Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον εισαγγελέα τα "πόθεν έσχες" του Τ.Μαντέλη
  • [02] ΣτΕ: Προτάσεις για επιτάχυνση Διοικητικής Δικαιοσύνης
  • [03] Ψηφίστηκε επί των άρθρων
  • [04] "Κρίσιμες οι επόμενες ώρες"

  • [01] Στον εισαγγελέα τα "πόθεν έσχες" του Τ.Μαντέλη

    Σε ομόφωνη απόφαση για ενδελεχή έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλλη, ύστερα από την ομολογία του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens ότι πήρε το 1998 200.000 μάρκα ως "εκλογική χορηγία", κατέληξε η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών που συνεδρίασε στη Βουλή.

    Ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ' ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

    Στην επιτροπή ελέγχου οικονομικών που συνήλθε υπό την προεδρία του τρίτου αντιπροέδρου της Βουλής Ευάγγελου Αργύρη, πήραν μέρος οι βουλευτές Κωνσταντίνος Βρεττός (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), Βαΐτσης Αποστολάτος (ΛΑΟΣ), η αρεοπαγίτης Ρένα Ασημακοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Δημοσθένης Πετρούλιας και ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης.

    Η κοινή απόφαση προβλέπει επανέλεγχο όλων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης "πόθεν έσχες" του πρώην υπουργού, καθώς και άνοιγμα και έλεγχο όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και των οικείων του, ύστερα από άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

    Η σχετική έγγραφη παραγγελία δόθηκε χθες με ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.

    Ο έλεγχος που θα γίνει από τα μικτά επιτελεία ορκωτών λογιστών και υπηρεσιακών παραγόντων της Βουλής, θα εξετάσει τις δηλώσεις από το 1990 με επιδίωξη κυρίως το βάρος να πέσει στην προέλευση των περιουσιακών στοιχείων.

    Δεύτερη κίνηση θα είναι να αποσταλεί στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου παραγγελία για δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού μέχρι του ποσού της "χορηγίας", αφού πέρα από ποινικές υπάρχουν και αστικές ευθύνες του ελεγχομένου πολιτικού.

    Ηδη, ο λογαριασμός έχει δεσμευθεί με απόφαση της εξεταστικής επιτροπής με τη λήξη της εξέτασης του πρώην υπουργού.

    Τέλος, θα αποσταλούν τα πρακτικά και η απόφαση της επιτροπής στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών για να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (κάθειρξη έως δέκα χρόνια για απόκρυψη ποσού άνω των 300.000 ευρώ).

    Στη σύσκεψη διευκρινίσθηκε ότι κατά τον έλεγχο των δηλώσεων "πόθεν έσχες" του 2008 (χρήση οικονομικού έτους 2007) αποφασίσθηκε ομοφώνως να μην υπάρξει πόρισμα ελέγχου των δηλώσεων για τους κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτο, επειδή ακριβώς υπήρχε η δικαστική εκκρεμότητα.

    Μάλιστα το τότε, αλλά και σήμερα μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Βρεττός ήταν της γνώμης να προχωρήσει η επιτροπή σε άνοιγμα των λογαριασμών των δύο πολιτικών, αλλά τελικώς δεν έγινε για να μην υπάρξει εμπλοκή με δικαστικές διαδικασίες.

    Στο μεταξύ, οι Ειδικοί Εφέτες Ανακριτές της υπόθεσης της Siemens, Μ. Νικολακέα και Ι. Φιοράκης, αναμένεται να συντάξουν και να αποστείλουν κατηγορητήριο στον Τ.Μαντέλη, τις επόμενες ημέρες, προκειμένου ο πρώην υπουργός να λογοδοτήσει για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι Εφέτες μελετούν τα στοιχεία των καταθέσεων, που έδωσαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, τόσο ο ίδιος ο πρώην υπουργός, όσο και ο επιχειρηματίας κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, για τον οποίο, επίσης, θα συνταχθεί ανάλογο κατηγορητήριο.

    Στο πρόσωπο του κ. Τσουγκράνη ταυτοποιήθηκε ο λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα με το όνομα «Α RΟΚΟS», στον οποίο έχουν εμβαστεί ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, με αποδέκτη τον κ. Μαντέλη. Παράλληλα, στο Εφετείο μελετώνται και διασταυρώνονται και τα δεδομένα που έχουν αποστείλει οι Ελβετικές Αρχές για την υπόθεση, τα οποία παρελήφθησαν αμετάφραστα τον περασμένο Ιανουάριο και μεταφρασμένα στα τέλη Απριλίου.

    Οι δύο Εφέτες έχουν ήδη ζητήσει επιβεβαίωση των ισχυρισμών Τσουγκράνη περί μεταφοράς ποσών από τον λογαριασμό «Α RΟΚΟS» -τον οποίο υποστήριξε ότι έκλεισε το 2007- σε ελληνική τράπεζα, απ΄όπου θα ζητήσουν άρση απορρήτου, ώστε να δουν την κίνηση του λογαριασμού του επιχειρηματία.

    Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας , ζήτησε την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Τζαβάρας, τονίζει ότι η κατάθεση του κ. Μαντέλη και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που την συνοδεύουν, διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση και ενόψει αυτών των δεδομένων θεωρεί απολύτως αναγκαία την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού.

    "Άλλωστε πιστεύω, ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και ο ίδιος ως υπεύθυνος πολιτικός πρέπει να επιθυμεί να συμβάλλει με τη μαρτυρία του στην πλήρη διαλεύκανση της αλήθειας", συμπλήρωσε.

    Χθες, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα σε βάρος του Τάσου Μαντέλη, στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος απο τη χώρα.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία απο το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

    Η κατηγορία είχε ασκηθεί στην ΙΝREM για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens απο τον Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει προκαρκτική εξέταση για την υπόθεση.

    Ετσι, σε όσες περιπτώσεις έχουν κριθεί απο την ανάκριση έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.

    Διαψεύδει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε λογαριασμούς που διατηρούσε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ο πρώην Υπουργός Τάσος Μαντέλης, είναι απολύτως αναληθή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

    Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    Αρμοδιότητα για κλήση μαρτύρων έχουν οι εξεταστικές επιτροπές, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς για τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το αίτημα της ΝΔ να κληθεί στην επιτροπή για τη Siemens ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Σε κανέναν δεν διαφεύγει ότι η ΝΔ λίγο αργά ενδιαφέρθηκε για τη διαφάνεια, όταν εκείνη ήταν που συντόνισε και κάλυψε το Βατοπέδι, αποχωρώντας ως κυβερνητική πλειοψηφία, τρεις φορές από το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η ΝΔ προσπαθώντας να δείξει ενδιαφέρον για τη διαφάνεια διέγραψε τον κ. Αρ. Παυλίδη επτά μήνες μετά τις εκλογές, αφού πρώτα φρόντισε, κλείνοντας τη Βουλή, να παραγράψει όλα τα σκάνδαλα των υπουργών της.

    Εμείς, την επομένη των εκλογών, μιλήσαμε για διαφάνεια, εμείς προτείναμε τη σύσταση όλων των εξεταστικών επιτροπών, ακόμα και εκεί που υπήρχαν υπόνοιες για παλαιότερα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ατιμωρησία και συγκάλυψη της διαφθοράς.

    Το ποιος έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια, ο λαός το γνωρίζει, είπε ο εκπρόσωπος.

    [02] ΣτΕ: Προτάσεις για επιτάχυνση Διοικητικής Δικαιοσύνης

    Σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που στοχεύουν κυρίως στην επιτάχυνση του έργου του δικαστηρίου και της Διοικητικής Δικαιοσύνης γενικότερα, και παράλληλα στην ενότητα της νομολογίας και στην ασφάλεια του δικαίου, προτείνονται με την υπ΄αριθμ. 4/2010 απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία παρέδωσε στον υπ. Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Π. Πικραμένος.

    Ειδικότερα, με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ:

    1) Προτείνεται οποιοδήποτε ένδικο μέσο, ή βοήθημα, ενώπιον οποιουδήποτε Διοικητικού Δικαστηρίου να μπορεί να εισαχθεί απ' ευθείας προς εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από άδεια τούτου μετά από αίτημα ενός των διαδίκων (υπουργών ή πολιτών), όταν με αυτό τίθεται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος.

    Κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι με την πρόταση αυτή θα επιτευχθεί σημαντική επιτάχυνση στην απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης και αποσυμφόρησή της σε όλες τις βαθμίδες της, αν, σε θέματα που, ως εκ της φύσεώς τους, αφορούν πολύ κόσμο - π.χ. την επιβολή έκτακτης εισφοράς- δοθεί η δυνατότητα, τόσο στους διαδίκους, υπουργό και ιδιώτες, όσο και στα δικαστήρια να απευθύνονται απ' ευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε αυτό να χαράσσει σύντομα μια νομολογιακή γραμμή και να παύει η ανασφάλεια Κράτους και πολιτών από αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις κατωτέρων δικαστηρίων.

    2) Προτείνεται ο περιορισμός των αιτήσεων αναιρέσεως και των εφέσεων μόνον στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ή που υπάρχει αντίθεση της προσβαλλομένης δικαστικής απόφασης προς την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ή άλλου ανωτάτου δικαστηρίου, είτε προς ανέκκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου. Άλλως, προτείνεται η άσκησή τους κατόπιν αδείας του Δικαστηρίου.

    3) Προτείνεται να μπορεί τριμελής δικαστικός σχηματισμός, στον οποίο συμμετέχει και πάρεδρος, με ομόφωνη απόφαση που λαμβάνεται σε συμβούλιο, να απορρίπτει, ή να δέχεται ένδικα βοηθήματα και μέσα, όταν είναι προφανώς απαράδεκτα, ή αβάσιμα, είτε βάσιμα, επιφυλασσόμενου του δικαιώματος του θιγομένου να ζητήσει συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο.

