Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα"
  • [02] "Χρειάζονται μέτρα τόνωσης της οικονομίας"
  • [03] "Η χώρα θα διασωθεί"

  • [01] "Σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα"

    "Δίνουμε μια τεράστια μάχη ενάντια στην ιστορικά χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ανακοίνωσε το πακέτο των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, στην προηγηθείσα έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Τα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων, που καλύπτουν 2,4 δις ευρώ του αναμενόμενου δημοσιονομικού οφέλους -που αναμένεται να ανέλθει σε 4,8 δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ περιλαμβάνουν:

    -Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%, ενώ δεν μεταβάλλεται η έκπτωση που θα εξακολουθεί να ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου. Τα έσοδα αναμένονται σε 1,3 δις ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ.

    -Περαιτέρω αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και πιο συγκεκριμένα κατά 8 λεπτά στην βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ δεν αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης.

    -Επιβάρυνση στα τσιγάρα από το 63% στο 66% ενώ η επιβάρυνση στα φθηνά τσιγάρα θα είναι χαμηλότερη από ότι στα ακριβά.

    -Επιβάρυνση στο αλκοόλ κατά 20%.

    Τα έσοδα αναμένονται σε 1,1 δις ευρώ ή 0,45% του ΑΕΠ.

    -Καταργείται η απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας και η χώρα προσαρμόζεται στην κοινοτική υποχρέωση για εφαρμογή ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ από την υποχρέωση εξαιρείται η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

    -Εισάγονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας όπως αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ (τιμή αγοράς 35.000 ευρώ), σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.

    Το υπόλοιπο 50% του δημοσιονομικού οφέλους του "έκτακτου πακέτου" για την διάσωση της οικονομίας καλύπτεται από τα άμεσα μέτρα περιστολής δαπανών που περιλαμβάνουν:

    -Περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδειών.

    -Περικοπή κατά συνολικά 12% των πάσης φύσεως επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, του δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπολοίπων ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, ενώ το επίδομα για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 20%.

    Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, τα κίνητρα απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και τα επιδόματα που σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας.

    -Οριζόντια μείωση κατά 7% των αποδοχών, αποζημιώσεων και επιδομάτων πάσης φύσεως των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, καθώς και των αιρετών οργάνων α και β βαθμού, των διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων και των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των προαναφερομένων ΝΠΙΔ.

    -Η εισοδηματική πολιτική εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας - ο οποίος ζήτησε να συμβάλλει στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας- καθώς και για εκείνα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, υφυπουργών αλλά και στις αμοιβές των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

    -Για τις συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν επηρεάζονται τα επιδόματα άδειας και εορτών, αλλά δεν χορηγείται αύξηση.

    -Στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10%, ενώ οι διοικήσεις τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

    Η μείωση δαπανών από τα μέτρα που αφορούν εισοδήματα και συντάξεις ισοδυναμεί με 1,7 δις ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

    -Περιορισμός κατά 5% (500 εκ ευρώ) του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκ ευρώ του μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον μειώνονται κατά 100 εκ. ευρώ οι πιστώσεις για τα νέα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

    Η συνολική σχετική μείωση δαπανών ισοδυναμεί με 700 εκ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.

    Πέρα από τα άμεσα μέτρα στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

    -Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών του δημοσίου, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου.

    -Περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ και των μελών των ΔΣ των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το δημόσιο.

    -Μπαίνει πλαφόν πολύ χαμηλότερο από το ισχύον σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

    -Απαγόρευση ή χορήγηση "μπόνους" σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο.

    -Μείωση κατά 30% των υπερωριακών αμοιβών και δαπανών μετακίνησης.

    -Εισαγωγή ποσοτικών κανόνων στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως αναστολή προσλήψεων το 2010, εκτός από την Παιδεία, την Υγεία και τα Σώματα Ασφαλείας και εφαρμογή του κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις" από το 2011, ενώ εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη διεξαχθεί.

    -Ορισμός καταβολής εφάπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς σε ύψος 1% από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000 ευρώ.

    -Ένταξη των μέτρων για την μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20%.

    -Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων, κυρίως ανέργων, ώστε να βρουν εργασία.

    Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι κάθε έσοδο που θα προκύψει από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ αλλά και την χορήγηση αδειών για τυχερά παίγνια θα διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης με τα έσοδα αυτά να υπολογίζονται για το 2010 σε 400 εκ. ευρώ.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα ήτοι:

    -Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshore εταιρειών σε 15%.

