Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Κράτος και πολιτική στην υπηρεσία του πολίτη»
  • [02] Αντιπαράθεση για την Οικονομία
  • [03] Φθηνότερα τα φοιτητικά ενοίκια
  • [04] Μνήμες από τον Εμφύλιο

  • [01] «Κράτος και πολιτική στην υπηρεσία του πολίτη»

    Οι βαθύτατες θεσμικές αλλαγές στην λειτουργία του κράτους αποτελούν την βασικότερη παράμετρο της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης (http://government.gov.gr/) ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Κάνοντας λόγο για "πανεθνική προσπάθεια" ο πρωθυπουργός θέτει τον στόχο μιας Ελλάδας με συλλογική αυτοπεποίθηση και αναφέρει πως η προσπάθεια ανάταξης και αναμόρφωσης της Ελλάδας προϋποθέτει την ανατροπή παγιωμένων, εδώ και δεκαετίες, αντιλήψεων και νοοτροπιών, ενώ αναφερόμενος στο σύνθημα "Η Ελλάδα στους Έλληνες" επισημαίνει πως αυτό σήμερα σημαίνει μια επανάσταση δημοκρατίας στους θεσμούς και την οικονομία.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι οι αναλύσεις ορισμένων διεθνών ΜΜΕ, αλλά και τεχνοκρατών, που "αντιμετωπίζουν την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε μια για πάντα την Ελλάδα απο την κρίση, απλά ως ζήτημα ανταπόκριση της χώρας στις δανειακές της υποχρεώσεις, υποτιμούν την βασική αυτή παράμετρο".

    Τονίζει πως "πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι προς την διεθνή κοινότητα και τους δανειστές μας" και ότι το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να σωθεί η Ελλάδα απο την κρίση, ενώ εκτιμά οτι οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο".

    Πέραν τούτων, ταυτόχρονα, ο σημειώνει πως το σημαντικότερο είναι να γίνουν οι μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος, "ανεξάρτητα από το αν οι ανατροπές αυτές ενδιαφέρουν ή όχι τους συνομιλητές και τους δανειστές μας και ανεξάρτητα ακόμη και από το αν είναι κατανοητές για κάποιους".

    "Πιθανόν κάποιοι να ενδιαφέρονται μόνον να τα βγάλει πέρα η Ελλάδα για τους δικούς τους λόγους. Εμείς, όμως, πρέπει να αγωνιστούμε και για το σήμερα και για το αύριο της χώρας", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει ότι αποτελεί εθνικό χρέος η αποκατάσταση της κυριαρχίας μας στην πορεία της οικονομίας και του τόπου, "κυριαρχία που τρώθηκε από τις εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι εθνικό μας χρέος να σταματήσουμε την εξάρτηση της χώρας από ξένες επιτηρήσεις".

    "Πιστεύω βαθειά ότι η αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχίας περνάει μέσα από μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές για τη δημιουργία μιας πολιτείας που εγγυάται δικαιώματα, ανακατανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, τον αξιοποιεί σωστά και ορθολογικά ώστε να παρέχει εργαλεία και να διασφαλίζει δυνατότητες σε κάθε πολίτη", τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του επισημαίνει, ωστόσο, οτι χωρίς θεσμικές αλλαγές κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

    Αναγνωρίζοντας ότι θα απαιτηθεί χρόνος, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας και η εκλεγμένη κυβέρνηση οφείλουν να κάνουν το πρώτο βήμα, ενώ αναφερόμενος στο μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης σημειώνει πως ήδη κάναμε τα πρώτα μεγάλα θεσμικά βήματα, ενώ "ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν πήρε τόσο σημαντικές αποφάσεις, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για να εμπεδώσει συνθήκες αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας στο δημόσιο βίο, ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν επιτέλους κανόνες στη λειτουργία του κράτους, που προστατεύουν τα δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη και δεν αποδίδουν προνόμια σε λίγους".

    Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του αναφέρεται στις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του πελατειακού κράτους, στην σύσταση εξεταστικών επιτροπών που "για πρώτη φορά έχουν αποτέλεσμα", στην καθολική υπαγωγή στο ΑΣΕΠ όλων των κρατικών προσλήψεων, στην ανάρτηση των αποφάσεων της διοίκησης στο διαδίκτυο, στην θεσμική αλλαγή του "Καλλικράτη" όπου "ενσωματώνονται όλες οι αξίες της διακυβέρνησής μας: η λογοδοσία, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα, ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα" και στην ψήφιση του νόμου για τον "δραστικό περιορισμό και τον ουσιαστικό έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές με πλήρη ονομαστικοποίηση των συνδρομών".

    "Οι μόνοι που έχουν πρόβλημα με την πλήρη διαφάνεια στις εκλογικές δαπάνες είναι όσοι έχουν συμφέρον από τη διατήρηση της ανωνυμίας τους, όσοι βολεύονται στην αδιαφάνεια, είναι εκείνοι που χρηματοδοτούν προεκλογικές εκστρατείες προσβλέποντας σε συναλλαγές" αναφέρει ειδικά, για την τελευταία ρύθμιση, ο πρωθυπουργός.

    "Μετά τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές προχωράμε σύντομα στην κορωνίδα των θεσμικών μας επαναστατικών αλλαγών στο κράτος και στο πολιτικό μας σύστημα: την πρωτοβουλία για τον νέο εκλογικό νόμο και την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων" αναφέρει στο άρθρο του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "η πρωτοβουλία μας αυτή θα αποτελέσει το πιο καίριο πλήγμα στο "μαύρο" πολιτικό χρήμα και το πλέγμα εξαρτήσεων που αυτό δημιουργεί", ενώ στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αναβάθμιση και η ενίσχυση του βουλευτή.

