Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαία η δημοσιονομική προσαρμογή"
  • [02] Αλλαγές στα εργασιακά
  • [03] Κινητοποιήσεις
  • [04] Πρόταση για Προανακριτική
  • [05] Στα ύψη ο υδράργυρος
  • [06] Φονικές πλημμύρες

  • [01] "Αναγκαία η δημοσιονομική προσαρμογή"

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην ΕΕ το 2010, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη.

    Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και κυρίως την ανοδική τάση των κρατικών χρεών των χωρών της ΕΕ, λόγω των μέτρων στήριξης που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις οικονομίες τους, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ, του Βελγίου θα αγγίξει το 100%, της Πορτογαλίας θα ξεπεράσει το 90% και της Γαλλίας θα αγγίξει το 90%.

    Συνεχίζοντας, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η «βίαιη» δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελεί τη «μοναδική βιώσιμη λύση» για ορισμένα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «μία συνταγή» και πως η δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας παίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της σωστής στρατηγικής. Ακόμη, επισημαίνεται ότι είναι προτιμότερη μία σταδιακή προσαρμογή που βασίζεται σε περικοπές δαπανών από μία «βίαιη» προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι για τις χώρες με χαμηλό επίπεδο εσόδων, η προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω αύξησης του ΦΠΑ και του φόρου ιδιοκτησίας, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι, βάσει του προγράμματος σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί το 2010 στο 9,3% του ΑΕΠ, ενώ αν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, το έλλειμμα θα ξανανέβει στο 9,9% του ΑΕΠ το 2011. Με άλλα λόγια, η Επιτροπή αναφέρει ότι στην υποθετική περίπτωση που ο προϋπολογισμός του 2011 είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τον προϋπολογισμό του 2010, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα εμφάνιζε αύξηση κατά 0,6%. Στην πράξη, ως γνωστόν, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί.

    Όσον αφορά στο 2010, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία βασίζονται περισσότερο στην αύξηση των κρατικών εσόδων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών.

    Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όσον αφορά στα επόμενα χρόνια, η έκθεση τονίζει ότι τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τις περικοπές των δαπανών θα είναι περισσότερο ισορροπημένα.

    Ωστόσο, για το 2011, το 2012 και το 2013 η Επιτροπή σημειώνει ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι αρκετά λεπτομερή και επισημαίνει τον κίνδυνο από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει τον κίνδυνο που ενέχει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010, δεδομένου ότι αυτή, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Ως εκ τούτου, η έκθεση τονίζει ότι δεν αρκεί μόνο η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά και η ετοιμότητα της χώρας να λάβει πρόσθετα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο.

    Καταλήγοντας, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, και το οποίο συνοδεύεται από την αύξηση των δαπανών για συντάξεις, επηρεάζει αρνητικά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

    Τέλος, η έκθεση τονίζει ότι οι χώρες που είδαν τα δημόσια οικονομικά τους να επιδεινώνονται σημαντικά, την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήταν αυτές οι οποίες έπασχαν από χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υψηλά εμπορικά ελλείμματα και υψηλές πιστώσεις.

    "Στρατηγική ΕΕ 2020"

    Η "Στρατηγική ΕΕ 2020" και "η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είναι δύο ψηφίσματα που ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του ΕΚ, εν όψει της αυριανής Συνόδου του Συμβουλίου στις Βρυξέλες.

    Και τα δύο ψηφίσματα είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες, οι οποίες τελικά συμβιβάστηκαν και κατέθεσαν από κοινού τα εν λόγω ψηφίσματα.

    Με τη σημερινή έγκριση, το ΕΚ στέλνει ένα μήνυμα προς το Συμβούλιο για τη θέλησή του να μην παραμελήσει το ρόλο του "συναποφασίζοντα" που του αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λισαβόνας, για τις μελλοντικές στρατηγικές αποφάσεις της ΕΕ.

