Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 12 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά''
  • [02] «"Όχι" στη σύσκεψη»
  • [03] Για τη σταθερότητα του ευρώ
  • [04] Νίκη χωρίς αυτοδυναμία

  • [01] ''Αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά''

    «Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει τον πόνο από την οικονομική κρίση τους τελευταίους μήνες, αλλά λαός και κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένοι να αλλάξουν μονοπάτι για την Ελλάδα, να βαδίσουν στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «μόλις χτες λάβαμε πολύ σκληρά μέτρα και ένα πακέτο προσαρμογής με την πλειοψηφία στη Βουλή, επιδεικνύοντας τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά».

    «Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι την ίδια ώρα υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία και συμπλήρωσε ότι γιβ αυτό τον λόγο η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι τόσο σημαντική.

    «Θα επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στο κοινό μας νόμισμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάταξη της παγκόσμιας οικονομίας που θα επαναφέρει την ανάπτυξη, την εργασία και την ευμάρεια στους λαούς, τους πολίτες, και τις χώρες της Ευρώπης.

    «Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε μαζί», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ψήφιση νομοσχεδίου

    Με ψήφους 172 υπέρ (από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ), κατά 121 (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και 3 παρών (Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Β. Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ) σε σύνολο 296 ψηφισάντων βουλευτών, ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από κράτη μέλη της ΔΝΤ».

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, η βουλευτής της ΝΔ, Ε. Παπαπαδημητρίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας απουσίασαν από την ονομαστική ψηφοφορία. Με επιστολή τους γνώρισαν στο Σώμα ο μεν ο κ. Παπουτσής ότι ψηφίζει «ναι», ο δε κ. Δρίτσας ότι ψηφίζει «όχι». Οι ψήφοι αυτές, δεν προσμετρήθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα.

    Το νομοσχέδιο ετέθη σε ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αίτησης του ΚΚΕ.

    Κατά την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, ο πρόεδρος της Βουλής ανέγνωσε από της έδρας επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλειος Οικονόμου τίθενται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Η γενική διευθύντρια του ΠΑΣΟΚ, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ζήτησε τηλεφωνικώς από τους βουλευτές να παραδώσουν και την έδρα τους. Η κ. Σοφία Σακοράφα αρνήθηκε, ο κ. Οικονόμου δεν απάντησε ενώ ο κ. Γιάννης Δημαράς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί στο τηλέφωνο.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    «Τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, οι λαοί των άλλων χωρών, αποφασίζουν να στηρίξουν την Ελλάδα, να δώσουν ενωμένα μια μάχη για τη σωτηρία της χώρας. Εμείς τι λέμε απέναντι σβ αυτούς; Δεν δείχνουμε ότι υπάρχει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και τουλάχιστον από κείνους, που είχαν ιδιαίτερη ευθύνη;», υπογράμμισε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και την κοινωνία, σε στήριξη των μέτρων, που λαμβάνονται για την εξασφάλιση εξωτερικού δανεισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην τραγωδία, για να εξαπολύσει στη συνέχεια, σφοδρότατη φραστική επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα πεπραγμένα της τελευταίας διακυβέρνησής της.

    «Ούτε η βία, ούτε οι πέτρες θα μας βγάλουν από την ύφεση. Η βία δεν δίνει λύσεις και απαντήσεις, αλλά δημιουργεί νέες πληγές», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σήμερα καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ας τελειώσουμε με τη βία, το αίμα, τα επεισόδια, την τρομοκρατία, τους συνανθρώπους, που χάνουν άδικα τη ζωή τους. Ας απομονώσουμε όλοι μας, επιτέλους, τη βία, και όσοι συμφωνούν, ή διαφωνούν, με τις επιλογές μας, και όσοι ασκούν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, το οποίο προβλέπει ο νόμος και υπηρετούμε δημοκρατικά τα κόμματα του κοινοβουλίου. Κατανοούμε την οργή, τη συμμερίζομαι και συμπάσχω και η οργή η δικιά μου είναι τεράστια, όταν καθημερινά και συνέχεια, βλέπω και αναδύονται από τα υπουργεία, η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου, που επικρατούσε, η απόλυτη ασυδοσία και αναισθησία».

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η διακυβέρνηση της ΝΔ τροφοδοτεί κάθε μέρα τη σημερινή κυβέρνηση και με μια νέα υπόθεση για να σταλεί στον εισαγγελέα.

