Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός
  • [02] "Αλλαγή πολιτικής για έξοδο από την κρίση"
  • [03] Στήριξη υπό προϋποθέσεις
  • [04] Αναστήλωση ιστορικού ναού
  • [05] "Επιζήμια συζήτηση"
  • [06] Εμπόριο βρεφών
  • [07] Θεατρικός χειμώνας
  • [08] Εξαρτημένοι από το διαδίκτυο

  • [01] Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός

    Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη στη Λισαβόνα, συμμετέχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Στο επίκεντρο της Συνόδου είναι το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας. Έπειτα από 11 χρόνια, οι 28 ηγέτες αναθεωρούν το στρατηγικό δόγμα και ορίζουν το νέο της «όραμα» για την προσεχή δεκαετία, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της με τους στρατηγικούς της εταίρους: τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.

    Το σχετικό έγγραφο επαναβεβαιώνει τη θεμελιώδη υποχρέωση της Συμμαχίας στη συλλογική άμυνα και στην προστασία του εδάφους των ΝΑΤΟϊκών μελών, επισημαίνει την ανάγκη στρατιωτικής αναπροσαρμογής της Συμμαχίας, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές του 21ου αιώνα, ενθαρρύνει τη συνεργασία στο αμυντικό πεδίο και δηλώνει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει αποστολές εκτός των ορίων του.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών ενόψει της Συνόδου της Λισαβόνα, παρουσίασε το νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο -όπως είπε- αντανακλά την πρόθεση της Συμμαχίας να αντιμετωπίζει τη διαχείριση κρίσεων, χρησιμοποιώντας μάλλον πολιτικά παρά στρατιωτικά μέσα.

    Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσουν, επίσης, την αποχώρηση μέχρι το 2014 του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη.

    Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται, επίσης, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και ο πυρηνικός εξοπλισμός.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Αλλαγή πολιτικής για έξοδο από την κρίση"

    Το εκλογικό σώμα έδωσε μήνυμα για αλλαγή οικονομικής πολιτικής, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος, που ασχολήθηκε με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του διαψεύστηκαν προεκλογικά και μετεκλογικά.

    "Ζητάμε αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για έξοδο από την κρίση, με ανάκαμψη και ανάπτυξη και όχι με ασφυξία", ανέφερε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θεωρεί χρήσιμες και στηρίζει τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές. Εξήγησε ότι "είμαστε υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, είμαστε υπέρ της μείωσης και του εξορθολογισμού του δημοσίου τομέα, αλλά δεν μπορούμε να την επιτύχουμε με μαζικές απολύσεις, που δεν τις αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία, και επιπλέον αποδίδουν ελάχιστα".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ξεκάθαρα αντίθετος με την οποιαδήποτε συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος, ώστε να είναι εφικτές ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος και θεωρεί ότι η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική. Στη συνεδρίαση της ΕΓ έγινε εκτενής συζήτηση επ'αυτού και αναφέρθηκε ότι, για παράδειγμα, πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

    Αναφερόμενος στα συμπεράσματα των εκλογών, ο Α. Σαμαράς επισήμανε "ότι επιτύγχαμε πολλά, πολύ σύντομα, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, ενώ δεν κινητοποιήσαμε σε όλες τις περιπτώσεις το μέγιστο των δυνάμεών μας και έχουμε ακόμη σημαντικές οργανωτικές ελλείψεις που πρέπει να καλύψουμε".

    Η ΝΔ είναι σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο κόμμα, έχει αυξηθεί η συσπείρωσή της πολύ περισσότερο και πολύ συντομότερα, από ό,τι πίστευαν σχεδόν όλοι, κερδίζει συνεχώς δυνάμεις, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως "πρέπει να καταλάβουμε όλοι και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι μόνο μία ζωντανή οικονομία και μία όρθια κοινωνία μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να έχει τη δυνατότητα θετικής και αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στήριξη υπό προϋποθέσεις

    Θετικός σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω συνεργατών του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος, όμως, προτίθεται να ζητήσει από τον κ.Παπανδρέου ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όσων έχει δεσμευθεί να πράξει η κυβέρνηση.

    Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλά από τα οποία έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη και παραπέμπουν ενδεικτικά στο θέμα της αξιοποίησης των περίπου 10 χιλιάδων αναπόγραφων κληροδοτημάτων.

    Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Καρατζαφέρη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα προσφέρει στήριξη, υπό προϋποθέσεις, στον πρωθυπουργό.

    Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν την υλοποίηση όλων όσα κατά καιρούς εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας και της σωτηρίας της χώρας από την κρίση.

    Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του στο Alter, ανέφερε ότι είχε προτείνει στον πρωθυπουργό την επιβολή «φόρου άνθρακος» στα πρότυπα του Προέδρου Σαρκοζί στη Γαλλία.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, θα εξομοιωθούν έτσι τα κόστη των εισαγομένων προϊόντων με την προσαύξηση αυτή και θα γίνουν ανταγωνιστικά των δικών μας, ελληνικών και θα δοθεί έτσι μία ανάσα ζωής στην τοπική παραγωγή.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιμένει επίσης στην ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι αυτό το συνειδητοποιούν όλοι τώρα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αναστήλωση ιστορικού ναού

    Για τον ιστορικό ναό των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια συνεδρίασε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όπου αποφάσισε κατά πλειοψηφία για την έγκριση προμελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του ερειπωμένου μνημείου.

    Ο ογκώδης ναός το μέγεθος του οποίου υπερβαίνει τα 1000 τετραγωνικά μέτρα θεμελιώθηκε το 1871 από τον Λύσανδρο Καυτατζόγλου και ολοκληρώθηκε το 1905 πιθανότατα και με τη συμβολή του μεγάλου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, όπως αναφέρουν πηγές. Το επιβλητικό μνημείο που εκτείνεται στις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου, Μενάνδρου και Βηλαρά, αφιερώθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο με αφορμή την γέννηση του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου Αβ. Από το 1972 ο ναός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

    Μετά τον σεισμό του 1981 και αργότερα του 1999 "τυλίχθηκε" με σκαλωσιές και παραμένει σε αυτή την κατάσταση, ανάμεσα σε ένα σύνολο κτηρίων με σημασία, όπως είναι το Εθνικό Θέατρο και το διατηρητέο ξενοδοχείο Δελφοί. Το 2009 τμήμα της οροφής κατέρρευσε με αποτέλεσμα να μπαίνουν νερά μέσα στον ναό.

    Στα σημάδια που έχει αφήσει πάνω στον ναό ο χρόνος βρίσκονται και τα σημάδια από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944. Τα πυρά από τις οδομαχίες χάραξαν τους τρούλους της εκκλησίας.

    Τα προβλήματα που "κρύβει" ο ναός του Άγιου Κωνσταντίνου όμως δεν είναι μόνο αυτά, καθώς κάτω από τα υποστυλώματα και τα πανιά που τον προστατεύουν υπάρχουν δεκάδες σύριγγες.

    «Πρέπει να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το έχουμε αφήσει ώστε να μην χάσουμε την ευκαιρία να αποκατασταθεί ένα κεντρικό σημείο της Αθήνας. Έχουμε ένα μνημείο το οποίο τα τελευταία 15 χρόνια είναι σε μια κατάσταση που δεν πρέπει να είναι. Επιπλέον, η αντίθεση με το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο είναι προκλητική. Έχει φτάσει η στιγμή που αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί» τονίζει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΣΝΜ, Λίνα Μενδώνη

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Επιζήμια συζήτηση"

    Η συζήτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους δεν θα ήταν εποικοδομητική, ανέφερε στη διάρκεια συζήτησης σε τραπεζικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    "Αν ανοίξει τώρα συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τη μείωση κεφαλαίου, πιστεύω ότι τότε υποτιμάται η ζημιά που θα προκαλούσε, η ζημιά στην ελληνική οικονομία, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όλες οι παράπλευρες απώλειες στην υπόλοιπη Ευρώπη", σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της Ιρλανδίας. Ακόμη και εάν η Ιρλανδία αποφασίσει να αποδεχθεί τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών, αυτό δεν θα είναι αρκετό ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, οι οποίες περιμένουν τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επεσήμανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει "μια στρατηγική κοινής ανάπτυξης".