    Σχετικά με τη "Στρατηγική 2020" το ΕΚ υπογραμμίζει ότι οι πέντε πρωταρχικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, "θα πρέπει να διατυπώνονται στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης και συνεκτικής στρατηγικής αειφόρου ανάπτυξης, που θα συνδυάζει τα προγράμματα πολιτικής στον οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα".

    Οι στόχοι είναι: απασχόληση, έρευνα και ανάπτυξη, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη.

    Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η ενιαία αγορά "είναι μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της ευρωπαϊκής μεγέθυνσης" και τονίζουν ότι απαιτούνται πιο θαρραλέες πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωσή της.

    Υποστηρίζουν ότι οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και ζητούν να δοθούν κίνητρα για την ενθάρρυνσή τους. Υποστηρίζουν επίσης ότι "η απασχόληση υψηλής ποιότητας πρέπει να αποτελέσει κύρια προτεραιότητα της στρατηγικής για το 2020".

    Επίσης οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν "Εμβληματικές πρωτοβουλίες" με τους κάτωθι στόχους: Καινοτομία, Νεολαία ως προτεραιότητα, ψηφιακή ατζέντα για την Ευρώπη, αποδοτική χρήση των πόρων, καθαρή και αποδοτική ενέργεια, ευρωπαϊκή πλατφόρμα κατά της φτώχειας, πολιτική συνοχή -ΚΑΠ και εξωτερική δράση της ΕΕ.

    Το ΕΚ ζητεί η στρατηγική για την ΕΕ του 2020 να υπακούει σε μία ευρύτερη αντίληψη για το μέλλον της ΕΕ ως ανταγωνιστικής, κοινωνικής και αειφόρου Ένωσης που θέτει στο επίκεντρο των πολιτικών της τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τέλος την απογοήτευσή τους για τα κύρια στοιχεία της νέας στρατηγικής για την ΕΕ του 2020 που συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 Μαρτίου 2010 και παροτρύνουν το Συμβούλιο "να αντλήσει διδάγματα από την παρούσα κρίση και να καθορίσει μία πραγματικά μακρόπνοη, φιλόδοξη και συνεκτική στρατηγική".

    Με το κοινό ψήφισμα για την "Οικονομική διακυβέρνηση", οι ευρωβουλευτές θεωρούν κατ'αρχάς ότι "αποτελεί σταθμό στην ευρωπαϊκή ιστορία" η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, εκφράζουν ωστόσο τη λύπη τους για την ολιγωρία που επέδειξαν οι ευρωπαϊκοί φορείς, παρά την όξυνση της κρίσης.

    Υπογραμμίζουν ότι στο επίκεντρο της όλης διακυβέρνησης θα πρέπει να τεθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη δε συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας χαρακτήρισαν ως αδιανόητη μία διαχείριση από ένα Συμβούλιο που συνέρχεται τέσσερις φορές το χρόνο.

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν να δοθεί "μια μεγαλύτερη διαχειριστική ευθύνη στην Επιτροπή, που θα της επιτρέπει να κάνει χρήση τόσο των υφιστάμενων μηχανισμών όσο και των μηχανισμών που θεσπίσθηκαν πρόσφατα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας".

    Ζητούν επίσης "τη στενότερη και πιο έγκαιρη συμμετοχή του ΕΚ και των Εθνικών Κοινοβουλίων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας", υποστηρίζοντας ότι με το τρόπο αυτό η οικονομική διακυβέρνηση θα συμβαδίζει "με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης".

    [02] Αλλαγές στα εργασιακά

    Στους κοινωνικούς εταίρους απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για το Π.Δ. που αφορά την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων.

    Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους ότι μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα.

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους ότι το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα.

    - για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό. Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

    Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

    Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    ΓΣΕΕ: Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό

    Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό χαρακτηρίζει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας η ΓΣΕΕ.

    Σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία τονίζει ότι το περιεχόμενο του ΠΔ, ωχριά μπροστά στο μνημόνιο που έχει προηγηθεί, επισημαίνει ότι το απορρίπτει κατηγορηματικά και το επιστρέφει στον αποστολέα του ως επιεικώς απαράδεκτο.

