Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές εκτιμήσεις στην έκθεση προόδου
  • [02] Κινητοποίηση για βόμβα στο Superferry 2
  • [03] Ηλιακό "τσουνάμι"
  • [04] Μεσόγειος, η πιο απειλούμενη θάλασσα
  • [05] Στόχος η ενότητα

  • [01] Θετικές εκτιμήσεις στην έκθεση προόδου

    Μία τελευταία συνάντηση θα έχουν σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι τρεις επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και της εκταμίευσης στις 13 Σεπτεμβρίου της δεύτερης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου.

    Ανώτερος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα χρειαστεί να συνυπογράψει το πόρισμα της τρόικας, καθώς δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο, αλλά για επικαιροποίηση και εξειδίκευση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο.

    Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου, μια δέσμευση αφορούσε την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και τώρα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί «ποια επαγγέλματα είναι αυτά» και «πώς θα ανοίξουν» (η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην απελευθέρωση του συνόλου των επαγγελμάτων αυτών με νομοσχέδιο - σκούπα έως το τέλος του έτους).

    Επίσης, καθώς ψηφίστηκε ο νόμος για τον «Καλλικράτη», πρέπει να εξειδικευθεί το πώς θα εφαρμοστεί, όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ουσιαστικά στο σύνολο του κρατικού τομέα, καθώς, και το ποιες αποκρατικοποιήσεις (π.χ. τραπεζικός τομέας) και το πώς θα υλοποιηθούν.

    Από τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, της ηγεσίας του υπουργείου με τους αξιωματούχους της τρόικας, προκύπτει ότι η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων του μνημονίου κρίνεται θετική και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θεωρείται δεδομένη. Στην έκθεση προόδου, όμως, που συνέταξε η τρόικα, παραμένουν οι συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ) και ζητούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο της γενικής σύστασης, που είχε διατυπωθεί το Μάιο. Παράλληλα, οι ελεγκτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον έλεγχο των ΔΕΚΟ και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία), καθώς η εγγραφή στον προϋπολογισμό των δανείων που έχουν λάβει με εγγύηση του Δημοσίου, αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά περίπου 5,5 μονάδες του ΑΕΠ. Για το συγκεκριμένο λόγο, άλλωστε, η κυβέρνηση προχωρά στην τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στο σύνολο των νοσοκομείων.

    Τα μέλη της τρόικας εκτιμούν, επίσης, ότι πρέπει να επιταχυνθεί η πορεία συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών -ιδιαίτερα των ελλειμματικών- ενώ αντί για μετατάξεις να υπάρξουν απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, ή έστω να αντισταθμιστεί το κόστος της διατήρησης του προσωπικού από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό καταδειχθεί από την αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Εργασίας, ή εάν συνεχίζει να «καρκινοβατεί» η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην αύξηση του πληθωρισμού, με την τρόικα να διατυπώνει την άποψη ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, ακόμη και με κινήσεις στους τομείς των αδειών πώλησης στις λαϊκές αγορές και του χονδρεμπορίου τροφίμων και συσκευασμένων προϊόντων.

    Προβληματισμός διατυπώνεται, τέλος, και για την υστέρηση στο σκέλος των εσόδων, με την τρόικα, πάντως, να δέχεται τις αιτιάσεις του υπουργείου Οικονομικών για ανάκαμψη το β΄εξάμηνο με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (π.χ. αύξηση ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου, εντατικοποίηση διασταυρώσεων και ελέγχων) και να συστήνει τη συγκεκριμενοποίηση των φορολογικών ελέγχων ανά κατηγορία επαγγελματιών.

    [02] Κινητοποίηση για βόμβα στο Superferry 2

    Τηλεφώνημα αγνώστου στο Λιμεναρχείο της Άνδρου για τοποθέτηση βόμβας στο Super Ferry 2, προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών του λιμενικού στη Ραφήνα. Οι έλεγχοι, που αφορούσαν το πλοίο (εσωτερικό, ύφαλα, αποθηκευτικοί χώροι) ολοκληρώθηκαν και τώρα ελέγχονται οι χειραποσκευές.

    Το Super Ferry 2, με 1.231 επιβάτες, είχε προγραμματισμένο απόποπλου για τις 8.05 για Ανδρο - Τήνο - Μύκονο. Η αναχώρηση του πλοίου θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχων.

    [03] Ηλιακό "τσουνάμι"

    Μια ισχυρή μαγνητική έκρηξη στον ήλιο στέλνει ήδη ένα μεγάλο νέφος ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας. Το ηλιακό "τσουνάμι", που αποτελείται από τόνους πλάσματος (ιονισμένων ατόμων) μπορεί να δημιουργήσει θεαματικό σέλας πάνω από τους πόλους της Γης, αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στους δορυφόρους και στις τηλεπικοινωνίες.

