Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον εισαγγελέα τα "πόθεν έσχες" του Τ.Μαντέλη
  • [02] Εξόφληση προμηθευτών νοσοκομείων
  • [03] Πανεργατικό συλλαλητήριο
  • [04] Επιθέσεις σε τεμένη
  • [05] "Σταμάτησε η διαρροή"

  • [01] Στον εισαγγελέα τα "πόθεν έσχες" του Τ.Μαντέλη

    Σε ομόφωνη απόφαση για ενδελεχή έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλλη, ύστερα από την ομολογία του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens ότι πήρε το 1998 200.000 μάρκα ως "εκλογική χορηγία", κατέληξε η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών που συνεδρίασε στη Βουλή.

    Ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ' ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

    Στην επιτροπή ελέγχου οικονομικών που συνήλθε υπό την προεδρία του τρίτου αντιπροέδρου της Βουλής Ευάγγελου Αργύρη, πήραν μέρος οι βουλευτές Κωνσταντίνος Βρεττός (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), Βαΐτσης Αποστολάτος (ΛΑΟΣ), η αρεοπαγίτης Ρένα Ασημακοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Δημοσθένης Πετρούλιας και ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης.

    Η κοινή απόφαση προβλέπει επανέλεγχο όλων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης "πόθεν έσχες" του πρώην υπουργού, καθώς και άνοιγμα και έλεγχο όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και των οικείων του, ύστερα από άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

    Η σχετική έγγραφη παραγγελία δόθηκε χθες με ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.

    Ο έλεγχος που θα γίνει από τα μικτά επιτελεία ορκωτών λογιστών και υπηρεσιακών παραγόντων της Βουλής, θα εξετάσει τις δηλώσεις από το 1990 με επιδίωξη κυρίως το βάρος να πέσει στην προέλευση των περιουσιακών στοιχείων.

    Δεύτερη κίνηση θα είναι να αποσταλεί στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου παραγγελία για δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού μέχρι του ποσού της "χορηγίας", αφού πέρα από ποινικές υπάρχουν και αστικές ευθύνες του ελεγχομένου πολιτικού.

    Ηδη, ο λογαριασμός έχει δεσμευθεί με απόφαση της εξεταστικής επιτροπής με τη λήξη της εξέτασης του πρώην υπουργού.

    Τέλος, θα αποσταλούν τα πρακτικά και η απόφαση της επιτροπής στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών για να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (κάθειρξη έως δέκα χρόνια για απόκρυψη ποσού άνω των 300.000 ευρώ).

    Στη σύσκεψη διευκρινίσθηκε ότι κατά τον έλεγχο των δηλώσεων "πόθεν έσχες" του 2008 (χρήση οικονομικού έτους 2007) αποφασίσθηκε ομοφώνως να μην υπάρξει πόρισμα ελέγχου των δηλώσεων για τους κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτο, επειδή ακριβώς υπήρχε η δικαστική εκκρεμότητα.

    Μάλιστα το τότε, αλλά και σήμερα μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Βρεττός ήταν της γνώμης να προχωρήσει η επιτροπή σε άνοιγμα των λογαριασμών των δύο πολιτικών, αλλά τελικώς δεν έγινε για να μην υπάρξει εμπλοκή με δικαστικές διαδικασίες.

    Στο μεταξύ, οι Ειδικοί Εφέτες Ανακριτές της υπόθεσης της Siemens, Μ. Νικολακέα και Ι. Φιοράκης, αναμένεται να συντάξουν και να αποστείλουν κατηγορητήριο στον Τ.Μαντέλη, τις επόμενες ημέρες, προκειμένου ο πρώην υπουργός να λογοδοτήσει για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι Εφέτες μελετούν τα στοιχεία των καταθέσεων, που έδωσαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, τόσο ο ίδιος ο πρώην υπουργός, όσο και ο επιχειρηματίας κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, για τον οποίο, επίσης, θα συνταχθεί ανάλογο κατηγορητήριο.

    Στο πρόσωπο του κ. Τσουγκράνη ταυτοποιήθηκε ο λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα με το όνομα «Α RΟΚΟS», στον οποίο έχουν εμβαστεί ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, με αποδέκτη τον κ. Μαντέλη. Παράλληλα, στο Εφετείο μελετώνται και διασταυρώνονται και τα δεδομένα που έχουν αποστείλει οι Ελβετικές Αρχές για την υπόθεση, τα οποία παρελήφθησαν αμετάφραστα τον περασμένο Ιανουάριο και μεταφρασμένα στα τέλη Απριλίου.

