Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα θα πάρει τις δικές της αποφάσεις"
  • [02] "Ευρωπαϊκή λύση και όχι λύση ΔΝΤ"
  • [03] Στην τελική ευθεία ο "Καλλικράτης"
  • [04] ΗΠΑ: Ύστατη προσπάθεια για την Υγεία
  • [05] Γαλλία: Ενωμένη η αριστερά στο β΄ γύρο
  • [06] Διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας
  • [07] Κρίσιμες συνεδριάσεις

  • [01] "Η Ελλάδα θα πάρει τις δικές της αποφάσεις"

    Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου, η Ένωση θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις, αλλά το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα, η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, συνεκτιμώντας τις αποφάσεις αυτές.

    Τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Γκόρντον Μπαϊνάι στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου, στη διάρκεια παρέμβασής του σε εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουγγαρίας, επισήμανε πως "υπάρχουν εκφράσεις αλληλεγγύης από τη μεριά της ΕΕ, αλλά και δυσκολίες που προκύπτουν από τους θεσμούς της", σημειώνοντας παράλληλα ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι πιο έτοιμοι για αλλαγές στην ΕΕ, το Διεθνές Τραπεζικό Σύστημα και τις Διεθνείς Αγορές. "Γιβ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ενδυνάμωση των Σοσιαλιστών στην ΕΕ", υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Ελλάδα, είπε ότι τα μέτρα στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση είναι αναγκαστικού χαρακτήρα, πρόσθεσε, όμως, ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τους πολίτες για τις αλλαγές, έτσι ώστε η οικονομία από τη μια να γίνει πιο ανταγωνιστική, ενώ από την άλλη να υπάρξει η εγγύηση ότι το Σύστημα Υγείας, το Ασφαλιστικό Σύστημα, αλλά και το σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης θα είναι λειτουργικό και βιώσιμο.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την τεράστια σημασία που έχει η κοινωνική συναίνεση και με τα συνδικάτα για τις αλλαγές αυτές, και τόνισε πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η δύναμή μας είναι στους πολίτες και όχι σε κάποιες γραφειοκρατίες ή σε κάποιους οικονομικούς παράγοντες: Και στο τέλος της κρίσης οι πολίτες θα έχουν αποκτήσει περισσότερη ισχύ επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Από τη μεριά του, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουγγαρίας για τις εκλογές της 11ης Απριλίου, Άτιλα Μέστερχαζι ανέφερε ότι στην Ουγγαρία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα πέρασε από πολύ δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία οχτώ χρόνια, καθώς δεν έτυχε καμίας στήριξης από τα άλλα κόμματα. Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε: "προχωρήστε με το πρόγραμμα σταθερότητας" και του ευχήθηκε την επιτυχία στην εθνική συνεργασία για τη διαχείριση της κρίσης.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί, επίσκεψη εργασίας στη Βουδαπέστη, ύστερα από πρόσκληση του Ούγγρου ομολόγου του, Γκόρντον Μπάιναϊ, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ουγγρικής Βουλής Μπέλα Κάτονα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν.

    Παράλληλα, οι δυο πρωθυπουργοί θα συμμετάσχουν και θα είναι οι κύριοι ομιλητές, στο "Φόρουμ για τη Διαχείριση της Οικονομικής Κρίσης", που διοργανώνεται στο κεντρικό Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης.

    Ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε στην εκδήλωση του κυβερνώντος Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος με την ιδιότητά του του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος (υποψήφιο πρωθυπουργό) στις ουγγρικές βουλευτικές εκλογές της 11ης Απριλίου, Ατίλα Μέστερχαζι.

    Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, ενώπιον Ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [02] "Ευρωπαϊκή λύση και όχι λύση ΔΝΤ"

    Το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, οι επιπτώσεις του στην Ευρωζώνη και για τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με τους Υπουργούς Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε πρόγευμα εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι εξήγησε στους συνομιλητές του «την άποψή μας για το απαραίτητο μείγμα πολιτικής, αλλά και για τη σημασία μιας έκτακτης στήριξης της Ελλάδας αυτή τη στιγμή».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως είπε, έθιξα δύο πράγματα:

    - Tην ανάγκη χειροπιαστής υποστήριξης, που πρέπει να προσφέρει η Ευρώπη, για να θωρακίσει τον Ελληνικό δανεισμό από τις δυσκολίες της αγοράς και τους κερδοσκόπους.