    «ΑΓΡΟΤΕΜ - τη στείλαμε στον εισαγγελέα και κάθε μέρα θα στέλνουμε. Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός. Και δεν έχει καμία σχέση με αίσθημα εκδίκησης. Είναι το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Υπουργός δαπάνησε 28.000 ευρώ για κουρτίνες για το γραφείο του. Θα πάνε στον εισαγγελέα και μετά μιλήστε κύριοι της ΝΔ», είπε απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν ντρέπεστε; Πληρώνει ο ελληνικός λαός κι εσείς γελάτε; Όταν αυτά κάνει ο υπουργός, δίνει το σύνθημα σε όλους, ότι όλα είναι ανεκτά. Βατοπέδι, ομόλογα, Ζήμενς. Έτσι κατέρρευσε η οικονομία μας κύριοι της ΝΔ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Στις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε "λάθη", αλλά στην τελευταία πενταετία είχαμε "εγκλήματα". Ουσιαστικά, διπλασιάσαμε το χρέος της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια. Τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων είχαμε δαπάνες 80 δισ και το 2009, 40 δισ παραπάνω. Από το 2004 διορίστηκαν 60.000 επιπλέον νέοι υπάλληλοι στο Δημόσιο κι ας ήμασταν σε επιτήρηση κι ας "νοικοκύρευε" η νέα διακυβέρνηση το κράτος. Ξεπέρασαν τις 100.000 οι νέοι συμβασιούχοι έργου, 50.000 νέα παιδιά βρίσκονταν με ψευδεπίγραφα stage. Ένα δεύτερο Δημόσιο φτιάχτηκε σε πέντε χρόνια. Έγινε καλύτερη η Παιδεία, η Υγεία; Να που πήγαν τα λεφτά κύριοι», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας και τον Αντώνη Σαμαρά, ότι «παρά τις συγγνώμες, στέκεται πλήρως αλληλέγγυος στα όσα συνέβησαν».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ζήσαμε τον διασυρμό της χώρας μας, όχι μόνον από δάνεια και χρέη, αλλά και από τα συνεχή ψέματα. Μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές, η ΝΔ δήλωσε έλλειμμα 6% του ΑΕΠ. Οι υπαίτιοι της γιγάντιας μαύρης τρύπας, όχι μόνον δεν αισθάνονται την ανάγκη για συγγνώμη, αλλά μας κατηγόρησαν ότι τα φουσκώσαμε».

    Ο Γ. Παπανδρέου επεφύλασσε και μια αυτοκριτική στην ομιλία του, στο πλαίσιο, ωστόσο, μιας γενικότερης ευθύνης του πολιτικού κόσμου.

    «Ναι, φταίξαμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, που ήταν άτολμοι, χωρίς τις αλλαγές που έπρεπε, ακόμα κι αυτοί, που δεν είχαν κυβερνητικές ευθύνες, αλλά που με τον δημόσιο λόγο τους ανέχτηκαν παρανομίες, που εξέθρεψαν μια πολιτεία που λειτούργησε με κάθε είδους δώρα, που μάθαμε στην αντίληψη τού παίρνουμε χωρίς να δίνουμε. Δώρα σε συνδικαλιστές, σε μέσα ενημέρωσης για να έχουμε την στήριξή τους, σε επιχειρηματίες, μικρά και μεγάλα δώρα, χωρίς τα λεφτά να το κάνουμε, άλλα νόμιμα, άλλα παράνομα. Αλλά δεν φταίει ο εργαζόμενος, κάποια επαγγελματική ομάδα, ακόμα ίσως και οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Φταίει ότι αφήσαμε να καταληφθεί το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί της δημοκρατίας μας από αυτά τα συμφέροντα και τις αντιλήψεις. Γι αυτό είναι θέμα δημοκρατίας η αλλαγή, να ανατρέψουμε δημοκρατικά τις αντιλήψεις αυτές, να υπάρχει ανεξάρτητη η Βουλή, η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ να μπορούν να ελέγχουν και να ελέγχονται. Να αφήσουμε πίσω την κακή Ελλάδα της μεταπολίτευσης, ένα αλισβερίσι συνενοχής».

    Σε σχέση με το ζήτημα που έθεσαν τα κόμματα της Αριστεράς, να υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως «τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σβ αυτή τη θέση, που τα ξένα κοινοβούλια ψηφίζουν τη δανειοδότηση, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση. Δεν τίθεται ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας, αλλά πολιτικής ευθύνης για τον καθένα μας, για όλους μας. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, για να είμαστε συνεπείς απέναντι στη συνείδησή μας, στην πατρίδα και στις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Αυτή θα έπρεπε να είναι και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    «Είναι η ώρα των αλλαγών. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα, ούτε μία ώρα για καθυστέρηση. Αλλά εμείς που θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, μπορούμε να πούμε ότι αυτό που είναι σήμερα το ελληνικό πρόβλημα, θα δουλέψουμε σκληρά για να είναι αύριο το ελληνικό θαύμα», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

    Ομιλία Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τοποθετούμενος στην αρχή του νομοσχεδίου, τόνισε: «Η κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος να εφαρμόσει το δυσκολότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και δεσμευόμαστε να πετύχουμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε συμμάχους από όλο τα πολιτικό φάσμα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το τελευταίο χαρτί της χώρας για να γίνουν στην επόμενη τριετία όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Επιλέξαμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και θα κριθούμε από τις προσπάθειες».

