Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το δίλημμα είναι αν αλλάζουμε ή όχι τη χώρα"
  • [02] "Εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τον ΦΠΑ"
  • [03] Νέο ν/σ για τις Ενοπλες Δυνάμεις
  • [04] "Να καταργήσει η Τουρκία το casus belli"
  • [05] Συμπληρώνεται το παζλ

  • [01] "Το δίλημμα είναι αν αλλάζουμε ή όχι τη χώρα"

    "Θεωρώ ότι το δίλημμα, το οποίο είναι πολιτικό - και οι άλλοι το θέτουν, αλλά το θέτουν με μια άλλη λογική- είναι, αν πάμε μπροστά, αν αλλάζουμε τη χώρα, ή δεν αλλάζουμε τη χώρα", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    "Είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της Τρόικας. Αυτό δεν θα είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως χωρίς ουσία. Γιατί σκοπός του είναι να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα, τα πραγματικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και για τα οποία ευθύνονται ιδιαίτερα αυτοί που μας έφεραν στην κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε δε ότι οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση δεν αφορούν απλώς ένα κατάλογο ονομάτων, αλλά μια νέα αρχή, τόσο για την Αυτοδιοίκηση, όσο και για την δημιουργία ενός επιτελικού κράτους.

    "Και πρέπει να μιλήσουμε για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    "Στα δήθεν διλήμματα που θέτει η αντιπολίτευση, εμείς έχουμε τα δικά μας διλήμματα, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Αν θα μείνουμε πίσω ή θα πάμε μπροστά. Αν είμαστε με τις λογικές που μας βούλιαξαν ή πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα. Αν είναι πράγματι να φτιάξουμε τις νέες δομές, για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, την ουσιαστική λειτουργία του κράτους, ώστε να είμαστε μια χώρα ανεξάρτητη, χωρίς "δάνειες" δυνάμεις, ή αν απλώς κάνουμε ένα κυνήγι μαγισσών, ως άλλοθι, ώστε να μην κάνουμε τίποτα, να καθόμαστε πολύ ωραία στην αντιπολιτευτική μας μιζέρια ή στην ευκολία του να συντηρούμε απλώς κάποιες δυνάμεις, κάποιους στρατούς, κάποια μικροπρονόμια για τον κομματικό μας χώρο, είτε αυτοί λέγονται αριστεροί, είτε λέγονται δεξιοί", υπογράμμισε ο Γ. Α. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας είναι ιερή για το ΠΑΣΟΚ, που θέλει μια Ελλάδα που να μπορεί να στέκεται στα δικά της πόδια και πρόσθεσε ότι καθώς επικρατούσε η πελατειακή λογική "ήμασταν, ήδη, εξαρτημένοι και ήταν θέμα χρόνου να φθάσουμε εκεί που φθάσαμε".

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρήκε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε το 2009, επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο "έλλειμμά μας ήταν το έλλειμμα αξιοπιστίας" και πρόσθεσε ότι "με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, τις κινήσεις που κάναμε, τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε, σήμερα έχουμε βάλει το θεμέλιο, θα έλεγα, με τα πρώτα, αλλά σημαντικά, βήματα που κάναμε, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και αυτό φαίνεται από την αποδοχή, από την αναγνώριση των δύσκολων προσπαθειών μας".

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι με κάποια από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση "πονέσαμε" και πρόσθεσε ότι αυτά ήταν μέρος του τιμήματος που καταβάλαμε για την χαμένη αξιοπιστία της χώρας, η οποία δεν θα μπορούσε να χτιστεί αν "βρίσκαμε απλώς τρόπους εξωραϊσμού των πραγμάτων".

    Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, "στη σύμβαση με τον μηχανισμό στήριξης", όπως είπε, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν η κυβέρνηση είχε χρόνο, κάποια μέτρα, όπως οι μειώσεις συντάξεων θα μπορούσε να τα αποφύγει.

