Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση"
  • [02] "Αναγνωρίζεται η πρόοδος της Ελλάδας"
  • [03] Κόντρα ΝΔ - Μπακογιάννη
  • [04] "Τιμωρήστε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ"
  • [05] Ψήφιση ν/σ για τις μεταφορές
  • [06] Διευρυμένες αρμοδιότητες
  • [07] Καθαρό νερό

  • [01] "Θα βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση"

    «Είμαστε σε καλό δρόμο, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο. Με επώδυνο τρόπο, σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, πραγματικές αλλαγές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή και η Ευρώπη θα βγει επίσης πιο δυνατή».

    Στο επίκεντρο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρέθηκαν οι σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ, αλλά και το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Αναγνωρίζεται η πρόοδος της Ελλάδας"

    Σε μία ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, η Γαλλίδα υπουργός οικονομίας κα Κριστίν Λαγκάρντ είχε ωριαία συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η επίσκεψη στο Παρίσι έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας του υπουργού που ξεκίνησε από χθες στο Λονδίνο και ολοκληρώνεται το απόγευμα στη Φρανκφούρτη, με κύριο στόχο συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές.

    Στο Παρίσι, πριν από την υπουργό, ο κ. Παπακωνσταντίνου συνάντησε τον πρόεδρο της τράπεζας BNP- Paribas κ. Μισέλ Πεμπρό (Michet Pebereau). Μετά τη συνάντηση με την κα Λαγκάρντ ο κ. Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις του σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συζητήσεών του με την υπουργό.

    " Ενημέρωσα την κα Λαγκάρντ " είπε " για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Η Γαλλία, όπως ξέρετε, είναι από τα κράτη που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη στήριξη της Ελλάδας. Είναι πολύ θετικό ότι και από τη γαλλική κυβέρνηση υπάρχει αναγνώριση της προόδου που κάνουμε. Βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι ένα πρόγραμμα που τώρα έχει ξεκινήσει, που δείχνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, αλλά που βεβαίως έχει πολύ δρόμο μπροστά του ".

    Τα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη απασχόλησαν επίσης τους δύο υπουργούς, εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου :

    " Ταυτόχρονα είχα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Ξέρετε ότι υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες, που συζητιούνται τόσο στο Ecofin όσο και στην Ομάδα Van Rompuy. Μπορώ να πω ότι ταυτιζόμαστε σε πολλά από τα θέματα αυτά, ειδικά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους φόρους, τις συναλλαγές και άλλα παρόμοια ".

    Στο ερώτημα εάν υφίσταται ακόμη πρόβλημα εσόδων στην Ελλάδα, ο υπουργός απάντησε :

    " Όχι, το πρόβλημα των εσόδων δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχουμε πει ότι οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε μέχρι το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα. Και σε κάθε περίπτωση υπάρχει από την πλευρά των δαπανών μια τόσο θετική εικόνα, που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε το στόχο του ελλείμματος για το 2010.

    Σχετικά με τα θέματα επενδύσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν συζήτησε για συγκεκριμένα σχέδια με την υπουργό, υπογράμμισε όμως ότι " τόσο στο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων που κάνουμε, όσο και σε ευρύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η Γαλλία συμμετέχει ενεργά ".

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, εξήγησε :

    " Στις συναντήσεις αυτές, συνοδεύομαι από εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, τους παρουσιάζουμε την πορεία του προγράμματος. Υπάρχει μια σαφής ικανοποίηση ότι προχωράμε και μπορώ να πω, και μια σταδιακή αλλαγή στάσης, πιο θετική για την Ελλάδα ".

    Στο ερώτημα ποια είναι τα πλεονεκτήματα του νέου νομοθετικού πλαισίου που προβάλλει προκειμένου να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, ο υπουργός δήλωσε :

    " Προβάλλουμε καταρχήν, τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και προβάλλουμε όλες τις θεσμικές αλλαγές που κάνουμε. Τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, από το συνταξιοδοτικό, στο νέο φορολογικό πλαίσιο, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως τα φορτηγά, στην εκλογίκευση των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως κάνουμε με τον ΟΣΕ, στην αλλαγή του πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις, όπως με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το πρόγραμμα, το λεγόμενο "fast track" για τις ξένες επενδύσεις. Όλα αυτά είναι ζητήματα, που θα συζητηθούν πάρα πολύ ".