    - Και την ανάγκη συμπλήρωσης των μέτρων που παίρνει η Ελλάδα για το έλλειμμα, με μέτρα τόνωσης της Αγοράς και της Οικονομίας, ώστε το τελικό μείγμα οικονομικής πολιτικής να είναι πιο αποτελεσματικό.

    «Οι υπουργοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και με ενημέρωσαν για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να υπάρξει έκφραση έμπρακτης στήριξης. Ακόμα συμφωνία δεν υπάρχει. Η συζήτηση θα συνεχιστεί ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ληφθεί η οριστική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως στις 25 Μαρτίου θα βρεθεί ξανά στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κας Μέρκελ, για να παρουσιάσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας στους αρχηγούς και πρωθυπουργούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    «Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά η προσπάθεια όλων μας συνεχίζεται ... Με στόχο να υπάρξει Ευρωπαϊκή λύση και όχι λύση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    [03] Στην τελική ευθεία ο "Καλλικράτης"

    Ηγγικεν η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεία του προγράμματος "Καλλικράτης", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως το πρόγραμμα αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά το παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης, του κράτους και κατά συνέπεια και της κοινωνίας.

    Ο κ. Ραγκούσης έδωσε το χρονοδιάγραμμα του νομοσχεδίου "Καλλικράτης". Οπως είπε, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, δηλαδή τις συνενώσεις δήμων. Τέλος, εντός του Μαΐου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή.

    Ως προς την ουσία, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δήμοι με τον "Καλλικράτη" αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Ειδικότερα, μεταφέρονται από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στον πρώτο:

    -πολεοδομικές αρμοδιότητες

    -πολιτικές πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κλπ)

    -αρμοδιότητες υγείας

    -προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια

    -αρμοδιότητες παιδείας (ανέγερση σχολείων, επισκευές, μεταφορά μαθητών από τους τόπους κατοικίας τους στα σχολεία, κλπ). "Το σχολείο γίνεται υπόθεση των δήμων", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών

    -αρμοδιότητες εμπορίου. Εκδοση αποφάσεων για λειτουργία λαϊκών αγορών

    -αρμοδιότητες ανάπτυξης. Εργα υποδομών, αγροτική οδοποιΐα

    -αρμοδιότητες μεταφορών - γραμμές λεωφορείων

    Ο κ. Ραγκούσης κατέστησε σαφές, πως κάθε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματά τους και πρόσθεσε πως, αν χρειαστεί, θα γίνονται προσλήψεις επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ.

    Το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θα χρηματοδοτείται μέσω των ΚΑΠ στους οποίους θα περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

    Οπως επεσήμανε ο υπουργός, θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν, θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.

    Οσον αφορά τη χωροθέτηση των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως ο αριθμός των νέων δήμων μετά την εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι περίπου 370, ενώ οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, τόνισε πως ο κ. Ραγκούσης έβαλε ψηλά τον πήχυ, γεγονός που τον χαροποιεί, αλλά αν δει πως ο πήχυς κατεβαίνει, η ΚΕΔΚΕ θα είναι αντίθετη.

    [04] ΗΠΑ: Ύστατη προσπάθεια για την Υγεία

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιστράτευσε χθες την τραγική ιστορία μίας καρκινοπαθούς, που δεν διέθετε ιατρική κάλυψη, για να εξηγήσει στους Αμερικανούς την κρισιμότητα της μεταρρύθμισης στο σύστημα πρόνοιας, στην έναρξη μίας εβδομάδας εξαιρετικά ζωτικής για το μεγαλεπήβολο στόχο της κυβέρνησής του.

    Ο Ομπάμα χθες το πρωΐ μετέβη στο Στρόνγκσβιλ, 30 χλμ νοτιοδυτικά του Κλίβελαντ, όπου στήριξε την επιχειρηματολογία του στο παράδειγμα της καρκινοπαθούς Νατόμα Κάνφιλντ, η οποία αναγκάσθηκε να διακόψει την ασφαλιστική της κάλυψη, όταν η ιδιωτική εταιρεία που της την παρείχε αύξησε κατά 405 τα ασφάλιστρα.

