Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαία η αναμόρφωση της χώρας"
  • [02] Ανοίγει και πάλι ο φάκελος των υποκλοπών
  • [03] "Ο στόχος θα επιτευχθεί"

  • [01] "Αναγκαία η αναμόρφωση της χώρας"

    Είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα ατμομηχανή της ανάπτυξης, ένα αναπτυξιακός πόλος για όλη την επικράτεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης, παρουσία υπουργών.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: τί θα πάρει η Θεσσαλονίκη, τί θα δώσει η Αθήνα, μια μιζέρια γύρω από την νομή κρατικής πίτας, μια διαλυτική συζήτηση, είπε.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι περνάμε δύσκολες στιγμές, καθώς υπάρχει ύφεση, ανεργία, κλείνουν καταστήματα, αλλά, όμως, υπάρχουν και χρονίζοντα προβλήματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της φοροδιαφυγής, που πρέπει να αντιμετωπιστούν μακριά από πελατειακές αντιλήψεις.

    Εκτός από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, είπε ότι είναι ανάγκη η αναμόρφωση της χώρας με συντονισμένη δράση.

    Σε σχέση με την κριτική που ασκείται στο μνημόνιο, παρατήρησε πως αν δεν είχαμε το μνημόνιο δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" μέσω του οποίου μεταφέρονται εξουσίες από την κεντρική διοίκηση στην Περιφέρεια και σημείωσε ότι η εφαρμογή του θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

    Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων καινοτομίας

    Την ικανοποίησή του για την υπογραφή μνημονίου της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ» (ΑΖΚ) με φορείς έρευνας και καινοτομικής επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε, το απόγευμα, με τον πρόεδρο της ΑΖΚ, Ε. Ιακώβου και εκπροσώπους των εννέα φορέων που συνυπέγραψαν το μνημόνιο.

    Το μνημόνιο υπογράφηκε χθες ανάμεσα στην ΑΖΚ, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ, το ΑΤΕΙΘ, το ΕΘΙΑΓΕ, την Τεχνόπολη, τη θερμοκοιτίδα i4G, τη θερμοκοιτίδα Thermi και την Εταιρεία Διαχείρισης Τεχνολογικού Πάρκου και χαρακτηρίστηκε ως «νέα αφετηρία στην προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να καταστεί κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

    Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τους Μ. Μπόλαρη και Γ. Μπουτάρη

    Με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη συναντήθηκε, το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκαν η πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι προτάσεις των δύο υποψηφίων για τον Δήμο και την Περιφέρεια, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπόλαρης, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη διαφορά ως προς την αντίληψη για την επίσκεψη του στη ΔΕΘ: Στο παρελθόν οι πρωθυπουργοί έδιναν υποσχέσεις από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ ο κ. Παπανδρέου θέλει με την παρουσία του να αναδείξει τις προτεραιότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Β. Ελλάδας και τι μπορεί να δώσει η περιοχή στην ανάπτυξη της χώρας.

    Για τον εαυτό του, ο κ. Μπόλαρης είπε ότι αυτές τις μέρες ασχολείται περισσότερο με οργανωτικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας και αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, λέγοντας πως τα σχόλια τα κάνει ο λαός, ο οποίος θα ψηφίσει.

    Ο δε Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά του για τη θετική απήχηση που έχει στον κόσμο η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μπουτάρη και την παράταξη του να κρατήσουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους.

    Τόνισε ακόμα πως με τον πρωθυπουργό συζήτησαν ιδέες για την οικονομική αναγέννηση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

  • ** Αύριο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΘ, νωρίς το μεσημέρι.

    Σύσταση Γενικής Γραμματείας

    Γενική Γραμματεία για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού θα συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

    Γενική γραμματέας θα οριστεί η έως τώρα Διεύθυντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    Στο μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη φορά η ομάδα σχεδιασμού της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Γ. Ραγκούση, στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και η κα Ρ. Βάρτζελη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη ΔΕΘ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ανοίγει και πάλι ο φάκελος των υποκλοπών

    Εντολή για την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών κ. Γιάννης Σακελάκος. Ο κ. Σακελάκος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από εισαγγελέα εφετών για την μεγάλη υπόθεση των παρακολουθήσεων τηλεφώνων υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών και επιχειρηματιών την περίοδο 2004-2005.