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως πίσω απο τον όρο "θεσμικές αλλαγές" υπάρχει μια πραγματική πολιτική μάχη που διεξάγεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται μια σειρά καίριας σημασίας ζητήματα όπως "ποιόν υπηρετούν οι πολιτικές και οι αλλαγές", "ποιός αποφασίζει, οι λαοί άμεσα ή μέσω θεσμών γνήσιας εκπροσώπησης ή τα κάθε λογής συμφέροντα που νέμονται την εξουσία προς όφελός τους",

    Θεωρώντας ότι μια σειρά μεγάλων ζητημάτων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα μπορούν να βρουν λύση καθώς "θεωρητικά έχουμε τις δυνατότητες, τα εργαλεία, την γνώση και τον πλούτο", ο πρωθυπουργός εκτιμά πως το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης των τελευταίων δεκαετιών όχι μόνο οδήγησε στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς, αλλά στην τεράστια συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας σε χέρια λίγων με αποτέλεσμα την διεύρυνση της ανισότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, την αιχμαλωσία της πολιτείας και των εθνικών δημοκρατικών θεσμών και την περιθωριοποίηση του πολίτη.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει πως αυτή η εξέλιξη θέτει επί τάπητος το ζήτημα της ποιότητας της δημοκρατίας και τονίζει πως πρέπει να ξαναζωντανέψουν οι υπάρχοντες δημοκρατικοί θεσμοί και παράλληλα να δημιουργηθούν νέοι που θα επιτρέπουν την συμμετοχή των πολιτών.

    Θέτοντας ως στόχο την λειτουργία του κράτους και της αγοράς στην υπηρεσία του πολίτη και τονίζοντας πως "δεν υπάρχει δίλλημα για μας μεταξύ αγοράς και κράτους", ο πρωθυπουργός θεωρεί στο άρθρο του πως ο "λεγόμενος τρίτος δρόμος που προσπάθησε να συγκεράσει έναν παλαιότερο κρατισμό με την ανοιχτή αγορά, αγνόησε, τελικά, το βασικότερο: Τον ίδιο τον πολίτη και τους θεσμούς που του δίνουν δύναμη, όχι μόνο για την προστασία του αλλά και για την δημιουργική του συμμετοχή".

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου συνδέει τις απαραίτητες ριζοσπαστικές δημοκρατικές αλλαγές στα κράτη και στην οικονομία με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου ως "εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση σε μια ευνομούμενη πολιτεία για την εξάλειψη της βαθιάς ανισότητας που μαστίζει σήμερα τις κοινωνίες μας".

    Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο ο κ. Παπανδρέου προτείνει την δημιουργία:

    - θεσμών με όσο το δυνατόν πιό υψηλή δημοκρατική νομιμοποίηση,

    - θεσμών που θα αποσκοπούν στην αλληλεγγύη όλων των χωρών και κοινωνιών και οι οποίοι θα καταπολεμούν την οικονομική και πολιτική ανισότητα,

    - θεσμών στήριξης του πολίτη με ταυτόχρονη εγγύηση ότι οι αγορές και το κράτος θα υπηρετούν το γενικό, το δημόσιο συμφέρον.

    - θεσμών που θα συντελέσουν στην προσπάθεια όλων των προοδευτικών δυνάμεων παγκοσμίως να εξανθρωπισθεί η πορεία της παγκοσμιοποίησης.

    Σε ο,τι αφορά το εθνικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός αναφέρει πως η κυβέρνηση, εμφορούμενη απο την αντίληψη για το νέο ρόλο του κράτους και την επαναφορά του πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής, προχωρά σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που θα οικοδομήσουν ένα κράτος δικαίου υπέρ του πολίτη, θα ξεριζώσουν το πελατειακό κράτος και θα εγγυηθούν πως η έξοδος της χώρας απο την κρίση θα είναι μόνιμη.

    Συνεκτιμώντας την ελληνική και διεθνή εμπειρία, ο πρωθυπουργός αναφέρει στο άρθρο του πως "χωρίς κανόνες ο καπιταλισμός γίνεται ληστρικός" και "(τελικά) επιβάλλονται παντού πελατειακοί όροι στυγνής συναλλαγής και επικρατεί το δίκιο του ισχυρού" και προσθέτει πως όταν "ένα κράτος είναι ανίσχυρο και διαβρωμένο, ούτε η αγορά δουλεύει σωστά. Αντιθέτως, αγορά και κράτος δουλεύουν, τελικά, για το όφελος ορισμένων ειδικών μικρών και μεγάλων συντεχνιών και συμφερόντων" τα οποία, οπως υπογραμμίζει, έχουν προνομιακή πρόσβαση στην εξουσία.

    "Έτσι οδηγήθηκε και η Ελλάδα να ζει με "δάνειες" δυνάμεις αντί να καλλιεργεί τις δικές της, τα δικά της πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Ναι, το πελατειακό μας σύστημα ήταν και είναι εξ ορισμού σύστημα που δημιουργεί εξαρτήσεις και δουλείες και για την ίδια την πατρίδα μας αλλά και στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας" αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου στο άρθρο του επισημαίνει πως αυτές οι διαπιστώσεις, που αποτελούν την βασική αιτία της παρακμής που βίωνε η χώρα, και η πρόταση για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος "το οποίο δεν είναι ανέφικτο, αλλά το αυτονόητο που δικαιούται ο ελληνικός λαός", αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ με βάση την οποία το εμπιστεύθηκε ο λαός.

    Ο πρωθυπουργός τονίζει στο άρθρο του πως σε όλη του την πολιτική πορεία "παλεύει για την μεγάλη αλλαγή: να αποκτήσουμε επιτέλους και στην Ελλάδα ένα κράτος και ένα πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη" υπογραμμίζει πως το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής της 4ης Οκτωβρίου 2009 ήταν η ριζική αλλαγή της Ελλάδας και του κράτους, ώστε η χώρα να μην ξανακινδυνεύσει ποτέ πιά με χρεωκοπία και παράλληλα να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και καταλήγει επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση "κάνει το αυτονόητο πραγματικότητα και είναι μόνο στην αρχή" έχοντας κάνει "σε μόλις 10 μήνες περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν".

    Δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση

    Ένα νέο κύκλο πολιτικών αλλαγών ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση, οι οποίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, θα αποτελέσουν το κοινωνικό στήριγμα της για "την επόμενη ημέρα", ενώ συνέδεσε αυτές τις αλλαγές και με "δομικές αλλαγές" που θα πραγματοποιηθούν τόσο στο υπουργικό συμβούλιο, όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο, χωρίς, ωστόσο, να εισέλθει σε λεπτομέρειες τόσο για την φύση των αλλαγών αυτών, όσο και για τον χρόνο υλοποίησής τους.

    Σημειώνεται ότι οι αλλαγές αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από Επιτροπή για τον Εκσυγχρονισμό της Λειτουργίας της κυβέρνησης, τον συντονισμό της οποίας έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.

    Η επιτροπή αποτελείται απο τους:

    - Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην Έδρα "Ελευθέριος Βενιζέλος" και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE,

    - Richard Parker, Λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής, Σχόλη Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ,

    - Roger Wilkins, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, Ειδικός Σύμβουλος του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Kevin Rudd,

    - Leif Pagrotsky, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Βιομηχανίας & Εμπορίου της Σουηδίας,

    - Jeoff Mulgan, τ. Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γραφείου Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασίλειου.

    Η εν λόγω Επιτροπή συστήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου το Φεβρουάριο και οι προτάσεις που επεξεργάζεται, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί απο το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αφορούν τους εξής οκτώ άξονες:

    1. Δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του Γραφείου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης,

    2. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της Κυβέρνησης,

    3. Αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, και παράλληλα την εμπέδωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης,

    4. Αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων,

    5. Εισαγωγή ενός μεταβατικού μοντέλου στη διαδοχή των Κυβερνήσεων,

    6. Κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας Υπουργικού Συμβουλίου,

    7. Αλλαγή κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου,

    8. Αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης.

    Εξάλλου, αναφορικά με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα ενδιαφέρουν την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι αν κυβερνητικά στελέχη μεταπηδήσουν στην εκλογική μάχη για την αυτοδιοίκηση, θα αντικατασταθούν.

    Σε κάθε περίπτωση, αποσύνδεσε τις παραπάνω δομικές αλλαγές από το θέμα της αναπλήρωσης στελεχών του υπουργικού συμβουλίου, εξαιτίας ενδεχόμενης συμμετοχής τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά «δεκανίκια» από κανέναν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι ανοιχτό σε συνεργασίες εφόσον υπάρχουν κοινά προγράμματα και κοινή αντίληψη σε αυτοδιοικητικά θέματα.

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη για κοινή στήριξη, από το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους,του νυν Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη για την Αθήνα.

    [02] Αντιπαράθεση για την Οικονομία

    Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δυσάρεστα μέτρα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην εφημερίδα "Real news" και τόνισε ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πριν τις δημοτικές εκλογές.

    Σημείωσε οτι η απόκλιση στα δημόσια έσοδα θα είναι μικρή και ανέφερε πως όσο το πρόγραμμα υλοποιείται με συνέπεια, τόσο θα ομολοποιείται και η χρηματοπιστωτική αγορά.

    Ο υπουργός διατύπωσε την εκτίμηση πως το 2011 θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορεί η Ελλάδα να βγει στις διεθνείς αγορές.

    Σε σχέση με τη συζήτηση για εξαγγελία «κοινωνικού πακέτου» μέτρων, στη ΔΕΘ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «η δεδομένη δημοσιονομική κατάσταση είναι απολύτως σαφής σε όλους μας» και ότι «το βασικό ζητούμενο στην κοινωνική πολιτική είναι η καλύτερη στόχευση στο πιο ευάλωτα στρώματα και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο».

    Για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων, το 2010, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη, ενώ για το 2011 σημείωσε ότι τα μέτρα που θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμού θα είναι ύψους 3,2% του ΑΕΠ.

    Για το ενδεχόμενο περικοπών σε μισθούς και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός επισήμανε ότι «οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αλλά και η ισορροπημένη απόφαση των κοινωνικών εταίρων για τις αυξήσεις την επόμενη τριετία διασφαλίζουν ένα περιβάλλον ώστε να μην τεθεί» το θέμα αυτό ξανά από την τρόικα.

    Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως οι αυξήσεις στο ψωμί δεν δικαιολογούνται με κανένα τρόπο.

    Πεταλωτής: "Δεν βοηθάει η καταστροφολογία"

    Ο Γιώργος Πεταλωτής επανέλαβε ότι δεν υφίσταται θέμα νέων μέτρων για το 2010, αλλά δρομολογημένα μέτρα και αποφάσεις και ταυτόχρονα, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «νέου μνημονίου», αφενός εξηγώντας ότι υπάρχει επικαιροποίηση του υπάρχοντος και αφετέρου κάνοντας λόγο για «καταστροφολογία», που δεν βοηθάει το μεγάλο εθνικό αγώνα λαού και κυβέρνησης και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

    Ερωτηθείς αν αυτό αφορά και τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κριτική που ασκείται στο Μνημόνιο με το οποίο απεφεύχθη η χρεοκοπία της χώρας, «είναι θέμα ειλικρίνειας του καθενός μας».

    Επισήμανε τέλος, ότι δεν θα υπάρξει μετακύληση ορισμένων προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ το 2010, προσθέτοντας ότι αυτό έχει δρομολογηθεί για τον επόμενο χρόνο.

    ΝΔ: "Δημιουργική λογιστική"

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Νότης Μηταράκης, αναπληρωτές του τομέα οικονομίας και η κα Ελένη Ρωμαϊδου, υπεύθυνη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μνημονίου, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε δημιουργική λογιστική και σε συνεχείς μεταβολές των εκτιμήσεών της, προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερες αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    Υποστήριξαν ότι από την εκτέλεση των οικονομικών μεγεθών επιβεβαιώνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι το κατάλληλο και ότι εφαρμόζει ένα ακατάλληλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, που θα έχει σαν συνέπεια τη λήψη περισσότερων μέτρων.

    "Είναι αναποτελεσματική η θεραπευτική αγωγή του μνημονίου", ανέφεραν χαρακτηριστικά και ακολούθως παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.