    Η Κάνφιλντ είχε στείλει επιστολή στον Ομπάμα, την οποία ο πρόεδρος ανέγνωσε στους επικεφαλής των ασφαλιστικών εταιρειών στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο προ δύο εβδομάδων.

    «Θέλετε να μάθετε γιατί βρίσκομαι εδώ στο Οχάιο; Βρίσκομαι εδώ εξαιτίας της Νατόμα», τόνισε ο Ομπάμα, μιλώντας στο πλήθος. Μάλιστα κάλεσε και τα μέλη του Κογκρέσου να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Θέλω να δώ θάρρος», τόνισε ο Ομπάμα, ενώ ο Λευκός Οίκος ασκεί πιέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, που ήδη έχει εγκριθεί από τη Γερουσία.

    Μάλιστα, νωρίτερα, ο Ομπάμα είχε εκφράσει την αισιοδοξία του σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ABC πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή. Επιπλέον, ανέβαλε για τρείς ημέρες την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ασία, ώστε να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον σε περίπτωση που θα πρέπει να προωθήσει το νομοσχέδιο, το οποίο ακόμη θα πρέπει να τροποποιηθεί σε ένα «συμφιλιωτικό» κείμενο.

    [05] Γαλλία: Ενωμένη η αριστερά στο β΄ γύρο

    Τα κόμματα της γαλλικής αριστεράς ανακοίνωσαν σήμερα ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της Γαλλίας εν όψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, επιδιώκοντας να επικυρώσουν και να διευρύνουν τις απώλειες της γαλλικής δεξιάς κατά τον πρώτο γύρο.

    Σήμερα το πρωί, οι τρεις συνιστώσες της αριστεράς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Οικολόγοι και η ριζοσπαστική αριστερά, έφθασαν σε συμφωνία για να καταρτίσουν κοινές λίστες στις 19 από τις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν το απόγευμα.

    Κατά τον πρώτο γύρο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφάλισε σε εθνικό επίπεδο το 29% των ψήφων, οι Οικολόγοι το 12% και το Μέτωπο της Αριστεράς το 6%.

    Στη δεξιά, η προεδρική πλειοψηφία δεν εξασφάλισε παρά το 26% των ψήφων.

    Για να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο, μια εκλογική λίστα σε μία περιφέρεια πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον το 10% των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο, ενώ εκείνες που εξασφάλισαν τουλάχιστον το 5% των ψήφων πρέπει να ενωθούν με λίστα που συμμετέχει στον δεύτερο γύρο.

    Οι οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι έφθασαν σε συμφωνία με τους σοσιαλιστές "σε όλες της περιφέρειες εκτός της Βρετάνης". Η ριζοσπαστική αριστερά επιδιώκει να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο στη Λιμουζέν και στο Νορ-Πα-ντε-Καλέ.

    Η γαλλική δεξιά δεν θα επωφεληθεί από τη διάσπαση των δυνάμεων της αριστεράς στις τρεις αυτές περιοχές, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ισχυρό προβάδισμα.

    Η περί την Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) δεξιά θα αντιμετωπίσει το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λε Πεν σε δέκα περιφέρειες όπου το κόμμα της άκρας δεξιάς έχει ξεπεράσει το όριο του 10%.

    Στην πράξη, η δεξιά δεν έχει πιθανότητες νίκης σε καμία γαλλική περιφέρεια πέραν της Αλσατίας, όπου βρίσκεται στήθος με στήθος με την αριστερά έπειτα από τον πρώτο γύρο και σε δύο περιφέρειες των υπερπόντιων εδαφών, τη Γουιάνα και τη Ρεϊνιόν.

    [06] Διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από έκκληση του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς για να καταγγείλουν τα εγκαίνια της συναγωγής Χούρβα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Την ίδια ώρα η διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ εξαιτίας της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής στην ανατολική Ιερουσαλήμ, εντείνεται με την αναβολή της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ στο Ισραήλ και τη Δυτική 'Οχθη.