    Την 1η Αυγούστου παρατηρήθηκε η πρώτη αναλαμπή πάνω από μια γιγάντια ηλιακή κηλίδα στο μέγεθος της Γης, παράλληλα όμως εξερράγη μια μεγάλη ποσότητα αερίων από ένα "νημάτιο" στο βόρειο ημισφαίριο του ήλιου. Αν και τα δύο γεγονότα απέχουν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, πιθανότατα συνδέονται.

    Οι εικόνες του τροχιακού Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA, το οποίο εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο για να μελετήσει τον ήλιο, κατέγραψαν τα φαινόμενα, καθώς επίσης αστρονόμοι από όλο τον κόσμο. Τα "νημάτια" είναι γιγάντιοι σωλήνες μαγνητισμού που γεμίζουν με ηλιακά αέρια και κρέμονται στην ατμόσφαιρα του ήλιου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το "νημάτιο", πριν εκραγεί, είχε διάμετρο 50 φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας.

    Η έκρηξη εκτόξευσε το περιεχόμενό του στο διάστημα, παράγοντας ένα νέφος ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, με κατεύθυνση προς τη Γη. Το όλο γεγονός δεν θεωρείται μεγάλη έκρηξη για τα δεδομένα του ήλιου, αλλά επειδή τόσα χρόνια ήταν "ήσυχος", το φαινόμενο δείχνει ότι ο ήλιος μπαίνει σε φάση "αφύπνισης". Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη αξιοσημείωτη ηλιακή "καταιγίδα" που φτάνει στον πλανήτη μας εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ" και το New Scientist.

    Το ηλιακό πλάσμα αναμένεται να φτάσει στη Γη στις 3 έως 4 Αυγούστου, σύμφωνα με τον αστρονόμο Λέον Γκόλουμπ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

    Όταν τα ηλιακά σωματίδια φτάσουν στη Γη, αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της, δημιουργώντας πιθανώς μια γεωμαγνητική καταιγίδα. Τα φορτισμένα σωματίδια κινούνται κατά μήκος των γραμμών του γήινου μαγνητικού πεδίου και συγκεντρώνονται στους πόλους της Γης όπου και δημιουργείται το πολικό σέλας. Τα ηλιακά σωματίδια συγκρούονται με άτομα αζώτου και οξυγόνου στη γήινη ατμόσφαιρα και έτσι λάμπουν σαν φώτα νέον. Αν και κανονικά το σέλας είναι ορατό μόνο στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη (δηλαδή κοντά στους πόλους), σε περιπτώσεις γεωμαγνητικών καταιγίδων το σέλας μπορεί να παρατηρηθεί και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, σαν "κουρτίνες" πράσινου και κόκκινου φωτός.

    Ο ήλιος περνάει από ένα 11ετή κύκλο περιοδικής δραστηριότητας. Το τελευταίο μέγιστο (ζενίθ) της δράσης του καταγράφηκε το 2001, ενώ το τελευταίο ελάχιστο (ναδίρ) ήταν ιδιαίτερα ασθενές και κράτησε πολύ καιρό. Τώρα όμως φαίνεται πως ο ήλιος "ξυπνάει" και πάλι, αρχίζοντας το νέο κύκλο του.

    [04] Μεσόγειος, η πιο απειλούμενη θάλασσα

    Η πανίδα και η χλωρίδα της Μεσογείου, από τις πλουσιότερες στον κόσμο, είναι επίσης οι περισσότερο απειλούμενες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύονται σήμερα και επισημαίνουν την επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, την υπεραλιεία και την αύξηση των ειδών που διεισδύουν στο οικοσύστημα της Μεσογείου προερχόμενα από άλλα οικοσυστήματα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

    Η θάλασσα αυτή είναι μία από τις πλέον μελετημένες στον κόσμο. Και ωστόσο, τη στιγμή που "οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για την ύπαρξη 8.000-12.000 ειδών", η νέα απογραφή της θαλάσσιας ζωής, που περιλαμβάνει μελέτες εκατοντάδων επιστημόνων, καταγράφει πλέον 17.000 είδη, ενώ και άλλα είδη μένουν να καταγραφούν, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό Plos One.

    Μια πλούσια βιοποικιλότητα που εκτίθεται σε ποικίλες απειλές, ισχυρότερες στη Μεσόγειο από ό,τι αλλού.

    "Οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι αναλογικά πιο σημαντικές στη Μεσόγειο από ό,τι στις άλλες θάλασσες του κόσμου", αναφέρεται στην έκθεση. Η εξήγηση βρίσκεται στην ιστορία της περιοχής, που κατοικείται εδώ και χιλιετίες, και στη γεωγραφία της, μια θάλασσα σχεδόν κλειστή.

    Τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια, έχουν ήδη πληρώσει ένα βαρύ τίμημα, ενώ ορισμένα είδη, όπως η φώκια μονάχους-μονάχους, έχουν σχεδόν εξαφανισθεί.

