Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 12 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υπόθεση όλων η αναγέννηση της χώρας"
  • [02] Ποινική δίωξη στον Σ. Σεϊσίδη
  • [03] Εξεταστική για Μονή Βατοπαιδίου
  • [04] "Μαζική συμμετοχή"

  • [01] "Υπόθεση όλων η αναγέννηση της χώρας"

    Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτες οι προτάσεις με τις οποίες προσήλθε ο Αρχιεπίσκοπος, με την πρώτη να αφορά την αξιοποίηση εθνικών κληροδοτημάτων την ευθύνη των οποίων έχει ο κ. Ιερώνυμος και με τη δεύτερη να αφορά την ανάπτυξη περαιτέρω προνοιακού έργου από την Εκκλησία, με τον Αρχιεπίσκοπο να επισημαίνει ότι αυτό, όμως, πρέπει να γίνει ξεπερνώντας σύντομα τις αργόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Ζούμε μια πολύ δύσκολη στιγμή, δίνουμε μια σκληρή μάχη, πιστεύω στις δυνάμεις της πατρίδας, του λαού και των πολιτών και θα αποδείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες μπορούν, ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες, πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι ήδη το πράττει η Εκκλησία και ευχαρίστησε τον κ. Ιερώνυμο για την συμπαράσταση.

    Από τη μεριά του, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι πράγματι είναι δύσκολη η στιγμή και ότι η εκκλησία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και ευχήθηκε να ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα.

    Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να πούμε ότι πρέπει όλοι ενωμένοι να συνεργαστούμε, κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

    Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνεργασία αυτή θα είναι σίγουρη, ενώ αναφερόμενος στα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος για τη γραφειοκρατία τόνισε ότι πράγματι ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημοσιος τομέας και είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα αλλάξει ενώ αλλαγές θα γίνουν και άμεσα ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω το προνοιακό έργο της εκκλησίας.

    Ομιλία Παπανδρέου στο συνέδριο του ΣΕΠΕ

    «Λάβαμε αποφάσεις για να προστατέψουμε τη χώρα από μείζονες κινδύνους», τόνισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΠΕ και υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μας δίνει «ένα απάνεμο λιμάνι να οικοδομήσουμε ένα γερό και ποντοπόρο σκαρί».

    «Νομίζω πως έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα αρκετά τρομολαγνικά σενάρια μαζί με τον τρόμο των spreads, ώστε να μην χρειάζεται να σας περιγράψω τι θα συνέβαινε χωρίς το μηχανισμό αυτό», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «βεβαίως, η ενεργοποίηση του μηχανισμού συνεπάγεται αναπόδραστα πρόσθετες προσπάθειες και θυσίες».

    Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε ώστε οι θυσίες αυτές να πλήξουν όσο λιγότερο γίνεται τους πλέον αδύναμους και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που βιώνουν την κρίση με τη μεγαλύτερη ανασφάλεια.

    Είπε ακόμη ότι με την κάλυψη των δανειακών αναγκών του κράτους μέσω του μηχανισμού, η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να κάνει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να μην βρεθεί ποτέ ξανά στις συνθήκες αυτές.

    «Εδώ είναι η ευθύνη όλων μας. Πρωτίστως της κυβέρνησης, αλλά και όλων των υγιών δυνάμεων της χώρας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι "τις ευθύνες μου τις αναλαμβάνω πάντα, έστω με προσωπικό, πολιτικό κόστος όπως έκανα και τώρα", για να προσθέσει ότι ούτε μόνος του θα τα καταφέρει, ούτε θα τα καταφέρει μόνο με τους 15 υπουργούς της κυβέρνησης.

    «Θα είμαι πάντα μπροστά, θα είμαι πάντα πρώτος στη μάχη, αλλά δεν θα τα καταφέρω, η χώρα δε θα τα καταφέρει, χωρίς εσάς, χωρίς τη δική σας ενεργή συμμετοχή, αν η αναγέννηση της Ελλάδας δε γίνει υπόθεση όλων μας, του καθενός μας», τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει έρθει η ώρα του φιλότιμου και του καθήκοντος, η ώρα της αφύπνισης των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, του κάθε συνειδητοποιημένου και υπεύθυνου πολίτη, «του δημοσίου υπαλλήλου που παρά την περικοπή του μισθού του θα προσπαθήσει να κάνει όσο γίνεται καλύτερα τη δουλειά του για να βοηθήσει τη χώρα του και το κράτος να γίνουν καλύτερα» και «του επιχειρηματία που θα σκεφτεί πως το μέλλον του δεν περνά μόνο από την ατομική του ευημερία, αλλά και από την ευημερία της κοινωνίας».

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «αναγκαιότητα» το όραμα της ανάπτυξης «για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της υπανάπτυξης, της επιτήρησης, της παρακμής».