    Στον τομέα της ανάπτυξης, είπαν οι υπεύθυνοι των οικονομικών της ΝΔ, η αρχική πρόβλεψη ήταν για ύφεση 0,3%. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο 4%, η πραγματικότητα, όμως, όπως υποστήριξαν, είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2010, η ύφεση είναι 3,5% αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και 1,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Στον τομέα του πληθωρισμού, συνέχισαν, η πρόβλεψη για το 2010 ήταν 1,9%, στην πραγματικότητα, όμως, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός τρέχει με 5,5%, ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 0,7%.

    Αυτή η απόκλιση οδήγησε την τρόικα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για εναρμονισμένο πληθωρισμό το 2010 στο 4,75%, είπαν.

    Στον τομέα των εσόδων του προϋπολογισμού, υποστήριξαν οι αρμόδιοι της ΝΔ,ο στόχος ήταν αύξηση 13,7%, η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το πρώτο επτάμηνο υπάρχει οριακή αύξηση 4,1%. Πρόσθεσαν ότι για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο παρατηρείται μείωση των εσόδων κατά 9% σε σχέση με τον περσυνό Ιούλιο.

    Ανέφεραν δε ότι έχουν πέσει έξω οι προβλέψεις για τα έσοδα από την φορολογία στα καύσιμα, στα ποτά, τα τσιγάρα, τα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, καθώς και τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας.

    Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων,στόχος ήταν για το 2010 η μείωση κατά 4%. Η πραγματικότητα, ανέφεραν οι αρμόδιοι της ΝΔ, είναι ότι το πρώτο επτάμηνο υπάρχει μείωση κατά 36% και συμπεραίνουν ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει το στόχο των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις, περικόπτοντας αυτές το πρώτο επτάμηνο κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προκειμένου να πετύχει λογιστική μείωση του ελλείμματος.

    Πρόσθεσαν, ότι το ΕΣΠΑ είναι κολλημένο στην γραφειοκρατία, ότι ο αναπτυξιακός νόμος δεν υπάρχει και ότι το ΤΕΜΠΜΕ είναι 16 φορές κάτω.

    Στον τομέα της ανεργίας, είπαν, η εκτίμηση για το 2010 ήταν για ποσοστό στο 11,8%, όμως το Μάιο το ποσοστό ανεργίας είχε φτάσει στο 12%, αποτυπώνοντας μία αύξηση της ανεργίας κατά 43% σε έναν χρόνο.

    Όσο αφορά στις διεθνείς αγορές, παρ' ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η βελτίωση της εικόνας της χώρας, στην πραγματικότητα παραμένει αδύνατη η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

    Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ υποστήριξε ότι το αναποτελεσματικό μείγμα οικονομικής πολιτικής έχει συνέπειες και στην πραγματική οικονομία, που φαίνεται στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, στη μείωση της μεταποίησης κατά 4,7%, στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 22% τον φετινό Μάιο και στη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο κατά 5,1% και τέλος στο κλείσιμο του 15% των επιχειρήσεων της Αττικής.

    "Η αναποτελεσματικότητα του μείγματος οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε λογιστικές ακροβασίες και την τρόικα σε αναζήτηση μέτρων εκτός του αρχικού μνημονίου", ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και στάθηκαν στις "νέες δυσάρεστες και επώδυνες παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει το επικυροποιημένο μνημόνιο".

    Σημείωσαν ότι το "δεύτερο μνημόνιο" υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στα εργασιακά, με την εφαρμογή νέου καθεστώτος για την διαιτησία, στην εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, με την διευκόλυνση της μεγαλύτερης κρίσης συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης, στην αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών ταμείων, σε μείωση προσωπικού στον ΟΣΕ κατά 35%, παράλληλα με αύξηση των εισιτηρίων και μείωση του βασικού μισθού κατά 20%, σε περαιτέρω μείωση επιδομάτων και υπερωριών στις κρατικές επιχειρήσεις, σε αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, σε μειώσεις στα κοινωνικά προγράμματα, στο άνοιγμα προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και στην ουσιαστική αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    Υποστήριξαν ακόμη ότι στον προϋπολογισμό του 2011 θα υπάρχουν νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 3,2% του ΑΕΠ, που θα προέρχονται κατά 2,2% από εισπρακτικά μέτρα και 1% από περαιτέρω περικοπή δαπανών.

    Εκτιμούν ότι θα υπάρχουν μέτρα, όπως η αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, η μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό, η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, η εισαγωγή πράσινου φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων.

    Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου επανέλαβαν ότι η ΝΔ έχει επισημάνει από καιρό τις αδυναμίες της εφαρμοζόμενης πολιτικής και έχει καταθέσει "στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση".

    [03] Φθηνότερα τα φοιτητικά ενοίκια

    Με ευκαιρίες για φθηνά ακίνητα, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε φέτος το... κυνήγι της φοιτητικής στέγης. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι φοιτητές αρχίζουν αυτή την περίοδο την αναζήτηση, για να βρουν "φθηνό" σπίτι στον τόπο που βρίσκεται η σχολή τους. Υπολογίζεται ότι ενοικιάζονται πάνω από 100.000 σπίτια από φοιτητές και κάθε οικογένεια ξοδεύει μόνο για ενοίκιο από 3.000 έως 6.000 ευρώ, ετησίως.

    Μετά την πτώση των τιμών στα ακίνητα και τις ενοικιάσεις των επαγγελματικών χώρων, παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση και στις τιμές των φοιτητικών ενοικίων. Η υποχώρηση κυμαίνεται από 7% για τις γκαρσονιέρες και φθάνει έως και περίπου 15% για τα μεγάλα διαμερίσματα. Στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπροσφορά παλαιών διαμερισμάτων σε τιμές που κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ, το μήνα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες "φοιτητουπόλεις", το μέσο ενοίκιο πέφτει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

    Φθηνότερες οι... φοιτητουπόλεις

    Όπως όλα δείχνουν, το φετινό φθινόπωρο διαφοροποιείται από τα προηγούμενα στο γεγονός ότι οι τιμές κινούνται σε πτωτική τροχιά, λόγω της οικονομικής κρίσης και όπως εκτιμούν οι κτηματομεσίτες, είναι η πρώτη υποχώρηση των φοιτητικών ενοικίων, που γίνεται στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

    Η υποχώρηση των φοιτητικών ενοικίων κυμαίνεται από 7% για τις γκαρσονιέρες και φθάνει έως και περίπου 15% για τα μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία ενοικιάζονται σε δυο ή τρεις φοιτητές μαζί.

    Στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπροσφορά παλαιών διαμερισμάτων σε τιμές που κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ, το μήνα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες "φοιτητουπόλεις", το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η φοιτητική στέγη φέτος θα είναι πιο οικονομική κυρίως για τα παλιά διαμερίσματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η μείωση στα παλιά διαμερίσματα ανέρχεται σε ποσοστό 7%-8%. "Οι τιμές για τις γκαρσονιέρες κυμαίνονται στα 200-250 ευρώ, ενώ για τα δυάρια στα 280-350", σημείωσε ο κ. Γ. Ρεβύθης.

  • ** Αναλυτικό ρεπορτάζ στην συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ

    [04] Μνήμες από τον Εμφύλιο

    Μνήμες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου (1946-49), «ξύπνησαν» κατά τη διάρκεια διημερίδας, την οποία διοργάνωσε με αφορμή τα 61 χρόνια από τη λήξη του, στο Νεστόριο της Καστοριάς, η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας.

    Η φετινή θεματική συνάντηση περιελάμβανε εισηγήσεις - παρουσιάσεις για το «αντάρτικο νοσοκομείο» του Γράμμου, στο Λιανοτόπι και αναφορές στην προσωπικότητα του αρχιάτρου, διευθυντή των υγειονομικών υπηρεσιών του «Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας» (ΔΣΕ), Επαμεινώνδα (Νώντα) Σακελλαρίου.

    Πρώην συναγωνιστές αλλά και αντίπαλοι, συμπολεμιστές από την εθνική αντίσταση ενάντια στη ναζιστική κατοχή, οι οποίοι αργότερα βρέθηκαν σε αντίπαλα «μετερίζια» στη διάρκεια του εμφυλίου, ειδικοί επιστήμονες, αυτόπτες, κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους για τη δημιουργία της «νοσοκομειούπολης» του Γράμμου.

    Τα όσα ανέφεραν χαρακτηρίστηκαν από πολλούς συγκλονιστικά καθώς - όπως είπαν - στους λίγους, ούτε τρεις, μήνες της λειτουργίας της η «νοσοκομειούπολη» προσέφερε υπηρεσίες περίθαλψης σε περισσότερους από 4.000 τραυματίες αντάρτες αλλά και σε πολλούς αιχμαλώτους τραυματίες του κυβερνητικού στρατού.

    «Σήμερα, η μελέτη εκείνης της δύσκολης, αιματηρής εποχής του ελληνικού εμφυλίου, που ταλαιπώρησε όλους τους Έλληνες, μπορεί να δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή. Μας δίνεται η ευκαιρία να έλθουμε καλύτερα σε επαφή μ' ένα κεφάλαιο της νεώτερης ιστορίας μας, να κατανοήσουμε τα αίτια, να μάθουμε απ' αυτήν», τόνισε ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

    Από την πλευρά της, η τότε αντάρτισσα Κατίνα Λατίφη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το βουνό θάφτηκε ο ανθός της νεολαίας, όλης της Ελλάδας, όχι μόνο τα ανταρτόπουλα». Και μαζί της συμφώνησαν όλοι οι παραβρισκόμενοι.

    Πως στήθηκε η «νοσοκομειούπολη»

    Στις αρχές του 1948, πριν ακόμη ο τακτικός στρατός εξαπολύσει τη δεύτερη, μεγάλη εκκαθαριστική του επιχείρηση, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου - επιχείρηση «Κορωνίς» - το γενικό αρχηγείο του ΔΣΕ, υιοθετώντας εισήγηση του αρχιάτρου του - του γνωστού φυματιολόγου Νώντα Σακελλαρίου - έδωσε εντολή να αναζητηθεί η κατάλληλη τοποθεσία για τη δημιουργία ενός «νοσοκομείου», όπου θα μπορούσε να προσφερθεί φροντίδα σε πληγωμένους αντάρτες.

    Ο αρχίατρος είχε ζητήσει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: πρόσβαση σε καθαρό νερό, φυσική κάλυψη απέναντι σε αεροπορικούς και επίγειους βομβαρδισμούς, καθώς και συγκλίνων οδικό δίκτυο, ώστε να μεταφέρονται οι ασθενείς. Επιλέχθηκε το ιδανικό σημείο, σε μια δασωμένη χαράδρα, κοντά στο ερειπωμένο χωριό Λιανοτόπι, στις όχθες των πηγών του Αλιάκμονα.

    Τον Απρίλιο του 1948 άρχισε το «τιτάνιο» έργο της ανέγερσης του νοσοκομείου. Μέσα σε ένα μήνα, ως το Μάιο του 1948, είχε ολοκληρωθεί με την τεχνική καθοδήγηση του αντάρτη εργολάβου Μιχάλη Σουμελίδη, από την Ποντοκώμη Πτολεμαΐδας, μια πραγματικά εντυπωσιακή εγκατάσταση. Το νοσοκομείο, φτιαγμένο κυρίως με πέτρες και ξύλα που έκοψαν οι αντάρτες από τα πυκνά δάση του Γράμμου διέθετε δυνατότητα νοσηλείας 1.500 ατόμων -όπως ανέφερε το γενικό αρχηγείο του ΔΣΕ - δύο χειρουργεία, στα οποία γίνονταν ταυτόχρονα επεμβάσεις αλλά και κλίβανους αποστείρωσης.

    Το ηλεκτρικό ρεύμα παραγόταν από υδροηλεκτρογεννήτρια, που είχε εγκατασταθεί στον Αλιάκμονα και η οποία «έστελνε» ρεύμα και στα μαγειρεία, στους πολλούς βοηθητικούς χώρους, στη μονάδα παραγωγής φυσιολογικού ορού, μέχρι και στο εργαστήριο αποστείρωσης γάζας. Υπήρχαν ακόμη ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας για βαριά τραυματισμένους, τυφικούς και κωφάλαλους. Στην αιχμή της λειτουργίας της έφτασε να περιθάλπει έως και 1.200 τραυματίες. Επιπλέον, είχε δημιουργηθεί ακόμη και υπαίθριο θέατρο, με ξύλινες κερκίδες για την ψυχαγωγία των ασθενών.

