Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
  • [02] Μία "χαμένη γενιά"
  • [03] Ο τζίρος στις εκπτώσεις
  • [04] Αυλαία με "Πλούτο"

  • [01] Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

    Χιλιάδες χριστιανοί ορθόδοξοι προσκυνητές, κυρίως ποντιακής καταγωγής, από την Ελλάδα και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και μέλη ποντιακών συλλόγων και σωματείων της χώρας και της ομογένειας προετοιμάζουν τη μετάβασή τους στο Όρος Μελά της περιφέρειας Τραπεζούντας, για να πάρουν μέρος στο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου και να παρακολουθήσουν από κοντά την πρώτη, ύστερα από 88 ολόκληρα χρόνια, Θεία Λειτουργία, που θα τελεστεί στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Είναι η πρώτη φορά που τελείται πατριαρχική θεία λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

    Η τουρκική κυβέρνηση, δια μέσω του υπουργού Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, έκανε δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έδωσε την άδεια να τελείται, ελεύθερα, κάθε χρόνο, η ορθόδοξη θρησκευτική τελετή, στην ιστορική μονή της Παναγίας του Όρους Μελά, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

    Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση από τους απανταχού Ποντίους, που εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν κλείσει όλες τις θέσεις σε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία, σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων από τη Μονή. Η πληρότητα φτάνει σε τέτοιο σημείο, που από τη Ριζούντα (Ρίζε) ως το Ορντού, λόγω και της τουριστικής περιόδου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν καταλύματα. Κανένας επίσημος φορέας δεν παίρνει το ρίσκο της πρόβλεψης και της ανακοίνωσης συγκεκριμένων αριθμών. Τα σωματεία μιλούν για 4.000-5.000, ακόμη και 10.000 άτομα. Ορισμένοι εκδρομείς έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν σε πόλεις που απέχουν έως και 400 χιλιόμετρα από την Τραπεζούντα, όπως η Σαμσούντα, ενώ πολλοί θα ξεκινήσουν, τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, ακόμη και από την Κωνσταντινούπολη.

    Οι τοπικές αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουν τις διαδικασίες, αφού η τουριστική κίνηση, για προσκυνηματικούς λόγους, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

    Ο δήμαρχος της Μάτσκα, Ερτουγλούλ Γκενς, παρότρυνε τους δημότες του «να ανοίξουν τα σπίτια τους και να φιλοξενήσουν τους χριστιανούς προσκυνητές», που θα σπεύσουν να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Το ίδιο βράδυ, ο δήμαρχος θα παραχωρήσει επίσημο δείπνο («Ιφτάρ Σοφρασί») στις τοπικές αρχές και στους υψηλούς επισκέπτες, στο οποίο έχουν κληθεί και μέλη ελληνικών ποντιακών σωματείων.

    Από την άλλη πλευρά, από το Φανάρι και τα ποντιακά σωματεία γίνονται συστάσεις στους προσκυνητές να αποφεύγονται οι δημόσιες συνεστιάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς από χθες άρχισε η ιερή για τους μουσουλμάνους νηστεία του Ραμαζανιού , ώστε να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση για το θρησκευτικό συναίσθημα του τοπικού πληθυσμού. Άλλωστε, παραδοσιακά, το μοναστήρι, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, επισκέπτονται και αρκετοί ντόπιοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, που αποδίδουν θαυματουργές ιδιότητες στην πηγή, που κυλά από τους γρανιτώδεις βράχους, πάνω στους οποίους είναι χτισμένο το μοναστήρι.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που αναχωρεί το απόγευμα του Σαββάτου από την Κωνσταντινούπολη για την Τραπεζούντα, θα πλαισιώσει, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο ποντιακής καταγωγής μητροπολίτης Δράμας, Παύλος (πρώην ηγούμενος της μονής της Παναγίας Σουμελά του Βερμίου), ο οποίος θα ταξιδέψει, σήμερα το βράδυ, μαζί με άλλους προσκυνητές (δημάρχους ποντιακής καταγωγής, μέλη ποντιακών σωματείων), με απευθείας πτήση από τη Θεσσαλονίκη για την Τραπεζούντα. Στο συλλείτουργο θα συμμετάσχει, επίσης, και ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας, επίσκοπος Τύχων. Την πατριαρχική συνοδεία θα πλαισιώνουν, επίσης, δύο ιερείς και δύο διάκονοι. Στην τελετή θα παραστούν και ιερωμένοι της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

