Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.Σαμαράς: Ανακοίνωσε Ν.Κακλαμάνη
  • [02] Νέος Γενικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [03] Στο 11.9% η ανεργία τον Απρίλιο
  • [04] Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης Video
  • [05] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [06] Πρόταση εξαγοράς τραπεζών
  • [07] "Οι στόχοι θα επιτευχθούν"

  • [01] Α.Σαμαράς: Ανακοίνωσε Ν.Κακλαμάνη

    Την εκ νέου υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη για τον Δήμο της Αθήνας, ανακοίνωσε, ουσιαστικά, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Πειραιώς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε για τα προγράμματα του Κέντρου, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει δωρεάν σίτιση σε περισσότερους από 4.000 συμπολίτες μας, ενώ επισκέφθηκε και το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου.

    Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε, πως η κρίση χτυπά τους φτωχότερους Έλληνες και εξήρε το έργο των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.

    Αναφερόμενος στον Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως διαπίστωσε και πάλι τη σοβαρότητα, την ετοιμότητα και την αξιοπιστία του κ. Κακλαμάνη, με την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα διεκδικήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αθήνας.

    "Σε αυτή την προσπάθεια, θα έχετε τη συνεργασία της ΝΔ και πιστεύω πως θα μας κάνετε να αισθανθούμε περήφανοι, συνεχίζοντας αυτή τη μεγάλη προσπάθεια", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε, πως το κοινωνικό έργο του δήμου είναι, ουσιαστικά, η υλοποίηση στην πράξη της βασικής αξίας, του κοινωνικού φιλελευθερισμου που πρεσβεύει η ΝΔ, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τον Αντώνη Σαμαρά, να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε όλοι οι πολίτες, οι πολιτικοί φορείς, οι κοινωνικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να φτιάξουν ένα δείκτη κοινωνικής προστασίας και ας μη χρειαστεί, όπως υπογράμμισε. Με τρομάζει η ιδέα πως μπορεί να έρθουν δύσκολες μέρες, είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    [02] Νέος Γενικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με σημερινή απόφαση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, ορίστηκε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Α.Ε. ο δημοσιογράφος Ηλίας Μάτσικας.

    Ο νέος Πρόεδρος - Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πολυτεχνείου του Ντάρμσταντ (Darmstadt) της Γερμανίας.

    Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ - τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ελλάδας - από το 1981 ως το 2010. Υπηρέτησε στις θέσεις συντάκτη ύλης, αρχισυντάκτη, διευθυντή σύνταξης και συμβούλου έκδοσης.

    Επίσης εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στις εφημερίδες ΕΞΟΡΜΗΣΗ και ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

    Μιλά άριστα γερμανικά και καλά αγγλικά και γαλλικά.

    Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

    [03] Στο 11.9% η ανεργία τον Απρίλιο

    Στο 11,9% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Απρίλιο εφέτος, από 9,4% τον Απρίλιο 2009 και 11,6% τον Μάρτιο 2010.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Απρίλιο, εφέτος, οι άνεργοι ανήλθαν σε 596.979 άτομα και αυξήθηκαν κατά 130.101 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο πέρυσι (αύξηση 27,9%) και κατά 18.256 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο εφέτος (αύξηση 3,2%).

    Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.412.946 άτομα και οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 69.318 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2009 (μείωση 1,5%) και κατά 10.953 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2010 (μείωση 0,2%). Παράλληλα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.288.462 άτομα.

