Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απαιτείται νέα φορολογική συνείδηση"
  • [02] Άκαρπη η συνάντηση
  • [03] "Σημαντικές αλλαγές"
  • [04] Με τεχνολογία της αρχαιότητας
  • [05] Ψηφιοποίηση χειρογράφων

  • [01] "Απαιτείται νέα φορολογική συνείδηση"

    Η προσπάθεια της εξυγίανσης της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί χωρίς την παραμικρή χαλάρωση, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, μέχρι τώρα η προσπάθεια αυτή προχωρά με επιτυχία, ωστόσο, όπως παρατήρησε, η επιτυχία αυτή θα σφραγιστεί απο τις μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να προωθηθούν σε κάθε τομέα και πρέπει να βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του πολίτη, την προοπτική και το μέλλον του.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια το φορολογικό σύστημα λειτουργούσε με εξόφθαλμη πλημμέλεια και ανοχή στη φοροδιαφυγή.

    Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, υπάρχουν 2,5 εκατ.ανέλεγκτες χρήσεις, φαινόμενο για το οποίο απέδωσε την ευθύνη σχεδόν αποκλειστικά στην Πολιτεία.

    Αυτός είναι ο λόγος, τόνισε, για τον οποίο πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, να διαμορφωθεί μια νέα φορολογική συνείδηση και να υπάρξει μια νέα φορολογική αντίληψη.

    Αυτή η αλλαγή, όπως είπε, γίνεται για να αλλάξουμε την δυσβάσταχτη κληρονομιά ενός αμαρτωλού παρελθόντος, μέρος του οποίου είναι οι ανέλεγκτες υποθέσεις.

    Αναφερόμενος στη δυσκολία εκκαθάρισης όλων αυτών των υποθέσεων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι κανένας φορολογικός μηχανισμός, ούτε ο πιο άρτιος δεν θα μπορούσε να εκκαθαρίσει αποτελεσματικά και με διαφανή τρόπο τόσες πολλές υποθέσεις σε μικρό χρονικό διάστημα.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σύστασή του προς τα μέλη της κυβέρνησης να μην ταυτίζονται με το υπουργείο τους και τους ζήτησε να διαμορφώσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των μεγάλων προτεραιοτήτων που τίθενται από κάθε υπουργείο.

    Πρέπει, όπως τόνισε, η κυβέρνηση να δουλέψει με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και ζήτησε, επίσης, κάθε υπουργείο να μην φέρνει αποσπασματικά κάποιο θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά να παρουσιάζει τη συνολική πολιτική του, η οποία και θα αναδεικνύεται δημόσια.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην επικοινωνιακή διαχείριση των κυβερνητικών δράσεων, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση του αποτελέσματος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

    Γι΄αυτό, όπως τόνισε, πρέπει ο προγραμματισμός και το αποτέλεσμα να αναδεικνύονται μέσα από μια κεντρική διεύθυνση που θα αναδεικνύει όλα τα θετικά στοιχεία, τα οποία προωθεί το κάθε υπουργείο.

    Αναφέρθηκε και στα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στη ρύθμιση διοικητικών και ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση αυτών των υποθέσεων δημιουργουν την αίσθηση της ατιμωρησίας όταν ο ελληνικός λαός ζητά δίκαια την ευνομία.

    Και η καθυστέρηση αυτή έχει παρενέργειες τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνική λειτουργία της χώρας, είπε.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις χθεσινές ανακοινώσεις που έγιναν στους Δελφούς και αφορούν στις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όπου, όπως τόνισε, "κάναμε μια εκκίνηση" και πρόσθεσε ότι έχουμε κάθε δυνατότητα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, που μας αξίζει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

    Ανέφερε επίσης ότι οι έκτακτες και δραματικές συνθήκες που υπάρχουν όλο αυτό το διάστημα στη χώρα, δεν επέτρεψαν πολλές φορές να διεξαχθεί η εκτενής διαβούλευση που θα ήθελε ο ίδιος πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Τόνισε πάντως ότι αυτή η διαβούλευση θα είναι συχνότερη όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες.

    Σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά περί μηδενισμού του ελλείμματος, χαρακτηρίζοντάς τον ίδιο και τα στελέχη της ΝΔ, μαθητευόμενους μάγους, οι οποίοι, όμως, με τις πράξεις τους ευθύνονται για τα σημερινά ελλείμματα. Εμείς, τόνισε, συνεχίζουμε με σοβαρότητα και μιλάμε με πράξεις που αλλάζουν την Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι στο δίλημμα των νέων να φύγουν ή να μείνουν στη χώρα, η κυβέρνηση απαντά ότι πρέπει να μείνουν για να αλλάξουν τη χώρα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εν συντομία στην επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις συναντήσεις που είχε εκεί, τονίζοντας ότι υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να βγει από την οικονομική κρίση και να προωθήσει μεγάλες αλλαγές.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε την απουσία του πρωθυπουργού της γείτονος από τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ και ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά περίμενε ότι ο κ. Γκρούεφσκι θα ήταν παρών. Και αυτό, όπως είπε, θα ήταν μια ευκαιρία να προωθηθεί το θέμα της ονομασίας. Δεν λέω,τόνισε,ότι θα λύναμε το θέμα αλλά θα μπορούσαμε να το προωθήσουμε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και έχει τη βούληση να προωθήσει το θέμα για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    Περαίωση με περισσότερες δόσεις

    Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για το θέμα της περαίωσης.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η προκαταβολή για την περαίωση θα ανέλθει στο 20% του συνολικού ποσού, έναντι 25% που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο.

    Οι δόσεις από 12 θα αυξηθούν στις 24, ενώ όπως διευκρινίζεται δεν αναμένεται να αλλάξουν τα ελάχιστα ποσά για το κλείσιμο των υποθέσεων.

    Παράλληλα θα εξαιρούνται από την περαίωση όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση έως το 2007 με εξαίρεση το δείγμα ελέγχου ενώ για τα έτη 2008 και 2009 στις περιπτώσεις αυτοπεραίωσης θα προβλέπεται περαίωση με την καταβολή του 50% από τα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Άκαρπη η συνάντηση

    Χωρίς να ληφθεί καμιά απόφαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά με πρωτοβουλία του προέδρου των εμπόρων κ. Κροκίδη και τη συμμετοχή του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις των μεταφορέων ώστε να τροφοδοτηθεί η αγορά.

    Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου επανέλαβαν την έκκληση να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις για μια εβδομάδα ώστε να πάρει "ανάσα" η αγορά που ήδη ασφυκτιά από την έλλειψη προϊόντων και τιμή διακίνησης των αγαθών.

    Οι εκπρόσωποι των μεταφορέων δήλωσαν ότι θα συνέλθουν και πάλι απόψε οι εννέα πρόεδροι των ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα προκειμένου να πάρουν απόφαση.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως ξεκαθαρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα συνάντησης των μεταφορέων και των εμπόρων με τον πρωθυπουργό και η θέση που διατυπώνεται από επίσημα χείλη είναι ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, είναι πλέον νόμος τους κράτους και όσοι τον παραβιάζουν θα υποστούν τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε σήμερα επισήμως στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ζητώντας του να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα με την επιβολή περιορισμών στην έκδοση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων δημοσίας χρήσεως και των ιδιωτικών βυτιοφόρων, παραβιάζει το άρθρο 49 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αφορά την ελευθερία εγκατάστασης των επιχειρήσεων.

    Στο μεταξύ, δεν έλειψαν και σήμερα τα επεισόδια, καθώς ομάδα μεταφορέων εμπόδισε το πρωί 20 και πλέον φορτηγά να επιβιβαστούν σε πλοία, μεταφέροντας εμπορεύματα στα νησιά. Την ίδια ώρα ένταση επικράτησε και στο μπλόκο της Μεταμόρφωσης, όταν ορισμένοι ιδιοκτήτες θέλησαν να πάρουν τα οχήματά τους για να δουλέψουν και άλλοι συνάδελφοί τους, τους παρεμπόδισαν με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας.

    Στο Αυτόφωρο οδηγείται ο 65χρονος μεταφορέας ο οποίος δάγκωσε στο χέρι Ταξίαρχο της ελληνικής αστυνομίας, το μεσημέρι κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Κέντρο Λυμάτων, στη Μεταμόρφωση.

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα ιδιοκτητών φορτηγών απέκλεισαν την είσοδο του Κέντρου Λυμάτων και εμπόδιζαν τα βυτιοφόρα να αδειάσουν τα λύματα.

    Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις με επικεφαλής το διευθυντή αστυνομίας βορειοανατολικής Αττικής, Ταξίαρχο Φώτη Ζουμπούλη και απώθησαν τους μεταφορείς με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή.

    Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ένας από τους μεταφορείς δάγκωσε στο χέρι τον ταξίαρχο στην προσπάθειά του να ξεφύγει αλλά δεν τα κατάφερε γι΄αυτό και θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη μαζί με το γιο του ο οποίος επιχείρησε να τον απελευθερώσει.

    Ο ταξίαρχος μετέβη στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και φαρμακευτική αγωγή.

    Παρέμβαση Σαμαρά

    Παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει με τις κινητοποιήσεις αυτοκινητιστών και τον ανεφοδιασμό της αγοράς, έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες των φορτηγών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, και παράλληλα, έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο ώστε να εκτονωθεί η κρίση, δηλαδή όπως εξήγησε, να κάνει η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση αυτό που πρότεινε η ΝΔ από την αρχή.

    Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στην κυβέρνηση, λέγοντας: "επισημαίνω τη διαφορά ανάμεσα στη δική μας αντιπολιτευτική στάση, την υπεύθυνη και εκείνη του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο όταν ο σημερινός πρωθυπουργός κατέβαινε στον Πειραιά και εμφανιζόταν ως θύμα των δακρυγόνων, που σήμερα βέβαια πέφτουν με δική του εντολή".

    Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: "κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική από όλες τις πλευρές σήμερα όχι αύριο, γιατί το εμπόριο έχει φθάσει στα όριά του και δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Σημαντικές αλλαγές"

    Tην πεποίθησή του ότι αν η Ελλάδα εμμείνει στην αυστηρή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που προβλέπει το μνημόνιο τότε οι προσπάθειές της θα αναγνωρισθούν, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα έχουν προωθηθεί σημαντικότατες αλλαγές στην ελληνική οικονομία οι οποίες, όπως είπε, θα αξιολογηθούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

    "Υποτιμούν τα προβλήματα"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υποστήριξε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες "υποτιμούσαν μονίμως" την έκταση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους και δεν έκαναν αρκετά πράγματα για να τα αντιμετωπίσουν.

    "Υπάρχει μια μόνιμη υποτίμηση του τι είναι απαραίτητο σε αυτόν τον τομέα, κυρίως εντός της ευρωζώνης", συνέχισε ο Τρισέ, κάνοντας λόγο για μια "παράξενη υποτίμηση" από τις ευρωπαϊκές χώρες του εύρους των προβλημάτων τους και της οδού που πρέπει να ακολουθήσουν για να διορθώσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Τώρα όμως, μετά την κρίση που πέρασε η ευρωζώνη την περασμένη άνοιξη, "όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό" να ενεργήσουν σεβόμενοι τα ευρωπαϊκά κριτήρα όσον αφορά το χρέος και το δημόσιο έλλειμα, πρόσθεσε.

    Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τάχθηκε εξάλλου υπέρ της ενίσχυσης τόσο του προληπτικού όσο και του αποτρεπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας. Ειδικότερα ανέφερε ότι οι κυρώσεις κατά των χωρών που δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση τόσο του χρέους όσο και του ελλείμματος θα πρέπει να έχουν αυτόματο χαρακτήρα και ότι οι κυρώσεις αυτές θα μπορούν να ακυρώνονται μόνο στην περίπτωση που συμφωνήσει σε αυτό η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Με τεχνολογία της αρχαιότητας

    Η τεχνολογία της αρχαιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα στην άρδευση και ύδρευση, με την χρήση των υπόγειων στοών (κανάτ) που δημιουργήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν για τη συγκέντρωση νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Μάλιστα, ένα χωριό του νομού Σερρών, η Νέα Ζίχνη, υδροδοτείται ακόμη και σήμερα μέσω των "κανάτ" που κατασκευάσθηκαν επί Τουρκοκρατίας!

    Η δυνατότητα χρήσης ιστορικών συστημάτων υδρομάστευσης, δηλαδή τρόπου συγκέντρωσης νερού, για την υδροδότηση περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, είναι στο στόχαστρο μελέτης που εκπονείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Potsdam Γερμανίας και τη συμμετοχή του καθηγητή του πανεπιστημίου του Salzburg H. Weingartner. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Βαβελίδης, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι οι μέχρι τώρα έρευνες, έδειξαν ότι η χρήση των κανάτ που μελετήθηκαν "είναι δυνατή, χωρίς μεγάλες τεχνικές τροποποιήσεις".

    Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να εξοικονομήσει το απαραίτητο νερό για την επιβίωσή του, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλη ξηρασία, χρησιμοποίησε κατά καιρούς διάφορες μεθόδους ύδρευσης και άρδευσης. Πολλές από τις μεθόδους αυτές χάθηκαν με την πάροδο του χρόνου ή αντικαταστάθηκαν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ένα από τα συστήματα υδρομάστευσης που χρησιμοποιήθηκαν στο χώρο της Μεσογείου εδώ και 2.500 χρόνια αποτελούν τα κανάτ.

    Με τον όρο Qanat (αραβικός όρος) ή Kariz (ιρανικός όρος), εννοούμε, όπως αναφέρει στην μελέτη του ο κ. Βαβελίδης, ένα σύστημα υπόγειων αγωγών (στοών), με την βοήθεια των οποίων γίνεται υδρομάστευση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Με τη μέθοδο αυτή, το νερό ακολουθεί τη φυσική κλίση του εδάφους και εξέρχεται στην επιφάνεια. Η λέξη Qanat προέρχεται από την αρχαιοσημιτική λέξη gano κι αυτή από την αρχαιοελληνική κάννα, και τη λατινική canna. Στη λέξη gano ανάγονται ακόμη οι λέξεις Kannal, Kendel ή Kandel, channel κ.λπ.