    Επισήμανε ότι οι λύσεις είναι μπροστά μας και πως αν τις αξιοποιήσουμε, μπορούμε να επανέλθουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πιο γρήγορα και να βγούμε πιο γρήγορα από την κρίση.

    Σε αυτό ενέταξε την αξιοποίηση της τεχνολογικής εξέλιξης στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες και σημείωσε ότι για την ανάπτυξη, ανανέωση, ανασυγκρότηση της Ελλάδας, τα εργαλεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και των κοινωνικών δικτύων αποτελούν ευκαιρία «να κάνουμε bypass στη γραφειοκρατική αντίληψη».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παρά την οικονομική στενότητα η κυβέρνηση θα επενδύσει στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες διότι με τη βοήθειά τους μπορούν να καταπολεμηθούν διαχρονικά προβλήματα όπως η εισφοροδιαφυγή, η σπατάλη, η αδιαφάνεια και η γραφειοκρατία.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι πέρα και πάνω από τη σχέση του κλάδου των επιχειρήσεων της πληροφορικής με το Κράτος, «μπορεί και πρέπει από μόνος του ο καθένας να αποτελέσει κοιτίδα ανάπτυξης και πηγή εισοδήματος για τη χώρα».

    «Άλλωστε, δεν είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει για πάντα ένα ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτεί συνεχώς νέα έργα», ανέφερε.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μερικούς από τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ήδη υλοποιείται, τη διάδοση της ευρυζωνικότητας και την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας στην ψηφιακή ανάπτυξη.

    Ακόμη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε σχέδια που έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται και στα «οποία ο κλάδος των επιχειρήσεων της πληροφορικής καλείται να παίξει ρόλο κλειδί».

    Ένα από αυτά είναι η ενιαία αρχή πληρωμής, η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός θα βοηθήσει να καταγραφούν πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ημέρα απογραφής για τους δημόσιους υπαλλήλους και πως όσοι δεν είναι στη βάση δεδομένων και αποδειχτεί ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, «δεν θα πληρωθούν».

    Άλλα σχέδια για τα οποία μίλησε ο κ. Παπανδρέου είναι η κάρτα πολίτη, το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης καυσίμων, η παραγωγική λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων νοσοκομείων και η οn - line παρακολούθηση προϋπολογισμού - του κράτους - του δημοσίου.

    Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποτελεσματικότητα και πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών διενέργειας των δημοσίων συμβάσεων.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά αναγκαίες για την πατρίδα. Ευτυχώς η ΕΕ ανταποκρίθηκε και μας δίνει μια ανάσα κι ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ενώ παράλληλα η κυβέρνησή μας θα προστατέψει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες με ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά και θα δώσει έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπούλιας είπε ότι ο λαός θα ανταποκριθεί, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρέπει να πεισθεί πως θα υπάρξει δικαιοσύνη, θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, και κάλεσε να παταχθούν όλοι αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Ανταπαντώντας ο κ. Παπανδρέου, του είπε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι μια κοινωνία ευνομίας καθώς η ανομία είναι το διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

    Στη συνέχεια του διαλόγου τους ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η όλη κατάσταση είναι και ευκαιρία μιας νέας αρχής και πρόσθεσε ότι με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια και τώρα είναι η ευκαιρία.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπούλιας είπε ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια άλλη Ελλάδα, δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης για τους φτωχότερους πολίτες που πλήττονται.

    Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση, αφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες για την πατρίδα αποφάσεις» δήλωσε:

    «Είναι ευκαιρία από την άλλη να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα και να κάνουμε μια νέα αρχή για μια Ελλάδα πιο δίκαιη με διαφάνεια, πιο ανθρώπινη, με ανάπτυξη και ανταγωνιστική, μια Ελλάδα για την οποία όλοι μας θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι, είπε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας ότι είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε αυτή την κρίση, ευκαιρία».

    Θαπατέρο: Στήριξη της Ελλάδας

    Στην Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup την Παρασκεύη οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωζώνης θα επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα, δήλωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η στήριξη προς την Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα και αξιοπιστία και βασίζεται στην υπεύθυνη δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα για δημοσιονομική σταθεροποίηση και προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά, στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων.

    Ο Χ. Λ. Θαπατέρο υπογράμμισε ακόμη πως στηρίζει απόλυτα την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Εξ άλλου, ο Χ. Λ. Θαπατέρο απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο για επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «αβάσιμα» και «ανεύθυνα» σενάρια, ενώ απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση σχετικά με φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Ισπανία προτίθεται να ζητήσει στήριξη ύψους 280 δισ. ευρώ από την ΕΕ ο κ. Θαπατέρο τη διέψευσε με τον πιο απόλυτο τρόπο, δηλώνοντας ότι τα σχετικά δημοσιεύματα είναι «παράλογα και ανόητα».

