Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρέππας για ιδιωτικοποιήσεις
  • [02] Ο Γ.Πεταλωτής για ΚΚΕ - Θ.Πάγκαλο
  • [03] ΙΟΒΕ: "Διαβατήριο εξόδου το μνημόνιο"
  • [04] Ρεν για ταμείο διάσωσης και τράπεζες
  • [05] Το ταξίδι από την Κίο της Μικράς Ασίας στην ...Αργολίδα
  • [06] Αναρτώνται οι βαθμολογίες
  • [07] "Διαλυτικά φαινόμενα"
  • [08] "Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα"
  • [09] Εξεταστική για τα ομόλογα
  • [10] Απόφαση για ημιυπαίθριους
  • [11] Ανταλλαγή δεδομένων

  • [01] Ρέππας για ιδιωτικοποιήσεις

    Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη. «Απαιτείται ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, που δεν έχει όμως καμία σχέση με την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, έτσι όπως δείχνει να παρουσιάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο κτίριο της γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης.

    Στο μεταξύ, ο κ. Ρέππας διαφώνησε με όσους στρέφονται αυτή την περίοδο κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων, λέγοντας ότι αυτός δεν πρόκειται να «κουνήσει το δάχτυλό του» στους εργαζόμενους. «Η Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ και οι αρχές μας υπήρχαν πριν από το μνημόνιο και θα υπάρχουν και μετά το μνημόνιο. Και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει», είπε.

    Όπως ανακοίνωσε, για την υλοποίηση των έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή συγκροτήθηκε συντονιστική ομάδα με στόχο τη συγκέντρωση, αξιολόγηση και την επεξεργασία προτάσεων, που, όπως εξήγησε, θα καταλήγουν στη συγκρότηση ενός ιεραρχημένου προγράμματος δράσεων και έργων. «Χαράσσουμε μια νέα στρατηγική και ολοκληρώνουμε ένα νέο σχέδιο που καταλήγει σε ένα προγραμματισμό έργων και δομών που θα υλοποιηθούν με προοπτική δεκαετίας», δήλωσε.

    Οι εργασίες της συντονιστικής ομάδας ξεκίνησαν πριν από δυο περίπου μήνες και σήμερα πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνεδρίαση που οριστικοποίησε τις προτάσεις, με την παρουσία του κ. Ρέππα. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο γγ του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χάρης Τσιόκας, οι γγ Σέργιος Λαμπρόπουλος και Γιάννης Οικονομίδης, η γγ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, ο πρόεδρος της "Εγνατία Οδός Α.Ε." Αναστάσιος Μουρατίδης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σταθακόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Παναγιώτης Παπαιωάννου και ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό" Χρήστος Τσίτουρας, με αναπληρωτή τον διευθυντή της ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης Γιώργο Κωνσταντινίδη. Η συντονιστική ομάδα υποστηρίζεται σε επιστημονικό επίπεδο ανάλογα με τις απαιτήσεις των εργασιών της από εμπειρογνώμονες καθηγητές του ΑΠΘ, ενώ συντονιστής της ομάδας είναι ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, υπό την διεύθυνση του οποίου διεξάγονται οι δεκαπενθήμερες συνεδριάσεις στην Θεσσαλονίκη.

    Επίσης, δημιουργείται επιτροπή κοινωνικής διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν φορείς της πόλης (Δήμοι, Επιμελητήρια κλπ), η οποία θα συντονίζεται από εκπρόσωπο του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Στην επιτροπή θα παρουσιάζονται προς συζήτηση ο προγραμματισμός των προτεινόμενων έργων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

    Οι τρεις βασικοί άξονες προγραμματισμού είναι: η εκπόνηση master plan για ένα νέο χωροταξικό, πολεοδομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κυκλοφοριακό επανασχεδιασμό του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, η συγκρότηση κατάλληλων οργανωτικών δομών (στο πλαίσιο της μητροπολιτικής διοίκησης του συγκροτήματος) που θα εξειδικεύσουν το master plan, θα προγραμματίσουν, συντονίσουν και διαχειριστούν την εκτέλεση των έργων, και η εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων, δημόσιων και ιδιωτικών.

    Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός με βάση όσα προαναφέρονται όλα τα γνωστά και μεγάλα έργα θα προσαρμοσθούν και θα επανασχεδιαστούν. Τα έργα αυτά είναι: ο επανασχεδιασμός του εσωτερικού δακτυλίου με:

    1. Την αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής από Κ16 (Κόμβος Λαχαναγοράς) έως Κ12 (Κόμβος με την ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών) και η σύνδεσή της με το αεροδρόμιο.

    2. Τον επανασχεδιασμό της παράκαμψης του ιστορικού κέντρου από την πλευρά της θάλασσας (πρώην υποθαλάσσια αρτηρία).

    Β. Ο επανασχεδιασμός του εξωτερικού δακτυλίου - Ζεύξη Θερμαϊκού με:

    1. Την κατασκευή της Εξωτερικής Περιφερειακής από τον Α/Κ Τιτάνα (Κ4), έως τη σύνδεση της με την ΕΟ Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στην περιοχή Σχολαρίου.

    2. Την ολοκλήρωση του σχεδιασμού από τον Α/Κ Σχολαρίου μέχρι την περιοχή Αγγελοχωρίου και τη Ζεύξη του Θερμαϊκού (Αγγελοχώρι - Α/Κ Αξιού στον ΠΑΘΕ).

    Γ. Η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω αυτοκινητοδρόμων.

    Δ. Η κατασκευή της βασικής γραμμής του μετρό και η υλοποίηση της επέκτασής της αφενός προς Καλαμαριά και αεροδρόμιο και αφετέρου προς τις Δυτικές συνοικίες.

    Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής επεμβάσεις στην εσωτερική περιφερειακή οδό: περαιτέρω ανισοπεδοποίηση του υφιστάμενου κόμβου Λαγκαδά, μερική ανισοπεδοποίηση των κόμβων Σταυρούπολης, Μακρυγιάννη, Ευόσμου, Ολυμπιάδος (Άνω Διάβαση), Γ΄ Σεπτεμβρίου, Μοναστηρίου και πλήρης ανισοπεδοποίηση του Κόμβου Κ16 της Λαχαναγοράς ή Καλοχωρίου σε συνδυασμό με τον κόμβο της Πόντου. Στο ανατολικό τμήμα, οι παρεμβάσεις συνίστανται σε ανισοπεδοποιήσεις της διαμπερούς κυκλοφορίας στις οδούς Αγνώστου Στρατιώτη (Πολίχνη), 3ης Σεπτεμβρίου και Κατσιμίδη. Επίσης εξετάζεται η διαπλάτυνση, κατά μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, του τμήματος από τον κόμβο Κ11 (Πυλαία) έως και τον κόμβο Κ12 (ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών) καθώς και η διαπλάτυνση-αναβάθμιση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, έως τον κόμβο Αεροδρομίου.

    Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων στην εσωτερική περιφερειακή εκτιμάται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, οι μελέτες των παραπάνω έργων θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2011. Η κατασκευή θα ξεκινήσει εντός του 2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2013. Για την εξωτερική περιφερειακή, προκειμένου να δοθούν άμεσες κυκλοφοριακές ανάσες στην πόλη, προγραμματίζεται η δημοπράτηση του 1ου υποτμήματος από τον Α/Κ Γηροκομείου έως τον Α/Κ Ευκαρπίας σε συνδυασμό με κατασκευή υπερυψωμένης οδικής αρτηρίας, κατά μήκος της εσωτερικής περιφερειακής, από τον κόμβο Ευκαρπίας μέχρι Κωνσταντινοπολίτικα. Όπως είπε ο υπουργός το τμήμα αυτό θα ολοκληρωθεί με προϋπολογισμό περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ και η δημοπράτηση του έργου θα αρχίσει σταδιακά κατά τμήματα, από τις αρχές του επόμενου έτους 2011 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013.

    Παράλληλα και μετά τη ματαίωση κατασκευής της υποθαλάσσιας, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέππας, διερευνάται η ζεύξη του Θερμαϊκού Κόλπου, με την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέσει το Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, ενώ υλοποιείται η σύνδεση των μεγάλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας με την Εγνατία οδό.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην κατασκευή του μετρό ο υπουργός χαρακτήρισε το έργο «αιχμάλωτο των προβλημάτων που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση», αφού, όπως είπε, 4 και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής και με αναλωμένο το 64% του συμβατικού χρόνου, έχει κατασκευαστεί μόνον το 14,5 % του οικονομικού αντικειμένου του έργου.

    Μέχρι τώρα οι καθυστερήσεις είναι πάνω από 2,5 χρόνια, ο ανάδοχος κατασκευής έχει πιστοποιήσεις λογαριασμών 120 εκατομμύρια ευρώ και διεκδικεί 150 εκατομμύρια. Έχει ολοκληρωθεί περίπου το 30% της συνολικής εκτιμώμενης αρχαιολογικής έρευνας, ενώ το ποσό που ήδη δαπανήθηκε υπερβαίνει το αρχικά προβλεπόμενο κατά 60%. Επίσης, το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ ανά μ3 εκσκαφής, ενώ οι μετροπόντικες παραμένουν ακινητοποιημένοι στη διασταύρωση Σιντριβανίου ο πρώτος από το Νοέμβριο 2009 και ο δεύτερο από τον περασμένο Ιανουάριο.

    «Η διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο κατασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η ώρα της ολοκλήρωσης έχει φτάσει στο τέλος. Οφείλουμε να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για το μέλλον του έργου, για την ίδια την πόλη», δήλωσε.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρέππας η επανεκκίνηση των δύο μηχανημάτων εκσκαφής τεχνικά είναι εφικτή και μπορεί να γίνει σε μια εβδομάδα, ενώ σ΄ ό,τι αφορά την επέκταση του έργου προς την Καλαμαριά μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί η τοπογραφική και οι γεωλογικές έρευνες, η γεωμετρική χάραξη της γραμμής και η επιλογή των θέσεων των 5 σταθμών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προεπιλογής Αναδόχου για τα έργα Πολιτικού Μηχανικού και τα βασικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα.

    Για την επέκταση Αεροδρομίου (Μίκρα - Αεροδρόμιο) έγινε η προκαταρτική επιλογή της χάραξης και εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής της επέκτασης με υπέργειο μέσο σταθερής τροχιάς, τύπου Monorail.

    Για την επέκταση προς δυτικά ( Σταυρούπολη Δημοκρατίας - Ευκαρπία - νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έχουν ολοκληρωθεί η τοπογραφική έρευνα έως τον σταθμό Ευκαρπίας, οι γεωλογικές έρευνες στο τμήμα αυτό, η γεωμετρική χάραξη της γραμμής, η επιλογή των θέσεων των 5 σταθμών, ενώ στο τμήμα Ευκαρπία - νοσοκομείο Παπαγεωργίου οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Για την επέκταση προς Εύοσμο (νέος σιδηροδρομικός σταθμός - Εύοσμος) έχει γίνει μόνο η προκαταρτική επιλογή της χάραξης μέσα από αρκετές εναλλακτικές χαράξεις και έχουν επιλεγεί προκαταρκτικά οι θέσεις 4 νέων σταθμών.

