Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνοριακή δίοδος Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ
  • [02] "Αναγκαία η αναμόρφωση της χώρας"
  • [03] Ανοίγει και πάλι ο φάκελος των υποκλοπών
  • [04] Οι υποψήφιοι του ΛΑΟΣ
  • [05] Γ. Πεταλωτής: "Θέμα ημερών οι αρμοδιότητες"
  • [06] Οι υποψηφιότητες στις 13 Περιφέρειες
  • [07] "Ο στόχος θα επιτευχθεί"
  • [08] "Παρών" ο Β. Μεϊμαράκης
  • [09] "Καλύπτονται τα κενά"
  • [10] "Οχι στις αυξήσεις"
  • [11] Πανηγυρικά στον τελικό

  • [01] Νέα συνοριακή δίοδος Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ

    Τη σημασία της νέας διόδου Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ τόσο για τις ανθρώπινες σχέσεις των τοπικών κοινωνιών, από τις δύο πλευρές των συνόρων, όσο και για την περαιτέρω, δυναμική ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, σε όλους τους τομείς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εγκαινιάζοντας από κοινού με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Γκεόργκι Παρβάνοφ, τη συγκεκριμένη δίοδο.

    "Είμαι, πράγματι, ευτυχής, που εγκαινιάζω τη νέα διάβαση, με το φίλο, πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ", ανέφερε κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι, το 1988, ως υπουργός Εξωτερικών, τότε, της Ελλάδας, είχε λάβει μέρος στα πρώτα εγκαίνια του συνοριακού σταθμού Ορμένιο-Σβίλεγκραντ και το 1995 υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία για τη διάνοιξη και των υπόλοιπων συνοριακών σταθκμών.

    Αφού υπογράμμισε τη σημασία της νέας διόδου, το πρόεδρος Παπούλιας τόνισε ότι, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου πετρελαιαγωγού, όπως υπογράμμισε, θα αποτελέσει σημαντικό νέο βήμα στην ανοδική πορεία της διμερούς συνεργασίας.

    "Μία όμορφη γιορτή" χαρακτήρισε τα εγκαίνια του νέου συνοριακού σταθμού ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, στη χαιρετιστήρια ομιλία του.

    "Όταν, με το φίλο, Έλληνα ομόλογό μου, Κάρολο Παπούλια, εγκαινιάζαμε, πρόσφατα τη δίοδο Ιλιντεν-Εξοχή, είπα μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι, εμείς οι δύο δεν πρόκειται να κουραστούμε, εγκαινιάζοντας νέες διόδους", πρόσθεσε ο κ. Παρβάνοφ, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Κάρολο Παπούλια για την προσωπική δέσμευσή του και τη συνεχή του δράση υπέρ της προσέγγισης των Ελλήνων και των Βουλγάρων, τόσο ως υπουργός Εξωτερικών όσο και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Παρβάνοφ, η νέα δίοδος είναι και νέο σύμβολο της βελτιωμένης ποιότητας των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Βούλγαρων ως φίλων και εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τη σημασία της νέας διόδου για την ανάδειξη της πολιτικής και ιστορικής κληρονομιάς των δύο χωρών, υπογράμμισε στην ομιλία του ο νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης, αναφερόμενος στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, που αποτελούν στοιχεία ενός ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, εκατέρωθεν των συνόρων.

    "Ο δήμος του Ιβαΐλοβγκραντ απέκτησε τον ευρωπαϊκό δρόμο του. Ένα πολύχρονο όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αυτός ο δρόμος θα είναι δρόμος φιλίας και καλής γειτονίας", σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της βουλγαρικής πόλης, Στέφαν Τάνεφ, ενώ ο δήμαρχος του Κυπρίνου, Μιχάλης Στραντζέλης, ανήγγειλε ότι σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να είναι έτοιμος ο νέος δρόμος μέχρι το συνοριακό σταθμό, από την ελληνική πλευρά των συνόρων, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Ντόλιος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, μετείχαν στην κυβερνητική αντιπροσωπεία, που συνοδεύει τον Πρόεδρο Παπούλια.

    Στα εγκαίνια παρέστη - μεταξύ άλλων - και ο πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Τσβέταν Τσβετάνοφ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ότι, στους δέκα μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τα εγκαίνια της διόδου Ζλάτογκραντ- Θέρμες, από τους πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ, από τη διάβαση αυτή έχουν διέλθει 280.000 άτομα.

    Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνοδεύει τον πρόεδρο της Βουλγαρίας συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Αναγκαία η αναμόρφωση της χώρας"

    Είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα ατμομηχανή της ανάπτυξης, ένα αναπτυξιακός πόλος για όλη την επικράτεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης, παρουσία υπουργών.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: τί θα πάρει η Θεσσαλονίκη, τί θα δώσει η Αθήνα, μια μιζέρια γύρω από την νομή κρατικής πίτας, μια διαλυτική συζήτηση, είπε.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι περνάμε δύσκολες στιγμές, καθώς υπάρχει ύφεση, ανεργία, κλείνουν καταστήματα, αλλά, όμως, υπάρχουν και χρονίζοντα προβλήματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της φοροδιαφυγής, που πρέπει να αντιμετωπιστούν μακριά από πελατειακές αντιλήψεις.

    Εκτός από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, είπε ότι είναι ανάγκη η αναμόρφωση της χώρας με συντονισμένη δράση.

    Σε σχέση με την κριτική που ασκείται στο μνημόνιο, παρατήρησε πως αν δεν είχαμε το μνημόνιο δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" μέσω του οποίου μεταφέρονται εξουσίες από την κεντρική διοίκηση στην Περιφέρεια και σημείωσε ότι η εφαρμογή του θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

    Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων καινοτομίας

    Την ικανοποίησή του για την υπογραφή μνημονίου της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ» (ΑΖΚ) με φορείς έρευνας και καινοτομικής επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΑΖΚ, Ε. Ιακώβου και εκπροσώπους των εννέα φορέων που συνυπέγραψαν το μνημόνιο.

    Το μνημόνιο υπογράφηκε ανάμεσα στην ΑΖΚ, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ, το ΑΤΕΙΘ, το ΕΘΙΑΓΕ, την Τεχνόπολη, τη θερμοκοιτίδα i4G, τη θερμοκοιτίδα Thermi και την Εταιρεία Διαχείρισης Τεχνολογικού Πάρκου και χαρακτηρίστηκε ως «νέα αφετηρία στην προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να καταστεί κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

    Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τους Μ. Μπόλαρη και Γ. Μπουτάρη

    Με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκαν η πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι προτάσεις των δύο υποψηφίων για τον Δήμο και την Περιφέρεια, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπόλαρης, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη διαφορά ως προς την αντίληψη για την επίσκεψη του στη ΔΕΘ: Στο παρελθόν οι πρωθυπουργοί έδιναν υποσχέσεις από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ ο κ. Παπανδρέου θέλει με την παρουσία του να αναδείξει τις προτεραιότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Β. Ελλάδας και τι μπορεί να δώσει η περιοχή στην ανάπτυξη της χώρας.

    Για τον εαυτό του, ο κ. Μπόλαρης είπε ότι αυτές τις μέρες ασχολείται περισσότερο με οργανωτικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας και αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, λέγοντας πως τα σχόλια τα κάνει ο λαός, ο οποίος θα ψηφίσει.

    Ο δε Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά του για τη θετική απήχηση που έχει στον κόσμο η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μπουτάρη και την παράταξη του να κρατήσουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους.

    Τόνισε ακόμα πως με τον πρωθυπουργό συζήτησαν ιδέες για την οικονομική αναγέννηση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

  • ** Σήμερα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΘ, νωρίς το μεσημέρι.

    Σύσταση Γενικής Γραμματείας

    Γενική Γραμματεία για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού θα συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

    Γενική γραμματέας θα οριστεί η έως τώρα Διεύθυντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    Στο μεταξύ, συνεδρίασε για δεύτερη φορά η ομάδα σχεδιασμού της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Γ. Ραγκούση, στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και η κα Ρ. Βάρτζελη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη ΔΕΘ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ανοίγει και πάλι ο φάκελος των υποκλοπών

    Εντολή για την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών κ. Γιάννης Σακελάκος. Ο κ. Σακελάκος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από εισαγγελέα εφετών για την μεγάλη υπόθεση των παρακολουθήσεων τηλεφώνων υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών και επιχειρηματιών την περίοδο 2004-2005.

    Ο κ. Σακελάκος ζητά από τον εισαγγελέα που θα διερευνήσει την υπόθεση να εντοπίσει εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κατασκοπείας (κακούργημα), καθώς και να εντοπίσει τους δράστες της εγκληματικής ενέργειας. Η υπόθεση που είχε κοινοποιηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, είχε προκαλέσει εκτεταμένη εισαγγελική έρευνα, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου (πλημμέλημα) και τελικώς είχε τεθεί στο αρχείο καθώς δεν είχε καταστεί εφικτό να εντοπιστούν οι δράστες του αδικήματος.

