Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομπάμα: "Δεν έχουμε πόλεμο με το Ισλάμ"
  • [02] Προβλήματα στα πρατήρια
  • [03] "Το κλίμα αλλάζει"
  • [04] Δημοψήφισμα στην Τουρκία

  • [01] Ομπάμα: "Δεν έχουμε πόλεμο με το Ισλάμ"

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι και δεν θα είναι "ποτέ σε πόλεμο κατά του Ισλάμ", διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τους συμπατριώτες του σε "ανοχή", σε μια τελετή, για την ένατη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου, κοντά στην Ουάσινγκτον.

    Μετά την πολεμική σχετικά με το σχέδιο ενός εξτρεμιστή πάστορα να κάψει αντίτυπα του Κορανίου, ο Ομπάμα επανέλαβε ότι οι υποκινητές της 11ης Σεπτεμβρίου "μπορεί να προσπαθήσουν να μας χωρίσουν, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε στο μίσος και τις προκαταλήψεις τους".

    "Οι Γραφές μας διδάσκουν να εγκαταλείψουμε την πικρία, την αγανάκτηση και το θυμό, τους καβγάδες και τις προσβολές, καθώς και κάθε άλλη μορφή κακίας", δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής κοντά στο Πεντάγωνο, στο οποίο οι αεροπειρατές έριξαν ένα από τα τέσσερα αεροπλάνα που είχαν καταλάβει πριν από εννέα χρόνια.

    "Μπορούν να προσπαθήσουν να προκαλέσουν συγκρούσεις για την πίστη μας, αλλά ως Αμερικανοί, δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ποτέ σε πόλεμο κατά του Ισλάμ. Δεν είναι η θρησκεία που μας επιτέθηκε εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου. Ήταν αλ-Κάιντα. Μια θλιβερή ομάδα ανδρών που διαστρεβλώνουν την θρησκεία", είπε ακόμα ο Ομπάμα.

    "Και όπως ακριβώς καταδικάζουμε τη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό στο εξωτερικό, σεβόμαστε τις βασικές αρχές της χώρας μας για την διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα", τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Προβλήματα στα πρατήρια

    Προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, κυρίως με καύσιμα και άλλα προϊόντα, αναμένεται να δημιουργηθούν από την Δευτέρα, εξαιτίας της απόφασης των ιδιοκτητών Βυτιοφόρων και Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, που έλαβαν στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουν σε νέα απεργία, παρά το γεγονός ότι ακόμη βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης, από τον περασμένο Ιούλιο, με τη μεγάλη απεργία που είχε παραλύσει την αγορά.

    Οι αυτοκινητιστές, που έχουν προαναγγείλει ότι θα κατέβουν στην Αθήνα με τα οχήματά τους, διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από τη βουλή και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς που διέπει το επάγγελμά τους, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για το άνοιγμα των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων".

    Στο μεταξύ, ουρές παρατηρήθηκαν σήμερα στα βενζινάδικα που ήταν ανοιχτά στην Αθήνα, καθώς οι οδηγοί ΙΧ έσπευσαν να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι, που λόγω της απεργίας είχαν "στεγνώσει" τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

    Πάντως οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο του καλοκαιριού δεν θα επαναληφθεί, καθώς οι εταιρίες πετρελαιοειδών θα προσπαθήσουν να εφοδιάσουν τα πρατήρια με τα δικά τους βυτιοφόρα, κάτι που δεν έγινε τον Ιούλιο, καθώς οι απεργοί είχαν εμποδίσει την έξοδο τα οχημάτων από τα διυλιστήρια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Το κλίμα αλλάζει"

    Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να μπει σταδιακά στη γραμμή εκκίνησης η διαδικασία για τη σύναψη "συμβολαίου" μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, με αντικείμενο την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, ιδίως των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω συγκεκριμένων συμφωνιών ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

    Το συμβόλαιο αυτό, για το οποίο θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με τις τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: "Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι θα δούμε ανάλογη πιστωτική επέκταση με το συνολικό ποσό που διατίθεται (σ.σ. κάνει λόγο για το νέο πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες), θα κάνουμε ότι μπορούμε".

    "Αρχίζουμε να βλέπουμε φως"

    Κατά την ομιλία του στο πανηγυρικό μέρος της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, ο κ.Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη: "Θα δείτε την ελληνική οικονομία να φτάνει και να ξεπερνάει τους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος".

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βλέπει σταδιακά φως στο τούνελ -και ας μη γίνεται αυτό ακόμη αντιληπτό από τις επιχειρήσεις: "Είμαστε όρθιοι ως κοινωνία [β¦] Το κλίμα αλλάζει. Έχουν αρχίσει να μιλάνε για ελληνική αναγέννηση", σημείωσε.