    Για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου «Μακεδονία», με επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου προσαπογειώσεων κατά 1000 μέτρα μέσα στη θάλασσα, ο υπουργός είπε ότι το έργο εμφανίζει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και μικρή οικονομική απορροφητικότητα (στο 34% του συμβατικού αντικειμένου). «Κάνουμε προσπάθειες να μειώσουμε τον χαμένο χρόνο και να ολοκληρώσουμε το έργο που θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε μητροπολιτικό κέντρο», δήλωσε.

    Αναφερόμενος στη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, είπε ότι μετά την επιτυχή προκήρυξη του διαγωνισμού του Θριάσιου υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ωρίμανσης και προκήρυξης του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης.

    [02] Ο Γ.Πεταλωτής για ΚΚΕ - Θ.Πάγκαλο

    «Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε μια άποψη, την άποψή του. Από κει και πέρα προβληματιζόμαστε όλοι για τη στάση του ΚΚΕ που αντί να βοηθάει στη συγκεκριμένη περίπτωση τους Έλληνες πολίτες εργαζόμενους, με τις πρακτικές του πυροδοτεί καταστάσεις που κάθε άλλο παρά έχουν να κάνουν με την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων».

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση υιοθετεί την άποψη που εξέφρασε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος ότι "το ΚΚΕ θέλει έναν νεκρό".

    Σε ερώτηση αναφορικά με απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Πάγκαλου για το θάνατο των τριών εργαζομένων στη Μarfin και του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, κ. Γ. Βασιλάκη, καθώς επίσης και για το εάν η κυβέρνηση υιοθετεί την άποψη ότι ευθύνεται το ΚΚΕ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «το να παίρνουμε ξεκομμένες φράσεις από μια συνέντευξη, αυτές δεν αποδίδουν και το γενικότερο νόημα».

    «Δεν υπάρχει τίποτε ξαφνικό, το ΚΚΕ έχει επιλέξει μια συγκεκριμένη τακτική που την βλέπουμε καθημερινά, στα λιμάνια, στην κατάληψη της Ακρόπολης», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση.

    Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «ο κάθε πολιτικός φορέας είναι υπεύθυνος για τις τακτικές που επιλέγει» και ότι «εκεί που γινόμαστε υπόλογοι όλοι είναι ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος περνάει δύσκολες μέρες και που με κάποιες τέτοιες τακτικές γίνονται ακόμα δυσκολότερες».

    Απάντηση-σχόλιο του ΚΚΕ στις δηλώσεις Θ. Πάγκαλου

    Απάντηση-σχόλιο στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    «Γεννήθηκαν νέοι Γκέμπελς. Το μόνο που δεν έχει πει ακόμα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το ΚΚΕ είναι υπεύθυνο για την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Ειδικά ο κ. Πάγκαλος, με όσα είπε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" και στον τηλεοπτικό σταθμό "MEGA", αποκαλύπτει για άλλη μια φορά με την ΚΥΠατζήδικη φρασεολογία του ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη για κάθε είδους προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Είναι επικίνδυνοι, οι εργαζόμενοι πρέπει να αγρυπνούν», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Σημειώνεται ότι ο Θ. Πάγκαλος, τόσο στη σχετική συνέντευξή του στην εφημερίδα, όσο και στις δηλώσεις, που έκανε στην πρωινή του ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού, κατηγόρησε την ηγετική ομάδα του ΚΚΕ ότι επιδιώκει τη βία.

    [03] ΙΟΒΕ: "Διαβατήριο εξόδου το μνημόνιο"

    «Διαβατήριο εξόδου από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας» χαρακτήρισε το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που υλοποιεί η χώρα μας, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

    Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την αναγκαιότητα εφαρμογής του Μνημονίου, επισημαίνοντας πάντως ότι «δεν είναι πανάκεια, και μάλιστα αφήνει πολλά σημαντικά ζητήματα ανοικτά να αποφασιστούν από την ελληνική κυβέρνηση σε προγραμματικό ορίζοντα δεκαετίας».

    Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι εάν εφαρμοσθούν τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τα διαρθρωτικά, οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να είναι σημαντικά ευνοϊκότερες από τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, σε σχέση με την εξέλιξη του Δημοσίου Χρέους, όσο και με την εξέλιξη των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

    Ο κ. Στουρνάρας ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει μία ρεαλιστική, εξωστρεφή και ευέλικτη οικονομική πολιτική ανοικτών οριζόντων, με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την αποκατάσταση συνθηκών ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς. Την ενθάρρυνε επίσης να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες του προστατευτισμού, ο οποίος, όπως είπε, αφενός παρεμποδίζει τον υγιή ανταγωνισμό και αφετέρου στερεί την οικονομία από πολύτιμα ξένα κεφάλαια, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

    Τέλος, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι, θεωρεί κλειδί για την επιτυχή πορεία της οικονομίας την ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών από εκείνο το τμήμα του πολιτικού κόσμου της χώρας που αισθάνεται ότι πρέπει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, ενθαρρύνοντας την εφαρμογή και όχι τη δαιμονοποίηση, όπως είπε, του Μνημονίου.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Μιχαήλ Κορτέσης σημείωσε ότι η υιοθέτηση του Μνημονίου σηματοδοτεί την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε εκεί που διστάσαμε στο παρελθόν. «Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η οικονομική πολιτική των επόμενων ετών προδιαγράφεται με τόσο σαφή και δεσμευτικό τρόπο, που δεν αφήνει περιθώρια για υπαναχωρήσεις, παρεκκλίσεις ή καθυστερήσεις», τόνισε.

    Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Νίκος Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, ο Άγγελος Τσακανίκας Υπεύθυνος Ερευνών του Ιδρύματος, ο Νίκος Ζόνζηλος, Επιστημονικός Συνεργάτης σε θέματα Ανταγωνισμού & Διαρθρωτικών Αλλαγών του ΙΟΒΕ, ο Τάκης Αθανασόπουλος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος.

