Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε το ν/σ για την ιθαγένεια
  • [02] "Όλοι στο δρόμο"
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις

  • [01] Ψηφίστηκε το ν/σ για την ιθαγένεια

    Ψηφίστηκε, επί της αρχής του, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» από μετανάστες, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα.

    Νέα Δημοκρατία και Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καταψήφισαν το σχετικό σχέδιο νόμου, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδεπίγραφο», ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα, να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών και να μπουν κανόνες διαφάνειας στο διάτρητο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι ξέφραγο αμπέλι», ενώ επέκρινε εκείνους οι οποίοι αντιδρούν στην κοινωνική ένταξη όλων όσων ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα και πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό και μεγάλο αυτό πρόβλημα, χωρίς παρωπίδες και λαϊκισμούς».

    Ο κ. Διαμαντίδης απέρριψε τις αιτιάσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ περί προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ «να αλλοιώσει το αποτέλεσμα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές», τονίζοντας ότι η δυνατότητα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» αφορά μόνον 65.000 μετανάστες διασκορπισμένους σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, ζήτησε την απόσυρση του ν/σ, χαρακτηρίζοντάς το ψευδεπίγραφο και υποστήριξε ότι θα μεταβάλει την εθνολογική και πληθυσμιακή εκπροσώπηση της χώρας με τις αθρόες νομιμοποιήσεις, θα αυξήσει κατακόρυφα τη λαθραία μετανάστευση και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ολέθριες.

    Πρόθεση της κυβέρνησης -όπως υποστήριξε ο κ. Νάκος- είναι «με έωλες διατάξεις και ανθρωπιστικό περίβλημα να εξασφαλίσει ένα θετικό γι αυτήν εκλογικό αποτέλεσμα».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, έκανε λόγο για αποσπασματικές λύσεις και πρόσθεσε ότι το ν/σ διατηρεί ποινικά κριτήρια, ενώ αναδεικνύει και δεν λύνει προβλήματα. Υποστήριξε ακόμα ότι επιβάλλει την υποχρεωτική απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας που, σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να είναι προαιρετική.

    Δριμεία κριτική κατά του ν/σ άσκησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Άδωνης Γεωργιάδης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, επικαλούμενος και 400.000 υπογραφές πολιτών που έχει συλλέξει, όπως είπε, το κόμμα του. Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αίτημα καθώς, όπως ανέφερε, είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, όταν υποστηρίζονται από 100.000 υπογραφές.

    «Με δύο χέρια και δύο πόδια και ότι άλλο έχουμε, το καταψηφίζουμε», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και παράλληλα απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι στόχος είναι η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο «για παραμύθι επιπέδου Σταχτοπούτας». Επανέλαβε, τέλος, ότι η νομιμοποίηση αφορά μισό εκατομμύριο μετανάστες.

    «Δεν χωρούν δημοψηφίσματα σε ατομικά δικαιώματα», ήταν η απάντηση στον ΛΑΟΣ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Τσούκαλη. Πρόσθεσε ότι η θέση του κόμματός του είναι πάγια και ξεκάθαρη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, όμως «σε αυτή τη περίπτωση αφορά πολιτικό θέμα, που μετεξελίσσεται σε ατομικό».

    Επίσης, υπογράμμισε ότι «όποια κοινωνία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή επέλεξε τη λογική του κλειστού φρουρίου και της απομόνωσης, κατέρρευσε» και πρόσθεσε πως «αντίθετα, οι ανοικτές κοινωνίες παρέτειναν ακόμα και αιώνες την ύπαρξη και την διατήρηση της ταυτότητας τους».

    Η συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.

    [02] "Όλοι στο δρόμο"

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα εξαπέλυσε με δηλώσεις της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και κάλεσε σε "αντίσταση συλλογική", σημειώνοντας ότι οι δρόμοι της Αθήνας και όλης της Ελλάδας πρέπει να γεμίσουν με διαμαρτυρόμενους.

    «Χοντρό ψέμα είπε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στο δημόσιο ή αυτούς που πληρώνονται από το δημόσιο. Θα πάρει κατηφόρα και ακόμα χειρότερη όλους και όλες τους εργαζόμενες στο ιδιωτικό τομέα. Επίσης είναι χοντρό ψέμα ότι τα μέτρα αυτά αφορούν το 2010. Είναι μέτρα διαρκείας και σε δυο, τρεις μήνες θα έχουμε και καινούργιο πακέτο μέτρων και μέχρι τέλος του χρόνου επίσης καινούργια πακέτα μέτρων", τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως "είναι τραγωδία να χάνει ο λαός δικαιώματα, να πετσοκόβεται το εισόδημά του και ενώ έχουν μεσολαβήσει πολύχρονοι, μακρόχρονοι αγώνες, δόθηκαν πολλές θυσίες, χύθηκε μέχρι και αίμα. Αλλά πάνω απβ όλα είναι κυριολεκτικά ντροπή και δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει αυτό, τα βάρβαρα αυτά μέτρα να περάσουν χωρίς λαϊκή αντίσταση, χωρίς λαϊκή αντεπίθεση και πολύ περισσότερο να δοθεί η εντύπωση ότι ο λαός συναινεί με τα μέτρα αυτά, όπως καταχρηστικά κάνει η κυβέρνηση που δεν χάνει την ευκαιρία να λέει: Ο λαός μου ζητάει να πάρω αυτά τα μέτρα".