    "Με το αίμα μας, με την ψυχή μας, θα θυσιαστούμε για σένα Ιερουσαλήμ", φώναζαν οι διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, υψώνοντας παλαιστινιακές σημαίες και φωτογραφίες της Πλατείας των Τζαμιών, του τρίτου ιερού τόπου του Ισλάμ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. "Εκατομμύρια οι μάρτυρες, εμπρός για την Ιερουσαλήμ" ήταν επίσης ένα από τα συνθήματά τους.

    Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε αρκετές πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα, κυρίως στις Τζαμπαλίγια, Μπέιτ Λαχίγια, Χαν Γιούνις και Ράφα.

    Στην πόλη της Γάζας οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, το οποίο αποτέλεσε στόχο ισραηλινών βομβαρδισμών στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα πέρυσι.

    Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για τα εγκαίνια χθες, Δευτέρα, της συναγωγής Χούρβα στην εβραϊκή συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Τα εγκαίνια της συναγωγής θεωρούνται νέα ισραηλινή πρόκληση.

    Η συναγωγή Χούρβα, ένας από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας των Εβραίων στην Παλαιστίνη πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, ξανακτίστηκε από την αρχή 62 χρόνια μετά την καταστροφή της από τους Ιορδανούς κατά τον πρώτο αραβο-ισραηλινό πόλεμο.

    Η Χαμάς δηλώνει ότι η ανοικοδόμηση της συναγωγής είναι ένα πρώτο βήμα για την κατασκευή του "τρίτου Ναού" του Ιουδαϊσμού πάνω στα ερείπια της Πλατείας των Τζαμιών. Το Όρος του Ναού, όπως αποκαλούν την Πλατεία των Τζαμιών οι Εβραίοι, είναι ο ιερότερος τόπος του Ιουδαϊσμού.

    Οι διαδηλώσεις αυτές σημειώνονται μετά τις συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της συναγωγής και τη συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού στον ανατολικό τομέα της πόλης.

    Τα εγκαίνια αυτά είναι η "αρχή της βίας, του εξτρεμισμού και του θρησκευτικού φανατισμού και αυτό δεν περιορίζεται στους εβραίους εξτρεμιστές αλλά περιλαμβάνει και μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης", προειδοποίησε στη Ραμάλα, ο Χατέρ Αμπντελ Καντέρ, αρμόδιος για τα θέματα της Ιερουσαλήμ του κόμματος Φάταχ, του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    Αναβολή επίσκεψης

    Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ θα καθυστερήσει την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη Δυτική 'Οχθη, ανακοίνωσε η ισραηλινή προεδρία.

    "Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ επικοινώνησε με την ισραηλινή προεδρία για να την ενημερώσει ότι ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ δεν θα έλθει σήμερα στην Ιερουσαλήμ", τονίζεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής προεδρίας.

    Ο Μίτσελ αναμενόταν αυτήν την εβδομάδα στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη προκειμένου να μεσολαβήσει για την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

    Η επίσκεψη Μίτσελ αναβλήθηκε εν μέσω της σοβαρής διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ εξαιτίας της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ωστόσο, το Ισραήλ, μέσω του υπουργού του των Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν θεωρεί ότι "η κατάσταση θα εξομαλυνθεί γιατί η κλιμάκωση δε συμφέρει ούτε τις ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ".

    "Εχουμε απευθείας συνομιλίες μέσω διαφόρων διαύλων με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης", τόνισε ο Λίμπερμαν.

    Χθες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε ότι το Ισραήλ "είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ και έτσι θα παραμείνει" και υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει μια "επίσημη απάντηση" του εβραϊκού κράτους στις επικρίσεις αμερικανών αξιωματούχων αναφορικά με την κατασκευή νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Η κρίση εμπιστοσύνης ξέσπασε ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ όταν ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, κατά την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ιερουσαλήμ, στις 9 Μαρτίου, την κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών σε μια ορθόδοξη εβραϊκή συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ

    Πολλά μέλη της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, μεταξύ των οποίων, ο Μπάιντεν, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο κύριος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντέιβιντ Αξελροντ, επέκριναν το σχέδιο αυτό, αλλά και τη χρονική στιγμή που επελέγη για την ανακοίνωσή του.

