Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βρισκόμαστε σε δρόμο εξυγίανσης"
  • [02] Ψήφιση ν/σ για τις μεταφορές
  • [03] Νέο κεφάλαιο για τη Fiat
  • [04] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία
  • [05] Σε θέση μάχης

  • [01] "Βρισκόμαστε σε δρόμο εξυγίανσης"

    "Η λέξη λιτότητα θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη λέξη υπευθυνότητα", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η υπευθυνότητα θα πρέπει να γίνει εμφανής σε τρείς τομείς: στη διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών, του χρέους και των ελλειμμάτων, στη στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και στη μετάβαση σε νέες υποδομές και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι για να ανατραπεί το κλίμα της αναξιοπιστίας που έπληττε τη χώρα, η κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να πάρει δύσκολα μέτρα για να μπει η χώρα σε δρόμο εξυγίανσης. Αναφερόμενος, ειδικότερα στο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα πρακτικών, τα τελευταία χρόνια, οι οποίες είχαν να κάνουν με τη διακυβέρνηση, την ευνομία της χώρας, και την αδιαφάνεια και οι οποίες δεν επέτρεπαν τη σωστή διαχείριση των παραγωγικών πηγών και υπηρεσιών της χώρας, αλλά και των χρημάτων του ελληνικού λαού.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων, το οποίο απασχόλησε σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της συζήτησης για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιρρήσεις στο θέμα των κυρώσεων, δεδομένου ότι ακολουθεί σωστά ένα πρόγραμμα και αυτό αναγνωρίζεται από τους ευρωπαίους εταίρους της. Όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, "θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και ένας μηχανισμός κυρώσεων" και συμπλήρωσε ότι "αν αυτός ο μηχανισμός υπήρχε πριν από χρόνια, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σήμερα σε αυτή τη θέση". Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό παρακολούθησης, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι δε θα πρέπει να αφορά μόνο τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και την ανάπτυξη, ενώ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι δίκαιες. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως θέση της Ελλάδας είναι οι κυρώσεις να μην επιβάλλονται μόνο στα κράτη μέλη, αλλά και σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία ευνοούν τη φοροδιαφυγή μέσα από φορολογικούς παραδείσους. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι ο ίδιος πρότεινε στο Συμβούλιο την εφαρμογή νέων εργαλείων για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως τα πράσινα ομόλογα, το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και το φόρο επί των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το ενδεχόμενο αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θεωρεί απίθανο, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, πολλά κράτη μέλη έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με αυτό το ζήτημα.

    Για τις διμερείς συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα σχόλια όλων για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να πλησιάσει τους στόχους της ήταν θετικά. "Τα θετικά σχόλια της Επιτροπής και των εταίρων μας είναι ένα δείγμα αξιοπιστίας της χώρας μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει το συντομότερο δυνατό στις αγορές και να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις.

    Κληθείς, εξάλλου να σχολιάσει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναφέρεται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: "Υπάρχει μία εθνική κρίση και όχι μία κρίση που εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα".

    Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των στρατηγικών εταίρων της ΕΕ (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, κ.α.) που απασχόλησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΕΕ επιβεβαιώνει τη βούλησή της να έχει ένα ενισχυμένο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από την Ευρωασιατική Σύνοδο ASEM που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα με την Κίνα και την Ν. Κορέα, ο πρωθυπουργός της Κίνας θα επισκεφθεί την Αθήνα, γεγονός που αποδεικνύει τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα σε θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης.

    Τα συμπεράσματα της Συνόδου

    Οι σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης ήταν τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, γεγονός που απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση. Η πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση απέδειξε με δραματικό τρόπο ότι η ευημερία, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των ευρωπαίων εξαρτάται από εξωτερικές εξελίξεις, αναφέρεται ακόμη στα συμπεράσματα.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για βελτιωμένη συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους με αύξηση του εμπορίου, κάτι που, όπως υπογραμμίζεται, αποτελεί καθοριστικό στόχο ο οποίος θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η Σύνοδος του G20 στη Σεούλ θα δώσει τη δυνατότητα για μια αξιολόγηση της οικονομικής ανάκαμψης και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα μέλη του G20.

    Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, να αναπτύξει ιδέες για το πως η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να γίνει σε ένα πνεύμα αμοιβαίας ενίσχυσης και σεβασμού της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεων στη βάση των συστάσεων για συγκεκριμένα μέτρα που εκπονήθηκαν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ το Φεβρουάριο του 2010.

    Σε ότι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι επί τη βάση της ενδιάμεσης έκθεσης που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ στους "27", εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί κυρίως σε ότι αφορά το λεγόμενο "Ευρωπαϊκό εξάμηνο". Επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου πλαισίου επιτήρησης για την παρακολούθηση και διόρθωση των μη βιώσιμων διαφορών και ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα έγκαιρα και την ενίσχυση των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων.

    Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζεται τέλος ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη να διατηρηθεί η συγκυρία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης και προσβλέπει στην κατάθεση της τελικής έκθεσης από την ομάδα δράσης υπό τον Χ. Ρομπέϊ, τον Οκτώβριο του 2010, για την παρουσίαση ενός συνολικού πακέτου μέτρων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ψήφιση ν/σ για τις μεταφορές

    Χωρίς αλλαγές ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ του υπουργείου Υποδομών για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών.

    Κατά τη σημερινή συζήτηση επί των άρθρων του ν/σ ο αρμόδιος Υπουργός Δημήτρης Ρέππας κάλεσε εκ νέου τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων να συνταχθούν με την Πολιτεία για την ομαλή, όπως είπε, μετάβαση σε ένα νέο εκσυγχρονισμένο ευρωπαϊκό καθεστώς, αντί να δίνουν μάχη με το βλέμμα στο παρελθόν.

    «Η πολιτεία έχει τα μέσα να προστατεύσει την κοινωνία και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε:

    «Κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί το σημερινό αναχρονιστικό καθεστώς, όταν σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αλλαγές έχουν προχωρήσει πολύ νωρίτερα. Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και θα πρέπει όλοι να το κατανοήσουν αυτό».

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός στις παρατηρήσεις και επιφυλάξεις που εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές, ανάμεσα τους και του ΠΑΣΟΚ, όπως η Κατερίνα Μπατζελή, ο Κώστας Γείτονας και ο Χρήστος Μαγκούφης, οι οποίοι ζήτησαν περαιτέρω αποσαφηνίσεις για ορισμένες διατάξεις του ν/σ, ώστε, όπως είπαν να αποτραπεί ο κίνδυνος δημιουργίας καρτέλ, αλλά και εισβολής ξένων οδηγών στην Ελλάδα.

    Μάλιστα, η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή πρότεινε να προβλεφθεί και γραπτώς στο σχετικό άρθρο ότι μεταφορικές εταιρίες μπορούν να ιδρύονται μόνο από μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι θα αποκλειστούν υπήκοοι από τρίτες χώρες, όπως φοβούνται ότι θα γίνει οι ίδιοι οι μεταφορείς.

    «Το ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών είναι πιο πιθανόν όταν οι παίκτες είναι λίγοι και η αγορά κλειστή», σημείωσε ο κ. Ρέππας.

    Παράλληλα, ο υπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις βουλευτών για την ανάγκη περαιτέρω χρονικής διεύρυνσης της μεταβατικής περιόδου από τρία - που προβλέπει το ν/σ - στα πέντε χρόνια, καθώς και διατήρηση του 35% της αξίας της άδειας μετά τη λήξη του χρονικού αυτού περιθωρίου, ώστε, όπως υποστήριξαν, η προσαρμογή των μεταφορέων στο νέο καθεστώς να γίνει ομαλά και με τη μικρότερη δυνατή οικονομική ζημιά.

    Όπως υπογράμμισε ο κ Ρέππας, έγινε ένας ειλικρινής διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι και το αποτέλεσμα αυτό είναι το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να υπάρχει.

    Τέλος, ο Δ. Ρέππας δήλωσε σύμφωνος με την πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, να εξετάσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο κινήτρων για την απόσυρση των παλαιών φορτηγών αυτοκινήτων και δεσμεύτηκε ότι θα το συζητήσει με την αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

    Την τακτική του "κλεφτοπόλεμου" με την αστυνομία έχουν επιλέξει οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, υλοποιώντας την «απειλή» τους για αιφνιδιαστικές κινήσεις, την οποία προανήγγειλαν αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη των προέδρων των Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα.

    Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Χαϊδαρίου, όταν οδηγοί φορτηγών με το πρόσχημα ότι θέλουν να μετακινήσουν ορισμένα οχήματα, έκλεισαν για περίπου μίση ώρα το δρόμο, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ουρές από αγανακτισμένους οδηγούς ΙΧ που εγκλωβίστηκαν στην εθνική. Προς στιγμήν προκλήθηκε ένταση, καθώς οι ιδιοκτήτες απέκλεισαν το δρόμο φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της κυβέρνησης γενικότερα.

    Δυνάμεις της τροχαίας και των ΜΑΤ, που βρίσκονται στα σημεία συγκέντρωσης των φορτηγών, τα οποία σήμερα είναι περισσότερα σε σχέση με χτες, προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία και έχουν πάρει ρητές εντολές να μην επιτρέψουν τα βαριά οχήματα να κατευθυνθούν προς το κέντρο της Αθήνας.

    Το πρωί, ανάλογη ένταση, σε μικρότερη όμως κλίμακα, σημειώθηκε στα διόδια της Ελευσίνας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέο κεφάλαιο για τη Fiat

    Οι μέτοχοι της "Φίατ" οδήγησαν σήμερα τον πασίγνωστο όμιλο σε ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας του, αποδεχόμενοι τον χωρισμό του στα δύο, μία στρατηγική κίνηση που θα βοηθήσει πολύ τη συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο "Κράϊσλερ", όπως τόνιζαν καλά πληροφορημένες πηγές, στο Τορίνο. Ο στόχος που τίθεται είναι η παραγωγή από κοινού τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων οχημάτων, από το 2014 και μετά. Η "Φίατ" κατέχει ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της "Κράϊσλερ".

    Όπως τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Σέρτζιο Μαρτσιόνε, "με την κίνηση που έγινε άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας μας".

    Ο 34χρονος Τζον Ελκαν, ο πρόεδρος της "Φίατ", εγγονός του Τζιάνι Ανιέλι, αναφέρθηκε σε μία "ιστορική ημέρα" για τον όμιλο.

    Προκύπτει ο όμιλος "Φίατ Ιντάστριαλ", που θα "αγκαλιάσει" την "Ιβέκο" (παραγωγή λεωφορείων, φορτηγών) και ο όμιλος "CNII", που θα παράγει γεωργικά μηχανήματα και υλικό κατασκευών ενώ διαχωρίζεται, εφεξής, κι η παραγωγή κινητήρων και μικρών σκαφών.

    Την 3η Ιανουαρίου του 2011 εισάγονται στο χρηματιστήριο στο Μιλάνο αμφότερα τα "κομμάτια" του πρώην γιγάντιου ιστορικού ομίλου της Ιταλίας, ενώ πρόεδρος όλων των επιχειρηματικών μονάδων αναλαμβάνει καθήκοντα ο κ. Μαρτσιόνε.

    Σε ό,τι αφορά την παραγωγή αυτοκινήτων με τις εμπορικές επωνυμίες "Φίατ", "Λάντσια", "Αλφα Ρομέο", "Μαζεράτι", "Φεράρι", κινητήρες και μέλη συνόλου μένουν στη "Φίατ", μαζί με την εκπροσώπηση για τον Τύπο.

    Για κάθε μία μετοχή "Φίατ" υπάρχει πλέον μία μετοχή "Φίατ Ιντάστριαλ", ενώ η οικογένεια Ανιέλι διατηρεί ποσοστό μετοχών 30,4% του συνόλου.

    "Δεν ήταν πια δυνατόν τόσο ετερογενείς δραστηριότητες να υπάγονται σε έναν και μόνον όμιλο", σχολίασε ο κ. Μαρτσιόνε.