    Η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

    Το Π.Δ.

    Αναλυτικά το Προεδρικό Διάταγμα "Ρυθμίσεις Εργασιακών θεμάτων για τις ανάγκες εφαρμογής προγράμματος σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας" έχει ως εξής:

    "Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Έχοντας υπόψη:

    1. Tις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Α 98).

    2. Τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 2 καθώς και τα προσηρτημένα παραρτήματα Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ (Κεφάλαιο Γ)του ν.3845/2010 "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" (Α 65).

    3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 368/89 "Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας" ( Α 163), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

    4. Τις διατάξεις των εδαφίων α & β της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 1387/83 "Έλεγχος ομαδικών απολύσεων και άλλες διατάξεις" (Α 110), όπως αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις των παραγράφων 1 & 2 του άρθρου 9 του ν. 2874/2000 "Προώθηση απασχόλησης και άλλες διατάξεις" (Α 286).

    5. Την με αριθμό 2876/2009 απόφαση του Πρωθυπουργού "Αλλαγή τίτλου Υπουργείων" (Β 2234)

    6. Την υπ' αριθμ. γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

    7. Τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους

    8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

    Αποφασίζουμε:

    ΑΡΘΡΟ 1

    Σκοπός

    Σκοπός του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος είναι η θέσπιση των αναγκαίων ρυθμίσεων για την εφαρμογή της παραγράφου 9 του δεύτερου άρθρου του Ν. 3845/2010, "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη ως Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο"

    ΑΡΘΡΟ 2

    Πεδίο εφαρμογής

    Το παρόν Προεδρικό Διάταγμα εφαρμόζεται στους εργαζόμενους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου καθώς και στους απασχολούμενους με ειδική σύμβαση μαθητείας.

    Άρθρο 3

    Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας

    Η διαδικασία προσφυγής στις υπηρεσίες Μεσολάβησης και Διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ. καθορίζεται ως ακολούθως:

    A) Μεσολάβηση

    1. Τον ορισμό μεσολαβητή μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    2. Η διαδικασία της μεσολάβησης αρχίζει με την κατάθεση σχετικής αίτησης από τα ενδιαφερόμενα μέρη, που υποβάλλεται από κοινού ή χωριστά οπότε και κοινοποιείται στο άλλο μέρος και στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία των μερών και των οριζόμενων εκπροσώπων τους, τα αιτήματα, οι λόγοι που τα δικαιολογούν ή οι λόγοι που καθιστούν αδύνατη την ικανοποίησή τους, οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις και αντιπροτάσεις και οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

    3. Ο μεσολαβητής και ο αναπληρωτής του επιλέγονται από τα μέρη από ειδικό κατάλογο μεσολαβητών, σε περίπτωση δε ασυμφωνίας τους ορίζονται με κλήρωση.

    Για το σκοπό αυτό, ύστερα από 48 ώρες από την υποβολή της αίτησης, καλούνται τα μέρη να προσέλθουν σε καθορισμένη ώρα για την επιλογή μεσολαβητή και αναπληρωτή και, σε περίπτωση διαφωνίας, για την ανάδειξή του με κλήρωση.

    Με τον ορισμό του μεσολαβητή και του αναπληρωτή του συντάσσεται πρακτικό ανάληψης της μεσολάβησης.

    4. Ο μεσολαβητής καλεί τα μέρη σε συζητήσεις, προβαίνει σε κατ' ιδίαν ακρόαση των μερών, σε εξετάσεις προσώπων, σε πραγματογνωμοσύνη ή σε οποιαδήποτε έρευνα σχετική με τους όρους εργασίας ή την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, συνεπικουρούμενος από πραγματογνώμονες της επιλογής του.

    5. Ο εργοδότης και κάθε αρμόδια υπηρεσία έχουν την υποχρέωση να δώσουν στο μεσολαβητή κάθε πληροφορία και να υποβοηθήσουν το έργο του.