    Σε άλλο ερώτημα για το εάν υπάρχει σκέψη για επέκταση της στήριξης του ΔΝΤ πέραν του 2012, εφόσον τα επιτόκια παραμείνουν πολύ υψηλά, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε όλες τις δεσμεύσεις που της ζήτησαν οι πιστωτές της, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε :

    " Έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, και το εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές. Θα μας επιτρέψει χαμηλό κόστος δανεισμού, και αυτό θα γίνει δυνατό χάρη στο συνδυασμό ενός ουσιώδους πρωτογενούς πλεονάσματος και ταυτόχρονα μιας υψηλής ανάπτυξης, τα οποία θα έχουμε ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ".

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εκτός αγορών έως το 2012, " ελπίζουμε όμως να επιστρέψουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2011 εφ'οσον οι συνθήκες βελτιωθούν ".

    Σε ότι αφορά δε, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι η συρρίκνωση δεν θα ξεπεράσει το 3% με 4%.

    Σχετικά με την ανακοίνωση δημιουργίας ομογενειακών ομολόγων ο υπουργός εξήγησε :

    " Στο εξωτερικό ζουν περίπου όσοι Έλληνες ζουν και στην Ελλάδα. Είναι ένα δυναμικό πολύ σημαντικό, το οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να συμβάλει και αυτό στην προσπάθεια που κάνει η χώρα. Άρα, σκεφτόμαστε και ετοιμάζουμε, όπως έχει γίνει και από άλλες χώρες, ένα ομόλογο ελληνικής διασποράς, που θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, όπου και να ζουν και οι οποίοι θα θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια της χώρας τους, μια προσπάθεια πολύ μεγάλη.

    Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που θέλει να βρει τρόπο να συνεισφέρει. Και το να συνεισφέρει βεβαίως, μέσα από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο θα έχει και αποδόσεις. Δεν ζητούμε απλώς τη χρηματική συνεισφορά, ζητούμε μέσα από αυτό το εργαλείο, τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετάσχουν σε ένα ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, που θα απευθύνεται ειδικά σε αυτούς ".

    Σχετικά τέλος με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στον τομέα της φοροδιαφυγής ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η φοροδιαφυγή είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση, και ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στον τομέα αυτό. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες να δείχνει την έμπρακτη διάθεσή της να κυνηγήσει ανελέητα τη φοροδιαφυγή. Έχουμε ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα, μέσα από την αλλαγή στον τρόπο που κυνηγάμε τους φοροφυγάδες και μέσα από την αλλαγή του νομικού πλαίσιου, να μπορούμε να βελτιώσουμε τα έσοδα του κράτους χωρίς να αυξάνουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να δώσουμε την αίσθηση δικαίου στους πολίτες.

    "Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους"

    Tο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, απέκλεισε κατηγορηματικά από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επειδή θα είχε, όπως τόνισε, αρνητικές επιπτώσεις για τους Έλληνες αλλά και την Ευρωζώνη.

    Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η οποία δόθηκε στο περιθώριο της ενημέρωσης που έκανε στους ξένους επενδυτές χθες στο Λονδίνο και δημοσιεύεται σήμερα, ο υπουργός είπε: "Αναδιάρθρωση του χρέους δεν πρόκειται να γίνει. Υπάρχουν πολύ ευρύτερες συνέπειες για την Ευρωζώνη, αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αυτή. Το κόστος της αναδιάρθρωσης είναι σημαντικό τόσο για την Ελλάδα - για τους πολίτες της και την πρόσβασή της στις αγορές - όσο και για την Ευρωζώνη".