    -Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στην φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000 ευρώ.

    -Προσωρινά και για την επόμενη τριετία, αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκ. ευρώ με συντελεστή 2% και

    -Επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το οποίο, όπως είπε ο κ. Πεταλωτής "η ΝΔ είχε ουσιαστικά καταργήσει καθώς είχε μειωθεί στο 0,1%".

    Ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για επείγουσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και τόνισε πως "δίνουμε μια μάχη με το χρόνο για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες".

    "Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα που είναι δύσκολα για πολύ κόσμο. Επιλέγουμε όμως να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτών σήμερα, πριν οι συνθήκες δανεισμού μας τα επιβάλλουν", επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

    Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι η μάχη δίνεται ενάντια στο τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, ταυτόχρονα δε είναι μια "τεράστια προσπάθεια ενάντια στην διεθνή συγκυρία, στην χρηματοπιστωτική κρίση και στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η μαζική προσφυγή σε δανεισμό όλων των χωρών της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται πιο φερέγγυοι δανειζόμενοι από την Ελλάδα".

    "Οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών της κυβέρνησης εδώ και πέντε μήνες, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που της κληροδότησε η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και να βγάλει τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται", τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής των βαρών στην συλλογική προσπάθεια.

    Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην προετοιμασία και υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αμέσως επόμενες μέρες.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων, μέτρα περαιτέρω μείωσης δαπανών αλλά και μέτρα εξορθολογισμού, διόρθωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η συνολική δημοσιονομική επίπτωση αυτών των επιπρόσθετων μέτρων είναι 4,8 δισ. ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ.

    Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα φέρει τον τίτλο "Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης", κατετέθη σήμερα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αύριο θα τεθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μεθαύριο αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια του σώματος.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα

    "Τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο θωρακίζουν απολύτως το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010- και πιθανόν επιτρέπουν υπέρβαση του στόχου αυτού- και απαντούν με τον πλέον πειστικό τρόπο στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο κλίμα στις αγορές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνάντησή του με οικονομικούς συντάκτες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τα μέτρα προφανώς δύσκολα αλλά αναγκαία γιατί κρίνεται η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να δανείζεται. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να υπάρξει και η απαιτούμενη στήριξη. Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέγοντας "ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να κλείνει όλες τις πόρτες. Προφανώς θέλουμε την κοινοτική αλληλεγγύη αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το θέμα του ΔΝΤ".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα εξαντλείται η λήψη παρόμοιων μέτρων για το 2010 και επιχειρείται με τις σημερινές κινήσεις η λήψη επιπλέον μόνιμων μέτρων όπως ζητούσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η συγκράτηση ή και μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο το οποίο την τελευταία πενταετία είχε αυξηθεί κατά 40% αποφεύχθηκαν οι δραστικές λύσεις όπως η κατάργηση του 14ου μισθού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό η περικοπή κατά 30% του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων επιμερίζει σε όλο το έτος την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων.

    Η μείωση κατά 7% των αποδοχών στις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έγινε διότι εκεί δεν υπάρχουν επιδόματα για να περικοπούν ενώ το ύψος της περικοπής των συντάξεων των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ είναι θέμα των ταμείων αυτών.

    Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά της εισοδηματικής πολιτικής είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα ισχύσουν έως ότου τουλάχιστον η χώρα παραμένει σε διαδικασία επιτήρησης. Πιθανές διορθωτικές κινήσεις θα εξεταστούν από την κυβέρνηση μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία της επιτήρησης και σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

    Σημειώνεται ότι οι περικοπές μέσω της εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου φέτος και θα αφορούν τις μικτές αποδοχές.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι υψηλότερη από το μείον 0,3% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός αλλά δεν θα φθάσει στο ύψος των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Ελλάδος (που προβλέπουν αρνητικό ρυθμό κατά 1 έως 2%).

    Σύμφωνα με τον υπουργό τα φορολογικά έσοδα για τον Φεβρουάριο είναι κοντά στο στόχο που έχει τεθεί αλλά δεν τον προσεγγίζουν καθώς υπήρξαν και οι απεργίες των ελεγκτικών μηχανισμών.