    Από τη συγκεκριμένη έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, επίσης, ότι η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται σε 15,5% (από 13,3% τον Απρίλιο 2009) και είναι πολλαπλάσια εκείνης στους άνδρες (9,3% από 6,7% τον Απρίλιο 2009). Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15-24 ετών (30,8% από 25,2% τον Απρίλιο 2009), 25-34 ετών (15% από 11,7% τον Απρίλιο 2009) και 35-44 ετών (10,4% από 7,9% τον Απρίλιο πέρυσι).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας ήταν τον Απρίλιο, εφέτος, στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (22,7%), Ιονίων Νήσων (19,8%) και Δυτικής Μακεδονίας (16,1%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (4,8%), Πελοποννήσου (9,8%) και Θεσσαλίας (10,5%). Στην Αττική, που συγκεντρώνει και τον περισσότερο πληθυσμό της χώρας, η ανεργία ήταν τον Απρίλιο, εφέτος, 11,6%, από 8% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

    [04] Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης Video

    Μέτρα για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, παρουσία του υφυπουργού, Απόστολου Κατσιφάρα, και του γενικού γραμματέα, Γεωργίου Δημήτραινα.

    Το πρώτο μέτρο, που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του θεσμού της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων.

    Η διαμεσολάβηση είναι εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, καθώς τα δύο μέρη αναζητούν συμβιβαστική λύση, μέσω του διαμεσολαβητή, ο οποίος θα είναι δικηγόρος. Στα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης, όπως ανέφερε ο κ. Καστανίδης, περιλαμβάνονται η αποσυμφόρηση δικαστηρίων και η επίλυση των διαφορών ταχύτερα και οικονομικότερα.

    Το δεύτερο μέτρο, που ανακοινώθηκε, είναι η εισαγωγή του θεσμού της «ποινικής συνδιαλλαγής», που αφορά τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος, αλλά τελούνται χωρίς βία (υπεξαίρεση, τοκογλυφία, κ.λπ).

    Αναλυτικότερα, στις περιπτώσεις, που ασκηθεί ποινική δίωξη για τα εν λόγω αυτά αδικήματα, ο εισαγγελέας ξεκινά διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων από τον κατηγορούμενο με τελικό σκοπό τον συμβιβασμό. Η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί στο ακροατήριο, εφόσον ο δράστης ικανοποιήσει πλήρως το θύμα με αποζημίωση και εντόκως.

    Το τρίτο μέτρο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, αφορά τη διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εισάγεται «φίλτρο διαλογής» για τις υποθέσεις, που υπάγονται σε αυτό, κατόπιν αναιρέσεων ή εφέσεων από τα διοικητικά δικαστήρια. Ομάδα δικαστών του ΣτΕ θα εξετάζει τις υποθέσεις των αναιρέσεων, που θα εισάγονται στο Συμβούλιο.

    Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε υποθέσεις μείζονος σημασίας, ή υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, να εισάγονται απευθείας σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στο ΣτΕ, με πρωτοβουλία των διαδίκων, όσο και των ίδιων των δικαστών του ΣτΕ.

    Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός «της πρότυπης δίκης» στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τον θεσμό αυτόν, οι υποθέσεις που έχουν μείζονα σπουδαιότητα, ή αφορούν μεγάλο αριθμό εκκρεμών δικών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, μπορούν να εκδικάζονται εντός διμήνου κατά προτίμηση, ύστερα από αίτημα των διευθυνόντων τα δικαστήρια, των δικηγορικών συλλόγων, ή του υπουργού Οικονομικών.

    Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε τα μέτρα «ριζοσπαστικά» και επισήμανε, ότι θα υπάρξει και δεύτερη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

    [05] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • 13ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης

    10.00-14.00: Η κρίση ηγεσίας στην Ευρώπη: Τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    17.00-20.00: Προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα: καταργώντας τα εμπόδια/δημιουργώντας τις προϋποθέσεις

  • Επίσκεψη της ΓΓ του ΚΚΕ Α.Παπαρήγα στο Ηράκλειο

    11.30 πμ: Περιοδεία στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού "ΑΡΙΑΔΝΗ", ομιλία στους εργαζόμενους

    13.00 μμ: Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ

    8.00 μμ: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Τίτου

  • Συνάντηση ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων. Συνάντηση - διαπραγμάτευση για την νέα ΕΓΣΣΕ, μεταξύ της Συνομοσπονδίας και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣEΒΕΕ, ΕΣΕΕ). Στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5)

  • Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, για να συζητήσει την εξέλιξη διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ - 10:00:00

  • Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων και αγροτών από το νομό Ροδόπης θα επισκεφτούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την υπουργό Κ. Μπατζελή - 12:00:00

  • Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, θα γίνει η ορκωμοσία των νέων Ανθυποσμηναγών της Σχολής Ικάρων. Αεροπορική Βάση Δεκέλειας - 19:00:00

    Βόρεια Ελλάδα

  • Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης Γ. Γεννηματάς θα συγκεντρωθούν επί δίωρο στον αύλειο χώρο του ιδρύματος, ώστε να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στις 9.00 το πρωί, μάλιστα, θα αποκλείσουν επί 15 λεπτά την οδική αρτηρία που διέρχεται μπροστά από το νοσοκομείο. Θεσσαλονίκη/Οδός Εθνικής Αμύνης - 08:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο "Παναγία". Όπως αναφέρουν, αφορά στα προβλήματα του νοσοκομείου, τα οποία απειλούν και την ίδια την ύπαρξή του. Θεσσαλονίκη/Κρήνη - 10:30:00

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η ΕΔΟΘ-Ν/Τ, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Θεσσαλονίκη/πρώην ΥΜΑ-Θ - 11:00:00

  • Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με 70 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και εκείνο της επιβολής προστίμων για προβολή υπαίθριων διαφημίσεων με επικόλληση αφισών. Θεσσαλονίκη/Βενιζέλου 45, 2ος όροφος - 14:00:00

  • Με διευρυμένη συμμετοχή συνεδριάζει απόψε το ΔΣ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και θα παραστεί σ' αυτό και ο υφυπουργός ΥΠΟΙΑΝ, Μάρκος Μπόλαρης. Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η παρουσίαση της νέας Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του ΥΠΟΙΑΝ, με έδρα στη Θεσσαλονίκη και οι αρμοδιότητές της. Θεσσαλονίκη/Ξενοδοχείο Domotel-Les Lazari - 19:30:00

  • Εκτακτη σύσκεψη των δημάρχων δυτικής Θεσσαλονίκης για το θέμα του εργοστασίου "ΤΙΤΑΝ". Θσσαλονίκη/αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ευκαρπίας - 20:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ (Β` προκριματικός γύρος, 1ος αγώνας): Μπέσα Καβάγε (Αλβανία)-Ολυμπιακός. Αλβανία/Τίρανα/Στάδιο Κεμάλ Στάφα - 21:30:00

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ (β` προκριματικός γύρος, α` αγώνες)

    Σερκλ Μπριζ (Βέλγιο)-Τουρκου (Φινλανδία)

    Μάδεργουελ (Σκοτία)-Μπρέινταμπλικ (Ισλανδία)

    Ανόρθωση (Κύπρος)-Σίμπενικ (Κροατία)

    Λοζάνη (Ελβετία)-Μπόρατς Μπάνια Λούκα (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)

    Σιαουλιάι (Λιθουανία)-Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)

    Καλμαρ (Σουηδία)-Ντάτσια Κισινάου (Μολδαβία)

    Ουτρέχτη (Ολλανδία)-Τίρανα (Αλβανία)

    Γκόριτσα (Σλοβενία)-Ράντερς (Δανία)

    Μαρίτιμο (Πορτογαλία)-Σπόρτινγκ Φίνγκαλ (Ιρλανδία)

    Σούντουβα (Λιθουανία)-Ραπίντ Βιένης (Αυστρία)

    Βέντσπιλς (Λετονία)-FK Τέτεκς (ΠΓΔΜ)

    OFK Βελιγραδίου (Σερβία)-Ζοντίνο (Λευκορωσία)

    Ολίμπια Μπάλτσι (Μολδαβία)-Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    Μιλικόσκι (Φινλανδία)-Σαντ Τζούλια (Ανδόρα)

    Βιντεότον (Ουγγαρία)-Μάριμπορ (Σλοβενία)

