Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα 22 τα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου
  • [02] Παγκόσμιος πρωταθλητής στο τζούντο ο Ηλιάδης
  • [03] «Μαρτυρίες μιας διαδρομής»
  • [04] Είκοσι χρόνια ενωμένη Γερμανία
  • [05] Μείωση του ελλείματος
  • [06] Δημοσκόπηση της Public Issue

  • [01] Στα 22 τα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου

    Στα 207 έφτασε ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ ο αριθμός των θυμάτων του ιού μέχρι σήμερα ανήλθε σε 22.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, χτες διαγνώστηκαν εννέα κρούσματα, ενώ δύο υπερήλικες με υποκείμενα νοσήματα έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη.

    Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο 152 άτομα που είχαν προσβληθεί από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, ενώ 10 νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Παγκόσμιος πρωταθλητής στο τζούντο ο Ηλιάδης

    Στη γενέτειρα του τζούντο, την Ιαπωνία, ο Ηλίας Ηλιάδης ήταν γραφτό να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Ότι δεν κατάφερε το 2005 στο Κάιρο και το 2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο (και στις δύο περιπτώσεις ήταν δεύτερος) το πέτυχε σήμερα στο Τόκιο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών, σε μία ιστορική μέρα για το ελληνικό τζούντο αλλά και για τον "χρυσό" Ολυμπιονίκη της Αθήνας. Ο Ηλιάδης έγινε ο πρώτος Έλληνας τζουντόκα που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, την ίδια στιγμή που εκτός από το χρηματικό έπαθλο (6.000 δολάρια) εξασφάλισε και 500 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη η οποία μετράει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] «Μαρτυρίες μιας διαδρομής»

    «Οι νέοι των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα, δεν μπορούν να καταλάβουν τη σχέση ενός κομμουνιστή του '40 με το Κόμμα. Ήταν μια σχέση καθαρά μεταφυσική» γράφει η Έλλη Παππά στην πνευματική της διαθήκη, που μόλις κυκλοφόρησε, αυτούσια και υπό τον τίτλο «Έλλη Παππά - Μαρτυρίες μιας διαδρομής», από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη (σελίδες 349).

    «Η προσωπική μου αντίληψη» συνεχίζει η ίδια «ήταν ότι το να ξεκόψεις από το Κόμμα ή να σε απορρίψει το Κόμμα ήταν σαν να σε απόδιωχνε το γένος σου στην κοινωνία των γενών: Ήταν ποινή χειρότερη από την καταδίκη σε θάνατο» λέει η γενναία αγωνίστρια της Αριστεράς, η οποία 16 χρόνια πριν πεθάνει είχε καταθέσει σε δύο φάσεις, το 1993 και το 1995, στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, δύο κείμενά της για την βιωματική της μαρτυρία και την πολιτική της εμπειρία από την μακρόχρονη θητεία της στο κομμουνιστικό κίνημα, με τον όρο να ανοιχτούν μετά τον θάνατό της.

    Η Έλλη Παππά, σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ από τα κατοχικά χρόνια, κρίκος στην αλυσίδα του παράνομου μηχανισμού του κομμουνιστικού κόμματος στην διάρκεια του εμφυλίου έως την σύλληψή της, τον Δεκέμβριο του 1950 , παρέμεινε μέχρι το τέλος της (πέθανε στις 27 Οκτωβρίου 2009), μαχητική, διανοούμενη, ασυμβίβαστη.

    Καταθέτει τα πράγματα όπως τα αντιλήφθηκε, τα πίστεψε και τα ερμήνευσε. Παρέδωσε τεκμήρια που εναπόκειται στους ιστορικούς να τα εκτιμήσουν.

    «Ποιος ήταν ο ρόλος ανθρώπων με ηγετικές θέσεις ή εξ απορρήτων της ηγεσίας με αινιγματική προσωπικότητα και δραστηριότητα;» είναι ένα ερώτημα που την απασχολεί έντονα και υπογραμμίζει τρεις περιπτώσεις - Θ. Λυκογιάννη, Δ. Βλαντά, Ν. Βαβούδη. Οι εκτιμήσεις της μάλιστα για τον τελευταίο, διαπερνούν το βιβλίο.