    [04] Ρεν για ταμείο διάσωσης και τράπεζες

    Το ταμείο διάσωσης, που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ που κινδυνεύουν με χρεωκοπία, θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και για τη διάσωση των τραπεζών τους, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

    Προκειμένου να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για την στιβαρότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος-έπειτα από την κρίση στην Ελλάδα και την επικείμενη διάδοσή της στην Ισπανία και την Πορτογαλία-οι ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν πως οι λεγόμενες «δοκιμασίες πίεσης» για την έκθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών σε ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις θα πρέπει να δημοσιεύονται.

    Ο Ρεν τόνισε πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η δημοσίευση των δοκιμών αυτών, που αναμένεται αργότερα εντός του μηνός, αποκαλύψει κάποιο πρόβλημα.

    «Χρειάζεται να διαθέτουμε χρηματικά αποθέματα έτοιμα σε περίπτωση που διαπιστωθούν τρωτά σημεία», τόνισε ο Ρεν, μιλώντας στην οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    «Τα πρώτα κονδύλια θα είναι εκείνα για τη σταθερότητα των εθνικών προϋπολογισμών και στη δεύτερη γραμμή άμυνας θα έχουμε τα ποσά για την ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε ο ίδιος.

    Η ευρωπαϊκή παρέμβαση θα μπορούσε να «συνδυασθεί, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, με τη συνδρομή του ΔΝΤ», το οποίο έχει υποσχεθεί να συμβάλει με 250 δισ.ευρώ στον κολοσσιαίο μηχανισμό στήριξης των 500 δισ. ευρώ (440 δισ. από τις κυβερνήσεις και 60 δισ. από την Κομισιόν) που αποφάσισε η ΕΕ τον Μάιο.

    Ωστόσο, ο Ρεν τόνισε πως η βοήθεια θα δίνεται υπό όρους, στις χώρες που θα υποβάλλουν επικαιροποιημένα προγράμματα λιτότητας «που θα εστιάζονται κυρίως στην αναπροσαρμογή του τραπεζικού τομέα και στην αντιμετώπιση των πιθανών αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση».

    Ειδικοί κατ' επανάληψη έχουν τονίσει πως η Ισπανία ενδέχεται να χρειασθεί εξωτερική βοήθεια για να ανασυγκροτήσει το δίκτυο των περιφερειακών τραπεζών της, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα. Στην περίπτωση αυτή τα 60 δισ. ευρώ, που διαθέτει στον μηχανισμό στήριξης η Κομισιόν, θα είναι έτοιμα.

    [05] Το ταξίδι από την Κίο της Μικράς Ασίας στην ...Αργολίδα

    Όταν το 1922 ο Γεράσιμος Καραμέλης έφτασε στην Αργολίδα από την Κίο της Μικράς Ασίας αντίκρισε έναν τόπο με πολλές μουριές, μια βρυσούλα, τη Ζωοδόχο Πηγή και πολλά νερά. Η περιοχή τού θύμισε πολύ την πατρίδα του. Έτσι, όντας ο ίδιος ο πρώτος πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία στην Πελοπόννησο, πρότεινε να χτιστεί εκεί η Νέα Κίος. Οι πρόσφυγες άρχισαν να καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλο και βρήκαν καταφύγιο σε ένα μεγάλο κτήριο, μήκους 186 μέτρων, που είχε κατασκευαστεί περί το 1830 και αποτέλεσε το ιπποφορβείο του Όθωνα. Τότε, άλλωστε, πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν το Ναύπλιο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων.

    «Δεν είναι τυχαίο ότι, σε αυτό το κτήριο "πρωτοακούμπησαν" όσοι κατέφτασαν στην περιοχή από την Κίο της Μικράς Ασίας. Το παλιό ιπποφορβείο δεν λειτουργούσε. Τοποθετήθηκαν πρόχειρα χωρίσματα και εκεί εγκαταστάθηκε ο πρώτος πυρήνας των προσφύγων έως ότου χτιστούν τα σπίτια τους -ώσπου να γίνει η Νέα Κίος- για να στεγάσει τον πόνο της προσφυγιάς και τις ελπίδες για το μέλλον», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σημερινός της δήμαρχος, Γιώργος Μανινής.

    Το συγκεκριμένο κτήριο έμελλε να σημαδέψει την ιστορία του τόπου. Όπως διηγείται ο γιος του Γεράσιμου Καραμέλη, Τάσος, εκεί φιλοξενήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, ο συνεταιρισμός, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πατέρα του.

    «Το 1922, που ήρθε ο πατέρας μου σε αυτήν την περιοχή, είχε γράψει στην εφημερίδα, το «Σύνταγμα» ότι, υπάρχουν πολλές μουριές και μπορεί να αναπτυχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η σκέψη ήταν να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο, που θα απασχολήσει τους κατοίκους της Νέας Κίου. Η κοινότητα δημιουργήθηκε το 1926 και λίγο αργότερα, ο Γεράσιμος Καραμέλης και άλλοι δύο Ναυπλιώτες έφτιαξαν τον συνεταιρισμό. Το κράτος παραχώρησε το κτήριο του παλιού ιπποφορβείου στον συνεταιρισμό και το 1930 τέθηκε σε λειτουργία το εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας και ντοματοπελτέ με την επωνυμία "Πελαργός"», λέει.

    Ο Τάσος Καραμέλης μιλά για την επιτυχία του συνεταιρισμού και του εργοστασίου. Θυμάται ότι εκεί έφταναν μεγάλες ποσότητες λευκοσιδήρου για την κατασκευή των κουτιών που θα γέμιζαν με ντομάτες ή πελτέ και θα προωθούνταν στην πώληση: «Ήμουν πιτσιρίκος και έβλεπα τα καΐκια να φέρνουν λευκοσίδηρο μέχρι το εργοστάσιο. Οι βάρκες έφταναν ως την άκρη του κτηρίου και κουβαλούσαμε τις κούτες στο εσωτερικό του. Μετά το 1940 βελτιώθηκαν οι δρόμοι και έτσι οι μεταφορές έγιναν πιο εύκολες».

