Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [02] Τακτικές κρίσεις σε ΕΛ.ΑΣ. και ΚΥΣΕΑ
  • [03] Σχέδιο "διπλής ανάπλασης" για Βοτανικό
  • [04] Οργή Μπερλουσκόνι για τις λίστες
  • [05] "Πάντρεψε" το μπουζούκι με το...τάνγκο
  • [06] "Γενικός ξεσηκωμός"
  • [07] "Εγκριση των μέτρων από τη Βουλή"
  • [08] "Αθέτησαν τις δεσμεύσεις"
  • [09] Το κόστος της διαφθοράς
  • [10] Παρενέργειες του σεισμού

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Με κινητοποιήσεις απαντούν οι συνταξιούχοι στην απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να «παγώσει» όλες τις συντάξεις για το 2010. Την Τετάρτη, στις 10:00, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά.

    Χωρίς ταξί και σήμερα λόγω της 48ωρης απεργίας των ιδιοκτητών.

    Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλο το δημόσιο στις 16 Μαρτίου προανήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα νέα κυβερνητικά μέτρα. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις έντεκα το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει διαδήλωση.

    Αυτά αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στη βάση και των κατευθύνσεων του γενικού συμβουλίου της οργάνωσης που είχε προηγηθεί. Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική μείωσης του εισοδήματος και των αποδοχών καθώς και για επιβάρυνση του κλίματος στα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Η ΑΔΕΔΥ προτείνει ακόμα νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ σε ημερομηνία αμέσως μετά το συνέδριο της γενικής συνομοσπονδίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και άμεσου συντονισμού των δύο Ομοσπονδιών, ανάλογα με τις εξελίξεις.

    Και η ΟΛΜΕ

    Σειρά κινητοποιήσεων ενάντια τα οικονομικά μέτρα, αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκαπίδευσης.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών από σήμερα θα είναι:

  • Παράσταση - διάβημα στο Υπουργείο Οικονομικών, στη 1 το μεσημέρι, με προσυγκέντρωση στις 12.30 όλων των συνδικαλιστικών στελεχών (ΔΣ Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Συλλόγων) στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ (Φιλελλήνων και Ψύλλα 2).

  • Συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια. Θα συμμετέχουν και Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία.

  • Συμμετοχή στην παράσταση - διάβημα, που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ στο Υπουργείο Οικονομικών και τα Γραφεία της ΕΕ, τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, στη 1 το μεσημέρι με προσυγκέντρωση στο ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ, Σταδίου 22).

  • Συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη, 10 Μαρτίου, στις 12.30, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Προπύλαια Πανεπιστημίου), όπου θα κατευθυνθεί και το συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στη συγκέντρωση, το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι για τον πρωινό κύκλο και από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα για τον απογευματινό.

  • Μετάθεση της προγραμματισμένης απεργίας της 8ης Μαρτίου για τη 16η του μήνα, ώστε να συμπέσει με την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

    [02] Τακτικές κρίσεις σε ΕΛ.ΑΣ. και ΚΥΣΕΑ

    Αρχισαν οι τακτικές ετήσιες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία με την αποστρατεία εννέα αξιωματικών με τους βαθμούς του υποστρατήγου και αντιστρατήγου.

    Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων που συνεδρίασε, χθες το βράδυ, υπό την προεδρία του αρχηγού της Αστυνομίας, αντιστρατήγου Ελευθέριου Οικονόμου με τη συμμετοχή δύο αντιστρατήγων του Στρατού Ξηράς, έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του, τον αντιστράτηγο Παναγιώτη Χριστοφιλάκη και διατηρητέους στον ίδιο βαθμό τους αντιστρατήγους Γιάννη Ραχωβίτσα, Νίκο Παπαγιαννόπουλο και Κώστα Κασαπάκη.

    Αμέσως μετά, το ίδιο συμβούλιο με τη συμμετοχή των αντιστρατήγων Γιάννη Ραχωβίτσα και Νίκο Παπαγιαννόπουλο έκρινε τους 21 υποστρατήγους της Ελληνικής Αστυνομίας, διατήρησε στη θέση τους τους 12 και αποστράτευσε εννέα.

