Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεθέρμανση από το νερό της λίμνης Καστοριάς
  • [02] Πανελλαδική απεργία
  • [03] Απαιτεί συγγνώμη από Ισραήλ

  • [01] Τηλεθέρμανση από το νερό της λίμνης Καστοριάς

    Τη θερμότητα του νερού της λίμνης της Καστοριάς, κατά τους χειμερινούς μήνες, σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν επιστήμονες και αυτοδιοίκηση, το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να παρέχουν τηλεθέρμανση σε όλη την πόλη. Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα ανήκει στους ειδικούς της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΚΟ) και εφόσον εφαρμοστεί, θα αποτελεί πανελλαδική καινοτομία, καθώς, μέχρι στιγμής, όλες οι μονάδες τηλεθέρμανσης που λειτουργούν στη χώρα χρησιμοποιούν τη θερμότητα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    «Είναι γενικά γνωστό ότι, κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα, η θερμοκρασία του νερού των λιμνών είναι υψηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία κατά 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το πλεόνασμα θερμότητας θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε, αντλώντας το με αντλίες θερμότητας, έναν μηχανισμό αρκετά διαδεδομένο, καθώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα κλιματιστικά των σπιτιών μας», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Δημήτρης Πεκόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, προϊστάμενος στο τμήμα Υδραυλικών Μελετών και Τηλεθερμάνσεων της ΑΝΚΟ.

    Ο κ. Πεκόπουλος εξηγεί ότι δεν θα αντλείται το νερό της λίμνης, αλλά μόνο η θερμότητα που υπάρχει σ' αυτό και σημειώνει ότι η διαδικασία αυτή είναι εφικτό να παρέχει τηλεθέρμανση σε μια πόλη, όπως η Καστοριά, δεδομένου ότι το νερό έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα και οι ποσότητές του είναι πολύ μεγάλες. Μάλιστα, επισημαίνει ότι το όλο εγχείρημα δεν πρόκειται να μειώσει τη θερμοκρασία του νερού της λίμνης, παρά μόνο κατά 0,1 βαθμό Κελσίου.

    «Αντίστοιχα συστήματα λειτουργούν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα σε λίμνη που βρίσκεται στα δυτικά της Στοκχόλμης, καθώς και στις λίμνες του Καναδά. Μία ακόμη τέτοια εφαρμογή σχεδιάζεται και για τη λίμνη της Γενεύης», σημειώνει.

    Ειδικότερα, για να λειτουργήσει μονάδα τηλεθέρμανσης από τη θερμότητα του νερού της λίμνης της Καστοριάς θα χρειαστούν τρία μέρη θερμικής ενέργειας από το νερό και ένα μέρος ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορεί να παράγεται από τη μονάδα που θα δημιουργήσει η δημοτική επιχείρηση, η οποία θα συσταθεί για το σκοπό αυτό. Έτσι, η θερμική ενέργεια που θα παράγεται θα διανέμεται στο δίκτυο τηλεθέρμανσης και η ηλεκτρική στην ίδια τη μονάδα για τη λειτουργία της.

    Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την περιοχή, καθώς η νέα μονάδα θα είναι φιλική προς το περιβάλλον, θα καταργήσει το πετρέλαιο ως καύσιμη ύλη και θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα προς την περιοχή.

    Η πρόταση για την τηλεθέρμανση της Καστοριάς από τη θερμότητα του νερού της λίμνης έχει συμπεριληφθεί στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν πρόσφατα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με αφορμή το σχέδιο διαχείρισης της λίμνης. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες της ΑΝΚΟ επισημαίνουν ότι τέτοιες εφαρμογές έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια τεχνολογική ωριμότητα, ενώ λειτουργούν και εμπορικά πλέον στο εξωτερικό.

    Συνεπώς, αυτό που απομένει στη συνέχεια είναι η λήψη των σχετικών αποφάσεων, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της ιδέας και να ληφθούν οι πρώτες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Το κόστος του εγχειρήματος υπολογίζεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ, αριθμός που προκύπτει από τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έργου τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2014.