    Μείωση ελλείμματος κατά 12 δισ. μέχρι τέλους 2010

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο πρώτο οκτάμηνο 2010 το έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κατά 7 δισ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωσή του συνολικά κατά 12 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Σημείωσε ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για το πώς θα πάει η οικονομία το 2010 "δεν έπεσε έξω", αφού προβλέφθηκε ύφεση 4% -και στο πρώτο εξάμηνο αυτή διαμορφώθηκε όντως στο 3%.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε ακόμη των κυβερνητικών μέτρων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ασκεί τη μοναδική οικονομική πολιτική, που μπορεί να ασκηθεί αυτή τη στιγμή, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Η αλήθεια που όλοι πρέπει να δουν "κατάφατσα" -όπως χαρακτηριστικά είπε- είναι ότι "αν δεν κάναμε αυτά τα πράγματα [β¦], η χώρα θα είχε πτωχεύσει".

    Αναφορικά με τις καθυστερήσεις, που καταλογίζονται στην κυβέρνηση, στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, ο υπουργός επεσήμανε ότι "καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν έχει αναλάβει τόσες πρωτοβουλίες σε δέκα μήνες".

    Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι, στο κείμενο του Μνημονίου με την "τρόικα" ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ προβλέπεται υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίσει στους επόμενους μήνες τα 30 μεγαλύτερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τα άρει.

    Γ.Κασιμάτης: «Στραπάτσο» στις επιχειρήσεις

    Στο μεταξύ, σκληρή γλώσσα, σε σχέση με τις αλλαγές που έχει κομίσει για την Ελλάδα το μνημόνιο, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Γεώργιος Κασιμάτης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "αίσθησή του είναι ότι βασικό νομιμοποιητικό κείμενο για κάθε πρωτοβουλία δεν είναι το Σύνταγμα της χώρας, αλλά το μνημόνιο".

    Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν πάθει "στραπάτσο", αφού η μείωση του τζίρου τους ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας σε πολλές περιοχές το 50%, ακόμη και σε περίοδο εκπτώσεων. Επεσήμανε ότι οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να λάβουν χώρα σε κλίμα φόβου και μιζέριας». Έκανε δε λόγο για τρομερή δυστοκία χορήγησης ρευστού.

    Κ.Μίχαλος: Σε επικίνδυνο αδιέξοδο η οικονομία

    Σε επικίνδυνο αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική οικονομία , η οποία έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο στασιμοπληθωρισμού, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος,. Συμπλήρωσε ότι "η πολιτική του μνημονίου" των τελευταίων μηνών, ούτε το ΑΕΠ αυξάνει, ούτε την ανεργία μειώνει, ούτε την ανταγωνιστικότητα βελτιώνει. Πρόσθεσε ότι απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής, ενώ έκανε λόγο για άπνοια στις συναλλαγές, φορολογική καταιγίδα και "ερμητικά κλειστές πόρτες" στις τράπεζες.

    Για "πρωτόγνωρες θυσίες" στις οποίες υποβλήθηκαν από τους πρώτους μήνες του 2010 επιχειρήσεις και πολίτες, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος". Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, τα μέτρα που έλαβε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση (υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και αύξηση των έμμεσων φόρων) θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, καθώς αντιστρατεύονται την ανάπτυξη.

    "Το κλίμα αλλάζει"

    Την εκτίμηση ότι σταδιακά το κλίμα αλλάζει για την ελληνική οικονομία, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πείσουμε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν είναι απλώς αναλαμπή.

    Μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπακωσταντίνου τόνισε ότι πιθανόν να γίνουν προσαρμογές στην πολιτική, ανάλογα με τα δεδομένα, ωστόσο η κατεύθυνση είναι μία: «να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα και να αλλάξουμε τη χώρα».

    Ανέφερε ότι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, δεν έχουμε λήξη συναγερμού, αλλά «βρισκόμαστε στο μέσο μιας πρωτόγνωρης προσπάθειας.

    Ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού στήριξης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη βάση των θετικών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας. Στο 8μηνο του 2010 το έλλειμμα ήταν 7 δισ. χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι, σημείωσε και εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους θα είναι 12 δισ. χαμηλότερο. (σ.σ. Η πρώτη δόση που εκταμιεύθηκε από το ΔΝΤ το Μάιο ανερχόταν στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Παράλληλα, νορβηγικό επενδυτικό σχήμα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και γνωστοποίησε ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

    Σε ότι αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, επισήμανε ότι η πολιτική της μείωσης των ελλειμμάτων έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα γιατί βάζει τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη.

    Υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία πονάει εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, αλλά αποδέχεται την ανάγκη αλλαγών και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε για άλλη μια φορά την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν νοείται υγιής ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό σύστημα και η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση του πυλώνα εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης.

    Εξάλλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", ο υπουργός Οικονομικών ανοίγει παράθυρο για παροχές από το 2012 εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα και πετύχει το 2011. Υπόσχεται δίκαιη κατανομή σε όσους συνεισφέρουν στην έξοδο δίνοντας έμφαση στην αύξηση των εισοδημάτων και στην ανάπτυξη.

    Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στον "ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ", σημειώνει ότι η χώρα κερδίζει το στοίχημα και αναφέρει πως το επόμενο διάστημα πρέπει να κλείσουν πολλά ακόμη ανοιχτά μέτωπα.

    Σχόλιο της ΝΔ

    Eπικρίσεις κατά της κυβέρνησης ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας διατυπώνει η ΝΔ.

    Ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος Ν. Μηταράκης απαντώντας στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε:

    «Να αποκαταστήσουμε, επιτέλους, την αλήθεια: Η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε μόνη της, νωρίς, τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά έκανε το παν να δυσφημήσει την χώρα μας στο εξωτερικό. Έτσι και σήμερα και πάλι, δεν κάνει το σωστό: Να πάρει, δηλαδή, τα απαραίτητα μέτρα ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Δημοψήφισμα στην Τουρκία

    Περίπου το 60% των Τούρκων ψηφοφόρων είπε "ναι" στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα δώσει περισσότερη δύναμη στο ισλαμικό-συντηρητικό κόμμα απέναντι στην αντιπολίτευση και τον στρατό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τηλεοπτικών δικτύων.

    Οι εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης NTV βασίζονται στο περίπου 70% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και δίνουν ένα μεγάλο προβάδισμα στο "ναι" με το 59% των ψήφων, έναντι ενός 41% για το "όχι".

    Το CNN-Turk κάνει μια προβολή που δίνει ένα 57% στο "ναι".

    Νωρίτερα, το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με τις αλλαγές τις οποίες εισήγαγε η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στο Σύνταγμα που κληροδότησε στην Τουρκία το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980.

    Η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε τη μετάδοση των αποτελεσμάτων μέχρι τις 9 μμ (τοπική ώρα), αλλά τελικώς τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται από τις 6 μμ.

    Το δημοψήφισμα θεωρείται από πολλούς ως ψήφος εμπιστοσύνης προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πριν από τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο.

    Εάν επικρατήσει το "ναι", όπως αναμένεται, θα πρόκειται για μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

    Ερευνα του ινστιτούτου KONDA αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η αμφιλεγόμενη πρόταση για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, θα εγκριθούν καθώς θα επικρατήσει το "ναι" με 56.8% κατά το σημερινό δημοψήφισμα που θεωρείται κρίσιμο για τον Ερντογάν εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.

    Ωστόσο, το KONDA αναφέρει ότι το εκλογικό σώμα παραμένει αναποφάσιστο. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της εβδομάδας έδειξαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο με μία από αυτές να προβλέπει, μάλιστα, οριακή ήττα για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και με μία άλλη να αναφέρει ότι θα υπερψηφιστεί αλλά οριακά.

    Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν το Σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, πιο κοντά σε εκείνα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία.

    Επεισόδια

    Με μικρής έκτασης επεισόδια, ειδικά στη Νοτιοανατολική Τουρκία ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

    Επεισόδια και συλλήψεις υπήρξαν σε νομούς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και στη Μερσίνα. Ενδιαφέρον γεγονός της ψηφοφορίας ήταν το ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφερε να ψηφίσει, πράγμα που οφείλεται σε ένα λάθος ως προς τη διεύθυνση της κατοικίας όπου διαμένει στην Κωνσταντινούπολη, όπου και επρόκειτο να ψηφίσει. Το κόμμα ανακοίνωσε ότι χωρίς να το γνωρίζει ο Κιλιτσντάρολγου, οι αρχές είχαν ενημερωθεί για αλλαγή διεύθυνσής του, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί το όνομά του από τους εκλογικούς καταλόγους.

    Η απαγόρευση μετάδοσης των αποτελεσμάτων που έχει επιβάλει η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή θα αρθεί στις εννιά το βράδυ. Αν και αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση το Συμβούλιο για την άρση της απαγόρευσης νωρίτερα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 September 2010 - 18:30:30 UTC