    Η απόφαση αυτή εξαγρίωσε τους Παλαιστινίους και τις αραβικές χώρες και προκάλεσε ένταση στην Ιερουσαλήμ όπου η Χαμάς έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα "ημέρα οργής".

    "Οι Παλαιστίνιοι και οι Αραβες, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αράβων, αναζητούν προσχήματα για να αναζωπυρώσουν τη βια, αλλά εμείς ελέγχουμε την κατάσταση", διαβεβαίωσε ο υπερεθνικιστής Λίμπερμαν.

    [07] Κρίσιμες συνεδριάσεις

    Η σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δεν κατέληξε μεν σε συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς την ενδεχόμενη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, αλλά όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ το όλο θέμα θα παραπεμφθεί προς συζήτηση στο επίπεδο των αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Ο Ζαν-Κλον Γιουνκέρ ανέφερε ότι προς το παρόν θέμα ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα δεν τίθεται, λαμβανομένου υπόψη ότι η Αθήνα δεν έχει ως σήμερα υποβάλει ανάλογο αίτημα. Σημείωσε, επίσης, ότι προς το παρόν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ως προς την ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για "λεπτομέρειες", οι οποίες, όπως είπε, "θα ξεκαθαριστούν".

    Σε γενικές γραμμές πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι μετά τα σημαντικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση οι αγορές θα ηρεμήσουν και τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας σταδιακώς θα αποκλιμακωθούν. Αν, ωστόσο, αυτό δεν συμβεί, συνέχισε, τότε η δέσμευση που ανέλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 11 Φεβρουαρίου, για αρωγή προς την Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης, θα υλοποιηθεί.

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι η υλοποίηση αυτής της βοήθειας θα έχει το χαρακτήρα διμερών δανείων χωρών-μελών του ευρώ προς την Ελλάδα μέσω διαδικασιών, τις οποίες θα συντονίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι την ευθύνη για το αν θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, ή σε μεθεπόμενη, την έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος παρέστη στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup.

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ υπογράμμισε, επίσης, ότι η όποια βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι συμβατή, τόσο προς το κοινοτικό δίκαιο, όσο και προς τα εθνικά δίκαια των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος, αφού υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του το πόσο σημαντικά και γενναία είναι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι εκτός από το ζήτημα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης η ελληνική οικονομία έχει και σοβαρό πρόβλημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, όπως άλλωστε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και σε μια σειρά άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Κατόπιν όλων αυτών, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και ο διεθνής Τύπος στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους προς την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, της 25ης Μαρτίου, στο πλαίσιο της οποίας θα κριθεί σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις αν η Ευρωζώνη είναι σε θέση να προσφέρει στην Ελλάδα μια ικανοποιητική πρόταση για την υπέρβαση των υπαρχόντων προβλημάτων.

    Για την ελληνική πλευρά το βασικό ζητούμενο είναι αν τα κύρια χαρακτηριστικά της πρότασης των ευρωπαίων εταίρων θα θεωρηθούν ικανά για να καθησυχάσουν τις όποιες ανησυχίες των αγορών ή αν θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup, στόχος δεν είναι η παροχή βοήθειας στα επίπεδα του μέσου όρου των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη. Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα είναι απολύτως συμβατές με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, καθώς και με τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών και πως θα είναι ικανές να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές, το συντομότερο δυνατό.

    Το Eurogroup υπογραμμίζει ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές δεν ζήτησαν οικονομική βοήθεια και επισημαίνει ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας και στην τόνωση της εμπιστοσύνης των αγορών. Σημειώνεται, μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν πλήρως από το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Υιοθετώντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές στις 3 Μαρτίου, και τα οποία υιοθετήθηκαν από την ελληνική Βουλή στις 5 Μαρτίου, το Eurogroup θεωρεί ότι αυτά επαρκούν για την επίτευξη των στόχων για το 2010, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν, πλήρως, έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο. Παράλληλα το Eurogroup απευθύνει έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν με αποφασιστικό τρόπο και άμεσα την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου. Το Eurogroup υποστήριξε ακόμη ότι η διόρθωση των ανισορροπιών και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι καθοριστικής σημασίας για να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία και για να πετύχουν τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% μέχρι το 2012. Στη συνέχεια, το Eurogroup επισημαίνει ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας πως αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος θα επωφεληθεί από τα υγιή δημόσια οικονομικά της χώρας, τις καλύτερες προοπτικές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης.

