Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαία η δημοσιονομική προσαρμογή"
  • [02] Στη σύνοδο του ΕΛΚ ο Αντ. Σαμαράς
  • [03] Κινητοποιήσεις
  • [04] Η πρώτη έκπληξη

  • [01] "Αναγκαία η δημοσιονομική προσαρμογή"

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην ΕΕ το 2010, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη.

    Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και κυρίως την ανοδική τάση των κρατικών χρεών των χωρών της ΕΕ, λόγω των μέτρων στήριξης που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις οικονομίες τους, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ, του Βελγίου θα αγγίξει το 100%, της Πορτογαλίας θα ξεπεράσει το 90% και της Γαλλίας θα αγγίξει το 90%.

    Συνεχίζοντας, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η «βίαιη» δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελεί τη «μοναδική βιώσιμη λύση» για ορισμένα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «μία συνταγή» και πως η δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας παίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της σωστής στρατηγικής. Ακόμη, επισημαίνεται ότι είναι προτιμότερη μία σταδιακή προσαρμογή που βασίζεται σε περικοπές δαπανών από μία «βίαιη» προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι για τις χώρες με χαμηλό επίπεδο εσόδων, η προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω αύξησης του ΦΠΑ και του φόρου ιδιοκτησίας, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι, βάσει του προγράμματος σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί το 2010 στο 9,3% του ΑΕΠ, ενώ αν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, το έλλειμμα θα ξανανέβει στο 9,9% του ΑΕΠ το 2011. Με άλλα λόγια, η Επιτροπή αναφέρει ότι στην υποθετική περίπτωση που ο προϋπολογισμός του 2011 είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τον προϋπολογισμό του 2010, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα εμφάνιζε αύξηση κατά 0,6%. Στην πράξη, ως γνωστόν, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί.

    Όσον αφορά στο 2010, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία βασίζονται περισσότερο στην αύξηση των κρατικών εσόδων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών.

    Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όσον αφορά στα επόμενα χρόνια, η έκθεση τονίζει ότι τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τις περικοπές των δαπανών θα είναι περισσότερο ισορροπημένα.

    Ωστόσο, για το 2011, το 2012 και το 2013 η Επιτροπή σημειώνει ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι αρκετά λεπτομερή και επισημαίνει τον κίνδυνο από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει τον κίνδυνο που ενέχει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010, δεδομένου ότι αυτή, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Ως εκ τούτου, η έκθεση τονίζει ότι δεν αρκεί μόνο η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά και η ετοιμότητα της χώρας να λάβει πρόσθετα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο.

    Καταλήγοντας, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, και το οποίο συνοδεύεται από την αύξηση των δαπανών για συντάξεις, επηρεάζει αρνητικά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

    Τέλος, η έκθεση τονίζει ότι οι χώρες που είδαν τα δημόσια οικονομικά τους να επιδεινώνονται σημαντικά, την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήταν αυτές οι οποίες έπασχαν από χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υψηλά εμπορικά ελλείμματα και υψηλές πιστώσεις.

    [02] Στη σύνοδο του ΕΛΚ ο Αντ. Σαμαράς

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στη συνέχεια θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερου οικονομικού συντονισμού στη διακυβέρνηση της ΕΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι υποστηρίζει την ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας απέναντι στους κερδοσκόπους, την ανάγκη σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και το διαφορετικό ρόλο που θα πρέπει να παίζει ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός και οι χώρες - μέλη, ανάλογα με το αν βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης ή ανάπτυξης.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι στην αξιολόγηση των δαπανών κάθε χώρας, θα πρέπει η Ευρώπη να συνυπολογίζει το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, όπως κατεξοχήν η Ελλάδα, ξοδεύουν τεράστια ποσά, τόσο για την άμυνά τους, όσο και για τη φύλαξη των συνόρων τους, που είναι, ταυτόχρονα, και σύνορα της ίδιας της Ευρώπης.

    [03] Κινητοποιήσεις

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αίτημα την απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης.

