Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβούλευση για τη διαιτησία
  • [02] Ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία
  • [03] Παρεμβάσεις για τις "πράσινες γειτονιές"
  • [04] Παραπέμπονται δύο γιατροί του ΕΣΥ
  • [05] Οδηγίες για την υποβολή αποδείξων
  • [06] "Χρέος μας η διαφάνεια"
  • [07] Κοινή δράση Ρωσίας-Κύπρου
  • [08] Φεστιβάλ τεχνολογίας
  • [09] "Πόλη, Νοσταλγία μου"
  • [10] Άλλα 110 μέτρα
  • [11] Ο Χιμένεθ στην ΑΕΚ

  • [01] Διαβούλευση για τη διαιτησία

    Ξεκινάει σήμερα, στις 11:30 π.μ., στην Πειραιώς 40, ο κύκλος των διαβουλεύσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ) για την επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τη διαιτησία υπό την προεδρία του Καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη, μετά από πρόσκληση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη.

    Στο μεταξύ, ο Άρειος Πάγος (Β2 Τμήμα) με την υπ' αριθμ. 81/2010 απόφασή του έκρινε ότι στις περιπτώσεις καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας η τοκοφορία για τις αποζημιώσεις αρχίζει από την ημέρα απόλυσης του εργαζομένου και όχι από την ημέρα επίδοσης της αγωγής του απολυθέντα στον εργοδότη.

    Με το σκεπτικό αυτό η αρεοπαγιτική απόφαση αναίρεσε εν μέρει απόφαση του Εφετείου Λάρισας που είχε μεν δικαιώσει εργαζόμενη, αλλά είχε υπολογίσει την τοκοφορία από την ημέρα επίδοσης της αγωγής στον εργοδότη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία

    Τα προβλήματα με τις ελλείψεις υλικού στα δημόσια νοσοκομεία θα οξυνθούν από τις 11 Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν τα μέλη του Συνδέσμου Προμηθευτών Επιστημόνων και Υγείας (ΣΕΠ), οι οποίοι προχωρούν σε εμπάργκο υλικών προς όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τα οποία δεν πληρώνονται.

    Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν ότι μετά από πέντε χρόνια, από το 2004 έως το 2010, τα χρήματα που τους οφείλουν τα νοσοκομεία ξεπερνούν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η γενική συνέλευση των προμηθευτών αποφάσισε να αναστείλει τις παραδόσεις υλικού, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως μονόδρομο.

    Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν λόγο για μεγάλες ελλείψεις υλικού που καταγράφονται ήδη στα δημόσια νοσοκομεία και κάνουν έκκληση προς τους υπευθύνους προκειμένου να μην οξυνθεί το πρόβλημα.

    Ο ΣΕΠ επισημαίνει ακόμη ότι από την αρχή του έτους τα νοσοκομεία έχουν εξοφλήσει προς τους προμηθευτές μόνο το 4,6% των υλικών, τα οποία έχουν ήδη παραλάβει και χρησιμοποιήσει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Παρεμβάσεις για τις "πράσινες γειτονιές"

    Με σκοπό τη δημιουργία κτηρίων χαμηλής ή και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και τη βελτίωση του μικροκλίματος με τη δημιουργία φαινομένου όασης στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε 70-80 κτήρια σε δυο γειτονιές της Αθήνας, στα πλαίσια της δράσης "Πράσινες Γειτονιές", που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.

    Προς το παρόν, υποψήφιες είναι δύο περιοχές, το Οικοδομικό Τετράγωνο 639 στον Δήμο Αιγάλεω και ένα οικιστικό συγκρότημα στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας.

    Το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές με ενεργειακά φτωχά χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, υπάρχει πρόνοια για μελλοντική χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ και επέκταση του προγράμματος σε ορεινά χωριά, λιμάνια, παραδοσιακούς οικισμούς και αλλού.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά παρουσιάζουν, με κλιματική αναγωγή, τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη (ένα ελληνικό σπίτι είναι δύο φορές πιο ενεργοβόρο από ένα βορειοευρωπαϊκό σπίτι).

    Σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον», ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης την τοποθέτησε σε δύο με τρεις εβδομάδες το αργότερο.

