Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άγνωστοι έκλεψαν οπλισμό αστυνομικών
  • [02] Απεργούν από σήμερα οι τελωνειακοί
  • [03] Συνάντηση Μ. Καρχιμάκη με αγρότες
  • [04] Κατέρρευσε σχολείο στην Αϊτή
  • [05] Στροφή σε εναλλακτικές καλλιέργειες
  • [06] "Ανάχωμα οι εργαζόμενοι"
  • [07] Αναστολή δρομολογίων

  • [01] Άγνωστοι έκλεψαν οπλισμό αστυνομικών

    Τα όπλα και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα δύο αστυνομικών άρπαξαν δύο άγνωστοι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έξω από την εφορία Αμαρουσίου στη Λεωφόρο Κηφισσίας 32.

    Σύφωνα με όσα έγιναν γνωστά μέχρι στιγμής από την αστυνομία, οι δύο αστυνομικοί του τμήματος Αμαρουσίου πήγαν στο σημείο προκειμένου να ελέγξουν δύο υπόπτους.

    Οι δύο άγνωστοί όμως τους αιφνιδίασαν, τους ακινητοποήσαν και αφού τους άρπαξαν τον οπλισμό και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τράπηκαν σε φυγή.

    Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό ερευνώνται ενώ γίνονται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [02] Απεργούν από σήμερα οι τελωνειακοί

    Σε τριήμερη απεργία, από σήμερα έως και την Πέμπτη, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι τελωνειακοί που διαμαρτύρονται για την περικοπή των επιδομάτων και του εισοδήματός τους.

    Απεργία για όλη την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από την Τρίτη έως Παρασκευή εξήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

    Πρόκειται για τους εργαζόμενους στις εξής υπηρεσίες: ΚΕΠΥΟ, Χημείο Κράτους, Λογιστήριο του Κράτους, κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Στατιστική Υπηρεσία, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΟΔΔΥ και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

    Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου νέα 24ωρη απεργία έχουν προγραμματίσει οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η απεργία της ΓΣΕΕ στην οποία θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ.

    [03] Συνάντηση Μ. Καρχιμάκη με αγρότες

    Κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών, από το μπλόκο του Προμαχώνα, θα είναι η σημερινή συνάντηση τους με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη, στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης.

    Στη συνάντηση θα τεθούν αιτήματα, που αφορούν μόνο τους αγρότες του νομού Σερρών, μεταξύ των οποίων, είναι η πληρωμή των αποζημιώσεων μέσω του Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης, των γνωστών ΠΣΕΑ και η οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιεργητές καλαμποκιού και βαμβακιού από την εμφάνιση στις καλλιέργειές τους, του λεγόμενου πράσινου σκουληκιού, τον Αύγουστο του 2008.

    Εξάλλου οι αγρότες θα ζητήσουν, νέους αναδασμούς στο νομό, επιπλέον αρδευτικά έργα, την πληρωμή της βιομηχανικής ντομάτας καθώς επίσης και την απομάκρυνση υπαλλήλων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά για όλα τα οχήματα μέχρι τη διεκπεραίωση της συνάντησης των αγροτών με τον υφυπουργό, ενώ μετά οι αγρότες θα συναποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

    [04] Κατέρρευσε σχολείο στην Αϊτή

    Τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν και δύο ακόμα τραυματίστηκαν σοβαρά τη Δευτέρα από την μερική κατάρρευση ενός σχολείου λόγω των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχες που επί τέσσερεις ημέρες πέφτουν στην Αϊτή.

    "Μια κατολίσθηση εδάφους προκάλεσε την μερική κατάρρευση ενός σχολείου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερεις μαθητές" ανέφερε μια πηγή από την ομάδα πολιιτκής προστασίας της χώρας.

    Πυροσβέστες και διασώστες βρίσκονται στην περιοχή για την ανεύρεση πιθανως και άλλων θυμάτων.

    [05] Στροφή σε εναλλακτικές καλλιέργειες

    Σε μια εποχή που βασικές καλλιέργειες βρίσκονται σε αμφισβήτηση και έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας,στο νομό Τρικάλων, δείχνουν έναν άλλο, διαφορετικό δρόμο, με απώτερο στόχο την επιβίωσή τους. Σαράντα μέχρι τώρα παραγωγοί, με 2.500 στρέμματα, έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας προκειμένου να καλλιεργήσουν ηλίανθο, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί από εταιρεία για την παραγωγή βιοντίζελ.

