Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαίες οι δύσκολες αποφάσεις"
  • [02] "Κόκκινη γραμμή το πάγωμα των συντάξεων"
  • [03] "Συζήτηση και στη Βουλή"
  • [04] "Υπό έλεγχο η κατάσταση"

  • [01] "Αναγκαίες οι δύσκολες αποφάσεις"

    Τη λήψη σκληρών, αλλά αναγκαίων μέτρων για τη σωτηρία της οικονομίας και της χώρας ανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι αποφάσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν ακόμα και σκληρά μέτρα για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, καθώς όπως τόνισε, οι πιστωτές δεν μας δίνουν χρόνο.

    Είμαστε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σε κατάσταση πολέμου για να σώσουμε τη χώρα και ζήτησε από όλους να δώσουν τη μάχη για την Ελλάδα όπως θα το έκαναν για το σπίτι τους. Οι αποφάσεις αυτές θα πονέσουν, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά αυτό που προέχει είναι ο αγώνας για την επιβίωση, συμπλήρωσε.

    Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλο τον Ελληνισμό να συμβάλλει στην προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας και ταυτόχρονα για να τεθούν τα θεμέλια για τη νέα Ελλάδα που μας αξίζει.

    Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να δώσει όλο του το είναι σ' αυτή την προσπάθεια και χρησιμοποίησε αυστηρούς τόνους δίνοντας οδηγίες στους υπουργούς προκειμένου "να μη χαριστούν" σε αυτούς που πλούτισαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

    Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο κόμματα που ζήτησαν την αναβολή της σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, την οποία τα ίδια είχαν ζητήσει. Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποίησε τον όρο γλάστρες μιλώντας για μια διαδικασία στο Κοινοβούλιο, στο ναό της Δημοκρατίας. Πιο σκληρή ήταν η επίθεσή του στη Νέα Δημοκρατία την οποία κατηγόρησε ότι προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση και με τακτικισμούς αποφεύγει να αναμετρηθεί με το παρελθόν της. Μίλησε για εγκλήματα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως θα περίμενε περισσότερο θάρρος. Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο πως αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του τη σημερινή κρίση τόνισε ότι "εμείς δεν λιποτακτούμε. Εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη παντού, δυστυχώς όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, για τη διάσωση της χώρας".

    Ανέφερε επίσης ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους και καθημερινά "παλεύουμε με τον χρόνο", ενώ επισήμανε τον κίνδυνο να βγει η Ελλάδα να ζητήσει δάνειο και να βρει τις πόρτες κλειστές.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε, όπως είπε, με κάθε ειλικρίνεια για το τι θα συμβεί αν δεν ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ή αν η κυβέρνηση κρυφτεί και φερθεί ανεύθυνα όπως άλλοι έκαναν στο παρελθόν.

    Σ' αυτή την περίπτωση, τόνισε, δεν θα τεθεί σε κίνδυνο μόνο ο 14ος και ο 13ος μισθός αλλά πολύ περισσότερα, μαζί και η σύνταξη. Μπορεί, τόνισε, να μοιάζει εφιαλτικό αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα είναι καταστροφικό για τη χώρα εάν δεν καταφέρει να δανείζεται όπως οι άλλες χώρες, ενώ κινδυνεύει και με αδυναμία δανεισμού και ασφυξία πληρωμών. Σ' αυτή την περίπτωση η χώρα δεν θα μπορέσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, οι τράπεζες θα σφραγίσουν και τα δάνεια θα γίνουν επαχθή. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

    Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, δίνει έναν αγώνα για να πειστούν οι δύσπιστοι ότι η χώρα έχει πάρει τις αποφάσεις της και ότι είναι σε θέση να τις εφαρμόσει και ότι μπορεί να βγει από την κρίση. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το κόστος, όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις. Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου, σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα δεν έχει προηγούμενο.

    Ο ίδιος τόνισε ότι ως πρωθυπουργός δεν έχει κανένα περιθώριο να διαπιστώνει, να σχολιάζει ή να ξορκίζει το πρόβλημα όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν. Μας εξέλεξαν, τόνισε, για να λύσουμε τα προβλήματα όσο δύσκολα κι αν είναι κι αυτό θα κάνουμε.