    Η υπόθεση ανασύρεται από το αρχείο μετά και από επιστολή προς την εισαγγελία εφετών του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Οι υποψήφιοι του ΛΑΟΣ

    Με τον Άδωνι Γεωργιάδη, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, κατέρχεται στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σβ αυτές τις εκλογές το κόμμα κατέρχεται χωρίς αντιπαλότητα και δογματισμό, με πρωταρχικό στόχο να εξυπηρετηθεί η πατρίδα. Είπε ακόμη ότι ο ΛΑΟΣ θα είναι το κόμμα που θα γελάει στις 7 Νοεμβρίου, καθώς ήδη κέρδισε τη πρώτη μάχη, αυτή του Τύπου, αφού, όπως είπε, όλοι ασχολούνται με τις επιλογές του κόμματος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε επίσης την υποψηφιότητα του βουλευτή Θανάση Πλεύρη, ως αντιπεριφερειάρχη Αθηνών και την υποψηφιότητα του βουλευτή Λάρισας Αστέριου Ροντούλη ως περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Επίσης ανακοίνωσε τη στήριξη για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας του ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Παπανδρέου, στα Επτάνησα του πρώην βουλευτή της ΝΔ Σπ. Σπύρου, στο Νότιο Αιγαίου του πρώην νομάρχη Μπάμπη Κόκκινου και στην περιφέρεια Ηπείρου την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλ. Καχριμάνη.

    Για το δήμο Αθηναίων και το ψηφοδέλτιο του Νικήτα Κακλαμάνη ο ΛΑΟΣ θα προτείνει πέντε στελέχη του κόμματος. Τον Δημήτρη Κωνσταντάρα, τον Γιώργο Μαργέτη, τον Απόστολο Μπαμίχα, τον Θεόδωρο Ρουμπάνη και τη Βάσω Τσιαντιέρη.

    Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τρίτη, όπου το κόμμα θα ανακοινώσει και άλλες υποψηφιότητες.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έθεσε ως πήχη στον Άδωνι Γεωργιάδη το 14%, ποσοστό που είχε φέρει ο ίδιος ως υποψήφιος δήμαρχος.

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε στο βήμα το βουλευτή Μάκη Βορίδη, λέγοντας ότι όσοι θέλουν να διεμβολίσουν το κόμμα τους λέω ότι «ο Μάκης Βορίδης έχει την πλήρη υποστήριξη μου και να περιμένετε ότι θα είναι πιο μπροστά από μπροστά».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Γ. Πεταλωτής: "Θέμα ημερών οι αρμοδιότητες"

    Θέμα ημερών είναι η οριστικοποίηση των αρμοδιοτήτων υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απαντώντας στην κριτική ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις.

    "Είναι αλήθεια ότι την προηγούμενη φορά υπήρχαν αρμοδιότητες που είχαν καθυστερήσει, αυτό, όμως, είχε να κάνει και με το ότι ήμασταν μια νέα κυβέρνηση, είχε να κάνει με το ότι άλλαξαν τα υπουργεία τη δομή τους, από αυτή που ήταν της προηγούμενης κυβέρνησης, υπήρχε ένας κρατικός μηχανισμός ο οποίος δεν ακολουθούσε αυτά που έπρεπε να γίνουν. Τώρα πλέον υπάρχει ένας κρατικός μηχανισμός, ο οποίος λειτουργεί έτσι όπως πραγματικά ορίζουν και η κυβέρνηση συνολικά, αλλά και οι υπουργοί ο καθένας από μόνος του. Υπάρχουν βέβαια νομοτεχνικά ζητήματα, δηλαδή θα πρέπει να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα, να γίνει επεξεργασία από αρμόδια όργανα", είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Φλάς.

    "Αυτή τη στιγμή οι αρμοδιότητες βρίσκονται στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης, ο οποίος τις επεξεργάζεται νομοτεχνικά. Πιστεύω ότι είναι θέμα ημερών", είπε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν ορισμένες αρμοδιότητες «χέρια», όπως εκείνη της ενέργειας, αναφέροντας ότι "η ενέργεια είναι προς το παρόν εκεί που είναι, είναι από τις αρμοδιότητες όπου χρειάζεται να γίνει μια περαιτέρω επεξεργασία για να καθοριστούν κιόλας".