    Τα ξημερώματα της Κυριακής αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη για την Τραπεζούντα με πτήση "τσάρτερ" μια ακόμη αποστολή προσκυνητών -όπως πέρυσι και πρόπερσι- που διοργανώνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ), συντονιστής της Ε' Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτής της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιβάν Σαββίδης. Αντίστοιχα, θα υπάρξουν άλλες πτήσεις "τσάρτερ", την ίδια μέρα, μία από τη Μόσχα και μία από το Ροστόφ, με τις οποίες θα μεταφερθούν Ρώσοι προσκυνητές και ιερωμένοι.

    Η θεία λειτουργία θα τελεστεί στον περίβολο του ναού, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του καθολικού. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί για τους επισκέπτες, στους οποίους θα επιτραπεί η πρόσβαση στον περίβολο του ναού, είναι συνολικά πεντακόσιες. Οι μισές απ' αυτές θα διακινηθούν μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι άλλες μισές έχουν δοθεί στον Ιβάν Σαββίδη, που διοργανώνει το προσκύνημα από τη Ρωσία. Οι επισκέπτες θα εισέλθουν στον περίβολο της μονής, φορώντας τις ειδικές κάρτες, ενώ οι υπόλοιποι θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία έξω από το μοναστήρι, όπου θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες. Μετά το πέρας της λειτουργίας θα επιτραπεί η είσοδος με τη σειρά και κατά ομάδες σε όλους όσοι επιθυμούν να προσκυνήσουν.

    Η Πατριαρχική Λειτουργία στο Όρος Μελά θα μεταδοθεί από την ΕΤ3 στην Ελλάδα και δορυφορικά από τον δορυφόρο Hellas Sat στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

    Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά

    Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς των Ποντίων ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αι. (380- 386 μ.Χ.) στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, από τους Αθηναίους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο (κατά κόσμον Βασίλειος και Σωτήρχος), που κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή στην κατωφέρεια του βουνού, σε υψόμετρο 1.063 μέτρων.

    Από τότε έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά (Εις του Μελά, Σου-Μελά). Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η ιστορική εικόνα της Παναγίας των Ποντίων φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο τον ευαγγελιστή Λουκά. Έγινε τους πρώτους αιώνες γνωστή ως «Αθηνιώτισσα» και μεταφέρθηκε από τους αγγέλους στο ιστορικό μοναστήρι, όπου παρέμεινε σε περίοπτη θέση μέσα στην κόχη, που γύρω της χτίστηκε το καθολικό της μονής.

    Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε και η πρώτη ενέργεια για να επιστραφούν τα κειμήλια έγινε οκτώ χρόνια αργότερα. Είχε στο μεταξύ υπογραφεί η ιστορική συμφωνία φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, στην Άγκυρα, το 1930, από τις κυβερνήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ισμέτ Ινονού. Μετά την επίσκεψη του Ινονού στην Αθήνα, το 1931, δόθηκε το «πράσινο φως» να μεταβεί ο πρώην μοναχός της μονής (και τότε πρεσβύτερος του Ι.Ν. του Αγίου Θεράποντα Τούμπας Θεσσαλονίκης) ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης, με συνοδεία Τούρκων αστυνομικών, στο Όρος Μελά και να παραλάβει την εικόνα της Παναγίας μαζί με άλλα ιερά κειμήλια, που ήταν κρυμμένα μέσα σ' ένα κιβώτιο, σε κόχη, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Σουμελά, στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

    Η εικόνα επέστρεψε τον Οκτώβριο του 1931, φυλάχθηκε για είκοσι χρόνια στο βυζαντινό μουσείο της Αθήνας και μετά την ίδρυση του ομώνυμου σωματείου και της νέας μονής στις πλαγιές του Βερμίου, το 1951-52, μεταφέρθηκε εκεί και εκτίθεται κάθε Δεκαπενταύγουστο σε λαϊκό προσκύνημα.