    Η κατάσταση, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει γίνει πολύ δύσκολη, έχει τρωθεί η αυτονομία και η κυριαρχία της χώρας και απαιτούνται πλέον άμεσες αποφάσεις. Η κατάσταση δεν πάει άλλο.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε γιατί χρειάζονται επιπλέον μέτρα αναφέροντας ότι πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και οι αγορές ρωτούν αν η Ελλάδα μπορεί. Και σήμερα, πρόσθεσε, τίποτα δεν μπορεί να αποκρυβεί, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα της χώρας σήμερα μας αδικεί και ότι μπορούμε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Πρέπει, πρόσθεσε, να πάρουμε σκληρές αποφάσεις και να αποδείξουμε τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα.

    Οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αναμένονται με ενδιαφέρον και από την Ευρώπη η οποία επίσης κινδυνεύει και γι' αυτό η ευθύνη που έχει η Ελλάδα είναι ιστορική. Ταυτόχρονα όμως, τόνισε ότι μαζί με τις αποφάσεις που θα λάβει η χώρα πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων.

    Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι επιβεβλημένες και θα αποτελέσουν την αρχή ενός νέου ξεκινήματος για τη χώρα. Σήμερα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση αναγκάζεται να παλεύει για τη σωτηρία της οικονομίας και για να μην πέσουν όλα τα βάρη στην πλάτη των μισθωτών και συνταξιούχων και ζήτησε από τους υπουργούς να είναι ιδιαίτερα αυστηροί απέναντι στα προνόμια των λίγων και στους φοροφυγάδες. Δεν με ενδιαφέρει πως θα το καταφέρουν, πρόσθεσε, αλλά με ενδιαφέρει να το καταφέρουν.

    Δεν θα επιτρέψω, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός να αφήσουμε τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους να σηκώσουν τα βάρη "και εκείνοι που πλούτισαν στην πλάτη τους να πίνουν στην υγειά του κορόιδου".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι και απαίτησε από τους υπουργούς οι μήνες αυτοί να είναι δύσκολοι για όσους πλούτισαν σε βάρος της χώρας. Διευκρίνισε πάντως ότι απέναντί της η κυβέρνηση δεν έχει τους σωστούς επιχειρηματίες αλλά τον πλούτο που κτίστηκε μέσα από το πλιάτσικο.

    Η κυβέρνηση, τόνισε, επίσης αναγκάζεται να ζητήσει τη συμβολή όλων των πολιτών, αλλά δεν θα επιτρέψει οι πολίτες αυτοί να δουν κι άλλη σπατάλη των χρημάτων τους. Και για μια ακόμα φορά απευθυνόμενος στους υπουργούς της κυβέρνησης, τους ζήτησε να μην επιτρέψουν το παραμικρό, να μη χαρίσουν ούτε ένα λεπτό του ευρώ σε προμηθευτές του δημοσίου.

    Η σωτηρία της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι το πρώτο βήμα αλλά σημείωσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν ούτε είναι οικονομικό. Πρωτίστως, τόνισε, είναι βαθιά πολιτικό και κοινωνικό. Τελειώνει, πρόσθεσε, για τη χώρα μια εποχή δια παντός και πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Η εποχή που ζούμε, πρόσθεσε, φτάνει σε οριστικό και αμετάκλητο τέλος.

    Σήμερα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δημιουργείται ένα νέο ελπιδοφόρο ρεύμα στην κοινωνία το οποίο ζητεί "να τελειώνουμε επιτέλους με τη σαπίλα". Έφτασε η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες, να αλλάξουμε τα πάντα στη χώρα, είπε και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα διαφορετική, με στέρεα θεμέλια για το μέλλον της. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες μπορούν να αποδείξουν ότι "Ελλάδα σημαίνει αξία" και δήλωσε επίσης την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαθέσει όλες τις δυνάμεις της για το σκοπό αυτό, καλώντας ταυτόχρονα και τις κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση.

    Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κινήματος ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα δουλέψει μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία καλείται να πάρει ιστορικές αποφάσεις. Στο τέλος της πρώτης τετραετίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είμαι βέβαιος ότι θα πούμε ότι σώσαμε τη χώρα από την καταστροφή, αλλά και ότι βάλαμε τα θεμέλια για το μέλλον της.

