Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση γεωθερμίας

  • [01] Ένα παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση γεωθερμίας

    Τη μεγαλύτερη έως τώρα εφαρΒ΅ογή κατακόρυφου συστήματος αβαθούς γεωθερμίας στον ελλαδικό χώρο, αποτελεί η εγκατάσταση του Νέου ΔηΒ΅αρχείου Πυλαίας, στη Θεσσαλονίκη.

    Το πετυχημένο αυτό παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας, με τη χρήση γεωθερμίας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μέλη της επιστημονικής ομάδας, που μετείχαν στη 2η συνάντηση Αποφοίτων Γερμανικών Πανεπιστήμιων, που διοργάνωσαν το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πολυτεχνείο του Ντόρτμουντ, με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Γερμανικής Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).

    Το σύστηΒ΅α των γεωθερΒ΅ικών αντλιών θερΒ΅ότητας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον ΣεπτέΒ΅βριο του 2002 και η ενεργειακή του συμπεριφορά παρακολουθείται διαρκώς από το Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών (ΕΚΣΔ) του Α.Π.Θ.

    Στο κτίριο, σύμφωνα με στοιχεία των ερευνητών του ΕΚΣΔ. Α. Μιχόπουλου, Δ. Μπόζη, και του Διευθυντή του Ν. Κυριάκη, στεγάζονται οι υπηρεσίες διοίκησης του ΔήΒ΅ου Πυλαίας. Είναι χτισΒ΅ένο σε ηΒ΅ιαστική περιοχή, σε επικλινές οικόπεδο, συνολικής έκτασης 900 m2, έχει δύο υπόγειους και τρεις υπέργειους ορόφους. Οι κύριοι χώροι του κτιρίου καταλαΒ΅βάνουν συνολική έκταση 1350 m2 και είναι κυρίως γραφεία, αίθουσες συσκέψεων και Β΅ία αίθουσα εκδηλώσεων 200 ατόΒ΅ων.

    Όλοι οι κύριοι χώροι του κτιρίου κλιΒ΅ατίζονται. Οι βοηθητικοί χώροι του κτιρίου, που έχουν έκταση 1070 m2, είναι χώροι αποθηκών και αρχείων, ένας υπόγειος σταθΒ΅ός αυτοκινήτων και χώροι εγκαταστάσεων. Στους χώρους αυτούς έχουν προβλεφθεί απλώς οι απαραίτητες εγκαταστάσεις αερισΒ΅ού - εξαερισΒ΅ού.

    Το κτίριο είναι σε λειτουργία περίπου 250 ηΒ΅έρες το χρόνο, Β΅ε βασικό ωράριο 08:00-18:00. Ο προσανατολισΒ΅ός, η Β΅ορφή και η διαρρύθΒ΅ιση των χώρων του κτιρίου είναι τέτοια, ώστε να εΒ΅φανίζονται ταυτόχρονα, αρκετά συχνά- τις ενδιάΒ΅εσες κυρίως περιόδους (φθινόπωρο και άνοιξη)- απαιτήσεις ψύξης σε κάποιους χώρους του κτιρίου και θέρΒ΅ανσης σε άλλους.

    Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το κτίριο είναι σε απόσταση 8 χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το υπέδαφός του αποτελείται από διαδοχικά στρώΒ΅ατα α¡¡ώδους και αργιλώδους εδάφους, στα οποία παρεΒ΅βάλονται υδροφόρα στρώΒ΅ατα μικρής έντασης. Το συνολικό θερΒ΅ικό φορτίο του κτιρίου, κατά τη φάση σχεδιασΒ΅ού, υπολογίστηκε ίσο Β΅ε 150 kW, Β΅ε τις απώλειες αερισΒ΅ού να είναι το 60% αυτού του φορτίου.

    Το δε συνολικό ψυκτικό φορτίο υπολογίστηκε ίσο Β΅ε 270 kW και εΒ΅φανίζεται τις ώρες 15:00-17:00. Η Β΅εγάλη διαφορά Β΅εταξύ ψυκτικού και θερΒ΅ικού φορτίου οφείλεται κυρίως στα υψηλά φορτία ηλιασΒ΅ού και θα Β΅πορούσε να πει κάποιος ότι είναι τυπική για κτίρια γραφείων στην Ελλάδα, ακόΒ΅η και στις βόρειες περιοχές της χώρας.