    Αποστρατευτέοι κρίθηκαν οι υποστράτηγοι Κουμαντάνος, Κυριακόπουλος, Παππάς, Μπεσίρης, Δασκαλάκης, Μπιτζής, Νικολαΐδης και Κούρβας.

    Διατηρήθηκαν στο βαθμό του υποστρατήγου οι υποστράτηγοι Καμαρινόπουλος, Σερέτης, Μπαλάκος, Σταματάκης, Τούζος, Μπαλάγκας, Γεωργόπουλος, Στίγκας, Παπαδόπουλος, Χρονόπουλος, Σκαλτσάς και Χαλιάσος. Στο βαθμό του αντιστρατήγου προήχθη ο υποστράτηγος Γεώργιος Γαλιάτσος. Οι κρίσεις στην Αστυνομία θα συνεχισθούν με το βαθμό του ταξιάρχου.

    Κρίσεις στο ΚΥΣΕΑ

    Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων σχετικές με τις ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στους ανώτατους βαθμούς, το ΚΥΣΕΑ προχώρησε στις τοποθετήσεις των αντιστρατήγων, αντιναυάρχων, αντιπτεράρχων και υποπτεράρχων, ως ακολούθως:

    ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

    (1) Τον Αντιστράτηγο Παπαδάκη Σπυρίδωνα, ως Διοικητή 1ης Στρατιάς.

    (2) Τον Αντιστράτηγο Λυμπέρη Δημήτριο, ως Γενικό Επιθεωρητή Στρατού και Β' Υπαρχηγό ΓΕΣ.

    (3) Τον Αντιστράτηγο Μπασδάνη Ιωάννη, ως Διοικητή Α' ΣΣ.

    (4) Τον Αντιστράτηγο Ρουσάκη Θεόκλητο, ως Διοικητή Β' ΣΣ.

    (5) Τον Αντιστράτηγο Νακόπουλο Γεώργιο, ως Διοικητή Γ΄ΣΣ / NDC - GR.

    (6) Τον Αντιστράτηγο Αγγελούδη Δημήτριο, ως Διοικητή Δ' ΣΣ.

    (7) Τον Αντιστράτηγο Ζάρα Ιωάννη, ως Διοικητή ΑΣΔΕΝ.

    (8) Τον Αντιστράτηγο Θεοφανίδη Κωνσταντίνο, ως Διοικητή ΑΣΔΥΣ.

    (9) Τον Αντιστράτηγο Τσολακίδη Παναγιώτη, ως Α' Υπαρχηγό ΓΕΣ.

    (10) Τον Αντιστράτηγο Ξιφαρά Σαμπάτη, ως Υπαρχηγό Επιτελείου ΓΕΕΘΑ.

    ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

    (1) Τον Αντιναύαρχο Δημητριάδη Γεώργιο, ως Αρχηγό Στόλου.

    (2) Τον Αντιναύαρχο Ορφανό Ιωάννη, ως Υπαρχηγό Στρατηγείου ΓΕΕΘΑ.

    (3) Τον Αντιναύαρχο (Μ) Χατζηδάκη Φωκίων, ως Γενικό Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού (ΓΕΠΝ).

    ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

    (1) Τον Αντιπτέραρχο (Ι) Ατματζάκη Αντώνιο, ως Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητή CAOC - 7 (COMBINED AIR OPERATION CENTER).

    (2) Τον Αντιπτέραρχο (Ι) Δούμου Γεώργιο, ως Διοικητή ΣΕΘΑ.

    (3) Τον Υποπτέραρχο (Ι) Τσαντηράκη Αντώνιο, ως Διοικητή ΔΑΥ.

    (4) Τον Υποπτέραρχο (ΜΗ) Λέλλα Αχιλλέα, ως Γενικό Επιθεωρητή Πολεμικής Aεροπορίας.

