Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει συμφωνία ΓΣΕΕ-εργοδοτών"
  • [02] Βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη Video
  • [03] Υφεση 4,5% στην ελληνική οικονομία
  • [04] Αναταραχή προκαλεί η NASA
  • [05] Πρώτη αιτία θανάτου
  • [06] Ενα σχολείο για τους Ρομά

  • [01] "Δεν υπάρχει συμφωνία ΓΣΕΕ-εργοδοτών"

    Την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι προτάσεις του ΣΕΒ για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε μελέτη την οποία παρέδωσε ο Σύνδεσμος στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Παναγόπουλος χαρακτήρισε "κατασκευασμένη" την είδηση, περί συμφωνίας ΓΣΕΕ-εργοδοτών, για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων και μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την καθολική ισχύ και την επέκτασή τους.

    Εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης καθώς και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Στα εργασιακά οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν ακόμη να μειωθεί στο μισό (από 8 σε 4 %) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

    Μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση μισθών, κάτω όμως από όρια που θα αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη εφαρμογή που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και στο εισόδημα του εργαζομένου, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που μας δίνει μία αισιοδοξία ότι θα θέσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θα υπάρχει ανοχή, αν όχι συναίνεση, πρόσθεσε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη Video

    Το χιόνι και οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε περιοχές της Ευρώπης έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και συνεχίζουν δημιουργούν προβλήματα στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μετακινήσεις.

    Η διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας ζήτησε απ΄όλες τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν σήμερα το 25% των καθορισμένων πτήσεών τους από το παρισινό αεροδρόμιο του Ρουασί και το 10% των πτήσεων από το Ορλί λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων που αναμένονται για σήμερα Πέμπτη.

    Και τα αεροδρόμια του Γκάτγουικ (νότιο Λονδίνο) και του Εδιμβούργου στη Σκοτία έκλεισαν μέχρι σήμερα το μεσημέρι ενώ σε όλα τα υπόλοιπα βρετανικά αεροδρόμια οι πτήσεις αναβάλλονται ή καθυστερούν.

    Μεγάλες καθυστερήσεις είχαν τα τρένα Eurostar πολλά δρομολόγια των οποίων ακυρώθηκαν μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

    Στη Βρετανία θα παραμείνουν επ' αόριστον κλειστά τουλάχιστον 1.500 σχολεία, ενώ σύμφωνα με μελέτη οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι φτάνουν στις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν με σημαντική καθυστέρηση έως και 2-3 ωρών λόγω της διακοπής πολλών συγκοινωνιακών μέσων.

    Το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης έκλεισε εξαιτίας του χιονιού που πέφτει αδιάκοπα.

    Μετ' εμποδίων διεξάγεται η σιδηροδρομική κίνηση στη Ρουμανία, ενώ το αεροδρόμιο Ρούζινιε της Πράγας, το πλέον πολυσύχναστο της κεντρικής Ευρώπης, έκλεισε για έξι ώρες στη διάρκεια της νύχτας.

    Στο μεταξύ, οκτώ άνθρωποι έχουν πεθάνει από το ψύχος στην Πολωνία από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η αστυνομία στη Βαρσοβία. Τα θύματα ήταν άνδρες ηλικίας από 33 ως 72 ετών. Το Σαββατοκύριακο έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πολωνία.

    Στη νότια Αγγλία, 400 φορτηγά έχουν αποκλειστεί σε αυτοκινητόδρομο εξαιτίας του πάγου ενώ εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά. Το σιδηροδρομικό δίκτυο αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα. Χιλιάδες άνθρωποι που μεταβαίνουν καθημερινά με τρένο στο Λονδίνο για να εργασθούν, δεν κατάφεραν σήμερα να μετακινηθούν.

    Στη Γερμανία, έγινε εκχιονισμός στους διαδρόμους των περισσοτέρων αεροδρομίων της με αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργήσουν. Όμως οι ισχυροί άνεμοι ανάγκασαν τους υπεύθυνους να κλείνουν κατά διαστήματα έναν από τους τρεις διαδρόμους του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης. Τουλάχιστον 22 αφίξεις και 17 αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο ματαιώθηκαν εξαιτίας των αναστατώσεων που προκάλεσε η κακοκαιρία αλλού.