    Τέλος, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και για τα μέτρα εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού το 2011 και 2012. Η Αθήνα θα πρέπει να παράσχει αυτές τις πληροφορίες στην έκθεση που θα υποβάλει στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έως τις 15 Μαΐου.

    Στο μέλλον η συζήτηση για τα κερδοσκοπικά ταμεία

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών παραιτήθηκαν σήμερα από την προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία πάνω σ' ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την κανονιστική ρύθμιση και την αύξηση της διαφάνειας των κερδοσκοπικών ταμείων (hedge funds), το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα το Σίτι του Λονδίνου, αλλά και τις ΗΠΑ.

    "Το θέμα των κερδοσκοπικών ταμείων αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη", της υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες "ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή υποστήριξη", δήλωσε η εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ Κριστίνα Γκάλαχ.

    "Θα επανέλθει στο τραπέζι σε μια άλλη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας" που τερματίζεται στο τέλος Ιουνίου, πρόσθεσε. Η επόμενη επίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου.

    Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγκάντο υπογράμμισε φθάνοντας στη σύνοδο ότι "είναι πάντα καλό να έχουμε τη μέγιστη συναίνεση".

    "Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε" πάνω στο θέμα των κερδοσκοπικών ταμείων, τόνισε.

    Οι υπουργοί επρόκειτο αρχικά να συμφωνήσουν σήμερα σε μια γενική θέση, την οποία θα πρέπει στη συνέχεια να διαπραγματευτούν με το Ευρωκοινοβούλιο, που πρέπει επίσης να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο.

    Μια συνεδρίαση σε επίπεδο πρεσβευτών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα δεν επέτρεψε να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία, κυρίως λόγω των βρετανικών αντιρρήσεων, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή. Η Βρετανία εκφράζει φόβους ότι η αύξηση των κανονιστικών ρυθμίσεων μπορεί να διώξει τους επενδυτές από το Λονδίνο.

    "Η σταθεροποίηση του ευρώ είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας"

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε σήμερα ότι δεν υπήρξε απόφαση να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το χρέος της κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    "Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει ζητήσει βοήθεια και γι' αυτό δεν υπάρχει απόφαση στο θέμα αυτό", δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική βουλή (Μπούντεσταγκ).

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι απαντά σε "φήμες που είναι σαφές ότι τροφοδοτούνται εσκεμμένα σε χώρες μέλη - και στις Βρυξέλλες".

    Ο Σόιμπλε είπε ότι το Eurogroup -οι 16 χώρες που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ- θα ήταν υποχρεωμένο να δράσει αν επίκειτο χρεοκοπία της Ελλάδας ώστε να σταθεροποιήσει το νόμισμα -- όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Φεβρουαρίου.

    "Αυτό δεν συμβαίνει και γι' αυτό δεν υπάρχει πολιτική απόφαση", επανέλαβε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δίνεται ωστόσο απάντηση σε τεχνικά ζητήματα.

    Ο Σόιμπλε πρόσθεσε πως οποιοδήποτε μέτρο ύστατης προσφυγής για τη σταθεροποίηση του ευρώ θα ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας, ως μιας εκ των χωρών που η οικονομία τους ωφελήθηκε περισσότερο από το κοινό νόμισμα.

    "Η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, του ευρώ, δεν είναι κάτι που προσφέρουμε λόγω γενναιοδωρίας έναντι των άλλων, αλλά κάτι που πρέπει να εξασφαλίσουμε για το μέλλον για το δικό μας συμφέρον", δήλωσε μιλώντας στη γερμανική βουλή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 March 2010 - 13:30:36 UTC