    Σύμφωνα με την κα Παπαρήγα "εχει σημασία ο λαός να δείξει, ακόμα και αν περάσουν αυτά τα μέτρα, ότι δεν τα δέχεται και ότι κυριολεκτικά θα τα σμπαραλιάσει στην πράξη. Τα χρήματα τα οποία θα μαζευτούν θα πάνε ή στα κρατικά ταμεία, δηλαδή στα κρατικά ταμεία του κράτους των μονοπωλίων, είτε θα πάνε απευθείας στις τσέπες των πλουτοκρατών. Δεν πρόκειται να επιστραφεί στο λαό ούτε μισό σέντς, διότι αυτοί εξουσιάζουν, τα μονοπώλια και οι επιχειρηματίες με πολιτικό προσωπικό την κυβέρνηση".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ακόμη ότι "έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι η κυβέρνηση, στην τρομοκράτηση του λαού και στην απόσπαση εκβιαστικής συναίνεσης, επιστρατεύει τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Καρατζαφέρη, ενώ μια σειρά επιχειρηματίες, λαλίστατοι πριν, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δεν μιλάνε καθόλου σήμερα αφού είδαν ότι τη βρώμικη δουλειά τους την κάνει πάρα πολύ καλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

    Και πρόσθεσε:

    "Αντίσταση συλλογική, οι δρόμοι της Αθήνας και όλης της Ελλάδας πρέπει να γεμίσουν με διαμαρτυρόμενους. Έμείς στηρίζουμε ένα κίνημα των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων της πόλης, των φτωχών αγροτών, ένα κίνημα που τα πόδια του θα βρίσκονται σε κάθε γραφείο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εργοστάσιο, ένα κίνημα που θα απελευθερώσει τη λαϊκή ενεργητικότητα και πρωτοβουλία. Τούτα τα μέτρα πρέπει να τα παρεμποδίσουμε. Και αν για οποιοδήποτε λόγο γίνουν νόμος της κυβέρνησης, να φανεί ότι ο ελληνικός λαός τα απορρίπτει στην πλειοψηφία και μαζεύει δυνάμεις για να παρεμποδίσει αυτά που έρχονται σε δύο μήνες. Και ας μην ξεχνάει ο ελληνικός λαός το εξής: Ακόμα και αν μειωθεί το έλλειμμα κατά ένα ποσό, θα του πούνε ότι πρέπει να χάσει και άλλα για να μηδενισθεί το έλλειμμα και μετά θα του πούνε: Χάσε και άλλα για να μην έχουμε καινούργιο έλλειμμα και να μην έχουμε καινούργιο δανεισμό. Αυτό το τούνελ το γνώρισε ο ελληνικός λαός τα χρόνια που η ελληνική οικονομία αναπτύσσονταν γοργά και πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Τώρα θα ζητηθούν πολύ χειρότερα και ο λαός δεν πρέπει να συναινέσει και να χάσει ούτε ένα λεπτό στην αντεπίθεσή του".

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η κα Παπαρήγα ανέφερε πως αν αυτά τα μέτρα περάσουν στις 16 του Μάρτη, ή τις επόμενες μέρες με νόμο, γιατί η πλειοψηφία της βουλής θα τα ψηφίσει αυτό είναι σίγουρο, η συναίνεση είναι ευρύτατη, αν περάσουν αυτά τα μέτρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν, να αντισταθούν, να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, να διορθώσουν πολλοί και πολλές τη ψήφο τους, με την ανάπτυξη των αγώνων για να παρεμποδίσουν το καινούριο πακέτο που έρχεται.Ο κ. Λοβέρδος θα αναγγείλει το ασφαλιστικό".

    Σύμφωνα με την κα Παπαρήγα "αν πάμε με τη λογική ότι η Βουλή αποφασίζει, τότε υπάρχει και η άλλη λογική: Υπάρχει ο λαός, τη σκυτάλη πια την παίρνουν οι δυνάμεις έξω από τη Βουλή. Και άλλωστε η Βουλή από το λαό προήλθε, η καταδίκη της Βουλής επίσης από το λαό πρέπει να προέλθει. Και μιλάμε για πολιτική καταδίκη με μοναδικό μέσο την ανάπτυξη μιας συστηματικής προγραμματισμένης πάλης που κοιτάζει προς τα μπρος, προς ριζική πολιτική αλλαγή".