    Ο κ. Σακελάκος ζητά από τον εισαγγελέα που θα διερευνήσει την υπόθεση να εντοπίσει εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κατασκοπείας (κακούργημα), καθώς και να εντοπίσει τους δράστες της εγκληματικής ενέργειας. Η υπόθεση που είχε κοινοποιηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, είχε προκαλέσει εκτεταμένη εισαγγελική έρευνα, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου (πλημμέλημα) και τελικώς είχε τεθεί στο αρχείο καθώς δεν είχε καταστεί εφικτό να εντοπιστούν οι δράστες του αδικήματος.

    Η υπόθεση ανασύρεται από το αρχείο μετά και από επιστολή προς την εισαγγελία εφετών του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Ο στόχος θα επιτευχθεί"

    Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας το 2010 και ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και να πείσει τους επενδυτές ότι τα ομόλογά της αποτελούν ευκαιρία και όχι κάτι που πρέπει να φοβούνται, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

    Ο Υπουργός έδωσε τη συνέντευξη πριν από τη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη για να τους ενημερώσει για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η υστέρηση που υπήρξε στα έσοδα φέτος αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη μείωση στις δημόσιες δαπάνες, είπε ο Υπουργός, ενώ προσέθεσε ότι η είσπραξη των εσόδων θα βελτιωθεί έως το τέλος του έτους.

    Για τον Προϋπολογισμό του 2011 θα χρειαστούν λιγότερα μέτρα, καθώς κάποια από τα μέτρα που λήφθηκαν φέτος θα έχουν επίδραση και τον επόμενο χρόνο, συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει μέτρα που θα αποτελέσουν πρόσθετο βάρος για την ανάπτυξη, όπως η αύξηση του ΦΠΑ για μία σειρά αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

    Αν βρούμε και συμφωνήσουμε με την Τρόικα καλά εναλλακτικά μέτρα, θα προχωρήσουμε με αυτά, είπε, σημειώνοντας ότι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος δεν αλλάζει. Η επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει αισθητή στο τρίτο τρίμηνο, ανέφερε ο Υπουργός, αποκλείοντας για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

    Η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου αυτό το μήνα, ενώ ο Υπουργός είπε ότι είναι πιθανό να αφορά τρίμηνη και εξάμηνη διάρκεια και όχι ετήσια. Όσον αφορά την ύφεση της οικονομίας, ο Υπουργός είπε ότι η μείωση του ΑΕΠ φέτος μπορεί να είναι μικρότερη από το 4%.

    Πλαίσιο για την εξυγίανση των οικονομικών των δημοσίων επιχειρήσεων

    Το πλαίσιο της πολιτικής για τις δημόσιες επιχειρήσεις που έχει στόχο την εξυγίανση των οικονομικών τους ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ επίσης ζητείται η κατάρτιση και αποστολή των σχεδίων οικονομικών προϋπολογισμών του έτους 2011, καθώς και των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων 2011 - 2013 των Δ.Ε.Κ.Ο.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, όλες οι Δημόσιες Επιχειρήσεις θα πρέπει να καταρτίσουν και να στείλουν στη Διεύθυνση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών τα εξής:

    -Έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2010, τα οικονομικά τους στοιχεία. Δηλαδή, ο οικονομικός απολογισμός και οι οικονομικές καταστάσεις του 2009, η έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και η έκθεση ή το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή, ο οικονομικός απολογισμός του πρώτου εξαμήνου του 2010, η πιθανή εκτέλεση του οικονομικού προϋπολογισμού του 2010, το σχέδιο του οικονομικού προϋπολογισμού του 2011 καθώς και η εισηγητική έκθεση τεκμηρίωσής του.

    -Έως τις 30 Νοεμβρίου 2010, τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια 2011-1013. Δηλαδή, οι στρατηγικοί - επιχειρησιακοί στόχοι δράσεων 2011-2013, η ποσοτικοποίηση δράσεων, η παρουσίαση πηγών χρηματοδότησης και χρονική κατανομή τους, το επιχειρησιακό σχέδιο - αποτελέσματα χρήσης 2011-2013, τους ισολογισμούς 2011-2013, τις πηγές και τις χρήσεις πόρων 2011-2013, τα στοιχεία απασχόλησης προσωπικού.

    Λύση μισθωμάτων

    Η λύση μισθώσεων των ακινήτων, στα οποία στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν καταργηθεί, ζητείται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Στο πλαίσιο της ορθολογικοποίησης και της μέγιστης αποδοτικότητας των δαπανών του δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και ζητά από τις δημόσιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, υποβάλλοντας προς τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες αίτημα για τη λύση των μισθώσεων των ακινήτων, στα οποία στεγάζονταν υπηρεσίες τους, που έχουν καταργηθεί και δεν λειτουργούν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 September 2010 - 18:30:47 UTC