    Στο Βερολίνο, η θερμοκρασία στη διάρκεια της νύκτας έπεσε στους 10 βαθμούς υπό το μηδέν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Υφεση 4,5% στην ελληνική οικονομία

    Υφεση 4,5% σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2 % και στην ευρωζώνη κατά 1,9%.

    Ακόμη, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,1%. Πάντα σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στους «27».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αναταραχή προκαλεί η NASA

    Η NASA, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, προκάλεσε αναταραχή, κυρίως στο διαδίκτυο, ανακοινώνοντας στην ιστοσελίδα της ότι την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στις 14:00 (19:00 GMT) θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον "για να συζητήσει για μία ανακάλυψη στην αστροβιολογία που θα έχει συνέπειες στην αναζήτηση αποδείξεων για την εξωγήινη ζωή".

    Οι λάτρεις του διαστήματος και των εξωγήινων έχουν πλημμυρίσει την μπλογκόσφαιρα με εικασίες για τη σημασία αυτής της ανακοίνωσης, αλλά η NASA δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αμέσως.

    Η Αστροβιολογία είναι ένα πεδίο που μελετά τη ζωή στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένων της προέλευσής της και της ανάπτυξή της, τη θέση της και τις πιθανότητες της να διαιωνιστεί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Πρώτη αιτία θανάτου

    Την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αποτελεί πλέον ο καρκίνος του πνεύμονα, από τον οποίο εκτιμάται ότι χάθηκαν διεθνώς 1,5 εκατ. άνθρωποι το 2010.

    Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι πιο απογοητευτικές, καθώς το 2020 ο αριθμός των νέων περιστατικών αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 εκατ.

    Παρά την πρόοδο της επιστήμης η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλό δείκτη επιβίωσης, καθώς λιγότερο από 15 % των ασθενών ζουν πέραν της πενταετίας.

    Αιτία γι' αυτό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι το 74-85% των ασθενών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, επισήμανε ο καθηγητής Ογκολογίας-Παθολογίας κ. Κ. Συρίγος, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ο Δεκέμβριος.

    Οι επιστήμονες παρουσίασαν μία νέα ιστοσελίδα www.ionkology,gr στην οποία μπορεί να ενημερώνεται το κοινό αλλά και οι ασθενείς με στόχο να έχουν ακριβείς πληροφορίες για τη νόσο αλλά και να υποστηρίζονται ψυχολογικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ενα σχολείο για τους Ρομά

    Αντιμετωπίζονται συχνά ως οι παρίες της Ευρώπης, αν και είναι η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της Γηραιάς Ηπείρου. Μετά την πρόσφατη απέλαση μεγάλου αριθμού αυτών από τη Γαλλία κι ένα γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας και ρατσισμού που διαμορφώνεται, οι τσιγγάνοι βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανέχεια.

    Δεν είναι τυχαίο που στη Βουλγαρία, σε μία χώρα στην οποία εκτιμάται πως ζουν περίπου 800.000 τσιγγάνοι, υπάρχει εδώ και 70 χρόνια μέσα στην πρωτεύουσα, τη Σόφια, ένα γκέτο τσιγγάνων.

    Οι Βούλγαροι αλλά και οι ίδιοι οι τσιγγάνοι, δεν αποκαλούν συνοικία τη "Φακουλτέτα", παρά τον πληθυσμό της, που φτάνει τα 40.000 άτομα, αλλά γκέτο, επειδή οι χιλιάδες που ζουν στην λασπωμένη αυτή περιοχή των 180 εκταρίων, δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη: δεν έχουν αποχέτευση, ελάχιστοι έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό και φυσικά πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές ή εργασία.

    Σημείο αναφοράς στην β¦ ξεχασμένη από ανθρώπους αυτή συνοικία, είναι το δημοτικό σχολείο "Todor Kableshkov", στο οποίο φοιτούν 1.200 παιδιά, σε ποσοστό 99% τσιγγανόπουλα.

    "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι γονείς, που στην πλειονότητά τους είναι αγράμματοι και δεν ενθαρρύνουν στη μάθηση τα παιδιά τους", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια διευθύντρια του σχολείου, Μαριάνα Τένεβα.

    Επιπρόσθετο πρόβλημα για την απρόσκοπτη φοίτηση των παιδιών αποτελεί και η νομαδική ζωή των τσιγγάνων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 December 2010 - 13:30:22 UTC