Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
  • [02] Κανονικά ηλεκτροδοτείται η Αίγινα
  • [03] Εμφαση στην "πράσινη ανάπτυξη"
  • [04] Συρρίκνωση της οικονομίας
  • [05] Αγνοούνται... αιωνόβιοι

  • [01] Ιστορική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

    Ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση συνοδεύει φέτος τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στον Πόντο, καθώς για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, θα τελεστεί θεία λειτουργία την ημέρα της εορτής της Παναγίας στην ιστορική Μονή Σουμελά.

    Για τους Πόντιους, ορθοδόξους Έλληνες και Ρώσους, η λειτουργία που θα τελεστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είναι μια μεγάλη στιγμή που πολλοί εύχονταν σε όλη τους τη ζωή να ζήσουν.

    Οι ορθόδοξοι Πόντιοι, όπου κι αν βρίσκονται διασπαρμένοι, έχουν συνηθίσει να στρέφουν τα βλέμματά τους τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, που επί αιώνες φύλασσε, στην κορυφή του βουνού στη Μάτσκα, πάνω από την Τραπεζούντα, την ιερή εικόνα της Παναγίας.

    Φέτος, η τουρκική κυβέρνηση, δια μέσω του υπουργού Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, έκανε δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έδωσε την άδεια να τελείται, ελεύθερα, κάθε χρόνο, η ορθόδοξη θρησκευτική τελετή, στην ιστορική μονή της Παναγίας του Όρους Μελά, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

    Προσκυνητές από όλο τον κόσμο και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ποντίων, σπεύδουν φέτος να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονή Σουμελά. Εκεί όπου την τιμούσαν και οι πρόγονοί τους.

    Στην περιοχή έχουν ήδη συρρεύσει και προσκυνητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία, για να υπογραμμίσουν τους δεσμούς που τους συνδέουν με τη Μονή Σουμελά.

    Ο μητροπολίτης Δράμας και επίσκοπος Τύχων του Πατριαρχείου Μόσχας θα συλλειτουργήσουν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μια λειτουργία που θα παρακολουθήσουν βουλευτές της ρωσικής Δούμας, της ελληνικής Βουλής, δεκάδες ανταποκριτές των ρωσικών, αλλά και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχοι των ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο.

    Η Νομαρχία της Τραπεζούντας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον απρόσκοπτο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, ενώ ο δήμαρχος της Μάτσκα, Ερτουγλούλ Γκενς, παρότρυνε τους δημότες του «να ανοίξουν τα σπίτια τους και να φιλοξενήσουν τους χριστιανούς προσκυνητές». Το ίδιο βράδυ, ο δήμαρχος θα παραχωρήσει επίσημο δείπνο («Ιφτάρ Σοφρασί») στις τοπικές αρχές και στους υψηλούς επισκέπτες, στο οποίο έχουν κληθεί και μέλη ελληνικών ποντιακών σωματείων.

    Από την άλλη πλευρά, από το Φανάρι και τα ποντιακά σωματεία γίνονται συστάσεις στους προσκυνητές να αποφεύγονται οι δημόσιες συνεστιάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς από χθες άρχισε η ιερή για τους μουσουλμάνους νηστεία του Ραμαζανιού , ώστε να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση για το θρησκευτικό συναίσθημα του τοπικού πληθυσμού. Άλλωστε, παραδοσιακά, το μοναστήρι, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, επισκέπτονται και αρκετοί ντόπιοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, που αποδίδουν θαυματουργές ιδιότητες στην πηγή, που κυλά από τους γρανιτώδεις βράχους, πάνω στους οποίους είναι χτισμένο το μοναστήρι.