    "Αν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της, γιατί θα επένδυε κανείς σε άλλες περιφερειακές οικονομίες; Θα ήταν μία θεμελιώδης διάσπαση της ενότητας της Ευρωζώνης" πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Το ίδιο μήνυμα μετέφεραν και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι συνοδεύουν τον κ. Παπακωνσταντίνου στη διήμερη επίσκεψη του στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη για την ενημέρωση των ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στους επενδυτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση ότι "κανείς δεν θα ωφελείτο από τη χρεοκοπία της Ελλάδας". Ένας επενδυτής, αναφέρει η εφημερίδα, είπε: "Δεν μπορώ να θυμηθώ καμία εποχή που η διεθνής κοινότητα ενώθηκε τόσο πολύ πίσω από μία χώρα για να προσπαθήσει νε τη βοηθήσει να νικήσει τους επενδυτές. Ήταν πολύ πειστικό". Υπήρχαν, όμως και απόψεις ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη πολύ δρόμο για να πείσει τις αγορές ότι δεν θα χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας UniCredit κ. Marco Annunziata, είπε: "Πολλοί επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η Αθήνα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και πολλοί θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αναδιάρθρωση του χρέους".

    Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές, αλλά εμφανίσθηκε βέβαιος ότι τελικά θα επιτευχθεί. "Το πιο δύσκολο θέμα για την Ελλάδα", είπε, "είναι η αξιοπιστία, αλλά θα την πετύχουμε". "Κάναμε μία δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς προηγούμενο, μειώσαμε τους μισθούς και τις αποδοχές στο δημόσιο κατά 15%", σημείωσε, προσθέτοντας: "Μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 50%, γεγονός που έδειξε πόσο 'λίπος' υπήρχε. Είμαστε πίσω στο στόχο για τα έσοδα, αλλά πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης θα το ανακτήσουμε πριν από το τέλος του έτους".

    Στο ερώτημα τι θα γίνει την περίοδο μετά το 2013, όταν ολοκληρώνεται το πακέτο 110 δις ευρώ για τη στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο υπουργός είπε ότι η απάντηση είναι πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό και ανάπτυξη. "Η ανάπτυξη είναι μεγάλο πρόβλημα", είπε, "αλλά με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται θα αντιμετωπιστεί, καθώς θα αυξηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας".

    Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε χθες στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, όσον αφορά την ύφεση στην ελληνική οικονομία, ότι "είναι απίθανο να αποσυρθούν 12 δις. ευρώ από την οικονομία (σ.σ.: όσο είναι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος), μέσω της αύξησης της φορολογίας και της μείωσης των δαπανών, χωρίς αρνητική επίπτωση στην οικονομία".

    Ο υπουργός τόνισε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό του στόχου των 12 δις. ευρώ, που είναι περισσότερο σε σχέση με το σχεδιασμό. Αναφερόμενος στο πακέτο των 110 δις. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι δεν αντισταθμίζει πλήρως τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. "Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται για μια διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα κατάσταση", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός είπε ότι ήταν δυσάρεστες οι αποφάσεις για τη μείωση των μισθών και συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι "η εναλλακτική λύση θα ήταν η καταστροφή", καθώς δεν θα υπήρχε το πακέτο των 110 δισ. ευρώ και η χώρα θα χρεοκοπούσε.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο πιο πολυάσχολος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης τους τελευταίους εννιά μήνες, τόσο που σταμάτησε να σκεφτεί όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του. "Είχα πολλές δύσκολες στιγμές το τελευταίο 9μηνο", είπε, προσθέτοντας ότι "ορισμένες από τις χειρότερες ήταν όταν αγωνίστηκε ενάντια στο χρόνο για να είναι το πακέτο στήριξης της Ελλάδας έτοιμο εγκαίρως και να μπορέσει έτσι η χώρα να εξυπηρετήσει κανονικά το χρέος της". Και η λύση, είπε, "ήρθε στην ώρα της".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Κόντρα ΝΔ - Μπακογιάννη

    Την αντίδραση της Ρηγίλλης προκάλεσαν οι δηλώσεις της κας Ντόρας Μπακογιάννη κατά του Προέδρου της ΝΔ για την πολιτική του απέναντι στο Μνημόνιο και για την απουσία του από τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος, λόγω της μετάβασής του στην Θεσσαλονική για την Διεθνή Έκθεση.

