησυχία, ποια είναι η καλύτερη ατραπός" και χαρακτήρισε τα επιμελητήρια ως τους υγιέστερους θεσμούς της χώρας, εκφράζοντας την ελπίδα "ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόπειρα ασέλγειας επάνω τους".

    Αύριο, ο κ. Καρατζαφέρης θα συναντηθεί με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στη Βουλή.

    Ομιλία Καρατζαφέρη στη Βουλή

    Να κοιτάξουμε όλοι τα πράγματα κατάματα, να «κάνουμε επιτέλους τη διάγνωση» ότι «η Ελλάδα έχει καρκίνο» και μετά να αποφασίσουν όλοι αν θα προσέλθουν να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια, ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

    Ο κ. Καρατζαφέρης καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπολοίπων κομμάτων ότι δεν πρότειναν καμία λύση στο να εξεύρει ο υπουργός Οικονομικών άμεσα τα 10 δισ. ευρώ και με ποιο επιτόκιο γιατί - όπως είπε - αυτό είναι το θέμα, «η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει αν δεν δανειστεί». Και το θέμα είναι, όπως είπε, αν συμπαραστέκεσαι σε αυτή την προσπάθεια ή γυρίζεις την πλάτη.

    «Καλωσόρισε» τον κ. Σαμαρά γιατί μετά από τρεις μήνες «αυτολογοκρίθηκε» - όπως ο ίδιος είπε - και αντιλήφθηκε τα πραγματικά περιστατικά ενώ επί τρεις μήνες κατηγορούσε η ΝΔ τον ΛΑΟΣ για «δεκανίκι» και «λαγό» του ΠΑΣΟΚ.

    Η ουσία - όπως ανέφερε - είναι όχι αν συμφωνούμε να πάμε στο ΔΝΤ, αλλά το ότι αυτό έρχεται. Διερωτήθηκε «σε ποιο ποσοστό επιτοκίου θα εξακολουθούμε να λέμε ότι δεν πάμε στον μπαμπούλα;».

    Ο κ. Καρατζαφέρης ενημέρωσε - στο σημείο αυτό της ομιλίας του - ότι η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Ν. Τζαβέλα, έλαβε την διαβεβαίωση από τον κ. Τρισέ ότι αν υπάρξει προκύψει στο μέλλον πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα - παρότι σήμερα δεν έχει κανένα - η ΕΚΤ θα εφαρμόσει τους κανόνες και θα προστρέξει άμεσα. «Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει επικινδυνότητα» είπε και ζήτησε να μην ακούει ο κόσμος τα «παπαγαλάκια» που τον στέλνουν «να τραβάει λεφτά από τα μηχανήματα».

    Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε ότι μεθαύριο θα συναντήσει έναν φοβισμένο Μπαρόζο για βρίσκεται σε δίλημμα «ή αξιοπιστία της ΕΕ που περνάει από βοήθεια της Ελλάδας ή θα γίνει υποχείριο της Μέρκελ». «Εκεί είναι ο φόβος τι θα ακολουθήσει η Ευρώπη κι εκεί στέκεται η Ελλάδα. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για το ένα και για το άλλο» υπογράμμισε.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν την Πέμπτη πρόκειται στις Βρυξέλλες να συναντήσει τον κ. Γκρουέφσκι και ανέφερε ότι η χθεσινή εμπλοκή με τα τούρκικα πολεμικά δεν έχει σχέση με καμία άλλη και πως η «Άγκυρα επιζητά ένα θερμό επεισόδιο για εσωτερική κατανάλωση. Πρέπει να είναι εξαιρετικά τεταμένη η προσοχή της Ελλάδας μήπως βρεθούμε σε κανένα στρίμωγμα τύπου Ιμίων» είπε.

    Αφού ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται τον δύσκολο ρόλο με τον κ. Γκρουέφσκι ξεκαθάρισε ότι «οι άλλοι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν», ο ΛΑΟΣ το όνομα ή παράγωγο δεν το δέχεται. Ζήτησε και από τον κ. Σαμαρά να διευκρινήσει ποια είναι η «κόκκινη» γαλάζια γραμμή.