    "Αλλά ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οπωσδήποτε οι μειώσεις των συντάξεων δεν είναι μέσα στις ιδεολογικές μας πεποιθήσεις. Βεβαίως, ήταν απαραίτητες, αναγκαίες. Αυτοί, όμως, πρέπει να είναι και οι πρώτοι που θα βοηθηθούν με την ανάκαμψη" πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έλαβε το μεγαλύτερο "πακέτο" που έχει πάρει ως τώρα χώρα με 110 δισ. Ευρώ, έναντι 30 δισ. Ευρώ της Βραζιλίας π.χ. και επανέλαβε ότι η "ανάσα" που δίνει αυτή η στήριξη επιτρέπει την πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών, ενώ υπογράμμισε ότι "αυτό είναι το δίλημμα, να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές. Να φτιάξουμε την οικονομία, να φτιάξουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε μια χώρα διαφορετική".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει το θέμα της χρεοκοπίας, ο δημόσιος πλούτος θα ήταν βορά στις ορέξεις κερδοσκόπων και πιστωτών, οι συνταξιούχοι θα ήταν στο έλεος του Θεού, το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα υπήρχε, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, ενώ τα βασικά προϊόντα θα ήταν στα χέρια της μαύρης αγοράς.

    "Σήμερα,δεν θα μιλούσαμε για ανεργία, αλλά για μεγάλη, μαζική φτώχεια", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο 2011 ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι "δύσκολη χρονιά, στην οποία μπορούν να γίνουν όλες οι αλλαγές και κινήσεις που θα θωρακίσουν τον Έλληνα πολίτη και θα δώσουν προοπτική στην οικονομία".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο "Καλλικράτης" έχει να παίξει τεράστιο ρόλο στην Οικονομία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα αναπτυξιακό όχημα, που δημιουργεί ένα τελείως διαφορετικό κράτος με κανόνες, ευνομία, δυνατότητες ανάπτυξης και σωστές υπηρεσίες.

    Ανέφερε δε ως βασικούς σταθμούς των επόμενων μηνών, τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τη ΔΕΘ, την επέτειο των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ενώ απαριθμώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ανέφερε εκείνες των εσόδων, λέγοντας ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν.

    Ξέρουμε ότι τα βάρη φέτος είναι περισσότερα από κάθε άλλο χρόνο, διότι έχουμε και ύφεση και περισσότερους φόρους, όμως, δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Και ο φόρος, γι' αυτή την κυβέρνηση, δεν είναι χαράτσι, είναι αλληλεγγύη, γιατί οι φόροι με αυτή την κυβέρνηση, σημαίνουν ότι αυτά τα λεφτά θα πάνε εκεί όπου πρέπει. Θα πάνε για να στηρίξουν περισσότερο εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που το έχουν ανάγκη, όπως βεβαίως και μια αναπτυξιακή διαδικασία, που την έχει ανάγκη όλη η χώρα και ιδιαίτερα η νέα γενιά, οι άνεργοι κλπ", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση, που συνδέεται με τον "Καλλικράτη" και τόνισε ότι με τις υποψηφιότητες πρέπει να αναδειχθεί το καλύτερο δυναμικό που μπορεί να σηκώσει το βάρος των νέων ευθυνών που περνούν στην Αυτοδιοίκηση.

    Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς

    Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός. Ο κ.Γ.Παπανδρέου συναντάται με τους Προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ΕΕΤ). (Μέγαρο Μαξίμου).

    Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές της Β' Σύνθεσης του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής.

    Αύριο η έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Α. Παπανδρέου, αύριο το απόγευμα, και υπό την προεδρία του ξεκινούν οι τριήμερες εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου και της Πανελλήνιας Σύσκεψης Στελεχών, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (γήπεδο Ταε Κβο Ντο). Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή με την έγκριση του πολιτικού πλαισίου και των υποψηφιοτήτων για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Ειδικότερα, την Παρασκευή πριν την ομιλία του πρωθυπουργού θα προηγηθεί εισαγωγική παρέμβαση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Σωκράτη Ξυνίδη.