    Αναφερόμενος στο θέμα των εσόδων έδειξε ότι είναι πιο κοντά το ενδεχόμενο για εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και με στόχο το λαθρεμπόριο, αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

    "Είναι μια σκέψη η οποία συζητιέται, μια πρόταση με σοβαρές παραμέτρους. Δεδομένη θα θεωρείται όταν αποφασιστεί. Δεν έχουμε ξεφύγει από κανένα σενάριο, συζητάμε όλα τα σενάρια προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο έλληνας πολίτης", είπε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Οι υποψηφιότητες στις 13 Περιφέρειες

    Σημαντικός αριθμός στελεχών από την Αυτοδιοίκηση, την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής επιστρατεύονται για την επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση στις 7 Νοεμβρίου.

    Σε όλη την Ελλάδα, πάντως, επιδιώχθηκε, από όλα τα κόμματα, να δηλώσουν «παρών» και να επιδοθούν στη μάχη του σταυρού άνθρωποι που μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή μετάβαση από την κρατική στην αιρετή Περιφέρεια.

    Άνθρωποι, που με τα επιτελεία τους υπόσχονται πως θα καταφέρουν να διαχειριστούν τα χρήματα του Δ΄ ΚΠΣ, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος.

    Παράλληλα δε θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που έχει συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στη δημόσια διοίκηση, με βάση το σχέδιο "Καλλικράτης".

    Ποιους, όμως, υποστηρίζουν τα κόμματα;

    Περιφέρεια ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Άρη Γιαννακίδη, η ΝΔ τον Γιώργο Παυλίδη και το ΚΚΕ τον Χρήστο Τρέλλη

    Περιφέρεια ΑΤΤΙΚΗΣ

    Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον νυν νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, η ΝΔ τον Βασίλη Κικίλια, το ΚΚΕ τον Θανάση Παφίλη, ο ΛΑΟΣ τον Άδωνι Γεωργιάδη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τον Γρηγόρη Ψαριανό και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τον Κώστα Διάκο.

    Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διχασμός, με τον ΣΥΝ να προτείνει τον Αλέξη Μητρόπουλο, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε τη δική τους υποψηφιότητα.

    Περιφέρεια ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, το ΠΑΣΟΚ τον δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή, το ΚΚΕτον παλαίμαχο βουλευτή του κόμματος Στρατή Κόρακα και ο ΛΑΟΣ τον βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Κωστή Αϊβαλιώτη.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα, η ΝΔ τον Γ. Παπαναστασίου και το ΚΚΕ τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Η ΝΔ στηρίζει τον νυν νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, το ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη και το ΚΚΕ τον Αντώνη Τσάκωνα.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή Ιωαννίνων και γ΄ αντιπρόεδρου της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ τον νυν νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη και το ΚΚΕ τον Κώστα Κωτσαντή.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει το νυν νομάρχη Θεσσαλίας Απόστολο Παπατόλια, η ΝΔ τον βουλευτή Λάρισας Κώστα Αγοραστό, το ΚΚΕ τον Βαγγέλη Μπούτα και το ΛΑΟΣ τον βουλευτή του Αστέριο Ροντούλη.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

    Όλα δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Ηλία Μπεριάτο, η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του Σπύρου Σπύρου, και το ΚΚΕ τον Θεόδωρο Γουλή.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Η ΝΔ στηρίζει τον νυν νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, το ΠΑΣΟΚ τον υφυπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη, το ΚΚΕ τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τη βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η ανακοίνωση του υποψηφίου του ΛΑΟΣ θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τρίτη.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον υφυπουργό Οικονομίας Σταύρο Αρναουτάκη, η ΝΔ τον Γιάννη Πλακιωτάκη και το ΚΚΕ τον Στέλιο Ορφανό.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ τον Μπάμπη Κόκκινο, τo ΚΚΕ την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ -μαζί με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τον Νίκο Χρυσόγελο.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

    Ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ στην κυβέρνηση του Καραμανλή, Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε εξ αρχής την υποψηφιότητά του, ως ανεξάρτητος, αλλά ήδη ανακοίνωσαν ότι τον στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.

    Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Μεσσηνίας και προέδρου της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκου και ο ΚΚΕ τον οικονομολόγο Νίκο Γόντικα.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, η ΝΔ του Θανάση Χειμάρα, το ΚΚΕ τον Γιώργο Μαρίνο και ο ΛΑΟΣ τον πρώην νομάρχη Εύβοιας Νίκο Παπανδρέου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Ο στόχος θα επιτευχθεί"

    Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας το 2010 και ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και να πείσει τους επενδυτές ότι τα ομόλογά της αποτελούν ευκαιρία και όχι κάτι που πρέπει να φοβούνται, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

    Ο Υπουργός έδωσε τη συνέντευξη πριν από τη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη για να τους ενημερώσει για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η υστέρηση που υπήρξε στα έσοδα φέτος αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη μείωση στις δημόσιες δαπάνες, είπε ο Υπουργός, ενώ προσέθεσε ότι η είσπραξη των εσόδων θα βελτιωθεί έως το τέλος του έτους.