    Στη λίστα των απειλών σημαντικότερη είναι η επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, εξαιτίας της ανάπτυξης του ακτών και της ρύπανσης.

    Η εξαντλητική αλιεία είναι η δεύτερη απειλή της βιοποικιλότητας και αναμένεται να αυξηθεί κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

    Η ιδιαιτερότητα της Μεσογείου συνίσταται στην παρουσία σημαντικού αριθμού ειδών που έχουν εισβάλει από άλλα οικοσυστήματα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ο οποίος θα συνεχίσει να μεταβάλλει την βιοποικιλότητα.

    Προερχόμενα από άλλες θάλασσες τα είδη αυτά, που ανέρχονται σε 600, αποτελούν το 4% του συνόλου των καταγραφέντων ειδών. Τα εξωγενή αυτά είδη, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν μεταφερθεί στη Μεσόγειο με πλοία, με το νερό που χρησιμοποιείται ως έρμα, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, αλλά και των Στενών του Γιβραλτάρ.

    Η έκθεση αναφέρεται στην διάδοση της Mnemiopsis Leidyi (της αμερικανικής μέδουσας) στην περιοχή από το Ισραήλ μέχρι την Ισπανία το 2009, η οποία προκάλεσε μεγάλη ανησυχία εξαιτίας των συνεπειών της στο οικοσύστημα και τις ζώνες αλιείας.

    Είδη όπως τα ιαπωνικά στρείδι και μύδι έχουν εισαχθεί στη Μεσόγειο μέσω της καλλιέργειάς τους. "Οι καλλιέργειες στρειδιών έχουν μεταβληθεί σε πύλες εισαγωγής σειράς ειδών φυκιών στις παράκτιες ζώνες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να εντείνει το φαινόμενο.

    Με την άνοδο της θερμοκρασίας της η Μεσόγειος θα προσελκύσει νέα τροπικά είδη και οι πληθυσμοί της, που είναι ήδη παρόντες στη Μεσόγειο θα μεταναστεύσουν προς νέες ζώνες, οι οποίες προς το παρόν δεν ευνοούν την παρουσία τους, αναφέρεται στην έκθεση, η οποία περιγράφει ένα φαινόμενο "εκτροπισμού" της Μεσογείου, γεγονός που αποτελεί χωρίς αμφιβολία μία απειλή για την βιοποικιλότητα, αλλά επίσης και πηγή πλούτου για ορισμένες ζώνες, γράφουν οι ειδικοί.

    Γενικά, η εγκατάσταση εξωγενών ειδών από τις τροπικές περιοχές στη Μεσόγειο θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια του ιδιαίτερου χαρακτήρα των μεσογειακών ειδών επιμέρους οικοσυστημάτων, προειδοποιούν οι ειδικοί αναφέροντας ότι είναι αναγκαία η πραγματοποίηση εκτεταμένης ανάλυσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Μεσογείου, προσθέτοντας ότι η θάλασσα αυτή μπορεί να αποτελέσει "υπόδειγμα για τους ωκεανούς του κόσμου".

    [05] Στόχος η ενότητα

    Με στόχο τη διαμόρφωση πνεύματος συναίνεσης και ενότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση του Kυπριακού συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας θέλει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, ελπίζοντας ότι οι προτάσεις του θα αποτελέσουν τη βάση για ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Το κλίμα, ωστόσο, ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου δεν αναμένεται να είναι και το καλύτερο, καθώς εδώ κι εβδομάδες οι τόνοι της αντιπαράθεσης βρίσκονται στα ύψη. Σανίδα σωτηρία ενδεχομένως να αποτελέσουν οι τρεις προτάσεις Χριστόφια προς την τουρκική πλευρά, επί των οποίων η πλειοψηφία των κομμάτων έχει δείξει να ανταποκρίνεται θετικά.

    Σημείο κλειδί αναμένεται να αποτελέσει η στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος με τη στάση, που θα τηρήσει ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, θα γείρει και τη πλάστιγγα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

    Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η θετική στάση του ΔΗΚΟ έναντι των όσων θα ζητήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας από τους ηγέτες των κομμάτων, καθώς μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας και του εκτελεστικού γραφείου αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, οι προτάσεις του κύπριου Προέδρου να αποτελέσουν τη βάση των όσων θα υποστηρίξει ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν.

    Πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι η εξεύρεση κοινής συνισταμένης ανάμεσα στον πρόεδρο και τα κόμματα ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, καθώς με κάποιες διακυμάνσεις στην κριτική του το κάθε ένα εκφράζουν βασικές διαφωνίες με τη γενικότερη στρατηγική του Δημήτρη Χριστόφια.

    Αύριο θα γίνει νέα συνάντηση των κυρίων Χριστόφια - Έρογλου, στην οποία αναμένεται ότι θα συζητηθεί και πάλι το περιουσιακό.

    Το ίδιο θέμα συζήτησαν στις 30 Ιουλίου οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 August 2010 - 10:30:25 UTC