    "Δεν πρόκειται αυτοί που κυβερνούν κι αυτοί που εξουσιάζουν να ιδρώσει το αυτί τους. Αλλά, ο λαός μπορεί να επιβάλει ανακατατάξεις και να ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο. Αλλιώς είναι ντροπή να κάθονται στο σβέρκο του, να του αδειάζουν τις τσέπες και ο λαός να σκύβει το κεφάλι. Εμείς δεν θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός θα δείξει μια τέτοια στάση, ότι θα φοβηθεί και ότι θα χάσει το κουράγιο του. Κι εν πάση περιπτώσει εδώ γίνεται και μια ολόκληρη δημαγωγία. Έχει αρχίσει μια εκστρατεία: Δώστε και σώστε, καταθέστε στα ταμεία, μαζεύουν λεφτά. Αρχίζει δε ο αγώνας δρόμου των δήθεν φιλανθρώπων δημαγωγών, αυτοί που ψηφίζουν αυτά τα μέτρα και λένε: Προσφέρω εγώ το επίδομα του δώρου, πάρτε και από εμέναβ¦ θα αρχίσουν τώρα οι δωρεές. Εάν αυτοί οι κύριοι θέλουν να δημαγωγήσουν εμείς δεν θα τους το επιτρέψουμε, ούτε θα τους συναγωνιστούμε σε αυτή τη δημαγωγία, η οποία είναι εντελώς παραπλανητική", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα πρότεινε "να περικοπούν ορισμένες δαπάνες που είναι σπάταλες ακόμα και χωρίς κρίση και σε περιόδους ανάπτυξης. Λοιπόν, εδώ και τώρα: Κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και με αναδρομική ισχύ, οι αμοιβές των βουλευτών να πέσουν πολύ κάτω και να καταργηθούν τα διάφορα πριμ και τα διάφορα ποσά που δίνονται για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές που είναι βουλευτικό έργο. Βεβαίως ένας βουλευτής ο οποίος δεν μπορεί να το σημειώσει με δουλεία, πρέπει η βουλευτική θητεία να εξασφαλίζει και τα απαραίτητα ένσημα, να θεωρείται συντάξιμη, δεν μπορεί κάποιος να χάσει, αλλά δεν μπορεί και να κερδίζει. Αυτά δεν τα λέμε δημαγωγικά για την κρίση, αλλά γιατί θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτούς, οι οποίοι προκειμένου να πείσουν το λαό να βάλει φερμουάρ στο στόμα του, κάνουν επιδείξεις φιλανθρωπίας. Δίνοντας ένα και κρατώντας τα 99 και για πάντα και το ένα για μια χρονιά, το 2010».

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου και απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτική μείωσης του εισοδήματος και των αποδοχών καθώς και για επιβάρυνση του κλίματος στα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Σήμερα, αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών στελεχών της Ομοσπονδίας πραγματοποίησε παράσταση διάβημα στο υπουργείο Οικονομικών.

    Η ΑΔΕΔΥ προτείνει ακόμα νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ σε ημερομηνία αμέσως μετά το συνέδριο της γενικής συνομοσπονδίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και άμεσου συντονισμού των δύο Ομοσπονδιών, ανάλογα με τις εξελίξεις.

    Σήμερα, επίσης, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να «παγώσει» όλες τις συντάξεις για το 2010.

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Ηρώδου Αττικού, όταν οι συνταξιούχοι έσπασαν το φραγμό που είχε δημιουργήσει η αστυνομία και έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου έξω από το οποίο βρίσκονται αυτή την ώρα, ενώ Επιτροπή επρόκειτο να παραδώσει ψήφισμα.

    Χωρίς ταξί και σήμερα λόγω της 48ωρης απεργίας των ιδιοκτητών.

    Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της 16ης Μαρτίου, που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε επίσης τις εξής παρεμβάσεις.

    - Την Δευτέρα 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παρέμβαση για το Ασφαλιστικό με αιχμή τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Την ημέρα αυτή θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ξενοδοχείο Εσπέρια.

    - Την Τετάρτη 10 Μαρτίου παράσταση διάβημα αντιπροσωπείας συνδικαλιστικών στελεχών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου θα έχει κατευθυνθεί και το συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Σειρά κινητοποιήσεων ενάντια τα οικονομικά μέτρα, αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχει προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ, ενώ αύριο Πέμπτη θα συμμετέσχουν σε συλλαλητήριο, που θα παραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια και στο οποίο θα συμμετέχουν και Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία.