    Ειδικότερα για τους εργοδότες ισχύουν όσα περιγράφονται στην παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 1876/1990.

    6. α) Αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε προθεμία είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών, ο μεσολαβητής έχει δικαίωμα να κοινοποιήσει σ' αυτά δική του πρόταση.

    β) Αν τα μέρη δεν αποδεχτούν την πρόταση του μεσολαβητή μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την κοινοποίησή της, θεωρείται ότι την απέρριψαν.

    Η αποδοχή ή η απόρριψη της πρότασης κοινοποιείται και στο άλλο μέρος.

    Η πρόταση του μεσολαβητή είναι δυνατό να δημοσιεύεται από αυτόν στον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο.

    γ) Εφ' όσον η πρόταση γίνεται δεκτή, καλούνται τα ενδιαφερόμενα μέρη από το μεσολαβητή να την υπογράψουν, οπότε αυτή εξομοιώνεται με συλλογική σύμβαση εργασίας και εφαρμόζονται κατ' αναλογία όλες οι διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    B) Διαιτησία

    1. Προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται

    α) Σ΄ οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών.

    β) Μονομερώς από οποιοδήποτε μέρος, εφ΄ όσον το άλλο αρνήθηκε τη μεσολάβηση.

    2. Η απόφαση του διαιτητή εξομοιώνεται με συλλογική σύμβαση εργασίας και ισχύει από την επομένη της υποβολής της αίτησης για μεσολάβηση.

    3. Ο διαιτητής επιλέγεται με κοινή συμφωνία των μερών από ειδικό κατάλογο διαιτητών και, σε περίπτωση ασυμφωνίας, με κλήρωση και οφείλει να αναλάβει τα καθήκοντα του εντός πέντε (5) ημερών το αργότερο.

    4. Ο διαιτητής μελετά όλα τα στοιχεία και πορίσματα που συγκεντρώθηκαν στο στάδιο της μεσολάβησης και έχει τα ίδια δικαιώματα με το μεσολαβητή.

    5. Η διαιτητική απόφαση εκδίδεται σε δέκα (10) ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του διαιτητή, αν προηγήθηκε μεσολάβηση, και σε διάστημα τριάντα (30) ημερών αν δεν προηγήθηκε.

    Άρθρο 4

    Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων

    1. Τα όρια, των εδαφίων (α) και (β) της παραγράφου 2 του ν.1387/83 (Α΄110) ,όπως ισχύει, πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζονται ως εξής:

    α) Μέχρι έξι (6) εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν είκοσι (20) έως εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενους .

    β) Ποσοστό πέντε (5) τοις εκατό του προσωπικού και μέχρι τριάντα (30) εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, που απασχολούν πάνω από εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενους.

    Άρθρο 5

    Ύψος και τρόπος καταβολής αποζημίωσης

    1. Σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας πέραν των δύο μηνών, δύναται να καταγγελθεί κατόπιν προηγούμενης έγγραφης προειδοποίησης του εργοδότη, ως εξής:

    α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2) μήνες ως δέκα (10) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ένας (1) μήνας πριν την απόλυση,

    β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) χρόνια συμπληρωμένα ως δεκαπέντε (15) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση

    γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δεκαπέντε (15) χρόνια συμπληρωμένα ως είκοσι (20) χρόνια , απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση

    δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από είκοσι (20) χρόνια συμπληρωμένα και άνω, απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν τη λύση της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας.

    Εργοδότης ο οποίος δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις των νόμων 2112/20 και 3198/55.

    Εργοδότης που προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζόμενο κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση, που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρόνια εργασίας που έχει συμπληρώσει ο απολυόμενος, σε περίπτωση καταγγελίας κατόπιν προειδοποίησης.

    2. Όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο (2) μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημιώσεως είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση. Κάθε άλλη ρύθμιση που είναι αντίθετη με την παρούσα καταργείται.