    Συνεργάτες του κ. Σαμαρά απέδιδαν τις δηλώσεις της πρώην Υπουργού «στην αντιπολιτευτική της διάθεση απέναντι στη ΝΔ και πρόσθεταν:

    «Κατανοούμε τη θέση της αυτόν τον καιρό, αλλά όφειλε, αφού είχε διοριστεί και Υπουργός Εξωτερικών, να γνωρίζει ότι οι Πρόεδροι των Κομμάτων που συμμετέχουν στο ΕΛΚ δεν μπορούν, βάσει καταστατικού, να αντικατασταθούν και η συμμετοχή τους σ' αυτές τις συνεδριάσεις είναι αυστηρά προσωπική».

    Αναφέρουν ακόμη ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος είχε μειωμένη συμμετοχή, από τη στιγμή που αρκετοί αρχηγοί κομμάτων από άλλες χώρες δεν προσήλθαν.

    Γι' αντίστοιχους λόγους αναβλήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών.

    Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά από συνεννόηση με την ηγεσία του ΕΛΚ, δεν συμμετείχε στη Συνεδρίαση των Βρυξελλών, αφού είναι γνωστό ότι τις ημέρες αυτές, ενόψει της μετάβασής του στη ΔΕΘ, έχει αφιερώσει το χρόνο του σε συνεχείς επαφές με τους παραγωγικούς φορείς.

    Πάντως για τα θέματα προς συζήτηση έχει φροντίσει να είναι ενημερωμένα τα μέλη του ΕΛΚ.

    Άλλωστε, τονιζόταν από τη Ρηγίλλης, ο Πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε τακτικότατη επαφή με όλους τους ηγέτες των Κεντροδεξιών κομμάτων του ΕΛΚ καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ και προσωπικό του φίλο Βίλφρεντ Μαρτενς.

    Νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε κάνει λόγο για απομόνωση της ΝΔ από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά λόγω και της στάσης της απέναντι στο μνημόνιο. Η ανεξάρτητη βουλευτής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απουσία της ΝΔ από τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, τόνισε: «Η επένδυση στη χρεοκοπία της χώρας και οι αριστερόστροφες κορώνες της ηγετικής ομάδας της ΝΔ οδηγούν στην απομόνωσή της από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η Ελλάδα απουσίαζε εντελώς, απόδειξη ότι οι μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις της δύσκολης οικονομικής θέσης της χώρας δεν μπορούν να σταθούν και να υποστηριχθούν μπροστά στα ευρωπαϊκά κόμματα και στους ευρωπαίους ηγέτες. Το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απουσία των ελληνικών θέσεων από ουσιαστικές συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης δεν υπονομεύει μόνο τη θέση της κεντροδεξιάς, βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Τιμωρήστε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ"

    Έκκληση στους πολίτες να πουν «όχι» στο Μνημόνιο, αλλά και στα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 75η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    «Το μήνυμα μας προς τους εργαζόμενους, τους κοινωνικά αδύναμους, τους νέους ανθρώπους είναι αυτό: Κάθε ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση του Μνημονίου, πρέπει να σταματήσει εδώ. Η κοινωνία πρέπει να αντισταθεί, να υπερασπιστεί το δικαίωμα της στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Διαφορετικά αυτή η κατηφόρα δεν θα έχει σταματημό», επισήμανε κ. Τσίπρας.

    Πρόσθεσε δε πως αυτό που χρειάζεται είναι «ένα ηχηρό χαστούκι στα δυο κόμματα εξουσίας και στις δυνάμεις που υποστηρίζουν ή ανέχονται την καταστροφή της χώρας από το Μνημόνιο».

    Για τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου τόνισε πως με την ομιλία του στη ΔΕΘ και τη συνέντευξη Τύπου, έδειξε να μιλάει και να συμπεριφέρεται «σαν να ζει σε άλλη χώρα». «Κάθε του λέξη, κάθε του πρόταση, ήταν διαποτισμένη από την εμφανή προσπάθεια να εξωραϊσει την πραγματικότητα».