    Το πρωί της Κυριακής και πριν την έγκριση των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές καθώς επίσης και του πολιτικού πλαισίου του κυβερνώντος κόμματος, θα υπάρξει εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου από τον κ. Ξυνίδη και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων, η οποία θα συνοδευτεί από την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Θανάση Τσούρα.

    Στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τα μέλη του Σώματος και θα ακολουθήσει η σύνοψη των αποτελεσμάτων από το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου.

    Το Σάββατο, θα λειτουργήσουν πέντε θεματικά Εργαστήρια με τίτλο: "Παιδεία και Μεταρρυθμίσεις", "Κοινωνικό Δίχτυ Προστασίας", "Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αναβάθμιση του ΕΣΥ", "Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση/ Συμμετοχή στην Αλλαγή", το καθένα από τα οποία θα συντονίζει ο καθ' ύλην αρμόδιος Γραμματέας Τομέα του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, σκοπός των εργαστηρίων είναι "να αποτελέσουν βήμα έκφρασης και συμμετοχής του Κινήματος στη διαμόρφωση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και των πολιτικών που επεξεργάζεται, με στόχο την ανάδειξη πρακτικών λύσεων και καινοτόμων ιδεών που θα αξιοποιηθούν άμεσα στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου".

    Μετά το τέλος των συνεδριάσεων θα πραγματοποιηθεί σύνοψη και ενοποίηση των αποτελεσμάτων λειτουργίας των εργαστηρίων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τον ΦΠΑ"

    Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια, ώστε να προστατεύεται το εισόδημα του πολίτη και ώστε να μην υπάρχει μαζική μετάταξη προϊόντων από 11%, σε 23% του ΦΠΑ,δηλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι για να μη συμβεί αυτό, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.

    Σημείωσε ότι είναι θετικό το ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, γιατί αυτό "σημαίνει ότι πάμε καλά στους στόχους μας".

    Ερωτηθείς αν το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει ανακοινωμένο τίποτα».

    «Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσεγγίζουμε το ζήτημα της προστασίας του Έλληνα πολίτη στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε και αυτό θα γίνει με τον δέοντα σεβασμό και στα οικονομικά της χώρας μας και στο εισόδημα του έλληνα πολίτη», δήλωσε, εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ανέφερε δε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να θωρακιστεί και τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα.

    Σε αυτό το σημείο, επεσήμανε ότι και στελέχη της ΝΔ δήλωσαν ότι σωστά ψηφίστηκε το μνημόνιο, τονίζοντας ότι ακόμα και η ΝΔ άρχισε να ομολογεί ότι η πολιτική αυτή - την οποία προκάλεσε η ίδια - είναι απαραίτητη.

    Υπογράμμισε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και στο πετρέλαιο.

    Επανέλαβε ότι οι ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν θα έχουν καμία σχέση με τις εξαγγελίες του παρελθόντος, «οι περισσότερες από τις οποίες έμεναν «κενό γράμμα»».

    Σχέδια για εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο

    Την εξομοίωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται τα σενάρια για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και ως επί το πλείστον για το σκέλος των εσόδων.

    Σύμφωνα με το μνημόνιο, το επόμενο έτος θα πρέπει να γίνει η μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%. Αυτό, όμως, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, εμπεριέχει σημαντικό πολιτικό κόστος και για τον συγκεκριμένο λόγο αναζητούνται άλλες λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

    Μια από αυτές αφορά στην κατάργηση της έκπτωσης στον Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην εξίσωση της τιμής του με το πετρέλαιο κίνησης. Εάν συμβεί αυτό, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται με την ίδια τιμή σε όλους τους καταναλωτές και στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου θα επιστρέφουν ένα ποσό σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. ύψος εισοδήματος, οικογενειακή κατάσταση, τόπος διαμονής).

