Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απέπλευσε το Super Ferry 2
  • [02] Ισραήλ-Λίβανος: Ανταλαγή πυρών
  • [03] Τα καλοκαίρια μας καυτά ...
  • [04] Υπό μερικό έλεγχο
  • [05] Ταυτοποίηση κατά 95%

  • [01] Απέπλευσε το Super Ferry 2

    Με 3.30 ώρες καθυστέρηση πραγματοποίησε εν τέλει το ταξίδι του για Ανδρο - Τήνο - Μύκονο το Super Ferry 2.

    Το Super Ferry 2, με 1.231 επιβάτες, είχε προγραμματισμένο απόποπλου για τις 8.05 το πρωί, αλλά τηλεφώνημα αγνώστου στο Λιμεναρχείο της Άνδρου για τοποθέτηση βόμβας στο πλοίο, προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών του λιμενικού στη Ραφήνα.

    Αφού ελέγχθηκαν οι χώροι του πλοίου (εσωτερικό, ύφαλα, αποθηκευτικοί χώροι) και οι χειραποσκευές των επιβατών το Super Ferry 2 αναχώρησε με τρισήμισι ώρες καθυστέρηση..

    [02] Ισραήλ-Λίβανος: Ανταλαγή πυρών

    Τρεις λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας σοβαρά, στις σημερινές συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, δήλωσε υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

    Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar μετέδωσε ότι ένας υψηλόβαθμος ισραηλινός στρατιωτικός σκοτώθηκε στη μεθόριο Λιβάνου-Ισραήλ σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο στρατών.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο επικαλέστηκε πηγές της λιβανικής ασφάλειας, προσέθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να απομακρύνει το πτώμα του αξιωματικού του στρατού του από περιοχή κοντά στο χωριό Ανταϊσέχ, όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

    Πηγή της ασφάλειας του Λιβάνου διευκρίνισε παράλληλα ότι ισραηλινό ελικόπτερο έριξε σήμερα δύο πυραύλους σε φυλάκιο του λιβανικού στρατού κοντά στο χωριό Ανταϊσέχ που βρίσκεται στα σύνορα, καταστρέφοντας τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινοί και λιβανέζοι στρατιώτες αντήλλαξαν σήμερα επίσης πυρά στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου. "Ολα άρχισαν όταν ισραηλινοί στρατιώτες επιχείρησαν να κόψουν ένα δέντρο στο λιβανικό έδαφος. Ο λιβανικός στρατός έρριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον τους και αυτοί απάντησαν στα πυρά. Ενα σπίτι στο Ααντεσέ επλήγη από οβίδα που εκτοξεύθηκε από ισραηλινό άρμα μάχης", δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και πρόσθεσε ότι τραυματίσθηκαν ένας λιβανέζος στρατιώτης και ένας πολίτης.

    Στην Ιερουσαλήμ, πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με το Λίβανο και ανέφεραν ότι μέλη της μονάδας μηχανικού του ισραηλινού στρατού δέχθηκαν πυρά από λιβανέζους στρατιώτες ενώ εργάζονταν κατά μήκος των συνόρων και ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά.

    Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας διέψευδε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ερρίφθησαν ρουκέτες από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

    "Κανένας πύραυλος δεν ερρίφθη από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ", δήλωσε ο Μίκι Ρόζενφελντ, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

    Την ανταλλαγή πυρών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα της ειρηνευτικής δύναμης είναι προς το παρόν η αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή και πρόσθεσε ότι ο υποδιοικητής Σάντι Μπονφάντι είναι σε επαφή με τις διοικήσεις του ισραηλινού και του λιβανικού στρατού καλώντας τους να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

    [03] Τα καλοκαίρια μας καυτά ...

    Επτακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα και περισσότεροι από 1.400 στο Πακιστάν, από φονικές πλημμύρες. Τις τελευταίες ημέρες, στην καρδιά της Μόσχας, ο υδράργυρος άγγιξε τους 41 βαθμούς Κελσίου, σημειώνοντας την υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 30 χρόνων. Καύσωνας έπληξε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη, με το θερμόμετρο να δείχνει 42 βαθμούς και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά δελτία, έρχεται ακόμα μία περίοδος πολύ υψηλών θερμοκρασιών, με αξιοσημείωτη υγρασία. Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα, που στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και ταλαιπωρούν εκατομμύρια άλλους.