    Ο όμιλος "Φίατ" απασχολούσε ως σήμερα 190 χιλιάδες ανθρώπους, τους 80 χιλιάδες στο ιταλικό έδαφος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία

    «Μια νέα σελίδα για το Πολεμικό Ναυτικό, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και όλο τον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα» χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, της ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar για τη μεταβίβαση των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τη ναυπήγηση δυο υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

    Με την οριστικοποίηση του κειμένου του σχεδίου σύμβασης με την οποία εκτελείται η συμφωνία-πλαίσιο της 18ης Μαρτίου του 2010, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι μετά από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις, που οδηγήθηκαν αρκετές φορές σε οριακό σημείο, φθάσαμε σήμερα, στη μονογραφή των σχεδίων συμβάσεων από τις εκατέρωθεν ομάδες διαπραγμάτευσης.

    «Προσπαθήσαμε να κόψουμε έναν γόρδιο δεσμό που είχε δημιουργηθεί από το 2000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 και έθετε υπό άμεσο κίνδυνο τη μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, χιλιάδες θέσεις εργασίας, όλο το πρόγραμμα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού και πάνω από 2 δισ. ευρω που είχε καταβάλει, χωρίς χειροπιαστό αντίκρισμα, το ελληνικό δημόσιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε καμία νέα παραγγελία υποβρυχίων, αλλά διασώζει παραγγελίες της προηγούμενης δεκαετίας αντικαθιστώντας τον επιχειρησιακά και οικονομικά ασύμφορο εκσυγχρονισμό δυο παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 με την κατασκευή δυο τελευταίας διεθνώς τεχνολογίας υποβρυχίων τύπου 214, με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση, που υπολογίζεται στα 175 εκατ.ευρω, σε σχέση με το αμυντικό αλλά και αναπτυξιακό όφελος.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό ήλεγξε και πιστοποίησε από κοινού με τον αρμόδιο κρατικό γερμανικό φορέα (BMW) την τεχνική επάρκεια του υποβρυχίου «Παπανικολής», όχι όπως ήταν το 2005-6 αλλά όπως διαμορφώθηκε το 2008 και όπως είναι σήμερα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις νέες συμβάσεις καταργείται ο παθογενής μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ενώ επιβάλλονται λεπτομερείς και αυστηρές εγγυήσεις διαφάνειας υπό το διαρκή έλεγχο της Βουλής.

    Τα σχέδια των νέων συμβάσεων θα υποβληθούν προς κύρωση δια νόμου στη Βουλή των Ελλήνων με στόχο να τεθούν σε ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010, ενώ αύριο θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αμέσως μετά το κυρωτικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα η Κομισίον έδωσε το πράσινο φως για την πώληση του 75% των μετοχών στην Abu Dhabi Mar ενώ το υπόλοιπο 25% παραμένει στη ThyssenKrupp Marine Systems, καθώς με ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι μετά την εξέταση της προτεινόμενης συγχώνευσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πράξη αυτή δεν θα δημιουργήσει εμπόδια στον ανταγωνισμό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

    Η συμφωνία μεταβίβασης του 75% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar είχε κλείσει από τον περασμένο Μάρτιο με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, ενώ για το ίδιο θέμα ο Υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος είχε δηλώσει προ ημερών - μετά από τη σχετική σύσκεψη στο Πεντάγωνο με εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων μερών- ότι «στόχος μας είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που μετά τον έλεγχό της από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κυρωθεί με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Σε θέση μάχης

    Με τις αναμετρήσεις της πρώτης αγωνιστικής για την φάση των ομίλων, συνεχίζεται σήμερα το Γιουρόπα Λιγκ. Στην διοργάνωση, υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Αρης θα επιδιώξουν να προκριθούν στην επόμενη φάση, με τους δύο «δικεφάλους» να διατηρούν αρκετές ελπίδες.

    Στο πλαίσιο της πρεμιέρας του 2ου ομίλου, ο Αρης υποδέχεται αυτή την ώρα (ΑΝΤ1) την κάτοχο του τροπαίου, Ατλέτικο Μαδρίτης, που θα παραταχθεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης» χωρίς τον Σέρχιο Αγουέρο. Ωστόσο, ο Φορλάν και η παρέα του που πρόσφατα επικράτησαν της Ιντερ στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, δείχνουν να έχουν αποκτήσει ποδοσφαιρική ωριμότητα και εκτός από το θέαμα, έμαθαν να παίρνουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι «ροχιμπλάνκος» είναι το ξεκάθαρο φαβορί και ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, περιμένει από τους παίκτες του να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, προκειμένου ο Αρης να έχει βαθμολογικό όφελος από τον αγώνα. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Λεβερκούζεν φιλοξενεί την Ρόζενμποργκ και είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση των τριών βαθμών.