    [03] Σχέδιο "διπλής ανάπλασης" για Βοτανικό

    Την κατάργηση αφενός του σχεδιαζόμενου δημοτικού κτιρίου του Δήμου Αθηναίων και αφετέρου του κτιρίου καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2 περιλαμβάνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βοτανικού που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νέο πρόγραμμα εξασφαλίζει σαφώς μικρότερη επιτρεπόμενη δόμηση στο Βοτανικό και αύξηση κατά 30.000 τ.μ. των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου. Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί, αποκλειστικά, από πόρους του Δήμου Αθηναίων και από ιδιωτικούς πόρους.

    Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι, μετά την κοινοποίηση της με αριθμό 3059/2009 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λεωφ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων, το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον ν. 3481/2006 αναθεωρείται ως προς το σχεδιασμό του και την διαδικασία υλοποίησής του, ως εξής:

    Β· Καταργείται πλήρως το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων.

    Β· Καταργείται πλήρως το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

    Β· Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην δόμηση που θα καταλάμβανε το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

    Β· Ενσωματώνονται πλήρως στο κτίριο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και στο όμορο εμπορικό κτίριο, οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου του Παναθηναϊκού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

    Β· Αυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τμ περίπου).

    Β· Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κτιρίου, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

    Με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος της ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:

    Β· Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.

    Β· Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.

    Β· Αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006.

    Για την εφαρμογή του αναθεωρημένου προγράμματος καθορίζονται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    Β· Ο Δήμος Αθηναίων παραμένει λόγω αρμοδιότητας ο κύριος φορέας που επισπεύδει το πρόγραμμα ανάπλασης.

    Β· Η τελική έγκριση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί μετά την ψήφιση στην Βουλή νέας νομοθετικής ρύθμισης και κατ' εξουσιοδότηση αυτής.

    Β· Με το προεδρικό διάταγμα θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα εγκρίνονται οι απαιτούμενες μελέτες και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο, που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης με εξοικονόμηση χρόνου και ασφάλεια δικαίου.

    Β· Απόλυτη χρονική προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό και στην ταυτόχρονη κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Λεωφ. Αλεξάνδρας.

    Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δήμου Αθηναίων και από ιδιωτικούς πόρους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

    [04] Οργή Μπερλουσκόνι για τις λίστες

    Προβλήματα αντιμετωπίζουν στη Ρώμη και το Μιλάνο οι υποψήφιοι της ιταλικής κεντροδεξιάς για τις περιφερειακές εκλογές της 28ης και 29ης Μαρτίου.

    Η υποψήφια της συντηρητικής παράταξης στην ιταλική πρωτεύουσα, Ρενάτα Πολβερίνι, κινδυνεύει να χάσει τυπικά τη στήριξη του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας». Η κατάθεση της λίστας του κόμματος της ιταλικής κεντροδεξιάς στο δικαστήριο της Αιώνιας Πόλης έγινε μετά τη λήξη του χρονικού όριου, που προβλέπει ο νόμος.

    Ο αρμόδιος πολιτικός ιθύνων που είχε αναλάβει τη σχετική υποχρέωση, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, «επέλεξε να πάει να πιει καπουτσίνο», χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, ο απρόβλεπτος αυτός αποκλεισμός οφείλεται στην προσπάθεια να γίνουν αλλαγές, ως την τελευταία στιγμή, στα ονόματα των υποψήφιων της λίστας.

    Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Μιλάνο, όπου η λίστα, που υποστηρίζει τον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνήτη Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, δεν έγινε δεκτή, διότι διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην συλλογή τουλάχιστον πεντακοσίων υπογραφών, αναγκαίων για την κατάθεση.

    Η υποψήφια Πολβερίνι της κεντροδεξιάς στη Ρώμη ζήτησε την παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος έκανε γνωστό ότι ανησυχεί για το γεγονός, αλλά «η επαλήθευση της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στις δικαστικές αρχές».