    Το νοσοκομείο έμοιαζε με πολύβουο μελίσσι μέσα στον πυρετό των μαχών. Οι τραυματίες μεταφέρονταν με φορεία έως και τρεις ώρες μακριά από τα μέτωπα και εγκαταλείπονταν σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από το νοσοκομείο, όπου παραλαμβάνονταν από τους νοσηλευτές, ώστε να διατηρείται μυστική η τοποθεσία της εγκατάστασης. Για αυτό φρόντιζε άλλωστε και η πυκνή δασοκάλυψη, καθώς το φύλλωμα των δέντρων ξεκινούσε πυκνό πάνω από τις παράγκες από το ύψος των πεντέμισι μέτρων.

    Οι μαρτυρίες

    «Χτίστηκε με υλικά που διέθετε πλούσια η φύση της περιοχής, με τεχνοτροπία συνηθισμένη στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Σερβία και με τρόπο που από κάτω να βρίσκονται τα αμπριά και από πάνω οι ξύλινες κατασκευές», τόνισε ο αρχιτέκτονας - ερευνητής Γιώργης Κολιόπουλος και πρόσθεσε:

    «Ακόμη και σήμερα είναι αδιευκρίνιστο, από πού μεταφέρθηκαν, μέσα σε τόσο μικρό διάστημα ασβέστες, άμμος, κ.τ.λ. Βρέθηκαν περίπου 80 τσεκούρια που χρησιμοποιήθηκαν για τη λείανση των κορμών. Ήταν πολλά τα εργατικά χέρια. Θεωρώ, πάντως, υπερβολή τη χωρητικότητα που αναφέρθηκε, λόγω του ενθουσιασμού που επικρατούσε κατά την ανέγερσή του και πιστεύω ότι η δυναμική του εξαντλούνταν στη νοσηλεία 500-600 ατόμων».

    Το νοσοκομείο λειτούργησε παρέχοντας πλήρεις υπηρεσίες στους τραυματισμένους αντάρτες, μέχρι και τα μέσα του Αυγούστου του 1948, όταν υπό την πίεση του κυβερνητικού στρατού ο ΔΣΕ αναδιπλώθηκε και συντεταγμένα πέρασε τον κύριο όγκο της δύναμης του, στο Βίτσι.

    «Υπήρχε φαντασία μεγάλη. Αποστειρώναμε εργαλεία σε κατσαρόλες, βάζαμε μέσα και ψείρες. Αν είχαν ψοφήσει, όταν τις ανοίγαμε, ξέραμε ότι είχαν αποστειρωθεί», ανέφερε η αντάρτισσα, εθελόντρια στη «νοσοκομειούπολη» του Γράμμου Κατίνα Λατίφη και συνέχισε: «Ανατολικές χώρες έδιναν προσφορές αλληλεγγύης αλλά η βοήθεια σε φάρμακα ερχόταν και από δυτικές χώρες. Νοσοκομεία μικρότερα υπήρχαν παντού, στους Ψαράδες, στα Κερδύλλια και αλλού. Τα μεγάλα όμως ήταν αξιοθαύμαστα, αυτό και το άλλο στο Βροντερό, στις Πρέσπες.

    «Το 1949 ιδρύθηκε σχολή μεσαίων υγειονομικών στελεχών, που έδωσαν σε δύο σειρές, γύρω στα 150 άτομα με το βαθμό του ανθυπολοχαγού, που στελέχωσαν μεραρχίες και σε τρεις σειρές 300 νοσηλεύτριες. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα παρείχαν τις υπηρεσίες τους 28 ιατροί εθελοντές, μεταξύ αυτών δύο Πολωνοί, δύο Βούλγαροι, ένας Ούγγρος - το Βασιλείου, πατέρα του μετέπειτα προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τον μετράω ως ξένο - καθώς και γιατροί αιχμάλωτοι πολέμου που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους τραυματίες, που ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 1948, μεταφέρονταν κατά δεκάδες από τα πεδία των μαχών».

    Εξήντα δύο χρόνια είχε να ανέβει στο Γράμμο ο κινηματογραφιστής του ΔΣΕ Μάνος Ζαχαρίας. Θυμήθηκε ότι ήρθε με το συνεργείο του στο νοσοκομείο «κατ' εντολή του γενικού αρχηγείου» και απαθανάτισε τις εγκαταστάσεις του. «Θεατρική παράσταση όμως δεν ανεβάσαμε εμείς στο νοσοκομείο, όπως γράφτηκε κάποια στιγμή αργότερα αλλά το θεατρικό κλιμάκιο του ΔΣΕ, που το είχε οργανώσει ένας καταξιωμένος και πριν από την κατοχή ηθοποιός, πλαισιώνοντας το με νεαρούς αντάρτες. Εμείς μόνο κινηματογραφήσαμε το στιγμιότυπο...», πρόσθεσε ο γνωστός πλέον σκηνοθέτης.

    Ο αρχίατρος Νώντας Σακελλαρίου

    Η «ψυχή» της «νοσοκομειούπολης» του Γράμμου, ο γιατρός Νώντας Σακελλαρίου, βρέθηκε στις γραμμές της εθνικής αντίστασης περί τα μέσα του 1943. Αργότερα, βγήκε και πάλι στο βουνό στον εμφύλιο.

    «Ο Λεωνίδας Στρίγκος, υπεύθυνος του γραφείου Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημαίνων στέλεχος του ΕΛΑΣ την περίοδο της εθνικής αντίστασης, είχε απευθύνει έκκληση στους περίπου σαράντα γιατρούς, που ήταν κομματικά μέλη (του ΚΚΕ), να ανέβουν στο βουνό. Σχολίαζε λοιπόν, ότι αντί για αυτούς, προθυμοποιήθηκε ο Νώντας Σακελλαρίου, που ήταν μεν στο ΕΑΜ, αλλά δεν ήταν στενό κομματικό μέλος του ΚΚΕ», ανέφερε ο Βασίλης Γκανάτσιος, ο θρυλικός «καπετάν Χείμαρρος» του ΕΛΑΣ.

