Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολιτική στήριξη θέλει η Ελλάδα από την ΕΕ"
  • [02] ΝΔ:"Η κυβέρνηση κρίνεται για τις πράξεις της"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
  • [05] "Προαποφασισμένα μέτρα"
  • [06] "Κατά της ανάπτυξης"

  • [01] "Πολιτική στήριξη θέλει η Ελλάδα από την ΕΕ"

    Στη Μόσχα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα θα έχει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με τη ρωσική πολιτική ηγεσία, τον Πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβιέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, σε πρόσκληση του οποίου ανταποκρίθηκε, επισκεπτόμενος τη ρωσική πρωτεύουσα.

    Στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Παπανδρέου, αναμένεται να γίνει επισκόπηση της προόδου που έχει συντελεστεί στο ευρύτατο φάσμα τομέων, στους οποίους εκτείνεται η διμερής συνεργασία. Στο πλαίσιο, αυτό θα συζητηθούν οικονομικά, εμπορικά, στρατιωτικά και πολιτικά θέματα. Επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης είναι, στο πρότυπο της πολύ στενής συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα, όπως αποδεικνύουν τα projects Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και South Stream, η διμερής συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως, ενδεικτικά, η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά, η προσέλκυση περισσότερων ρώσων τουριστών (η Ελλάδα υποστηρίζει την ταχεία πρόοδο των συζητήσεων για την κατάργηση θεωρήσεων για τους κατόχους ρωσικών διαβατηρίων), ως και η ενίσχυση του διαλόγου, σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο, για θέματα πολυμερούς διπλωματίας και περιφερειακής συνεργασίας, υπό το φως και της επικείμενης ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του ΟΣΕΠ τον Ιούνιο 2010.

    Η ελληνική πλευρά θεωρεί κρίσιμης σημασίας για τη διμερή συνεργασία τον προγραμματισμό να είναι το 2014 Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα. Ο προγραμματισμός αυτός συμπίπτει με τη διεξαγωγή, το 2014, των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, και δίνει την ευκαιρία για δραστηριοποίηση ελληνικών εταιριών στις σχετικές προετοιμασίες, αλλά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σε συνέχεια των άκρως επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων που ετοίμασε η Αθήνα, το 2004.

    Επίσης, θα ανταλλαγούν απόψεις επί θεμάτων περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Άλλωστε, οι δύο χώρες συμπίπτουν στον τρόπο προσέγγισής τους και αυτό δημιουργεί μια καλή βάση συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και διασκέψεων. Ειδική έμφαση θα δοθεί από ελληνικής πλευράς σε ζητήματα, όπως η ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. - Ρωσίας και η συνεργασία ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Η Ελλάδα πιστεύει ότι οι χώρες της Δύσης και η Ρωσία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται μεταξύ τους συνεχής, ειλικρινής διάλογος, ακόμα και στα θέματα που υπάρχει διάσταση απόψεων.

    Θα υπάρξει επίσης ενημέρωση για ζητήματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος όπως η πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στο Κυπριακό, η Μόσχα αποτελεί σταθερό συνομιλητή, καθώς τάσσεται σταθερά υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Το Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός αρμόδιος για την ενέργεια Γιάννης Μανιάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    "Πολιτική υποστήριξη και όχι οικονομική βοήθεια περιμένουμε από την ΕΕ"

    Η Ελλάδα αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική υποστήριξη και όχι οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Ρωσικό Κρατικό Πρακτορείο "Ρία Νόβοστι".

    "Η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε στη Διεθνή Κοινότητα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα προτίθεται και είναι ικανή να επιλύσει τα προβλήματά της από μόνη της", υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.

    "Θέλουμε να δούμε και ήδη βλέπουμε σε σημαντικό βαθμό την πολιτική υποστήριξη από πλευράς των ευρωπαϊκών χωρών και την ακλόνητη προσήλωσή τους στην ενότητά μας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, συμπλήρωσε. "Η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής τις τελευταίες εβδομάδες αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε πρόκειται για πολύ πιο ευρύ πρόβλημα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Πορτογαλία, η Ισπανία και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία".

