Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιχτοί για την πανσέληνο οι αρχαιολογικοί χώροι
  • [02] Φωτιά στην Χαλκιδική

  • [01] Ανοιχτοί για την πανσέληνο οι αρχαιολογικοί χώροι

    Περισσότεροι από 90 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να υποδεχθούν το αυριανό ολόγιομο φεγγάρι, το τελευταίο του φετινού καλοκαιριού. Μεταξύ των χώρων που θα είναι ανοιχτοί για το κοινό είναι και το νέο μουσείο της Ακρόπολης, η Ακρόπολη, το Σούνιο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Η Πανελλήνια Ένωση Αρχαιοφυλάκων αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στην πραγματοποίηση της νυχτερινής αυγουστιάτικης εκδήλωσης, με την παράκληση το χρηματικό ποσό που θα δίνονταν για την πληρωμή υπερωριών των αρχαιοφυλάκων να κατατεθεί άμεσα στο "Χαμόγελο του παιδιού".

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Μαυρικόπουλος χαρακτήρισε πενιχρή την αμοιβή που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Αρχαιοφυλάκων κάνει λόγο για προχειρότητες από την πλευρά της κυβέρνησης την οποία καλεί σε διάλογο με τους εργαζόμενους, ώστε να θεσμοθετηθεί σε νέα βάση ο τρόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης.

    [02] Φωτιά στην Χαλκιδική

    Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 8 μ.μ. της Δευτέρας στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, σε δασική περιοχή ανάμεσα στις κατασκηνώσεις «Σκούρα» και το ξενοδοχείο «Αριστοτέλειον».

    Στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν 6 πυροσβεστικά οχήματα με 14 πυροσβέστες, καθώς και πεζοπόρο τμήμα με 10 άνδρες.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πολυγύρου, η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, ενώ -μέχρι στιγμής- δεν κινδυνεύουν οι κατασκηνώσεις «Σκούρα», αλλά ούτε και το ξενοδοχείο «Αριστοτέλειον».

    Σε ύφεση είναι η φωτιά στην Κάρυστο,ενώ οι φλόγες έχουν περιοριστεί σε μία χαράδρα,στην περιοχή Αετός. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει και έτσι με το πρώτο φως της ημέρας στις επιχειρήσεις μετείχαν τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη Καναντέρ.

    Στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή 75 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 51 άτομα πεζοπόρων τμήματων και 10 υδροφόρες του Δήμου. Από τη φωτιά κάηκαν 8 σπίτια, εκ των οποίων τα 4 κατοικίσιμα, ενώ οι τοπικές αρχές αφήνουν υπόνοιες για εμπρησμό.

    Άλλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στην Κεφαλονιά, στην περιοχή Ζόλα του Αργοστολίου, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

    Εξάλλου, «οικολογικό έγκλημα» χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι την ολοκληρωτική καταστροφή του πανέμορφου Φοινικοδάσους στην Πρέβελη του Ρεθύμνου, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα και κατάφεραν να τη σβήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ,χθες, αργά το απόγευμα.

    βΣύμμαχοςβ στις φλόγες που είχαν ζώσει το απείρου κάλλους δάσος από φοίνικες, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Κρήτη, ήταν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο πυρόσβεσης.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 83 δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία, πάντως, είναι και σήμερα σε κλοιό κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, καθώς διατηρείται ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνει υψηλή κατηγορία κινδύνου (4) για 18 νομούς απ΄άκρου σ΄άκρον της χώρας, για τους οποίους, εξάλλου, έχουν εκδοθεί και δελτία απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γραμματείας, σε ζώνη υψηλής προστασίας βρίσκονται οι περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων και Έβρου.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων, που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

    Ολοκληρωτική καταστροφή στο Φοινικοδάσος

    Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στο Φοινικόδασος της Πρέβελη στο νομό Ρεθύμνου, από την φωτιά που ξεκίνησε νωρίς το πρωϊ της Κυριακής. Στην ίδια περιοχή έχουν καεί 4.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 1000 στρέμματα δασικής. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει υποστεί από φωτιά ο νομός Ρεθύμνου δεδομένης της τεράστιας αξίας που έχει για τον τόπο το φοινικόδασος.

    Στο δεύτερο μέτωπο φωτιάς, στα Ακούμια, 160 στρέμματα χορτολιβαδικής και αγροτικής έκτασης κατέκαψε η πυρκαγιά η οποία από το απόγευμα βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο παρά την ένταση του ανέμου.

    Η φωτιά στο Ροδάκινο, η οποία ενώ τα ξημερώματα είχε τεθεί υπό έλεγχο, αναζωπυρώθηκε το πρωί από τους ισχυρούς ανέμους και έχει κάψει ήδη 400 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 300 στρέμματα χορτολιβαδικής και 50 στρέμματα δάσους ενώ απείλησε και το χωριό. Το απόγευμα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

    Στα μέτωπα βρίσκονται 20 οχήματα της πυροσβεστικής με 50 πυροσβέστες και 24 άτομα πεζοπόρα τμήματα πυρόσβεσης.

    Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν, μετά από εντολή του συντονιστικού της Πυροσβεστικής, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όχι μόνο του νομού Ρεθύμνης, αλλά όλης της Κρήτης καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των κατά τόπους πυρκαγιών αλλά και εκδηλώσεις νέων παραμένει πολύ υψηλός.

    Υπό έλεγχο τέθηκε από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας που ξέσπασε και πάλι αργά χθες το βράδυ.

    Επίσης, σβήστηκε άλλη μια πυρκαγιά στην περιοχή Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, που είχε ξεσπάσει από άγνωστη αιτία.

    Διάψευση για τον νεκρό

    Από παθολογικά αίτια (έμφραγμα) έχασε τη ζωή του 55χρονος άνδρας, ο θάνατος του οποίου αποδόθηκε αρχικά στον καπνό και τις αναθυμιάσεις από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει σε αγροτική τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό Ροδάκινο στην Κρήτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 August 2010 - 18:30:35 UTC