Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι αλόγιστες σπατάλες συνέβαλαν στο χρέος
  • [02] Ανοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος
  • [03] "Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται"

  • [01] Οι αλόγιστες σπατάλες συνέβαλαν στο χρέος

    «Αν αυτά που παρουσιάστηκαν εδώ σήμερα, είχαν γίνει εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε Μνημόνιο με τους εταίρους μας για να δανειστούμε, γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από τις 18 Οκτωβρίου.

    «Αν αυτά που παρουσιάστηκαν εδώ σήμερα, είχαν γίνει εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε Μνημόνιο με τους εταίρους μας για να δανειστούμε, γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), προκειμένου να ενημερωθεί για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται στον Οργανισμό από τις 18 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «καταφέραμε, αυτόν τον χρόνο, να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της και οι θυσίες έπρεπε να γίνουν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία», ενώ αναφερόμενος στην εξοικονόμηση χρημάτων που πραγματοποιήθηκε με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είπε ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, το ερώτημα είναι πού πήγαιναν».

    Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τις αλόγιστες -όπως σημείωσε- φαρμακευτικές σπατάλες που συνέβαλαν -και αυτές- στην αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους και είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα ξόδευε για φάρμακα όσα και μια χώρα με τον πληθυσμό της Ισπανίας.

    Σε ό,τι αφορά την υπερσυνταγογράφηση ο πρωθυπουργός, πέραν της διάστασης της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων, έθεσε και το ζήτημα των κινδύνων που ελλοχεύει για την υγεία του πληθυσμού η υπερκατανάλωση φαρμάκων.

    Αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινοβραδινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Βουλή και επέκρινε «τις αυτοαποκαλούμενες φιλολαϊκές δυνάμεις που είπαν "όχι"», προσθέτοντας ότι αν λένε "όχι" σε ένα τέτοιο νόμο που καταπολεμά την αδιαφάνεια «δεν ξέρω πότε θα πουν "ναι"».

    Ως ένα πυλώνα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΑΕΕ η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ενώ οι άλλοι δύο πυλώνες, όπως είπε, είναι η ένταξη στο σύστημα του ΙΚΑ ως το τέλος του έτους και η επαναφορά της λίστας φαρμάκων.

    Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι οι 20 μέρες λειτουργίας του συστήματος επιτρέπουν να γίνει λόγος για φαρμακευτική δαπάνη που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ενώ προηγουμένως η μέση δαπάνη ήταν 25 εκατ. ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ανοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος

    Μικρή άνοδο σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 67,3 μονάδες, όπως τονίζεται στα αποτελέσματα ερευνών της οικονομικής συγκυρίας που δημοσιοποιεί κάθε μήνα ο ΙΟΒΕ.

    Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, στη Βιομηχανία στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο η βελτίωση είναι μικρή, ενώ στις Κατασκευές η άνοδος των προσδοκιών είναι αρκετά σημαντική. Αντίθετα με την πλευρά της προσφοράς όμως, στην πλευρά της ζήτησης η εικόνα επιδεινώνεται, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει νέο χαμηλό ρεκόρ.

    Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται 5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στις -72 μονάδες. Στα ελληνικά νοικοκυριά κυριαρχεί έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών, απαισιοδοξία για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, αγωνία για την εξέλιξη της ανεργίας, με αποτέλεσμα τη συγκρατημένη καταναλωτική συμπεριφορά. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν για όγδοο μήνα, οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν οι Ρουμάνοι, με μεγάλη όμως διαφορά (στις -57 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και οι Πολωνοί (-50 μονάδες). Οι μέσοι ευρωπαϊκοί όροι παραμένουν στα ίδια επίπεδα τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη και διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -12 και -11 μονάδες.

    Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες καταγράφουν πτώση 7 μονάδων τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -64 μονάδες, σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Επτά στους δέκα καταναλωτές κρίνουν ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα παρουσιάσει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση (από 66,5%), ενώ μόλις 5% αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται στις -5 μονάδες και στις δύο ζώνες.

    Τέλος, μετά την έντονη επιδείνωση του προηγούμενου μήνα στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, τον Οκτώβριο το σχετικό ισοζύγιο βρίσκεται στις -23 μονάδες (από -28), ενώ πάνω από το 25% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να δηλώνει ότι αναμένει και νέα μείωση των θέσεων εργασίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται"

    Για "παραλογισμό της τρομοκρατίας", ο οποίος "μπορεί να απειλήσει την επώδυνη προσπάθεια της χώρας μας για σταθεροποίηση της οικονομίας και αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της", έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στις πρόσφατες απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος πολιτικών και ξένων πρεσβειών.