    Το συμπέρασμα του κ. Τίπρα είναι πως «είτε ο κ. Παπανδρέου είναι απολύτως εκτός πραγματικότητας ή υποτιμά βαθύτατα τη νοημοσύνη του μέσου Ελληνα πολίτη» και ο ίδιος θεωρεί ότι συμβαίνει το δεύτερο.

    Το Μνηνόμιο προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επρόκειτο να αντιμετωπίσει και η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει κάθε προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, υπογράμμισε.

    Για τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά δήλωσε ότι η αντίθεση του στο Μνημόνιο είναι «ευκαιριακή», επειδή βρέθηκε στην αντιπολίτευση και δεν μιλάει για μια διαφορετική πολιτική. Κατά συνέπεια δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί μαζί με τη ΝΔ στην «αντιμνημονιακή» ψήφο, διευκρίνισε.

    Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιφέρειες.

    Ειδικότερα δε για την περιφέρεια Αττικής, όπου η μάχη είναι πιο πολιτική και θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα, τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής.

    Για τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο δήλωσε ότι τιμούν τη στάση του, ενώ για το Γιάννη Δημαρά αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να είναι εναντίον του Μνημονίου και υπέρ του «Καλλικράτη».

    Σχετικά με το Δήμο Θεσσαλονίκης παρατήρησε πως κάποιοι δήλωσαν υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι, αλλά αποχώρησαν μόλις δεν πήραν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεπεραστούν, όπως συνέβη και στο παρελθόν, που υπήρξαν διασπάσεις ή αποχωρήσεις.

    Για τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ τα οποία αποχώρησαν και συγκρότησαν τη "Δημοκρατική Αριστερά", ο Αλέξης Τρίπρας δήλωσε ότι, όπως φάνηκε, η επιλογή τους ήταν πολιτική και η ιστορία είναι αυτή που κρίνει και επιβεβαιώνει ή αποδοκιμάζει.

    Για τη δική του στάση, τόνισε ότι τα δυο χρόνια που είναι πρόεδρος του ΣΥΝ τέθηκε διαδοχικές φορές στην κρίση των μελών του κόμματος, μέσα από συνεδριακές διαδικασίες.

    Η αυτοκριτική μου και η αναφορά είναι διαρκώς στη διάθεση της κοινωνίας, είπε.

    Σε ερώτηση για τους κ.κ. Λεωνίδα Κύρκο, Αλέκο Αλαβάνο και Φώτη Κουβέλη, απάντησε ότι τους σέβεται και τους τιμά, όμως «τον καθένα το κρίνει η κοινωνία κάθε στιγμή» και «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

    Πρόσθεσε δε πως ο ίδιος θα ήθελε, όταν θα φτάσει στην ηλικία των 60 χρονών, να έχει αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο 20 χρόνια πριν.

    Σχετικά με όσα είπε στη ΔΕΘ η ΓΓ της ΚΕ ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «αφερέγγυοι», ο κ. Τσίπρας σχολίασε λέγοντας «συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια» και παρατήρησε πως αν ίσχυε αυτό δεν θα ασχολούνταν μαζί τους η κα Παπαρήγα.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε προβληματισμό για το ενδεχόμενο να διοχετευθεί στην αποχή η οργή και η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης.

    «Η αποχή δεν είναι λύση», είπε και θα είναι ότι πιο βολικό για τον κ.Παπανδρέου και την κυβέρνηση.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ευρύτερες συνεργασίες και με τον δυσαρεστημένο κόσμο του ΠΑΣΟΚ και δεν κάνει μεταγραφές προσώπων, αλλά τιμά συμπεριφορές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ψήφιση ν/σ για τις μεταφορές

    Χωρίς αλλαγές ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ του υπουργείου Υποδομών για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών.

    Κατά τη σημερινή συζήτηση επί των άρθρων του ν/σ ο αρμόδιος Υπουργός Δημήτρης Ρέππας κάλεσε εκ νέου τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων να συνταχθούν με την Πολιτεία για την ομαλή, όπως είπε, μετάβαση σε ένα νέο εκσυγχρονισμένο ευρωπαϊκό καθεστώς, αντί να δίνουν μάχη με το βλέμμα στο παρελθόν.