    Τέλος ερωτηθείς για την πρόταση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο να επιβληθεί φόρος αλληλεγγύης σε όσους παρόχους υπηρεσιών δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ (ιδιωτικές κλινικές, καζίνο κλπ.) ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα και θα την κοιτάξουμε αλλά δεν έχουμε κάτι τελειωμένο αυτή τη στιγμή" και πρόσθεσε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο θα επεκταθεί η επιβολή του ΦΠΑ σε όλους αυτούς τους παρόχους εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες.

    Γ.Παπανδρέου: "Ηταν ανάγκη να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις"

    Για "δύσκολες αποφάσεις που δεν ήταν απλώς επιλογή, αλλά ήταν ανάγκη να πάρουμε", έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι αναγκαίες για την επιβίωση της χώρας μας, της οικονομίας μας, για να φύγει η Ελλάδα από τη δίνη και των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης.

    "Να ανασάνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε και αυτή τη μάχη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δίνουν μαζί και δίπλα στον ελληνικό λαό τη μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στον τόπο.

    Για "δύσκολες μέρες", μίλησε και κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, των πιστωτών και των διεθνών αγορών και πρόσθεσε πως, "δείχνουμε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός ότι μπορεί αξιόπιστα να παίρνει αποφάσεις".

    "Αναμένουμε δικαίως πια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και είναι η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη και της Ευρώπης.

    Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "είναι πια αυτό το αναγκαίο βήμα για να πάμε σε μια μάχη για μεγάλες αλλαγές" και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη, ώστε να ξέρει πλέον ότι η πολιτεία σέβεται τον ίδιο και τα χρήματά του και του δημιουργεί προοπτικές για εργασία και ανάπτυξη.

    "Αυτή τη μάχη δίνουμε και θα τη δώσουμε όλοι, η κυβέρνηση μαζί και δίπλα με τον ελληνικό λαό", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Κύριε πρόεδρε, είναι σωστά αυτά που λέτε", είπε ο κ. Παπούλιας. Υπογράμμισε δε, ότι "πρέπει να αποκτήσουμε την κοινωνική αξιοπιστία με κοινωνική ευαισθησία και νομίζω ότι σε αυτό θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα και ότι πρέπει να προσφέρουν περισσότερα αυτοί που έχουν περισσότερα".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε με τη σειρά του, ότι πρέπει να είναι αναλογικά τα βάρη.

    Ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του να αναλάβει το Ταμείο Στήριξης για την οικονομία της χώρας, κάτι που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

  • ** Στη συνέχεια, υπό την προερεία του κ. Γ.Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

    Επίσκεψη Παπανδρέου στο Παρίσι

    Το Παρίσι θα επισκεφθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Η επίσκεψη του κ.Παπανδρέου στο Παρίσι θα γίνει δύο μέρες μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε το "σεβασμό" του για τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν πως "η Ελλάδα κάνει πραγματικά προσπάθειες" για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι "η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού το βράδυ της Παρασκευής θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί η κατάσταση, ως έκφραση των καλών γερμανο-ελληνικών σχέσειων" και πρόσθεσε πως "οι συνομιλίες ανάμεσα στην καγκελάριο και τον πρωθυπουργό δεν προσφέρονται, όσον αφορά το περιεχόμενό τους, για να γίνουν οποιεσδήποτε δεσμεύσεις για βοήθεια".

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία καλωσορίζει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας και κάλεσε την Ελλάδα να εξασφαλίσει ότι θα εφαρμοστούν.

    "Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα κάνει τη δουλειά της, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και θα στηρίξει την σταθερότητα του ευρώ", τόνισε.

    Ικανοποίηση από Γιούνκερ και Μπαρόζο

    Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε σήμερα τα θαρραλέα, όπως τα χαρακτήρισε, πρόσθετα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην οικονομική βοήθεια των εταίρων της, αν κριθεί αναγκαίο.

    "Ο πρόεδρος του Eurogroupe χαιρετίζει την εξαγγελία μιας σειράς μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση", αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    "Αυτή η εξαγγελία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τους στόχους" που καθόρισε, προσθέτει.

    "Ο πρόεδρος του Eurogroupe επιβεβαιώνει ότι τα μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να αναλάβουν συντονισμένη και αποφασιστική δράση, αν χρειαστεί, ώστε να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την ικανοποίηση της ΕΕ για τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.

    Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι τα σημερινά μέτρα βεβαιώνουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 4% το 2010 και να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στα μέτρα για μείωση των δαπανών και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, χαρακτηρίζοντάς τα ως πολύ σημαντικά στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της ευρωζώνης».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει, είπε, την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια και θεωρεί τα σημερινά μέτρα ένα «ισχυρό δείγμα» της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Ολι Ρεν: Να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα

    Η σημερινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στη ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι αυτό που προέχει τώρα, είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

    Ειδικότερα,σε συνάντηση που είχε με ομάδα διαπιστευμένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, ο Ρεν είπε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει αποφασιστικότητα και ενότητα για τη μεταρρύθμιση της χώρας,αλλά και για να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και να συμβάλει ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν,είπε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου, ενώ η μείωση των επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

    Τόνισε ότι αναμένεται αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν από την ελληνική Βουλή την Παρασκευή και απηύθυνε έκκληση για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο Ολι Ρεν σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή είναι παρούσα για να βοηθήσει την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία και τόνισε πως ο ίδιος έχει πολλούς Ελληνες φίλους εντός και εκτός Ελλάδας, που επιθυμούν να δουν πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.

    Τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα είχαμε μια «οικονομική, πολιτική και στατιστική έκρηξη του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος», γεγονός που οδήγησε την ΕΕ να λάβει αποφάσεις για τη διόρθωση του ελλείμματος.

    Ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, επικεντρώνονται στον τομέα των δαπανών, τονίζοντας ότι είναι μόνιμου χαρακτήρα και πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που είναι η "Αχίλλειος πτέρνα" της χώρας τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της, κάτι που κανένα κράτος δεν μπορεί να πράττει επ' άπειρον».

    Ο Φιλανδός επίτροπος διευκρίνισε ακόμη ότι εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι επαρκή για φέτος, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2011 και το 2012.

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το αν υπάρχει σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις των Βρυξελλών, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς και τα μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίσει με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

    Μέρκελ: Σημαντικό μήνυμα

    «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και συνακόλουθα να ενισχυθεί και πάλι το Ευρώ», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σχολιάζοντας την σημερινή ανακοίνωση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της καγκελαρίας, η Μέρκελ δήλωσε πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα παρά να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της», χαρακτηρίζοντας το δρόμο αυτόν «μονόδρομο».

    Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την αναγνώρισή της για τη λήψη των μέτρων: «Ειμαι χαρούμενη και ικανοποιημένη που η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της δεν φείδονται καμίας προσπάθειας για να προχωρήσουν σε αυτόν το δύσκολο δρόμο», είπε.

    Η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες μέσα στο 2010 «είναι το πρώτο βήμα σε μία μεγαλύτερη πορεία με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 3 %», πρόσθεσε η Μέρκελ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποσαφήνισε εκ νέου ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή δεν τίθεται θέμα παροχής οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα.

    «Θα συζητήσουμε για την υλοποίηση αυτών των μέτρων και θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές πως αντικείμενο (σ.σ. των συνομιλιών) την Παρασκεύη δεν είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας, αλλα οι καλές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας», είπε η Μέρκελ.

    ΔΝΤ: Πολύ ισχυρά τα μέτρα

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), χαρακτήρισε σήμερα "πολύ ισχυρά" τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση της Αθήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα.

    Υπό την αιγίδα του Προέδρου το Ταμείο Στήριξης της οικονομίας

    Την πρωτοβουλία του για την εθελοντική συγκέντρωση χρηματικών ποσών, που θα διατεθούν αποκλειστικά για την μείωση του δημοσίου χρέους, και την πρότασή του η προσπάθεια αυτή να τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέπτυξε νωρίτερα σήμερα στον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Παπούλιας έδωσε τα συγχαρητήριά του για την ιδέα και την πρωτοβουλία και σημείωσε ότι «είμαστε όλοι παρόντες» στον αγώνα για την πατρίδα. Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι η πρότασή του βρίσκει ευρύτατη αποδοχή, γΣτήριξης της οικονομίας