    Ο υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως κατεπείγον, γιατί σε δύο εβδομάδες λήγει ένα ομολογιακό δάνειο 9 δισ. και η χώρα δεν μπορεί να το αποπληρώσει, αν δεν δανειστεί κι ο μόνος τρόπος είναι να πάρει τα χρήματα αυτά από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Όλα τα κοινοβούλια των εταίρων αποφασίζουν την ίδια ώρα με μας για το τριετές πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα δείξει ότι δεσμεύεται;»

    Το πρόγραμμα είναι δύσκολο και οδυνηρό, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά η άλλη εκδοχή θα ήταν να συνεχίσουμε μόνοι μας και να πτωχεύσουμε και να κηρύξουμε στάση πληρωμών, βουλιάζοντας τη χώρα σε μία δεκαετία ύφεσης.

    «Επιλέξαμε να προχωρήσουμε με θυσίες και συνεισφορά από όλους», τόνισε και επετέθη με σφοδρότητα κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση, αν εδώ και έξι χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει ανάσα στην παραγωγικότητα και στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αντί των ρουσφετολογικών διορισμών».

    Κι όμως, συνέχισε, αυτή η παράταξη δίνει μαθήματα οικονομίας, δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη της και δεν ζητεί ούτε συγγνώμη. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις θέσεις τη Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας πάντως καταστροφική της λογική της, «αλλά η ΝΔ τι θέλει; Να βγούμε και να πούμε πάμε στη χρεωκοπία;»

    Αντέκρουσε επίσης ο υπουργός τις κατηγορίες για καθυστέρηση, όταν δεν ήξερε η νέα κυβέρνηση καν ποιο ήταν τα πραγματικό έλλειμμα για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός: «Κυβερνάμε επτά μήνες κι έχουμε ανοίξει μέτωπα με την αξιοπιστία, την φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τομείς που είχαν βαλτώσει»

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ζητούνται δανεικά από χώρες που επίσης έχουν ελλείμματα και δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν ήταν, συνέχισε εύκολη η διαπραγμάτευση και κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια να περισωθεί ό,τι μπορούσε για τη στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

    Σκοπεύουμε μετά από τρία χρόνια, είπε ο υπουργός να αφήσουμε μία χώρα καλύτερη από τώρα και όχι έρμαιο των δανειστών της. Στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου εναπόκειται, αν θα προχωρήσουμε με αυτό το πρόγραμμα και θα δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί για αυτή η χώρα.

    Είναι, κατέληξε, επιλογή κάποιων κομμάτων αν θα αφήσουν τη χώρα μόνη της κρύβοντας το κεφάλι στην άμμο. Εμείς δεσμευόμαστε να πετύχουμε έστω κι αν κινηθούμε χωρίς τη στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος.

    Την αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου είχαν ανοίξει οι εισηγητές των κομμάτων.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης υπεραμύνθηκε των «αναγκαίων μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την εθνική επιβίωση και το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί» και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για υποκρισία και ότι δεν έχει προτάσεις και χαρακτηρίζοντας τη στάση της «επιτομή της ανευθυνότητας».

    Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το κόστος διάσωσης της χώρας είναι βαρύ και επώδυνο, τόνισε την ανάγκη ένταξης των μέτρων σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι για τη διάσωση και εξισορρόπηση των μισθών πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο σταθεροποίησης και μείωση των τιμών.

    «Λυπάμαι να πω όμως ότι για τη μείωση τιμών, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και κάποιοι δεν μπορούν να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε σχολική εκδρομή», συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.

    Ακόμα, μίλησε για δημοσιονομική και οικονομική κατάρρευση και προοπτική βίαιης προσαρμογής που έχει προκαλέσει σοκ στην ελληνική κοινωνία, σημείωσε ότι δεν είναι άδικα τα πυρά που δέχεται το πολιτικό σύστημα γιατί υπάρχουν ευθύνες, αλλά, όπως είπε, δεν είναι όλοι ίδιοι.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «την οργή του ελληνικού λαού, το πολιτικό σύστημα μπορεί να την απαντήσει με έναν μόνο τρόπο: να την μετατρέψει σε πράξη αναίρεσης των εγκλημάτων και της παθολογίας» και προανήγγειλε ότι ο νόμος «για όποιον κλέβει στο Δημόσιο» που φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στη Βουλή, δεν λέει μόνο για ποινική τιμωρία, αλλά και για δήμευση της περιουσίας του και επιστροφή των κλεμμένων στο Δημόσιο.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό και ότι «θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές στο πόλεμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε και θα κάνει εκ νέου προτάσεις αξιόπιστες που θα βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη. Ακόμα χαρακτήρισε τα μέτρα καταιγίδα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ανηφορική πορεία η ΝΔ θα καταθέσει εκ νέου προτάσεις που θα διευκολύνουν να βγει η χώρα από την κρίση.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την κυβερνητική πτέρυγα να ανοίξουν από κοινού, με συναίνεση και υπευθυνότητα, όλα τα θέματα του πολιτικού συστήματος, κρίνοντας ότι «ζούμε σήμερα μία παρακμιακή τροχιά του πολιτικού συστήματος».