    Τόσο η Ρενάτα Πολβερίνι, όσο και ο Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, κατέθεσαν αμέσως ένσταση, ενώ ως επόμενη κίνηση σκοπεύουν να προσφύγουν στο περιφερειακό δικαστήριο «Tar». Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν τελικά η λίστα του «Λαού της Ελευθερίας» δεν συμπεριληφθεί στην εκλογική αναμέτρηση της Ρώμης, αυξάνονται σημαντικά οι δυνατότητες επικράτησης της υποψήφιας των προοδευτικών, Έμμα Μπονίνο, ιστορικού στελέχους του ριζοσπαστικού κινήματος.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα « Ιλ Μεσσατζέρο», ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «είναι οργισμένος για την καθυστέρηση στην κατάθεση της λίστας και κάνει λόγο για λάθος συμπεριφορά, που χαρακτηρίζει μόνον εραστιτέχνες της πολιτικής». Η ίδια η Πολβερίνι δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός «έχει μείνει άναυδος». Σύμφωνα, πάντως με την εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα» ο «Καβαλιέρε» απάντησε στους συνεργάτες του, που τον παρότρυναν να εγκρίνει νέο ειδικό νόμο, ο οποίος να λύνει το πρόβλημα της «χαμένης λίστας», ότι «κάτι τέτοιο είναι αδύνατον». Ο Μπερλουσκόνι άφησε να διαρρεύσει ότι «στο τέλος, η παράταξή του, θα δικαιωθεί από την απόφαση των δικαστικών».

    [05] "Πάντρεψε" το μπουζούκι με το...τάνγκο

    Τον ήχο του μπουζουκιού λάτρεψε ένας Αργεντίνος μουσικός και αποφάσισε να το "παντρέψει" με τη μουσική της πατρίδας του, το τάνγκο. Πρόκειται για τον 73χρονο Χουάν Μανουέλ Ερνάντεζ Μαρτίν από το Μπουένος Άιρες, ο οποίος, πρόσφατα, εκπλήρωσε το όνειρο της ζωής του: να επισκεφτεί την Ελλάδα. Και, μάλιστα, σε μουσικοχορευτική βραδιά που διοργανώθηκε στην Αθήνα, έπαιξε με το μπουζούκι του τάνγκο, αλλά και ελληνική μουσική.

    "Στην Αργεντινή έχω πολλούς φίλους, που είναι Έλληνες κι από αυτούς έμαθα ελληνικά. Την Ελλάδα την αγαπάω κι εδώ και πολλά χρόνια το όνειρό μου ήταν να την επισκεφτώ. Και τώρα, αυτό το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα χάρη στην αδελφή μου, που είναι παντρεμένη με Ελληνοαρμένιο, ο οποίος έκανε δουλειές στην Αργεντινή και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργεντίνος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού.

    Με τη μουσική άρχισε να ασχολείται από τα 10 του χρόνια, ξεκινώντας με κλασική κιθάρα. Σήμερα, παίζει όλα τα είδη των έγχορδων μουσικών οργάνων. Εκτός από μουσικός είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει αποσπάσει μεγάλες διακρίσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει ισπανική, ιταλική, ρωσική και ελληνική μουσική.

    Η "γνωριμία του" με το μπουζούκι έγινε πριν από 30 χρόνια, στο Μπουένος Άιρες. Ο ήχος του, τον έκανε να το λατρέψει. "Το μπουζούκι έχει πολύ γλυκό ήχο. Είπα, 'θα παίξω μπουζούκι', παρήγγειλα ένα και άρχισα να παίζω. Έπιασα αμέσως τους ρυθμούς του χασάπικου και του ζεϊμπέκικου. Έμαθα να το παίζω, ακούγοντας ελληνική μουσική και τραγούδια της εποχής. Τώρα πια παίζω όλα τα είδη ελληνικής μουσικής, μέχρι καρσιλαμάδες, συρτά και τσιφτετέλια. Παίζω ακόμη και τάνγκο με το μπουζούκι και μάλιστα έχω παίξει τάνγκο σε χασάπικο ρυθμό. Το μπουζούκι το αγαπώ σαν να είναι ο αδελφός μου", αναφέρει ο Αργεντίνος μουσικός.