    Το δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο στην περίπτωση υλοποίησης της συγκεκριμένης σκέψης μπορεί να ανέλθει και σε 1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, για το 2010 το Δημόσιο αναμένεται κανονικά να επιστρέψει περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη διαφορά του ΕΦΚ μεταξύ των δύο τύπων πετρελαίου, ποσό που μπορεί να περιορισθεί σε 500 εκατ. ευρώ, όσα προκύπτουν με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Πάντως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία, το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι εξίσου υψηλό, εάν ο χειμώνας είναι βαρύς και πληγούν (λόγω της κατάργησης της έκπτωσης) τα μεσαία στρώματα.

    Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχουν αποκλείσει, λόγω επίσης πολιτικού κόστους, τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Αντίθετα, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, εάν θα δώσουν επιπλέον κίνητρα για συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και εάν θα προχωρήσουν σε νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων- παρά το γεγονός ότι για την τελευταία έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα.

    Εν τω μεταξύ, την έκδοση "ομολόγων της διασποράς" εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να επανέλθει σταδιακά στις αγορές από τις αρχές του 2011 και, παράλληλα, να αξιοποιήσει κεφάλαια ομογενών. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, θα πρόκειται για τίτλους του Δημοσίου που θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ομογενείς ανά την υφήλιο και κυρίως σε αγορές όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη μάζα των Ελλήνων (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανία, ή Αυστραλία). Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η όλη διαδικασία μελετάται ήδη από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κατά το πρότυπο παρόμοιων εκδόσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής, η οποία έχει και τη θετική γνώμη του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είναι πολλαπλά. Κυρίως, διότι θα προσελκυσθούν οι Έλληνες ομογενείς σε τίτλους με ικανοποιητικές αποδόσεις και το υπουργείο θα επιτύχει με τον τρόπο αυτόν ένα είδος επαναπατρισμού κεφαλαίων.

    Στο μεταξύ, σημαντική αύξηση 10,8% παρουσίασαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο γεγονός που αποδίδεται στο σαφάρι του ΣΔΟΕ στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα στοιχεία αυτά έχει στη διαθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως προκύπτει απο τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στη Σαντορίνη η αύξηση των εσόδων απο ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν 65,96%, στην Κάλυμνο 35,44%, στη Μήλο 37,8%, στη Μύκονο 26,6%, στη Νάξο 42,76%, στην Πάρο 24,6%, στη Τήνο 25% στους Παξούς 51,89% και στη Λευκάδα 47,2%.

    Κατά της εξίσωσης των φόρων η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών και η Ομοσπονδία Πρατηριούχων

    Στο 1,3 ευρώ το λίτρο θα φθάσει το πετρέλαιο θέρμανσης αν υιοθετηθούν οι προτάσεις για εξίσωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, αναφέρει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών. Η ΟΒΕ θεωρεί «απαράδεκτη» μια τέτοια κίνηση καθώς, όπως αναφέρει, «θα συρρικνωθεί παραπέρα το ήδη μειωμένο οικογενειακό εισόδημα, η κατανάλωση θα πέσει, η αγορά θα υποστεί νέα καθίζηση και η ανεργία στον κλάδο θα αυξηθεί».

    Η θέση της ΟΒΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι οι βενζινοπώλες να το προμηθεύονται με το μειωμένο ΕΦΚ και να τον πωλούν επίσης με μειωμένο ΕΦΚ, καθώς και να καταργηθεί η προκαταβολή του ΕΦΚ από τους πρατηριούχους στο σύστημα Ήφαιστος «που δεσμεύει τεράστια ποσά και «στεγνώνει» τα οικονομικά των πρατηρίων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν με συνεχή πίστωση στους πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν μετρητοίς.»

    Από τη μεριά της, η Ομοσπονδία Πρατηριούχων υποστηρίζει ότι η εξίσωση των φόρων, εφόσον υλοποιηθεί, "θα έχει επώδυνες επιπτώσεις στην κοινωνία και θα οδηγήσει, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, σε φαινόμενα που δεν είχαμε δει επί δεκαετίες όπως επίσης ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τα πρατήρια καυσίμων αφού η πλειοψηφία των καταναλωτών θα αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες θέρμανσης με αποτέλεσμα να μειωθούν περαιτέρω οι πωλήσεις ή να αυξηθούν τα «φέσια»".