    Εξάλλου, οξεία κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ ασκεί η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας "Χάντελσμπλατ". Σε πρωτοσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο "Βερσαλλίες χωρίς πόλεμο" ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Γκάμπορ Στάινγκαρτ στηλιτεύει την "πολιτική της αυστηρότητας" που ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ έναντι των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι οδηγεί τις χώρες αυτές στην καταστροφή, ενώ βλάπτει και τα γερμανικά συμφέροντα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Εμπόριο βρεφών

    Όλα τα στοιχεία που αφορούν τις γεννήσεις στα νοσοκομεία της Πάτρας και της Τρίπολης πρόκειται να παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Γκούμας, μετά την εισαγγελική εντολή αλλά και τα δημοσιεύματα, σχετικά με την ενδεχόμενη λειτουργία κυκλώματος εμπορίας βρεφών. Στο κύκλωμα αυτό φέρεται να εμπλέκονται Ελληνες και Βούλγαροι.

    Ο Π. Γκούμας έχει ήδη δώσει εντολή για έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν τα νοσοκομεία των δύο προαναφερθέντων πόλεων, έχουν επιλεγεί ή όχι από μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να γεννήσουν σε αυτά αλλοδαπές και στην συνέχεια να πωληθούν τα βρέφη. Μάλιστα όπως ανέφερε ο Π. Γκούμας, τα όποια στοιχεία συγκεντρωθούν θα δοθούν στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα τα αξιοποιήσουν αναλόγως.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Θεατρικός χειμώνας

    «Στες κρίσιμες στιγμές θα ξαναβρίσκω το πνεύμα μου, σαν πριν, ασκητικό» . Ο στίχος του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη- με τον οποίο το Εθνικό θέατρο εγκαινίασε τη φετινή θεατρική του σεζόν- αποτυπώνει την κατάσταση που κυριαρχεί στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας την ώρα που η ελληνική οικονομία διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της νεότερης ιστορίας της.

    Άλλωστε, όπως προέκυψε και από τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των θεάτρων της Ευρώπης που παραγματοποίθηκε στη χώρα μας στις αρχές Νοεμβρίου, η λεγόμενη «κρίση» έχει επηρεάσει τα πολιτιστικά δρώμενα και ειδικότερα το θέατρο σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με ορατό τον κίνδυνο να τίθεται ακόμα και θέμα αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του.

    Ωστόσο, το ελληνικό θεατρικό τοπίο σε πείσμα της δίνης της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της προτείνει ένα πολυδυναμικό ρεπερτόριο για χειμερινή θεατρική περίοδο 2010-2011.Απο αυτές τις παραστάσεις, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιλέγει σήμερα να παρουσιάσει έναν μεγάλο αριθμό και ο κατάλογος συνεχίζεται.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Εξαρτημένοι από το διαδίκτυο

    Το διαδίκτυο φέρνει τον κόσμο στο σπίτι. Μαζί του φέρνει και μια νέα μορφή εξάρτησης καθώς όσο εξαπλώνεται η χρήση του τόσο μεγαλώνουν και τα ποσοστά των εθισμένων σ' αυτό.

    Ενήλικες και παιδιά βλέπουν στο διαδίκτυο ένα τεράστιο χώρο ενημέρωσης, επικοινωνίας, επιμόρφωσης αλλά και ψυχαγωγίας. Όμως, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ χρήσης και κατάχρησης είναι πολύ λεπτή και δύσκολα διακρίνεται, ειδικά όταν πρόκειται για ενήλικες, που η χρήση του διαδικτύου είναι μέρος της δουλειάς τους.

    Το διαδίκτυο, όμως, είναι ταυτόχρονα κι ένας λαμπρός χώρος επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, καθώς πολλές δράσεις του, ίσως οι περισσότερες, αποσκοπούν στο κέρδος. Κι όσο οι χρήστες αυξάνονται, τόσο οι διαδραστικές εφαρμογές πληθαίνουν και γίνονται διαρκώς ελκυστικότερες και συνάμα πιο εθιστικές.

    Ταυτόχρονη αύξηση με την κατάχρηση του διαδικτύου, παρατηρείται και στην προσφορά απεξάρτησης απ' αυτό, όπου ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν είναι λίγες οι φορές, που γίνεται εκμετάλλευση των εθισμένων για μακροχρόνιες και ιδιαίτερα δαπανηρές θεραπείες.

    Στην Ελλάδα επιστήμονες έγκαιρα έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση του εθισμού στο διαδίκτυο, τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά και τους εφήβους.

    Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων "Π & A Κυριακού", λειτουργεί η γραμμή βοήθειας 800 11 800 15, στην οποία απαντούν ειδικοί παιδοψυχολόγοι που παρέχουν συμβουλές σε παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση του διαδικτύου. Η γραμμή λειτουργεί χωρίς χρέωση στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 November 2010 - 15:30:29 UTC