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν υπερψηφίζει τα μέτρα, που πέφτουν, όπως είπε, ως δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, ενώ δεν εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ δύο αρνητικές συνεισφορές: την αλλαγή -όπως ανέφερε- νοοτροπίας των πολιτών στη χαμένη δεκαετία του β80 και τη ναρκοθέτηση της προσπάθειας για την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση: «Αυτή η χρονική υστέρηση να αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ την πραγματικότητα μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».

    Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα το οποίο θα οδηγήσει σε συνταγματική αναθεώρηση βασικών άρθρων που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, όπως ανέφερε.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για βάρβαρη και διαρκή επίθεση σε βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστούν αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα, που θυσιάζουν το μέλλον των νέων γενεών.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι «ήταν προσχεδιασμένη η προσφυγή στο μηχανισμό» και ότι «αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία παραχωρεί και μεταβιβάζει περισσότερες αρμοδιότητες στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις".

    «Στόχος σας είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης για να μπορούν να βρουν ζεστό χρήμα. Γι' αυτούς επιδιώκεται τη στήριξη των ιμπεριαλιστών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος.

    Κλείνοντας μίλησε για αποτυχημένη προσπάθεια προβοκάτσιας εναντίον του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «η μόνη ρεαλιστική έξοδος για τον ελληνικό λαό, είναι το ΚΚΕ».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κάλεσε τους Ελληνες εργαζόμενους σε λαϊκή αντεπίθεση, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του "δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τους αγώνες του για να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα, όσο και αν το συκοφαντούν ή στήνουν προβοκάτσιες εναντίον του".

    Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι «έρχεται θύελλα» με εκατομμύρια Ελληνες που θα κατέβουν στο δρόμο και δεν θα φοβηθούν όσες προβοκάτσιες και αν στηθούν.

    Ο κ. Παφίλης, μίλησε «για ωμή και άγρια πραγματικότητα μέτρων» και «για θυσίες του ελληνικού λαού που δεν πήγαν στην ανάπτυξη, όπως επί χρόνια υπόσχονταν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά στο "Μινώταυρο" που βρυχάται και είναι η ολιγαρχία».

    Τα μέτρα είναι μόνιμα, σταθερά και βίαια και έχουν προαποφασιστεί πολλά χρόνια πριν και από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά έχουν αυταπάτες όσοι πιστεύουν ότι θα γονατίσουν τους Ελληνες, είπε ο κ. Παφίλης

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν απαντούν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια άλλη λύση έχουν αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και δεν είναι εντάξει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

    «Ένα ναι ή ένα όχι θέτει το νομοσχέδιο. Τα παίρνουμε τα λεφτά ή όχι; Το ναι δεν είναι στον κ. Παπανδρέου και στην κυβέρνηση. Δεν είναι ναι στο πολιτικό σύστημα. Αλλά είναι ναι, να πάρουμε τα λεφτά να σωθεί η χώρα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, και έκλεισε με ποιητική αποστροφή στέλνοντας το μήνυμα ότι πάνω από πατέρα και μητέρα βάζει την πατρίδα.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καλώντας τα δύο κόμματα να κάνουν αυτοκριτική και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ότι οδήγησαν το ελληνικό κράτος στο γκρεμό και έχει απωλέσει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας του.

    Ακόμα, χαρακτήρισε "όνειρα θερινός νυκτός δηλώσεις ότι θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση που με τη βοήθεια διεθνών ΜΜΕ θα απλωθεί στην υφήλιο".

    Απαντώντας στις αναφορές του ΚΚΕ περί προπαγανδαστικού μηχανισμού που το προβοκάρει, αντέτεινε ότι οι δικές του δηλώσεις περί ανυπακοή στο Σύνταγμα και οι ακραίες συμπεριφορές του με πανό στην Ακρόπολη. υποδαυλίζουν τη σημερινή κατάσταση.

    Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 160 ψήφων του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ο ΛΑΟΣ "δεν θα το κάνει, αλλά θα βγει μπροστά, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης για να δώσει αγώνα υπευθυνότητας".

    Έντονα επικριτικός για το ν/σ εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που μίλησε για διαδικασίες-εξπρές και για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι είναι συνυπεύθυνα «για το πολιτικό σύστημα-θάνατος».

    Έμφαση έδωσε και στη «δολοφονική ενέργεια κατά τριών εργαζομένων», χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως εχθρική για τη δημοκρατία», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν.