    Μπρόντμπι (Δανία)-Βαντούζ (Λιχτενστάιν)

    Στάμπαεκ (Νορβηγία)-Ντνιέπρ (Μογκίλεφ (Λευκορωσία)

    Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία)-Μπνέι Γεχουντα (Ισραήλ)

    Ελφσμποργκ (Σουηδία)-Ίσκρα Στάλι (Μολδαβία)

    Ρέικιαβικ (Ισλανδία)-Καρπάτι Λβιβ (Ουκρανία)

    Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Μόγκρεν (Μαυροβούνιο)

    Αούστρια Βιένης (Αυστρία)-Σιρόκι Μπρίγεκ (Βόσνία/Ερζεγοβίνη)

    Τάουρας (Λιθουανία)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)

    Μόλντε (Νορβηγία)-FK Γέλγκαβα (Λιθουανία)

    Ζεσταφόνι (Γεωργία)-Ντούκλα Μπάνσκα Μπίστριτσα (Σλοβακία)

    Χόνκα (Φινλανδία)-Μπάνγκορ Σίτι (Ουαλία)

    Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)-Ντανταλκ (Ιρλανδία)

    WIT Γεωργία (Γεωργία)-Μπάνικ Οστράβα (Τσεχία)

    Ραμποτνίσκι Σκοπίων (ΠΓΔΜ)-FC Μίκα (Αρμενία)

    FK Ατιράου (Καζακστάν)-Γκιορ (Ουγγαρία)

    Πορταντάουν (Β.Ιρλανδία)-Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν)

    Μπεσίκτας (Τουρκία)-Βίκινγκουρ (Νησιά Φαρόε)

    Ντιφερντάνζ (Λουξεμβούργο)-Σπαρτάκ Ζλάτιμπορ (Σερβία)

    Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)-Σιλαμάε Κάλεβ (Εσθονία)

    Βαλέτα (Μάλτα)-Ρουχ Χορζόφ (Πολωνία)

    Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)-Μπούντουτσνοστ Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο)

    Ζρίνσκι (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)-Τρε Πεν (Σαν Μαρίνο)

    Γκέφλε (Σουηδία)-Ντιναμό Τυφλίδας (Γεωργία)

    Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)-Κλίφτονβιλ (Βόρεια Ιρλανδία)

  • Κολύμβηση-Ευρωπαϊκό εφήβων/νεανίδων (2η ημέρα). Φινλανδία/Ελσίνκι

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα: Έκτακτη Γενική Συνέλευση - 14:00:00

    Θέμα της Ημερήσιας Διάταξης την Τροποποίηση του Καταστατικού σχετικά με το σύστημα διεξαγωγής αρχαιρεσιών για την εκλογή Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

    [06] Πρόταση εξαγοράς τραπεζών

    Με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού Ομίλου με ενεργητικό άνω των 105 δισ. ευρώ ο επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλας ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου την υποβολή πρότασης προς την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε. (ΑΤΕ) και 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε. (ΤΤ), που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ.

    Από το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώθηκε πως στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά, εξετάζεται από την κυβέρνηση η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των πακέτων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στις συγκεκριμένες τράπεζες. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η σχετική επιστολή-πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, εστάλη χθες στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Ο νέος Όμιλος, εάν η πρόταση τύχει την αποδοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Σάλας. Μετά τη ενοποίηση των τριών τραπεζών ο νέος τραπεζικός όμιλος θα έχει 69 δισ. ευρώ καθαρές χορηγήσεις και 64 δισ. ευρώ καταθέσεις.

    Η δημιουργία του νέου Ομίλου θα αποβεί σε όφελος των μετόχων των τριών τραπεζών λόγω του μεγέθους που δημιουργείται και των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν σε διάστημα τριετίας και εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως (200-220 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση δαπανών και 80-100 εκατ. ευρώ από συνέργιες εσόδων), ανέφερε ο κ. Σάλλας και πρόσθεσε:

    Μετά τη συνδυασμένη αυτή εξαγορά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου Ομίλου διαμορφώνεται στο 9% περίπου και οι δείκτες ρευστότητας ενισχύονται σημαντικά (δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 98% χωρίς δάνεια που "αυτοχρηματοδοτούνται").