    "Η καταδίκη κάθε είδους βίας είναι αυτονόητη και ισχυρή" σημείωσε και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι "η ελληνική πολιτεία είναι σε θέση να υπερασπιστεί το δημοκρατικό κεκτημένο και να εμπεδώσει κανόνες ασφάλειας για τους πολίτες" και κάλεσε όλους "να αναλογιστούν πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας ένας αστάθμητος παράγοντας να προκαλέσει δραματικές συνέπειες σε μια συγκυρία κρίσιμη για το μέλλον της πατρίδας μας".

    Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και οι ανεύθυνες και άμυαλες πράξεις που στόχο είχαν και έχουν να πληγώσουν τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να ορθοποδήσει η χώρα και η οικονομία και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, δεν θα πετύχουν, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρέστη σήμερα στο πρώτο νεκροταφείο στο μνημόσυνο του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου.

    Κάνουμε συστηματική προσπάθεια να προστατεύσουμε το δικαίωμα του κάθε πολίτη για ασφάλεια και σιγουριά, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε με αναφορά σε αποστροφή του παππού του, ότι η δημοκρατία και πάλι θα νικήσει.

    Εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά και το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο, από την Ελλάδα, που έφτασε χθες στην καγκελαρία του Βερολίνου, δήλωσε ότι οι βόμβες που βρέθηκαν τελευταία στην Ευρώπη «θα πρέπει να είναι η αφορμή για να βελτιωθεί ο έλεγχος στις μεταφορές εμπορευμάτων εντός της Ευρώπης, με τις ΗΠΑ και ει δυνατόν σε παγκόσμια κλίμακα».

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις επιβεβαίωσε ότι το πακέτο που έφτασε στην καγκελαρία «είχε αποσταλεί από την Ελλάδα» και μάλιστα «πριν από δύο ημέρες» και ήταν της «ίδιας κατασκευής» με το πακέτο που εξερράγη στην ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα.

    Πάντως η κυβέρνηση του Βερολίνου, αποσυνδέει πλήρως το παγιδευμένο πακέτο που έφτασε χθες στην καγκελαρία με τα πακέτα-βόμβες από την Υεμένη τα οποία αποδίδονται στην Αλ Κάιντα.

    Αναστολή της αλληλογραφίας προς το εξωτερικό

    "Κόκκινο συναγερμό" έχει σημάνει η αστυνομία μετά τον εντοπισμό και άλλων "ύποπτων" πακέτων. Την αναστολή των ταχυδρομικών μεταφορών δεμάτων προς το εξωτερικό για 48 ώρες αποφάσισε αργά το βράδυ η ΥΠΑ μετά από εισήγηση της ΕΛ.ΑΣ.

    Έκρηξη παγιδευμένου πακέτου σημειώθηκε χθες στην πρεσβεία της Ρωσίας, ενώ ελεγχόμενη έκρηξη σημειώθηκε νωρίτερα και στην πρεσβεία της Ελβετίας από πακέτο-βόμβα, το οποίο είχε φτάσει εκεί μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών.

    Ελεγχόμενες εκρήξεις σε παρόμοια δέματα έχουν γίνει στην πρεσβεία της Βουλγαρίας και του Παναμά, στη Βουλή και στην εταιρεία ταχυμεταφορών "Γενική Ταχυδρομική" στη διασταύρωση των οδών Ριζάρη και Γεωργίου.

    Ελεγχόμενη έκρηξη πραγματοποίησε η αστυνομία σε δύο ύποπτους φακέλους στον αερολιμένα "Ελευθέριος Βενιζέλος". Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φάκελοι ήταν παγιδευμένοι, όπως και οι υπόλοιποι, και ο ένας προοριζόταν για τη Γιουροπόλ στη Χάγη και άλλη για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Στο μεταξύ, αύριο το πρωί θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια οι δύο κατηγορούμενοι για τρομοκρατία που συνελήφθησαν μετά την αποστολή δεμάτων-βομβών σε πρεσβείες.

    Ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος του 22χρονου Παναγιώτη Αργυρού και του 24χρονου Γεράσιμου Τσάκαλου για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

    Σήμερα, ο Παναγιώτης Αργυρού κρίθηκε προφυλακιστέος για τη συμμετοχή του στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Ο 22χρονος οδηγήθηκε, σήμερα, ενώπιον του εφέτη-ανακριτή που ερευνά την υπόθεση των "Πυρήνων". Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, για τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών, καθώς και για εκρήξεις στο γραφείο της κ. Κατσέλη στο Κολωνάκι, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη και στα γραφεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 November 2010 - 13:30:35 UTC