    Παράλληλα και για τον 4ο όμιλο, ο ΠΑΟΚ, αυτή την ώρα, (Novasports 3) φιλοξενείται από την Μπριζ και είναι σε θέση να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα. Οι Βέλγοι είναι αρκετά αποδυναμωμένοι και σε καμμία περίπτωση δεν έχουν την ομάδα του πρόσφατου παρελθόντος. Εφόσον οι παίκτες του Νίκου Δερμιτζάκη, παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους, μπορούν κάλλιστα να πάρουν θετικό αποτέλεσμα και να μπουν στην διοργάνωση με θετικό πρόσημο. Στην άλλη αναμέτρηση του ομίλου, η Βιγιαρεάλ, δοκιμάζεται σε μία από τις πιό «καυτές» έδρες της Ευρώπης, καθώς φιλοξενείται στο Ζάγκρεμπ από την Ντιναμό, με στόχο το θετικό αποτέλεσμα.

    Ακόμη, για τον 7ο όμιλο, η ΑΕΚ στις 22.05 (ANT1) θα φιλοξενήσει την Χάιντουκ Σπλιτ που έρχεται στην Αθήνα, με στόχο να διατηρήσει το «μηδέν» και να εκμεταλλευθεί κάποια αντεπίθεση. Οι Κροάτες αρέσκονται στον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και θα επιδιώξουν να πάρουν θετικό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ. Αν όμως η ΑΕΚ εκμεταλλευθεί την γραμμή κρούσης και πιέσει από την αρχή του αγώνα, είναι σε θέση να σκοράρει και να φέρει τον αγώνα στα μέτρα της, βάζοντας τις βάσεις για πρόκριση στην επόμενη φάση. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Αντερλεχτ υποδέχεται την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, σε μία εξαιρετικά ανοικτή αναμέτρηση.

    Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Σάλτσμπουργκ-Μάντσεστερ Σίτι (1ος όμιλος), Σπάρτα Πράγας-Παλέρμο (6ος), Στουτγκάρδη-Γιουνγκ Μπόις (8ος), Αϊντχόφεν-Σαμπντόρια (9ος), Σεβίλη-Παρί Σεν Ζερμέν (10ος), Λίβερπουλ-Στεάουα Βουκουρεστίου (11ος) και Πόρτο-Ραπίντ Βιένης (12ος).

    ΠΕΜΠΤΗ

    1ος ΟΜΙΛΟΣ

    Σάλτσμπουργκ-Μάντσεστερ Σίτι

    Γιουβέντους-Λεχ Πόζναν

    2ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αρης-Ατλέτικο Μαδρ.

    Λεβερκούζεν-Ρόζενμποργκ

    3ος ΟΜΙΛΟΣ

    Λιλ-Σπόρτιγκ Λισ.

    Λέφσκι Σόφιας-Γάνδη

    4ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Βιγιαρεάλ

    Μπριζ-ΠΑΟΚ

    5ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αλκμααρ-Σερίφ Τιρασπόλ

    Ντιναμό Κ.-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ

    6ος ΟΜΙΛΟΣ

    Σπάρτα Πρ.-Παλέρμο

    Λοζάνη-ΤΣΣΚΑ Μόσχας

    7ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αντερλεχτ-Ζενίτ

    ΑΕΚ-Χάιντουκ Σπλιτ

    8ος ΟΜΙΛΟΣ

    Στουτγκάρδη-Γιουνγκ Μπόις

    Χετάφε-Οντένσε

    9ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ντέμπρετσεν-Μέταλιστ

    Αϊντχόφεν-Σαμπντόρια

    10ος ΟΜΙΛΟΣ

    Καρπάτι-Ντόρτμουντ

    Σεβίλη-Παρί Σ.Ζ.

    11ος ΟΜΙΛΟΣ

    Νάπολι-Ουτρέχτη

    Λίβερπουλ-Στεάουα

    12ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μπεσίκτας-ΤΣΣΚΑ Σόφιας

    Πόρτο-Ραπίντ Βιένης

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 September 2010 - 18:30:39 UTC