    Σημειώνεται ότι ο Νίκος Βαβούδης, στέλεχος του ΚΚΕ, είχε την εποχή εκείνη την ευθύνη των ασυρμάτων που επέτρεπαν την επικοινωνία με την εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ.

    Από το στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκο Ακριτίδη, περίμενε, όπως γράφει, κάποιες εξηγήσεις , «πράγμα που δεν έγινε ποτέ».

    Η γνωριμία της με το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκο Μπελογιάννη, ο έρωτάς τους, η σύλληψη και η απομόνωσή τους στην φυλακή, η εκτέλεση Μπελογιάννη, τα γράμματα στον γιο τους Νίκο, κυριαρχούν στο κείμενό της.

    Η μακρά της «θητεία» στις φυλακές Αβέρωφ (αποφυλακίστηκε το 1963), οι συγκρούσεις της με ομάδα φυλακισμένων γυναικών, η καθαίρεσή της από τα κομματικά της καθήκοντα μέσα στην φυλακή, κατονομάζονται, αποκαλύπτοντας τραγικές παραμέτρους.

    «Με την ελπίδα ότι οι καταγεγραμμένες εμπειρίες της μπορούν ίσως να χρησιμεύσουν σε κάτι» η Έλλη Παππά, αναφέρει ρητά ότι «η αλλαγή μεθόδων λειτουργίας, λήψης κι εφαρμογής των αποφάσεων, ο σεβασμός στους αγωνιστές είναι πλέον στοιχειώδεις ανάγκες για την Αριστερά του τόπου μας, ύστερα από τις σκληρές εμπειρίες της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού».

    Ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο είναι το πολυσέλιδο δακτυλόγραφό της, για τον Νίκο Πλουμπίδη, το οποίο κατέθεσε πρώτο στο Μπενάκη, το 1993.

    «Χρύσα Χατζηβασιλείου, Στέργιος Αναστασιάδης, Νίκος Πλουμπίδης: τρία μέλη του Πολιτικού Γραφείου που είχαν αντιταχθεί στην απόφαση για τον ένοπλο αγώνα. Και οι τρεις εξοντώθηκαν διπλά. Με την απομόνωση, την δυσφήμιση ή το διά της σιωπής θάψιμο από το ίδιο το Κόμμα, στο οποίο ήταν στρατευμένοι με αφοσίωση και συνέπεια μέχρι θανάτου» γράφει, μεταξύ άλλων η Έλλη Παππά.

    Στο κείμενό της για τον Νίκο Πλουμπίδη, περιλαμβάνεται και το ιδιόχειρο γράμμα του προς την ίδια, με ημερομηνία 4/5/52, στο οποίο τής γράφει για τον Νίκο Βαβούδη , ενώ με διάθεση προστατευτική, την συμβουλεύει πώς να διαχειριστεί τις πολύ δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει μέσα στην φυλακή, μετά την εκτέλεση του Μπελογιάννη.

    Για την «υπόθεση Πλουμπίδη», η Έλλη Παππά καταθέτει ό,τι βίωσε και γνωρίζει. Εξάλλου η υπόθεση Νίκου Πλουμπίδη,- για τον οποίο δεν έγινε ποτέ κομματική αποκατάσταση όπως ο ίδιος την εννοούσε, σε συνέδριο του ΚΚΕ, - είναι ένα αυτόνομο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και στη νεώτερη πολιτική ιστορία.

    Τον τόμο «Έλλη Παππά - Μαρτυρίες μιας διαδρομής», επιμελήθηκε ο ιστορικός του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος.-

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Είκοσι χρόνια ενωμένη Γερμανία

    Το 1988, η σκηνοθέτης Σίνθια Μπιτ και η ηθοποιός Τίλντα Σουίντον κάνουν ένα κινηματογραφικό ταξίδι, με το ποδήλατο, κατά μήκος του βερολινέζικου τείχους, εξερευνώντας τις περιοχές που αυτό διασχίζει και καταγράφοντας, από την οπτική του Δυτικού Βερολίνου, εκείνο το βλέμμα που απλώνεται πάνω από το τείχος προς το Ανατολικό Βερολίνο.