    Πώς εξηγούνται αυτά τα φαινόμενα;

    Όπως επισημαίνει ο καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, «η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη».

    Για να κατανοήσουμε τα φαινόμενα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε ισορροπία και η ισορροπία του πλανήτη βασίζεται στην αλληλεπίδραση πέντε σφαιρών, οι οποίες διατηρούν το περιβάλλον σε κάποια όρια, μέσα στα οποία αναπτύσσεται η ζωή, έτσι όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Οι σφαίρες αυτές είναι η βιόσφαιρα, που περιλαμβάνει τα έμβια όντα, η γεώσφαιρα, που είναι η γη, η υδρόσφαιρα, δηλαδή οι ωκεανοί, τα ποτάμια και οι λίμνες, η ατμόσφαιρα και η κρυόσφαιρα, που είναι το παγωμένο κομμάτι της ατμόσφαιρας.

    Οι μεταβλητές της τροχιάς και της θέσης της γης, σε σχέση με τον ήλιο, δημιουργούν κυκλικές μεταβολές πολλών χιλιάδων χρόνων. Ως εκ τούτου, έχουμε παγετώδεις περιόδους, οι οποίες διαρκούν περί τα 100.000 χρόνια και στη διάρκειά τους ένα μεγάλο μέρος της γης είναι παγωμένο, και ζεστές, ημιπαγετώδεις περιόδους, οι οποίες διαρκούν περί τα 15.000 χρόνια. Αυτές οι μεταβολές είναι σχεδόν προβλέψιμες. Τώρα βρισκόμαστε σε μία μεσοπαγετώδη περίοδο, δηλαδή ζεστή περίοδο, από πλευράς ουράνιας μηχανικής του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο άνθρωπος εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα. Ανακάλυψε τον τροχό, τη φωτιά, εφηύρε μηχανές, δημιούργησε τέχνη, επιστήμη, απέκτησε πολιτισμό.

    Δυστυχώς, όμως, τους τελευταίους αιώνες της ίδιας περιόδου, αυτός ο ίδιος ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το πετρέλαιο και άλλα ορυκτά καύσιμα, που ως απεδείχθη, παράγουν αέρια διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις, ούτως ή άλλως, κλιματικές αλλαγές του πλανήτη. «Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να ζεστάνει τον πλανήτη, όσο δεν είχε ζεσταθεί σε καμία άλλη μεσοπαγετώδη περίοδο της ιστορίας, που ξέρουμε. Τα τελευταία 500.000 χρόνια δεν έχει καταγραφεί τόσο ζεστή μεσοπαγετώδης περίοδος, με βάση τις θερμοκρασίες που βλέπουμε και μελετούμε τα τελευταία 30 με 40 χρόνια. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έχουν ολέθριες συνέπειες για την ισορροπία του πλανήτη», σημειώνει ο κ. Ζερεφός.

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη, λόγω της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου, ως αποτέλεσμα ανθρώπινων παρεμβάσεων, είναι γεγονός και άλλωστε αποτελεί πλέον κορυφαίο θέμα μελέτης των επιστημόνων ανά τον κόσμο. Γιατί ένας πλανήτης, που υπερθερμαίνεται χρόνο με τον χρόνο, δεν είναι και το ... πλέον «φιλόξενο» περιβάλλον για την επιβίωση των επόμενων γενεών.

    Ο καθηγητής Ζερεφός υπογραμμίζει πως «το πολύ ανησυχητικό είναι ότι αν συνεχίσουμε να εκλύουμε τις ίδιες ποσότητες δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, είτε καίγοντας πετρέλαιο, είτε καίγοντας ορυκτά καύσιμα, ή εκλύοντας ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή, όπως τους υδροχλωράνθρακες και άλλα αέρια, ή μεθάνιο, από την καλλιέργια και την κτηνοτροφία, τότε από τους 15 βαθμούς, που ήταν η μέση θερμοκρασία της γης (είναι η θερμοκρασία, που κάνει τον πλανήτη κατοικήσιμο) και ενώ έχουμε πάει ήδη στους 16, οι προβλέψεις είναι ότι στα προσεχή 100 χρόνια μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τους 20 βαθμούς κελσίου, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ίδια την ανθρωπότητα.