    «Ζούμε μια σκληρή κηδεμονία. Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε τη λογική, πάμε στον τοκογλύφο που δεν δίνει μόνο τοκογλυφικά επιτόκια αλλά υιοθετούμε και τη λογική του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

    Δήλωση Γ. Δημαρά

    Με ανακοίνωσή του (την οποία διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες) ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς εξηγεί γιατί ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, καθώς όπως επισημαίνει, ο Κανονισμός της Βουλής δεν δίνει τη δυνατότητα σε κανέναν εκ των βουλευτών να αιτιολογήσει την ψήφο του.

    «Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή⦻ αναφέρει μεταξύ άλλων.

    Δηλώνει εξάλλου την πίστη του ότι η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις σοφίες των τεχνοκρατών, αλλά πρωτίστως με το συναίσθημα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων. «Εκτιμώ ότι, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, η ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει πρωτίστως άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν⦻.

    Ο Γ. Δημαράς καταλήγει με την πρόταση όσοι εκ του νόμου υποχρεούνται (εντός και εκτός Βουλής) να καταθέτουν «πόθεν έσχες», αυτό να διερευνηθεί επισταμένως σε βάθος 25ετίας και τα όποια περιουσιακά αποκτήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να αποδίδονται με δήμευση στο Δημόσιο.

    Δήλωση Β. Οικονόμου

    «Έχοντας πλήρη τη συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί ως εκπρόσωπος των πολιτών της Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατανοώντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχοντας γνώση του δύσκολου αγώνα που δίνει καθημερινά ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκφράζω με την ψήφο μου την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από μηχανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στην κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας ή ανέχτηκαν σιωπηρώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, ζητούν σήμερα από τον ελληνικό λαό να δεχτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χώρα», δήλωσε ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, αιτιολογώντας την ψήφο του επί του νομοσχεδίου για τον μηχανισμό στήριξης.

    Όπως αναφέρει επίσης ο βουλευτής - τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως και τους Γ. Δημαρά και Σοφία Σακοράφα - στη γραπτή δήλωσή του ζητούν ακόμη την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου του λαού και την καταστροφή της μεσαίας τάξης.

    Ο κ. Οικονόμου, δηλώνει ότι θα παραμείνει εκπρόσωπος του λαού της Αττικής στο Κοινοβούλιο, ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε θέση και νόμο της κυβέρνησης που «θα συμβάλλει στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην εξασφάλιση ενός κράτους δικαίου, στην επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα σέβεται και θα υπηρετεί πρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς, δηλαδή σε όλα αυτά που προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα υλοποιήσει».

    Δήλωση Σ. Σακοράφα

    Με ανακοίνωσή της - την οποία διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες - η βουλευτής Σοφία Σακοράφα (την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έθεσε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως και τους βουλευτές Γ. Δημαρά και Β. Οικονόμου) τονίζει ότι στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου ψήφισε «παρούσα», θεωρώντας κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων, «καθώς - όπως τονίζει - από τα μέτρα αυτά πλήττονται μόνον και για μια άλλη φορά αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου».

    Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την βουλευτή, δεν αντιστρατεύεται τις αρχές και τα ιδανικά του Κινήματος, δεν αντιστρατεύεται το στόχο για τη σωτηρία της πατρίδας και του ελληνικού λαού.

    [02] «"Όχι" στη σύσκεψη»

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με επιστολή που έστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, γνωστοποιεί ότι δεν θα πάρει μέρος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προσεχή Δευτέρα επιστολή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες για καταστροφές μη αναστρέψιμες".

    Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφέρει, με αφορμή την σημερινή αντιπαράθεση στη βουλή για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ότι "προσωπικά αδυνατώ να παρακολουθήσω και αρνούμαι να γίνω μέρος αυτού του ευτελισμού θεσμών, αξιών και διαδικασιών".

    Η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Παπούλια έχει ως εξής:

    "Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

    Εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι ζούμε ιστορικές στιγμές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταθέτει τις αναλυτικές προτάσεις του για όλα τα ζητήματα και ιδιαιτέρως για τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας.

    Η κυβέρνηση δεν άκουσε καμία από αυτές. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να τις διατυπώνουμε.

    Το σημερινό πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα γελοιοποιεί και απαξιώνει τη πολιτική ζωή, το κοινοβούλιο, τη δημοκρατία. Μετά την εκχώρηση μέρους της λαϊκής κυριαρχίας, η κυβέρνηση καταργεί και την κοινοβουλευτική διαδικασία, υποβιβάζοντάς την σε απλή "ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων".

    Προσωπικά, αδυνατώ να παρακολουθήσω και αρνούμαι να γίνω μέρος αυτού του ευτελισμού θεσμών, αξιών και διαδικασιών.