    Στο μεταξύ, από 1ης Οκτωβρίου τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) για την έκδοση οικοδομικών αδειών ενώ από τις 9 Ιανουαρίου για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου θα απαιτείται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Παραπέμπονται δύο γιατροί του ΕΣΥ

    Με οριστική παύση από το ΕΣΥ «κινδυνεύουν» δύο γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, οι οποίοι συμμετείχαν στην έκδοση εικονικών εξιτηρίων και ιατρικών γνωματεύσεων αλλά και στην διακίνηση συνταγολογιών με εικονικές ημερομηνίες που είχαν σκοπό την συνταγογράφηση, σύμφωνα με πόρισμα ελεγκτών του ΟΓΑ.

    Συγκεκριμένα με το ερώτημα της οριστικής παύσης από το ΕΣΥ παραπέμπονται δυο γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για υπόθεση του 2009 που αφορούσε σε ιδιωτική κλινική του νομού, συμβεβλημένη με τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας οι δυο γιατροί του ΓΝΛ παραπέμπονται στο Κεντρικό Συμβούλιο των Ιατρών ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας με το ερώτημα της οριστικής παύσης για παράβαση καθήκοντος. Ενώ, για το θέμα έχουν ενημερωθεί τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, όσο και η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Οδηγίες για την υποβολή αποδείξων

    Διευκρινίσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και τα ποσά των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομισθούν από τους φορολογούμενους ανάλογα με το εισόδημα τους για να ωφεληθούν από την έκπτωση όλου του αφορολόγητου ποσού δίνει με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς όλες τις εφορίες της χώρας. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι οι φορολογούμενοι μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις θα αποστείλουν στις εφορίες φάκελο με όλες τις αποδείξεις δαπανών τους στον οποίο θα αναγράφεται το συνολικό ποσό και ο αριθμός τους.

    Το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ για όλους τους φορολογουμένους. Για ατομικό εισόδημα μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

    Για την αναγνώριση των αποδείξεων από τη Φορολογική Αρχή απαιτείται να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από τη Φορολογούσα Αρχή.

    Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται:

    α. Το ονοματεπώνυμο, και ο ΑΦΜ του υπόχρεου

    β. ο αριθμός των αποδείξεων και

    γ. το συνολικό ποσό αυτών

    Ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων θα ανοιχθούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος με οδηγίες της Διοίκησης που θα δοθούν στο χρόνο εκείνο.

    Νέα τεκμήρια διαβίωσης

    Νέα τεκμήρια διαβίωσης που προσδιορίζονται πλέον με αντικειμενικά δεδομένα δαπανών θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν . Όπως διευκρινίζεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με βάση το νέο σύστημα το εισόδημα προσδιορίζεται αντικειμενικά με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τον βαρύνουν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Χρέος μας η διαφάνεια"

    Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός.

    «Εκτός του ότι η διαφάνεια αποτελεί χρέος μας προς τον πολίτη, πρέπει να πω ότι αυτό το πρόγραμμα θα χτυπήσει και πρακτικές που έχουμε ζήσει, ενώ αν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, πολλά από τα γνωστά σκάνδαλα θα είχαν σταματήσει τουλάχιστον νωρίτερα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια επίσκεψής του στο Εθνικό Τυπογραφείο, όπου μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ενημερώθηκε για το πρόγραμμα «Διαύγεια».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Κοινή δράση Ρωσίας-Κύπρου

    Κοινό πρόγραμμα δράσης Κύπρου- Ρωσίας για τα έτη 2010- 2012 θα υπογράψουν σήμερα οι πρόεδροι των δύο χωρών Δημήτρης Χριστόφιας και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο η επίσημη υποδοχή του, από τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

    Στη συνέχεια οι δύο άνδρες θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνάντηση και ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Στο κοινό τριετές πρόγραμμα δράσης, που αναμένεται να υπογραφεί, η Μόσχα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα εκφράζει την υποστήριξή της στον Πρόεδρο Χριστόφια για επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Θα υπογραφούν επίσης μνημόνια συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των αεροπορικών, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών και του τουρισμού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Φεστιβάλ τεχνολογίας