    [02] Μία "χαμένη γενιά"

    Μία «χαμένη γενεά» κινδυνεύει να δημιουργήσει η ανεργία στους νέους, που την περασμένη χρονιά είχε φθάσει σε ιστορικά επίπεδα, με 81 εκατ. νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών να στερούνται απασχόλησης, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΒΙΤ).

    «Ο δείκτης ανεργίας των νέων σε όλον τον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ και μέλλει να ανέβει ακόμη περισσότερο μέσα στο 2010», τονίζει το ΒΙΤ στην έκθεσή του για την ανεργία των νέων.

    Ο δείκτης έχει ξεπεράσει το 11,9% το 2007 και το 13% τον περασμένο χρόνο. Για το 2010 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 13,1% και να ξαναπέσει στο 12,7% το ερχόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού.

    «Οι νέοι αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει ο γενικός διοικητής του ΒΙΤ Χουάν Σομάβια, προσθέτοντας πως «αποποιούμενοι αυτό το δυναμικό συνιστά μία οικονομική σπατάλη που μπορεί να υπονομεύσει την σταθερότητα της ίδιας της κοινωνίας».

    Η ανεργία των νέων, που έχει αυξηθεί κατά 7,8 εκατ. άτομα από το 2007, ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει μία « νέων που έχουν βγει στην αγορά εργασίας και έχασαν κάθε ελπίδα να βρουν μία εργασία που θα τους εξασφαλίζει τα προς το ζην», προβλέπει το ΒΙΤ.

    Οι νέοι «κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια, όμως οι πόρτες παραμένουν κλειστές για εκείνους», προσθέτει η Σάρα Έλντερ, συνυπογράφουσα στην έρευνα του Γραφείου.

    Στις αναδυόμενες χώρες, που συνολικά διαθέτουν το 90% του νεανικού πληθυσμού στον κόσμο, οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα από την κατάσταση τούτη, η οποία συχνά μεταφράζεται σε μείωση των ωραρίων απασχόλησης και του μισθού για όσους έχουν ακόμη εργασία.

    Το 2008, περίπου 152 εκατ. νέοι, ή το 28% του ενεργού πληθυσμού στην ηλικιακή αυτή κατηγορία, δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα όρια της φτώχειας παρά το γεγονός ότι εργάζονται και κερδίζουν λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα, υπογραμμίζει η οργάνωση.

    Περί το 45% αυτής της αύξησης της ανεργίας πλήττει τον πληθυσμό των βιομηχανικών χωρών, ιδιαίτερα στην Κεντρική, την Ανατολική και Νότια Ευρώπη (Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Ισπανία).

    Στις ΗΠΑ, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το 18%.

    Για να καταπολεμηθεί αυτή η κατάσταση, το ΒΙΤ καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα προγράμματα στήριξης της εργασίας των νέων, παρά τις περικοπές που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες στους προϋπολογισμούς τους.

    [03] Ο τζίρος στις εκπτώσεις

    Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά την τρέχουσα περίοδο των θερινών εκπτώσεων οι έμποροι. Παρά τα εντυπωσιακά ποσοστά των εκπτώσεων, που αγγίζουν το 80%, ο τζίρος στα καταστήματα έχει μειωθεί σημαντικά.

    Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της αγοράς, η οικονομική κρίση και κατ΄ επέκταση το κλίμα ανασφάλειας, που έχει δημιουργηθεί, έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να είναι διστακτικός στις αγορές του. Ετσι, σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφεται, μέχρι στιγμής, σημαντική πτώση του τζίρου έως 25%, όμως κάποιες άλλες παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης και η αγοραστική τους κίνηση έχει αυξηθεί.