    Την ίδια στιγμή που περιφρονείται η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι προγραμματισμένη για τη προσεχή Δευτέρα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τη προεδρεία σας, χωρίς όμως αποσαφηνισμένη ατζέντα και υπό το γενικό τίτλο "Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας".

    Υπό αυτές τις συνθήκες η παρουσία μου στη σύσκεψη, το μόνο που θα σηματοδοτούσε είναι την αποδοχή και τη νομιμοποίηση της πρωτοφανούς αυτής θεσμικής εκτροπής αλλά και πολιτικών επιλογών που στερούνται στοιχειώδους δημοκρατικής νομιμοποίησης και υποθηκεύουν για τις επόμενες δεκαετίες τη κοινωνική συνοχή.

    Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

    Δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες για καταστροφές μη αναστρέψιμες".

    [03] Για τη σταθερότητα του ευρώ

    Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, συγκρίνοντας τις συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας με αυτές από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers.

    "Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν τον Σεπτέμβριο του 2008 πού θα οδηγούσε η χρεοκοπία της τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers", σχολιάζει ο Ρεν σε συνέντευξή του στη φινλανδική εβδομαδιαία έκδοση Suomen Kuvalehti.

    "Το αποτέλεσμα ήταν η παράλυση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε σημείο να προκληθεί η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση από τη δεκαετία του 1930 (...). Οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ισοδύναμες, αν όχι χειρότερες", επισημαίνει ο Ρεν στη συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύτηκε σήμερα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία οι 16 χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ θα επικυρώσουν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει επίσης ότι η υποστήριξη προς την Ελλάδα "δεν είναι ένα δώρο, αλλά ένα δάνειο με τόκο" και υπογραμμίζει ότι το πακέτο της βοήθειας θα εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και θα εμποδίσει μια βουτιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναρρώνει αργά από την κρίση που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman στις ΗΠΑ.

    "Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους που καμία χώρα δεν θα γλίτωνε από τις συνέπειες" της χρεοκοπίας της Ελλάδας, καταλήγει ο Ρεν, σημειώνοντας ότι γι'αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εισηγήθηκαν στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να ψηφίσουν το πακέτο βοήθειας.

    Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη Τύπου τόνισε "για μένα δεν τίθεται θέμα" και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας δεν μπορούν να συγκριθούν".

    "Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's έχει υποβαθμίσει τα μακροπρόθεσμα δάνεια της Πορτογαλίας, όπως και της γειτονικής της Ισπανίας, εντείνοντας τους φόβους για διάχυση της ελληνικής κρίσης στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.

    Στο μεταξύ, αμετάβλητο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα.

    Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ θα είναι μέτρια το 2010, ενώ η αβεβαιότητα που υπάρχει εξακολουθεί να είναι "αυξημένη", ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τόνισε ότι "το επίπεδο των βασικών επιτοκίων "εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο".

    Τηλεδιάσκεψη της G7

    Οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων βιομηχανικών χωρών G7 πραγματοποίησαν σήμερα επείγουσα τηλεφωνική διάσκεψη σχετικά με την κρίση που μαστίζει τις αγορές, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος μιας από τις χώρες της G7. Ερωτηθείς σχετικά με τα συμπεράσματα της διάσκεψης αυτής, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο. Η διάσκεψη αυτή, που δεν είχε προγραμματιστεί, ανακοινώθηκε το πρωί από τον ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Ναότο Κάν, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Ο Καν, ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή η τηλεφωνική διάσκεψη δεν είχε ως στόχο την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την υποστήριξη του ευρώ. "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν αιτήματα για παρέμβαση", δήλωσε σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Η G7 περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

    Την Κυριακή συνέρχεται το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια Ευρώ.

    Ομπάμα: Ισχυρή απάντηση στην κρίση

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να δοθεί μια "ισχυρή απάντηση" στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

    "Συμφωνήσαμε για τη σημασία μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης εκ μέρους των πληγεισών χωρών και μιας ισχυρής οικονομικής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας", είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Λευκό Οίκο.

    "Κατέστησα σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο", πρόσθεσε.

    Να σημειωθεί ότι την ώρα που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιγε με σημαντική πτώση, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,25% και το δείκτη Nasdaq να πέφτει κατά 3,52%.

    Η Γερμανία υιοθέτησε το νόμο για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα

    Η Γερμανία υιοθέτησε σήμερα το νόμο για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια προς την Ελλάδα, αφού τόσο η άνω βουλή του κοινοβουλίου (Μπούντεσρατ), όσο και η κάτω βουλή (Μπούντεσταγκ) τον υπερψήφισαν.

    Oι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD), απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ υπέρ του σχεδίου βοήθειας ψήφισαν ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, οι Πράσινοι και κατά το Κόμμα της Αριστεράς.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στους βουλευτές ζήτησε να ψηφίσουν υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως διακυβεύεται το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Πρέπει να υπερασπιστούμε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή ιδέα στο σύνολό της", επισήμανε ο Σόιμπλε.

