Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δοκιμάζεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] "Καμία απόλυση στον ΟΣΕ"

  • [01] Δοκιμάζεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

    Δοκιμάζεται έντονα η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι σχέσεις της παράταξης με τον ΣΥΝ, τη μεγαλύτερη συνιστώσα του, κρέμονται από μια κλωστή, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην επικεφαλής τους Αλέκου Αλαβάνου για την Περιφέρεια της Αττικής.

    Ο Α. Αλαβάνος σε σημερινές του δηλώσεις (ΝΕΤ 105,8) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε διάσπαση, θα μπορούσαμε, όμως, να έχουμε....», είπε χαρακτηριστικά.

    Και διατύπωσε τη διαφωνία του με την επιλογή του Αλέξη Μητρόπουλου ως υποψηφίου για την Αττική, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα, από τη στιγμή που ο εργατολόγος είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ωστόσο, μιλώντας στο Σκάι, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για δοκιμασία και όχι διάσπαση, πρόσθεσε ότι αν η δική του προσπάθεια έχει αποτέλεσμα, αυτό θα τεθεί στο τραπέζι προς αξιοποίηση, ενώ σημείωσε ότι κάθε πλευρά θα κριθεί από την πολιτική και τις προτάσεις της.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΝ χαρακτήρισε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Α. Αλαβάνου ως κίνηση που αποδυναμώνει την ενωτική παρουσία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Και τόνισε ότι ουσιαστικά η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να ανακόψει την αναγκαία συνάντηση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, με δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και αντιμάχονται την πολιτική του ΔΝΤ και της τρόικας.

    Συγγνώμη από τον κόσμο της Αριστεράς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ζήτησε ο βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στην «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ.

    Ωστόσο, το απόγευμα , το «Αριστερό Ρεύμα», τάση του ΣΥΝ, με μακροσκελή ανακοίνωσή του, επιτίθεται, έμμεσα αλλά με σαφήνεια, κατά του Αλέξη Τσίπρα και εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη το περιθώριο για ενωτικές πρωτοβουλίες για την Περιφέρεια Αττικής, με στόχο, όπως αναφέρει, να αποτραπούν καταστροφικές για την παράταξη εξελίξεις.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο προσανατολισμός και οι χειρισμοί, τους οποίους εδώ και μήνες ακολουθεί η πλειοψηφία του ΣΥΝ, όσον αφορά κυρίως τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όχι μόνο είναι λαθεμένοι, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν να στερούνται κοινής λογικής.

    Αποκορύφωμα αυτών των χειρισμών και προσανατολισμών, σύμφωνα με το «Αριστερό Ρεύμα», υπήρξαν οι πρόσφατες αποφάσεις της πλειοψηφίας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίες «οδηγούν σε δραματικές καταστάσεις το χώρο του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν - ήδη εξελίσσονται - σε τραγωδία, με δύο ψηφοδέλτια από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής και πιθανή την οριστική διάσπασή του».

    Το «Ρεύμα» επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, ενώ αποφεύγει να επικρίνει την υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Καμία απόλυση στον ΟΣΕ"

    Για «καμία απόλυση στον ΟΣΕ», ο οποίος «παραμένει υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους», δεσμεύτηκε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας. Εξήγγειλε παράλληλα ότι η θυγατρική ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποκτά μετοχική σύνθεση και -με ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία- αναζητά ιδιώτη επενδυτή, με προοπτική συμμετοχής του και στο μάνατζμεντ (κάτι που δεν πρόκειται, πάντως, να γίνει μέσω Χρηματιστηρίου στην παρούσα φάση).

    Ο κ.Ρέππας διαβεβαίωσε ότι οι τακτικές αποδοχές των εργαζόμενων στον όμιλο ΟΣΕ δεν πρόκειται να θιγούν, αλλά καταργείται ο κανονισμός των «δευτερευουσών απολαβών», πολλές από τις οποίες ήταν «προκλητικές». Υπενθύμισε ότι ο ΟΣΕ έχει συσσωρεύσει χρέη 10,7 δισ. ευρώ και ετησίως παράγει έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 933 εκατ. αντιστοιχούν στον ΟΣΕ και τα 231 εκατ. στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    Σημείωσε ότι στόχος είναι οι ζημίες του ομίλου -ο οποίος αποτελεί την πλέον ελλειμματική ΔΕΚΟ στην ΕΕ- να ισοσκελιστούν εντός του πρώτου τριμήνου 2011. Εξήγγειλε μετατάξεις για το 45% των εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το 35%-37% εκείνων του ΟΣΕ, καθώς από τους 6.319 εργαζομένους το 2009 και 8.334 το 2007, επιβάλλεται να διατηρηθούν περίπου 3.800 για τη λειτουργία του ομίλου (σ.σ. θα πρέπει να μεταταχτούν περίπου 1.600 εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΣΕ και 750 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

    Πρόσθεσε ότι η ελληνική αγορά επιβατικών μεταφορών προβλέπεται να απελευθερωθεί το 2011, ενώ εκείνη των εμπορευματικών μεταφορών λειτουργεί ήδη ελεύθερα.

    Γνωστοποίησε ακόμη ότι εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός της κοινωνικής υπηρεσίας, με κρατική επιδότηση (έως 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2011-2013), με στόχο την εκτέλεση δρομολογίων, που δεν συμφέρουν οικονομικά, αλλά είναι απαραίτητο να διατηρηθούν.

    Επίσης, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι για τη ΓΑΙΑΟΣΕ προβλέπεται η δυνατότητα συνεργασίας και με ιδιώτες για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού (π.χ, σταθμών), ενώ ανακοίνωσε την ίδρυση Σχολής ΟΣΕ.

    Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση του ΟΣΕ που εγκρίθηκε στη Θεσσαλονίκη από το υπουργικό συμβούλιο και θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του υπουργείου από αύριο (βλέπε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 September 2010 - 16:30:34 UTC