    Η ΠΟΠΕΚ καλεί την κυβέρνηση «να ακούσει τις προτάσεις των επαγγελματιών του κλάδου και να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων, από τα οποία θα εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο Ταμείο χωρίς να τιμωρούνται οι καταναλωτές».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέο ν/σ για τις Ενοπλες Δυνάμεις

    Το νομοσχέδιο για την «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων - Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατολογίας και συναφείς διατάξεις» παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη.

    Όπως επισημάνθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, πρόκειται για ένα φιλόδοξο και εκτεταμένο νομοσχέδιο, που απευθύνεται στο σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι μέσω των διατάξεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου καθιερώνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, πλήρες σύστημα αξιοκρατίας για την ανέλιξη των στελεχών τους, με γνώμονα τη διαφάνεια και τον επαγγελματισμό, ενώ παράλληλα ενισχύεται το κράτος Δικαίου εντός του στρατεύματος.

    Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο ορθολογικός και ρεαλιστικός τρόπος κατάρτισης μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος, ενώ παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη κοινοβουλευτική διαφάνεια στους εξοπλισμούς και την επικαιροποίηση του ΕΜΠΑΕ.

    «Σκοπός μας είναι να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές σε εξοπλιστικά προγράμματα για την προστασία της εθνικής μας ακεραιότητας», σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε ότι μέσα στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι ο απολογιστικός έλεγχος των εξοπλιστικών προμηθειών που έγιναν την τελευταία 20ετία.

    Επίσης, αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα για το θέμα της νέας Δομής Δυνάμεων, παρατήρησε ότι οι διαδικασίες αυτές είναι πολιτικο-στρατιωτικές, κι θα υλοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά δεδομένα και άλλων Νατοϊκών και ευρωπαϊκών Στρατών, πάντα με κριτήριο τη διαμόρφωση και δημιουργία ενός σύγχρονου και "έξυπνου" στρατού. Σημείωσε δε, ότι επί του θέματος υπάρχουν ήδη πολλές εισηγήσεις από τα επιτελεία.

    Ερωτηθείς για τις προοπτικές αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα στη Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι με το Ισραήλ υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα δυστυχήματα που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και η κυβέρνηση θα είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων.

    Ειδικότερα, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:

    Μετά από την ψήφιση των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναγκαίο να προσαρμοστεί και η σχετική διοικητική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται, με αξιοκρατικά, διαφανή, τυποποιημένα και επαγγελματικά κριτήρια, η υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών (αξιωματικών και υπαξιωματικών) μέχρι τη συμπλήρωση του αναγκαίου χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας αλλά φυσικά και μετά από αυτήν, έως τον ανώτατο δυνατό βαθμό.

    Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει οι τοποθετήσεις και μεταθέσεις των στελεχών να γίνονται έτσι ώστε να παρέχεται με δίκαιο, διαφανή και τυποποιημένο τρόπο, σε όλα τα στελέχη η δυνατότητα συμπλήρωσης των προϋποθέσεων εξαγοράς τουλάχιστον πέντε επιπλέον ετών, ώστε να συμπληρώνεται το σχήμα : 35 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας-40 συντάξιμα χρόνια.

    Επίσης, με το νομοσχέδιο καθορίζονται τα ελάχιστα χρονικά όρια παραμονής σε κάθε βαθμό, ώστε οι αξιωματικοί των παραγωγικών σχολών να συμπληρώνουν στο βαθμό του συνταγματάρχη 35 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

    Παράλληλα:

    -Τυποποιούνται με σαφήνεια οι κατηγορίες αξιωματικών και υπαξιωματικών, αρχής γενομένης από τους αποφοίτους των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    -Ρυθμίζονται οι τρόποι εισόδου στο σώμα των αξιωματικών, καθορίζεται το καθεστώς των Εθελοντών Μακράς Θητείας και των Επαγγελματιών Οπλιτών, ενώ μετατρέπεται το Στρατολογικό Σώμα σε Στρατολογικό Σώμα-Σώμα Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων.

