Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημερήσια ατζέντα: 19/6/2010
  • [02] "Νέο κοινωνικό συμβόλαιο"
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [04] Kατά της φοροδιαφυγής
  • [05] Ελέγχονται οι πρώτοι υπουργοί
  • [06] Έκλεισε η "Πτολεμαΐδα Ι"
  • [07] "Κόλλησε" στο 0-0

  • [01] Ημερήσια ατζέντα: 19/6/2010

    [02] "Νέο κοινωνικό συμβόλαιο"

    Σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση και ενωτικός στο εσωκομματικό πεδίο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μια εβδομάδα πριν από το 8ο συνέδριο αρχών και θέσεων.

    "Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αφού κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι λεφτά υπάρχουν για να κερδίσει τις εκλογές, μετά προχώρησε στην ψήφιση του μνημονίου με το οποίο οδηγεί την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο ύφεσης μεγαλύτερων ελλειμμάτων και ακόμη πιο σκληρών μέτρων", ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

    "Η κυβέρνηση" πρόσθεσε, "με την πολιτική της πέτυχε το κατόρθωμα της ύφεσης του πληθωρισμού και της ανεργίας. Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΝΔ παρέθεσε στοιχεία για να υποστηρίξει ότι τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και του χρέους τον έθεσε σε κίνηση το ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 1980".

    "Εμείς κάναμε λάθη και παραλείψεις κατά τη διακυβέρνησή μας, αλλά αφήσαμε και θετικό έργο. Την αυτοκριτική μας για τα σφάλματα την κάναμε, το θετικό έργο το υπερασπιζόμαστε και θα το υπερασπιζόμαστε σε κάθε ευκαιρία", δήλωσε με έμφαση ο κ. Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε, ότι η ΝΔ δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το μεταναστευτικό και στην εξωτερική πολιτική. Επανέλαβε τη θέση του, ότι στα μείζονα εθνικά θέματα είναι σφάλμα η Ελλάδα να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις σε στιγμή αδυναμίας.

    Προειδοποίησε δε τον κ. Παπανδρέου, ότι "είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε μυστική διπλωματία και σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις".

    Αναφέρθηκε επίσης στο εργασιακό λέγοντας, ότι η ΝΔ δεν είναι αντίθετη στην ελαστικότητα της αγοράς εργασίας, με την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και παράλληλα, οικονομική ανάκαμψη για να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές οδύνες.

    Χρειάζονται οι φρέσκες ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί "είναι έγκλημα το ότι κατάργησε τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, που είναι οι δυο κλάδοι που έχουμε εθνικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα" και υποσχέθηκε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, ανόρθωσης της χώρας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Κλείνοντας, ανέφερε ότι "αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο αναζητά ο ελληνικός λαός για να ελπίσει ξανά. Αυτό φοβούνται οι αντίπαλοί μας και μας πολεμούν λυσσαλέα, εμείς όμως είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Πολύ σύντομα αυτοί που μας πολεμούν θα ζητούν τη βοήθειά μας. Το συνέδριο αποτελεί την κορύφωση των διεργασιών στην προσπάθειά μας για οργανωτικό, ιδεολογικό και πολιτικό νέο ξεκίνημα. Δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας, είναι η νέα αφετηρία μας".

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Οι δύο ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου. Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Απεργία στο Μετρό

    Τα ΔΣ των Σωματείων των εργαζομένων στο μετρό αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα 24ωρη απεργία την προσεχή Δευτέρα.

    Οι εργαζόμενοι στο Μετρό, που έχουν συμπληρώσει ήδη δύο μέρες απεργίας, αντιδρούν στην απόφαση της εταιρίας να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 286 εργαζομένων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης προσελήφθησαν παράνομα, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    Το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό (ΑΜΕΛ), είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα, στον οποίο έθεσαν το θέμα της ανανέωσης συμβάσεων των συμβασιούχων, ενώ ζήτησαν επίσης να μην ισχύσουν οι περικοπές που εφαρμόστηκαν σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

    Αποχή των διορθωτών

    Με πλειοψηφία έξι προς τέσσερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να συνεχιστεί η αποχή στα βαθμολογικά κέντρα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα ξανασυνεδριάσει για να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να πάρει νέα απόφαση.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές τόνισε ότι υπάρχει οργή και αγανάκτηση στον κλάδο και κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην αποχή. Ανέφερε ότι ο συνδικαλισμός, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα, δεν είναι κατευθυνόμενος. Πρόσθεσε ότι η αποχή δεν στοχοποιεί τη βαθμολόγηση, αλλά πρέπει να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

    Την Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου απηύθυνε έκκληση προς τον συνδικαλιστικό φορέα των καθηγητών "να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι δεν μπορούν να είναι σε ομηρία 90.000 παιδιά και οι οικογένειές τους". Η υπουργός τόνισε ότι στην Περιφέρεια, σχεδόν το σύνολο των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων έχει διορθωθεί και καταχωρηθεί και στο λεκανοπέδιο Αττικής απομένει το 25%.