    Η Τράπεζα Πειραιώς με την εμπειρία των επιτυχημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρεί με την πρόταση αυτή να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, να στείλει θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας αλλά και να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων των τριών τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.

    Με τη δημιουργία του νέου Ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα επιδιώκει να εισαγάγει και αναπτύξει την σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας, να μετεξελιχθεί σε βασική τράπεζα του πιο αναπτυσσόμενου τομέα της οικονομίας, αυτόν της πράσινης επιχειρηματικότητας, να αξιοποιήσει την συμπληρωματικότητα της πελατειακής βάσης των τριών τραπεζών, να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και να προσφέρει σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής τραπεζικής εξυπηρέτησης σε πολύ ευρύτερη κλίμακα πελατών.

    Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον σεβασμό της στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

    Τέλος, για τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ), η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι' αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

    Εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για τις μακροοικονομικές εξελίξεις

    Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών εξέφρασε ο Μιχάλης Σάλας υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία διανύει μια κρίσιμη περίοδο αλλά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους. Ο κ. Σάλας εκτιμά ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 2 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), ενώ θα καταγραφεί και περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ). Μάλιστα, με τη συμβολή των μέτρων (πληρωμή ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά, αύξηση ΦΠΑ, ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, μείωση επιδόματος αδείας και Χριστουγέννων) η προοπτική να διαμορφωθεί το έλλειμμα σημαντικά κάτω από το 8,1% είναι πλέον σοβαρή.

    -

    [07] "Οι στόχοι θα επιτευχθούν"

    Ανασκευή των «μύθων» περί μείωσης του ελλείμματος, βασιζόμενης στις περικοπές των μισθών και των συντάξεων ή σε κάποια άτυπη «στάση πληρωμών», επεδίωξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

    «Η γενική εικόνα του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Προϋπολογισμός θα κλείσει χωρίς πρόβλημα, ή ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου. Το μεγάλο μήνυμα του εξαμήνου, είναι η πρωτοφανής κατά 46% μείωση του ελλείμματος, μεγαλύτερη κι από τον στόχο της κατά 39,5% μείωσης. Είμαστε αισιόδοξοι πως οι στόχοι θα επιτευχθούν απόλυτα» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στους «μύθους» που διακινούνται, προκειμένου να αμφισβητηθεί η θετική εικόνα που παρουσιάζει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού: «Ο ένας μύθος αναφέρεται στην τεχνητή μείωση των εξόδων, μέσω της καθυστέρησης της επιστροφής φόρου. Η αλήθεια είναι πως οι επιστροφές ανά μήνα, δεν αποκλίνουν σημαντικά εκείνων του προηγουμένου έτους - μάλιστα, τον Μάιο και τον Ιούνιο, έχουμε μεγαλύτερες επιστροφές από πέρσι».

    Άλλο σενάριο συνδέει την μείωση των δαπανών με τον «στραγγαλισμό μισθών και συντάξεων»: Όμως, η μείωση των δαπανών σε σχέση με το αντίστοιχο, πρώτο εξάμηνο του 2009, είναι «τεράστια» - ενώ οι αποδοχές και οι συντάξεις έχουν μειωθεί μόνον κατά 3%, διευκρίνισε ο κος Παπακωνσταντίνου. Τέλος, «δεν υπάρχει στάση πληρωμών. Έχουμε κάνει απολύτως σαφές ένα πράγμα: Φορείς του Δημοσίου και ταμεία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί το κράτος να καλύπτει ελλείμματα».

    Η παρουσίαση του κου Παπακωνσταντίνου, δεν έκαμψε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος μάλιστα, διαπίστωσε με αφορμή τα σχόλια του Χρ. Σταϊκούρα (ΝΔ), πως «είτε είχα μιλήσει, είτε όχι, η κριτική θα ήταν η ίδια».

    Ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, μαζί με τον ομόλογό του Θ. Καράογλου, κατηγόρησαν τον υπουργό πως σκιαγραφεί μιαν ειδυλλιακή εικόνα πορείας του Προϋπολογισμού.

    «Η αύξηση εσόδων χωρίς επιστροφή φόρων ήταν 5,8% αντί 12,7% που ήταν ο στόχος. Αν βγάλουμε την έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων, η αύξηση ήταν 2,6%. Το έλλειμμα συνεπώς, εμφανίζεται έτσι αισθητά μειωμένο» παρατήρησε ο κος Σταϊκούρας. «Η σχετική αύξηση των εσόδων θα επιτευχθεί αδιαμφισβήτητα, καθώς δεν πιστεύω πως το τελευταίο τρίμηνο του 2010 θα μπορεί να είναι τόσο άσχημο όσο το περσινό, οπότε επί δικής σας θητείας, χάθηκαν 2 δισ. ευρώ». Άλλα ζητήματα που αντιβαίνουν στην «ειδυλλιακή εικόνα», είναι το κλείσιμο επιχειρήσεων: «1448 επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα στο 2010, μόνον τον Ιούνιο 299 - και το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 25000 άτομα».

    «Δυστυχώς η εικόνα, κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι» απάντησε ο υπουργός. «Μας αφήσατε ένα έλλειμμα 32 δισ., προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το μειώσουμε - κι αντί να παραδέχεστε την πρόοδο που έχει γίνει, αμφισβητείτε τα στοιχεία που δέχονται όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Σκεφτείτε την εικόνα που δίνετε προς τα έξω» κάλεσε την ΝΔ ο κος Παπακωνσταντίνου.

    Αντίστοιχα, στο ερώτημα του Γ. Βρούτση (ΝΔ), εάν θα υπάρξει κίνδυνος για τις συντάξεις μέσα στο 2010, ο υπουργός απάντησε πως «προφανώς θα καταβάλλονται οι συντάξεις, αλλά μια τέως κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στην κριτική που κάνει για τα θέματα αυτά».

    Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), σχολίασε σκωπτικά τους επαίνους που δέχθηκε η κυβέρνηση από τους κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν και την υπόμνησή τους από τον κο Παπακωνσταντίνου: «Δεν χρειάζεται να μας επιβεβαιώσετε πως είστε ο πιο καλός μαθητής και προτρέχετε των χρονοδιαγραμμάτων που έχετε αναλάβει» ανέφερε.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ διακήρυσσε πως βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της ύφεσης επρόκειτο να είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο ωστόσο, παρουσιάζει μείωση 39,8%.

    «Τα εύσημα είναι ευχάριστα να τα ακούει κανείς, γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι σήμερα η αναξιοπιστία. Όσο ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, τόσο ανακτούν την αξιοπιστία τους οι Έλληνες» απάντησε ο κος Παπακωνσταντίνου.

    Ο Ηλίας Πολατίδης, (ΛΑΟΣ) έθιξε με τη σειρά του το ζήτημα της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων, τονίζοντας πως είναι προφανής η παύση εργασίας στα δημόσια έργα από την «στάση πληρωμών» του Δημοσίου - κάτι που απέρριψε, όπως προαναφέρθηκε, ο υπουργός.

    Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης, επανέφερε την υπόθεση εργασίας της ελεγχόμενης πτώχευσης, με αφορμή και την σχετική πρόταση της Γερμανίας.

    «Η ελεγχόμενη πτώχευση είναι καταστροφική ιδέα και είμαστε εντελώς αντίθετοι. Αν το λάθος που αποφύγαμε εμείς, θέλουμε να επαναληφθεί για όλη την Ευρώπη προς όφελος των κερδοσκόπων, ας αναλάβει τις ευθύνες της η Γερμανία που το προτείνει» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 July 2010 - 10:30:35 UTC