    Ο «Χείμαρρος» επισκέφθηκε το καλοκαίρι του 1948, με την ιδιότητα πλέον, του υποστρατήγου και επικεφαλής του αρχηγείου δυτικής Μακεδονίας του ΔΣΕ, το νοσοκομείο του Γράμμου, συνοδευόμενος από τον πολιτικό επίτροπο (του Βαφειάδη) Λεωνίδα Στρίγκο, ώστε να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις του.

    Χθες, ο Βασίλης Γκανάτσιος το επισκέφθηκε πάλι, 62 χρόνια μετά την επιχείρηση «Κορωνίς», την οποία και αντιμετώπισε ως αρχηγός των ανταρτών, μαζί με παλιούς του συναγωνιστές. Συγκινημένος, διηγήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της φονικής σύγκρουσης μεταξύ του κυβερνητικού και του αντάρτικου στρατού, ένας αντάρτης ο Μ. Π., από την περιοχή των Γρεβενών, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν αντίπαλο τραυματία και να τον τραβήξει να νοσηλευτεί στο «νοσοκομείο των ανταρτών» τραυματίστηκε από θραύσμα βλήματος στον αυχένα.

    «Ο τραυματίας θεραπεύτηκε, ανάρρωσε πλήρως, ο αντάρτης υπέκυψε» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Εχθροί, άσπονδοι στο μέτωπο, αλληλέγγυοι στον πόνο, μπροστά στο θάνατο. Έγιναν πολλά τέτοια⦻, συνέχισε ο «Χείμαρρος».

    Τη χρονική εκείνη περίοδο, διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του ΔΣΕ ήταν ο Νώντας Σακελλαρίου, που μετά τη θητεία του στην εθνική αντίσταση και στον ΕΛΑΣ είχε περάσει πλέον στο αντάρτικο. Ο ίδιος ο Μάρκος Βαφειάδης, με προσωπική εντολή του ανέθεσε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο του 1947. Ήταν καταξιωμένος επιστήμονας, πράος, πάντοτε ψύχραιμος και με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος του γιατρού απέναντι στον ασθενή.

    «Το είχε δείξει και στην Εθνική Αντίσταση, αλλά και πριν από την κατοχή, όταν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο σανατόριο του Ασβεστοχωρίου είχε γίνει γνωστός, σε όλη την περιοχή Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, με το προσωνύμιο ο γιατρός των φτωχών. Άφησε τη θέση του διευθυντή του σανατορίου για να διαθέσει τις υπηρεσίες του εθελοντικά στον ΕΛΑΣ και στην Εθνική Αντίσταση», τόνισε ο δικηγόρος και προσωπικός του φίλος Κωνσταντίνος Χορομίδης.

    «Να προσέχεις τον αρχηγό»

    Αναφερόμενος στα γραπτά του Νώντα Σακελλαρίου, ο Χορομίδης ανέφερε ότι μέσα στο 1948 άκουσε πολλές φορές ο αρχίατρος από τα χείλη του Βασίλη Μπαρτζώτα (στέλεχος του ΚΚΕ, πολιτικός επίτροπος και στενός συνεργάτης του Ζαχαριάδη), τη φράση: «να προσέχεις τον αρχηγό», υπονοώντας τον Μάρκο. Κάποια στιγμή, όμως του είπε: «Να εξετάσεις τον αρχηγό, το λέει το κόμμα».

    Ο Βαφειάδης εξετάστηκε, είχε 37,5 πυρετό, ήπια φλεγμονή του φάρυγγα, στρες, καθώς ήταν καταβεβλημένος από την υπερπροσπάθεια, λόγω της δυσμενούς εξέλιξης των μαχών. Ο Σακελλαρίου αργότερα κατάλαβε - τουλάχιστον αυτό γράφει στο βιβλίο του με τίτλο: «Διαθέσαμε τη Ζωή μας⦻ - ότι η «ομάδα Ζαχαριάδη» χρειαζόταν «να έχει στα χέρια της ένα επίσημο χαρτί» για να το χρησιμοποιήσει για την απομάκρυνση του αρχιστρατήγου του ΔΣΕ από τα καθήκοντά του, που έγινε στα τέλη του 1948, όταν πλέον είχε κορυφωθεί η ρήξη μεταξύ Ζαχαριάδη-Βαφειάδη.

    «Τον Νώντα τον γνώρισα αρχές του 1949 στο νοσοκομείο του Βροντερού στο Βίτσι. Ψηλός, ευθυτενής, σίγουρος για τις γνώσεις του, γαλήνιος. Ήταν για μας, ο αρχίατρος και ο δεύτερος πατέρας, πάντα κοντά στους αρρώστους, πάντα κοντά στις εθελόντριες», είπε η Κατίνα Λατίφη και συνέχισε: «Όταν με απέσπασαν από το τμήμα μου για να δουλέψω στο νοσοκομείο και πήγα κοντά του, με κοίταξε και μου είπε: Τι νομίζεις, ότι εδώ δεν είμαστε μάχιμοι; Έχεις να φας βόμβες, κανονιές, άλλο τίποτεβ¦ Είχε δίκιο! θυμάμαι την ημέρα που το νοσοκομείο τραντάχτηκε από μια οβίδα πυροβολικού. Καταλάβαμε από την εμβέλεια του, πώς έπρεπε να αποχωρήσουμε μεταφέροντας τους τραυματίες».

    Σκηνές συμφιλίωσης

    Χθες το πρωί (Κυριακή), ένα λεωφορείο, υπό την εποπτεία του τοπικού στελέχους της ΕΔΙΑ Γ. Παπαγρηγορίου, ξεκίνησε από το Νεστόριο με προορισμό την καρδιά του «ματωμένου βουνού», του Γράμμου. Επιβάτες, περί τα είκοσι άτομα με γκρίζα μαλλιά και τα σημάδια που άφησε ο εμφύλιος βαθιά χαραγμένα, στις ρυτίδες των προσώπων τους.