    [02] "Κόκκινη γραμμή το πάγωμα των συντάξεων"

    Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου για "αλαζονική εμφάνιση, που προβληματίζει όλους τους Ελληνες και προσθέτει ότι λίγο πριν ανακοινώσει νέα σκληρά μέτρα και επισκεφθεί σημαντικούς ξένους ηγέτες αποφάσισε να κατεδαφίσει το εσωτερικό μέτωπο, να αθωώσει για πάντα το ΠΑΣΟΚ και να συκοφαντήσει για όλα τη Νέα Δημοκρατία".

    Συνεχίζοντας τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι "είναι εξωφρενική η άποψη Παπανδρέου ότι εκείνος θα επιβάλει στην αντιπολίτευση πότε θα τον ελέγξει στη Βουλή και ότι μπορεί να κατηγορεί εμάς που δεν δεχόμαστε κοινοβουλευτική συζήτηση για τα μέτρα που ακόμη δεν πήρε".

    Αναφέρει ακόμη ο κ. Σαμαράς ότι ευτυχώς που δεν έγινε κοινοβουλευτική συζήτηση και γλιτώσαμε από το γνωστό ποίημα του πρωθυπουργού ότι για το χθες φταίνε άλλοι, για το σήμερα φταίνε οι κερδοσκόποι και για το αύριο βλέπουμε. "Τί άλλο να πει κανείς για τον κ. Παπανδρέου; Άβυσσος" καταλήγει η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβέρδος, για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, αλλά και την πορεία του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως τάσσεται υπέρ των μέτρων που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έθεσε όμως τις "κόκκινες γραμμές" του κόμματος, όπως είναι για παράδειγμα το πάγωμα των συντάξεων που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, μέτρο με το οποίο η ΝΔ διαφωνεί ριζικά.

    "Ανταλλάξαμε σκέψεις, λειτουργώντας σε κλίμα συναίνεσης, όπως είναι απαραίτητο για τα εθνικά θέματα", δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

    Ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε πως η ΝΔ θα συμμετάσχει στο διάλογο για το κρίσιμο αυτό θέμα, ενώ θα τοποθετηθεί διεξοδικά όταν το ζήτημα έρθει στη Βουλή.

    Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίζει τα μέτρα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος πρόσθεσε πως το πάγωμα των συντάξεων που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν βρίσκει σύμφωνη τη ΝΔ και αποτελεί κόκκινη γραμμή.

    Ο κ. Βρούτσης, μάλιστα, ζήτησε τα κενά στα ασφαλιστικά ταμεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    [03] "Συζήτηση και στη Βουλή"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με δήλωσή του κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να περάσει τα οικονομικά μέτρα πέρα από την κοινοβουλευτική ομάδα και το υπουργικό Συμβούλιο και από την διαβούλευση της Βουλής, «πριν πάει στις "κομβικές" συναντήσεις με τη καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ομπάμα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός εάν δεν μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι διεθνείς συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον θα είναι αμφισβητήσιμης αποφασιστικότητας και δυναμικής.

    Καταλήγοντας ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον κ.Παπανδρέου να επισκεφθεί και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Τέλος, κατά την πτήση του προς Ουάσιγκτον, μια στάση στο Παρίσι θα "αναζωογονούσε" τόσο το "πλήρωμα" όσο και τους "επιβάτες"».

    [04] "Υπό έλεγχο η κατάσταση"

    Η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο στην Κονσεπσιόν, μία από τις περισσότερο πληγείσες από τον πρόσφατο σεισμό πόλεις της Χιλής, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες στρατιώτες για να σταματήσουν τις λεηλασίες και τα εγκλήματα, δήλωσε σήμερα η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ.

    Με τις στρατιωτικές ενισχύσεις που αναπτύσσονται στις ζώνες που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι ανέρχονται συνολικά σε 14.000 οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση των λεηλασιών και την πάταξη των εγκληματικών ενεργειών, προσέθεσε η Μπατσελέτ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για ηρεμία.

    "Καταλαβαίνουμε την αγωνία που υπάρχει, όμως καταλαβαίνουμε επίσης ότι γίνονται εγκληματικές ενέργειες. Δεν θα το ανεχτούμε", σημείωσε.