    Οι τελικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό θα «κλειδώσουν» αύριο, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της τρόικας ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν επίσης οι προωθούμενες αλλαγές στο εργασιακά, αλλά και η πορεία των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων.

    Οι επικεφαλείς της "τρόικας" θα εξετάσουν το εάν και κατά πόσο οι αλλαγές που προωθούνται είναι σύμφωνες με το περιεχόμενο του μνημονίου, ενώ θα εκτιμήσουν και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

    Στόχος του υπουργείου είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

    Για τις αλλαγές στα εργασιακά, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων, θα υπάρξουν προεδρικά διατάγματα.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με στελέχη της "τρόκιας" για τη δευθέτηση κυρίως τεχνικών ζητημάτων.

    Απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

    Δεν θα κυκλοφορήσει σήμερα και αύριο το Μετρό καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται από την απόφαση της διοίκησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις περίπου 285 συμβασιούχων, των οποίων η σύμβαση έληξε και με βάση το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή πρέπει να μην ανανεωθεί γιατί προσελήφθησαν παράνομα κατά την προεκλογική περίοδο.

    Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ για αύριο τα σωματεία αποφάσισαν να προβούν σε διαδοχικές στάσεις εργασίας, το καθένα ξεχωριστά και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι το μετρό δεν θα κυκλοφορήσει ούτε αύριο. Σε νέα συνέλευση θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Από το πρωί οιι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει τα γραφεία της ΑΜΕΛ (Εταιρίας Λειτουργίας του Μετρό) στην Κηφισού, στο ύψος των Σεπολίων και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι αργά το απόγευμα.

    Αύριο επίσης, οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς έχουν εξαγγείλει 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς, τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και με θεσμικά αιτήματα.

    Συνεχίζουν την αποχή οι βαθμολογητές

    Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΟΛΜΕ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτη για το θέμα της μη περικοπής των αμοιβών που παίρνουν όσοι εκπαιδευτικοί εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    Να σημειωθεί ότι ήδη η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει τη συνέχιση της αποχής των βαθμολογητών μέχρι και την Παρασκευή, ενώ αύριο θα συνεδριάσει για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις μετά τις σημερινές εξελίξεις από τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών. Την Τετάρτη το μεσημέρι, οι καθηγητές θα κάνουν παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών.

    Συνέντευξη της υπουργού Παιδείας

    Εκκληση απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου προς τον συνδικαλιστικό φορέα των καθηγητών "να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι δεν μπορούν να είναι σε ομηρία 90.000 παιδιά και οι οικογένειές τους".

    Η υπουργός τόνισε ότι στην Περιφέρεια, σχεδόν το σύνολο των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων έχει διορθωθεί και καταχωρηθεί και στο λεκανοπέδιο Αττικής απομένει το 25%.

    Χαρακτήρισε το θέμα της αποχής των βαθμολογητών σημαντικό και ευαίσθητο και γι΄αυτό το λόγο, όπως είπε, ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να έχουν πλήρη εικόνα. Για όλους, τόνισε, έρχεται η στιγμή που βάζουν πάνω από όλα την ευθύνη.

    Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διαπραγμάτευση που έγινε με το υπουργείο Οικονομικών και την ικανοποίηση του ενός από τα δύο αιτήματα των βαθμολογητών, το οποίο ήταν να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.

    Επισήμανε ότι είναι "εξτρά" αμοιβές και προανήγγειλε την αλλαγή του συστήματος βαθμολόγησης-καταχώρησης των βαθμών από του χρόνου, έτσι ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχουν τόσο πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 25 Ιουνίου θα εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και όλα θα είναι έτοιμα για να ανακοινωθούν οι βαθμοί.

    Οταν ρωτήθηκε εάν αύριο η ΟΛΜΕ αποφασίσει αποχή διαρκείας η οποία θα περιλάβει και τις πανελλήνιες εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που αρχίζουν 24 Ιουνίου, είπε χαρακτηριστικά "Αύριο είναι άλλη ημέρα".

    Τέλος, ερωτηθείσα πού βρίσκεται ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος, ο οποίος απουσίαζε, απάντησε ότι είναι σε εκπαιδευτικό συνέδριο στις Βρυξέλλες.