    Τέλος, η ΟΛΜΕ αποφάσισε τη μετάθεση της προγραμματισμένης απεργίας της 8ης Μαρτίου για τη 16η του μήνα, ώστε να συμπέσει με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    Στο μεταξύ, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ με επιστολή τους προς τη ΓΣΕΕ «απαιτούν την κήρυξη Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας στις 10 Μάρτη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αντιδρώντας στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης από την κυβέρνηση».

    Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σήμερα πικετοφορείες στην Ομόνοια και σε συνοικίες της Αθήνας και αύριο Πέμπτη συλλαλητήρια στην Αθήνα (6 μ.μ., Σύνταγμα) και τη Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ., Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης), καθώς και σε πολλές πόλεις της περιφέρειας.

    Για τη Δευτέρα 8 Μάρτη καλεί νέο συλλαλητήριο στο Πεδίο του Άρεως στις 6.30 το απόγευμα.

    Από την πλευρά του, το Δίκτυο Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με σύνθημα «Πάρετε πίσω τα μέτρα - Να καταργηθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας- Να αποσυρθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας που οδηγεί τους εργαζόμενους της χώρας μας στην ανεργία και τη φτώχεια», καλεί «τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νέες και νέους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά σε μία πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα μείωσης των μισθών, παγώματος των συντάξεων, αύξησης των έμμεσων φόρων, που διοργανώνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία στην Αθήνα την Πέμπτη, 4/3, στις 06:00 το απόγευμα στα Προπύλαια».

    Σύσκεψη στο Μαξίμου

    Υπό την προεδρεία του κ. Γ.Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

    "Τόνισα στον πρωθυπουργό ότι εάν θέλουμε να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή και τα μέτρα να είναι κοινωνικά δίκαια, δεν μπορεί να προχωράμε με το ψαλίδι στους μισθούς και τις συντάξεις και να μείνουν άθικτα όλα εκείνα τα ιδιωτικά και δημόσια συστήματα που δημιουργούν το πρόβλημα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος μετά τη συνάντηση.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για αντιμετώπιση μιας "μονομερούς και άδικης κατάστασης που συνοδεύεται από έναν άθλιο λαϊκισμό, όταν η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να γίνει δύναμη εξόδου από την κρίση".

    Ο Σπ. Παπασπύρος ζήτησε ξεχωριστή συνάντηση της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ για ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης και μισθολογίου. Ακόμη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη γίνει δημοσιονομικό πρόβλημα το ασφαλιστικό και να μετατεθεί έξω από αυτές τις συνθήκες πίεσης η αντιμετώπισή του.

    Διότι, όπως είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κάτω από αυτή τη συγκυρία μπορεί να έχουμε κι εκεί μονομερώς ψαλίδι στα δικαιώματα των εργαζομένων.

    «Σκληρά» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση «για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της στάσης πληρωμών, από το ελληνικό κράτος, λόγω των πολλών λαθών, που έγιναν από τους διαχειριστές τους με τις πελατειακές σχέσεις».

    «Από αύριο, όμως, θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι, και κυρίως η κυβέρνηση, να μιλάμε για ανάπτυξη και παραγωγή, αλλά και για μέτρα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα, που είναι μπροστά μας, της στάσης πληρωμών από την πραγματική οικονομία», τόνισε ο κ. Ασημακόπουλος.

    «Μονομερή και χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κυβέρνηση. «Για μία ακόμη φορά τα κοροϊδα πληρώνουν», είπε και υπογράμμισε ότι «οι πρακτικές μας θα είναι, το βάρος να το επωμιστούν αυτοί, που πλούτισαν».

    «Το ταμείο είναι μείον, όμως δεν θα φθάσουμε ούτε στην παύση πληρωμών, ούτε στη στάση εμπορίου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα των μέτρων για να μη φθάσουμε μετά από ένα χρόνο στην ίδια θέση, που βρισκόμαστε σήμερα».

    «Σχετικά με τον 13ο και τον 14ο μισθό δεν υπάρχει καμία σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, δεν θα μειωθεί καμία απολαβή εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο κ. Κορκίδης ερωτηθείς αν τα μέτρα θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

    «Τα μέτρα ήταν αναγκαία για να αποφύγει η χώρα μας την χρεοκοπία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής. Ο κ. Κυριαζής είπε ότι ο ΣΕΒ εκτιμά πως τα μέτρα αυτά θα επιτείνουν την ύφεση και πως γι αυτό έθεσε στην κυβέρνηση ότι πρέπει να πάρει άμεσα ένα πακέτο νέων μέτρων αναπτυξιακών, που δεν θα έχουν ταμειακό, αλλά παραγωγικό χαρακτήρα και θα στοχεύουν σε τρεις άξονες. Πρόκειται -όπως εξήγησε- για την προσέλκυση επενδύσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής. Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα επέκτασης των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κυριαζής είπε ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα «αλλά η κρίση πλήτει εξίσου τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 March 2010 - 15:30:40 UTC