    Αγαπημένοι του Έλληνες ερμηνευτές είναι ο Καζαντζίδης, ο Μητροπάνος, ο Γαβαλάς, ο Διονυσίου, η Ρίτα Σακελαρίου, η Μαρινέλα και η Χάρις Αλεξίου.

    Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρία CD του Χουάν Μανουέλ Ερνάντεζ Μαρτίν και σύντομα θα κυκλοφορήσει και το 4ο, με ελληνική μουσική, χασάπικα και τάνγκο. Την αγάπη του για την Ελλάδα την έδειξε με το 3ο του CD, με τίτλο "Grecia Canta y Bailla" (Η Ελλάδα Τραγουδά και Χορεύει), στο εξώφυλλο του οποίου απεικονίζεται ο Παρθενώνας σε γαλάζιο φόντο.

    Στο CD αυτό, το οποίο έχει κάνει μεγάλες πωλήσεις στη Λατινική Αμερική, έχει περιλάβει μουσικά θέματα από τις ταινίες, "Ποτέ την Κυριακή", "Ζορμπάς" και "Ζ" καθώς και δύο πολύ γνωστά τάνγκο, το "La Cumparsita" και το "El Choclo", τα οποία παίζει "αλά ελληνικά", με μπουζούκι.

    Μετά την περιοδεία του στη Βραζιλία και το Μεξικό, ήρθε στην Ευρώπη για μια σειρά εμφανίσεων σε πόλεις της Γερμανίας. Αυτό τον έφερε πιο κοντά στην Ελλάδα και καθώς η αδελφή του έμενε στην Αθήνα, αποφάσισε να την επισκεφτεί. Ήρθε στην Ελλάδα στις 6 Φεβρουαρίου, γνώρισε από κοντά τους Έλληνες και τους λάτρεψε.

    Στις 24 Φεβρουαρίου έπαιξε μουσική τάνγκο με μπουζούκι, συνοδευόμενος από τον κιθαρίστα Ηλία Φαχίδη στη μιλόνγκα (βραδιά τάνγκο) "El Tropezon", η οποία διοργανώνεται κάθε Τετάρτη, σε μπαρ στο Σύνταγμα. "Εκείνη η βραδιά μού άρεσε πάρα πολύ. Ο χώρος ήταν γεμάτος, είχε πολλές παρέες, ο κόσμος χόρευε, διασκέδαζε. Δεν το περίμενα ότι θα ήταν τόσο ωραία. Χόρεψαν τάνγκο και θα πρέπει να πω ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι πολύ καλοί χορευτές. Χορεύουν τάνγκο, όπως οι Αργεντίνοι. Μετά έδωσαν παραγγελιές και τους έπαιξα ζεϊμπέκικα. Εκείνη η βραδιά θα μου μείνει αξέχαστη" λέει ο Χουάν Μανουέλ Ερνάντεζ Μαρτίν, ο οποίος αποχαιρετά σήμερα την Ελλάδα, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα για μια νέα επίσκεψη.

    [06] "Γενικός ξεσηκωμός"

    "Τις γενναίες αποφάσεις, για τις οποίες μίλησε ο Γ. Παπανδρέου, ας τις πάρει σε βάρος αυτών που λήστεψαν και ληστεύουν το λαό, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. Αλλά επειδή αυτών τα συμφέροντα υπηρετεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παίρνει άγρια μέτρα σε βάρος των θυμάτων, των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας τεράστια ψέματα και τεχνάσματα για να τα δικαιολογήσει", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε "γενικό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ, που υποστηρίζουν η ΝΔ και το ΛΑΟΣ".