    Σημειώνεται ότι, σήμερα, λειτουργούν συστήματα τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα, το Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Όλα τα παραπάνω αξιοποιούν τη θερμότητα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ενώ μία ακόμη μονάδα, στις Σέρρες, λειτουργεί χρησιμοποιώντας τη θερμότητα από μονάδα συμπαραγωγής φυσικού αερίου. Μικρότερες μονάδες τηλεθέρμανσης από καύση βιομάζας (καυσόξυλα) έχουν γίνει στη Δαδιά του Έβρου και στη Νυμφασιά Αρκαδίας, ενώ άλλη μια, παρόμοια μονάδα, κατασκευάζεται στην Ανάβρα Μαγνησίας.

    [02] Πανελλαδική απεργία

    Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν νέα Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τρίτη 29 Ιουνίου, από την οποία αναμένεται να νεκρώσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζομένους «να συμμετέχουν μαζικά στην γενική απεργία της Τρίτης» για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Στην απεργια θα συμμετάσχουν και οι δημοσιογράφοι. "Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και δηλώνουν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προέκυψαν από τους σκληρούς αγώνες δεκαετιών, δεν είναι διαπραγματεύσιμα", τονίζει σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΣΥ.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ καλεί τις ομοσπονδίες να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με την ΓΣΕΕ στις 29 Ιουνίου 2010. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση οι τοπικές ομοσπονδίες μπορούν να επιλέξουν και κατά περιοχή τον τρόπο κινητοποιήσεων που θεωρούν πιο αποτελεσματικό.

    Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της καλεί τα μέσα μεταφοράς να απεργήσουν την Τρίτη 29 Ιουνίου με τέτοιο τρόπο, "ώστε να μη θιγεί σε καμία περίπτωση η δυνατότητα της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο" και τονίζει ότι "η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, αλλά και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων αποτελεί στόχο κάθε γενικής απεργίας".

    Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ προχώρησαν αργά χθές το βράδυ συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

    Οι εργαζόμενοι έχουν αναρτήσει δύο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου: το πρώτο αναφέρεται στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά με το σύνθημα "Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε" και το δεύτερο στην απαγόρευση των προσλήψεων στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος, ότι η επιχείρηση δαπανά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως για υπερωρίες.

    Σήμερα το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει πορεία διαμαρτυρίας από τα γραφεία της ΔΕΗ προς το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Τρίτη θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία.

    Στο μεταξύ, αναστέλλεται η απεργία που είχε εξαγγείλει για την προσεχή Τετάρτη, 30 του μηνός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση της Τρίτης.

    [03] Απαιτεί συγγνώμη από Ισραήλ

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άδραξε ξανά την ευκαιρία από το Τορόντο για να ζητήσει από το Ισραήλ να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για την επιχείρησή του εναντίον του στολίσκου για τη Γάζα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ Τούρκοι και ένας Τουρκο-Αμερικανός.

    Ο Ερντογάν επανέλαβε στους δημοσιογράφους τις τρεις απαιτήσεις της Άγκυρας: συγγνώμη, σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα επιτύχει αποζημιώσεις για τις ζημίες, μεταξύ αυτών και στα κατασχεθέντα πλοία υπό τουρκική σημαία και τέλος την πλήρη άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.

    «Θα επιθυμούσαμε μία συγγνώμη», τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι ευελπιστεί πως κατά την προσεχή τους συνάντηση, στις αρχές Ιουλίου, ο ισραηλινός ομόλογός του Μπένγιαμιν Νετανιάχου ενδέχεται να τηρήσει μία στάση «θετική» ως προς τις τουρκικές θέσεις.

    Ο ίδιος, που είχε συνάντηση για πάνω από μία ώρας με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα περιθώρια της Συνόδου της G20, επέμεινε ιδιαίτερα στην άρση του εμπάργκο, επικαλούμενος τις αναφορές του ΟΗΕ για την σπάνιν τροφίμων αγαθών, φαρμάκων και κατασκευαστικών υλικών στη Γάζα. «Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν», τόνισε.

    Ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης πως η ισραηλινή επιχείρηση εκδιπλώθηκε στα διεθνή ύδατα: «ουδείς μπορεί να μιλήσει για επίθεση κατά του Ισραήλ. Εάν ένα και μόνο όπλο βρισκόταν στα πλοία, αυτό θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για το Ισραήλ. Όμως όπλα δεν υπήρχαν», τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 June 2010 - 6:30:22 UTC