    Η Ε.Α.Σ. Καλαμπάκας, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος της Ένωσης, Θανάσης Λιακατής, θα συγκεντρώνει το παραγόμενο προϊόν στις αποθήκες της στην Μύκανη και θα το προωθεί στην βιομηχανία για την εξαγωγή του βιοντίζελ.

    Το βιοντίζελ αναμιγνύεται σε όλα τα καύσιμα σε ποσοστό 5% βάσει των υποχρεώσεων της χώρας.

    "Η Ε.Α.Σ. Καλαμπάκας υπογράφει τα συμβόλαια με τους παραγωγούς (συμβολαιακή γεωργία), με προκαθορισμένη τιμή για τον παραγωγό και απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει συμβάσεις με την Ένωση Καλαμπάκας 40 παραγωγοί ή περίπου 2.500 στρέμματα και στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 6.000 στρέμματα", επισημαίνει ο κ. Λιακατής.

    Γιατί, όμως, να καλλιεργήσουν ηλίανθο οι παραγωγοί; Ο γεωπόνος της Ε.Α.Σ. Καλαμπάκας υποστηρίζει πως αποτελεί καλλιέργεια χαμηλών εισροών, εγγυημένο εισόδημα, εξασφαλίζει ελκυστικές τιμές για το 2010 σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, ενώ είναι και λιγότερες οι απαιτήσεις σε νερό. Επίσης, αποτελεί εύκολη καλλιέργεια, με καλή προσαρμογή στη χώρα μας, άριστη αμεψισπορά και είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον.

    Ο ηλίανθος, σύμφωνα με τον κ. Λιακατή, μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλων των ειδών τα εδάφη. Τα βαθιά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε φτωχά ξηρικά χωράφια, το νερό στη διάρκεια της άνοιξης είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Σε γερά χωράφια πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα αζώτου γιατί υπάρχει κίνδυνος πλαγιάσματος των φυτών.

    Η εποχή σποράς είναι ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, γιατί από αυτήν εξαρτάται το κανονικό φύτρωμα του σπόρου. Η σπορά γίνεται νωρίς την άνοιξη και όταν η θερμοκρασία εδάφους σταθεροποιηθεί στους 8Β°C. Με την πρώιμη σπορά αυξάνονται οι στρεμματικές αποδόσεις και η ελαιοπεριεκτικότητα του σπόρου. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο φυτό να αξιοποιήσει τις βροχές Μάίου-Ιουνίου μια που το κρίσιμο στάδιο για την παραγωγή του ηλίανθου είναι το τελείωμα της ανθοφορίας.

    Η κατάλληλη εποχή σποράς είναι το διάστημα 15 Μαρτίου -15 Απριλίου, ανάλογα βέβαια με την περιοχή. Η σπορά γίνεται γραμμικά με πνευματικές μηχανές. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι 75 cm και επί της γραμμής σποράς 20-22 cm για γόνιμα-ποτιστικά χωράφια και 25 cm για πιο φτωχά και αδύνατα ξηρικά χωράφια.

    Τα θρεπτικά στοιχεία που δίνονται με τη λίπανση, είναι κυρίως το άζωτο που βοηθάει στην ανάπτυξη του ηλίανθου και ο φώσφορος που επηρεάζει την παραγωγή και την περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι. Λίπανση με κάλιο απαιτείται σε εδάφη όπου λείπει και κυρίως σε ελαφριά χωράφια.

    Επιστημονικά δεδομένα, που βασίζονται σε εκτενή πειραματισμό σε χώρες όπου ο ηλίανθος καλλιεργείται σε πολύ μεγάλη έκταση, αναφέρουν ότι μια μέση παραγωγή 250 κιλών ανά στρέμμα απομακρύνει από το έδαφος 9 μονάδες αζώτου, 5 μονάδες φωσφόρου, 20 μονάδες καλίου, 4 μονάδες μαγνησίου και 12 μονάδες ασβεστίου.

    Σύμφωνα με την πρακτική που εφαρμόζεται στις ελληνικές συνθήκες, μία ισορροπημένη λίπανση με 8 μονάδες αζώτου, φωσφόρου και καλίου προσφέρει επαρκή θρέψη στα φυτά. Σε ποτιστικές καλλιέργειες η συνολική ποσότητα αζώτου μπορεί να φθάσει μέχρι τις 15 μονάδες. Το κάλιο είναι απαραίτητο να εφαρμοσθεί σε περιπτώσεις εδαφών με έλλειψη στο στοιχείο αυτό. Τέλος, το βόριο είναι το σημαντικότερο ιχνοστοιχείο για την καλλιέργεια του ηλίανθου, καθώς η έλλειψη του μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τελική παραγωγή ιδιαίτερα σε φτωχά εδάφη με έλλειψη ασβεστίου.

