Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφιση του ν/σ για τους Δασικούς Χάρτες
  • [02] Προβληματίζει το ισχυρό ευρώ
  • [03] Στο 5,6% ο πληθωρισμός
  • [04] Στις 22/10 στην Αθήνα ο Ερντογάν
  • [05] "Υπάρχει ελπίδα"
  • [06] Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [07] Διαβουλεύσεις για τη διαιτησία

  • [01] Ψήφιση του ν/σ για τους Δασικούς Χάρτες

    Ψηφίστηκε και στα άρθρα του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών. Το άρθρο 24, στο οποίο προβλέπεται ειδική διαδικασία κύρωσης χάρτη για οικισμούς στερούμενους νομικής έκδοσης, ψηφίστηκε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 24, αναστέλλεται για δύο έτη με παράταση ενός έτους ακόμη η έκδοση και η αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών εντός των οικισμών αυτών, καθώς και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων. Η διαδικασία είναι η εξής: Το έργο αυτό, όπου υπάρχουν αντιρρήσεις το αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ, καταγράφουν, συλλέγουν όλα τα στοιχεία και τα δίνουν στο Δασαρχείο και μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας των Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος φτάνουν στην Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ.

    Εάν από τη γνωμοδοτική διαδικασία και την έκθεση προκύπτει τεκμηριωμένα ότι ο δασικός χάρτης έχει μεταβληθεί με πράξεις της διοίκησης που δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί, τότε είναι δυνατόν να διερευνηθεί με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ η πολεοδόμηση του συγκεκριμένου τμήματος εν όλω ή εν μέρει, οπότε περαιώνεται και η διαδικασία της κύρωσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Προβληματίζει το ισχυρό ευρώ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι αυτή τη στιγμή πολύ υψηλή στις αγορές και πως "αυτό μπορεί να επηρεάσει" την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη επιβαρύνοντας τις εξαγωγές.

    Ο εκπρόσωπς της Επιτροπής για οικονομικά και νομισματικά ζητήματα Αμαντέου Αλταφάζ επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα από το επίπεδο του κινεζικού γουάν το οποίο "εξακολουθεί να είναι σημαντικά υποτιμημένο".

    Η ισοτιμία του ευρώ έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα πλησίαζε το 1,40 δολάριο στις αγορές συναλλάγματος, ενώ ο φόβος για ένα "συναλλαγματικό πόλεμο" μεταξύ των μεγάλων οικονομικών ζωνών αυξάνεται στον κόσμο, καθώς πολλές αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα η Κίνα, κατηγορούνται από τις πιο πλούσιες ότι δεν θέλουν να αφήσουν τα νομίσματά τους να ανατιμηθούν ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές τους.

    Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι παίρνει "πολύ στα σοβαρά την απειλή ενός πολέμου νομισμάτων" και υπόσχεται να διατυπώσει "προτάσεις" για να "αποφευχθεί", σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε από τη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να επιφέρει την ανάδυση "του πειρασμού των εθνικών λύσεων". "Το είδαμε με την ιαπωνική παρέμβαση για να μειωθεί η ισοτιμία του γεν, με τις ανησυχίες της Βραζιλίας για την άνοδο του ρεάλ", υπογραμμίζει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στο 5,6% ο πληθωρισμός

    Στο 5,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εφέτος, από 5,5% τον Αύγουστο, και έναντι αύξησης 0,7% τον Σεπτέμβριο 2009. Οι τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψαν ανατιμήσεις στο σύνολο σχεδόν των αγαθών και υπηρεσιών, με τις υψηλότερες να παρατηρούνται στις ομάδες που επηρεάστηκαν άμεσα από τις αλλαγές σε ΦΠΑ και ΕΦΚ (π.χ. ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, τιμολόγια ΔΕΚΟ, ένδυση- υπόδηση). Σημειώνεται ότι στο επίπεδο του 5,6% ήταν ο πληθωρισμός στη χώρα τον Αύγουστο 1997.

    Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του Σεπτεμβρίου 2010, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,6%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008.

    Ο γενικός δείκτης τον Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2010, παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι αύξησης επίσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Εν τω μεταξύ, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο εφέτος στο 5,7%, από 5,6% τον Αύγουστο και έναντι αύξησης 0,7% τον Σεπτέμβριο 2009. Ο Εν. ΔΤΚ τον Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2010, παρουσίασε αύξηση 1,9%, έναντι αύξησης επίσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στις 22/10 στην Αθήνα ο Ερντογάν

    Στις 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί, κατά τις πληροφορίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί νωρίτερα ή αργότερα την Αθήνα, σημειώνοντας ότι στη Νέα Υόρκη υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης εντός του Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζοντας, εξ άλλου, πως τον περασμένο Μάιο οι δύο κυβερνήσεις συγκρότησαν το Συμβούλιο Συνεργασίας, ο κ. Δελαβέκουρας παρατήρησε πως σ' αυτό το πλαίσιο θα λάβει χώρα η επίσκεψη του κ.Νταβούτογλου, καθώς πλέον σχεδιάζονται "τα επόμενα βήματα", ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και η διαδικασία των διερευνητικών επαφών.