    Ο πρωθυπουργός επίσης επέκρινε τις χρηματαγορές λέγοντας ότι "παρόμοιες δυνάμεις προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από ένα χρόνο και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουμε την απάντησή μας σε αυτό. Οι συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα αντανακλούν ακριβώς αυτή την αρχή", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός είπε ότι τα έργα κατασκευής του μπορούν να ξεκινήσουν μέσα σε έξι μήνες. "Το θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για τις επιδράσεις στο περιβάλλον και η συμφωνία για το τράνζιτ μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες και οι κατασκευαστικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά από αυτό", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Σε άλλη συνέντευξη του παραχώρησε στο Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣ, ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

    "Εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και είμαι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μου εδώ θα επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μας οι οποίες αντανακλούν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών ανά τους αιώνες" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    "Οι σχέσεις της ΕΕ. με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα", είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι , "η αλληλεξάρτηση και αλληλοσυμπλήρωση της ΕΕ και της Ρωσίας ειδικά στους τομείς ενέργειας και οικονομίας είναι γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ένωση". Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως και σταθερά υπέρ της συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας "ακόμη και στις δύσκολες περιόδους". Στηρίζουμε "την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα εκτιμούμε την συνεργασία της Ρωσίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ "η οποία έδωσε την εναρκτήρια ώθηση για το διάλογο για μία νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας" ο οποίος ξεκίνησε και εξελίσσεται βάσει της λεγόμενης "διαδικασίας της Κέρκυρας".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι για την επιτυχία των συνομιλιών η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμό. "Δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα κατά τις 15μηνες συνομιλίες. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή. Όμως εάν η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για ελιγμούς και συμβιβασμούς, αντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας, τότε φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιτυχία στις συνομιλίες", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    [02] ΝΔ:"Η κυβέρνηση κρίνεται για τις πράξεις της"

    Με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί.

    Στη συνεδρίαση θα μιλήσει ο κ.Σαμαράς και επίσης θα γίνει η εκλογή του Γενικού Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ.

    Από την ΝΔ ανακοινώθηκε ότι υποψηφιότητες για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 22.00.

    Απάντηση Π.Παναγιωτόπουλου στην ομιλία Γ.Παπανδρέου

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσε ότι "σε τέτοιες δύσκολες ώρες ο κάθε Έλληνας διερωτάται, γιατί ο Πρωθυπουργός προτίμησε έναν ποταμό ύβρεων κατά της ΝΔ, αντί μιας καθαρής εξήγησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών".

    Πρόσθεσε ότι "οι μεν ύβρεις στοχεύουν στο χθες και απαντώνται - όχι με ανάλογες υβριστικές επιθέσεις - αλλά με στοιχεία, τεκμήρια και αριθμούς: Να του θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τη χώρα, το 1981, με το χαμηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Και κατάφερε μέσα σε οκτώ χρόνια, να την μετατρέψει στην πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης!".

    Ο Π.Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι "από τότε δεν συνήλθαμε ποτέ. Μόνο το έτος 2000, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και χωρίς να υπάρχει διεθνής κρίση, το χρέος της Ελλάδας ήταν ακόμα πάνω από 110%", αλλά δέχθηκε ότι "είναι αλήθεια ότι η ΝΔ, τα λίγα χρόνια που κυβέρνησε, δεν κατάφερε να το μειώσει αισθητά. Και η διεθνής κρίση το ανέβασε πάλι, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες του κόσμου".

    Και κατέληξε:

    "Να σταματήσουν, κατά συνέπεια, οι ανακρίβειες και η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος, ως μεγάλο ζητούμενο παραμένει η πλήρης και καθαρή εξήγηση για το τι συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Κατά τα άλλα, ας πάψει ο κ. Παπανδρέου να αναζητεί άλλοθι στο χθες, για την αβουλία, την ατολμία και την αναβλητικότητά του. Το ΠΑΣΟΚ είναι, από τις 4 Οκτωβρίου του 2009, κυβέρνηση του τόπου και αυτή κρίνεται για τις πράξεις και τις παραλείψεις της. Η δημαγωγία έχει και τα όριά της".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν (09:15:00 Μόσχα)

  • Στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη συνεδρίαση του Ecofin

  • Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας Zafer Caglayan (10:00:00 Αθήνα)

  • Εκδήλωση για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Οργανωτικής Επιτροπής Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011 - Παρουσία Ν. Κακλαμάνη και Γιάννας Δεσποτοπούλου, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2011" (12:00:00 Αθήνα)

  • Παρουσίαση του βιβλίου της Μαντώς Νταλιάνη "Παιδιά στη δίνη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949. Σημερινοί Ενήλικες" - Θα μιλήσουν οι : Δημήτρης Πλουμπίδης, Γιάννης Τσιάντης, Γρηγόρης Αμπατζόγλου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Αλκης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Νταλιάνης, Per Anders Rydelius (12:00:00 Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λ. Κατσέλη, με θέμα την πολιτική στο χώρο του φαρμάκου (12:30:00 Αθήνα)

  • Ομιλία υφυπουργού Εξωτερικών στην 9η οικονομική σύνοδο των τουρκικών παραλίων και ελληνικών νησιών Αιγαίου (13:30:00 Αθήνα)

    Αθλητική ατζέντα

    Χειμερινοί Ολυμπιακοί-Βανκούβερ 2010-Οι τελικοί της Τρίτης

    00:53 Χιονοσανίδα - Snowboard Cross ανδρών (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    03:00 Καλλιτεχνικό πατινάζ - Ελεύθερο πρόγραμμα ζευγαριών --ΤΕΛΙΚΟΣ--

    03:28 Πατινάζ ταχύτητας - 500μ. ανδρών (Κούρσα 2 από 2) -ΤΕΛΙΚΟΣ-

    20:30 Δίαθλο - Πουρσουίτ 10 χλμ. γυναικών (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    22:40 Χιονοσανίδα - Snowboard Cross γυναικών (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    22:45 Δίαθλο - Πουρσουίτ 12,5 χλμ. ανδρών (ΤΕΛΙΚΟΣ) --Θανάσης Τσακίρης--

    23:30 Αλπικό σκι - Σύνθετο ανδρών, Σλάλομ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    [04] Διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελλάδας, αλλά και τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου για τα Οικονομικά και Δημοσιονομικά Θέματα (Ecofin), σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα αποφασίσει την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στο άρθρο 126(9), ήτοι στο καθεστώς της λεγόμενης "αυστηρής επιτήρησης" και της μηνιαίας παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού.

    Το Ecofin αναμένεται απευθύνει σύσταση προς την Ελλάδα, βάσει του συγκεκριμένου άρθρου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας πρέπει να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωσή του κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2010.

    Παράλληλα, το Συμβούλιο θα συζητήσει για τα μέτρα που περιλαμβάνει το ΠΣΑ 2010- 2013 και θα απευθύνει επιπλέον σύσταση βάσει του άρθρου 121(4) για τον τερματισμό της ασυνέπειας των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα με τους γενικούς προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

    Θα υπάρξει, επίσης, απόφαση για τη δημοσίευση αυτής της σύστασης. Στη συνεδρίαση του Ecofin ενδέχεται να δοθεί και το στίγμα για το μοντέλο υποστήριξης των αδυνάτων οικονομιών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, σύμφωνα με τις πολιτικές δεσμεύσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της συνόδου κορυφής την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων, η ελληνική οικονομία και το σχέδιο ανάκαμψής της, καθώς και η υλοποίηση του προϋπολογισμού και του ΠΣΑ θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

    Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2012, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το ευρωπαϊκό κέντρο πολιτικών μελετών (European Policy Center), λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Eurogroup.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τα δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η δημοσιονομική κρίση και η οικονομική ύφεση.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα από την προηγούμενη, τα οποία διογκώθηκαν με την οικονομική κρίση και ήρθαν στην επιφάνεια. Αποτέλεσμα της πλήρους κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η σημερινή τον περασμένο Οκτώβριο να διαπιστώσει ότι το έλλειμμα ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, δηλαδή 12,5% του ΑΕΠ από 6%.

    Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι , σύμφωνα με τις συστάσεις των ευρωπαίων, η Ελλάδα πρέπει να βάλει τάξη «στα του οίκου της». Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4%, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι φιλόδοξος στόχος, όμως «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», έπειτα από την πολιτική στήριξη που έδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Ελλάδα την προηγούμενη Πέμπτη. Συμπληρώνοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας είναι εφικτοί διότι η κυβέρνηση έχει με το μέρος της τη στήριξη του ελληνικού λαού.

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το Μάρτιο, μετά τη σχετική αξιολόγηση της Επιτροπής, και εφόσον κριθεί αναγκαίο, στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Τόνισε επίσης ότι αυτό που απαιτείται τώρα, μετά τη δήλωση στήριξης την οποία υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, είναι να υπάρξει εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης ώστε εφόσον κριθεί απαραίτητο να υπάρξει ενεργοποίησή του.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική ύφεση ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η λειτουργία του δημόσιου τομέα, το συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και προβλήματα στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε ακόμη, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντανακλάται στο έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου.

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντινου αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, τονίζοντας ότι για να αποκατασταθεί η εικόνα της στις αγορές χρειάζεται χρόνος και έργο. Ο υπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της, είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο «όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας.

    Συγκεκριμένα, παραθέτοντας τα μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο πάγωμα των μισθών του δημοσίου. Ειδικότερα, ανέφερε την περικοπή των επιδομάτων στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 10% κατά μέσο όρο το 2010. Αυτό, εξήγησε ο υπουργός, αντιστοιχεί στη μείωση των ονομαστικών αποδοχών κατά 4% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, σε σχέση με το 2009.

    Από την πλευρά των εσόδων, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση όπως η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η μετατόπιση του φορολογικού βάρους στα υψηλότερα εισοδήματα.

    Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στον κοινωνικό διάλογο που γίνεται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τον Απρίλιο.

    Σε ότι αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και σε «αντιφατικά μηνύματα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να αποφανθεί και να συνειδητοποιήσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της .

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξεταστούν σε βάθος και να διαλευκανθούν πλήρως οι ευθύνες που υπάρχουν σχετικά με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που κοινοποιούσαν οι ελληνικές αρχές στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.

    Αναφορικά με τα προβλήματα της διαφθοράς που πλήττουν τη χώρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Εurostat ενώ σε ότι αφορά το ύψος των αμυντικών δαπανών στον ελληνικό προϋπολογισμό τόνισε ότι έχει αποφασιστεί η σημαντική μείωσή τους για την περίοδο 2010-2012.

    Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Goldman Sachs σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την εποχή εκείνη όταν τέτοιου είδους παράγωγα προϊόντα ήταν ακόμη νόμιμα και συμβατά με τους κανόνες της Eurostat η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη μέλη έκαναν χρήση παρόμοιων εργαλείων, κάτι όμως που δεν ισχύει πια από τη στιγμή που κρίθηκαν παράνομα.

    Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αδιανόητα τα σενάρια που εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό τύπο και τα οποία κάνουν λόγο για κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα ιδέα υπό άλλες περιστάσεις από τη σημερινή την ιδέα συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Ολι Ρεν

    Το βασικό συμπέρασμα από την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας συνδυασμός προσπαθειών από όλους τους παράγοντες, που μπορούν να συνδράμουν με εποικοδομητικό τρόπο όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο τη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία.

    Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη να ληφθούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα , ο ίδιος εκπρόσωπος αρκέστηκε να υπενθυμίσει τη δήλωση στην οποία προέβη την Παρασκευή ο Όλι Ρεν με την οποία «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, θα επιτευχθούν».

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού ομίλου «Goldman Sachs» σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν είπε ότι εξ ορισμού τέτοιου είδους δοσοληψίες δεν είναι παράνομες υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς και προς το σκοπό αυτό , όπως συμπλήρωσε, έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να δώσει σχετικές διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις ευθύνες που έχει η ΕΕ στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν απέφυγε να τις σχολιάσει σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε ένα ενιαίο κείμενο δήλωσης στήριξης προς την Ελλάδα.