    Οι δύο Εφέτες έχουν ήδη ζητήσει επιβεβαίωση των ισχυρισμών Τσουγκράνη περί μεταφοράς ποσών από τον λογαριασμό «Α RΟΚΟS» -τον οποίο υποστήριξε ότι έκλεισε το 2007- σε ελληνική τράπεζα, απ΄όπου θα ζητήσουν άρση απορρήτου, ώστε να δουν την κίνηση του λογαριασμού του επιχειρηματία.

    Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας , ζήτησε την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Τζαβάρας, τονίζει ότι η κατάθεση του κ. Μαντέλη και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που την συνοδεύουν, διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση και ενόψει αυτών των δεδομένων θεωρεί απολύτως αναγκαία την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού.

    "Άλλωστε πιστεύω, ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και ο ίδιος ως υπεύθυνος πολιτικός πρέπει να επιθυμεί να συμβάλλει με τη μαρτυρία του στην πλήρη διαλεύκανση της αλήθειας", συμπλήρωσε.

    Χθες, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα σε βάρος του Τάσου Μαντέλη, στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος απο τη χώρα.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία απο το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

    Η κατηγορία είχε ασκηθεί στην ΙΝREM για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens απο τον Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει προκαρκτική εξέταση για την υπόθεση.

    Ετσι, σε όσες περιπτώσεις έχουν κριθεί απο την ανάκριση έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.

    Τ. Μαντέλης: Θα δώσω εξηγήσεις στη δικαιοσύνη

    "Είμαι στην Ελλάδα και θα παραμείνω στην Ελλάδα για να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις στις αρχές" ανέφερε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό. "Μίλησα με ειλικρίνεια στην Εξεταστική Επιτροπή. Είμαι έτοιμος να δώσω εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη", δήλωσε ο κ. Μαντέλης.

    Δήλωση Κ.Σημίτη

    Θλίψη και οργή για όσα εξελίχθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, εκφράζει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Κυρίως διότι, όπως τονίζει, τέτοιες πράξεις, όπως αυτές που περιέγραψε ο κ. Μαντέλης, "εκκολάφθηκαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004".

    Αυτές οι πράξεις, όπως αναφέρει ο κ. Σημίτης, προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης, όπως και τις προσπάθειες όσων εργάστηκαν για μια καλύτερη Ελλάδα.

    Αυτές οι πράξεις, προσθέτει, είναι ασυμβίβαστες με τους αγώνες και την ηθική μας και συγκαλύπτουν το σημαντικό έργο της τότε κυβέρνησης.

    Ο Κ. Σημίτης αναφέρει, επίσης, ότι η Βουλή με τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών ανταποκρίθηκε στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για τη διαλεύκανση μιας σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή και ζημίωσαν τη δημόσια περιουσία και ότι η πρόοδος των εργασιών τους φέρνει στο φως της δημοσιότητας "παρανομίες και αθλιότητες" για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

    Τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί και να επιδειχθεί θάρρος και επιμονή για την αποκατάσταση της ποιότητας της κοινωνίας που επιδιώκει και επιθυμεί ο ελληνικός λαός.

    Εκφράζει δε την πίστη του ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου.

    Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    Τη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο», εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Επεσήμανε δε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και κίνησε τις διαδικασίες για τις εξεταστικές επιτροπές, «ακόμα και για κάποιες που μας έλεγαν ότι δεν θα τολμούσαμε να ανοίξουμε, επειδή ίσως εμπλέκονταν και παλαιότερα στελέχη και μέλη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ από το 2008, ήταν «η πρακτική απαξίωση και πρακτική αυτονόητη καταδίκη προς τέτοιου είδους συμπεριφορές» και πρόσθεσε ότι «δεν ανακαλύψαμε σήμερα αυτά που ανακαλύπτουν κάποιοι άλλοι».