    Την πρωτοβουλία του για την εθελοντική συγκέντρωση χρηματικών ποσών, που θα διατεθούν αποκλειστικά για την μείωση του δημοσίου χρέους, και την πρότασή του η προσπάθεια αυτή να τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέπτυξε νωρίτερα σήμερα στον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Παπούλιας έδωσε τα συγχαρητήριά του για την ιδέα και την πρωτοβουλία και σημείωσε ότι «είμαστε όλοι παρόντες» στον αγώνα για την πατρίδα. Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι η πρότασή του βρίσκει ευρύτατη αποδοχή, γεγονός το οποίο, όπως είπε, «δείχνει ότι ο ελληνισμός και εντός Ελλάδος, αλλά και στην Διασπορά, έχει αξίες, φιλότιμο και φιλοπατρία» και πρόσθεσε: «Με εξέπληξε θετικά η ανταπόκριση, με e-mail, με τηλεφωνήματα, με τηλεγραφήματα. Θέλουν να βοηθήσουν και ρωτούσαν το πώς. Και γι αυτό σκέφτηκα να δημιουργήσουμε αυτόν τον Ειδικό Λογαριασμό, με επικεφαλής μια προσωπικότητα καθολικής αποδοχής, με ιδιαίτερο κύρος, πέρα και πάνω από κόμματα. Και για αυτό σας πρότεινα χθες αν δέχεστε πράγματι να τεθείτε επικεφαλής αυτής της εκστρατείας για τη στήριξη της Ελλάδας στις πολύ κρίσιμες στιγμές, που περνάμε. Και σας ευχαριστώ».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, συνεχάρη τον κ. Πετσάλνικο τόσο για την ιδέα του, όσο και για τη δύναμη «να στηρίξετε τον τόπο σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό λαό» και χαρακτήρισε «ευχάριστη» την ανταπόκριση, που διαπιστώνεται ήδη. «Θα τα καταφέρουμε», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, για να απαντήσει ο κ. Παπούλιας: «Εγώ το πιστεύω, είμαι σίγουρος».

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδέχθη να τεθεί υπό την αιγίδα του η προσπάθεια δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι πράγματι αυτό το εγχείρημα μπορεί να έχει επιτυχία. «Γιατί η Ελλάδα, ο ελληνισμός, δεν έχει μόνο τους φοροφυγάδες, ή τους εισφοροδιαφεύγοντες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από το φιλότιμο, από αρχές, αξίες και από την αγάπη για την πατρίδα».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ειδικός Λογαριασμός πρόκειται να δημιουργηθεί άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα μπορεί να καταθέσει σε αυτόν οποιοσδήποτε το επιθυμεί, μέσω όλων των ελληνικών τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος, με έμβασμα το οποίο δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα. Η κίνηση του Λογαριασμού θα βρίσκεται στην διάθεση όλων, ενώ θα ανακοινώνεται και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    [02] "Χρειάζονται μέτρα τόνωσης της οικονομίας"

    Την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας ότι "τα μέτρα δεν είναι μίγμα σωτηρίας για την οικονομία, αλλά την παραλύουν και τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό".

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι: "στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μας έφεραν πάνω από όλα οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο, αυτά που έκανε και κυρίως αυτά που δεν έκανε" και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η ευθύνη του σημερινού ΠΑΣΟΚ την οποία δεν μπορεί να την μεταθέσει σε άλλους. Είπε ακόμη ότι τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά και έχουν διαχρονική ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και ασφαλώς και η Νέα Δημοκρατία. "Η Νέα Δημοκρατία διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε, σήμερα έχει γυρίσει σελίδα, δεν απολογούμαι για κανέναν, κοιτάζω το μέλλον. Το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού που αντί να κοιτάζει το μέλλον ασχολείται μόνο με το χθες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "φυγομάχησε", γιατί τα μέτρα δεν τα ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αλλά ο εκπρόσωπός του. Πρόσθεσε ότι αν ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει τα μέτρα νωρίτερα θα ήταν ηπιότερα, λιγότερο επώδυνα και δεν θα τα επέβαλαν οι κοινοτικοί ελεγκτές. Υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής ο δανεισμός με αυξημένα επιτόκια μας στοίχισε περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι: "τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση γιατί θα χαθεί το 25 με 30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών καθώς επίσης αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις". Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι χρειάζεται άλλο μίγμα πολιτικής για να βγούμε από την κρίση και ότι χρειάζεται περιστολή της δημόσιας σπατάλης. Ειδικότερα είπε ότι η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ, απορρίπτει κάθε αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, απορρίπτει την περικοπή του 14ου μισθού και αντιπροτείνει μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και στα ποτά, μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας, αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους.