    Διερωτήθηκε ακόμη γιατί φταίει η Ελλάδα για αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση όταν έχει ακριβύνει το ευρώ και δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτα «μας ξελίγωσαν αυτοί που είναι στην ατμομηχανή του ευρώ κι αυτοί είναι εν πρώτοις οι Γερμανοί».

    «Κι εμείς φοβόμαστε να πούμε στη Γερμανία ότι μας έφερε εδώ» είπε και πρόσθεσε, που της δώσαμε τα ναυπηγεία, το αεροδρόμιο, τους δρόμους, τις τηλεπικοινωνίες, το προϊόν καθημερινής αγοράς μας (παίρνει το 60% του λιανεμπορίου).

    Είπε επίσης ότι στην κυρία Μέρκελ δώσαμε και τα υποβρύχια, ένα που έγερνε - και για το οποίο «η ΝΔ δεν κατήγγειλε τη σύμβαση και το άφησε για το ΠΑΣΟΚ».

    Διερωτήθηκε το ΠΑΣΟΚ γιατί χρειαζόταν να πάρει το υποβρύχιο που γέρνει αφού βρήκε αγοραστή και φτάσαμε σήμερα να λέμε «τι καλό που είναι το υποβρύχιο γιατί αν πούμε το αντίθετο δεν θα πιάσουμε 350 εκ». Κι εκεί που δώσανε το 80% της αξίας των υποβρυχίων - επί Τσοχατζόπουλου - που ακόμη δεν παραλάβαμε, τώρα παίρνουμε άλλα δύο που θα τα βρίσκαμε φθηνότερα αν κάναμε έρευνα αγοράς, συμπλήρωσε. «Αλλά είπαμε εκείνες τις μέρες των διαπραγματεύσεων, ας γίνει αφού αισιοδοξούμε ότι η κ. Μέρκελ θα μας κλείσει το μάτι» ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης και διερωτήθηκε: «Από τη στιγμή που στύλωσε τα πόδια γιατί να της δώσουμε ένα ακόμη δισ;».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι βρεθούν τα λεφτά, αλλά «φτάνουν μέχρι το Σεπτέμβριο» και ρώτησε μετά τι θα κάνουμε «θα βρούμε άλλο ΔΝΤ;». «Όταν έρχονται αυτοί δεν φεύγουν εύκολα. Την τελευταία φορά που ήρθαν - όπως λεγόταν τότε - μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 έμειναν μέχρι το 1970. Κι όταν έλεγε ο πρωθυπουργός «χάνουμε σε εθνική κυριαρχία αυτό εννοούσε, την οικονομική. Άλλο τώρα αν από τα γεγονότα έρθουν τα πράγματα σε εθνικές καταστάσεις και αβαρίες» πρόσθεσε.

    Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι θα πρέπει να λήξει η κατάσταση με τα νοσοκομεία αφού εκεί γίνεται σπατάλη μεγαλύτερη από τη Ζίμενς, το ίδιο και με το φάρμακο «όχι που πληρώνουμε ακριβά τα φάρμακα για να πέφτουν τρίποντα».

    Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησίας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει διάλογο μες την εκκλησία. Επανέλαβε τέλος το «όχι» στο πόθεν έσχες στην οικοδομή «αν θέλουμε να πάρουν μπρος οι μηχανές».

    Η δευτερολογία του κ.Καρατζαφέρη

    Να βρει «τους δρομείς που είναι ικανοί να φέρουν στην Ελλάδα το μετάλλιο» κάλεσε τον πρωθυπουργό κατά την δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης εκτιμώντας ότι σε αυτό τον «αγώνα δρόμου» που δίνει, τον «μαραθώνιο», οι δρομείς δεν είναι οι κατάλληλοι.

    «Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι σας λέω και πως σας το λέω και να κάνετε το ταχύτερο τις ρυθμίσεις που πρέπει», είπε προς τον κ. Παπανδρέου.