    Ερωτηθείς εάν γνώριζαν στο ΠΑΣΟΚ κάτι το 2008, σχετικά με τον κ. Μαντέλη και διεγράφη σύμφωνα με αυτό, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν το γνωρίζαμε θα το αποκαλύπταμε» και υπογράμμισε ότι, ωστόσο, «όπου υπάρχει υπόνοια ότι κάποιο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει με τη νομιμότητα, ενεργούμε δεόντως».

    Για το εάν ήταν προληπτική η διαγραφή, τόνισε ότι ήταν μια πράξη με πολύ σημαντική πολιτική αξία και ότι δεν μπορούμε να την υποβαθμίζουμε με άλλου είδους υπόνοιες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι μπήκαν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι υπήρξαν δύο στελέχη του Κινήματος, που δεν είναι πλέον στο κόμμα, δείχνει την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ «όταν άλλα κόμματα με τρόπο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία αρνούνται να δεχτούν έλεγχο στα οικονομικά τους».

    «Εμείς τη «συγγνώμη», όπου σφάλει ο πολιτικός κόσμος και εμείς, τη ζητάμε έμπρακτα και έχει να κάνει με την αντιπαραβολή της δικής μας συγγνώμης στη λεκτική συγγνώμη του κ. Σαμαρά, ο οποίος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν το εννοούσε και αντί να θέλει να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, προσπαθεί να μας πείσει πως ό,τι εξετάζεται από τις εξεταστικές έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ»,τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Και εξήγησε ότι δεν είναι θέμα «συγγνώμης», αλλά αποκατάστασης της νομιμότητας, «την οποία κάνουμε έμπρακτα».

    Τόνισε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια,ώστε κανένας από εδώ και πέρα να μην διαφεύγει της απονομής της δικαιοσύνης.

    Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ξαναδεί πού υπάρχει παράλειψη, με δεδομένο ότι όντως ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη κατέθεσε στον κ. Ζαγοριανό και ότι αυτά θα έπρεπε να διερευνηθούν από τότε.

    Σχετικά με το εάν θα ζητηθεί από τον πρώην υπουργό να επιστρέψει τα χρήματα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι είναι πρόταση που έκαναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ότι μπορεί να υπάρχει αστική αξίωση προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία που φαίνεται ότι αποκτήθηκαν από τέτοιες παράνομες δοσοληψίες να δοθούν στο Δημόσιο.

    Είπε ακόμη ότι αυτή την πρόταση θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να τη δει με μεγάλη ευρύτητα.

    Αναφορικά με την περίπτωση του Μιχ. Χριστοφοράκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και ενώ ομολόγησε και δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, αντί να περιοριστεί η ελευθερία του αφέθηκε να φύγει στο εξωτερικό και μάλιστα με πολλές υπόνοιες εμπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο κ. Σ. Βαλυράκης, δήλωσε και είναι αυτονόητο ότι θα ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι έβλάψαν το δημόσιο συμφέρον.

    Επισήμανε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι το κράτος διαθέτει εκείνα τα εργαλεία ώστε όταν υπάρχει πολιτική βούληση αποκαλύπτεται η αλήθεια και τιμωρούνται οι ένοχοι.

    Ερωτηθείς εάν η Siemens εξακολουθεί να παίρνει δουλειές στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει έρευνα του ΣΔΟΕ σε εξέλιξη και ότι άρα υπάρχει μια αντιμετώπιση διαφορετική που προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια.

    [02] Εξόφληση προμηθευτών νοσοκομείων

    Στην εξόφληση, είτε τοις μετρητοίς είτε με ομόλογα, των οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας- Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η εξόφληση των οφειλών αυτών θα γίνει ως εξής:

    - Οι παλαιότερες οφειλές ετών 2005- 2006, ύψους περίπου 230 εκατ. ευρώ, θα εξοφληθούν άμεσα και τοις μετρητοίς.

    - Οι οφειλές των ετών 2007- 2009 θα εξοφληθούν με άτοκους διαπραγματεύσιμους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Για τις οφειλές του 2007 θα εκδοθούν τίτλοι διετούς διάρκειας, για εκείνες του 2008 τριετούς διάρκειας και για τις οφειλές του 2009 θα εκδοθούν την 1η Ιανουαρίου 2011 τίτλοι τετραετούς διάρκειας.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων δαπανών των ετών 2007- 2009.