    Σημείωσε με έμφαση ότι: "κόκκινη γραμμή για μας είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και η στήριξη της μεσαίας τάξης με μέτρα που δίνουν ανάσες στην αγορά". Ως θετική κατεύθυνση πρότεινε την πιο θαρραλέα περιστολή της δημόσιας σπατάλης, την τόνωση της αγοράς, την λήψη μέτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς επίσης και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

    Για τη δική του στάση ανέφερε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε υπεύθυνη στάση, παρακίνησε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και πρότεινε ήδη πριν από 3 μήνες διαφορετικό μίγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    [03] "Η χώρα θα διασωθεί"

    «Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε, αλλά η Ελλάδα θα διασωθεί.Πρέπει να τη διασώσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι όλα τα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, μεριμνούσαμε για τους Έλληνες και παραμελούσαμε την Ελλάδα και τόνισε ότι «σήμερα, την στιγμή της μεγάλης κρίσεως, πρέπει να μεριμνήσουμε για την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τους Έλληνες».

    Κατηγόρησε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία, τους συνδικαλιστές και όλους συνολικά τους παράγοντες του δημόσιου βίου γιατι «υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια μάλλον κατώτεροι των περιστάσεων» και γιατί «υπήρξαν στιγμές που δεν ορθώσαμε το ανάστημά μας όλοι, μπροστά σε μεγάλες κομβικές για τον τόπο πορείες".

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι ο προσωπικός πατριωτισμός ενός εκάστου, πρέπει να παραμερίσει τα οποιαδήποτε προσωπικά ωφελήματα, «για να επαναφέρουμε το βαναύσως τραυματισμένο γόητρο της χώρας, εκεί που επιβάλλεται από την μακροχρόνια Ιστορία μας και την υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές των Ελλήνων».

    Είπε επίσης ότι για κάθε ένα από τα μέτρα, ο ΛΑΟΣ θα τοποθετηθεί στη Βουλή και ζήτησε να αναλάβει ο καθένας τις προσωπικές του ευθύνες «για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη ο τόπος, την κοινωνική ειρήνη».

    Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό (Αντένα) ο αρχηγός του ΛΑΟΣ πρότεινε την έκδοση ομολογιακού δανείου πέντε δισεκατομμυρίων, με ορίζοντα δεκαετίας, «στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν εθελοντικά οι διακόσιες πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες ώστε μ' αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν την πατρίδα».

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα και η κυβέρνηση έπρεπε να είχε επιδείξει τολμηρότητα απέναντι στο πρόβλημα και να μην περιμένει να πάρει τα μέτρα τελευταία στιγμή «κάτω από τον εκβιασμό των καταστάσεων».

    Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να δοθεί μήνυμα εθνικής ενότητας στο εξωτερικό γι αυτό και ο ίδιος συμπορεύεται και στηρίζει την Ελλάδα, όπως είπε, γιατί είναι μια περίοδος που παράγονται πολιτικά αποτελέσματα και η σκακιέρα είναι σύνθετη, πράγμα που επιβάλλει αμιγή εθνική ενότητα.

    Αναφερόμενος στην βουλευτική αποζημίωση είπε ότι έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της μείωσής της κατά 50% και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί πρέπει να πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα.

    «Γι' αυτό και χθες προχώρησα στην συμβολική κίνηση να επιστρέψω το βουλευτικό μου αυτοκίνητο, όπως και να καταθέσω το ποσό των 5.000 ευρώ στο Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας κάτι στο οποίο με ακολούθησε και ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής μας συνεισφέροντας με το συμβολικό ποσό των 1.000 ευρω», είπε.

    Διαφώνησε με την αύξηση του ΦΠΑ διότι «στεγνώνουμε την αγορά και υπάρχει κίνδυνος να «πέσει» μια τράπεζα» και πρότεινε την παλιννόστηση των κεφαλαίων που βρίσκονται τώρα στο εξωτερικό και είναι ανενεργά, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη της χώρας, την νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων, την νομιμοποίηση του τζόγου που τώρα είναι παράνομος και την εξέταση των αδειών των καζίνο.

    Αναφερόμενος στο ύψος των τιμών, είπε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την κλοπή που γίνεται εις βάρος της χώρας μας και τόνισε πως αν θέλουμε ο Έλληνας να μπορεί να ζει με όσα παίρνει, τώρα πρέπει να μειωθούν οι τιμές σε επίπεδα απόλυτα όμοια με τα ευρωπαϊκά, ώστε να πέσει το κόστος διαβίωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 March 2010 - 17:30:34 UTC