    Παράλληλα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι γερμανικά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν με 8 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Η εθελοντική συνεισφορά έχει τη μορφή υφισταμένων δανείων προς ελληνικές τράπεζες τα οποία τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποσχέθηκαν να διατηρήσουν ως το τέλος του 2012.

    Επιπλέον τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν να υποστηρίξουν το κοινό δάνειο της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα από την κρατική τράπεζα KfW, η οποία προσφέρει το μερίδιο της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα.

    Νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει την αποδέσμευση ενός πρώτου μέρους, ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, της συνολικής βοήθειας την οποία θα χορηγήσει η Ιταλία στην Αθήνα, ενέκρινε, σήμερα επίσης, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.

    Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στην Ελλάδα βοήθεια συνολικού ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

    Της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε μακρά συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα συμμετάσχει απόψε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των 16 της ζώνης ευρώ, στις Βρυξέλλες.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποτέλεσε αντικείμενο πολεμικής στην Ιταλία, θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο σε διάστημα 60 ημερών.

    Εξάλλου, το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε σήμερα την συνεισφορά της χώρας ύψους 2,06 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σχέδιο οικονομικής βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε ένας εκ των προέδρων του σώματος.

    Τα δάνεια τα οποία θα καταβληθούν σε διάστημα τριών ετών,εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία παρά τις διεθνείς ανησυχίες για χρέος που έχει η Πορτογαλία.

    Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Κάρλος Κόστα Πίνα χαρακτήρισε το σχέδιο διάσωσης ως "σημαντικό"για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ευρώ.

    "Οταν ομιλούμε για κίνδυνο επέκτασης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες δεν πρόκειται για κίνδυνο αλλά ήδη για ένα γεγονός. Η Πορτογαλία,η Ισπανία και η Ιρλανδία ήδη δοκιμάζονται από την επέκταση",πρόσθεσε.

    Στο Παρίσι,ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον γάλλο ομόλογό του Φρανουά Φιγιόν, δήλωσε ότι η κερδοσκοπία σε βάρος της Πορτογαλίας "δεν έχει καμία δικαιολογία και καμία οικονομική βάση".

    Αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα ρεκόρ της τάξης του 9,4% του ΑΕΠ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας στο πορτογαλλικό κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί να το μειώσει κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2013 χάρις σε ένα σχέδιο λιτότητας που στηρίζεται στη μείωση των δαπανών.

    Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας υιοθέτησε σήμερα διάταγμα με το οποίο αποδεσμεύεται η βοήθεια των 9,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγήσει η Μαδρίτη σε περίοδο τριών ετών στην Ελλάδα.

    "Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε διάταγμα με το οποίο χορηγείται έκτακτο δάνειο στην Ελλάδα ύψους 9.794.387.450 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο χρέος", σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

    Η Ισπανία θα χορηγήσει στην Ελλάδα το 12,24% της συνολικής βοήθειας των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγηθούν σε περίοδο τριών ετών από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα. Την πρώτη χρονιά η Ισπανία θα χορηγήσει 3,672 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το διάταγμα που υιοθετήθηκε σήμερα θα πρέπει να επικυρωθεί από τους κοινοβουλευτικούς. Η χορήγηση της βοήθειας στην Ελλάδα υποστηρίζεται επίσης από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα (συντηρητικό, PP).

    Μέρκελ: Να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας

    Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τάχθηκε σήμερα υπέρ της αύξησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της "επιτάχυνσης" των προσπαθειών για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    "Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα (...) να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης" της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και "μέσω πιθανών τροποποιήσεων της συνθήκης", είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

    Η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος των χωρών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τους όρους του Συμφώνου, όπως για παράδειγμα να στερηθούν την ψήφο τους κατά τις ευρωπαϊκές συνόδους.

    Η Μέρκελ υποστήριξε εξάλλου ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει "να επιταχύνουν τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών" οι οποίες κατηγορούνται ότι εντείνουν την κρίση επιτιθέμενες στις χώρες-μέλη, τη μία μετά την άλλη. "Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε, πρέπει να γίνει γρήγορα", πρόσθεσε.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη όλες οι χώρες της ευρωζώνης "και όχι μόνο η Ελλάδα" να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, "ώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει γρήγορα σεβαστό".

    Ευρωσκεπτικιστές κατέθεσαν αγωγή

    Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές κατέθεσαν σήμερα αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, για την οποία δόθηκε σήμερα το πράσινο φως από τη γερμανική κάτω βουλή.

