Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό
  • [02] "Ψηφίστε ελπίδα"
  • [03] Καθησυχάζει τις αγορές
  • [04] Πολιτική αστάθεια στην Ιταλία

  • [01] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό

    Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Βουλή, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού και της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στο Παρίσι, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κατά την παραμονή του στο Παρίσι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

    Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία εισέρχονται, την Δευτέρα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας σχετικά με τις αποφάσεις για τη φορολογία και τις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού.

    Καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις αυτές θα είναι τα στοιχεία για την αναθεώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 που θα δοθούν στην δημοσιότητα από την Eurostat την Δευτέρα.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα στοιχεία της Εurostat θα ανεβάζουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 σε επίπεδα πάνω από 9% του ΑΕΠ, έναντι 7,8% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η κάλυψη της διαφοράς αυτής θα είναι το αντικείμενο των συνεχών συσκέψεων που θα έχουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο και των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Ψηφίστε ελπίδα"

    "Να ψηφίσουν ελπίδα" κάλεσε τους πολίτες ο Αντώνης Σαμαράς, με δήλωσή του, για την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Επιβεβαιώθηκε πλέον, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι το μνημόνιο ήταν λάθος και πως "οικονομικά δεν απέδωσε, ενώ κοινωνικά αδίκησε". Ανέφερε ότι όλα τα μεγέθη ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και παρά τις θυσίες που επέβαλε η κυβέρνηση, δεν κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα παρά ελάχιστα. "Και τώρα ετοιμάζουν νέα έκτακτα μέτρα που επίσης δεν θα αποδώσουν αλλά θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά", επεσήμανε προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο δεν το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία.

    Ο κ. Σαμαράς, είπε, ότι υπάρχει άλλος δρόμος και διέξοδος από την κρίση με ανάπτυξη και όχι με ασφυξία. "Εμείς δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια. Σας υποσχόμαστε να απαλλαγούμε από τους όρους του μνημονίου μια ώρα αρχύτερα. Να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, να καταπολεμήσουμε την ανεργία και τα λουκέτα, να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και να κλείσουμε τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος χωρίς όμως να διαλύσουμε την Ελλάδα", είπε στη συνέχεια αναφέροντας πως τώρα υπάρχει ευκαιρία να σταλεί στην κυβέρνηση μήνυμα "που δεν θα μπορέσουν να αγνοήσουν και πάλι και που δεν θα κάνουν ότι δεν το άκουσαν".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Καθησυχάζει τις αγορές

    Οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε ευρωπαϊκών χωρών της Ομάδας των 20 έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση που επιδιώκει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών για την οικονομική κατάσταση της Ιρλανδίας.

    Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Σεούλ, δεν κατονομάζεται η Ιρλανδία, ούτε καμία άλλη χώρα.

    Οι υπουργοί της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, την Ιταλίας και της Ισπανίας υπενθυμίζουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ ως προς τους μηχανισμούς αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών. "Κάθε νέος μηχανισμός δεν θα εφαρμοσθεί παρά μετά τα μέσα του 2013, χωρίς καμία συνέπεια για τη σημερινή κατάσταση", αναφέρουν.

    Εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δήλωσε ότι "δεν βλέπει λόγο να συνεχιστεί η συζήτηση" για ενδεχόμενη προσφυγή της Ιρλανδίας στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ενώ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη.

    Τα επιτόκια των διετών ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μειώθηκαν τουλάχιστον 70 μονάδες βάσης, μετά το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της G 20 στη Σεούλ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

    Η Ιρλανδία έχει επαρκή χρηματοδότηση ως τον Ιούνιο του 2011 και διαθέτει σημαντικά αποθέματα μετρητών, έτσι δεν θα είχε νόημα να απευθυνθεί για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Πολιτική αστάθεια στην Ιταλία

    Κανένα νέο πολιτικό στοιχείο, δεν προέκυψε, τελικά, από την συνάντηση του προέδρου της ιταλικής βουλής Τζανφράνκο Φίνι με τον γραμματέα της Λέγκας και υπουργό θεσμικών αλλαγών, Ουμπέρτο Μπόσι που είχε ως στόχο την προσπάθεια επαναπροσέγγισης, στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας.

    "Ο Φίνι επανέλαβε όσα είχε ήδη δηλώσει την περασμένη Κυριακή στην Περούτζα", δήλωσε ο Μπόσι. Οι πολιτικοί παρατηρητές, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι, μέρα με την ημέρα, το κυβερνητικό μονοπάτι, γίνεται όλο και πιο δύσβατο, για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο Ίταλο Μποκίνο, εκπρόσωπος του νεοσύστατου κόμματος "Μέλλον και Ελευθερία" -με επικεφαλής τον Τζανφράνκο Φίνι- δήλωσε σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Ράι, ότι οι τέσσερις υφυπουργοί του κόμματός που μετέχουν στην κυβέρνηση, πρόκειται να υποβάλουν την παραίτησή τους την ερχόμενη Δευτέρα.

    Στην συνέχεια, σύμφωνα με τον Μποκίνο, το "Μέλλον και Ελευθερία" πρόκειται να υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό -πιθανότατα την Πέμπτη- αλλά μετά την πράξη αυτή "πολιτικής ευθύνης", θα αποσύρει κάθε μορφή στήριξης προς το κυβερνητικό σχήμα του "Καβαλιέρε". Κάτι που σημαίνει, ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, είναι πολύ πιθανό, να επισημοποιηθεί η κυβερνητική κρίση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 November 2010 - 19:30:20 UTC