  • ** Την αποχή των δικηγόρων από κάθε διαδικασία από 23.6.2010 έως και 7.7.2010 αποφάσισε ομόφωνα -σύμφωνα με ανακοίνωση- και με την καθολική συμμετοχή, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.

    [04] Kατά της φοροδιαφυγής

    Να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, κάλεσε τους εργαζόμενους του ΣΔΟΕ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

    Ο υπουργός, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μέχρι τώρα προσπάθειας για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, ανέφερε ότι παρατηρείται σημαντική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι κι επικαλέστηκε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι το πρώτο πεντάμηνο, φέτος, έχουν υποβληθεί στο ΣΔΟΕ 6.000 καταγγελίες για φοροδιαφυγή, όταν όλο το χρόνο πέρυσι, αυτές δεν ξεπερνούσαν τις 4.000.

    Επίσης, το πρώτο πεντάμηνο το ΣΔΟΕ έχει βεβαιώσει πρόστιμα για λόγους φοροδιαφυγής ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όταν ολόκληρο το χρόνο πέρυσι τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν ήταν 700.000.000 ευρώ.

    "Ο σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε τη Δικαιοσύνη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα, για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κατάλογο με κέντρα διασκέδασης και άλλα μαγαζιά (μπαρ και εστιατόρια), στα οποία, ύστερα από ελέγχους, εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι αυστηρές ποινές του τελευταίου φορολογικού νόμου, μεταξύ των οποίων και η επιβολή «λουκέτων» σε 15-20 από αυτά.

    Επίσης, το ΣΔΟΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις θερινές εξορμήσεις στα νησιά, οι οποίες πρόκειται να εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Τέλος, έχουν ζητηθεί στοιχεία από τους κατασκευαστές, σε όλη την Ελλάδα, για τις πισίνες που έχουν κατασκευάσει, προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις και να εντοπιστούν ποιες από αυτές δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

    [05] Ελέγχονται οι πρώτοι υπουργοί

    Έναν πρώτο κατ' αρχήν κατάλογο, με δέκα ονόματα πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί κατά το παρελθόν και συνεβλήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη Siemens και από τους οποίους θα ζητηθεί με προσωπική επιστολή να ανοίξουν αυτοβούλως τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, έδωσε η εξεταστική επιτροπή που εξετάζει την ομώνυμη υπόθεση.

    Πρόκειται για τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιώργο Βουλγαράκη.

    Οι ανωτέρω είναι κατ' αρχήν μόνον υπουργοί, οι οποίοι είτε υπέγραψαν συμβάσεις, είτε ήσαν νόμιμοι εκπρόσωποι ως μέτοχοι του Δημοσίου, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι κ.κ. Χριστοδουλάκης και Αλογοσκούφης για τον ΟΣΕ. Οι υπόλοιποι σχετίζονται με συμβάσεις είτε του ΟΤΕ, είτε του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

    Οι εκπρόσωποι τόσο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, όσο και της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας υπογράμμισαν πάντως ότι "η αναφορά των ονομάτων δεν σημαίνει ύποπτη σχέση, ούτε προδικάζει πορισματική διαπίστωση".

    Παρ' όλα αυτά κατεγράφη δυστοκία στην σύνταξη του πρώτου καταλόγου και μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, αλλά και των υπολοίπων, ενώ η επισήμανση είναι ότι ο κατάλογος δεν έχει κλείσει.

    Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι στην εξεταστική έχουν αποφασιστεί ότι κριτήρια για να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών είναι η υπογραφή των συμβάσεων, τη τροποποίησή τους και η παραλαβή και ότι μέχρι τώρα απόφαση της εξεταστικής δεν υπάρχει.

    Από την πλευρά του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) τονίσθηκε ότι "ο κατάλογος των ονομάτων που κυκλοφόρησε αποτελεί αυθαίρετη ενέργεια κι ότι η απουσία ονομάτων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ελπίζεται να οφείλεται σε αστοχία και όχι σε σκοπιμότητα"

    [06] Έκλεισε η "Πτολεμαΐδα Ι"

    Τέλος εποχής σηματοδοτεί η συμβολική κίνηση, με την οποία η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, έθεσε χθες εκτός λειτουργίας την πρώτη και ρυπογόνο λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, την «Πτολεμαΐδα I».