    Για τον αλωνισμό, σύμφωνα με τον κ. Λιακατή, χρησιμοποιούνται οι συμβατικές αλωνιστικές μηχανές σταριού - καλαμποκιού με την προσθήκη μαχαιριού κατάλληλου για τον αλωνισμό του ηλίανθου. Η συγκομιδή -αλωνισμός πρακτικά γίνεται όταν τουλάχιστον τα 2/3 των φύλλων από τη βάση έχουν ξηραθεί και το κάτω μέρος του κεφαλιού έχει αλλάξει χρώμα προς το καστανοκίτρινο. Συνιστάται να μην περιμένουμε να ξεραθεί υπερβολικά ο σπόρος αλλά να ξεκινήσουμε το αλώνι σε 10%-12% υγρασία για να μειώσουμε το ρίσκο των απωλειών με το τίναγμα.

    Η σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ εταιρείας μεταποίησης και παραγωγού αφορά την καλλιέργεια φυτών των οποίων ολόκληρη η παραγωγή θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

    Βάσει, μάλιστα, αυτής, ο παραγωγός έχει δεσμεύσεις, αλλά και υποχρεώσεις.

    Κείμενο: Π. Ζώης

    [06] "Ανάχωμα οι εργαζόμενοι"

    Οι πιέσεις από τους κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε. για ακόμη πιο σκληρά μέτρα θα εντείνονται, όσο η κυβέρνηση εμφανίζεται ευθυγραμμισμένη με την πολιτική των Βρυξελλών. Τον ρόλο του αναχώματος σε αυτή την αδιέξοδη, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη πορεία καλούνται να παίξουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

    "Ο κ. Παπανδρέου, στο εξωτερικό, εμφανίζεται πρόθυμος να αγοράσει γαλλικές φρεγάτες, αποφασισμένος να παγώσει τους μισθούς και να διαλύσει το ασφαλιστικό σύστημα, ικέτης για κάθε είδους βοήθεια και ικανοποιημένος για την αόριστη στήριξη που του παρείχε η Ε.Ε. με τις συνταγές του ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας, μιλάει για την ανάγκη ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας που απειλείται από την Ε.Ε", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π.Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

    "Συμβουλή μας είναι να εγκαταλείψει τη διγλωσσία και την υποκρισία και να αλλάζει τάχιστα πολιτική".

    [07] Αναστολή δρομολογίων

    Συνεχίζεται και σήμερα η αναστολή των σιδηροδρομικών συνδέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και το Βέλγιο, έπειτα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που προκάλεσε χθες το θάνατο 18 ανθρώπων, ανέφεραν σε μία ανακοίνωση η γαλλική και η βελγική εταιρία σιδηροδρόμων.

    "Έπειτα από το δραματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στη Χαλ στο Βέλγιο, η SNCB διέκοψε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και το Βέλγιο", σύμφωνα με το ανακοινωθέν, που υπενθυμίζει πως τα τρένα Thalys, TGV, Eurostar (κάτω από τη Μάγχη) και TER (περιφερειακά τρένα) δεν μπορούν να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες.

    "Προκειμένου να επιτραπεί στις αρχές να πραγματοποιήσουν υπηρεσίες αρωγής και στους Βέλγους σιδηροδρομικούς να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των σιδηροτροχιών, η SNCB δεν προβλέπει την επανάληψη των δρομολογίων την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου", συνεχίζει το κείμενο, υπογραμμίζοντας πως "καμία αναχώρηση δεν προβλέπεται αύριο από τη Γαλλία με προορισμό τις Βρυξέλλες (τρένα Thalys).

    Εξάλλου, τα TGV που αναχωρούν από τη γαλλική επαρχία με προορισμό τις Βρυξέλλες θα τερματίζουν στη Λιλ.

    "Το σύνολο των πρακτόρων των Thalys και των SNCF των σταθμών της Λιλ, του Βορρά (Paris-Nord) θα παραμείνουν σε κινητοποίηση προκειμένου να ενημερώνουν τους ταξιδιώτες για τις συνέπειες της διακοπής της κυκλοφορίας", καταλήγει το κείμενο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 February 2010 - 7:30:22 UTC