Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ Video
  • [02] Δέκα χρόνια επιτυχημένων επιστημονικών ανακαλύψεων
  • [03] Κανονικά οι πτήσεις
  • [04] "Θα καταστρέψετε το ευρώ"

  • [01] Αναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ Video

    Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμέται να γνωμοδοτήσει για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου, οπότε αναμένονται αυξήσεις εως 13,7% και μειώσεις έως 13,8% στα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών (ανάλογα με το κλιμάκιο της κατανάλωσης).

    Οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης και οι μειώσεις στις υψηλότερες γίνονται σε εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού πρέπει να αντανακλούν το κόστος, όπως επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη. Οι προσαρμογές αυτές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν σταδιακά ως το 2013.

    Εκκρεμεί, ακόμη, η ανακοίνωση των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες έχουν υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης μετά την έγκρισή τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Δέκα χρόνια επιτυχημένων επιστημονικών ανακαλύψεων

    Με το 2010 που φεύγει σε λίγες μέρες, ολοκληρώνεται η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, στη διάρκεια της οποίας ο ρυθμός των επιστημονικών ανακαλύψεων ήταν ταχύτερος από ποτέ. Αν και η διεθνής οικονομική κρίση, ιδίως στην Ευρώπη, "απειλεί" τους προϋπολογισμούς που κατευθύνονται στην επιστημονική έρευνα και αρκετοί επιστήμονες-ερευνητές ανησυχούν για την έλλειψη κονδυλίων, αναμένεται η επιστημονική πρόοδος να συνεχιστεί καταιγιστική και το 2011.

    Παράγων-«κλειδί» για τις επιστημονικές εξελίξεις στον 21ο αιώνα -αυτές που υπήρξαν και αυτές που θα έλθουν- είναι οι ολοένα πιο διευρυμένες τεχνολογικές δυνατότητες συλλογής, ανάλυσης, μέτρησης, απεικόνισης και υπολογισμού των διάφορων επιστημονικών δεδομένων, που καθιστούν εφικτά τα νέα πιο εξελιγμένα επιστημονικά «εργαλεία» και όργανα. Η τάση αυτή βασίζεται πρωτίστως στις συνεχώς μεγαλύτερες ικανότητες των υπολογιστών και των άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να «βλέπουν» καθαρότερα στις πιο μικρές διαστάσεις (άτομα-μόρια-γονίδια) και στις πιο μεγάλες (γαλαξίες-σύμπαν) της Φύσης, όπως ποτέ στο παρελθόν.

    Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί: το 2000 για να «διαβαστεί» το γονιδίωμα ενός ανθρώπου, χρειάζονταν πολλά χρόνια και εκατοντάδες μηχανήματα και επιστήμονες. Το 2010, ένα μοναδικό μηχάνημα «αλληλούχισης» μπορεί πια να διαβάσει τρία ανθρώπινα γονιδιώματα σε μόλις μια εβδομάδα. Μια πραγματική επανάσταση στο χώρο της βιολογίας, της γενετικής και της ιατρικής. Ανάλογες δυνατότητες, χάρη στους νέους πανίσχυρους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έχουν γίνει πραγματικότητα στην αστρονομία, τη φυσική, τη γεωλογία κ.α.

    Κάθε νέα δυνατότητα φέρνει όμως στο φως νέα μυστήρια και προκλήσεις, σε ένα αέναο «σπιράλ» επιστημονικών ερωτημάτων-απαντήσεων-νέων ερωτημάτων, που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παράγουν πλέον και διαχέουν περισσότερες επιστημονικές παρατηρήσεις και θεωρίες από κάθε άλλη εποχή.

    Η επιστήμη ως διαδικασία στον 21ο αιώνα, έγινε ακόμα πιο συνεργατική, πιο διεπιστημονική, πιο διασυνοριακή, πιο διαδικτυακή (χάρη και στο Ίντερνετ). Η επιστημονική γνώση παράγεται περισσότερο μέσα από συνεργαζόμενα δίκτυα επιστημόνων από διάφορες χώρες, παρά από ηρωικούς εμπνευσμένους «μοναχικούς καβαλάρηδες», όπως κυρίως συνέβαινε παλιότερα.

    Μέσα σε όλο αυτό τον καταιγισμό εξελίξεων, οι έλληνες επιστήμονες και ερευνητές, όσοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ακόμη περισσότερο όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό, για μια ακόμη δεκαετία, άφησαν έντονη τη σφραγίδα τους στο πλαίσιο αυτής της κοινής επιστημονικής προσπάθειας της ανθρωπότητας και μάλιστα σε πολλά διαφορετικά πεδία γνώσης.

    Παράλληλα, όπως συνηθίζουν στα τέλη κάθε χρονιάς, ερευνητές της IBM προέβλεψαν τις πέντε σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις στην καθημερινή ζωή για την επόμενη πενταετία.