    Συνταξιδιώτες, το 2010, αντίπαλοι το 1946-1949. Αντάρτες και πρώην πολεμιστές του τακτικού στρατού. Κάποιοι από αυτούς πολέμησαν από κοινού κατά την περίοδο της εθνικής αντίστασης, ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή, αλλά τους βρήκε σε αντίπαλα μέτωπα ο εμφύλιος. Μεταξύ τους, βρίσκονται και αντιδικτατορικοί αγωνιστές: Νίκος Καλογερόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Σωτήρης Δέδες.

    Ο «καπετάν Χείμαρρος» συζητά με τον Σαράντη Κάτση, στρατιώτη του τακτικού στρατού, που πολέμησε το 1949 στο Βίτσι. Συμμετείχε στην τελευταία εκκαθαριστική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πυρσός». Δίπλα στον 85χρονο Σαράντη κάθεται ο αδελφός του Γιώργος, 82 χρόνων, επίστρατος, το 1948, του τακτικού στρατού στο Γράμμο, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Κορωνίς». Συζητούν ήρεμα, θυμούνται, συμφωνούν: «Έγιναν αγριότητες, ήταν φονικός, καταστροφικός ο εμφύλιος⦻.

    Το λεωφορείο περνά το χωριό Πεύκο. Ειρωνική, η ταμπέλα του καφενείου: «Σταθμός τρένων: Ο Γερμανός». Το χωριό όλο μπήκε στην εθνική αντίσταση και βρέθηκε αργότερα στο επίκεντρο του εμφυλίου. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στα αριστερά το ύψωμα «Κόζιακας». Στα δεξιά το ύψωμα «Τσάρνο». Σκληρές, φονικές ήταν οι μάχες του Γράμμου, ιδιαίτερα στην τελική φάση της επιχείρησης «Πυρσός» τον Αύγουστο του 1949.

    «Όταν έπεσε το Τσάρνο, ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος πλησίασε τον τότε βασιλέα Παύλο, που παρακολουθούσε τη μάχη μαζί με τον Βαν Φλιτ, από το πλάτωμα Αλεβίτσα και τον ενημέρωσε ότι - ουσιαστικά - η εκκαθαριστική επιχείρηση στον Γράμμο ολοκληρώθηκε⦻, θυμάται μεγαλόφωνα ένας επιβάτης. Δεν είχε άδικο, ο στρατηγός Τσακαλώτος.

    Η σημερινή εικόνα

    Χρειάστηκαν μόνον τέσσερεις μέρες, έπειτα από την κατάληψη του υψώματος, ώστε να σπάσει ο κυβερνητικός στρατός το μέτωπο του ΔΣΕ στο Γράμμο (μέσα σε τρεις μόνο μέρες είχε ήδη καταρρεύσει εκείνο στο Βίτσι) και να αρχίσει η μαζική αποχώρηση των ανταρτών προς την άλλη πλευρά των συνόρων.

    Το λεωφορείο σταματά σε μια στροφή. Στα δεξιά του χωματόδρομου, η προτομή του Πέτρου Κόκκαλη, υπουργού Υγείας της «Κυβέρνησης του Βουνού», από το Δεκέμβριο του 1947, έχει στηθεί πάνω από τη χαράδρα της πρώην «νοσοκομειούπολης» των ανταρτών. Από εκεί φαίνεται η σπηλιά στον βράχο, τα ερείπια των βομβαρδισμένων εγκαταστάσεων.

    «Έλα Βασίλη, κάθισε εδώ», είπε στο συναγωνιστή της «καπετάν Χείμαρρο» η αντάρτισσα Κωσταντινιά Καριοφύλλη. Πολέμησε στον «Χάροντα». Ήταν το μόνο μέτωπο του ΔΣΕ που κράτησε τις θέσεις του, μέσα στην κόλαση των συνδυασμένων πυρών που εξαπέλυαν οι υπέρτερες δυνάμεις, το πυροβολικό και η αεροπορία του τακτικού στρατού.

    Υπό τις εντολές του «Χείμαρρου» έγινε δυνατός ο ελιγμός που επέτρεψε στις υπόλοιπες ανταρτομάδες (τμήματα Γούσια, κ.α.) να εγκαταλείψουν συντεταγμένα το Γράμμο και να ολοκληρώσουν, χωρίς σημαντικές απώλειες, την κίνηση τους προς το Βίτσι, στις 21 Αυγούστου του '48. Το υπόλοιπο τμήμα έφυγε αργότερα, διοικούμενο προσωπικά από τον Γκανάτσιο (Χείμαρρο), ένα εικοσιτετράωρο αργότερα.

    Από μακριά φαίνεται η Γράμμοστα. Υποχωρούν τα έλατα, το παρθένο δάσος, άκαυτο ακόμη και από τις «ναπάλμ», που δοκιμάστηκαν πειραματικά για πρώτη φορά στον ελληνικό εμφύλιο, στο Γράμμο. Αλπικό γίνεται πλέον το τοπίο, αδυνατίζει η προκάλυψη, πίσω από την κορυφογραμμή είναι η Αλβανία. Από εκεί έφυγαν οι αντάρτες με απόφαση του γενικού αρχηγείου, κλείνοντας το κεφάλαιο ελληνικός εμφύλιος.

    Λιγοστές δυνάμεις του ΔΣΕ παρέμειναν εγκλωβισμένες νοτιότερα και βορειοανατολικά αλλά δεν αποτέλεσαν πλέον απειλή για το κράτος, που είχε στο μεταξύ προλάβει να ανασυνταχθεί διοικητικά και στρατιωτικά. Τα λίγα κτίρια της Γράμμοστας ανακαινίζονται με ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στην πόρτα του μικρού υπαίθριου αναψυκτηρίου - καφενείου είναι θυροκολλημένη μια πρόσφατη διαταγή της αστυνομίας σε μια σελίδα χαρτί, που παραπέμπει σε άλλες εποχές: «Ανακοίνωση για τη ζωοκλοπή... όπως αναφέρεται κινήσειςβ¦ κ.τ.λ.».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 August 2010 - 16:30:49 UTC