    «Η πολιτεία έχει τα μέσα να προστατεύσει την κοινωνία και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε:

    «Κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί το σημερινό αναχρονιστικό καθεστώς, όταν σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αλλαγές έχουν προχωρήσει πολύ νωρίτερα. Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και θα πρέπει όλοι να το κατανοήσουν αυτό».

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός στις παρατηρήσεις και επιφυλάξεις που εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές, ανάμεσα τους και του ΠΑΣΟΚ, όπως η Κατερίνα Μπατζελή, ο Κώστας Γείτονας και ο Χρήστος Μαγκούφης, οι οποίοι ζήτησαν περαιτέρω αποσαφηνίσεις για ορισμένες διατάξεις του ν/σ, ώστε, όπως είπαν να αποτραπεί ο κίνδυνος δημιουργίας καρτέλ, αλλά και εισβολής ξένων οδηγών στην Ελλάδα.

    Μάλιστα, η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή πρότεινε να προβλεφθεί και γραπτώς στο σχετικό άρθρο ότι μεταφορικές εταιρίες μπορούν να ιδρύονται μόνο από μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι θα αποκλειστούν υπήκοοι από τρίτες χώρες, όπως φοβούνται ότι θα γίνει οι ίδιοι οι μεταφορείς.

    «Το ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών είναι πιο πιθανόν όταν οι παίκτες είναι λίγοι και η αγορά κλειστή», σημείωσε ο κ. Ρέππας.

    Παράλληλα, ο υπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις βουλευτών για την ανάγκη περαιτέρω χρονικής διεύρυνσης της μεταβατικής περιόδου από τρία - που προβλέπει το ν/σ - στα πέντε χρόνια, καθώς και διατήρηση του 35% της αξίας της άδειας μετά τη λήξη του χρονικού αυτού περιθωρίου, ώστε, όπως υποστήριξαν, η προσαρμογή των μεταφορέων στο νέο καθεστώς να γίνει ομαλά και με τη μικρότερη δυνατή οικονομική ζημιά.

    Όπως υπογράμμισε ο κ Ρέππας, έγινε ένας ειλικρινής διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι και το αποτέλεσμα αυτό είναι το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να υπάρχει.

    Τέλος, ο Δ. Ρέππας δήλωσε σύμφωνος με την πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, να εξετάσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο κινήτρων για την απόσυρση των παλαιών φορτηγών αυτοκινήτων και δεσμεύτηκε ότι θα το συζητήσει με την αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

    Την τακτική του "κλεφτοπόλεμου" με την αστυνομία έχουν επιλέξει οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, υλοποιώντας την «απειλή» τους για αιφνιδιαστικές κινήσεις, την οποία προανήγγειλαν αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη των προέδρων των Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα.

    Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Χαϊδαρίου, όταν οδηγοί φορτηγών με το πρόσχημα ότι θέλουν να μετακινήσουν ορισμένα οχήματα, έκλεισαν για περίπου μίση ώρα το δρόμο, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ουρές από αγανακτισμένους οδηγούς ΙΧ που εγκλωβίστηκαν στην εθνική. Προς στιγμήν προκλήθηκε ένταση, καθώς οι ιδιοκτήτες απέκλεισαν το δρόμο φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της κυβέρνησης γενικότερα.

    Δυνάμεις της τροχαίας και των ΜΑΤ, που βρίσκονται στα σημεία συγκέντρωσης των φορτηγών, τα οποία σήμερα είναι περισσότερα σε σχέση με χτες, προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία και έχουν πάρει ρητές εντολές να μην επιτρέψουν τα βαριά οχήματα να κατευθυνθούν προς το κέντρο της Αθήνας.

    Το πρωί, ανάλογη ένταση, σε μικρότερη όμως κλίμακα, σημειώθηκε στα διόδια της Ελευσίνας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Διευρυμένες αρμοδιότητες

    Με απόφαση του πρωθυπουργού ανατέθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ οι διευρυμένες αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση.

