Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλα για το κάπνισμα

  • [01] Όλα για το κάπνισμα

    Στην προλήψη και τη μείωση του καπνίσματος κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια, στοχεύει κυρίως η απαγόρευση του καπνίσματος, που ξεκίνησε σήμερα στην Ελλάδα. Οι πρώτες αντιδράσεις, πάντως, σε έναν κόσμο, όπου πρέπει όλοι μαζί να ζήσουν ... αγαπημένοι, ήταν, αν μη τι άλλο, ευρηματικές... «Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, υπάρχουν αντιπαθητικοί αντικαπνιστές», είναι το έσχατο δημοφιλές ανέκδοτο, που λανσάρισαν οι θεριακλήδες και κατά πώς φαίνεται είναι μόνον η αρχή.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Α. Δημόπουλος, ο οποίος συντόνισε σχετική συζήτηση με τίτλο «Σβήνουμε το τσιγάρο, κερδίζουμε τη ζωή», στο Ζάππειο, αποσαφήνισε συγκεκριμένα σημεία του νόμου, που προκάλεσαν σύγχυση.

    Οι διευκρινίσεις του γγ Δημόσιας Υγείας συμπυκνώνονται στις εξής οκτώ ερωτήσεις:

    1. Πώς θα πιστοποιείται μία παράβαση; Πρέπει ο ελεγκτής να τη δει ο ίδιος ή μπορεί κάποιος τρίτος να την καταγγείλει;

    Στον τηλεφωνικό αριθμό 1142 μπορεί κάποιος να δίνει πληροφορίες για χώρους, ή άτομα, που κατ' επανάληψη παραβαίνουν το νέο αντικαπνιστικό νόμο. Οι έλεγχοι είναι δύο ειδών. Κάποιοι θα γίνονται με στόχο να εντοπίσουν παραβάτες, οι οποίοι θα κληθούν επιτόπου από τους ελεγκτές να σβήσουν το τσιγάρο τους και να παραλάβουν την κλήση. Κάποιοι άλλοι θα γίνονται ύστερα από καταγγελίες, σε ανύποπτο χρόνο. Δεν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα που βασίζονται μόνον σε προφορικές καταγγελίες. Οι ελεγκτές θα πρέπει να διαπιστώνουν με τα μάτια τους την παράβαση.

    2. Ποιος χώρος είναι εξωτερικός, σύμφωνα με τον νέο νόμο, και συνεπώς επιτρέπεται σ΄αυτόν το κάπνισμα;

    Εξωτερικός χώρος είναι αυτός, που έχει τουλάχιστον δύο πλευρές του ανοιχτές. Δεν είναι π.χ εξωτερικός χώρος ένα μπαρ με τέσσερις πλευρές κλειστές, παρότι δεν έχει σκεπή. Τα καπνιστήρια κάθε μορφής καταργούνται εάν βρίσκονται στο εσωτερικό του κτηρίου. Τα μπαλκόνια και οι ταράτσες δεν θεωρούνται εξωτερικοί χώροι, άρα το κάπνισμα απαγορεύεται και σ' αυτά. Κάποιος μπορεί να καπνίζει μόνον έξω από το κτήριο. Παρά τις εντολές αυτές, οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου θα παρακολουθήσουν τους επόμενους μήνες τις συμπεριφορές των καπνιστών, θα λάβουν υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας και ίσως αναθεωρήσουν με στόχο βελτιώσεις του νόμου.

    3. Με ποιον τρόπο θα εισπράττονται τα πρόστιμα και πού θα πηγαίνουν τα χρήματα αυτά;

    Τα πρόστιμα θα καταγράφονται, όπως συμβαίνει και με άλλες παραβάσεις, και οι παραβάτες θα καλούνται να τα πληρώσουν στις κατά τόπους υπηρεσίες. Αν η εξόφληση γίνεται στις δύο πρώτες εβδομάδες, το πρόστιμο θα είναι μειωμένο κατά 50%. Τα χρήματα αυτά, σε ποσοστό άνω του 80%, θα επιστρέφονται στους ελεκτικούς μηχανισμούς και θα αξιοποιούνται για να καλυφθούν ανάγκες, όπως οι αμοιβές για υπερωρίες και νυχτερινά.

    4. Πώς θα γνωρίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ποιοι «υποτροπιάζουν»;

    Δημιουργείται στο υπουργείο Υγείας ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τους παραβάτες, η οποία θα επεκταθεί και στις έδρες των ελεγκτικών μηχανισμών (π.χ. γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών). Με τον τρόπο αυτόν οι ελεγκτές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν σε ποιους παραβάτες έχουν γίνει συστάσεις, ή έχουν επιβληθεί πρόστιμα κατά το παρελθόν.

    5. Με τι κριτήρια θα επιβάλλονται τα πρόστιμα στους καπνιστές;

    Ένας καπνιστής, που καπνίζει στο γραφείο του, θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ, αλλά κάποιος που ανάβει τσιγάρο σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, π.χ. σε ένα νοσοκομείο, θα πληρώνει 100 ευρώ. Τα ανώτατα πρόστιμα αφορούν ομάδες επαγγελματιών, όπως οι οδηγοί, οι οποίοι επιτρέπουν τη χρήση καπνού σε μέσα μεταφοράς, για τα οποία φέρουν την ευθύνη. Αν ο καπνιστής δεν συνεργαστεί με τους ελεγκτές, αρνηθεί να σβήσει το τσιγάρο, τους εξυβρίσει ή δεν δεχθεί να παραλάβει την κλήση, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με αυτόφωρο».

    6. Σε έναν χώρο θα τιμωρείται μόνον ο καπνιστής, ή και ο υπεύθυνος διαχείρισης του χώρου;

    Φυσικά, εκτός από τον καπνιστή θα τιμωρείται και ο υπεύθυνος του χώρου, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου, διευθυντής τραπεζικού υποκαταστήματος, διοικητής νοσοκομείου κ.α. Μάλιστα, τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές θα είναι μεγάλα και θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.

    7. Αν σε έναν χώρο παρατηρούνται συνεχείς υποτροπές, τα πρόστιμα θα αυξάνονται;

    Το πρόστιμο διπλασιάζεται ανά υποτροπή, τόσο όσον αφορά τον καπνιστή, όσο και τον υπεύθυνο του χώρου, όπου καταγγράφεται η παράβαση. Για έναν ιδιοκτήτη καφετέριας, την πρώτη φορά το πρόστιμο θα είναι 500 ευρώ, τη δεύτερη 1.000, την τρίτη 3.000 ευρώ.

    8. Πότε και ποια καταστήματα θα σφραγίζονται;

    Ο Σεπτέμβριος θα λειτουργήσει ως περίοδος χάριτος για όλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι παραβάσεις δεν θα καταγράφονται. Μετά την 4η υποτροπή το κατάστημα θα κλείνει για 10 ημέρες και μετά την 5η οριστικά. Σε πρώτη φάση εξαιρούνται ως την 31η Μαϊου 2011 τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ..

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 September 2010 - 10:30:26 UTC