    Η αγωγή κατατέθηκε έπειτα από την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και πριν από την ψηφοφορία στην Μπούντεσρατ (άνω βουλή), αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πέντε ευρωσκεπτικιστές που προσέφυγαν, ένας νομικός, ένας πρώην επικεφαλής επιχείρησης και τρεις οικονομολόγοι.

    Ο πρώτος στόχος της αγωγής αυτής είναι οι δικαστές της Καρλσρούης, όπου βρίσκεται η έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να μπλοκάρουν την καταβολή των πιστώσεων στην Ελλάδα και στη συνέχεια να αποφανθούν για την ουσία της υπόθεσης.

    Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η χορήγηση της χρηματοπιστωτικής αυτής βοήθειας στην Αθήνα είναι αντίθετη προς τις αρχές της Συνθήκης της Λισαβόνας και το γερμανικό Σύνταγμα.

    Σύμφωνα με νομικές πηγές στην Καρλσρούη, το Συνταγματικό Δικαστήριο πιθανότατα θα αρνηθεί να εξετάει την υπόθεση και θα την παραπέμψει στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για την ευρωζώνη και τις αποφάσεις της ΕΕ.

    Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Πτώση σημείωσαν σήμερα οι δείκτες αρκετών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς και οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Στη Λισσαβόνα, ο δείκτης PSI-20 "βυθίστηκε" στις 6.592,13 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης, με ημερήσια απώλεια 3,41%.

    Βουτιά έκανε και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο βασικός δείκτης Ibex-35 "έκλεισε" στο επίπεδο των 8.954,2 μονάδων με ημερήσια απώλεια σε ποσοστό -4,26%.

    Υποχώρηση κατέγραψαν και τα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο τους λόγω του φόβου μιας πιθανής "μετάδοσης" της ελληνικής οικονομικής κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρώ. Το κύριο χρηματιστήριο της Μόσχας RTS έκλεισε στις 1.370,07 μονάδες σε ποσοστό 5,54%, ενώ το Micex στις 1.291,69 μονάδες σε ποσοστό 5,38%.

    Στο χρηματιστήριο της Αθήνας με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες της αγοράς στο 12,81%. Η εκτόξευση των spreads σε συνδυασμό με την αναταραχή που χαρακτηρίζει την εικόνα των διεθνών αγορών με αφορμή και το "ελληνικό πρόβλημα" προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.630,47 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,86%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 171,119 εκατ. ευρώ.

    -

    [04] Νίκη χωρίς αυτοδυναμία

    Το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, οι Τόρις, απέσπασε τελικά 306 έδρες (ποσοστό 36,1%) μετά τη διεξαγωγή των χθεσινών γενικών εκλογών στη Βρετανία, αριθμός όμως που δεν τους εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία (χρειάζονται 326 έδρες).

    Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, δεύτερο έρχεται το κόμμα των Εργατικών με 258 έδρες (ποσοστό 29%) και τέλος οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που κατέλαβαν 57 έδρες (ποσοστό 23%).

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να προτείνει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μια "ευρεία, ανοιχτή και συνολική" συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας.

    "Θέλω να κάνω μια ευρεία, ανοιχτή και συνολική πρόταση στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Θέλω να εργαστούμε από κοινού για να επιλύσουμε τα σημαντικά και επιτακτικά προβλήματα της χώρας μας", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

    Ο Κάμερον υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη ρύθμιση του υψηλού ελλείμματος της Βρετανίας και για να καθησυχαστούν οι αγορές και σημείωσε ότι με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπάρχουν πολλές κοινές θέσεις και ότι διαβλέπει τις βάσεις για τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης.

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών αναφέρθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση του εκλογικού και του φορολογικού συστήματος της Βρετανίας, λέγοντας ότι πάνω σε αυτά τα δύο θέματα μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις.

    Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε θέματα στα οποία οι Συντηρητικοί θα εμμείνουν στις θέσεις τους, κυρίως όσον αφορά την άρνησή τους για τη μεταβίβαση περαιτέρω εξουσιών από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δέσμευση για τη διατήρηση της βρετανικής αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης.

    Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε νωρίτερα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει μία ισχυρή, σταθερή και ηθική κυβέρνηση.

    Ο Μπράουν είπε ότι έχει ζητήσει από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου - τον ανώτατο, δηλαδή, δημόσιο λειτουργό- να παράσχει στήριξη σε όλα τα κόμματα που μπορεί να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ εκφράζει την άποψη ότι το κόμμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες πρέπει να επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση, για λόγους εθνικού συμφέροντος.

    "Σήμερα φαίνεται ότι το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες, αν και όχι την απόλυτη πλειοψηφία, και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι εναπόκειται στο Συντηρητικό Κόμμα να αποδείξει ότι είναι ικανό να επιδιώξει να αναλάβει τη διακυβέρνηση για το εθνικό συμφέρον", δήλωσε ο Νικ Κλεγκ στους δημοσιογράφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 May 2010 - 18:30:25 UTC