    Γι αυτό πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κτηριακός τομέας επιτείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 30%. Γι αυτό πρέπει να κατασκευάζονται οικολογικά σπίτια με ενεργειακή αυτάρκεια. Αυτά τα σπίτια ονομάζονται «zero emissions», δηλαδή «μηδενικών εκπομπών». Οι μεταφορές ευθύνονται για ακόμη ένα 30%, ο τομέας της παραγωγής ενέργειας για 15-20% και για 20% η βιομηχανία και η γεωργία με την κτηνοτροφία».

    Η διεθνής κοινότητα, αν και μετ' εμποδίων, έχει αποφασίσει στις συνόδους του Κιότο και της Κοπεγχάγης ότι πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές των θερμοκηπικών αερίων από τον άνθρωπο. Είτε αυτό γίνεται σε κάθε νοικοκυριό και από τον κάθε άνθρωπο, είτε αυτή γίνεται από έξυπνες συσκευές, οι οποίες θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, όπως π.χ. οι οικολογικοί λαμπτήρες, οικολογικές συσκευές, τα υβριδικά αυτοκίνητα. Η ανθρωπότητα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας ανάλογα με τις φυσικές ιδιαιτερότητες τής κάθε χώρας.

    «Για παράδειγμα, στην Ελλάδα έχουμε τον ήλιο, τη γεωθερμία, τον άνεμο, που μπορεί να συνεισφέρει στην ανεργειακή αυτάρκεια, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, σε ποσοστό 20%», τονίζει ο κ. Ζερεφός.

    Ωστόσο, όμως, όπως επισημαίνει, είναι απαραίτητο να γίνουν σημαντικά έργα, προκειμένου να γίνει η ενεργειακή αυτή σύνδεση από πλευράς δικτύων. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, ανάμεσα στις οποίες και η έκθεση «Stern», αλλά και η έκθεση του πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί σύντομα, «το κόστος της μη δράσης είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από το κόστος που απαιτείται για να δημιουργηθούν αυτές οι υποδομές». Έξυπνα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, τα οποία θα εξοικονομούν ενέργεια. Εάν γίνουν οι απαραίτητες δράσεις, υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί έως και 50% η εξάρτησή μας από το πετρέλαιο έως το 2050.

    «Οι ενεργειακές επενδύσεις, από πλευράς ενέργειας, σκόνταψαν στον ελληνικό δημόσιο τομέα, ο οποίος δεν δίνει τη δυνατότητα να γίνονται τέτοιου είδους επενδύσεις εύκολα και γρήγορα. Ένας κούκος σίγουρα δεν φέρνει την άνοιξη, ωστόσο αν και η Ελλάδα είναι ένα πολύ μικρό κράτος, που επιβαρύνει απειροελάχιστα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σχέση με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα ή η Ινδία, τα ζητήματα της ενέργειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί οι Έλληνες, σε εθνικό επίπεδο, ενωμένοι και όχι διχασμένοι όπως συνηθίζουμε, τους τελευταίους αιώνες, για να μην υποστούμε χειρότερες επιπτώσεις, όπως στον τουρισμό, στη γεωργία την κτηνοτροφία, ή τις ιχθυοκαλλιέργειες», επισήμανε ο κ. Ζερεφός.

    Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει το 2010 «διεθνές έτος βιοποικοιλότητας» και όπως αναφέρει, το Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τον ζωτικό ρόλο, που διαδραματίζει η βιοποικιλότητα στη διατήρηση της ζωής στη Γη.

    [04] Υπό μερικό έλεγχο

    Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, οι εθελοντές, ο στρατός και οι πολίτες, τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Κακοπέρατο της Σάμου.

    Η φωτιά να θυμίσουμε πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί γρήγορα προς τον Μαραθόκαμπο, την περιοχή του Κάμπου και τα Βοτσαλάκια.

    Περισσότερο επλήγησαν τα Βοτσαλάκια που για προληπτικούς λόγους η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, η πυροσβεστική και ο στρατός απομάκρυναν προληπτικά τους επισκέπτες σε σημείο που δεν θα τους έπνιγαν οι πυκνοί καπνοί που είχαν σκεπάσει τα Βοτσαλάκια.