    Ακόμη ζήτησε από την υπουργό Οικονομίας, «να βγάλει τους φακέλους των επενδύσεων», πρόσθεσε ότι του χρόνου θα απαιτηθούν κι άλλα χρήματα και διερωτήθηκε πού θα βρεθούν;

    Ο κ. Καρατζαφέρης καταλόγισε στη ΝΔ και τον πρόεδρό της ότι δεν είπε μία λέξη για το αν το όνομα Μακεδονία είναι αποδεκτό να υπάρχει σε αυτή την προσπάθεια όταν ο πρωθυπουργός θα δει μεθαύριο τον Γκρούεφσκι. «Παρενέβη ο Ομπάμα. Μιλάει η ΝΔ ή κάνει την πάπια;» είπε.

    Για τις φρεγάτες, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τις πάρει οπωσδήποτε, να μην πάνε όμως όλες και πάλι στο Σκαραμαγκά αλλά και σε άλλα ναυπηγεία.

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής και στα όσα εξήγγειλε σχετικά με τον λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημόσιου χρέους προσφέρθηκε αν λείψουν χρήματα να τα καλύψει από το διπλάσιο της συμμετοχής των βουλευτών του ΛΑΟΣ.

    [06] Νέες κινητοποιήσεις

    Νέο συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ, στα Προπύλαια, με αφορμή την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    «Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες στέλνουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα αντικοινωνικά, άδικα και αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης και απαιτούν την άμεση ανάκλησή τους» αναφέρει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ -με το οποίο καλεί τους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

    «Το κεντρικό μήνυμα του αγώνα "να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση αλλά οι έχοντες και κατέχοντες" ακούστηκε και θα ακούγεται όλο και πιο έντονα στους δρόμους» τονίζει η Ομοσπονδία και αναφέρει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με νέα πρόσθετα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ενώ ετοιμάζεται για νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, με περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας και αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης».

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 πραγματοποιεί σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ενώ το μεημέρι οι εργαζόμενοι σε Προαστιακό, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ και οι απολυμένοι της πρώην "Ολυμπιακής" πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Αποχή από τα καθήκοντά τους έχουν εξαγγείλει από σήμερα έως και την Παρασκευή οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές. Συνεχίζουν τις δίωρες στάσεις εργασίες οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημερίων χωρίς περικοπές. Εντός της ημέρας θα έχουν συνάντηση με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Τη συνέχιση του διαλόγου με την κυβέρνηση για τους μισθούς και το ασφαλιστικό θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ν Φωτόπουλος, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδο και τον Υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη.

    "Από τη στιγμή που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, ποτέ δεν θα κάναμε απεργία για να γλυτώσουμε εμείς. Παροδικά μέτρα ναι, να τα δεχτούμε, να συμβάλουμε και εμείς. Μέτρα όμως μόνιμου χαρακτήρα και αδικίες, όχι. Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε", ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και πρόσθεσε:

    "Με βάση το δίκιο μας αλλά και σεβόμενοι τους Έλληνες καταναλωτές, που δεν φταίνε σε τίποτα και δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν, θα εισηγηθώ αύριο στο διοικητικό συμβούλιο τη συνέχιση του διαλόγου. Το διοικητικό συμβούλιο που είναι το κυρίαρχο όργανο θα αποφασίσει".

    Σε υποχρεωτική άδεια οι εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Diana

    Σε υποχρεωτική άδεια τέθηκαν οι 130 εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Diana, που εδρεύει στην Ξάνθη. Πάντως, οι υπεύθυνοι της μονάδας τους διαβεβαίωσαν ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει έπειτα από τις γιορτές του Πάσχα, στις 6 Απριλίου.

    Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρίας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη, πως έδωσε υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους διότι προέκυψε έλλειψη πρώτων υλών. Από την πλευρά του, ο κ. Μπεμπεκίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως ήδη έχει γίνει προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, διότι «είναι παράνομο να ανακοινώνεις σ' έναν εργαζόμενο πότε θα πάρει την άδειά του και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν του τη δώσεις υποχρεωτικά».

    Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, έχει προσφύγει και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ζητώντας να πληροφορηθεί αν η επιχείρηση έχει επιχορηγηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι ακριβές, «η εταιρία έχει αυτομάτως αναλάβει την υποχρέωση να μην προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού», επεσήμανε ο κ. Μπεμπεκίδης.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρίας, εξέδωσε για το συγκεκριμένο θέμα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Εξυπηρετούμε κανονικά τις ανάγκες της πελατείας μας σε έτοιμα προϊόντα diana και ακατέργαστο χαρτί, έχουμε δε αποθέματα 2,5 μηνών. Ως εκ τούτου κρίναμε σκόπιμο να δοθούν κανονικές άδειες στο προσωπικό της παραγωγής επ' ευκαιρία και των εορτών του Πάσχα.

    »Η παραγωγή θα ξαναρχίσει την Τρίτη του Πάσχα 6 Απριλίου 2010, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχουμε επαρκείς ποσότητες πρώτων υλών στις αποθήκες μας για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας. Προς ενημέρωσή σας υπάρχει διεθνής κρίση στις πρώτες ύλες χαρτοποιίας, που πλήττει όλο τον πλανήτη, με συνέπεια υπερβολικές αυξήσεις των τιμών. Ελπίζουμε ότι η κρίση δεν θα πλήξει τη Χαρτοποιία Θράκης γιατί έχουμε λάβει μέτρα από το 1998 για τη συνέχιση της λειτουργίας μας με πρώτες ύλες από διάφορες πηγές».

    Το εργοστάσιο της Ξάνθης είναι η μοναδική παραγωγική μονάδα της Diana στην Ελλάδα, η οποία απασχολεί άλλα 70 άτομα στην Αθήνα. Ο όμιλος Ζερίτη, στον οποίο ανήκει η χαρτοβιομηχανία, έχει ακόμη παρουσία σε Αίγυπτο, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

    [07] Η "επόμενη ημέρα" στη Γαλλία

    Ημέρα απεργιών και πολλαπλών κινητοποιήσεων σε όλη τη Γαλλία είναι η σημερινή, πρώτη μετά τον «ελαφρύ και πολιτικού χαρακτήρα» χθεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι απεργίες αγγίζουν πολλούς τομείς, τον μεταφορικό, τον εκπαιδευτικό, των ταχυδρομείων κ.α., ενώ από τις 3 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αναμένονται 160 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

    Οι 650.000 θέσεις εργασίας, που έχουν χαθεί στη Γαλλία από το 2008 είναι από τους βασικότερους λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με πρωϊνές δηλώσεις του προέδρου του μεγαλύτερου συνδικάτου, του CGT, Mπερνάρ Τιμπό, η σημερινή θα είναι η πρώτη πολλών άλλων διαδηλώσεων, καθώς οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «εκώφευσε» στα μηνύματα, που έστειλε ο λαός με τις τελευταίες εκλογές.

    Την άποψη του Τιμπό φαίνεται πως συμμερίζεται και μερίδα του πρωινού Τύπου, ιδιαίτερα τα μέσα που στηρίζουν την Αριστερά, τα οποία υπογραμμίζουν πως ο ανασχηματισμός δεν έγινε με βάση τα μηνύματα του λαού από τις κάλπες, αλλά με στόχο τη συσπείρωση του κόμματος, που διαταράχθηκε με τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο UMP.

    Στο πρωτοσέλιδο της κομμουνιστικής «Ουμανιτέ» ο Νικολά Σαρκοζί απεικονίζεται με αφτιά «χορταριασμένα» και πλάτη γυρισμένη στον λαό. Ο τίτλος είναι: «Ας φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά για να μας ακούσει, απαιτώντας την αλλαγή πορείας, με απεργίες και διαδηλώσεις».

    Με την πλάτη γυρισμένη έχει και η «Λιμπερασιόν» τον Σαρκοζί και με τίτλο: «Ανασχηματισμός. Ο Σαρκοζί μπαλώνει. Είναι μία μικρή-απάντηση σε μία μεγάλη-ήττα, στις περιφερειακές».