    Δηλώσεις Γιούνκερ

    Τη δέσμευση της Ελλάδας να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι όπως δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αρωγή της ευρωζώνης, αυτή θα υλοποιηθεί.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ως τις 16 Μαρτίου, αν η ελληνική κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο, θα πρέπει να ανακοινώσει ποιά πρόσθετα μέτρα θα λάβει, τόσο για τη μείωση των κρατικών δαπανών όσο και για την αύξηση των κρατικών εσόδων. Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων. Σε περίπτωση διχογνωμίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και της ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα. Η απόφαση θα ληφθεί ερήμην της Ελλάδας, αφού όπως είναι γνωστό η κοινοτική νομοθεσία για τα υπερβολικά ελλείμματα προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Ecofin. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα Ι.Χ και στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς.

    Συνεχίζοντας, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι ως προς την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος που συνδέονται, είτε με τη μειωμένη ανάπτυξη, είτε με μακροοικονομικούς κινδύνους.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα έμπρακτα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι δεν θα ήταν σοφό οι χώρες της ευρωζώνης να τα δημοσιοποιήσουν σήμερα και τόνισε ότι αν και όταν χρειαστεί θα υπάρξουν συγκεκριμένα εργαλεία παρέμβασης. " Εμπιστευόμαστε το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση." ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup και συμπλήρωσε λέγοντας ότι Β¨"οι διεθνείς αγορές κάνουν λάθος που επιτίθενται στην Ελλάδα και σφάλουν αν πιστεύουν ότι θα την παγιδέψουν".

    Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του από τον τρόπο που αντέδραση η ελληνική κυβέρνηση στην κρίση, τονίζοντας ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δείξουν κουράγιο.

    [05] "Προαποφασισμένα μέτρα"

    Κυβέρνηση και ΕΕ εξαπατούν και εκβιάζουν το λαό, για να σκύψει το κεφάλι. Τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα στην ΕΕ, τα έχουν υπογράψει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η κρίση αξιοποιείται για να τα επιταχύνουν. Γιβ αυτό και οι καπιταλιστές χειροκροτούν, ενώ η κυβέρνηση παριστάνει την αντιστασιακή, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Εκστρατεία ενημέρωσης

    «Το ΚΚΕ σημαίνει συναγερμό, μπροστά στον πόλεμο που κήρυξε στο λαό η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα άλλα αστικά κόμματα και την ΕΕ και ο οποίος, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα έχει δραματικές συνέπειες στη ζωή του».

    Με τη φράση αυτή, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι αρχίζει από σήμερα την εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις του με στόχο «να μάθει ο λαός την αλήθεια για τις πραγματικές αιτίες της αντιλαϊκής θύελλας που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Να καταδείξει τους τόνους ψέματος που λέγονται από τα αστικά κόμματα, τα ΜΜΕ και τους άλλους μηχανισμούς του συστήματος για να τον εξαπατήσουν και να τον φοβίσουν».

    Το ΚΚΕ θέλει να συμβάλει καθοριστικά στον πανεργατικό, παλλαϊκό ξεσηκωμό που θα αναγκάσει την κυβέρνηση και τους συμμάχους της να πάρουν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και για να εμποδίσει και χαλάσει ο λαός τα γενικότερα σχέδιά τους, αναφέρει το Πολιτικό Γραφείο και τονίζει ότι για την επιτυχία αυτής της μάχης καλεί να συμμετέχουν οι φίλοι, οι οπαδοί του Κόμματος, να συστρατευθεί κάθε άνθρωπος με ριζοσπαστική συνείδηση που ενδιαφέρεται και ανησυχεί για τη μοίρα του λαού μας, της χώρας μας.