    -Τυποποιούνται τα κριτήρια τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων.

    -Καθορίζονται με σαφή και αναλυτικό τρόπο τα κριτήρια αξιολόγησης των στελεχών, καθώς και η διαδικασία κρίσης για προαγωγή.

    -Εισάγεται ο θεσμός της κρίσης κατ΄απόλυτη εκλογή στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη και συνταγματάρχη, ενώ δημιουργείται μια μορφή «παράλληλης επετηρίδας» για όσους τίθενται εκτός οργανικών θέσεων έως ότου συμπληρώσουν την αναγκαία πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.

    Προβλέπεται, επίσης, πλήρες σύστημα διοικητικών προσφυγών, σύμφωνα με τα πορίσματα της νομολογίας των Διοικητικών Εφετείων και του Συμβουλίου Επικρατείας.

    -Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις για το πειθαρχικό καθεστώς των στελεχών των Ε.Δ. που προσαρμόζονται στα πορίσματα της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    -Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με τις οποίες εισάγεται στις ελληνικές Ε.Δ. το πλήρες σχήμα της κάθετης δομής διοίκησης. Σύμφωνα με το άρθρο 45 του Συντάγματος τη διοίκηση των Ε.Δ. την ασκεί η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού που δρα στο πλαίσιο του νόμου και των σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ.

    Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ασκεί ήδη την πλήρη διοίκηση (διοικητική και επιχειρησιακή). Η διοικητική διοίκηση ασκείται δια των Αρχηγών των τριών κλάδων, στο πλαίσιο των σχετικών οδηγιών και διαταγών του Α/ΓΕΕΘΑ. Οι Αρχηγοί των επιτελείων μετέχουν όμως πλέον και στην επιχειρησιακή διοίκηση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, πάντα υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ.

    -Εκσυγχρονίζεται, με τις αναγκαίες σημειακές τροποποιήσεις, η νομοθεσία περί «στρατολογίας των Ελλήνων», στο πλαίσιο των πορισμάτων της νομολογίας και των υποδείξεων του Συνηγόρου του Πολίτη (π.χ. διάρκεια εναλλακτικής θητείας αντιρρησιών συνείδησης).

    Παράλληλα, οριοθετείται η θέση των ΕΠ.ΟΠ. και εναρμονίζεται με τα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η δραστική μείωση της θητείας των κληρωτών και ο θεσμός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης.

    Τέλος, ρυθμίζονται σειρά από ειδικότερα θέματα (ανάπηροι πολέμου, έφεδροι αξιωματικοί, έφεδροι πολεμιστές κ.ο.κ.), καθώς και ζητήματα σχέσεων με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς τη χρήση στρατιωτικών ακινήτων.

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει τη Δευτέρα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Να καταργήσει η Τουρκία το casus belli"

    «Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ. είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, που προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας και συνιστά μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει απειλή πολέμου είναι απαράδεκτο. Δεν νοείται να υπάρχει απειλή πολέμου από μια υποψήφια προς ένταξη, εναντίον μιας χώρας - μέλους της ΕΕ, με δεδομένο και το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσονται οι διεθνείς σχέσεις στην εποχή μας. Είναι θέμα της Τουρκίας να το καταργήσει'', τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε ερώτημα για τις πρόσφατες, σχετικές με το casus belli, δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει την ευρωτουρκική προσέγγιση και ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων ''με πολύ προσεκτικά βήματα και χωρίς να θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα'', τονίζοντας, επίσης, ότι ''δεν νοείται εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την κατάργηση των παραβιάσεων του Διεθνούς Δίκαιου''.

    Για δε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν τα κριτήρια και οι υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας, δήλωσε ο κ.Δελαβέκουρας.

    Επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι επιθυμούν την εμβάθυνση και βελτίωση των διμερών σχέσεων, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η καταγγελία του γεγονότος της ύπαρξης του casus belli, που είναι αντίθετο στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, έχει γίνει με συστηματικό τρόπο από όλους του εκπροσώπους του ελληνικού κράτους και έχει καταγραφεί στα έγγραφα των Διεθνών Οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα. ''Το ότι συνεχίζει να υπάρχει απειλή πολέμου είναι απαράδεκτο. Έχει καταγραφεί παντού και πρέπει η Τουρκία να εξηγήσει διεθνώς πώς είναι δυνατόν σήμερα, το 2010, να διατηρεί το casus belli'', σημείωσε.

    Ο Γρ. Δελαβέκουρας αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας με τον Τούρκο Υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προχθές, στο περιθώριο της κοινής παρουσίας τους στον αγώνα των εθνικών ομάδων μπάσκετ των δύο χωρών.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα της πραγματοποίησης μονήμερων εκδρομών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, για τους πολίτες όλων των χωρών και - όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας - για το θέμα αυτό οι ελληνικές αρχές είναι σε επαφή με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει, στο εγγύς μέλλον, πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. ''Είναι σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό, έχει δε εφαρμοσθεί και στο παρελθόν με πολύ καλά αποτελέσματα'', τόνισε.

    Οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου συζήτησαν ακόμα για την πρόοδο των εργασιών στα θέματα του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας των δύο χωρών, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, το Κυπριακό, άλλα περιφερειακά θέματα, το ενδεχόμενο νέας συνάντησής τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τον προγραμματισμό της ανταποδοτικής επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, πιθανώς στις αρχές Νοεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Συμπληρώνεται το παζλ

    Τις αμέσως επόμενες μέρες θα συμπληρωθεί το "παζλ" με τις υποψηφιότητες που θα στηρίξουν τα πολιτικά κόμματα, στις 13 περιφέρειες της χώρας, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τις υπάρχουσες πληροφορίες και ενόψει των σχετικών ανακοινώσεων που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, στο Εθνικό του Συμβούλιο, ο χάρτης των υποψηφιοτήτων στις περιφέρειες της χώρας διαμορφώνεται ως εξής:

    Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη:

    Ως ανεξάρτητος, αλλά με τη στήριξη της ΝΔ, κατεβαίνει ο Γιώργος Παυλίδης, ενώ στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα του Παναγιώτη Σγουρίδη, του Άρη Γιαννακίδη και του Μιχάλη Τιμοσίδη. Από το ΚΚΕ ανακοινώθηκε, ήδη, η υποψηφιότητα του Χρήστου Τρέλλη.

    Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:

    Η ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Γιώργου Δακή, το δε ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη επιλέξει ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται τον τελευταίο καιρό: Δηλαδή ανάμεσα στον Αλέκο Αθανασιάδη, τον Πάρη Κουκουλόπουλο, τον Ρούλη Κοκελίδη, τον Νίκο Σαμαρά, τον Γιάννη Στρατάκη και τον Λευτέρη Τζιόλα. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του Αντώνη Τσάκωνα.

    Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

    Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ στηρίζουν την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το κλίμα και συνεχίζουν να ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Μαγκριώτη, του Γιώργου Φλωρίδη, του Χάρη Καστανίδη, του Μάρκου Μπόλαρη, του Νίκου Γιαννόπουλου και του Βασίλη Γερανίδη.

    Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Θεοδόση Κωνσταντινίδη. Η Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Ασημίνας Ξηροτύρη.

    Στην Αττική:

    Το ΠΑΣΟΚ κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του με πολλά ονόματα να ακούγονται, ονόματα είτε αυτοδιοικητικών στελεχών, όπως οι Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Μίχας, είτε σημερινών υπουργών, όπως αυτό της κας Τίνας Μπιρμπίλη κ.α.