    Σημειώνεται ότι ένα μέρος των χρεών των νοσοκομείων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εξοφλήθηκε τον Δεκέμβριο 2009.

    Σύμφωνα επίσης με την κοινή ανακοίνωση, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την εκ νέου σώρευση χρεών προς τους προμηθευτές και η εξόφληση κάθε νόμιμης προμήθειας θα γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις. Παράλληλα, ενεργοποιείται η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και ξεκινά η διεξαγωγή ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για νοσηλευτικό υλικό. Τέλος, καλούνται οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη απέναντι στις κρίσιμες οικονομικές συνθήκες της χώρας, να συμμετέχουν εποικοδομητικά στις πιο πάνω ρυθμίσεις, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές.

    [03] Πανεργατικό συλλαλητήριο

    Το αίτημα του υπουργού Εργασίας για την έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά απέρριψε η ΓΣΕΕ στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης, τονίζοντας ότι τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα είναι ακραία και αντεργατικά, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της να μην προσέλθει σε καμιά διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, παρά μόνο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων, αλλά και δράσεων της συνομοσπονδίας με βάση τα καίρια θέματα, που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως η ΕΓΣΣΕ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα οικονομικά, και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις.

    Σε άμεση προτεραιότητα, όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, τίθεται η διεκδίκηση της υπογραφής ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις απαιτήσεις της τρόικας, τις οποίες υιοθετεί η κυβέρνηση. Επίσης, η συνομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για παραβίαση συνθηκών και νόμων και ετοιμάζεται να προσφύγει στο διεθνές γραφείο εργασίας, αλλά και σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ έχει λάβει ήδη απόφαση για την πραγματοποίηση, από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, πανεργατικού συλλαλητηρίου, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, στην πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 πμ.

    ΠΝΟ: Νέα 24ωρη τη Δευτέρα 31 Μαΐου

    Δεν θα καταπλεύσει την προσεχή Δευτέρα, ημέρα της απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), το κρουαζιερόπλοιο "Zenith". Στο μεταξύ αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού προκάλεσε η απεργία της ΠΝΟ με τον φόβο να εγκλωβιστούν τουλάχιστον έξι χιλιάδες επιβάτες από πέντε άλλα κρουαζιερόπλοια που αναμένονται την Δευτέρα στο λιμάνι του Πειραιά.

    Για τις αντιδράσεις αυτές η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει :

    «Με αφορμή την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, την προσεχή Δευτέρα 31 Μάη, σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, περιλαμβανομένου και του υπό σημαία Μάλτας κρουαζιερόπλοιου "ΖΕΝΙΤΗ", μετά τα προηγηθέντα Δελτία Τύπου και την χθεσινή Συνέντευξη Τύπου των μελών της Διοίκησης του ΠΝΟ, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς και Σύλλογοι Τουριστικών Καταστημάτων Αθήνας, έκριναν σκόπιμο να απευθύνουν Πρόσκληση-Κάλεσμα στα μέλη τους, προκειμένου το πρωί της Δευτέρας να συγκεντρωθούν στο Terminal των κρουαζιερόπλοιων για να οργανώσουν υποδοχή των επιβατών.

    Θεωρεί η ΠΝΟ ότι η εκτίμηση των παραπάνω Συλλόγων εάν δεν διαστρέφει, τουλάχιστον παραποιεί την κινητοποίηση των συμπολιτών τους ναυτεργατών. Θα έπρεπε οι προαναφερόμενοι Σύλλογοι να μην αγνοούν ότι το δικαίωμα της απεργίας θεμελιώνεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα και μάλιστα όταν αυτό ασκείται μέσα στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, όπως συμβαίνει στην παρούσα περίπτωση.

    Είναι θλιβερό το φαινόμενο ορισμένοι να διακηρύσσουν ότι επειδή ενοχλούνται από την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας ενός επαγγελματικού κλάδου, στον οποίο δεν ανήκουν οι ίδιοι, η απεργία αυτή δεν είναι ανεκτή.

    Η ΠΝΟ τονίζει με έμφαση για πολλοστή φορά ότι η περίπτωση του "ZENITH" αποτελεί τον δούρειο ίππο, με τον οποίο επιχειρείται ο διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία και εφ' όσον το εγχείρημα τούτο αφεθεί να τελεσφορήσει, μύρια κακά έπονται.