    Αναφέρεται με θαυμασμό και στις Κιώτισσες προσφυγοπούλες: «Μπορώ να δηλώσω ότι ήταν οι καλύτερες εργάτριες, που είδα σε όλη τη διάρκεια ζωής του "Πελαργού". Διακρίνονταν για την εργατικότητα, την ευγένεια και τον πολιτισμό τους».

    Ωστόσο, τα θεμέλια του παλιού ιπποφορβείου και στη συνέχεια εργοστασίου του «Πελαργού» δεν άντεξαν για πολύ ακόμη. Το 1955, το κτήριο καταστράφηκε και στη θέση του δημιουργήθηκε ένα νέο, σύγχρονο εργοστάσιο, που καλύπτει έκταση επτά στρεμμάτων. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια σημαντικής παραγωγικής δραστηριότητας, που επεκτάθηκε και σε άλλα προϊόντα, πέραν της ντομάτας. Η ύφεση ήρθε μετά τη δεκαετία του΄90. Ο Τάσος Καραμέλης πούλησε το κτήριο και το 1992 οι μηχανές του «Πελαργού» έπαψαν να λειτουργούν.

    Ο χώρος του «ξαναζωντάνεψε» μόλις πριν τρία χρόνια, στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο δήμος Νέας Κίου, για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυσή του. «Η καμινάδα φωτίστηκε, το εργοστάσιο "γέμισε" από κόσμο, εκδηλώσεις πολιτισμού και θεατρικές παραστάσεις. Ήταν η πρώτη ενεργή προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει τον "Πελαργό" και να δημιουργήσει έναν χώρο πολιτισμού, ένα μικρό Γκάζι, σαν αυτό της Αθήνας», λέει ο δήμαρχος.

    Άλλωστε, όπως τονίζει, το ιστορικό φορτίο της Νέας Κίου είναι μεγάλο, καθώς είναι ο μόνος δήμος με προσφυγική καταγωγή σε όλη την Πελοπόννησο. «Οι περισσότερες προσφυγικές περιοχές βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική. Αυτή την ιδιαιτερότητα παλεύουμε να τη διατηρήσουμε έως σήμερα. Προσπαθούμε μέσα από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας να βρίσκουμε καθημερινή πηγή έμπνευσης και δημιουργίας», σημειώνει ο κ. Μανινής και τονίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες εξασφάλισης χρηματοδότησης για την αγορά του χώρου του εργοστασίου του «Πελαργού».

    Ο δήμαρχος μιλά με θλίψη για τον θάνατο, πριν από λίγους μήνες, της τελευταίας προσφυγοπούλας από την Κίο της Μικράς Ασίας. «Δυστυχώς, αυτή η γενιά που είχε ζωντανές τις αναμνήσεις, χάθηκε. Τώρα πια, προσπαθούμε να εμπνεύσουμε την ιστορία στους νέους ανθρώπους για να μην κοπεί το νήμα της παράδοσης», λέει και προσθέτει: «Η ιστορία ενός κράτους είναι όπως οι καθρέφτες του αυτοκινήτου. Χωρίς αυτούς οδηγούμε στα τυφλά και μπορεί να σκοτωθούμε».

    Κείμενο: Π.Γιούλτση

    [06] Αναρτώνται οι βαθμολογίες

    Αναρτώνται σήμερα στα λύκεια όλης της χώρας τα αποτελέσματα των βαθμολογιών στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Αμέσως μετά θα αρχίσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων για τη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας, Ιωάννη Πανάρετου, οι ενδιαφερόμενοι να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την Τετάρτη 7 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 20 Ιουλίου.

    Τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τη διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, καθώς και τις ακριβείς ημερομηνίες χορήγησης της Βεβαίωσης Πρόσβασης από τα Λύκεια.

    Στατιστικά στοιχεία

    Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων για τις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις.

    Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Πανάρετου, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=1902

    Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας και τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, προκύπτει ότι:

    Η κλιμάκωση της βαθμολογίας δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2009. Μικρή μείωση εμφανίζεται στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 (15,51% έναντι 16,69% για το έτος 2009). Αντίστοιχα, παρατηρείται μικρή αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (19% έναντι 18,33% για το έτος 2009). Τέλος, μικρή αύξηση παρατηρείται στο ποσοστό των γραπτών που πήραν βαθμολογίες μεταξύ 0-5. (16,48% έναντι 15,7% το 2009).

    Στις εξετάσεις προσήλθε το 98,4% του συνόλου των υποψηφίων (90.593 από 92.081 υποψηφίους). Το 2009 είχε προσέλθει το 98,01% (85.354 από 87.091).

    Εφέτος αναβαθμολογήθηκαν λόγω διαφοράς α' και β' βαθμολογητή 40.089 γραπτά (ποσοστό 7,08%). Παρατηρείται δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2009. (Το 2009 είχαν αναβαθμολογηθεί 41.180 (ποσοστό 7,7%).

    Υπήρξαν 210.114 γραπτά (37,09%) που βαθμολογήθηκαν κάτω από 10. Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2009 ήταν 192.367 γραπτά (35,97%).

    Εξάλλου, για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τις βαθμολογίες τους στα σχολεία τους όπου θα αναρτηθούν, οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας το απόγευμα.