    «Τα άγρια μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας δεν θα είναι προσωρινά. Θα έχουν δραματικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους, για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Γιβ αυτό πρέπει να προσκρούσουν σε παλλαϊκό ξεσηκωμό. Να μην πτωχεύσει ο λαός, να πληρώσει η πλουτοκρατία. Αυτό είναι σήμερα υπεύθυνη ταξική πατριωτική θέση» τονίζει σε άλλη ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, το ΚΚΕ αναφέρει: "Η νομιμότητα στην οποία πειθαρχεί το ΚΚΕ είναι το σύνθημα: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Δεν πειθαρχεί στη βαρβαρότητα των μέτρων της κυβέρνησης που χειροκροτεί ο Κ. Μητσοτάκης μαζί με την ΕΕ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Και μόνο από αυτή τη συμπαράταξη μπορεί ο λαός να καταλάβει την ανάγκη να ξεσηκωθεί".

    [07] "Εγκριση των μέτρων από τη Βουλή"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με δήλωσή του κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να περάσει τα οικονομικά μέτρα πέρα από την κοινοβουλευτική ομάδα και το υπουργικό Συμβούλιο και από την διαβούλευση της Βουλής, «πριν πάει στις "κομβικές" συναντήσεις με τη καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ομπάμα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός εάν δεν μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι διεθνείς συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον θα είναι αμφισβητήσιμης αποφασιστικότητας και δυναμικής.

    Καταλήγοντας ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον κ.Παπανδρέου να επισκεφθεί και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Τέλος, κατά την πτήση του προς Ουάσιγκτον, μια στάση στο Παρίσι θα "αναζωογονούσε" τόσο το "πλήρωμα" όσο και τους "επιβάτες"».

    Επίκαιρη ερώτηση για τα Εθνικά Κληροδοτήματα

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα Εθνικά Κληροδοτήματα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Επικαλούμενος τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, ότι οι διοικήσεις των Εθνικών Κληροδοτημάτων "παραμένουν ανέλεγκτες επί εικοσαετίας και πλέον", ο κ. Καρατζαφέρης ζητά να μάθει, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των Εθνικών Κληροδοτημάτων, ποια, κατά προσέγγιση η συνολική αξία τους και αν προτίθεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να αποκομίσει το ελληνικό δημόσιο τα αναλογούντα έσοδα".-

    [08] "Αθέτησαν τις δεσμεύσεις"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την ότι «αθέτησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις», ότι «επιτέθηκε κατά ριπάς στο εισόδημα των εργαζόμενων και των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων» και ότι «δεν φαίνεται στις προθέσεις της η φορολόγηση όσων τα προηγούμενα χρόνια είχαν μεγάλα κέρδη».

    Συγκεκριμένα, ερωτά τον πρωθυπουργό εάν «προτίθεται να φορολογήσει «τους έχοντες και κατέχοντες, τις offshore εταιρίες, το μεγάλο κεφάλαιο και τις κερδοφόρες ΑΕ» καθώς και την εκκλησιαστική περιουσία.

    Στις Βρυξέλλες

    Στη συνεδρίαση της ευρωομάδας Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Συμμαχία (GUE/NGL),θα συμμετάσχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Στην εν λόγω συνεδρίαση, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση και ο πολιτικός συντονισμός των κομμάτων που συμμετέχουν στην GUE/NGL για την οργάνωση των αγώνων ενάντια στις συνέπειες της κρίσης.

    [09] Το κόστος της διαφθοράς

    Σε περίπου 790 εκατ. ευρώ εκτιμάται το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς στην Ελλάδα το 2009. Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς», στην κορυφή των φορέων του δημόσιου τομέα όπου εντοπίζονται περιστατικά διαφθοράς βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και ακολουθούν οι πολεοδομίες και οι εφορίες. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το ΙΚΑ και οι νομαρχίες. Κι αν η διαφορά στο δημόσιο τομέα εμφανίζεται το 2009 ελαφρά μειωμένη σχετικά με το 2008 (9,3% έναντι 9,5%), στον ιδιωτικό τομέα δείχνει να γνωρίζει σταδιακή αύξηση. Χαρακτηριστικά, ενώ το 4,4% των ερωτώμενων νοικοκυριών κατήγγειλε περιστατικά διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα το 2007, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 5,1% το 2008 και έφθασε το 5,3% το 2009.

    Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, τα περιστατικά διαφθοράς σημειώνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, γιατρούς/ιατρεία, κλινικές, δικηγόρους/νομικούς, τράπεζες, σχολές οδηγών, ΚΤΕΟ και εμπλεκόμενους στον κατασκευαστικό τομέα (πολιτικούς μηχανικούς/αρχιτέκτονες, κατασκευαστικές/τεχνικές/οικοδομικές εταιρείες, μεσίτες).

    Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, η μέση τιμή ανά "λάδωμα" στο δημόσιο τομέα ανέρχεται σε 1.355 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα σε 1.671 ευρώ. Τα περιστατικά αφορούν κατά 60,7% τον δημόσιο τομέα (μοιραία, αφού ο συγκεκριμένος τομέας είναι ιδιαιτέρως διογκωμένος στη χώρα), κατά 31,1% τον ιδιωτικό τομέα και κατά 8,1% συνδυασμένα τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

    Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του χρηματισμού εκτιμάται ότι στο δημόσιο τομέα ανέρχεται σε 462 εκατ. ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα σε 325 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το εκτιμώμενο μέγεθος συνολικής διαφθοράς το 2007 ανερχόταν σε 639 εκατ. ευρώ, το 2008 αυξήθηκε σε 748 εκατ. ευρώ και πέρσι σε 787 εκατ. ευρώ. Σε μια χρονιά, δηλαδή, σημειώθηκε αύξηση των χρημάτων που έχουν διοχετευθεί στη μικρο-διαφθορά κατά 39 εκατ. ευρώ.

    Οπως εξήγησαν κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς» Κώστας Μπακούρης, ο διευθυντής της οργάνωσης Αρις Συγγρός και ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, στην έρευνα μετράται η μικρο-διαφθορά ή άλλως κοινωνική διαφθορά και όχι η διαπλοκή (πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική) και οι υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται πολυεθνικές.

    Το πλέον, ίσως, ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας που -όπως σημείωσε ο κ. Μπακούρης- συνιστά «αναπάντητο ερώτημα», είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς.

    Το 97% των ερωτώμενων δηλώνει ότι θα δώσει χρήματα για να περάσει τις εξετάσεις για την άδεια οδήγησης. Ποσοστό 96% διατίθενται να δώσει χρήματα σε εφοριακό για να τακτοποιήσει τα χρέη τους, σε υπάλληλο της πολεοδομίας για να αποκτήσει οικοδομική άδεια, σε αστυνομικό για να μη δώσει κλήση, σε ΚΤΕΟ για να "περάσει" το αυτοκίνητο τους. Το 88% θεωρεί θεμιτό να βάλει "μέσο" για να προσληφθεί ένας συγγενής, να δώσει χρήματα σε γιατρό για να τον προσέξει καλύτερα κ.λπ.

    Την ίδια στιγμή, όμως, το ίδιο 98,7% ζητά να εφαρμόζονται οι νόμοι, το 96% να τιμωρούνται αυστηρά όσοι πιάνονται να παίρνουν "μίζες" ή "φακελάκια", το 88% να εφαρμόζεται πραγματικά το "πόθεν έσχες" για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 84% να καθιερωθεί κώδικας επαφής και συμπεριφοράς για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 73% να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες κατά της διαφθοράς κ.λπ.

    Η ουσία είναι, σχολίασε ο Κώστας Μπακούρης, ότι οι περιπτώσεις διαφθοράς κάθε χρόνο αυξάνονται, η ηθική κατάπτωση είναι μεγαλύτερη και οι αντιστάσεις απέναντι σε αήθεις πράξεις όλο και μικρότερες.