    Σύμφωνα με τις θέσεις του ΚΚΕ, είναι ψέμα ότι αυτή η άκρως επιθετική αντιλαϊκή πολιτική επιβλήθηκε στην κυβέρνηση από την ΕΕ, χωρίς αυτή να θέλει, γιατί την είχαν συναποφασίσει και τώρα στηρίζονται και αλληλοβοηθιούνται και προσθέτει ότι ήδη η κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, εκτός από το γκρέμισμα του ασφαλιστικού, στην κατάργηση του επιδόματος αδείας και των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα, στη νέα αύξηση του ΦΠΑ, στην κατάργηση κάθε περιορισμού στις απολύσεις και στις αποζημιώσεις, στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων».

    Αφού επικρίνει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό, το ΠΓ του ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι συνεπέστατη στις προεκλογικές της διακηρύξεις. Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του διατυπώνει καθαρά τη θέση για την "ενεργό γήρανση", την "παράταση του εργάσιμου βίου". Έχει υπερψηφίσει και συνδιαμορφώσει όλες τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Σήμερα, την εκβιαστική άνοδο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τη βαφτίζει "εθελοντική παραμονή στην εργασία, ισότητα των δύο φύλων, άρση αδικιών μεταξύ ασφαλισμένων και εξορθολογισμό εξόδων".

    Υπενθυμίζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ , το ΠΓ σημειώνει την πρόσφατη πρόταση νόμου του κόμματος ΚΚΕ στη Βουλή για το Ασφαλιστικό που καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ ενδεικτικά περιέχει:

    -Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους.

    -Κατώτερη σύνταξη 1.120 β¬.

    -Γενικά όρια συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες. Μειωμένα κατά 5 έτη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες.

    -Δημόσιο, δωρεάν, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύστημα υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία και την πρόνοια. Κατάργηση των προϋποθέσεων για την ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας.

    Το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι οι δυνάμεις του έχουν ευθύνες , αφού στηρίζουν το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, που προώθησε όλα αυτά τα χρόνια πολιτικές που έπληξαν τα θεμέλια του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.

    Το ΚΚΕ, αναφέρει το ΠΓ, «υπογραμμίζει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα βγει αλώβητος από αυτή την επίθεση. Θύμα θα είναι το σύνολο της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι και οι γυναίκες. Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες της νέας επίθεσης στους ανέργους, στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, σε αυτούς που εξασφαλίζουν λίγα ένσημα κάθε χρόνο».

    Σχολιάζοντας κυβερνητικές δηλώσεις , ότι δε θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, το ΠΓ του ΚΚΕ αναφέρει ότι αυτό «είναι πέρα για πέρα ψευδές, όπως συνέβαινε πάντα στο παρελθόν, γιατί στόχος τους είναι να διασπάσουν τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους, σε εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ούτε οι συνταξιούχοι θα μείνουν στο απυρόβλητο. Η γήρανση, σύμφωνα με τους "ειδικούς" του Υπουργείου, είναι "κόστος", αφού η επίκληση των ελλειμμάτων είναι η μόνιμη επωδός για τη χορήγηση των συντάξεων πείνας».

    [06] "Κατά της ανάπτυξης"

    «Η φορολογική επιδρομή δε θα θίξει μόνο την όποια ποιότητα ζωής του Έλληνα, αλλά ιδιαιτέρως την όποια ελπίδα ανάπτυξης. Και να σκεφτεί κανείς ότι είμαστε ακόμη προ των Σχεδίων «Β» και «Γ». Ακολουθούν άλλα 21 γράμματα⦻, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ. Κ.Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στις συνεδριάσεις του Eurogroup και Ecofin, δήλωσε:«Η ασάφεια αναστέλλει μεγάλο μέρος της εθνικής προσπάθειας για ανασυγκρότηση. Δεχθήκαμε «παιδονόμους» χωρίς σαφείς προτάσεις αλληλεγγύης».

    Τέλος, μιλώντας για τη στάση του κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, εκτίμησε: «Χάσαμε χρυσή ευκαιρία στις Βρυξέλλες, στον «υπόγειο πόλεμο» εναντίον της Ο.Ν.Ε και του Ευρώ από τη Μ. Βρετανία, τις Σκανδιναβικές χώρες και τις Η.Π.Α να «βγούμε από πάνω». Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε μια παθητική πολιτική, με οδυνηρά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 February 2010 - 5:30:24 UTC