    Η μονάδα, ισχύος 70 MW, λειτουργούσε από το 1959 και μαζί με τις αντίστοιχες μονάδες στο Λαύριο και το Αλιβέρι, τροφοδοτούσαν ολόκληρη τη χώρα που δεν είχε τότε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Με το κλείσιμό της, οι ανάγκες του δικτύου θα καλυφθούν από τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο.

    Η υπουργός, κατά την έλευσή της στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, συναντήθηκε με εκπρόσωπους των εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν προσλήψεις από την περιοχή και την αντικατάσταση των παλιών μονάδων. Η υπουργός δεσμεύτηκε για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και υποσχέθηκε τη σταδιακή αντικατάσταση όλων των παλιών ρυπογόνων μονάδων. «Ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά δεν αποτελούν κομμάτι του ενεργειακού μίγματος της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

    «Στέλνουμε - πρόσθεσε η κ. Μπιρμπίλη - ένα καθαρό μήνυμα. Ένα καθαρό μήνυμα ότι ξεκόβουμε από το παρελθόν. Συνήθως τα θετικά μηνύματα στέλνονται από εγκαίνια, όταν κάτι ξεκινάει τη λειτουργία του. Το κλείσιμο μιας οποιασδήποτε παραγωγικής μονάδας συνδέεται με νοσταλγία και μνήμες. Σήμερα γίνεται κάτι το ξεχωριστό. Το θεωρώ τιμή μου ότι με το πάτημα ενός κουμπιού έθεσα εκτός λειτουργίας μια ρυπογόνο μονάδα, μια μονάδα που στα χρόνια λειτουργίας της επιβάρυνε το περιβάλλον. Μια μονάδα που επιβάρυνε τις συνθήκες ζωής, την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής».

    Η υπουργός τόνισε επίσης πως «σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή. Ξεκινάμε τη σταδιακή αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη επειδή η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με προγραμματισμένο τρόπο. Μπορεί να κλείνει μια μονάδα της ΔΕΗ, άλλα έχει ληφθεί πρόνοια για όσους απασχολούντο εδώ. Έχουν απορροφηθεί σε άλλες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ».

    [07] "Κόλλησε" στο 0-0

    Για δεύτερο παιχνίδι η Αγγλία έμεινε μακριά από τη νίκη στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, καθώς στο «Γκριν Πόιντ» του Κέιπ Τάουν ήρθε ισόπαλη 0-0 με την Αλγερία για τη 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου και πλέον αισθάνεται ιδαίτερα ανασφαλής σχετικά με την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Στο άλλο παιγνίδι του ομίλου, οι Η.Π.Α. αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 με τη Σλοβενία. Ο Λάντον Ντόνοβαν ήταν για ακόμα μία φορά ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών, που κατάφεραν να ισοφαρίσουν, παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0 στο ημίχρονο. Ο άσος των Λ.Α. Γκάλαξι αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης, καθώς εκτός από το γκολ που πέτυχε στο 48΄, είχε άλλες δύο τελικές προσπάθειες, ενώ κάλυψε σχεδόν 11 χιλιόμετρα (10.933μ.) στο χορτάρι του "Ελις Παρκ".

    Στον τέταρτο όμιλο, μεγάλη νίκη με 1-0 πέτυχε η Σερβία εναντίον της Γερμανίας. Ο Βλάντιμιρ Στοϊκοβιτς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης. Ο τερματοφύλακας των "πλάβι" απέκρουσε στο 60΄ το πέναλτι του Λούκας Ποντόλσκι (πρώτο χαμένο πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο) και γενικά ήταν σταθερότατος, βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του να πάρει τη νίκη -πρώτη σε τελική φάση Μουντιάλ από το 1998 και μετά από πέντε διαδοχικές ήττες- και να παραμείνει "ζωντανή" στο κυνήγι της πρόκρισης.

    Έτσι, ο τέταρτος όμιλος έχει "πάρει φωτιά", καθώς Σερβία, Γερμανία και Γκάνα ισοβαθμούν με 3 βαθμούς στην πρώτη θέση του ομίλου και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο σημερινός αγώνας μεταξύ Γκάνας-Αυστραλίας (5 μ.μ.).

    Εξάλλου, το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις μεταξύ Ολλανδίας-Ιαπωνίας (2:30 μ.μ.) και Καμερούν-Δανίας (9:30 μ.μ.) για τον 5ο όμιλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 June 2010 - 4:30:27 UTC