    Η ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του γιατρού Βασίλη Κικίλια, οι Οικολόγοι Πράσινοι του ακτιβιστή Κώστα Διάκου, ενώ ο ΛΑΟΣ πιθανότατα θα ανακοινώσει τον Μάκη Βορίδη.

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει το βουλευτή του Θανάση Παφίλη, η Δημοκρατική Αριστερά κατεβάζει τον Γρηγόρη Ψαριανό και ως ανεξάρτητοι, αν δεν πάρουν το χρίσμα από κομματικό μηχανισμό, ακούγεται ότι θα κατέβουν ο Γιάννης Δημαράς και ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:

    Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Λέσβου Παύλου Βογιατζή. Το ΠΑΣΟΚ εξετάζει πολλές εναλλακτικές λύσεις, ακούγονται δε κατά καιρούς τα ονόματα της Ελπίδας Τσουρή, του Νάσου Γιακαλή, του Δημήτρη Καπετανά, του Αντώνη Κοτσακά, αλλά και του Δημήτρη Χαλκιώτη. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή Στρατή Κόρακα.

    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

    Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, η υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη ακούγεται ως η πλέον ισχυρή για το ΠΑΣΟΚ, ενώ στη ΝΔ ακούγεται το όνομα του Μπάμπη Κόκκινου, πρώην Περιφερειάρχη.

    Το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα της Λίλας Καφαντάρη και οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζουν τον Νίκο Χρυσόγελο.

    Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα του υφυπουργού Απόστολου Κατσιφάρα, του νυν νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλουκαι του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου.

    Στη ΝΔ ακούγονται οι Σπύρος Λιβανός και Νίκος Νικολόπουλος.

    Το ΚΚΕ κατεβάζει τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

    Στην Περιφέρεια Ηπείρου

    Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του Αλέκου Καχριμάνη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ πιθανολογείται η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Αργύρη. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τον Κώστα Κωτσαντή.

    Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

    Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού, στο δε ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τα ονόματα που θεωρούνται υποψήφια για το χρίσμα είναι του Απόστολου Παπατόλια, νυν νομάρχη, του νυν περιφερειάρχη Πελοποννήου Φώτη Χατζιμιχάλη, του Βασίλη Έξαρχου και του Έκτορα Νασιώκα.

    Το ΚΚΕ στηρίζει τον συνδικαλιστη Βαγγέλη Μπούτα, ο ΛΑΟΣ έχει να επιλέξει ανάμεσα στους Αστέριο Ροντούλη, Παύλο Μαρκάκη και Κώστα Καρδαρά.

    Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

    Στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα της Άντζελας Γκερέκου και του Παναγιώτη Σκληρού. Η ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Σπύρου Σπύρου και το ΚΚΕ την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Γουλή.

    Στην Περιφέρεια Κρήτης

    Στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα του υφυπουργού Σταύρου Αρναουτάκη και της νυν νομάρχου Βαγγελιώς Σχοιναράκη. Η ΝΔ έδωσε το χρίσμα στνο Γιάννη Πλακιωτάκη και το ΚΚΕ στον Στέλιο Ορφανό. Ως ανεξάρτητος με τη συνδρομή της Δημοκρατικής Αριστεράς θα κατέβει ο Αντώνης Ανηψιτάκης. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο διαγραφείς από τη ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

    Η ΝΔ έδωσε το χρίσμα στο νομάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν και εφόσον θα στηρίξει τον ανεξάρτητο (πρώην βουλευτή της ΝΔ) Πέτρο Τατούλη, ή αν θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο. Το ΚΚΕ ανακοινωσε την υποψηφιότητα του Νίκου Γόντικα. Τον κ. Τατούλη στηρίζει ο ΛΑΟΣ.

    Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

    Στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή, του νυν νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, αλλά και της Κατερίνας Περλεπέ - Σηφουνάκη.

    Στη ΝΔ το πεδίο ξεκαθάρισε και υποψήφιος θα είναι ο Θανάσης Χειμάρας, το δε ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Γιώργου Μαρίνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 September 2010 - 14:30:39 UTC