    Η θεία λειτουργία θα τελεστεί στον περίβολο του ναού, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του καθολικού. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί για τους επισκέπτες, στους οποίους θα επιτραπεί η πρόσβαση στον περίβολο του ναού, είναι συνολικά πεντακόσιες. Οι μισές απ' αυτές θα διακινηθούν μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι άλλες μισές έχουν δοθεί στον Ιβάν Σαββίδη, που διοργανώνει το προσκύνημα από τη Ρωσία. Οι επισκέπτες θα εισέλθουν στον περίβολο της μονής, φορώντας τις ειδικές κάρτες, ενώ οι υπόλοιποι θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία έξω από το μοναστήρι, όπου θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες. Μετά το πέρας της λειτουργίας θα επιτραπεί η είσοδος με τη σειρά και κατά ομάδες σε όλους όσοι επιθυμούν να προσκυνήσουν.

    Η Πατριαρχική Λειτουργία στο Όρος Μελά θα μεταδοθεί από την ΕΤ3 στην Ελλάδα και δορυφορικά από τον δορυφόρο Hellas Sat στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

    [02] Κανονικά ηλεκτροδοτείται η Αίγινα

    Αποκαταστάθηκε από σήμερα το πρωϊ πλήρως η ηλεκτροδότηση της Αίγινας, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση της επισκευής του υποβρυχίου καλωδίου που συνδέει το Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας με το νησί.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, τα συνολικά 12 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) που έχει μεταφέρει, εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία η ΔΕΗ θα παραμείνουν στην Αίγινα, μέχρις ότου και το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο που έχει υποστεί βλάβη, επισκευασθεί μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Επίσης, θα παραμείνουν στο νησί και οι επτά γεννήτριες της ΔΕΗ που προορίζονται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα αντλιοστάσια ύδρευσης.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Διανομής κ. Δ. Λαθούρης στο δημοτικό συμβούλιο χθες βράδυ, η ΔΕΗ είναι έτοιμη να προβεί στη δημοπράτηση του τέταρτου υποβρυχίου καλωδίου Μέσης Τάσης από τη χερσόνησο των Μεθάνων έως την Αίγινα μετά τις σχετικές εγκρίσει και να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα στη μελέτη ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς (ΜΑΣΜ) έργα εγκατάστασης.

    Ειδικότερα τα έργα αφορούν την εγκατάσταση μιας γραμμής υψηλής τάσης με υποβρύχιο καλώδιο, που θα συνδέει την Αίγινα με τον Υποσταθμό των Μεγάρων και την κατασκευή κλειστού υποσταθμού Υψηλής Τάσης πάνω στο νησί, στη θέση του παλαιού Σταθμού Παραγωγής, επένδυση προϋπολογισμένου ύψους 50 εκατ. ευρώ περίπου.

    [03] Εμφαση στην "πράσινη ανάπτυξη"

    Θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα των δράσεων της Νομαρχίας Πειραιά για την ανάδειξη του υδροβιότοπου της Ψήφτας στην Τροιζήνα, ενώ οι επεμβάσεις για τη μετατροπή του Αγκιστρίου σε "πράσινο νησί", καθώς και τα σχέδια για την αξιοποίηση της ιστορικής περιοχής της Δραπετσώνας, δείχνουν το αυξημένο ενδιαφέρον της Νομαρχίας για την προώθηση της "πράσινης ανάπτυξης" και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Στην Τροιζήνα, στο νομό Αργολίδας, τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν να ξαναζεί ο υδροβιότοπος της Ψήφτας. Άγνωστη, ενδεχομένως, στους πολλούς, η Ψήφτα ανήκει στον υγροτοπικό τύπο των «παράκτιων υγροτόπων», οι οποίοι είναι πλέον από τους πιο απειλούμενους τόσο στον ελλαδικό όσο και στον διεθνή χώρο.

