Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το βιβλίο, δεν μυρίζει πια... Απλώς, τρέχει στους υπολογιστές μας
  • [02] Αδιεξοδο για τον ΟΣΕ

  • [01] Το βιβλίο, δεν μυρίζει πια... Απλώς, τρέχει στους υπολογιστές μας

    Ακόμα και οι λάτρεις της τεχνολογίας δεν αποδέχτηκαν με τη θέρμη που αγκαλιάζουν κάθε καινοτομία της πληροφορικής, την είδηση για εισαγωγή του ψηφιακού βιβλίου στην αγορά. Η ιστορία «βιβλίο», άλλωστε, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη μυρωδιά, την αφή, γενικά τις αισθήσεις και η ψηφιοποίηση καταργεί τις περισσότερες από αυτές.

    Οι καιροί, όμως, αλλάζουν και η μετάβαση από το χαρτί στα bytes έχει ήδη ξεκινήσει. Ο όρος e-book (ηλεκτρονικό βιβλίο) γίνεται όλο και πιο γνωστός. Τα e-books προσπαθούν να μιμηθούν τα παραδοσιακά βιβλία, αξιοποιώντας όλες τις τεχνικές παραλλαγής, παρέχοντας σελιδοδείκτες, σημειώσεις πάνω στο κείμενο, υπογραμμίσεις και ευρετήρια. Διακινούνται ηλεκτρονικά και μπορούν να διαβαστούν από κάθε ενδιαφερόμενο, είτε online, είτε αφού προηγουμένως «κατέβουν» (downloading) στον υπολογιστή ή σε άλλη φορητή συσκευή ανάγνωσης (e-book readers).

    Μπορεί τα ψηφιακά βιβλία να «σκοτώνουν» τον έρωτα του παραδοσιακού λάτρη των έντυπων βιβλίων, πλην όμως, κρατούν... γεμάτη την τσέπη του. Κοστίζουν περίπου 30% λιγότερο από την έντυπη έκδοση.

    Στην Ελλάδα οι εκδοτικοί οίκοι υποστηρίζουν το ηλεκτρονικό βιβλίο και μεθοδικά το βάζουν στη ζωή των βιβλιόφιλων.

    Έως πρότινος λειτουργούσε μόνον ένα ώριμο ηλεκτρονικό κατάστημα για την εμπορία ηλεκτρονικών βιβλίων. Σήμερα είναι τρία, ή τέσσερα, και δημιουργούνται και άλλα. Αντίστοιχα, στην αρχή οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων από τον υπολογιστή τους, laptop ή palmtop, συσκευές, που δεν είναι εξειδικευμένες για ηλεκτρονική ανάγνωση. Τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί στην αγορά ειδικοί «ηλεκτρονικοί αναγνώστες» συμπεριλαμβανομένου και του kindle της Amazon. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται η αγορά των κινητών τηλεφώνων, που «διαβάζουν» ηλεκτρονικά βιβλία, όπως Iphone, HTC android, Nokia. Τέλος, ώθηση μεγάλη αναμένεται να δώσει το Ipad της Apple inc.

    Γρήγορα ή αργά, ο κυβερνοχώρος θα πλημμυρίσει ψηφιακές σελίδες. Φαίνεται, όμως, πως αυτές θα αργήσουν να βρουν τους χρήστες τους. Οι γνώμες των φανατικών του βιβλίου είναι, ήδη διχασμένες... Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες προτιμούν να «κατεβάσουν» ένα λογοτεχνικό έργο, χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσουν χώρο στη βιβλιοθήκη τους και οι παραδοσιακοί, που είναι και οι περισσότεροι, επιμένουν να το «ρουφούν» αγγίζοντας και μυρίζοντάς το.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αδιεξοδο για τον ΟΣΕ

    Δεν βρέθηκαν σημεία προσέγγισης στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το νέο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, με αφορμή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ΟΣΕ που κατατέθηκε στη βουλή.

    Γκρίζα σημεία για τους συνδικαλιστές είναι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τις υποχρεωτικές μετατάξεις και το συνταξιοδοτικό τους.

    Η ΠΟΣ εξήγγειλε 24ωρη απεργία για την προσεχή Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Μετά τη συνάντηση ο νέος πρόεδρος της ΠΟΣ κ. Θανάσης Λεβέντης δήλωσε ότι η Ομοσπονδία κατέθεσε τις απόψεις της αλλά δεν βρέθηκαν σημεία προσέγγισης με την ηγεσία του Υπουργείου. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των 2/3 του δικτύου του ΟΣΕ, ενώ κατά την εκτίμησή τους μέσα από την αναδιοργάνωση των δρομολογίων και την αξιοποίηση των εμπορευματικών μεταφορών, ο σιδηρόδρομος μπορεί να γίνει κερδοφόρος.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Χάρης Τσιόκας, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση, επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο, όπως είπε, το πολιτικό σύστημα δεν άγγιξε επί τόσα χρόνια. Παράλληλα διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι δεν θα θιγούν οι τακτικές τους αποδοχές, ούτε πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

    Ο κ. Τσιόκας ανακοίνωσε επίσης ότι με την ψήφιση του νόμου από τη βουλή, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 October 2010 - 6:30:41 UTC