    Το 2009, 21 χρόνια μετά, οι δύο τους επιστρέφουν στα ίδια μέρη κι ανιχνεύουν την «αόρατη» πια γραμμή του τείχους. Δύο εικόνες, δύο ντοκιμαντέρ, τα «Cycling the frame» και «The Invisible Frame» με ένα σημείο αναφοράς.

    Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ινστιτούτο «Γκαίτε» γιορτάζουν, από τις 13 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, τα 20α γενέθλια της γερμανικής επανένωσης και οργανώνουν μια πλούσια σειρά εκδηλώσεων από εκθέσεις, σινεμά, βιντεοεγκαταστάσεις και μουσικά events με τίτλο «Είμαστε ένας λαός! 20 χρόνια ενωμένη Γερμανία στην Ευρώπη».

    Πέρσι, 20 χρόνια μετά την πτώση του βερολινέζικου τείχους, το Ινστιτούτο «Γκαίτε» ξεκίνησε το μεγάλο του κινηματογραφικό αφιέρωμα WestSide-EastSide-Stories, παρουσιάζοντας στο αθηναϊκό κοινό τα χρονικά της γερμανο-γερμανικής ιστορίας από την ανέγερση του τείχους ίσαμε την πτώση του. Φέτος, 20 χρόνια από τη γερμανική επανένωση, το κινηματογραφικό αφιέρωμα συνεχίζεται με τρεις ταινίες, που προβάλλουν την κοινωνικοπολιτική, αλλά και τη συναισθηματική κατάσταση των πολιτών.

    Από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζονται στο Ινστιτούτο δύο φωτογραφικές εκθέσεις υπό τους τίτλους «Από την ειρηνική επανάσταση στη γερμανική ενότητα» και «Ο ιδανικός κόσμος της δικτατορίας; Εξουσία και καθημερινότητα στη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία». Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα ταξιδεύουν στην καθημερινότητα της ΓΛΔ, αλλά και στη διαδικασία προς την επανένωση.

    Η βραδιά των εγκαινίων γυρίζει πίσω στην Ανατολική Γερμανία και περνά μέσα από όνειρα, απαγορευμένα τραγούδια και χορούς με την ταινία «Λεωφόρος Sonnenallee» (ώρα προβολής 19:00), που παρουσιάζει με χιούμορ και συναίσθημα τη ζωή των νέων.

    Η συνέχεια περιλαμβάνει την ταινία «Berlin is in Germany» του Χάνες Στορ, (Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου), στην οποία ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πολίτης της Ανατολικής Γερμανίας, απολύεται από τις φυλακές Brandenburg, έχοντας εκτίσει ποινή 11χρόνων. Μέσα στα 11 αυτά χρόνια η Γερμανία έχει επανενωθεί. Μόνον από την τηλεόραση γνωρίζει ο Martin τον κόσμο, που τον περιμένει έξω από τη φυλακή. Μια νέα εποχή έχει αρχίσει, αλλά η παλιά δεν έχει ακόμα χαθεί.

    Στο πλήθος των ταινιών, που έχουν γυριστεί με αυτήν τη θεματική, ξεχωρίζει «Η Ανέγγιχτη» (Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου), που περιγράφει τις τελευταίες βδομάδες της ζωής της συγγραφέως Γκιζέλα Ελσνερ, όπως τις αφηγήθηκε ο γιος της, ο σκηνοθέτης Όσκαρ Ρέλερ. Το 1992, η συγγραφέας μη μπορώντας να τα βγάζει πέρα, ούτε με τις εξελίξεις στην προσωπική της ζωή, ούτε και με εκείνες στην πολιτική ζωή της χώρας της, έδωσε τέλος στη ζωή της.

    Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει και μια μουσική βραδιά, στις 17 Σεπτεμβρίου, με ένα βερολινέζικο συγκρότημα, τους ηλεκτρονικούς «Moderat» στο κέντρο τεχνών BIOS (www.bios.gr)( Πειραιώς 84, τηλ.210 3425335)

    Ξεκινά, εξάλλου, και διαγωνισμός, στον οποίο σπουδαστές και μαθητές στην Ελλάδα προσκαλούνται να επεξεργαστούν καλλιτεχνικά το θέμα «Είμαστε ένας λαός! 20 χρόνια επανενωμένη Γερμανία στην Ευρώπη» και να αποστείλουν τα έργα τους στη Γερμανική Πρεσβεία έως τις 20 Νοεμβρίου.

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, Τηλ.210 3661000 και στις ιστοσελίδες www.goethe.de/athen και www.athen.diplo.de.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Μείωση του ελλείματος

    Μείωση 32,2% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, σε δημοσιονομική βάση, και διαμορφώθηκε στα 14.493 εκατ. ευρώ από 21.382 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και καταγράφουν αύξηση των εσόδων το οκτάμηνο κατά 3,3% και μείωση δαπανών 7,7%.

    Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «η πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5%. Η πορεία μείωσης του ελλείμματος το τελευταίο δίμηνο έχει προσωρινά επιβραδυνθεί λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, αλλά και λόγω υστέρησης στο σκέλος των εσόδων».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,0%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

    Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδά του κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Στο 11,6% η ανεργία τον Ιούνιο

    Στο 11,6% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος, κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιούνιο 2009 (8,6%) και κατά 4,3 μονάδες υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2008 (7,3%).

    Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 582.364 άτομα και αυξήθηκαν κατά 154.657 άτομα ή κατά 36,2% σε σχέση με τον Ιούνιο 2009.

    Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, επίσης, ότι η ανεργία στις γυναίκες (15,5% τον Ιούνιο 2010 από 12,4% τον Ιούνιο 2009) είναι πολύ μεγαλύτερη εκείνης των ανδρών (8,9% τον Ιούνιο 2010 από 5,8% τον Ιούνιο 2009).

    Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (29,8%) και 25- 34 ετών (16,2%). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (14,9%), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (14,7%), Κεντρικής Μακεδονίας (12,7%), Δυτικής Ελλάδας (12,7%), Θεσσαλίας (12,5%), Ηπείρου (12,3%), Αττικής (11,4%), Ιονίων Νήσων (10,8%) και Στερεάς Ελλάδας (10,4%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Ιούνιο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (7,1%), Βορείου Αιγαίου (9,1%), Κρήτης (9,3%) και Πελοποννήσου (9,9%).

    "Θα πετύχουμε το στόχο"

    Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας το 2010 και ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και να πείσει τους επενδυτές ότι τα ομόλογά της αποτελούν ευκαιρία και όχι κάτι που πρέπει να φοβούνται, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Δημοσκόπηση της Public Issue

    Σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει 44% έναντι 27% της ΝΔ, στην εκτίμηση της εκλογικής τους επιρροής, καταγράφει το μηνιαίο βαρόμετρο της εταιρείας Πάμπλικ Ίσιου (Public Issue) για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, οι Ο-Π με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2%. Καταγράφεται, ωστόσο, ισχυρό ποσοστό αποχής, που φθάνει το 33%.

    Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη για τη χώρα, το 27% απαντούν μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 7% μια κυβέρνηση ΝΔ ενώ το 60% καμιά από τις δύο.

    Οι ερωτηθέντες είναι ικανοποιημένοι κατά 19% από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας και δυσαρεστημένοι κατά 80%. Στο ίδιο ερώτημα για τον τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας, ικανοποιημένοι είναι το 9% και δυσαρεστημένοι το 88%.

    Παρά ταύτα, μόλις 29% των ερωτηθέντων απαντά ότι μάλλον χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες, με το 72% να θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζεται.

    Τέλος στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 41% απαντά ο Γ. Παπανδρέου, το 18% ο Α. Σαμαράς ενώ ένα άλλο 41% «κανένας από τους δύο/ΔΓ/ΔΑ».

    Η έρευνα της Πάμπλικ Ίσιου διεξήχθη τηλεφωνικά σε πανελλαδικό δείγμα 1.009 ατόμων το διάστημα 2-6 Σεπτεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 September 2010 - 14:31:05 UTC