    Για τον Προϋπολογισμό του 2011 θα χρειαστούν λιγότερα μέτρα, καθώς κάποια από τα μέτρα που λήφθηκαν φέτος θα έχουν επίδραση και τον επόμενο χρόνο, συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει μέτρα που θα αποτελέσουν πρόσθετο βάρος για την ανάπτυξη, όπως η αύξηση του ΦΠΑ για μία σειρά αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

    Αν βρούμε και συμφωνήσουμε με την Τρόικα καλά εναλλακτικά μέτρα, θα προχωρήσουμε με αυτά, είπε, σημειώνοντας ότι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος δεν αλλάζει. Η επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει αισθητή στο τρίτο τρίμηνο, ανέφερε ο Υπουργός, αποκλείοντας για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

    Η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου αυτό το μήνα, ενώ ο Υπουργός είπε ότι είναι πιθανό να αφορά τρίμηνη και εξάμηνη διάρκεια και όχι ετήσια. Όσον αφορά την ύφεση της οικονομίας, ο Υπουργός είπε ότι η μείωση του ΑΕΠ φέτος μπορεί να είναι μικρότερη από το 4%.

    Πλαίσιο για την εξυγίανση των οικονομικών των δημοσίων επιχειρήσεων

    Το πλαίσιο της πολιτικής για τις δημόσιες επιχειρήσεις που έχει στόχο την εξυγίανση των οικονομικών τους ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ επίσης ζητείται η κατάρτιση και αποστολή των σχεδίων οικονομικών προϋπολογισμών του έτους 2011, καθώς και των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων 2011 - 2013 των Δ.Ε.Κ.Ο.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, όλες οι Δημόσιες Επιχειρήσεις θα πρέπει να καταρτίσουν και να στείλουν στη Διεύθυνση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών τα εξής:

    -Έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2010, τα οικονομικά τους στοιχεία. Δηλαδή, ο οικονομικός απολογισμός και οι οικονομικές καταστάσεις του 2009, η έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και η έκθεση ή το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή, ο οικονομικός απολογισμός του πρώτου εξαμήνου του 2010, η πιθανή εκτέλεση του οικονομικού προϋπολογισμού του 2010, το σχέδιο του οικονομικού προϋπολογισμού του 2011 καθώς και η εισηγητική έκθεση τεκμηρίωσής του.

    -Έως τις 30 Νοεμβρίου 2010, τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια 2011-1013. Δηλαδή, οι στρατηγικοί - επιχειρησιακοί στόχοι δράσεων 2011-2013, η ποσοτικοποίηση δράσεων, η παρουσίαση πηγών χρηματοδότησης και χρονική κατανομή τους, το επιχειρησιακό σχέδιο - αποτελέσματα χρήσης 2011-2013, τους ισολογισμούς 2011-2013, τις πηγές και τις χρήσεις πόρων 2011-2013, τα στοιχεία απασχόλησης προσωπικού.

    Λύση μισθωμάτων

    Η λύση μισθώσεων των ακινήτων, στα οποία στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν καταργηθεί, ζητείται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Στο πλαίσιο της ορθολογικοποίησης και της μέγιστης αποδοτικότητας των δαπανών του δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και ζητά από τις δημόσιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, υποβάλλοντας προς τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες αίτημα για τη λύση των μισθώσεων των ακινήτων, στα οποία στεγάζονταν υπηρεσίες τους, που έχουν καταργηθεί και δεν λειτουργούν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] "Παρών" ο Β. Μεϊμαράκης

    Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm σχετικά με την υποψηφιότητα του Βασίλη Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής, επιχείρησε με νεώτερες δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Ο κ. Μειμαράκης δήλωσε "παρών" στην πολιτική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, πρόσθεσε ότι στηρίζει την επιλογή Κικίλια, κάλεσε δε σε συστράτευση τους έλληνες πολίτες και πρόσθεσε πρέπει να σκεφθούν με πολιτικά κριτήρια και να δώσουν πολιτική απάντηση.