    Με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις των εμπορικών επιμελητηρίων, η μεγαλύτερη πτώση του τζίρου καταγράφεται στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος του τζίρου στα καταστήματα παρατηρείτε στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ηράκλειο, όπως επίσης και στην Πάτρα.

    Οι εκπτώσεις δεν δίνουν "ανάσα" στην αγορά

    Εντυπωσιακά χαρακτηρίζει τα ποσοστά των φετινών εκπτώσεων ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σημειώνοντας ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρουσιάζονται στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης.

    Οι τελικές τιμές των φετινών εκπτώσεων είναι 7% χαμηλότερες από πέρσι, όμως, σύμφωνα με τον κ. Β. Κορκίδη, η προσπάθεια μείωσης των τιμών ακυρώνεται από το φορολογικό πληθωρισμό. "Δυστυχώς, το 5,5% το απορροφά ο φορολογικός πληθωρισμός. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν μας βοηθάει, παρά τις προσπάθειες που γίνονται", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η κίνηση στην αγορά, είναι η αναμενόμενη και παρατηρείται μια μικρή βελτίωση σε σύγκριση με πέρσι. Όπως επεσήμανε, η κίνηση στην αγορά κυμαίνεται, σε μέσα επίπεδα, περίπου στο -10% έως -12% σε σύγκριση με το -14,5 της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όπου ο κύκλος των εκπτώσεων έκλεισε τελικά στο -20%.

    "Πτώση στο τζίρο έχει παρατηρηθεί στις μικρές, αλλά και στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις", ανέφερε ο κ. Β. Κορκίδης. "Αυτό το διαπιστώνουμε και από τη μείωση του τζίρου των πολυκαταστημάτων, που κυμαίνεται στο επίπεδο του 14,8% κοντά στο 15%", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

    Η αγοραστική κίνηση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

    Αθήνα: Πτώση του τζίρου 15%-20%

    Μείωση του τζίρου 15%-20% παρατηρείται στην αγορά της Αθήνας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του κ. Νίκου Γιαννέτου, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων Αττικής, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου των Αθηνών και του ΕΒΕΑ. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι είναι η 3η χρονιά που παρατηρείται πτώση στο τζίρο σε γενικό επίπεδο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την υπάρχουσα κατάσταση πολλά καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο και στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλα. Επίσης, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια επιχείρηση να ανταπεξέλθει, όταν ο τζίρος της μειώνεται και τα έξοδα της δεν μεταβάλλονται σημαντικά.

    Ο κ. Ν. Γιαννέτος επεσήμανε ότι ο τζίρος των φετινών εκπτώσεων κινείται πτωτικά, ιδιαίτερα στον κλάδο της ένδυσης, που είναι η πιο ανταγωνιστική και η πιο χτυπημένη αγορά, τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κάμψη σημειώνεται και στον κλάδο της υπόδησης. Το γεγονός αυτό το απέδωσε, πέρα από την οικονομική κρίση, και στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κορεσμένοι από υλικά πράγματα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι καταναλωτές στο παρελθόν αγόραζαν όχι γιατί δεν είχαν το συγκεκριμένο προϊόν, αλλά πολλές φορές για ανανέωση. "Ένας ακόμη άλλος λόγος είναι ότι η ένδυση καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι στην αγορά, άρα δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις", πρόσθεσε ο κ. Γιαννέτος.

    Πειραιάς: Μείωση τζίρου σε ένδυση-υπόδηση άνω του 20%

    Σε πτωτική τροχιά κινείται και η αγορά του Πειραιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του Πειραιά, κ. Γιώργος Ζησιμάτος, ανέφερε ότι παρατηρείται πτώση του τζίρου σε ένδυση-υπόδηση, η οποία περνάει το 20%, ενώ στα άλλα προϊόντα σημειώνεται κάμψη, που φτάνει το 10%. Η κίνηση στην αγορά παρουσίαζει μέση στατιστική μείωση της τάξης του 15%-20%.