    Τρία είναι τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση με τον χθεσινό ανασχηματισμό και ο καθείς εξ αυτών εκπροσωπεί ένα διαφορετικό ρεύμα πρώην δυσαρεστημένων. Πρόκειται για τον νέο υπουργό Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουέν ( Francois Baroin) από την ομάδα των «Σιρακικών», εκείνων δηλαδή που έχουν μείνει πιστοί στον πρώην πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, τον νέο υπουργό Νεότητας Μαρκ Φιλίπ Ντομπρές (Marc Philippe Daubresse) από την ομάδα των κεντρώων και τον υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης Ζωρζ Τρον (George Tron), από τους πιστούς στον πρώην πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που είναι δηλωμένος άσπονδος εχθρός και ανταγωνιστής του Σαρκοζί.

    Σημειώνεται ότι ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ήδη, ότι μεθαύριο Πέμπτη, πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα τη δημιουργία ενός νέου δεξιού κόμματος «στην υπηρεσία του γαλλικού λαού». Το νέο κόμμα θα είναι το εφαλτήριο του πρώην πρωθυπουργού για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

    Στον Ζωρζ Τρον αφιερώνει το κύριο άρθρο της της «Λιμπερασιόν», ο διευθυντής της εφημερίδας, Λωράν Ζοφρέν. Φέρει τον τίτλο «Μαγείρεμα» και στο περιεχόμενο εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς «σοφός εκλογολόγος» για να καταλάβει ότι η «αλλαγή» με τον ανασχηματισμό «ονομάζεται Ζώρζ Τρον, που μεταφράζεται με την επιβλητική αναγκαιότητα να ενταχθεί στην κυβέρνηση ένας από τους "σκοπευτές" του ντε Βιλπέν».

    Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος εστιάζει την αρθρογραφία του στη σημαντική αλλαγή, που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, όπου από καιρό ετοιμάζεται η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, θέμα που εκτιμάται ως ο νέος μεγάλος στόχος του προέδρου.

    «Προτεραιότητα στις συντάξεις» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Φιγκαρό». «Οι συντάξεις μας με τον Ερικ Γουέρθ (Eric Woerth) στο πηδάλιο», υπογραμμίζει και η «Φρανς Σουάρ».

    Ο Ερικ Γουέρθ, προηγούμενος υπουργός Προϋπολογισμού μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, απ' όπου απομακρύνθηκε ο Ξαβιέ Νταρκός (Xavier Darcos), λόγω του χαμηλού ποσοστού (28%), που συνεκέντρωσε στην περιφέρεια Ακιτέν (Aquitaine), όπου ήταν υποψήφιος. Θεωρήθηκε ότι δεν ήταν αρκετά δημοφιλής για να φέρει εις πέρας τη δύσκολη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις.

    Παρότι ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ήθελε «έναν ευρύτερο ανασχηματισμό την επομένη των εκλογών» -εξηγεί η «Φιγκαρό»- «ο Νικολά Ζαρκοζί επέλεξε να προχωρήσει σε μία απλή προσαρμογή, αφήνοντας τη μεγάλη αναδιάρθρωση για μετά τις συντάξεις».

    Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των Γάλλων δεν θέλουν να είναι ο Πρόεδρος Σαρκοζί υποψήφιος για επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές του 2012.

    Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό του περιοδικού Le Point, το 58% των Γάλλων δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης ο Νικολά Σαρκοζί, έναντι ποσοστού 33% που θα ήθελε μια προσπάθεια του προέδρου για επανεκλογή.

    Άλλη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το BVA και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Les Echos δείχνει επίσης ότι το 55% των Γάλλων δεν θεωρούν τον Νικολά Σαρκοζί αποκλειστικά υπεύθυνο για την εκλογική ήττα, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς (40%) ζητούν από τον πρόεδρο της χώρας να παγώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί.

    Ο γερουσιαστής της δεξιάς Ζαν Λουί Μασόν έθεσε μάλιστα ήδη θέμα για το κατά πόσο ο Σαρκοζί είναι "η καλύτερη υποψηφιότητα για τη δεξιά στις εκλογές του 2012, ή θα έπρεπε να αναζητηθεί μία εναλλακτική υποψηφιότητα". Ανέφερε μάλιστα ως ικανούς για να διεκδικήσουν την προεδρία, για λογαριασμό της συντηρητικής παράταξης, τους πρώην πρωθυπουργούς, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Αλέν Ζιπέ, ή τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 March 2010 - 13:30:39 UTC