    Συστήματα Κανάτ (Qanat) μπορεί να συναντήσει κάποιος, σήμερα, σχεδόν σε όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου, στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη μέχρι την Ελλάδα και την Ισπανία, τη δυτική Κίνα, καθώς επίσης στη βόρεια και τη νότια Αμερική. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, τα συστήματα αυτά ήταν πολύ σημαντικά στην τοπική ύδρευση και αναπτύχθηκαν κυρίως σε περιοχές με ξηρό κλίμα, όπου δεν υπάρχουν ποταμοί για να καλύπτουν τις ανάγκες σε πόσιμο νερό όλο το χρόνο. Ακόμη, στις περιοχές αυτές, το ποσοστό εξάτμισης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είναι τόσο υψηλό, που δεν είναι δυνατή η ύδρευση και άρδευση για μεγάλες αποστάσεις μέσω επιφανειακών (καναλιών) συστημάτων.

    Την παλαιότερη εγκατάσταση υπόγειας υδρομάστευσης (υδροδότησης) στον ελλαδικό χώρο από τον 6ο π.Χ. αιώνα, η οποία περιγράφεται από τον Ηρόδοτο, αποτελεί το όρυγμα του Ευπαλίνου, στη Σάμο. Η τεχνική υδρομάστευσης των Κανάτ αναπτύχθηκε αρχικά από τους Πέρσες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη μέθοδο αυτή σε μεγάλη κλίμακα και διαδόθηκε αργότερα στη βόρειο Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο.

    Στον ελληνικό χώρο, η υδρομάστευση και γενικά η μεταφορά νερού κατά την αρχαιότητα, γινόταν στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, με υπόγειες εγκαταστάσεις, παρόμοιες μ' αυτές των κανάτ. Σπουδαία κατασκευή ανάλογης τεχνοτροπίας θεωρείται, για τον ελληνικό χώρο, το Αδριάνειο υδραγωγείο, που χρησιμοποιήθηκε επί 2.000 χρόνια για την ύδρευση της Αθήνας.

    Στο βορειοελλαδικό χώρο, η μέθοδος άρδευσης - ύδρευσης των κανάτ εφαρμόστηκε στην επαρχία Φυλλίδος κατά την Οθωμανική περίοδο οπότε και έγινε, για πρώτη φορά, μαζική εκμετάλλευση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στους νότιους πρόποδες του όρους Μενοικίου και στους βόρειους πρόποδες του όρους Παγγαίου, τροφοδοτώντας με νερό, από το χρόνο κατασκευής τους μέχρι σήμερα, όλους σχεδόν τους οικισμούς της επαρχίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ψηφιοποίηση χειρογράφων

    Η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο ανέβασε στο Ίντερνετ πάνω από το ένα τέταρτο των ελληνικών χειρογράφων που διαθέτει, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 280 τόμους, στο πιο πρόσφατο βήμα που γίνεται για την ψηφιοποίηση σημαντικών αρχαίων εγγράφων.

    Τα χειρόγραφα, τα οποία διατίθενται δωρεάν στην ιστοσελίδα www.bl.uk/manuscripts ανήκουν σε μία, σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, από τις πιο σημαντικές συλλογές που υπάρχουν εκτός Ελλάδος για τη μελέτη των περισσότερων από 2.000 ετών του ελληνικού πολιτισμού.

    Η βιβλιοθήκη έχει ένα σύνολο άνω των 1.000 ελληνικών χειρογράφων, άνω των 3.000 ελληνικών παπύρων και μια πλούσια συλλογή της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας.

    Τα χειρόγραφα αυτά περιέχουν πληροφορίες για λόγιους που εργάστηκαν πάνω στη λογοτεχνία, την ιστορία, την επιστήμη, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και την τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου κατά την Κλασική και τη Βυζαντινή Περίοδο.

    "Αυτό είναι ακριβώς ό,τι προσδοκούμε όλοι από τη νέα τεχνολογία, αλλά τόσο σπάνια παίρνουμε", δήλωσε η Μέρι Μπερντ, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    "Ανοίγει μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών σε όλους - από τους ειδικούς έως αυτούς που έχουν μια περιέργεια - οπουδήποτε στον κόσμο, δωρεάν", προσέθεσε.

    Πρόκειται για την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της βιβλιοθήκης για να αποκτήσει πρόσβαση το ευρύτερο κοινό σε αρχαία και σπάνια έγγραφα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 September 2010 - 17:08:01 UTC