    Ο κ. Γ. Ζησιμάτος επεσήμανε ότι τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων υπήρξε κινητικότητα στην αγορά, μετά, όμως, η αγοραστική κίνηση μειώθηκε αισθητά. "Αυτό συνέβη, γιατί ο καταναλωτής δεν συγκινήθηκε από το μεγάλο ποσοστό των εκπτώσεων, αφού είχε κάνει πολλές από τις αγορές του και με τις προσφορές που παρείχαν τα εμπορικά καταστήματα πριν την έναρξη των επίσημων εκπτώσεων.

    "Ακόμη, το ενδιαφέρον του καταναλωτή σχετίζεται με τη ψυχολογία του, η οποία συνδέεται με την οικονομική του κατάσταση και το μειωμένο εισόδημά του. Δυστυχώς, η υπάρχουσα κατάσταση στην οικονομία δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, πνίγει τους εμπόρους, καταστρέφει την πραγματική οικονομία και χρειάζονται πολλά χρόνια ακόμη, για να ανακάμψουμε", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του Πειραιά.

    Τέλος, ο κ. Ζησιμάτος υπογράμμισε ότι επιβάλλεται άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και γενικότερα του εμπορίου, καθώς πολλά καταστήματα κλείνουν, άλλα θα κλείσουν και πολύς κόσμος θα μείνει άνεργος.

    Θεσσαλονίκη: Πτώση του τζίρου 15%-25%

    Μείωση στην αγοραστική κίνηση της τάξης του 15%-25% παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Χατζαρίδης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και Α΄ αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

    Ο κ. Κ. Χατζαρίδης ανέφερε ότι καλύτερα κινούνται τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, δηλαδή ένδυση-υπόδηση, κυρίως τα γυναικεία. Ακολουθούν τα ανδρικά και τα παιδικά. Επίσης, όπως είπε, καλή κίνηση παρατηρείται και στα υποδήματα.

    "Περιμένουμε αύξηση της αγοραστικής κίνησης προς το τέλος των εκπτώσεων με την επιστροφή των παραθεριστών ή και με τη διέλευση κάποιων τουριστών από άλλες περιοχές", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσο μειώνεται ο τζίρος τόσο περιορίζεται η εμπορικότητα των περιοχών. Ο κ. Κ. Χατζαρίδης δήλωσε ότι πλέον τα κέντρα των πόλεων δουλεύουν λιγότερο, ενώ τα κέντρα των περιφερειακών αγορών αρχίζουν και κλείνουν.

    Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, πρότεινε να καλλιεργηθεί κλίμα αισιοδοξίας, να υπάρξει αύξηση της ρευστότητας από πλευράς τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, αλλά και από πλευράς καταναλωτών.

    Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τόνισε, είναι ο καταναλωτής να κάνει στοχευμένη κατανάλωση σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν πολλαπλασιαστικές δυνάμεις οικονομίας στις τοπικές αγορές. "Έτσι, θα αυξηθεί η ρευστότητα, που είναι και το ζητούμενο", δήλωσε ο κ. Κ. Χατζαρίδης.

    Πάτρα: Μικρή ανοδική τάση 5% - 8%

    Καλύτερα από πέρυσι κινείται μέχρι στιγμής η αγορά της Πάτρας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο κ. Γιώργος Ρώρος, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας, ανέφερε ότι παρατηρείται μια μικρή ανοδική τάση στα έσοδα επί του τζίρου της τάξης του 5% με 8%.

    Ο κ. Γ. Ρώρος επεσήμανε ότι καθημερινά δέχεται καταγγελίες, που αφορούν περιπτώσεις όπου άλλες είναι οι τιμές στο ράφι και άλλες στο ταμείο. Αυτό το φαινόμενο, όπως είπε, είναι πιο συχνό στα πολυκαταστήματα.

    Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γ. Ρώρος προέβαλε ως επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η νομιμότητα, το κύρος των εκπτώσεων και έτσι ο καταναλωτής να μην πέφτει θύμα εξαπάτησης σε μια αγορά "ζούγκλα".

    Ηράκλειο Κρήτης: Ανοδο σε ποσοστό 10% - 15%

    Αισθητή βελτίωση παρουσιάζει η αγορά της Κρήτης και ειδικόετρα του Ηρακλείου. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μανώλης Κουμαντάκης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του Ηράκλειου Κρήτης, Καλύτερη από την περσινή αναδεικνύεται η φετινή εκπτωτική περίοδος από πλευράς τζίρου και κατανάλωσης σε ποσοστό περίπου 10% με 15%.

    Επίσης, σημείωσε ότι αυξημένη αγοραστική κίνηση παρατηρείται στην ένδυση, την υπόδηση και τα παιδικά, ενώ μικρότερη αύξηση σημειώνεται στα ηλεκτρικά είδη.

    Όπως επεσήμανε, παρά τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων τους, οι καταναλωτές έχουν διάθεση για αγορές και στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις. "Η αγορά του Ηρακλείου προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και ο κόσμος έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται με οικονομικό τρόπο, δηλαδή αγοράζει, αλλά πιο συγκρατημένα και οργανωμένα", τόνισε ο κ. Μ. Κουμαντάκης.

    Συγκρατημένοι οι περισσότεροι καταναλωτές

    Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Ειδικότερα, η Βίκη Γιαννιώτη, λογίστρια, δήλωσε ότι φέτος ψωνίζει λιγότερο, γιατί έχει υποστεί περικοπές στο μισθό της. "Προτιμώ να ψωνίζω με την έναρξη των επίσημων εκπτώσεων, διότι τότε γίνεται μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των προϊόντων, ενώ οι προσφορές ξεκινάνε με μικρή έκπτωση", ανέφερε η συγκεκριμένη καταναλώτρια.

    Επίσης, επεσήμανε ότι προτιμά τα καταστήματα της γειτονιάς για τις αγορές της, γιατί, όπως δήλωσε, όταν γνωρίζεις τον έμπορο, μπορεί να σου κάνει καλύτερη έκπτωση, ενώ στα πολυκαταστήματα τα πράγματα είναι λίγο απρόσωπα". Τέλος, όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής, είπε ότι "δεν έχω μπει στον πειρασμό να βγάλω πιστωτική, προτιμώ να πληρώνω με μετρητά, για να ελέγχω τί ξοδεύω".

    Συγκρατημένη στις αγορές είναι και η Φρειδερίκη Μπούρα, μαθηματικός. "Έχω περιορίσει κατά πολύ τις αγορές μου, λόγω της οικονομικής κρίσης", δήλωσε. "Είμαι υπέρ των προσφορών, γιατί δεν βρίσκω το λόγο να περιμένω τις εκπτώσεις, που όλα θα έχουν εξαντληθεί", πρόσθεσε η καταναλώτρια.

    Η Φρειδερίκη Μπούρα δήλωσε ότι προτιμά στις εκπτώσεις να ψωνίζει στα πολυκαταστήματα, γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "στα πολυκαταστήματα υπάρχει ποικιλία και βρίσκω όλες τις μάρκες, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνω σε όλα τα καταστήματα. Σχετικά με τον τρόπο που επιλέγει να πληρώνει, ανέφερε ότι είναι υπέρ των μετρητών, γιατί με τις πιστωτικές μπορεί να ξεφύγει από τον προϋπολογισμό της.

    Η αγορά χρειάζεται ρευστότητα και όχι προσφορές

    "Η ρευστότητα, η οποία έχει περιοριστεί δραματικά, λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων των τραπεζών, δεν δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη μέρα", τονίζει ο κ. Ν. Γιαννέτος.