    Αναφερόμενος τέλος στην έκθεση προόδου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Νοεμβρίου για τις επιδόσεις της υποψήφιας Τουρκίας, ο κ. Δελαβέκουρας παρατήρησε πως "για να είναι αντικειμενική η καταγραφή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το φάσμα των πρακτικών και της πολιτικής της γείτονος", ιδιαίτερα ως προς το πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε ότι "για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπάρξει λύση στο όνομα", παραπέμποντας στις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Υπάρχει ελπίδα"

    «Υπάρχει ελπίδα», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Άργος, όπου συναντήθηκε με οικονομικούς φορείς της περιοχής. «Λέμε όχι στην Ελλάδα της κατάθλιψης και του λεξοτανίλ» τόνισε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε τους πολίτες της Αργολίδας να στηρίξουν το Δημήτρη Δράκο στην περιφέρεια Πελοποννήσου και τους υποψηφίους που στηρίζει η ΝΔ στους δήμους του νομού. Ο Δημήτρης Δράκος, ανέφερε, είναι ο υποψήφιος της Αυτοδιοίκησης στη μάχη για την περιφέρεια Πελοποννήσου, και από την άλλη είναι ο υποψήφιος του μνημονίου.

    Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς επισκέφτηκε το νομό Κορινθίας όπου αρχικά επισκέφθηκε το νομάρχη Κορινθίας και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη του νομού (στηρίζεται από τη ΝΔ) Νίκο Ταγαρά και στη συνέχεια περιόδευσε στα καταστήματα της Κορίνθου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

    Αυξήσεις μέχρι 13,7 % και μειώσεις μέχρι 13,8 % στα οικιακά τιμολόγια, μειώσεις στις περισσότερες κατηγορίες εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών και αύξηση 5 - 7 % στα αγροτικά τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου του 2011 ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Τα ποσοστά ανατιμήσεων που αποφασίστηκαν είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα αρχικά αιτήματα της ΔΕΗ, καθώς οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης μετριάστηκαν από αντίστοιχες μειώσεις σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, οι μεταβολές ανά τετράμηνο για την οικιακή κατανάλωση διαμορφώνονται ως εξής:

    -Από 0 - 800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7 %.

    -Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6 %.

    -Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7 %.

    -Από 1201-1600 kwh αύξηση 2,7 %.

    -Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6 %.

    -Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4 %.

    -Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8 %.

    Σημειώνεται ότι στο πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης (μέχρι 800 κιλοβατώρες) ισχύουν μειώσεις 10 - 20 % για όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, άνεργοι) εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Υπολογίζεται ότι 1,2 εκατ. καταναλωτές συνολικά εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες.

    Οι αυξομειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ γίνονται σε εφαρμογή της Κοινοτικής νομοθεσίας που προβλέπει ότι οι τιμές καταναλωτή πρέπει να αντανακλούν το κόστος και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι λεγόμενες σταυροειδείς επιδοτήσεις, από μία κατηγορία καταναλωτών σε άλλη. Η προσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ σε αυτή τη λογική θα γίνει σταδιακά ως το 2013, που σημαίνει ότι ως τότε θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις / μειώσεις στις χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Για το 2011 τα τιμολόγια θα εξαρτηθούν επίσης από το αν θα επανέλθει σε ισχύ η ρήτρα καυσίμων, που έχει ανασταλεί από τον περασμένο Αύγουστο, μέσω της οποίας μετακυλίονται στους καταναλωτές οι μεταβολές στο κόστος αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΔΕΗ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Διαβουλεύσεις για τη διαιτησία

    Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση διαβούλευσης μεταξύ υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΦΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) σχετικά με το μέλλον του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με βάση το προσχέδιο που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη δώσει στους κοινωνικούς εταίρους. Ο γραμματέας του υπουργείου κ. Δασκαλάκης δήλωσε ότι υπήρξαν σημεία σύγκλισης στη συζήτηση αλλά ουσιαστικές αποφάσεις θα παρθούν στη δεύτερη συνάντηση που αναμένεται την επόμενη Τετάρτη.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αφού χαρακτήρισε τον ΟΜΕΔ ως ένα εκ των σημαντικότερων θεσμών για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εξέφρασε ικανοποίηση σημειώνοντας ότι εγκαταλείφθηκαν λογικές που ήθελαν την κατάργηση του οργανισμού.

    Ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε επίσης τον ΟΜΕΔ ως βασικό θεσμό του κοινωνικού διαλόγου και δήλωσε ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες έβαλαν πλάτη στην προσπάθεια να μην κατακρημνιστεί ο ΟΜΕΔ. Ο εκπρόσωπος των Εμπόρων (ΕΣΕΕ) κ. Κορκίδης σημείωσε ότι η ΕΣΕΕ ζήτησε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να μπορούν να προσφύγουν στον οργανισμό και οι δύο πλευρές.

    Στο μεταξύ, υπολειτούργησε χθες ο δημόσιος τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο προϋπολογισμό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ξεπέρασε το 67%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 October 2010 - 19:58:31 UTC