Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα προσηλωμένη στο δρόμο της σταθεροποίησης"
  • [02] Επίθεση Α.Σαμαρά στον Γ.Παπανδρέου
  • [03] Η Nissan ανακαλεί δύο εκατ. οχήματα
  • [04] Επιμένει για ευρωσυνθήκη
  • [05] Γαλλικό ενδιαφέρον για ΟΣΕ

  • [01] "Η Ελλάδα προσηλωμένη στο δρόμο της σταθεροποίησης"

    Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο δρόμο της σταθεροποίησης και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πιστεύει και επιθυμεί αυτή την επιλογή και υποστηρίζει μια σταθερή πορεία, ώστε η Ελλάδα και η Ευρώπη να εξέλθουν από την ύφεση και την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί έναν ευρωπαϊκό μόνιμο μηχανισμό στήριξης και σταθερότητας, ο οποίος θα συνδυάζεται με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

    Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "το μήνυμα μας είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, της πορείας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας μας, αλλά και της βούλησης όλων μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς".

    Σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν έχουμε καταρχήν καμία αντίρρηση, θα είναι θετικό να περιβληθεί αυτός ο μηχανισμός μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που η κάθε χώρα, το κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, πρέπει να διαπραγματευτούμε το ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτός με έναν τρόπο που θα σέβεται την κυριαρχία και τις απόψεις, την αυτονομία του κάθε κράτους σε αυτή τη διαδικασία.

    Την πλήρη υποστήριξη του στον Ελληνα πρωθυπουργό στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει για τη δημιουργία ενός πραγματικού μηχανισμού στήριξης των χωρών που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν.

    Αύριο, ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Επίθεση Α.Σαμαρά στον Γ.Παπανδρέου

    Ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου ο Α. Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Γ.Παπανδρέου "παίζει με τους θεσμούς" και ότι έχει βάλει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ παράλληλα του καταλόγισε και τάσεις "βοναπαρτισμού".

    "Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει τα οικονομικά δεινά της χώρας "με αίσθηση ευθύνης".

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ανακολουθία και άναρθρο πολιτικό λόγο καταλογίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στον Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας την πολιτική στάση και τις δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Με τη συνέντευξη του στις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς επιχειρεί, χωρίς αποτέλεσμα βέβαια, να ξεπεράσει την απίστευτη ανακολουθία του και τη δυσχερέστατη θέση στην οποία περιήλθε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακολουθεί τη γνωστή τακτική του κόμματός του να προσπαθούν να εξαπατήσουν τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο κ. Πεταλωτής.

    Συνάντηση προέδρου ΝΔ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Την θέση του κόμματος του υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και τις ενστάσεις του στα «αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονομικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειμμα», παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

    Σε δήλωση του, μετά τη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και για τους στόχους της ανασυγκρότησης, που σήμερα συζητούνται, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τέσσερις αρχές: την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η Nissan ανακαλεί δύο εκατ. οχήματα

    Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί 2,1 εκατομμύρια οχήματά της από όλο τον κόσμο για πρόβλημα που παρουσιάζει ο ηλεκτρονόμος (ρελέ) στο σύστημα ελέγχου της μηχανής, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας που απευθύνεται στο ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών.

    Σε ορισμένα μοντέλα, η Nissan θα αντικαταστήσει δωρεάν τα ελαττωματικά εξαρτήματα. Το πρόβλημα, διευκρινίζει η εταιρεία στην έκθεσή της, μπορεί να εκδηλωθεί με το "σβήσιμο του κινητήρα ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει".

    Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρόβλημα αυτό αφορά περίπου 835.000 αυτοκίνητα στην Ιαπωνία, περίπου 760.000 στις ΗΠΑ και σχεδόν 355.000 στην Ευρώπη.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα αυτοκίνητα που αφορά η ανάκληση αυτή στο εξωτερικό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Επιμένει για ευρωσυνθήκη

    Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επέμεινε σήμερα στην απαίτησή της να αλλάξει η Συνθήκη της Λισαβόνας ώστε να δοθεί στη ζώνη του ευρώ ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, και στη βούλησή της, η οποία έχει επικριθεί πολύ, να στερούνται οι χώρες που δεν συμμορφώνονται, τα δικαιώματα ψήφου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Απαίτησε, εξάλλου, οι τράπεζες που δανείζουν χρήματα στα κράτη αγοράζοντας τα ομόλογά τους, να βάζουν επίσης το χέρι στην τσέπη σε περίπτωση αδυναμίας.

    Η καγκελάριος επέμεινε, τέλος, οι χώρες οι οποίες αφήνουν να χαλαρώσουν υπερβολικά τα ελλείμματα και το χρέος τους να στερούνται τα δικαιώματα ψήφου τους στην ΕΕ, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών στο σημείο αυτό.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ για να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, αλλά απέκλεισε τη γερμανική ιδέα για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υπερβολικά υψηλά ελλείμματα ή χρέος.

    Η Ιρλανδία θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε μεταβολή της βασικής συνθήκης της ΕΕ στην περίπτωση που περάσει η γαλλο-γερμανική εισήγηση για την αλλαγή της συνθήκης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, απηύθυνε νέα έκκληση στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εγκρίνουν μία πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αύξηση κατά 6% του προϋπολογισμού της ΕΕ τον ερχόμενο χρόνο.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα υπέρ της αύξησης κατά 6% του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2011, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών προκειμένου να περικόψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα που έχει φθάσει σε ύψη-ρεκόρ για περίοδο ειρήνης.

    Η πλειοψηφία των 27 κρατών-μελών της ΕΕ έχει συμφωνήσει πως οι δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν μόνο κατά 2,9%, ενώ άλλα μέλη δήλωσαν πως δεν θα έπρεπε να υπάρξει καθόλου αύξηση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Γαλλικό ενδιαφέρον για ΟΣΕ

    Μια νέα ώθηση στο ενδιαφέρον των Γάλλων για τον ελληνικό σιδηρόδρομο επετεύχθη σήμερα στο Παρίσι κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος απάντησε στην πρόσκληση του Γάλλου υφυπουργού Μεταφορών Nτομινίκ Μπυσερό (Dominique Bussereau).

    Οπως εξήγησε ο κ. Ρέππας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, τα δύο Υπουργεία απεφάσισαν να έχουν «μια ανοιχτή επικοινωνία». Η ελληνική πλευρά, στοχεύει να παρέχει στους Γάλλους όλα τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν, ώστε σε διάστημα δύο έως τριών μηνών να έχουν μια πλήρη εικόνα του ελληνικού σιδηροδρόμου για να μπορέσουν να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

    «Εγινε το πρώτο βήμα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «τα δύο Υπουργεία, αποφασίσαμε να έχουμε στενή συνεργασία στον τομέα της αποτύπωσης των πραγματικών δεδομένων του ελληνικού σιδηροδρόμου. Με τα στοιχεία αυτά θα μπορέσουν να γίνουν προτάσεις και να δοθούν απαντήσεις, με βάση το αμοιβαίο συμφέρον».

    Στο ερώτημα, εάν ετέθη θέμα εξαγοράς μέρους των ελληνικών σιδηροδρόμων από τους Γάλλους, ο υπουργός απάντησε: «Δεν είναι κάτι που μας απασχολεί αυτήν την ώρα. Σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε».

    «Εκείνο που θέλουμε τώρα», πρόσθεσε, «είναι να εφαρμόσουμε τον νόμο με βάση ένα επιχειρησιακό σχέδιο που στηρίζει την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξυγιάνουμε και να κάνουμε λειτουργικό τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Εάν στην πορεία εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αξιόπιστες χώρες, τότε πράγματι μπορούμε να πάμε σε συμφωνία».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 October 2010 - 17:05:38 UTC