    Σύμφωνα την άποψη των εμπόρων, επιβάλλεται να καλλιεργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά, που θα ωθήσει τον καταναλωτή σε αγορές, καθώς και να υπάρξει αύξηση της ρευστότητας από πλευράς των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις.

    Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που αποπροσανατολίζει τον καταναλωτή στις αγορές του είναι οι προσφορές, που γίνονται αρκετές μέρες πριν την έναρξη των επίσημων εκπτώσεων, επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Β. Κορκίδης και υποστηρίζει ότι αυτή η αλλαγή του νόμου, που επιτρέπει τις προσφορές πριν την έναρξη των εκπτώσεων, βρίσκει την πλειοψηφία των εμπόρων αντίθετη.

    "Επιπροσθέτως, αυτός ο βομβαρδισμός των προσφορών όλο το χρόνο, το μπαράζ των προωθητικών ενεργειών και μεθόδων μάρκετινγκ, κουράζει και μπερδεύει τον καταναλωτή, ο οποίος έχει να συγκρίνει 4 τιμές, την αρχική τιμή, της προσφοράς, το ποσοστό της έκπτωσης και την τελική τιμή", συμπέρανε ο κ. Β. Κορκίδης.

    Σχετικά με τις προσφορές, ο κ. Ν. Γιαννέτος τόνισε ότι η καλύτερη περίοδος για τον καταναλωτή είναι η περίοδος των επίσημων εκπτώσεων και όχι των προσφορών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσφορές γίνονται από ανάγκη, λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Επιστροφή στα μετρητά

    Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής, ο κ. Β. Κορκίδης δήλωσε ότι η χρήση των πιστωτικών καρτών είναι μειωμένη, αφού υποχώρησε στο 10% των αγορών. Η πλειοψηφία των καταναλωτών (ποσοστό 90%) χρησιμοποιεί πλέον μετρητά. "Η προτίμηση αυτή αποδίδεται στο ότι πολλές πιστωτικές είναι υπερχρεωμένες και βεβαίως η αποπληρωμή στοιχίζει ακριβά", διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ν. Γιαννέτος υπογράμμισε ότι έχουμε περάσει πλέον στην εποχή της λελογισμένης αγοράς, την εποχή των μετρητών, ενώ η εποχή της κάρτας είναι η εποχή της φούσκας. Αντίθετα, εξαίρεσε κάποια συστήματα αγορών, όπως τα ηλεκτρικά είδη, που είναι συνδυασμένα με δόσεις. "Επομένως, η χρήση της πιστωτικής κάρτας είναι αναπόφευκτη", επεσήμανε ο κ. Ν. Γιαννέτος.

    [04] Αυλαία με "Πλούτο"

    Με τον άκρως επίκαιρο "Πλούτο" του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη, κλείνει το φεστιβάλ Επιδαύρου.

    Παρασκευή και Σάββατο 13 και 14 Αυγούστου οι θεατές θα παρακολουθήσουν μια εκδοχή του "Πλούτου", που αν και παραμένει πιστή στο κείμενο, δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ρόλο της Πενίας, "η οποία με τη συνεχή παρουσία της τονίζει την παντοτινή ύπαρξή της σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες μέσα στον ιστορικό χρόνο" κατά δήλωση του σκηνοθέτη.

    Στο αριστοφανικό κύκνειο άσμα, ο αόμματος ημίθεος Πλούτος ευνοεί μόνο τους κακούς. Ομως, ο αγρότης Χρεμύλος παίρνει χρησμό από τους Δελφούς να ακολουθήσει τον ξένο που θα συναντήσει, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Πλούτος. Ο θεοσεβής, δίκαιος και πένης Χρεμύλος περιστοιχίζεται από αετονύχηδες, ιερόσυλους και συκοφάντες που πλουτίζουν από την εξαθλιωμένη από τους πολέμους Αττική. Η μεταξύ τους σχέση κάνει τον Πλούτο να ξαναβρεί το φως του, οπότε επιβραβεύει τους δίκαους, σοφούς και έντιμους.