    Η ΠΝΟ απευθύνει έκκληση προς όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα των Ελλήνων ναυτεργατών, οι οποίοι, όπως και όλοι οι μισθωτοί, δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση για να υποστούν τις συνέπειές της».

    Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ είχε συνάντηση εργασίας με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, κατά την οποία συζητήθηκαν βασικά θέματα, όπως η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και οι διαδικασίες διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην επιβατηγό ναυτιλία.

    Στη συνάντηση, η υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου της, για τη θεσμοθέτηση σταθερού θεσμικού πλαισίου με στόχο την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με την παράλληλη προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών. Υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών και η ΠΝΟ προχώρησε στην κήρυξη της 24ωρης απεργίας.

    [04] Επιθέσεις σε τεμένη

    Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι νεκροί από τις δύο επιθέσεις καμικάζι σε δύο τζαμιά στην Λαχόρη του βορειοανατολικού Πακιστάν ανέρχονται σε τουλάχιστον εβδομήντα.

    Ο Σάτζα Μπούτα,δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι πάνω από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 108 τραυματίστηκαν κατά τις επιθέσεις με όπλα και βομβίδες στα τζαμιά όπου συχνάζουν μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμάντι.

    Οι ένοπλοι εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στα τζαμιά όπου είχαν συρρεύσει πιστοί για την προσευχή της Παρασκευής και άρχισαν να βάλλουν αδιάκριτα εναντίον τους.

    Υστερα από συγκρούσεις που διήρκεσαν δύο ώρες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ελέγχει το ένα από τα δύο τζαμιά, που βρίσκεται σε αριστοκρατική περιοχή της πόλης και συνέλαβε τους δύο από τους τρεις ενόπλους, που ήταν βαρέως οπλισμένοι και φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά.

    "Η επιχείρηση στο τζαμί αυτό τερματίστηκε", δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο ARY, ο Ράνα Αγιάζ, αξιωματικός της αστυνομίας, και διευκρίνισε ότι "σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι ένοπλοι ήταν τρεις μπήκαν στο τζαμί και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των πιστών". Ομως δεν έγινε γνωστός ο απολογισμός των θυμάτων από την επίθεση αυτή.

    Η Λαχόρη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του Πακιστάν με πληθυσμό περίπου οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων.

    Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν γίνει περί τις 400 επιθέσεις-αυτοκτονίας, κυρίως από Ταλιμπάν που είναι σύμμαχοι της Αλ Κάϊντα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από 3.000 άνθρωποι σε όλη την χώρα. Ορισμένες από τις επιθέσεις αυτές είχαν στόχο κοινότητες μειονοτήτων στο Πακιστάν, κυρίως σιιτών, αλλά και κοινότητες της μειονότητας Αχμάντι που σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίστανται από καιρό διώξεις. Οι σιίτες και οι σουνίτες θεωρούν αιρετικούς τα μέλη της μειονότητας Αχμάντι, που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

    [05] "Σταμάτησε η διαρροή"

    Η διαρροή πετρελαίου και αερίου από πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού μετά την έκρηξη και τη βύθιση της πετρελαϊκής πλατφόρμας της BP που την εκμεταλλευόταν έχει σταματήσει χάρη στην έγχυση λάσπης και μπάζων στην πετρελαιοπηγή, όμως είναι άγνωστο αν αυτό θα διαρκέσει, δήλωσε ο αρχηγός της αμερικανικής Ακτοφυλακής ναύαρχος Θαντ Άλεν.

    Ο Άλεν δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή "Good morning America" ότι οι επόμενες 12 με 18 ώρες είναι "πολύ κρίσιμες" για την φραγή της πετρελαιοπηγής.

    Ο Τόνι Χέιγουορντ, γενικός διευθυντής της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP, δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι η προσπάθεια φραγής του πηγαδιού "προχωράει σύμφωνα με το σχέδιο".

    Ο Χέιγουορντ δήλωσε επίσης ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν εκ νέου αργότερα σήμερα την έγχυση επιπλέον λάσπης στο πηγάδι, όμως επεσήμανε ότι δεν θα γίνει γνωστό αν έχει επιτύχει ή όχι η επιχείρηση προτού περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 May 2010 - 14:30:43 UTC