    Πρόκειται για μια ρηχή λιμνοθάλασσα με πλούσιους καλαμιώνες και βάλτους, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει ημιορεινά φαράγγια με ρέματα και πυκνή βλάστηση. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και σε συνάρτηση με το γεγονός πως είναι ένας από τους λιγοστούς υγροτόπους της νότιας Ελλάδας, ο υδροβιότοπος της Ψήφτας έχει τεράστια σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά, σαν σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού. Ιδιαίτερα την άνοιξη, όπου τα μεταναστευτικά πουλιά καταφθάνουν εξαντλημένα, η ύπαρξη ενός τέτοιου υγροτόπου είναι σωτήρια για την επιβίωσή τους. Επίσης, αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για διαχειμάζοντα πουλιά, κυρίως κύκνους, ερωδιούς και πάπιες. Σε περιπτώσεις βαρυχειμωνιάς οι αριθμοί των πουλιών αυξάνονται, καθώς και η ποικιλία των ειδών. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αριθμοί διαφόρων ερωδιών όλο το καλοκαίρι, φτάνουν τουλάχιστον τους πενταπλάσιους συγκριτικά με παλαιότερα. Σύμφωνα με μελέτες ειδικών ορνιθολόγων έχει εκτιμηθεί ότι 89 είδη πουλιών από 34 διαφορετικές οικογένειες μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν σε αυτόν τον τόσο σημαντικό υδροβιότοπο.

    Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια ο πανέμορφος υγρότοπος παρουσίαζε σημάδια ταχείας υποβάθμισης με επιπτώσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημά του. Με τις ενέργειες της Νομαρχίας Πειραιά, του Οργανισμού Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Προστασίας και της τοπικής κοινωνίας, η περιοχή μετατράπηκε σε έναν βιώσιμο υγρότοπο.

    Όπως υπογραμμίζει ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, η Νομαρχία Πειραιά διεκδίκησε και εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Γβ ΚΠΣ με κονδύλια ύψους 1 εκατ. ευρώ, με τα οποία πραγματοποίησε σημαντικά έργα ανάπλασης και προστασίας, τα οποία βελτίωσαν πραγματικά την αξία του περιβάλλοντος χώρου και άλλαξαν την εικόνα του.

    Για την προστασία του υγροτόπου από τον κίνδυνο της αλατότητας, καθώς βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, έγιναν εργασίες κατασκευών θυροφραγμάτων στο δίαυλο επικοινωνίας με τη θάλασσα, ενώ για την εξυγίανση του ύδατος πραγματοποιούνται συχνοί καθαρισμοί και εκβαθύνσεις.

    Ο υγρότοπος και η γύρω περιοχή αναδείχθηκαν και αναβαθμίστηκαν αισθητικά και λειτουργικά με τις κατασκευές δύο παρατηρητηρίων πουλιών, χωμάτινων και πλακόστρωτων μονοπατιών και διαδρόμων, ξύλινου γεφυριού και μονοπατιού, που σε συνδυασμό με ενημερωτικές πινακίδες διευκολύνουν τη διέλευση και την παρατήρηση του φυσικού τοπίου. Επίσης, για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος οι αρμόδιοι της Νομαρχίας προχώρησαν στη φύτευση 2.550 δέντρων και θάμνων, κατάλληλων ειδών που ευδοκιμούν στην περιοχή.

    Έτσι σήμερα ο υγρότοπος της Ψήφτας αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, καθώς έχει κατορθώσει να αναδειχθεί, διατηρώντας ταυτόχρονα αναλλοίωτη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και μοναδικότητά του.

    Προκειμένου να διατηρηθεί ο υγρότοπος της Ψήφτας σε καλή κατάσταση, προβλέπεται η μετατροπή του σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δηλαδή σε ένα ζωντανό σχολείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές ολόκληρης της Ελλάδας, με τη συνεργασία της Νομαρχίας Πειραιά και του Δήμου Τροιζήνας. Η ίδρυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τον Οικολογικό Βιολογικό Σταθμό, τα δύο παρατηρητήρια πτηνών και το περίπτερο Πληροφόρησης επισκεπτών στην είσοδο του υγρότοπου θα συμβάλλουν στην προστασία της Ψήφτας, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις λειτουργίες και τις αξίες του.