    [07] "Διαλυτικά φαινόμενα"

    Την δέσμευσή του ότι θα καταργήσει τον νόμο της κυβέρνησης για την χορήγηση ιθαγένειας επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της προκαλεί διαλυτικά φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του τομέα μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι αυτό το Νόμο να τον αλλάξουμε όταν θα αναλάβει η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας. Και δεσμευόμαστε από τώρα γι' αυτό». Στην συνέχεια ανέπτυξε την δική του πρόταση για την ενσωμάτωση των μεταναστών και την χορήγηση ιθαγένειας: «Τα παιδιά νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται εδώ, θα παίρνουν το δικαίωμα της ιθαγένειας όταν ενηλικιωθούν. Αλλά για να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα θα πρέπει, πρώτον, να διαλέξουν ανάμεσα στην ελληνική και την ιθαγένεια της χώρας καταγωγής των γονιών τους. Και δεύτερον, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα χρόνια της 9χρονης εκπαίδευσης που είναι υποχρεωτική για όλα τα ελληνόπουλα. Με το που γεννιούνται τα παιδιά θα παίρνουν το δικαίωμα. Αλλά θα το ασκούν στην ενηλικίωσή τους. Με ελάχιστες προϋποθέσεις. Αλλά χωρίς η ιθαγένειά τους να «συμπαρασύρει» την πολιτογράφηση των γονιών τους από την αρχή. Γιατί η ιθαγένειά τους θα κερδίζεται οριστικά 18 χρόνια αργότερα. Με αυτή τη ρύθμιση η Ελλάδα δεν γίνεται μαγνήτης μεταναστών. Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική της πολιτική ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «όσοι πραγματικά βλέπουν τον κίνδυνο του ρατσισμού, όσοι πραγματικά θέλουν να αντισταθούν στο ρατσισμό, κατανοούν απόλυτα τη σημασία της ομαλής και σταδιακής ενσωμάτωσης μέσα από την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Όσοι θέλουν μαζική πολιτογράφηση των πάντων με «αυτοματισμούς» και χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες, δεν θέλουν ενσωμάτωση. Απλά προσελκύουν ακόμα περισσότερους παράνομους μετανάστες. Και πυροδοτούν εντάσεις και διαλυτικά φαινόμενα μέσα στην Ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό και πρέπει να απαλλαγούμε απ' αυτή τη νομοθεσία το συντομότερο δυνατό».

    Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε τις βασικές θέσεις του κόμματός του για το ζήτημα της μετανάστευσης:

    Θέση πρώτη: Δεν είναι ίδιο το μεταναστευτικό πρόβλημα σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εποχές. Δεν έχει νόημα να αντιγράφουμε άκριτα ό,τι γίνεται αλλού. Ή ό,τι έγινε κάποτε, κάπου αλλού.

    Δεύτερη θέση: Η ενσωμάτωση έχει τρεις βασικές πτυχές. Την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτιστική.

    Τρίτη θέση: Εδώ αγγίζουμε και το πρόβλημα της πολύ-πολιτισμικότητας. Αν πολύ-πολιτισμικότητα είναι η διατήρηση στοιχείων πολιτισμού από τις χώρες καταγωγής των μεταναστών, ασφαλώς κανείς δεν έχει αντίρρηση. Αν όμως σημαίνει ότι τα παιδιά τους θα αναπτύξουν συνείδηση κοινότητας διαφορετική από αυτήν της κοινωνίας στην οποία μεγαλώνουν εδώ υπάρχει πρόβλημα.

    Τέταρτη θέση: ο καλύτερος τρόπος να γίνει η ενσωμάτωση είναι ομαλά και σταδιακά:

    Πέμπτη θέση: για τους παραπάνω λόγους, κάθε μεταναστευτική πολιτική φροντίζει να δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας στην ενσωμάτωση των μεταναστών. Ώστε να γίνει ομαλά και σταδιακά με απώτερο ζητούμενο να ενσωματωθούν οι μετανάστες που μπορεί να αντέξει μια κοινωνία.

    Έκτη θέση - τώρα μπαίνουμε στην αποτίμηση της Ελληνικής περίπτωσης:

    -- Η Ελλάδα είναι κράτος με εθνικό κορμό, όπως το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών, δεν είναι μεταναστευτικό κράτος, δεν είχε αποικιακή παράδοση, δεν έφερε μετανάστες από υπερπόντιες αποικίες, κι αυτό τη διακρίνει από τις περιπτώσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας. Στην Ελλάδα οι μετανάστες μπήκαν μετά την κατάρρευση του καθεστώτων του υπαρκτού Σοσιαλισμού, και μπήκαν μαζικά και παράνομα. Η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει πύλη μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών τόσο από την Ανατολική Ευρώπη, στη δεκαετία του 90, όσο και από την Ασία στη δεκαετία του 2000. Και δεν έχει καταφέρει να ελέγξει το ρυθμό της εισροής τους, ούτε είναι και εύκολο, λόγω γεωγραφικών και πολιτικών ιδιαιτεροτήτων.

    Έβδομη θέση: Η Ελλάδα έπρεπε επιτέλους να αποκτήσει μεταναστευτική πολιτική. Αλλά ο μεταναστευτικός νόμος της κυβέρνησης είναι λάθος μεταναστευτική πολιτική. Και μάλιστα είναι το χειρότερο λάθος, τη χειρότερη δυνατή στιγμή: Είναι λάθος γιατί θα έπρεπε να έχει τις ισχυρότερες δικλείδες ασφαλείας σε σχέση με όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Όμως αντί στην Ελλάδα να υιοθετήσουμε νομοθεσία με τις ισχυρότερες δικλείδες ασφαλείας, υιοθετήσαμε νομοθεσία χωρίς καθόλου δικλείδες ασφαλείας.

    Κι είναι λάθος επίσης, επειδή το κάναμε τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Όταν η χώρα εισέρχονταν σε μια περίοδο δραματικής ύφεσης μακράς διάρκειας.

    Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «Η κυβέρνηση με την πολιτική της, κατάργησε κάθε δικλείδα ασφαλείας: Άνοιξε το δρόμο για την πολιτογράφηση των πάντων μέσω της ιθαγένειας των παιδιών. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια άνοιξε το δρόμο για τη νομιμοποίηση των πάντων. Κι αυτό όχι μόνο είναι αντίθετο με τη λογική των ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά είναι πιθανό να προκαλέσει πολύ σοβαρές προστριβές μαζί τους.

    Αντιπρόεδροι οι Αβραμόπουλος και Δήμας

    Τον Δήμητρη Αβραμόπουλο και τον Σταύρο Δήμα όρισε ως αντιπροέδρους της ΝΔ με απόφασή του ο Αντώνης Σαμαράς.

    Με την ίδια απόφαση ο πρόεδρος της ΝΔ όρισε και τους τομείς ευθύνης των δύο αντιπροέδρων. Ο κ. Αβραμόπουλος θα ασκεί εποπτεία στους τομείς Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας, Δημόσιας Διοίκησης, Πολιτισμού, Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Δικαιοσύνης και Πολιτικής Στρατηγικής.

    Ο κ. Δήμας θα ασκεί εποπτεία στους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και κυβερνητικού προγράμματος.

    [08] "Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα"

    Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η πορεία της οικονομίας είναι "σε σωστό δρόμο" και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, κάτι που αποτελεί "σημαντικό μήνυμα" προς την κοινωνία και τις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τον απολογισμό εξαμήνου και τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "γενικώς είναι καλά τα νέα" για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο και εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι, μετά και τις πρώτες ενδείξεις ότι η ύφεση το β΄ τρίμηνο εφέτος θα είναι -3% (από μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το α΄ τρίμηνο), η μείωση του ΑΕΠ κατά 4% στο σύνολο του έτους (όπως προβλέπεται στο μνημόνιο) είναι "υπερβολικά απαισιόδοξη".

    Σε έντονο, μάλιστα ύφος, είπε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση νέων μέτρων. Τέλος πια με την τρομολαγνία" και ζήτησε "να σταματήσει να περνά η φοβία στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να ηρεμήσουν και να έχουν σιγουριά".

    Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών,

  • Απέδωσε σε ασάφεια του νόμου για τους ημιυπαίθριους τους πρόσθετους φόρους που ζητούν οι Εφορίες από πολίτες που τους δηλώνουν. Είπε ότι δεν θα υπάρχει αναδρομική φορολογία και οι φόροι που βεβαιώθηκαν "θα τεθούν στο αρχείο"

  • "Θα αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θέλουμε να έχουν συγκράτηση μισθών"

  • Εάν υπάρξει κόπωση στο "κίνημα των αποδείξεων" θα γίνουν διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις, όπως τα περαιτέρω κίνητρα για μεγαλύτερη μείωση του φόρου για αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή

  • Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, θα ανακοινωθεί η πρώτη ομάδα καταστημάτων που θα κλείσουν λόγω φορολογικών παραβάσεων

  • Τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει "πακέτο" κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων. Διευκρίνισε ότι δεν θα είναι "παταγώδες κοινωνικό πακέτο πολλών δις. ευρώ", αλλά βελτιώσεις με τους υπάρχοντες πόρους (όπως π.χ. το καλύτερο δίκτυο για την φροντίδα παιδιών γονέων που εργάζονται, ή δράσεις για διευκόλυνση των επενδύσεων)

  • Οι όποιες διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις στις τράπεζες δεν προανακοινώνονται

  • Το νομοσχέδιο για τα τυχερά και τεχνικά παιχνίδια θα δοθεί προς διαβούλευση τον Ιούλιο, χωρίς να είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν

  • Η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αγορά λειτουργεί ολιγοπωλιακά και δεν απορροφά τις αυξήσεις των φόρων. Κάτι, που όπως είπε, είναι κοινή άποψη με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη

  • Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και η μετάταξη του 30% των αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 11%, θα προβλέπονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και θα ισχύσουν από το 2011. Για το επόμενο έτος, εξάλλου, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές για δανεισμό.

    Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, το α΄ 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα εισρεύσει η δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ 20 ή 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα για έλεγχο το κλιμάκιο της τρόικας.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν για το α΄ εξάμηνο αύξηση των εσόδων κατά 7,1% (αύξηση ΦΠΑ κατά 1,5%). Αναμένει, όμως, περαιτέρω έσοδα το β΄ εξάμηνο κατά 2 δις. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), λόγω είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009, του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010, της δεύτερης αύξησης του ΦΠΑ και της τρίτης αύξησης στα τσιγάρα, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη στην κατανάλωση. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εσόδων, τον Σεπτέμβριο θα δοθεί το νομοσχέδιο για την πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Όσον αφορά στις δαπάνες και στο πλαίσιο της περαιτέρω περικοπής τους, τις επόμενες εβδομάδες οι εταιρίες των ορκωτών λογιστών θα μπουν πιλοτικά σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία).