    Ειδικότερα, στο υπ' αριθμόν 1540 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που δημοσιεύτηκε χθες (και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr) αναφέρεται ότι στον κ. Ραγκούση ανατίθενται οι εξής αρμοδιότητες:

    "α. Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και των οδηγιών του Πρωθυπουργού και στα όρια που αυτός χαράσσει, αναλαμβάνει την ευθύνη του συνεκτικού, στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, στους τομείς που κάθε φορά του αναθέτει και την παρακολούθηση της εφαρμογής του".

    Επιπλέον, αναφέρεται ότι "β. Συγκαλεί και συμμετέχει, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, σε συσκέψεις μελών της Κυβέρνησης και Υφυπουργών και σε επιτροπές και ομάδες εργασίας που συγκροτεί ο Πρωθυπουργός".

    Προβλέπεται δε ότι "στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περιλαμβάνονται η νομοθετική πρωτοβουλία και οι λοιπές κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, η πρόταση έκδοσης διαταγμάτων και η έκδοση ατομικών και κανονιστικών αποφάσεων, στις οποίες προβαίνει μόνος ή με άλλους Υπουργούς ή Υφυπουργούς".

    Κόντρα στη Βουλή

    Αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Άμυνας Ευ.Βενιζέλου με τους βουλευτές της ΝΔ Πρ.Παυλόπουλο και Ευ.Στυλιανίδη, με αφορμή τις διευρυμένες αρμοδιότητες του κ. Ραγκούση

    Ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος είπε πως εγείρεται «μείζον θέμα συνταγματικότητας», όπως είπε, «της χθεσινής απόφασης του πρωθυπουργού να ορίσει έναν αντ' αυτού».

    Ανέφερε ότι εκδόθηκε ως κανονιστική πράξη και λέει ότι στον πρώτο τη τάξει υπουργό αναθέτει πέραν του συντονισμού και το μείζον ζήτημα νομοθετικής πρωτοβουλίας και αρμοδιότητας για έκδοση διαταγμάτων και κανονιστικών πράξεων πέραν του υπουργείου του.

    Απευθύνθηκε δε προς τον παριστάμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας, λέγοντας: «πάλι καλά που προλάβατε και φέρατε το νομοσχέδιο εσείς, θα μπορούσε να σας πει ότι θα το εισηγηθώ εγώ».

    «Η συζήτηση για αρμοδιότητες, ρόλους, προσωπικές σταδιοδρομίες είναι δευτερεύουσα συζήτηση, που για εμάς δεν έχει καμία σημασία. Είμαστε όλοι στρατευμένοι σε μια προσπάθεια. Θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων να στρέψουμε τη συζήτησή μας σε μια νομικίστικη συζήτηση. Την πολιτική την επετηρίδα την καθορίζει ο λαός. Δεν περιμένει κανείς μας να τοποθετηθεί επί τη βάσει νόμων και αποφάσεων. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την άγονη συζήτηση. Επειδή είμαι πάρα πολύ μακριά από τη συζήτηση αυτή, έχω και προσωπικά την υποχρέωση να τονίσω ότι πρέπει επειγόντως να στρέψουμε την προσοχή μας στα ουσιώδη», απάντησε ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

    Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής της ΝΔ, Ευ. Στυλιανίδης είπε προς τον κ. Βενιζέλο ότι «με εύσχημο τρόπο κρατήσατε αποστάσεις. Και καλά κάνατε» και πρόσθεσε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού "να δώσει υπερεξουσίες σε έναν υπουργό προσβάλει το Σύνταγμα».

    Απαντώντας ο υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε «νομικίστικη κριτική» την επιχειρηματολογία αυτή, «παρερμηνεία ή παρανάγνωση, που μεταξύ νομικών δεν μπορεί να υποστηρίζεται» και πρόσθεσε ότι «αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι μεταφέρονται στο υπουργείο Εσωτερικών επικοινωνιακές αρμοδιότητες, που παλιά ανήκαν στο υπουργείο Επικρατείας ή στο υπουργείο Τύπου.Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει τώρα τον επικοινωνιακό συντονισμό. Τα σχήματα αλλάζουν. Η ουσία παραμένει. Πουθενά δεν λέει ότι αποκτά πρόσθετη νομοθετική πρωτοβουλία για άλλα υπουργεία».

    Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής και του ΚΥΣΕΑ είναι απολύτως ακέραιες και αλώβητες».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Καθαρό νερό

    «Άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων για καθαρό πόσιμο νερό στον δήμο Μεσσαπίων», ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας στο Λύκειο του δήμου ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέτρων για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης στην περιοχή.

    Στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης της Περιβαλλοντικής Κρίσης, η υπουργός ανακοίνωσε την υδροδότηση της περιοχής Μεσσαπίων Εύβοιας με καθαρό πόσιμο νερό, με ευθύνη του δήμου. «Ο δήμος οφείλει να παρέχει άμεσα με υδροφόρες πόσιμο νερό στους κατοίκους», τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

    Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες, η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στην αποτύπωση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης και στην εξέταση των δυνατοτήτων σύνδεσής του με καθαρές πηγές από την Εταιρεία Υδάτων.

    Διεθνής συνάντηση εμπειρογνωμόνων, που θα πραγματοποιηθεί Οκτώβριο με Νοέμβριο, θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της μέτρησης του εξασθενούς χρωμίου. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της επανεξέτασης του κανονισμού για το πόσιμο νερό, με πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Ως προς το τρίτο σκέλος του προγράμματος, η κ. Μπιρμπίλη γνωστοποίησε ότι έχουν προβλεφθεί 800.000 ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την άμεση απομάκρυνση επικίνδυνων και μη βιομηχανικών αποβλήτων και την ασφαλή μεταφορά τους σε ειδικούς χώρους εργασίας. Τα απόβλητα θα σταλούν στο εξωτερικό, μέσω αδειοδοτημένων εταιριών, καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

    Η υπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, που έχει υποστεί η περιοχή, τονίζοντας ότι «όλες οι βιομηχανίες όλης της χώρας πρέπει να προσαρμοστούν στα όρια της διεθνούς νομοθεσίας».

    Παρουσίασε σαφές πρόγραμμα το οποίο έχει υποβάλει το υπουργείο αναφορικά με τη συμμόρφωση της ΛΑΡΚΟ, σε βάθος τριετίας, προκειμένου να αποτραπεί άμεσα η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα είμαστε ο επισπεύδων φορέας για να διασφαλίσουμε σε όλους καθαρό νερό και καθαρό περιβάλλον», είπε η Τ. Μπιρμπίλη.

    Ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, μιλώντας για το νερό άρδευσης, επισήμανε «ότι πρέπει να βρεθεί μεσοπρόθεσμα μια λύση, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να είναι και το νερό, που ποτίζουμε, καθαρό. Αν αυτό προϋποθέτει αυστηρότερους ελέγχους, πρέπει να γίνουν».

    Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κατερίνα Διαμαντοπούλου, έκανε γνωστό ότι έχει συνταχθεί επιτροπή αξιολόγησης περιβαλλοντικών ζημιών για να αντιμετωπιστούν και τυχόν μελλοντικά προβλήματα, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει παρακρατηθεί σημαντικό ποσό από το ΕΣΠΑ για την απομάκρυνση των αποβλήτων.

    Ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, έτσι ώστε να δοθεί μια οριστική λύση».

    Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, μιλώντας στους κατοίκους της περιοχής, τόνισε ότι «αυτός ο τόπος μπορεί να υπάρξει μέσα από την ανάπτυξη και τη βιομηχανία. Εμείς θα συνεχίσουμε την έρευνα, για να αποδοθούν ευθύνες και να εφαρμοστεί ο νόμος. Όλοι μαζί πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα».

    Εκπροσωπώντας την ΕΥΔΑΠ, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας και Εγκαταστάσεων, Στέφανος Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού μέσα από διαπιστευμένα εργαστήρια και να ξεκινήσει η χαρτογράφηση των υφιστάμενων επενδύσεων. «Χρειάζεται νερό από αλλού, είτε από την Υλίκη, είτε από τη Δίρφυ», είπε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 September 2010 - 16:30:34 UTC