    Άρθρο 6

    Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας

    1. Εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται και βρίσκονται σε στάδιο πριν τη συνταξιοδότηση, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον είναι αδύνατη η τοποθέτησή τους σε θέση εργασίας κατά τη διάρκεια της επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης, στην οποία υποχρεούται ο εργοδότης να συμμετέχει με :

    α) Το πενήντα (50) τοις εκατό του κόστους για ασφαλισμένους 57-60 ετών.

    β) Το ογδόντα (80) τοις εκατό του κόστους για ασφαλισμένους 60-64 ετών.

    2. Με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ, μετά από γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, ο ΟΑΕΔ μπορεί να καλύπτει το λοιπό κόστος αυτασφάλισης των ασφαλισμένων της παρ.1.

    3. Με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων ηλικίας 57-64 ετών, ο ΟΑΕΔ με απόφαση του Διοικητή του, μετά από γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, μπορεί να επιδοτεί έως είκοσι (20) τοις εκατό του κόστους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

    4. (α) Στις περιπτώσεις του άρθρου 2 του παρόντος, ο αριθμός των απολυομένων ηλικίας 55 έως 64 ετών, δεν μπορεί να υπερβαίνει το δέκα (10) τοις εκατό του συνολικού αριθμού των απολυομένων. Τυχόν κλάσμα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο.

    (β) Στις περιπτώσεις του άρθρου 2 του παρόντος, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε μεταξύ των απολυομένων να μην παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω ηλικίας.

    5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος άρθρου.

    Άρθρο 7

    Όροι απασχόλησης και αμοιβή νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών

    1. Το κατώτατο ημερομίσθιο και ο κατώτατος μισθός, των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, καθορίζονται ως εξής:

    α) Για τους νέους ηλικίας έως είκοσι ενός (21) ετών ποσοστό ογδόντα (80) τοις εκατό του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε).

    β) Για τους νέους ηλικίας από είκοσι ενός (21) ετών έως είκοσι πέντε (25) ετών ποσοστό ογδόντα πέντε (85) τοις εκατό του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε).

    Το υπολειπόμενο ποσό αναπλήρωσης του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου των εδαφίων (α) και (β) και το αντίστοιχο ποσό ασφάλισης, δύναται να καταβάλλεται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

    2. Στους ανωτέρω εργαζόμενους, καταβάλλονται και τα επιδόματα που προβλέπονται κάθε φορά από την οικεία συλλογική ρύθμιση ή από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε).

    3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

    4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται, η διαδικασία, ο τρόπος καταβολής του ποσοστού αναπλήρωσης που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών του ποσοστού αναπλήρωσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

    ΄Αρθρο 8

    Σύμβαση μαθητείας

    Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομήντα (70) τοις εκατό του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ( Ε.Γ.Σ.Σ.Ε) και ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης ασθενείας σε είδος και 1% κατά του κινδύνου ατυχήματος. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, δεν μπορεί να μαθητεύουν περισσότερο από έξι (6) ώρες την ημέρα και τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα. Για τους έχοντες συμπληρώσει το 16ο έτος η μαθητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες την ημέρα και τις σαράντα (40) την εβδομάδα. Απαγορεύεται η μαθητεία να πραγματοποιείται από την 22α ώρα μ.μ. έως και την 6η π.μ. Τα άτομα αυτά, με εξαίρεση τις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν υπόκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

    Άρθρο 9

    Έναρξη ισχύος

    Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ".

    [03] Κινητοποιήσεις

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αυτή την ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αίτημα την απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης.

    Οι τελικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό θα «κλειδώσουν» αύριο, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της τρόικας ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στόχος του υπουργείου είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

    Απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

    Δεν θα κυκλοφορήσει σήμερα και αύριο το Μετρό καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται από την απόφαση της διοίκησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις περίπου 285 συμβασιούχων, των οποίων η σύμβαση έληξε και με βάση το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή πρέπει να μην ανανεωθεί γιατί προσελήφθησαν παράνομα κατά την προεκλογική περίοδο.

    Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ για αύριο τα σωματεία αποφάσισαν να προβούν σε διαδοχικές στάσεις εργασίας, το καθένα ξεχωριστά και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι το μετρό δεν θα κυκλοφορήσει ούτε αύριο. Σε νέα συνέλευση θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Από το πρωί οιι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει τα γραφεία της ΑΜΕΛ (Εταιρίας Λειτουργίας του Μετρό) στην Κηφισού, στο ύψος των Σεπολίων και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι αργά το απόγευμα.

    Αύριο επίσης, οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς έχουν εξαγγείλει 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς, τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και με θεσμικά αιτήματα.

    Συνεχίζουν την αποχή οι βαθμολογητές

    Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΟΛΜΕ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτη για το θέμα της μη περικοπής των αμοιβών που παίρνουν όσοι εκπαιδευτικοί εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    Να σημειωθεί ότι ήδη η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει τη συνέχιση της αποχής των βαθμολογητών μέχρι και την Παρασκευή, ενώ αύριο θα συνεδριάσει για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις μετά τις σημερινές εξελίξεις από τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών. Την Τετάρτη το μεσημέρι, οι καθηγητές θα κάνουν παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών.

    Συνέντευξη της υπουργού Παιδείας

    Εκκληση απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου προς τον συνδικαλιστικό φορέα των καθηγητών "να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι δεν μπορούν να είναι σε ομηρία 90.000 παιδιά και οι οικογένειές τους".

    Η υπουργός τόνισε ότι στην Περιφέρεια, σχεδόν το σύνολο των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων έχει διορθωθεί και καταχωρηθεί και στο λεκανοπέδιο Αττικής απομένει το 25%.

    Χαρακτήρισε το θέμα της αποχής των βαθμολογητών σημαντικό και ευαίσθητο και γι΄αυτό το λόγο, όπως είπε, ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να έχουν πλήρη εικόνα. Για όλους, τόνισε, έρχεται η στιγμή που βάζουν πάνω από όλα την ευθύνη.

    Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διαπραγμάτευση που έγινε με το υπουργείο Οικονομικών και την ικανοποίηση του ενός από τα δύο αιτήματα των βαθμολογητών, το οποίο ήταν να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.

    Επισήμανε ότι είναι "εξτρά" αμοιβές και προανήγγειλε την αλλαγή του συστήματος βαθμολόγησης-καταχώρησης των βαθμών από του χρόνου, έτσι ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχουν τόσο πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 25 Ιουνίου θα εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και όλα θα είναι έτοιμα για να ανακοινωθούν οι βαθμοί.

    Οταν ρωτήθηκε εάν αύριο η ΟΛΜΕ αποφασίσει αποχή διαρκείας η οποία θα περιλάβει και τις πανελλήνιες εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που αρχίζουν 24 Ιουνίου, είπε χαρακτηριστικά "Αύριο είναι άλλη ημέρα".

    Τέλος, ερωτηθείσα πού βρίσκεται ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος, ο οποίος απουσίαζε, απάντησε ότι είναι σε εκπαιδευτικό συνέδριο στις Βρυξέλλες.

    [04] Πρόταση για Προανακριτική

    Κατατέθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η αναμενόμενη πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής («Προανακριτικής») Επιτροπής, που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες έξι πρώην υπουργών και υφυπουργών της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Η πρόταση που υπογράφεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, (πλην των μελών της κυβέρνησης και του Προέδρου της Βουλής), αφορά τους κ.κ. Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο, Θοδωρή Ρουσόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη και Κώστα Κιλτίδη.

    Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση, το οποίο συντάχθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση της στάσης των ως άνω πολιτικών προσώπων, σε ό,τι αφορά την αμοιβαία παραίτηση του Δημοσίου και της Μονής, από την αγωγή που είχε ασκήσει η τελευταία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής της λίμνης Βισθωνίδας, (αγωγή που τελικά κέρδισε πρωτοδίκως το ελληνικό Δημόσιο) και τις «ανταλλαγές» εκτάσεων που ακολούθησαν, με όρους που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο - κατά το πόρισμα - κατά 1 δισ. ευρώ.

    [05] Στα ύψη ο υδράργυρος

    Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία σήμερα σε όλη τη χώρα και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 και πιθανώς κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

    Στους 39 βαθμούς Κελσίου και πιθανώς τοπικά 40, ο υδράργυρος στην Αθήνα, στους 36 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη.

    Τους 40 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο και στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

    Στη Μακεδονία και τη Θράκη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς, ενώ σποραδικές καταιγίδες μπορεί να σημειωθούν το απόγευμα κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά ορεινά.

    Στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς.

    Αύριο αναμένεται μικρή ενίσχυση των βόρειων ανεμών στα πελάγη, ωστόσο η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, με μικρή πτώση στα ηπειρωτικά.

    Βελτίωση του καιρού, με πτώση του υδραργύρου από τα βόρεια, θα παρατηρηθεί από την Παρασκευή. Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται το Σαββατοκύριακο.

    [06] Φονικές πλημμύρες

    Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 12 αγνοούνται από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που ακολούθησαν κοντά στις γαλλικές ακτές της Μεσογείου, ανέφεραν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

    Περισσότερα από 350 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην περιοχή Βαρ της νότιας Γαλλίας μέσα σε λίγες ώρες χθες Τρίτη.

    Περισσότερο επλήγη η πόλη Ντραγκινιάν, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και αρκετές συνοικίες πλημμύρισαν, ανέφερε ο νομάρχης της περιοχής Ιγκ Παράν προς τον ραδιοσταθμό France Bleu Provence, ενώ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

    Πάνω από χίλια άτομα κατέφυγαν σε σχολεία και άλλα κτίρια όταν πλημμύρισαν τα σπίτια τους, ενώ ελικόπτερα πραγματοποίησαν περίπου 450 αποστολές διάσωσης.Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν περί τα εκατό χιλιάδες νοικοκυριά.

    Η τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα με δεκάδες άτομα ανεβασμένα στη στέγη κτιρίου ενός κάμπινγκ και την γύρω περιοχή να έχει καλυφθεί από τα νερά. Κάτοικοι της περιοχής αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα με την οποία ανέβηκε η στάθμη των υδάτων με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ορμητικούς χειμάρους και να παρασύρουν τα αυτοκίνητα.

    "Η κατάσταση είναι δραματική", δήλωσε ο δήμαρχος της Ντραγκινιάν, που έχει πληθυσμό περίπου 40.000 κατοίκους, προσθέτοντας πως βράχοι, πέτρες, λάσπη και αυτοκίνητα έχουν αποκλείσει τους δρόμους.Το αεροδρόμιο της Τουλόν έκλεισε αργά χθες επειδή οι πίστες του πλημμύρισαν και επαναλειτούργησε σήμερα το πρωί. Η κίνηση των σιδηροδρόμων κατά μήκος των ακτών αναμένεται να εξομαλυνθεί αύριο, ανέφεραν αξιωματούχοι της υπηρεσίας σιδηροδρόμων.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για "εξαιρετικό" φαινόμενο, που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1827, ενώ ο δήμαρχος της Αρκς, μίας από τις πόλεις που επλήγησαν ιδιαίτερα, Αλέν Παρλαντί, δήλωσε ότι "από τους παλιούς κατοίκους κανένας δεν θυμάται μία κατάσταση όπως αυτή".

    Στις 23 Φεβρουαρίου, από την κακοκαιρία που είχε πλήξει την νοτιοδυτική Γαλλία είχαν χάσει την ζωή τους 53 άνθρωποι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 June 2010 - 18:30:38 UTC