    -

    [02] Ποινική δίωξη στον Σ. Σεϊσίδη

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του Συμεών Σεϊσίδη που συνελήφθη χθες το βράδυ μετά την αιματηρή ληστεία σε πολυκατάστημα της οδού Πειραιώς, ενώ πλημμεληματικές κατηγορίες απήγγειλε στον 34χρονο, δεύτερο συλληφθέντα.

    Ο Σεϊσίδης, που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο λόγω τραυματισμού του σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς χθες το βράδυ, κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοφορία ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή για συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση και ληστείες που σύμφωνα με την Αστυνομία αποδίδονται στην ομάδα των λεγόμενων "ληστών με τα μαύρα". Έτσι με εντολή του Εισαγγελέα ο Σεϊσίδης θα νοσηλεύεται φρουρούμενος.

    Ο 34χρονος διώκεται για παράνομη οπλοφορία και αντίσταση κατά της Αρχής και παραπέμπεται στον 2ο τακτικό ανακριτή, αν και πρόκειται για πλημμελήματα, λόγω των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν στον Σεϊσίδη.

    [03] Εξεταστική για Μονή Βατοπαιδίου

    Στην ευθυνοφοβία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών απέδωσε ο πρώην αρμόδιος υφυπουργός, Αντώνης Μπέζας, την δυσπραγία των υφισταμένων του στο να διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους στην Μονή Βατοπαιδίου το 2009. Παράλληλα, διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε στην υπόδειξή τους για συγκρότηση ειδικών ελεγκτικών επιτροπών, καθώς οι παραγγελίες για φορολογικούς ελέγχους είχαν ήδη δοθεί, το αίτημα δεν ήταν επαρκώς και σαφώς τεκμηριωμένο, ενώ μια τέτοια παρέμβαση από δικής του πλευράς, θα μπορούσε να εκληφθεί ως σκόπιμη υπουργική επέμβαση στο έργο της υπηρεσίας.

    Ο κ. Μπέζας από την αρχή της κατάθεσής του υπογράμμισε πως ο ίδιος με την ιδιότητα του υφυπουργού Οικονομικών, κινήθηκε στη βάση της αποκατάστασης των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί της περιοχής της Βισθωνίδας, δίνοντας μάλιστα κατεύθυνση για δικαστική διεκδίκηση των εκτάσεων που είχαν αποδοθεί στη Μονή Βατοπαιδίου. Για την νομική στήριξη της προσπάθειας αυτής, ο ίδιος ανακάλεσε τις τρεις αποφάσεις των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, που είχαν (επί των υφυπουργείων των κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη) κατοχυρώσει δικαιώματα της Μονής στην περιοχή.

    «Η ανακλητική απόφαση, την οποία εγώ υπέγραψα, ήταν ταυτόχρονα και εντολή προς την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, την Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες κοινοποιήθηκε, τα όργανα του Δημοσίου να προβούν «σε όλες τις νόμιμες ενέργειες», για την εκτέλεση της απόφασης και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου πάνω στις συγκεκριμένες εκτάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Μπέζας. Σε παρατήρηση δε, του Ντίνου Ρόβλια (ΠΑΣΟΚ), ότι ο ίδιος δεν κινήθηκε δικαστικά, ο κος Μπέζας απάντησε πως «αν εγώ προσδιόριζα σβ αυτήν την ανακλητική απόφαση συγκεκριμένες νομικές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, μπορεί να βρισκόμουν πολιτικά και ηθικά έκθετος, εάν σβ αυτό τον κατάλογο ενεργειών παρέλειπα κάποια νόμιμη ενέργεια που θα μπορούσε να γίνει. Το ζήτημα ήταν πολύπλοκο νομικά, για να μπορέσω εγώ να εκθέσω τις νομικές ενέργειες μέσα από μια διοικητική πράξη, μέσα από μια υπουργική απόφαση».

    Σε κάθε περίπτωση, για τον λόγο αυτό, ο τότε υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, κατέθεσε ερώτημα προς τον Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για τον προσδιορισμό της βέλτιστης επιλογής διεκδίκησης των εκτάσεων - ενώ ο Α. Μπέζας, αν και δεν ήταν προϊστάμενος της ΚΕΔ, στην αλληλογραφία που είχε μαζί της, ζητούσε το πάγωμα των δικών της πρωτοβουλιών, μέχρι την έκδοση απόφασης του ΝΣΚ. Παρά ταύτα, η ΚΕΔ συνέχισε να κινείται αυτόνομα, υιοθετώντας στην πράξη τις προτάσεις της Μονής, χωρίς να είναι ο ίδιος υπεύθυνος, καθώς προϊστάμενός της ήταν ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο ίδιος.