    Η μάχη δόθηκε στην περιοχή Τσούρκα αργά χθες το βράδυ για να μην περάσει η φωτιά προς την περιοχή του Λιμνιώνα.

    Παρ΄όλο που η πυρκαγιά έφτασε και έγλυψε τις αυλές των σπιτιών στις παρυφές του οικισμού Βοτσαλάκια, οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να την ελέγξουν ώστε να μη κινδυνέψει περιουσία ή ανθρώπινη ζωή. Η σημερινή μέρα δεν μοιάζει με τίποτα με τη χθεσινή εφιαλτική νύχτα. Ήδη ο νομάρχης Σάμου υπέγραψε την άρση του εγγράφου που κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι τουρίστες επιστρέφουν στα καταλύματά τους και η ζωή για τους κατοίκους της περιοχής κυλάει σε κανονικούς ρυθμούς.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά αποτέφρωσε περίπου 10.000 στρέμματα δασικής και μικρής καλλιεργήσιμης έκτασης ενώ από αέρος πήραν μέρος έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα, ενώ πεζοπόρα τμήματα από Θεσσαλονίκη και Αθήνα μαζί με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού έφτασαν από την πρώτη στιγμή στη Σάμο.

    Πυρκαγιά στην περιοχή της Αρχαίας Νεμέας

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί, σε λοφίσκο στο ύψος του κόμβου της Αρχαίας Νεμέας, κοντά στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου -Τριπόλεως.

    Η πυρκαγιά, που καίει δασική έκταση, βρίσκεται σε εξέλιξη και μάχη για την κατάσβεσή της δίνουν ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, με 8 οχήματα, 17 άνδρες, δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα και 4 αεροσκάφη - δύο "κάναντερ" και δύο "πετζετέλ".

    -

    -

    [05] Ταυτοποίηση κατά 95%

    Έστω και την τελευταία στιγμή, οι κάτοχοι καρτοκινητών τηλεφώνων, έσπευσαν μαζικά να το δηλώσουν στα καταστήματα και τα σημεία πρόσβασης που είχαν ορίσει οι εταιρίες, σύμφωνα με τη διαδικασία της ταυτοποίησης, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

    Σύμφωνα με ανακοινώσεις και των τριών εταιριών, στις 30 Ιουλίου, που έληξε η προθεσμία, είχε ταυτοποιηθεί περίπου το 95% των ενεργών συνδρομητών καρτοκινητής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό που αγγίζει το 80% προσήλθε τις δύο τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ταυτοποίησης έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 8 Νοεμβρίου 2009.

    Από την περασμένη Παρασκευή, 30 Ιουλίου, σε όσα καρτοκινητά δεν έχουν ταυτοποιηθεί έχει πραγματοποιηθεί φραγή κλήσεων γεγονός που σημαίνει ότι όσοι αμέλησαν δεν μπορούν πλέον να το χρησιμοποιήσουν, δηλαδή να πραγματοποιήσουν ή να δεχτούν καμία κλήση, να στείλουν ή να δεχθούν γραπτό μήνυμα, καθώς και να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας.

    Ωστόσο, όσοι συνδρομητές έχασαν την προθεσμία της ταυτοποίησης δε σημαίνει ότι χάνουν απαραίτητα και τον αριθμό τους. Αυτοί έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, έως τις 30 Ιανουαρίου 2011, να περάσουν από τα κατά τόπους καταστήματα και τα σημεία πρόσβασης των εταιριών, να δηλώσουν, ακόμη και εκπρόθεσμα τα στοιχεία τους και να επανασυνδεθεί το κινητό και μάλιστα χωρίς να έχει χαθεί τυχόν υπόλοιπο που υπήρχε διαθέσιμο πριν από την φραγή, ενώ διατηρείται και το νούμερό.

    Υπενθυμίζεται ότι για να ταυτοποιήσει κάποιος το κινητό του θα πρέπει να έχει μαζί του την κάρτα SIM του καρτοκινητού και την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, η διαδικασία της ταυτοποίησης πρέπει να γίνει από ενήλικα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 August 2010 - 12:30:35 UTC