    4) Προτείνεται απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, που δεν εφαρμόζει τυπικό νόμο ως αντίθετο στο Σύνταγμα, ή σε άλλη υπερνομοθετική διάταξη (διεθνή σύμβαση) χωρίς προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να άγεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διατάξεως, απ' ευθείας ενώπιόν του.

    5) Προτείνεται η απλοποίηση σειράς χρονοβόρων διαδικασιών (επί αμφισβητούμενης αρμοδιότητας Τμήματος κ.λπ.).

    6) Προτείνονται μέτρα, ώστε να επιταχυνθεί ο έλεγχος της νομιμότητος των οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

    7) Προτείνεται η μεταβίβαση σειράς ακυρωτικών αρμοδιοτήτων του Δικαστηρίου στα Διοικητικά Εφετεία που κρίνονται ικανά να τις επωμισθούν.

    [03] Ψηφίστηκε επί των άρθρων

    Σε συζήτηση πρόκειται να καλέσει η κυβέρνηση τα κόμματα για το θέμα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών εντός του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, κατά την ψήφιση του «Καλλικράτη» και στα άρθρα.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε σε έξι πολύωρες συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

    Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη" και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο) αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση αβ και ββ βαθμού.

    Ο Γ. Ραγκούσης επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης - που ψηφίστηκε και στο νομοσχέδιο - για ένα σύστημα δύο γύρων για την διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.

    «Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Δηλώνω ότι το προσεχές διάστημα θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα».

    «Θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συζήτηση», απάντησε εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Χρήστος Ζώης αλλά ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ποσοστό εκκίνησης από το 42%.

    «Αν η σημερινή σας δήλωση προετοιμάζει το έδαφος για μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Αν όμως ρίχνετε μια φωτοβολίδα, ή ψαρεύετε σε θολά νερά για να δείτε αντιδράσεις χωρίς να έχετε σαφέστερη θέση, τότε απλά κερδίζετε χρόνο για να δείτε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθείτε να δώσετε ως κόμμα τον αγώνα στις επόμενες δημοτικές εκλογές», είπε ο κ. Ζώης.

    Επιλέγοντας να κλείσει την συζήτηση με «ένα παράδειγμα γενικότερης πολιτικής υφής», ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε την απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στα αίτια που παράγουν τα προβλήματα στον δημόσιο βίο και να μην εξαντλείται στην συζήτηση των συμπτωμάτων τους.

    Ανέφερε πως ένα μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι τί θα γίνει με την περίπτωση του κ. Τ. Μαντέλη και πώς θα εξελιχθούν οι διαδικασίες επιβολής ποινών, όπως προβλέπεται στο κράτος δικαίου.

    Όμως, έθεσε ένα δεύτερο μείζον θέμα που πρέπει να συζητήσει το πολιτικό σύστημα κι αυτό είναι «να ψάξει να βρει ποια είναι τα αίτια που γεννούν αυτές τις προβληματικές καταστάσεις, αυτά τα συμπτώματα», στη συγκεκριμένη περίπτωση «αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές».

    Δεδομένης της ολοκλήρωσης του "Καλλικράτη", όπου - όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών - το θέμα αυτό έχει πάρα πολλές και εκτεταμένες εφαρμογές και ενόψει του εκλογικού νόμου, όπου ο πολιτικός κόσμος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα ζητήματα, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι χρειάζεται μια πολύ μεγάλη παρέμβαση στα αίτια που παράγουν τα συμπτώματα γιατί «αν η συζήτηση μείνει μόνο στο πρώτο σκέλος, δεν θα είναι η ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα».

    [04] "Κρίσιμες οι επόμενες ώρες"

    Η διαρροή πετρελαίου και αερίου από πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού μετά την έκρηξη και τη βύθιση της πετρελαϊκής πλατφόρμας της BP που την εκμεταλλευόταν έχει σταματήσει χάρη στην έγχυση λάσπης και μπάζων στην πετρελαιοπηγή, όμως είναι άγνωστο αν αυτό θα διαρκέσει, δήλωσε ο αρχηγός της αμερικανικής Ακτοφυλακής ναύαρχος Θαντ Άλεν.

    Ο Άλεν δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή "Good morning America" ότι οι επόμενες 12 με 18 ώρες είναι "πολύ κρίσιμες" για την φραγή της πετρελαιοπηγής.

    Ο Τόνι Χέιγουορντ, γενικός διευθυντής της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP, δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι η προσπάθεια φραγής του πηγαδιού "προχωράει σύμφωνα με το σχέδιο".

    Ο Χέιγουορντ δήλωσε επίσης ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν εκ νέου αργότερα σήμερα την έγχυση επιπλέον λάσπης στο πηγάδι, όμως επεσήμανε ότι δεν θα γίνει γνωστό αν έχει επιτύχει ή όχι η επιχείρηση προτού περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 May 2010 - 16:30:56 UTC