    "ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙ" ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

    "Φως και σκοτάδι" ονομάζεται η σύνθεση αρχαίων τραγωδιών που παρουσιάζεται την Παρασκευή στο πανέμορφο αναστηλωμένο Εκκλησιαστήριο του Ασκληπείου της Αρχαίας Μεσσήνης. Η επιμέλεια και συρραφή των κειμένου έχει γίνει από τον σκηνοθέτη-χορογράφο Νίκο Διονύσιο, που έχει διακριθεί στο εξωτερικό για τη δουλειά του στο αρχαίο δράμα. Για τη μοναδική παράσταση στον εξαιρετικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε αποσπάσματα από πέντε τραγωδίες: τις "Βάκχες" του Ευριπίδη που αποτελούν και την αφετηρία του εγχειρήματος, τον 'Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου, τις "Ευμενίδες" από την αισχυλική τριλογία της "Ορέστειας", τον "Οιδίποδα Τύρρανο" του Σοφοκλή και τους 'Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου.

    "ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ" ΤΟΥ ΚΑΡΛΟ ΓΚΟΛΝΤΟΝΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΔΑ

    Η "Λοκαντιέρα", μια από τις πλέον δημοφιλείς κωμωδίες της ευρωπαϊκής Αναγέννησης, με διαρκείς ανατροπές και δαιμόνια πλοκή περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. Την Παρασκευή 13 Αυγούστου θα βρεθεί στην Ηλιδα, του νομού Ηλείας με πρωταγωνίστρια τη Ρένια Λουϊζίδου και σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

    Η Ρένια Λουϊζίδου - Μιραντολίνα είναι η μοναδική κληρονόμος ενός πανδοχείου (λοκάντα), το οποίο διευθύνει με ιδιαίτερη επιτυχία. Στο πλευρό της, ο Φαμπρίτσιο, ένας καμαριέρης, που προσβλέπει σε γάμο μαζί της για την οικονομική και κοινωνική ανέλιξή του. Η κωμωδία διαδραματίζεται στους χώρους του πανδοχείου. Εκεί συχνάζουν ένας Κόμης (ένας άντρας λαϊκής καταγωγής που έχει αγοράσει τον τίτλο) και ένας ξεπεσμένος και χρεοκοπημένος Μαρκήσιος, που διεκδικούν τον έρωτά της Μιραντολίνας. Επίσης, διαμένει για λίγο ο Ιππότης Ριπαφράτα, ένας αγριάνθρωπος στη συμπεριφορά του προς το γυναικείο φύλο, που αρνείται θανάσιμα τον έρωτα των γυναικών.

    ΜΟΥΣΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, που ζωντανεύουν τον Αύγουστο από παραθεριστές και τουρίστες, διοργανώνονται το καλοκαίρι φεστιβάλ και συναυλίες. Ετσι:

    Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη με τον Στέφανο Κορκολή θα δώσουν την Παρασκευή 13 Αυγούστου συναυλία στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης στη Χαλκιδική.

    Την ίδια ημέρα, ο μοναδικός λυράρης Ψαραντώνης θα δώσει συναυλία με το συγκρότημά του στην Παναγία Γκαρικά της Κερατέας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Μουσικές του κόσμου στον ελαιώνα της Κερατέας".

    Το Σάββατο 14 Αυγούστου, η Χάρις Αλεξίου θα συναντηθεί μουσικά με τη Μάρθα Φριντζήλα στο Φεστιβάλ Σάνης, στη Χαλκιδική.

    Την ίδια ημέρα στη Σκόπελο οι Locomondo, με ρέγκε διάθεση, θα εμφανισθούν στο "Ανοιχτό θέατρο του δημοτικού σχολείου".

    Λιζέτα Καλημέρη και Δημήτρης Λάππας θα χαρίσουν στη Σπηλιά Ηρακλείου δυο υπέροχες μουσικές βραδιές το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Αυγούστου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 August 2010 - 10:30:38 UTC