    Για τρίτη συνεχή χρονιά, από σήμερα έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι θα φιλοξενήσει το "Athens Digital Week", ένα φεστιβάλ για τις νέες τεχνολογίες της εποχής μας, που φιλοδοξεί και φέτος να φέρει χιλιάδες επισκέπτες σε επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα και τις παγκόσμιες τάσεις και ιδέες που κυριαρχούν στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν προβολές, ομιλίες, διαδραστικά εργαστήρια (workshops) και events. Στο Athens Digital Week, εκτός των άλλων, μπορεί κανείς να ανακαλύψει τα σημεία της πόλης από όπου ο καθένας μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο εντελώς δωρεάν.

    Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη και οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

    www.athensdigitalweek.org.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] "Πόλη, Νοσταλγία μου"

    Έκθεση που συγκεντρώνει τις ιστορίες 47 Ρωμιών που σε διάφορα χρονικά διαστήματα εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη μεταναστεύοντας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, με τίτλο: "Πόλη, Νοσταλγία μου: Πρόσφυγες που νοσταλγούν. Οι Ρωμιοί της Πόλης ξαναθυμούνται", διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λοζάννης με τη στήριξη του Istanbul 2010.

    Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο, Παρασκευή, στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Μέγαρο του Γενικού Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από εντυπωσιακά στιγμιότυπα ζωής, που αναδύθηκαν μέσα από το μαγνητοσκοπημένο και γραπτό υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λοζάννης, με συνεντεύξεις από 47 Ρωμιούς της Πόλης που ζουν σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Η έκθεση, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Άλλα 110 μέτρα

    Η βοηθητική σήραγγα έφτασε πολύ κοντά στους 33 μεταλλωρύχους, οι οποίοι εδώ και δύο μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε 700 μέτρα βάθος σε ορυχείο του Σαν Χοσέ στη Χιλή.

    Ήδη το γεωτρύπανο βρίσκεται σε βάθος 519 μέτρων, δηλαδή περίπου 110 μέτρα απόσταση από τους εγκλωβισμένους, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής μηχανικό Αντρές Σουγκάρετ.

    Πάντως, ακόμα και εάν το γεωτρύπανο φτάσει στους εγκλωβισμένους θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα για να ενισχυθεί με ειδικούς ατσάλινους σωλήνες η σήραγγα που μέσα της θα κινηθεί ο κλωβός, που θα τους ανεβάσει στην επιφάνεια της γης.

    Για τις προετοιμασίες υποδοχής τους στην επιφάνεια έχει στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο, ενώ πέντε ελικόπτερα είναι έτοιμα να μεταφέρουν εάν χρειαστεί τυχόν ασθενείς στην κοντινότερη πόλη Κοπιάπο.

    Λέγεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες για να μεταφερθούν στην επιφάνεια της γης και οι 33, ενώ πρώτοι θα ανέβουν όσοι παρουσιάζουν προβλήματα υγείας συνοδευόμενοι από ειδικούς μηχανικούς που θα κατέβουν για να τους συνοδεύουν στην ανάβαση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Ο Χιμένεθ στην ΑΕΚ

    Ολοκλήρωσε τις επαφές η διοίκηση της ΑΕΚ με τον Μανόλο Χιμένεθ και ο Ισπανός τεχνικός θα ταξιδέψει σήμερα ή αύριο στην Αθήνα για να υπογράψει τα συμβόλαια και να καθήσει στο πάγκο της ομάδας. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο ο 46χρονος τεχνικός αποδέχθηκε την επίσημη πρόταση της «Ενωσης» για διετές συμβόλαιο συνεργασίας, με ετήσιες απολαβές γύρω στις 650 χιλιάδες ευρώ.

    Με δηλώσεις που φέρεται να έκανε στην ιστοσελίδα "Sport24", ο Μανόλο Χιμένεθ επιβεβαιώνει ότι αναλαμβάνει τα ηνία της ΑΕΚ. Όταν ρωτήθηκε εάν βρίσκεται "προ των πυλών" της Ενωσης απάντησε "...ναι, είναι αλήθεια, είμαστε πολύ κοντά".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 October 2010 - 6:31:24 UTC