    Η ιστορική περιοχή της Δραπετσώνας

    Ετοιμη προς δημόσια διαβούλευση είναι η πρόταση του νομάρχη Πειραιά για την αξιοποίηση της λιμενο-βιομηχανικής περιοχής Δραπετσώνας, που εντάσσεται στο Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Πειραιά και ενέκρινε πρόσφατα Διυπουργική Επιτροπή. Η πρόταση απευθύνεται τόσο προς την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους οργανισμούς όσο και προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες της περιοχής και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

    Στο χώρο της λιμενο-βιομηχανικής περιοχής της Δραπετσώνας είχαν εγκατασταθεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι πρώτες βιομηχανίες του Πειραιά, αρχής γενομένης από τα Λιπάσματα, που ξεκίνησαν το 1910 τη λειτουργία τους και επέκτειναν τη δραστηριότητά τους επί ιδιοκτησίας Μποδοσάκη κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Στη λιμενο-βιομηχανική περιοχή της Δραπετσώνας προστέθηκαν αργότερα τσιμεντοβιομηχανίες, βαριές βιομηχανίες, μονάδα της ΔΕΗ και πετρελαιοδεξαμενές μεγάλων εταιρειών καυσίμων.

    Η σημερινή μορφή της περιοχής αποτελεί ιδανικό χώρο μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων με στόχο την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, με μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου και ήπιων αστικών αναπτύξεων με μικρή κάλυψη του συντελεστή δόμησης, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο.

    Η πρόταση της Νομαρχίας Πειραιά στηρίζεται στην τεκμηριωμένη προμελέτη που εκπόνησε η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχίας σε συνεργασία με εξειδικευμένους Τεχνικούς Συμβούλους.

    Τέσσερα είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά της πρότασης. Το πρώτο είναι η διατήρηση και η αξιοποίηση της υψηλής αξίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των εγκαταστάσεων των Λιπασμάτων, που αποτελούν ιστορικό μνημείο όχι μόνο για την περιοχή του Πειραιά αλλά και για όλη τη χώρα, αφού εκεί γράφτηκε μία από τις σημαντικότερες σελίδες της βιομηχανικής της ανάπτυξης και της εργατικής της τάξης.

    Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται η αποκατάσταση των πέντε διατηρητέων κτιρίων, του Μουσείου, της Ηλεκτρικής Εταιρείας, του Γυαλάδικου, του Γυψάδικου και του παλιού εργοστασίου Κοντόπουλου με τις υφιστάμενες καμινάδες να αποτελούν ένα σήμα κατατεθέν για την περιοχή.

    Ήδη, το Πανεπιστήμιο του Πειραιά έχει εκδηλώσει ζωηρότατο ενδιαφέρον να στεγάσει εκεί αν όχι το σύνολο, πάντως μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του.

    Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία, στον περιβάλλοντα χώρο των περίπου 640 στρεμμάτων, ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου με «νησίδες» κτιρίων για συγκεκριμένη χρήση ψυχαγωγικού, πολιτισμικού, αθλητικού, τουριστικού και συνεδριακού ενδιαφέροντος.

    Εδώ προτείνονται έργα υποδομής και ανάπλασης του θαλάσσιου και παραλιακού μετώπου, κατασκευή μαρινών στους δύο φυσικούς όρμους της περιοχής, η δρομολόγηση ενός monorail τρένου, η δημιουργία σταθμού του προαστιακού με μικρό εμπορικό κέντρο, ένα μικρό ξενοδοχείο, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι και εσωτερικοί άξονες περιμετρικής κυκλοφορίας ανάμεσα σε καφενεία , εστιατόρια και το ελικοδρόμιο που θα λειτουργούν στο χώρο, ενώ τρεις άξονες θα δίνουν πρόσβαση στο μητροπολιτικό πάρκο.

    Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η οριοθέτηση των χώρων με τρόπο που να διαχωρίζει τις εκτάσεις που προορίζονται για αξιοποίηση από το Πανεπιστήμιο και τις εκτάσεις που θα καταλάβει το μητροπολιτικό πάρκο και οι ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητές του από τις επιφάνειες που θα διατεθούν για δόμηση, έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό κάλυψης να μην υπερβαίνει το 6% της συνολικής έκτασης.

    Εκεί προτείνεται η κατασκευή δύο ή περισσότερων πύργων που θα χρησιμοποιηθούν ως διεθνή ναυτιλιακά και διοικητικά κέντρα. Η καθβ ύψος ανάπτυξη αυτών των κτιρίων θεωρείται η προσφορότερη λύση τόσο για τη μέγιστη εξοικονόμηση ελεύθερων χώρων όσο και για την προσέλκυση επενδυτικών ενδιαφερόντων που θα μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς αρνητικές για το περιβάλλον και το πράσινο συνέπειες.

    Το τέταρτο, τέλος, χαρακτηριστικό είναι η σύνδεση της αξιοποίησης της λιμενο-βιομηχανικής περιοχής της Δραπετσώνας με έργα υπερτοπικού χαρακτήρα, με τρόπο, μάλιστα, που να αποτελεί πρότυπο για τις μεγάλες αναπλάσεις εκτάσεων ειδικής σημασίας του μέλλοντος. Πρόκειται για σχεδιασμό που περιλαμβάνει ανταποδοτικά έργα, περιβαλλοντικά αποδεκτά και, ταυτόχρονα, ικανά να υλοποιηθούν χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Γιβ αυτό και προτείνεται η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού με συμμετοχή ιδιωτών-επενδυτών, που θα αναλάβουν τη διαχείριση του έργου αφήνοντας στην ευθύνη του Δημοσίου τις εγκαταστάσεις που αφορούν τις λειτουργίες κοινής ωφέλειας. Στόχοι αυτής της εταιρίας θα είναι η εξεύρεση επενδυτών για την κατασκευή των ναυτιλιακών και διοικητικών κέντρων, και η χρηματοδότηση μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων των έργων για την ανακαίνιση και αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων, των κέντρων αναψυχής, των εμπορικών χρήσεων, των πεζοδρόμων, των ποδηλατοδρόμων, των έργων πρασίνου και των έργων υποδομής για τις λιμενικές εγκαταστάσεις των μαρίνων.

    Το πράσινο Νησί

    Η μετατροπή του μικρού νησιού Αγκίστρι σε «πράσινο νησί», είναι ένα άλλο σχέδιο της Νομαρχίας Πειραιά -σε συνεργασία με το ΕΜΠ και άλλους φορείς- το οποίο έχει αρχίσει να υλοποιείται.

    Πρόσφατα, ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ επισκέφθηκε το Αγκίστρι, προχωρώντας σε μια πρώτη καταγραφή - εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης κυρίως στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, υδάτινων πόρων και αποβλήτων (υγρών και στερεών), η αειφόρος διαχείριση των οποίων θα αποτελέσει το βασικό στάδιο της προώθησης της πράσινης ανάπτυξης στο νησί.

    Οι προτεινόμενες από το ΕΜΠ παρεμβάσεις έχουν ως στόχο:

    -την ενεργειακή αυτονομία του Αγκιστρίου με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, (ΑΠΕ), ώστε να αποτελέσει πρότυπο υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας για την ενεργειακή της κάλυψη κατά 20% με αυτές, μέχρι το 2020.

