Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις μνήμης

  • [01] Εκδηλώσεις μνήμης

    Τη μνήμη των πεσόντων για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το πραξικόπημα του 1974 τιμά σήμερα η Κύπρος.

    Μνημόσυνο των πεσόντων τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενώ ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά την τέλεση του μνημοσύνου, απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, σημειώνοντας ότι μια λύση του κυπριακού, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, της οικονομίας, των θεσμών, «είναι εφικτή, μόνο αν αγωνιστούμε ενωμένοι».

    «Οι μέρες τούτες επαναφέρουν μνήμες οδυνηρές, ώρες όπου η χούντα και η ΕΟΚΑ Ββ επέδραμαν κατά του Προεδρικού Μεγάρου και έσπειραν την καταστροφή, στόχευσαν τον Πρόεδρο Μακάριο και μαζί, βεβαίως, τη δημοκρατία. Ενώ απέτυχαν κουβάλησαν τον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο. Σήμερα, λοιπόν, επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιζόμαστε πάντοτε και με συνέπεια τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές, να τιμούμε αιώνια αυτούς που είχαν το θάρρος να ορθώσουν τα στήθια τους στα τανκς της Χούντας και στα καλάσνικοφ της ΕΟΚΑ Ββ και να αντισταθούν και να θυσιάσουν τη ζωή τους, ό,τι πολυτιμότερο είχαν, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδας μας», είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε:

    «Δυστυχώς, ακολούθησε η τουρκική εισβολή, άνοιξαν τις πύλες οι φασίστες πραξικοπηματίες και υποφέρει ο λαός μας τα δεινά της τραγωδίας, της καταστροφής, της εισβολής, της κατοχής, της προσφυγιάς, του εγκλωβισμού, τα ψυχικά δεινά των συγγενών των αγνοουμένων, πολλών εκ των οποίων ακόμη δεν έχει διακριβωθεί η τύχη».

    Ομιλητής στο μνημόσυνο για τους πεσόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ανέφερε ότι «με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, καλούμαστε σε αυτό το ετήσιο συναπάντημα χρέους να τιμήσουμε τους υπέροχους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία και υπερασπίστηκαν τον Εθνάρχη Μακάριο».

    Η αναγκαία εθνική λαϊκή ενότητα, είπε, δεν οικοδομείται «με τη διαγραφή των εθνικών εγκλημάτων όπως το προδοτικό πραξικόπημα, αλλά με τη συντήρηση αυθεντικής και αληθινής της ιστορικής μνήμης για να φωτίζει διδακτικά το παρόν και το μέλλον».

    Τρισάγιο τελέστηκε και για τους κληρωτούς καταδρομείς, που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.Το τρισάγιο τέλεσε για 4η συνεχόμενη χρονιά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Παρευρέθηκαν πέρα από τους συγγενείς των καταδρομέων, εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Λεμεσού Αντρέας Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών.

    Στη συνέχεια πραγματοοιήθηκε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου, του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    «Οι τουρκικές στοχεύσεις και μεθοδεύσεις, που είναι πέρα από προφανείς, υπαγορεύουν άμεση δράση και προληπτικές δράσεις, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποτροπής των τουρκικών στόχων», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, και πρόσθεσε: «ίσως, υπό το φως τής έως σήμερα εμπειρίας μας στις απευθείας διαπραγματεύσεις, να χρειάζεται αναθεώρηση της διαπραγματευτικής μας τακτικής».

    Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι η δικαίωση της θυσίας των νεκρών του πραξικοπήματος και της εισβολής και η κάθαρση της τραγωδίας, που διέρχονται η Κύπρος και ο λαός της, «θα επιτευχθεί μόνο με λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σταθερό στήριγμα είναι η Ελλάδα στο σύνολό της».

    Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι «πρέπει να επιδιωχθεί συστράτευση με την προοδευτική μερίδα των Τουρκοκυπρίων, που ασπάζεται το στόχο της επανένωσης και της ειρήνης».

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι έρχονται ώρες ευθύνης για όλους μας, «καθώς η εθνική μας υπόθεση βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο» και επανέλαβε την εισήγησή του για καταρτισμό από το Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμβολή εγνωσμένου κύρους συνταγματολόγων, ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προτάσεων για λύση.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, υποστήριξε ότι «σε Ελλάδα και Κύπρο μάς έχει εγκαταλείψει η έμπνευση και η αυτοπεποίθηση, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι οι μέρες αυτές είναι μέρες μνήμης και πρόσθετης ευθύνης για όλους, «ώστε να υψώσουμε την ταπείνωση σε αγωνιστικότητα, να κατασιγάσουμε τα προσωπικά και μικροκομματικά πάθη και να συναιρέσουμε το εγώ, εσύ και αυτός, σε εμείς».

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων «οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους την πορεία του Κυπριακού και σηματοδοτούν το τέλος μιας διαδικασίας, που άρχισε με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και αλλοιώθηκε αργότερα με την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων»

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι η ενότητα και η συσπείρωση όλων γύρω από συντεταγμένους στόχους είναι η βάση της επιτυχίας της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού.

    Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι «οφείλουμε να αγωνιστούμε για μια βιώσιμη λύση χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, για ενιαία και αδιαχώριστη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εθνικά στεγανά και ρατσιστικούς διαχωρισμούς».

  • ** Στις 8.20 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ώρα που το 1974 εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, γυρνώντας τη μνήμη του κυπριακού λαού 36 χρόνια πίσω, στο προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄στην Κύπρο εναντίον του νόμιμου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 July 2010 - 12:30:16 UTC