    Συγκεκριμένα ο κ. Μειμαράκης ανέφερε:

    "Επαναλαμβάνω αυτό που και χθες τόνισα: Ότι οι επιλογές είναι δεδομένες, ότι όλοι μαζί είμαστε σ' αυτή την πολιτική μάχη και καλούμε σε συστράτευση όλους τους Έλληνες πολίτες. Να σκεφτούν με πολιτικά κριτήρια και να δώσουν πολιτική απάντηση στις εκλογές τις Αυτοδιοικητικές και κυρίως των Περιφερειών. Και αυτό, διότι πρέπει να γίνει μια πολιτική συζήτηση για όλα αυτά τα ζητήματα. Και η Νέα Δημοκρατία αυτό θα πράξει. Και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις".

    Ερωτηθείς για τον κ. Βασίλη Κικίλια και για το "αν ανησυχεί το γεγονός ότι έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις", ο κ. Μειμαράκης απάντησε: Οι επιλογές των υποψηφίων Περιφερειαρχών γίνανε με πολιτικά κριτήρια. Από εκεί και πέρα εμείς, όχι μόνο δίνουμε τη στήριξη. Και ενδιαφερόμαστε, αλλά και καλούμε και σε συστράτευση. Θα είμαστε παρόντες σ΄ αυτή την πολιτική μάχη. Ακριβώς γιατί πρέπει να κινηθούμε ενισχυτικά στον αυτοδιοικητικό λόγο, που θα έχουν οι υποψήφιοι, ως πολιτικός οργανισμός με πολιτικά επιχειρήματα".

    Η ερμηνεία που δόθηκε στις δηλώσεις προκάλεσε σχόλια στο εσωτερικό της ΝΔ περί "κριτικής του κ. Μειμαράκη στις επιλογές της ηγεσίας".

    Η Ρηγίλλης, πάντως, τόνιζε ότι δεν υπήρξε πρόβλημα από τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού και ότι ο κ. Μειμαράκης κινήθηκε εντός της κομματικής γραμμής.

    Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Μειμαράκης αποσαφήνισε τα πράγματα και "έδωσε απάντηση στις αιτιάσεις περί δήθεν διαφοροποίησής του από τη επίσημη γραμμή".

    Προτάσεις για την ανάπτυξη

    Τις προτάσεις της ΝΔ για την ενίσχυση της ανάπτυξης παρουσίασε ο βουλευτής του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.

    Ο υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη στρατηγική της στον πυλώνα της δημοσιονομικής πολιτικής και ότι στον τομέα της ανάπτυξης δεν τα έχει καταφέρει.

    "Δεν υπάρχει αναπτυξιακός πυλώνας", ανέφερε, επισημαίνοντας ότι "το ΕΣΠΑ έχει κολλήσει, το ΤΕΜΠΜΕ έχει βουλιάξει, οι ΣΔΙΤ είναι στο μηδέν, οι συμβάσεις παραχώρησης είναι στη σφαίρα της θεωρίας, στις αποκρατικοποιήσεις έχουμε έκθεση ιδεών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι λεκτικό σχήμα".

    Ο υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης της ΝΔ πρότεινε:

    -Στο ΕΣΠΑ να προωθηθούν τα προγράμματα γρήγορης εκταμίευσης και να αναλάβει ενεργό δράση διυπουργική συντονιστική ομάδα κρούσης.

    -Ο επενδυτικός νόμος να δίνει έμφαση σε φορολογικά κίνητρα, καινοτόμες ιδέες νέων και σε τομείς που έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

    -Να αξιοποιηθούν ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης με αξιοποίηση έτοιμων προτάσεων (οπτική ίνα, αυτοκινητόδρομοι).

    -Να προχωρήσει η απελευθέρωση αγορών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

    -Να προωθηθούν αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

    -Να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να συμψηφίσουν οφειλές τους προς και από το Δημόσιο.

    -Να διερευνηθεί η δυνατότητα νέου διακανονισμού, μερικής ή ολικής εξόφλησης οφειλών προς επιχειρήσεις.

    -Να διαπραγματευτεί εκ νέου η κυβέρνηση τους όρους προγραμμάτων ΤΕΜΠΜΕ με τις τράπεζες των οποίων τη ρευστότητα στηρίζει.

    -Να υιοθετηθεί άμεσα η δευτερογενής νομοθεσία για να εφαρμοστεί ο νόμος απλοποίησης διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων.

    -Να προχωρήσει η απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων και να προωθηθεί νέο απλοποιημένο πλαίσιο για επιχειρηματικά πάρκα.