    Ο κλιΒ΅ατισΒ΅ός των γραφείων και των χώρων κυκλοφορίας του κτιρίου γίνεται Β΅ε τερΒ΅ατικές Β΅ονάδες ανεΒ΅ιστήρα-στοιχείου (Fan Coil Units). Οι τερΒ΅ατικές Β΅ονάδες ανεΒ΅ιστήρα-στοιχείου οργανώθηκαν ως προς τη σύνδεσή τους Β΅ε το δίκτυο θερΒ΅ού-ψυχρού νερού σε τέσσερις οΒ΅άδες, ανάλογα Β΅ε τα λειτουργικά και θερΒ΅ικά χαρακτηριστικά των χώρων που εξυπηρετούν. Κατασκευάστηκαν τέσσερα επιΒ΅έρους δίκτυα τερΒ΅ατικών Β΅ονάδων ανεΒ΅ιστήρα-στοιχείου, Β΅ε ιδιαίτερους κυκλοφορητές, που εξυπηρετούν περιοχές του κτιρίου Β΅ε ανάλογα λειτουργικά χαρακτηριστικά και θερΒ΅ική συΒ΅περιφορά.

    Κάθε ένα από τα τέσσερα δίκτυα είναι αυτόνοΒ΅ο από τα υπόλοιπα και Β΅πορεί να είναι σε λειτουργία για θέρΒ΅ανση ή ψύξη των χώρων που εξυπηρετεί, ανεξάρτητα από την κατάσταση των υπολοίπων.

    Τα τέσσερα δίκτυα συνδέθηκαν αντίστοιχα Β΅ε τέσσερα συγκροτήΒ΅ατα αντλιών θερΒ΅ότητας νερού-νερού. Για την παροχή νωπού αέρα στους χώρους γραφείων και κυκλοφορίας, εγκαταστάθηκαν δύο Κεντρικές ΚλιΒ΅ατιστικές Μονάδες, Β΅ε στοιχεία νερού και για τον εξαερισΒ΅ό τους, Β΅ονάδες ανεΒ΅ιστήρων. Άλλη Β΅ία Κεντρική ΚλιΒ΅ατιστική Μονάδα εγκαταστάθηκε για τον κλιΒ΅ατισΒ΅ό της αίθουσας εκδηλώσεων.

    Συμπερασματικά, αναφέρουν οι τρεις επιστήμονες, από τις καταγραφές των χαρακτηριστικών Β΅εγεθών στα 8 έτη λειτουργίας του συστήματος, προκύπτει πως η Β΅έγιστη θερΒ΅οκρασία εξόδου του νερού από το γεωεναλλάκτη ανέρχεται στους 21oC - 24oC κατά τους χειΒ΅ερινούς Β΅ήνες και περίπου στους 40oC κατά τους θερινούς.

    Αντίστοιχα και όσον αφορά την ελάχιστη θερΒ΅οκρασία εξόδου του νερού από το γεωεναλλάκτη, αυτή κυΒ΅αίνεται στους 17oC το χειΒ΅ώνα και στους 32oC το καλοκαίρι. Τα θερΒ΅οκρασιακά αυτά επίπεδα εξασφαλίζουν την οικονοΒ΅ική λειτουργία του συστήΒ΅ατος, δεδοΒ΅ένου ότι ο εβδοΒ΅αδιαίος συντελεστής συΒ΅περιφοράς (ΗPF), είναι Β΅εταξύ 5 - 5,5 για την περίοδο της θέρΒ΅ανσης και 4 - 5 για την περίοδο της ψύξης.

    ΔεδοΒ΅ένου ότι από τα αποτελέσΒ΅ατα των καταγραφών δεν παρατηρείται ουσιώδης Β΅εταβολή στη λειτουργία του συστήΒ΅ατος Β΅ετά το δεύτερο χρόνο, υπολογίζεται πως το σύστημα εξασφαλίζει, σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία είναι της τάξης του 60% και 35% ετησίως για τις περιόδους θέρμανσης και ψύξης αντίστοιχα.

    Επομένως- και όπως τονίστηκε και από τους ερευνητές του ΕΚΣΔ- πρόκειται για μια ώριμη πλέον τεχνολογία που η υιοθέτησή της είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη, τόσο σε επίπεδο χρήστη όσο και σε εθνικό επίπεδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 May 2010 - 8:30:29 UTC