    Η πρώτη καινοτομία αφορά τις μπαταρίες. Οι σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου αναμένεται να αντικατασταθούν από μπαταρίες «που χρησιμοποιούν τον αέρα που αναπνέουμε, προκειμένου να αντιδράσουν με μέταλλα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, εκτιμά η μεγάλη αμερικανική εταιρεία. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών «θα επιτρέψουν στις συσκευές σας να διαρκούν περίπου δέκα φορές περισσότερο από ό,τι σήμερα» αναφέρει το φετινό «Next Five in Five»

    Μια άλλη αναμενόμενη εξέλιξη είναι η πλήρης κατάργηση των μπαταριών σε ορισμένες φορητές συσκευές. Εφόσον οι ενεργειακές απαιτήσεις μειωθούν, έτσι ώστε τα τρανζίστορ να λειτουργούν σε τάση μόλις 0,5 Volt, οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να φορτίζονται από μηχανισμούς που αποθηκεύουν κινητική ενέργεια, όπως τα σημερινά αυτόματα ρολόγια που κουρδίζονται από τις κινήσεις του χεριού.

    Μια τρίτη καινοτομία την επόμενη πενταετία αφορά, επίσης, τα κινητά τηλέφωνα: τρισδιάστατες οθόνες και ολογραφικές κάμερες που επιτρέπουν βιντεοκλήσεις «με τρισδιάστατες ολογραφίες των φίλων σας σε πραγματικό χρόνο».

    Σύμφωνα με την τέταρτη πρόβλεψη, οι άνθρωποι θα αρχίσουν σύντομα να εφοδιάζονται με φορητούς αισθητήρες που θα μεταδίδουν πληροφορίες σε επιστημονικές έρευνες. Οι αισθητήρες, μεταξύ άλλων, θα προσφέρουν δεδομένα «για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη σωτηρία απειλούμενων ειδών ή την παρακολούθηση ξενικών φυτών ή ζώων που απειλούν τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο».

    Η πέμπτη πρόβλεψη, τέλος, αφορά στην αξιοποίηση των τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας που σπαταλούν, σήμερα, τα μεγάλα κέντρα δεδομένων. «Χάρη σε νέες τεχνολογίες, όπως συστήματα ψύξης με νερό που λειτουργούν πάνω στα ίδια τα τσιπ, τα οποία ανέπτυξε η IBM, θα επιτρέψουν την ανακύκλωση της θερμικής ενέργειας [...] για την παροχή ζεστού νερού σε γραφεία και κατοικία» προβλέπουν οι συντάκτες της λίστας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Κανονικά οι πτήσεις

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις στις 29 και 30 Δεκεμβρίου. Κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας με τον υπουργό Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα βρέθηκε λύση σχετικά με το θέμα των μετατάξεων των υπαλλήλων της Ολυμπιακής.

    Σε δηλώσεις του ο Δ. Ρέππας, τόνισε ότι με την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αποφασίστηκε τότε, το σύνολο των πιλότων και μηχανικών, να τοποθετηθούν στην ΥΠΑ. Παραδέχθηκε όμως ότι ο αριθμός είναι μεγάλος και δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί, μόνο στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ προσανατολίζονται στο να κάνουν στάσεις εργασίας αύριο, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Επίσης ανάλογες κινητοποιήσεις, με διαφορετικές ώρες, έχουν προγραμματίσει και για το νέο έτος στις 3, 5 και 10 Ιανουαρίου.

    Μια εντελώς διαφορετική κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν οι ηλεκτροδηγοί του μετρό, των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων και του τραμ. Συγκεκριμένα, εξήγγειλαν για την προσεχή Τετάρτη, στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί, στη διάρκεια της οποίας όμως τα τρένα θα κινηθούν κανονικά.

    Κι αυτό, γιατί συμφώνησαν ότι τα λεφτά που θα τους αφαιρούσαν οι εταιρίες τους από τον μισθό τους, λόγω της στάσης εργασίας, θα τα διαθέσουν οι ίδιοι σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Θα καταστρέψετε το ευρώ"

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, να προειδοποίησε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ότι οι προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για το νέο μηχανισμό σταθερότητας θα καταστρέψουν το ευρώ.

    "Θα καταστρέψετε το ευρώ", φέρεται να είπε ο κ. Τρισέ στη γαλλική αντιπροσωπεία στο Ecofin, όταν έλαβε από τον Υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιούργκεν Ασμούσεν το κείμενο της συμφωνίας που είχαν κάνει την ίδια ημέρα στην πόλη Ντοβίλ η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Τρισέ συνέχισε την κριτική του και στο δείπνο που έγινε μετά από 10 ημέρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Οκτωβρίου, είπε στον Γάλλο Πρόεδρο: "Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση", ο οποίος με τη σειρά του απάντησε: "Μάλλον μιλάτε σε τραπεζίτες, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες". Σημειώνεται ότι χθες ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας κ. Ιβάν Μίκλος δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της χώρας του, ότι η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα "μακροπρόθεσμα" εάν δεν ήσαν στο ευρώ. Οι οικονομίες των δύο κρατών και ορισμένες άλλες νότιες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι αρκετά επαρκείς (are not fit enough) για το κοινό νόμισμα της Ευρώπης, δήλωσε ο Μίκλος προς την σλοβακική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 December 2010 - 13:30:25 UTC