    Ο στρατός που αναπτύσσεται θα εγγυηθεί "την ασφάλεια και την ηρεμία", κατέληξε.

    Την ίδια ώρα κάτοικοι της Κονσεπσιόν ανακοίνωσαν ότι οργανώθηκαν σε ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας και έστησαν οδοφράγματα για να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, ενώ πολλοί διαμαρτύρονταν ότι η κυβερνητική βοήθεια σε τρόφιμα και άλλα είδη φτάνει με μεγάλη καθυστέρηση στην πόλη.

    Στο μεταξύ σε μεγάλο αγώνα επιδίδεται η χιλιανή κυβέρνηση για να παράσχει βοήθεια στους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι στις παράκτιες πόλεις λόγω του καταστροφικού σεισμού του Σαββάτου και των επακόλουθων τσουνάμι.

    Ο σεισμός 8,8 βαθμών του Σαββάτου προκάλεσε το θάνατο 711 ανθρώπων, σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί μετά τις βιβλικές καταστροφές που προκλήθηκαν σε μεμονωμένες πόλεις από τα τεράστια κύματα που τις σάρωσαν μετά τον σεισμό.

    Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται σε ορισμένες κοινότητες της κεντρικής περιοχής της Χιλής, που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, οι οποίες εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα, λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε στους αυτοκινητόδρομους και στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.

    Εξάλλου τα τσουνάμι κατέστρεψαν σπίτια και αυτοκίνητα στα ψαροχώρια της χώρας που βρίσκονται στην ακτή του Ειρηνικού. Μόνον στην πόλη Κονστιτουσιόν, 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δημόσιο γυμναστήριο μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο.

    "Το τσουνάμι κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στην παραλία, ενώ και το κέντρο της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνυπολογιστεί ακόμη στον απολογισμό" των θυμάτων, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ούγκο Τιγερία στην κρατική τηλεόραση.

    Στην περιοχή Μάουλε και την σφόδρα πληγείσα πόλη Κονσεπσιόν επιβλήθηκε στη διάρκεια της νύχτας απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις λεηλασίες που έγιναν από εκατοντάδες ανθρώπους σε καταστήματα τροφίμων και άλλων αγαθών.

    Εξοργισμένοι επιζήσαντες του σεισμού που διανυκτέρευσαν σε σκηνές κατά μήκος των δρόμων της πόλης ξέσπασαν το θυμό τους στους πυροσβέστες που μοίραζαν πόσιμο νερό και τσάι, προκαλώντας ζημιές στα οχήματά τους.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πατρίσιο Ροσέντε, τουλάχιστον 160 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην Κονσεπσιόν, που ήταν και η πρώτη νύχτα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

    Λεηλασίες έγιναν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της χιλιανής πρωτεύουσας, το Σαντιάγο. "Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε τίποτα. Κανένας δεν ήρθε να μας δώσει βοήθεια και χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς για να διατηρήσουν την τάξη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που κλέβουν", είπε η 78χρονη Άνα στην πόλη Τάλκα, η οποία βρίσκεται 250 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο και επλήγη από τον σφοδρό σεισμό.

    Εξάλλου οι ανησυχίες για τις προμήθειες χαλκού από τη Χιλή, τη μεγαλύτερη εξαγωγό του μετάλλου αυτού στον κόσμο, εκτόξευσε την τιμή του σήμερα στο υψηλότερο σημείο εδώ και πέντε εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Κατά τις πρώτες συναλλαγές η τιμή του χαλκού σημείωσε αύξηση 5,6% και έφτασε τα 7.600 δολάρια ο τόνος, προτού υποχωρήσει λίγο αργότερα στα 7.385 δολάρια.

    Την ίδια στιγμή η εταιρεία Codelco, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το ορυχείο χαλκού Αντίνα παραμένει κλειστό.

    Η τιμή άμεσης παράδοσης χαλκού εκτοξεύθηκε, στο διεθνές χρηματιστήριο μετάλλων στο Λονδίνο.