    [04] Η πρώτη έκπληξη

    Στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής, σημειώθηκε η μεγαλύτερη έως τώρα έκπληξη του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ελβετία νίκησε 1-0 την Ισπανία στο Ντέρμπαν, για τον 8ο όμιλο, αποκτώντας προβάδισμα πρόκρισης στους "16". Το γκολ πέτυχε ο Ζέλσον Φερνάντες στο 52ο λεπτό.

    «Με το δεξί» μπήκε η Χιλή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα επιβλήθηκε της Ονδούρας με 1-0, στο πλαίσιο της εναρκτήριας αναμέτρησης για τον 8ο όμιλο του Μουντιάλ, η οποία διεξήχθη στο «Μπομπέλα Στέιντιουμ» του Νέλσπρουιτ. Το «χρυσό» γκολ των Χιλιανών σημείωσε ο Μποσεζούρ στο 34΄.

    Μάχη χωρίς ασφαλή προγνωστικά είναι η σημερινή μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Ουρουγουάης, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του Α' ομίλου του παγκοσμίου κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στο «Λότους Βέρσφελντ» της Πρετόρια (21.30). Και οι δύο ομάδες προέρχονται από ισοπαλίες και η κόντρα τους θα είναι καθοριστική, σχετικά με την προσπάθεια πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Οι χθεσινοί αγώνες

    "Πάτησε γκάζι" η Βραζιλία στο δεύτερο ημίχρονο, άνοιξε το σκορ με το γκολ-ποίημα του Μαϊκόν στο 55΄ και ζευγάρωσε τα τέρματά της στο 72΄ με το πλασέ του Ελάνο, μετά την καταπληκτική ασίστ του Ρομπίνιο. Η "σελεσάο" νίκησε 2-1 τη Βόρεια Κορέα, που μείωσε στο 89΄ με τον Τζι Γιουν-ναμ, στο πλαίσιο του 7ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μπήκε...με το δεξί στη διοργάνωση και σε συνδυασμό με την ισοπαλία στο παιχνίδι Πορτογαλία-Ακτή Ελεφαντοστού "πήρε κεφάλι" στη βαθμολογία του ομίλου.

    Ισόπαλη 1-1 έληξε η αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική του 6ου ομίλου ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και την -«πρωτάρα» σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου- Σλοβακία, στο στάδιο «Ρόαγιαλ Μπαφόκενγκ» του Ρούστενμπουργκ. Οι Σλοβάκοι προηγήθηκαν με τον Βίτεκ στο 50΄ και οι Νεοζηλανδοί ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις (93΄) με τον Ριντ.

    Σ΄έναν απογοητευτικό από πλευράς θεάματος αγώνα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Πορτογαλία αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0, στην πρεμιέρα τους για το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ματς διεξήχθη στο "Νέλσον Μαντέλα Μπέι" του Πορτ Ελίζαμπεθ, στο πλαίσιο του 7ου ομίλου της διοργάνωσης.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα των αγώνων στους ομίλους: 1ος όμιλος

    Νότια Αφρική - Μεξικό 1-1

    Ουρουγουάη - Γαλλία 0-0

    2ος όμιλος

    Αργεντινή - Νιγηρία 1-0

    Νότια Κορέα - Ελλάδα 2-0

    3ος όμιλος

    Αγγλία - ΗΠΑ 1-1

    Αλγερία - Σλοβενία 0-1

    4ος όμιλος

    Γερμανία - Αυστραλία 4-0

    Σερβία - Γκάνα 0-1

    5ος όμιλος

    Ολλανδία - Δανία 2-0

    Ιαπωνία - Καμερούν 1-0

    6ος όμιλος

    Ιταλία - Παραγουάη 1-1

    Νέα Ζηλανδία - Σλοβακία 1-1

    7ος όμιλος

    Ακτή Ελεφ. - Πορτογαλία 0-0

    Βραζιλία - Βόρεια Κορέα 2-1

    8ος όμιλος

    Ονδούρα - Χιλή 0-1

    Ισπανία - Ελβετία 0-1


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 June 2010 - 16:30:41 UTC