    Ο κ. Χατζηδάκης διατύπωσε προτάσεις και για τη μείωση των τιμών των αγαθών, καθώς και για την προστασία του καταναλωτή.

    Σε ερώτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη με την αύξησή του και παρέπεμψε σε σχετική πρόσφατη δήλωση του εκπρόσωπου του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] "Καλύπτονται τα κενά"

    Για «Κασσάνδρες» στην πολιτική και τον συνδικαλιστικό χώρο των εκπαιδευτικών, σχετικά με τα κενά στα σχολεία, έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο της Δια Βίου Μάθησης.

    Είπε ότι τη Δευτέρα θα ανοίξουν σε ολόκληρη τη χώρα 15.000 σχολεία, με 1.350.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας: «οι "Κασσάνδρες" έκαναν προσθαφαιρέσεις και έβγαζαν το συμπέρασμα ότι θα λείπουν 20.000 εκπαιδευτικοί. Και θα ήταν έτσι η κατάσταση, αν αφήναμε τα πράγματα στον "αυτόματο πιλότο". Οι κινήσεις του υπουργείου ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με νομοθετικές ρυθμίσεις, με εξορθολογισμό στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, δρομολογήθηκε η επιστροφή 5.000 εκπαιδευτικών αποσπασμένων, ενώ κάναμε διαρκείς ελέγχους για αποτροπή της εμφάνισης πλασματικών αριθμών μαθητών και εκπαιδευτικών».

    Η κ. Διαμαντοπούλου, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ως τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει και το νέο μέτρο της «κάρτας σχολείου», μέσω του οποίου θα φαίνεται πού και ποιά είναι τα εκπαιδευτικά κενά, πόσοι εκπαιδευτικοί και ποιών ειδικοτήτων υπηρετούν σε κάθε σχολείο κ.λπ.

    Αναφερόμενη σ΄ένα από τα σημεία τριβής με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, το θέμα της μετακίνησης καθηγητών σε ολοήμερα δημοτικά, η υπουργός είπε ότι «υπήρξαν κρούσματα ομάδων καθηγητών, που προσπάθησαν να εμποδίσουν το έργο της μετακίνησης των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά δεν τα κατάφεραν».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας φέτος διορίστηκαν 2.825 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Επίσης, 6.337, έως στιγμής, αναπληρωτές, ενώ υπάρχουν πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον περίπου 9.000 αναπληρωτών. Περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί, που ήταν αποσπασμένοι και δεν βρίσκονταν στα σχολεία, επιστρέφουν, και υπάρχει πλεονάζον προσωπικό 4.277 εκπαιδευτικοί, που θα καλύψουν ανάγκες στην πρωτοβάθμια, ή σε ΙΕΚ, ή και σε γραφεία εκπαίδευσης.

    Δηλαδή, λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων υπάρχουν συνολικά 2.645 εκπαιδευτικά κενά, τα οποία το Υπουργείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλύψει με αναπληρωτές.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τον Νοέμβριο έλειπαν από τις τάξεις 8.000 εκπαιδευτικοί. Τον τελικό, ωστόσο, αριθμό των εκπαιδευτικών κενών δεν μπορεί να έχει το υπουργείο Παιδείας πριν ανοίξουν τα σχολεία και διαπιστωθεί πόσοι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν, πόσοι παίρνουν εκπαιδευτικές ή αναρρωτικές άδειες κ.λπ.

    Στα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εξάλλου, θα διατεθούν περί τους 815 εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας ειδικοτήτων, όπως αγγλικής γλώσσας και φυσικής αγωγής. Η υπουργός, πάντως, τόνισε ότι σε περίπου δέκα ημέρες θα ανοίξει και νέα φάση συμπληρωματικών διορισμών αναπληρωτών.

    Σημείωσε, δε, ιδιαίτερα ότι δεν υπάρχει τμήμα με 30 παιδιά και ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου, οι μαθητές θα είναι λιγότεροι ανά τάξη.

    Σε ό,τι αφορά, όμως, την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ), ή όπως συνηθίζεται πλέον να αποκαλείται «δωρεάν φροντιστήριο μέσα στα σχολεία», θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά σε μικρά σχολεία και σ΄εκείνα, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Στα υπόλοιπα σχολεία, όπου χρειάζεται, θα γίνεται μέσω Ίντερνετ. Η ενισχυτική, όμως, διδασκαλία παραμένει ως είχε. Ως γνωστόν, αφορούσε το εσωτερικό φροντιστήριο σε σχολεία, κυρίως για γλωσσικές αδυναμίες των μαθητών κ.λπ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις κυρώσεις των εκπαιδευτικών για διάφορα παραπτώματα, η υπουργός Παιδείας δήλωσε «εξοργισμένη» από τις μικρές ποινές, που επιβάλλουν τα πειθαρχικά συμβούλια. Η ίδια, μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχει παραπέμψει σε ανώτερο όργανο περισσότερες από 50 υποθέσεις.

    Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι ποσοστό 87% των βιβλίων θα βρίσκονται τη Δευτέρα, ημέρα έναρξης των μαθημάτων, στα σχολεία, τα δε υπόλοιπα θα είναι στα χέρια των μαθητών λίγες ημέρες μετά. Η μικρή αυτή καθυστέρηση, πάντως, οφείλεται στην απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] "Οχι στις αυξήσεις"

    Ανακοίνωση ''μεταμέλειας'' εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος μετά την εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της αλευροβιομηχανίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Ο σύνδεσμος αναφερόμενος στην από 13.08.2010 Ανακοίνωση σχετικά με την επίπτωση της τιμής σιτηρών επί των τιμών του αλεύρου, δηλώνει κατηγορηματικώς ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε την πρόθεση να προτρέψει, oύτε και θα προτρέψει ή θα συστήσει στο μέλλον, καθ' οιονδήποτε τρόπο, στα μέλη του την αναπροσαρμογή των τιμών των αλεύρων.

    Καλεί τα μέλη του να μην λάβουν καθόλου υπόψη την προαναφερθείσα ανακοίνωση και να χαράσσουν αυτόνομα και ανταγωνιστικά την τιμολογιακή και την εν γένει επιχειρηματική τους πολιτική.

    Σημειώνεται ότι η παρούσα ανακοίνωση λαμβάνει χώρα κατόπιν της από 8.9.2010 αποφάσεως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, περί αποδοχής δεσμεύσεων που προτάθηκαν από τον Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος.

    Aρτοποιοί: Δεν θα γίνουν αυξησεις στο ψωμί

    Την δήλωση ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τους αρτοποιούς να προχωρήσουν σε αυξήσεις έστω και αν υπάρχουν πιέσεις, απέσπασε ο υφυπουργός Εμπορίου κ. Ντ. Ρόβλιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αφορμή τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί από ορισμένες αλευροβιομηχανίες στην τιμή των αλεύρων.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η συνάντηση του υφυπουργού κ. Ρόβλια και του γενικού γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνού με εκπροσώπους του κλάδου των αρτοποιών κατέληξε σε ''δέσμευση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, ότι, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος των αρτοποιών εξαιτίας των αυξήσεων στα σιτηρά, η τιμή του ψωμιού θα παραμείνει σταθερή και δεν θα προκύψουν αυξήσεις''.

    Υπενθυμίζεται ότι από τους κοστολογικούς ελέγχους της γενικής γραμματείας Εμπορίου είχαν εντοπιστεί αυξήσεις σε αρτοποιεία εξαιτίας των αυξήσεων στην τιμή των αλεύρων από ορισμένους μύλους.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτός από τις αυξήσεις και όλα τα θέματα που αφορούν στον κλάδο και τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τα άλευρα και συμμετείχαν στη σύσκεψη το προεδρείο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και των Συνδέσμων Αρτοποιών Αθήνας και Πειραιά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Πανηγυρικά στον τελικό

    Η Ρωσία θα είναι η αντίπαλος της εθνικής υδατοσφαίρισης των γυναικών, σήμερα, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Ζάγκρεμπ. Η κάτοχος του τίτλου στις δύο τελευταίες διοργανώσεις νίκησε σχετικά εύκολα 10-7 την Ολλανδία στον δεύτερο ημιτελικό και πλέον στέκεται τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της "γαλανόλευκης" προς το χρυσό μετάλλιο. Ο αγώνας άρχισε με σχεδόν μία ώρα καθυστέρηση, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης.

    Να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Ρωσία αναμετρήθηκαν και στην πρώτη φάση των αγώνων, σε ένα ματς που τελείωσε ισόπαλο 7-7. Πέρυσι η εθνική είχε ηττηθεί από τις Ρωσίδες στον «μικρό» τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ρώμης (10-9), αλλά φέτος πήρε μία άτυπη ρεβάνς στον «μικρό» τελικό του World League, επικρατώντας με 8-7 στα πέναλτι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 September 2010 - 22:30:36 UTC