    Ο χαλκός ανατιμήθηκε γύρω στα 400 (τετρακόσια) δολάρια ο τόνος, στα 7.600 δολάρια ο τόνος, μετά τους σφοδρούς σεισμούς στη νότια Χιλή, παρ' ότι τα ορυχεία του "κόκκινού" μετάλλου βρίσκονται μόνον στη βόρεια Χιλή, ενώ οι σεισμοί γίνονται στην κεντρική και στη νότια Χιλή (τα ορυχεία χαλκού είναι υπό κοινή αμερικανο-βρετανική εκμετάλλευση). Εξ άλλου, τα διεθνή αποθέματά του είναι πολύ μεγάλα κι άρα είναι εντελώς αστήρικτοι--πλην διάχυτοι προς το παρόν--οι φόβοι για έναν "ανώμαλο" εφοδιασμό των αγορών του χαλκού, στο εγγύς μέλλον, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

    "Όσο πετρέλαιο έχει η Σαουδική Αραβία, άλλο τόσο χαλκό έχει η Χιλή, ο προμηθευτής του ενός τρίτου των ποσοτήτων του μετάλλου αυτού παγκοσμίως"...θυμίζουν επίσης οι αναλυτές της διεθνούς αγοράς του χαλκού. "Είναι εύλογο" υπό το κράτος του πανικού "οι επενδυτές του μετάλλου να αντιδρούν υπερβολικά", σημειώνουν επίσης οι ίδιοι αναλυτές, αναφέροντας ότι πριν από δύο περίπου μήνες, ο τόνος χαλκού (για την άμεση παράδοσή του) αποτιμάτο σχεδόν 7.800 δολάρια ("υψηλό" 18 μηνών).

    Επιστήμονες της NASA έκαναν προκαταρτικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ο μεγάλος σεισμός στη Χιλή στις 27 Φεβρουαρίου, πιθανότατα μετέβαλε τον άξονα περιστροφής της Γης κατά περίπου οκτώ εκατοστά και παράλληλα οδήγησε σε ανεπαίσθητη σμίκρυνση της διάρκειας της μέρας στον πλανήτη μας κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα (δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου).

    Η ανακοίνωση έγινε από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στην Καλιφόρνια και ο υπολογισμός πραγματοποιήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Γκρος, με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου υπολογιστικού μοντέλου. Ο άξονας συμμετρίας, γύρω από τον οποίο ισορροπεί η Γη, δεν ταυτίζεται ακριβώς με τον άξονα Βορρά-Νότου (αποκλίνουν περίπου κατά δέκα μέτρα).

    Συγκριτικά, σύμφωνα με τη NASA, o μεγάλος σεισμός στην Ινδονησία το 2004 είχε μετακινήσει τον άξονα της Γης κατά περίπου επτά εκατοστά και είχε σμικρύνει τη διάρκεια της μέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου). Η διάρκεια της μέρας είναι ο χρόνος μιας πλήρους περιστροφής της Γης γύρω από τον εαυτό της (σε 24 ώρες ή 86.400 δευτερόλεπτα).

    Σύμφωνα με τον Γκρος, αν και μικρότερου μεγέθους από αυτόν της Ινδονησίας, ο πρόσφατος σεισμός της Χιλής μετέβαλε ελαφρώς περισσότερο τον άξονα της Γης, λόγω του διαφορετικού γεωγραφικού πλάτους όπου έλαβε χώρα και του γεγονότος ότι το ρήγμα στη δεύτερη περίπτωση εισχωρούσε πιο κάθετα στο εσωτερικό του πλανήτη μας.

    Ένας μεγάλος σεισμός μεταβάλλει τον άξονα της Γης, επειδή αλλάζει την κατανομή της μάζας της, μετακινώντας μαζικά τα πετρώματά της. Όταν ένα μέρος της μάζας της Γης πλησιάζει περισσότερο προς τον άξονά της (όπως συνέβη με το σεισμό), τότε η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και η μέρα της μικραίνει ανεπαίσθητα. Όταν, αντίθετα, η ανακατανομή της γήινης μάζας οδηγεί σε απομάκρυνσή της από τον άξονά της, τότε η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται αδιόρατα και η μέρα μεγαλώνει ελαφρά.

    Η NASA δεν απέκλεισε ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις θα αλλάξουν, όταν μελετηθούν πλήρως τα δεδομένα από το σεισμό της Χιλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 March 2010 - 19:30:24 UTC