    -τη διαχείριση υδατικών πόρων και αστικού νερού. Για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων στο νησί (με έμφαση στη ποσοτική διάσταση) θα εξεταστεί αναλυτικά το δίκτυο υδροδότησης και των υδραυλικών εγκαταστάσεων στα σπίτια, για τη μείωση των διαρροών. Θα τοποθετηθούν συσκευές για μείωση της σπατάλης του νερού, όπως βρύσες με περιορισμό ροής, διακόπτες της παροχής νερού με φωτοκύτταρα κ.α., θα γίνει μελέτη για τη συλλογή ομβρίων και τη χρήση τους για εξωτερικές χρήσεις (πότισμα κήπων) και άλλα.

    -τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, με: Τη δυνατότητα διαλογής των οικιακών απορριμμάτων στην πηγή, χρήση συστημάτων κομποστοποίησης, σε οικιακό αλλά και σε κοινοτικό επίπεδο, για τα οργανικά απορρίμματα, ασφαλή διαχείριση των υπολειμμάτων που παραμένουν μετά την ανακύκλωση , εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των παραγόμενων υγρών αποβλήτων , την αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) που υπάρχουν εκεί, ώστε να σταματήσουν οι συγκεκριμένες εστίες ρύπανσης.

    Επίσης, μελετώνται στο πλαίσιο της πολιτικής των «πράσινων μεταφορών», πιλοτικές επεμβάσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, όπως δρομολόγηση πλοίων με δραστικά περιορισμένη επίπτωση στην ατμόσφαιρα και στο θαλάσσιο περιβάλλον, προώθηση οικονομικών κινήτρων και αντικινήτρων για την αντικατάσταση των παλαιών ΙΧ αυτοκινήτων με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα (με υβριδικά ή και ηλεκτρικά μέσα), δημιουργία ποδηλατοδρόμων και σταθμών στάθμευσης Park -n- Ride.

    Ειδικότερα, εξετάζεται η προστασία και διαχείριση του πευκοδάσους του Αγκιστρίου με επεμβάσεις όπως απομάκρυνση ξερών φύλλων και κλαδιών, επιλεγμένες φυτεύσεις για την ανανέωση της φύσης.

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ σχετικά με το ποια από τα έργα ή τις πρακτικές της Νομαρχίας Πειραιά θα μπορούσαν να διατηρηθούν και στο νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας ο κ. Μίχας απάντησε:

    «Τη συνετή διαχείριση των οικονομικών μας, που έχει ως αποτέλεσμα, σήμερα, η Νομαρχία Πειραιά να μην έχει καμία δανειακή υποχρέωση και να μην χρωστά ούτε ένα ευρώ. Την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων μας, αφού δεν είχαμε ποτέ λιμνάζοντα έσοδα. Οι πόροι από τους φόρους που πληρώνει ο ελληνικός λαός και από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις επέστρεψαν εξ ολοκλήρου σε αυτόν με τη μορφή 226 έργων που ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ. Την τόλμη να συγκρουστούμε μετωπικά με οποιονδήποτε μικρό ή μεγάλο που θα απειλούσε τα δικαιώματα των πολιτών - καταναλωτών. Την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες - τομές για τα δεδομένα της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, όπως ήταν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, οι αυθωρεί και παραχρήμα απολύσεις υπαλλήλων που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς. Θα κρατούσα, με δυο λόγια, όλα όσα με δίδαξαν οι ίδιοι πολίτες ότι επιθυμούν και προσδοκούν από έναν συνάνθρωπό τους που τους εκπροσωπεί στα κοινά».

    [04] Συρρίκνωση της οικονομίας

    Με ρυθμό 3,5% συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομια το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μετά από μείωση 2,3% που είχε σημειώσει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν το πρώτο τρίμηνο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους η πτώση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 2,9%.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης η πτώση του ΑΕΠ το 2010 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4% αν και σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αυτή μπορεί να διαμορφωθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά.

    Επιδείνωση της ανεργίας

    Επιδείνωση σημειώθηκε και στο μέτωπο της ανεργίας, η οποία αυξήθηκε το Μάιο στο 12% του εργατικού δυναμικού, από 8,5% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι άνεργοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ανήλθαν σε 602.185 άτομα και το σύνολο των απασχολούμενων σε 4.431.326.

    Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 181.784 άτομα σε σχέση με το Μάιο 2009 σημειώνοντας αύξηση 43,2% και κατά 5.206 άτομα σε σχέση με ένα μήνα πριν τον Απρίλιο του 2010.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 15,9% και ακολουθούν η δυτική και η κεντρική Μακεδονία με 13,1% αντίστοιχα. Στην Κρήτη η ανεργία εκτινάχθηκε στο 12,8% από μονοψήφια ποσοστά που είχε πέρυσι. Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι το 32,5% των ανέργων είναι νέοι ηλικίας 15-24 ετών.

    [05] Αγνοούνται... αιωνόβιοι

    Περίπου 200 αιωνόβιοι Ιάπωνες δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν και πιθανότατα είναι νεκροί εδώ και καιρό, αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα πολλών τοπικών ερευνών, οι οποίες ξεκίνησαν ύστερα από τον εντοπισμό της πρώτης τέτοιας περίπτωσης στο Τόκιο.

    Μόνο στην πόλη Κόμπε, στα δυτικά της χώρας, από τους 847 επίσημα εγγεγραμμένους εκατοντάχρονους, οι 105 αγνοούνται.

    "Η πόλη ξεκίνησε έρευνες για τα άτομα αυτά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τοπικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ερευνώνται οι περιπτώσεις άλλων 22 ατόμων που δεν έχουν εμφανιστεί στις κοινωνικές ή ιατρικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια.

    Μεταξύ των "εξαφανισθέντων" αιωνόβιων συγκαταλέγεται και μία Γιαπωνέζα η οποία σήμερα θα ήταν 125 χρονών και ως εκ τούτου η γηραιότερη γυναίκα της Ιαπωνίας, ξεπερνώντας την Τσιγιόνο Χασεγκάουα, 113 ετών, η οποία ζει στην επαρχία Σάγκα στο νότο της χώρας.

    Στην Ιαπωνία των 127 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν επισήμως 40.000 άνθρωποι άνω των 100 ετών, και η χώρα θεωρείται ότι σπάει όλα τα ρεκόρ μακροβιότητας, καθώς ο μέσος όρος ζωής για τις γυναίκες ανέρχεται στα 86,44 χρόνια και στα 79,59 για τους άντρες.

    Η εκστρατεία εντοπισμού των αιωνόβιων ξεκίνησε πρόσφατα στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, ύστερα από την αποκάλυψη πολλών περιπτώσεων όπου οι φερόμενοι ως υπεραιωνόβιοι έχουν εξαφανιστεί ή πεθάνει εδώ και χρόνια.

    Σοκαριστική υπήρξε για την κοινή γνώμη η αποκάλυψη ότι πολλοί από αυτούς εξαφανίστηκαν χωρίς τα παιδιά τους ή οι οικείοι τους να το καταλάβουν ή να το δηλώσουν, κάτι που σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους είναι δηλωτικό της ρήξης των κοινωνικών και συγγενικών σχέσεων. Φυσικά, υπάρχουν πάντα οι υποψίες και για απάτη, καθώς ορισμένοι δεν δηλώνουν τους θανάτους προκειμένου να εξακολουθούν να εισπράττουν τις συντάξεις.

    Ο άντρας που θεωρείτο ο γηραιότερος στο Τόκιο, ο Σόγκεν Κάτο 111 ετών εντοπίστηκε από την αστυνομία μουμιοποιημένος στο κρεβάτι του, νεκρός εδώ και τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με την οικογένειά του, είχε κλειστεί στο δωμάτιό του εδώ και 30 χρόνια, νηστεύοντας προκειμένου να γίνει ένας "ζωντανός Βούδας". Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για απάτη, αφού η οικογένεια εισέπραττε την σύνταξη όλα αυτά τα χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 August 2010 - 12:30:28 UTC