    Άλλο τόσο, με εγκύκλιό του, απαγόρευσε την αποδοχή εκ μέρους των Δ.Ο.Υ., δηλώσεων φόρου μεταβίβασης για τα ακίνητα των επίμαχων ανταλλαγών, ενώ με έγγραφό του στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, ζητούσε εμμέσως το πάγωμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα εν λόγω ακίνητα».

    - «Προφανώς έλαβε γνώση και ο νομάρχης» υποστήριξε ο Α. Μπέζας.

    - «Στην προηγούμενη Εξεταστική, ο διευθυντής Πολεοδομίας και η διευθύντρια Πολιτικής Γης Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν ότι ουδέποτε τους είχε κοινοποιηθεί η απόφασή σας. Άρα μπαίνει θέμα για τον νομάρχη Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ).

    Οι απαντήσεις του κου Μπέζα, κρίθηκαν ελλειμματικές από πλευράς ΠΑΣΟΚ αλλά και ΚΚΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά τους ελέγχους των οικονομικών της Μονής, αλλά και για κάποια ατολμία που διαφαίνεται στις αποφάσεις που υπέγραψε, στο να αναπτύξει τα επιχειρήματα του Δημοσίου σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία της περιοχής της Βισθωνίδας:

    - «Δεν υπάρχει πουθενά μια κατηγορηματική δήλωση πως η Βισθωνίδα ανήκει στο Δημόσιο. Κρατάτε μία απόσταση ως πολιτική ηγεσία τότε και αφήνετε να πάει η υπόθεση στο δικαστήριο» παρατήρησε ο Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ).

    - «Στο δικαστήριο ούτως ή άλλως αυτά κρίνονται οριστικά και αμετάκλητα» απάντησε ο πρώην υφυπουργός.

    - «Αυτό το ξέρουμε, αλλά γιατί δεν ενισχύουμε τη θέση του δημοσίου;» επανήλθε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

    - «Αυτή ήταν η συμβουλή των νομικών συμβούλων, των δικών μου νομικών συνεργατών. Εγώ δεν είμαι νομικός, είμαι πολιτικός μηχανικός» απάντησε ο κος Μπέζας.

    Το ζήτημα του οικονομικού ελέγχου της Μονής, έθιξε κυρίως ο Ντ. Ρόβλιας (ΠΑΣΟΚ) με δεδομένη προηγούμενη κατάθεση του Ευστ. Μιχαλόπουλου, γενικού διευθυντή φορολογικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ότι ο υφυπουργός κρατούσε επί μήνες στα συρτάρια του, ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης, υπέρ της σύστασης ειδικών συνεργείων ελέγχου - το οποίο και επέστρεψε ανυπόγραφο πριν τις εκλογές του 2009.

    «Ο κ. Μιχαλόπουλος ακολουθούσε αυτή την τακτική, για να διώχνει ευθύνες από πάνω του. Δεν μπορεί μία ΔΟΥ να κάνει έλεγχο; Πάρε τηλέφωνο τη ΔΥΟ και στείλε της έναν ελεγκτή και τρίξε τους και τα δόντια» απάντησε ο μάρτυρας. «Δεν χρειάζονται ειδικά συνεργεία για να βρεθεί το λογιστήριο της Μονής. Πιστεύω πως, με το που είδαν Βατοπαίδι είπαν: «Να κάνει ο υπουργός ειδικά συνεργεία και όλη η ευθύνη του χειρισμού και του συντονισμού των υποθέσεων να είναι εκεί και όχι σε εμάς»β¦» ανέφερε ο κος Μπέζας. Εξάλλου, η συγκρότηση ειδικών συνεργείων, όπου τα μέλη τους ορίζονται ονομαστικά από τον ίδιον τον υφυπουργό, «σε εκείνη την περίοδο, όπου οι έλεγχοι ήταν ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο, θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί και ως μια προσπάθεια χειραγώγησης της ελεγκτικής διαδικασίας και ως μια κίνηση, η οποία δεν βρίσκεται στην κατεύθυνση της διαφάνειας» υποστήριξε ο μάρτυς.

    [04] "Μαζική συμμετοχή"

    Μεγάλη πολιτική εξόρμηση θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και κατοικίας, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να ενεργοποιηθούν στην πάλη κατά της κυβερνητικής πολιτικής, να συμβάλλουν στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και να συμμετάσχουν στις πανεργατικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα.

    Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέκος Αλαβάνος, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι βουλευτές Βασίλης Μουλόπουλος, Θοδωρής Δρίτσας.

    Όλοι οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη της συστράτευσης όλου του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπισθεί η κυβερνητική επίθεση που μέσω του μηχανισμού ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, εκθεμελιώνει εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και οδηγεί τη χώρα σε καταστροφικό δρόμο ύφεσης και την κοινωνία σε χρεοκοπία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 May 2010 - 18:30:25 UTC