    Όπως, πάντως, ανέφερε ο υπουργός, υπάρχουν και κίνδυνοι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι οποίοι αφορούν:

    Α) Στα διαρθρωτικά μέτρα: την πιθανή καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία και την περιορισμένη ετοιμότητα της δημόσιας διοίκησης στην υλοποίηση διαρθρωτικών πολιτικών

    Β) Στους ποσοτικούς στόχους: την υστέρηση εσόδων (ΦΠΑ, νομικά πρόσωπα), τις υπερβάσεις δαπανών στη Γενική Κυβέρνηση (προμήθειες νοσοκομείων, δαπάνες ΟΤΑ, κ.λπ.), το έλλειμμα και το χρέος των ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΣΕ) που θα ενσωματωθεί στο έλλειμμα και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης και στην ασάφεια που υπάρχει ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

    Απαριθμώντας, τέλος, τις επόμενες νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε σε αυτές τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών, την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, την τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τον Κώδικα Εισπράξεως Δημόσιων Εσόδων και την αναδιοργάνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Ολι Ρεν: «Αβάσιμες φήμες»

    «Αβάσιμες φήμες» χαρακτήρισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κοινοτικός επίτροπος προτίθεται να μεταβεί στην Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου για να ζητήσει μεταξύ άλλων από τις ελληνικές αρχές τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2010.

    «Ο Επίτροπος Ρεν δεν προτίθεται σε αυτό το στάδιο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και δεν έχει σκοπό να ζητήσει τη λήψη μέτρων», δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάζ ο οποίος τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο εφαρμόζεται ικανοποιητικά και σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να ζητήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αυτό, κατέληξε ο Α. Αλταφάζ.

    [09] Εξεταστική για τα ομόλογα

    Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των ομολόγων. Το πόρισμα της Επιτροπής θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι της 4 Οκτωβρίου του 2010.

    Η Εξεταστική Επιτροπή απαρτίζεται από 19 μέλη και είναι αντιπροσωπευτική της κοινοβουλευτικής δύναμης όλων των κομμάτων με 10 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ, 5 ΝΔ, έναν από ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τους ανεξάρτητους εκπροσωπεί ο Νίκος Τσούκαλης.

    Ειδικότερα η Επιτροπή εκπροσωπείται ως εξής:

    ΠΑΣΟΚ: Αριάδνη Αγάτσα, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Αθανάσιος Οικονόμου, Έλενα Παναρίτη, Ευάγγελος Παπαχρήστος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κωνσνταντίνος Ρόβλιας, Μιχάλης Τιμοσίδης, Ελένη Τσαούση και Χρήστος Χάϊδος.

    ΝΔ: Κωνσταντίνος Κόλλιας, Νικόλαος Νικολόπουλος, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Προκόπης Παυλόπουλος και Ευγενία Σπέντζα-Τσουμάνη.

    ΚΚΕ: Βέρα Νικολαϊδου

    ΛΑΟΣ: Ηλίας Πολατίδης

    ΣΥΡΙΖΑ:Βασίλης Μουλόπουλος

    [10] Απόφαση για ημιυπαίθριους

    Δεν θα υπάρξει καμία αναδρομική επιβολή φόρου που σχετίζεται με τη δήλωση των ημιυπαίθριων και των υπολοίπων χώρων που θα δηλώνονται με βάση τον Νόμο 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη μεταξύ ΥΠΕΚΑ και υπουργείου Οικονομικών.

    Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τις αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Ειδικά θέματα που αφορούν στη φορολογική αντιμετώπιση των χώρων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παγίως αντιμετωπίζει τα θέματα της φορολογικής διαχείρισής τους.

    Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΚΑ σύσκεψη διευθυντών πολεοδομιών της χώρας, για περαιτέρω ενημέρωση σε θέματα εφαρμογής του σχετικού νόμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης του ΥΠΕΚΑ Μαρία Καλτσά, στελέχη του υπουργείου και οι εκπρόσωποι των πολεοδομικών διευθύνσεων Αχαρνών, Παλλήνης, Ελευσίνας, Περισσού, Αγίας Παρασκευής, Αργυρούπολης, Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Σύρου, Ρόδου και Ηρακλείου Κρήτης.

    Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού της λειτουργίας των πολεοδομικών υπηρεσιών ώστε να λαμβάνουν ομαλά τις αιτήσεις και να προωθούν τις διαδικασίες υπολογισμού των προστίμων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Ακόμη, έγιναν διευκρινήσεις για διατάξεις του νόμου και των σχετικών εγκυκλίων.

    "Έχει αποφασιστεί η μη επιβολή φόρων ως προς τους ημιυπαίθριους αναδρομικά", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.

    Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι αυτό αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και ότι θα νομοθετηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

    Πρόσθεσε δε ότι είναι απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και ότι θα γίνει άμεσα η ρύθμιση, ώστε να μην υπάρχει καμία αναδρομική επιβάρυνση στη φορολόγηση των ημυπαίθριων.

    [11] Ανταλλαγή δεδομένων

    Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε χθες πως υποστηρίζει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων πολιτών τους, ένα μέτρο που οι διωκτικές αρχές υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει στις έρευνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Η ψηφοφορία στην επιτροπή Ανθρωπίνων Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων μεταξύ της ΕΕ και της Ουάσιγκτον, προκειμένου να βελτιωθούν οι διασφαλίσεις που προέβαλαν οι Ευρωβουλευτές όταν άσκησαν βέτο στο πρώτο σχέδιο της συμφωνίας τον Φεβρουάριο.

    Η ΕΕ επέτυχε να εξασφαλίσει υποχωρήσεις από τις αμερικανικές αρχές ως προς τον τρόπο που θα διαβιβάζονται και θα χρησιμοποιούνται τα τραπεζικά δεδομένα, κατευνάζοντας τις ανησυχίες για πλημμελή προστασία των ιδιωτικών πληροφοριών των Ευρωπαίων πολιτών.

    «Επιτύχαμε μία ισορροπία, σεβόμενοι τα δικαιώματα των πολιτών μας στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία, εγγυώμενοι συνάμα την ασφάλειά τους», τόνισε ο γερμανός ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Άλβαρο.

    Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής ψήφισαν με διαφορά ( 42 υπέρ, έναντι 8 κατά) τη συμφωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική κύρωσή της σε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο αργότερα εντός της εβδομάδος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 July 2010 - 6:30:38 UTC