    Αυτή τη στιγμή στη χώρα, σημείωσε ο κ. Συγγρός, μόνο η μικρο-διαφθορά συνιστά το 1% του τρέχοντος προϋπολογισμού της χώρας. Στις περισσότερες προηγμένες, ευρωπαϊκές χώρες της Δύσης και του Βορρά η μικρο-διαφθορά συναντάται σε πολύ μικρότερο βαθμό. Αυτά τα κράτη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα φοροδιαφυγής και σκανδάλων μεγάλων εταιρειών.

    [10] Παρενέργειες του σεισμού

    Επιστήμονες της NASA έκαναν προκαταρτικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ο μεγάλος σεισμός στη Χιλή στις 27 Φεβρουαρίου, πιθανότατα μετέβαλε τον άξονα περιστροφής της Γης κατά περίπου οκτώ εκατοστά και παράλληλα οδήγησε σε ανεπαίσθητη σμίκρυνση της διάρκειας της μέρας στον πλανήτη μας κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα (δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου).

    Η ανακοίνωση έγινε από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στην Καλιφόρνια και ο υπολογισμός πραγματοποιήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Γκρος, με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου υπολογιστικού μοντέλου. Ο άξονας συμμετρίας, γύρω από τον οποίο ισορροπεί η Γη, δεν ταυτίζεται ακριβώς με τον άξονα Βορρά-Νότου (αποκλίνουν περίπου κατά δέκα μέτρα).

    Συγκριτικά, σύμφωνα με τη NASA, o μεγάλος σεισμός στην Ινδονησία το 2004 είχε μετακινήσει τον άξονα της Γης κατά περίπου επτά εκατοστά και είχε σμικρύνει τη διάρκεια της μέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου). Η διάρκεια της μέρας είναι ο χρόνος μιας πλήρους περιστροφής της Γης γύρω από τον εαυτό της (σε 24 ώρες ή 86.400 δευτερόλεπτα).

    Σύμφωνα με τον Γκρος, αν και μικρότερου μεγέθους από αυτόν της Ινδονησίας, ο πρόσφατος σεισμός της Χιλής μετέβαλε ελαφρώς περισσότερο τον άξονα της Γης, λόγω του διαφορετικού γεωγραφικού πλάτους όπου έλαβε χώρα και του γεγονότος ότι το ρήγμα στη δεύτερη περίπτωση εισχωρούσε πιο κάθετα στο εσωτερικό του πλανήτη μας.

    Ένας μεγάλος σεισμός μεταβάλλει τον άξονα της Γης, επειδή αλλάζει την κατανομή της μάζας της, μετακινώντας μαζικά τα πετρώματά της. Όταν ένα μέρος της μάζας της Γης πλησιάζει περισσότερο προς τον άξονά της (όπως συνέβη με το σεισμό), τότε η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και η μέρα της μικραίνει ανεπαίσθητα. Όταν, αντίθετα, η ανακατανομή της γήινης μάζας οδηγεί σε απομάκρυνσή της από τον άξονά της, τότε η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται αδιόρατα και η μέρα μεγαλώνει ελαφρά.

    Η NASA δεν απέκλεισε ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις θα αλλάξουν, όταν μελετηθούν πλήρως τα δεδομένα από το σεισμό της Χιλής.

    Στους 795 οι νεκροί

    Τουλάχιστον 795 είναι οι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Χιλή το Σάββατο, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ.

    Οι δηλώσεις της κ. Μπατσελέτ πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στην Κουρικο, μία από τις περισσότερο πληγείσες πόλεις του σεισμού των 8.8 ρίχτερ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας El Mercurio.

    "Πλησιάζουμε τους 800 νεκρούς", δήλωσε η πρόεδρος της Χιλής, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Η Μισέλ Μπατσελέτ αναφέρθηκε σε ένα νέο απολογισμό, ο οποίος βασίζεται στα τελευταία στοιχεία του γραφείου έκτακτης ανάγκης και στα στοιχεία που συγκεντρώνονται σε τοπικό επίπεδο.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι (586) έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μαουλέ, η οποία βρίσκεται 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σαντιάγο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 March 2010 - 7:30:34 UTC