Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 12 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιλέξαμε να σώσουμε τη χώρα"
  • [02] "Δεν θα χρεοκοπήσουμε, θα αναγεννηθούμε"
  • [03] "Κρίσιμες αποφάσεις"
  • [04] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [05] "Αναμασημένες ιδέες"

  • [01] "Επιλέξαμε να σώσουμε τη χώρα"

    Ενα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 36,4 δισ. ευρώ για μία τριετία, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να δανείζεται απρόσκοπτα και να λάβει τη χρηματοδοτική στήριξη απο την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Τόνισε δε ότι στο δίλημμα κατάρρευση ή χρεοκοπία της χώρας, επιλέξαμε να σώσουμε τη χώρα.

    Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων:

    Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ απο 21% σε 23%, απο 10% σε 11% και απο 5% σε 5,5%, αύξηση κατά 10% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, αύξηση των φόρων πολυτελείας κατά 10%, έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και φορολόγηση των αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης η δραστική περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    Ειδικότερα, για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το δώρο του Πάσχα θα είναι 250 ευρώ, το επίδομα της αδείας 250 ευρώ και το δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ και θα χορηγούνται σε μικτές αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ το μήνα.

    Παράλληλα περικόπτονται περαιτέρω κατά 8% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% οι μισθοί των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ που δεν έχουν επιδόματα.

    Για τις συντάξεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το επίδομα Πάσχα θα είναι 200 ευρώ, το επίδομα άδειας 200 ευρώ και το δώρο Χριστουγέννων 400 ευρώ και θα χορηγούνται σε συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ το μήνα.

    Επίσης, μειώνονται οι υψηλές συντάξεις με την επιβολή εισφοράς ΛΑΦΚΑ, ενώ αναστέλλεται η χορήγηση της 2ης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης και παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για την 3ετή περίοδο του προγράμματος.

    Οπως είπε ο υπουργός, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης νέο ασφαλιστικό νόμο, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς με την αύξηση του ορίου απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων, αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών απο τα 37 στα 40 έτη έως το 2015, περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξησης του ελάχιστου ορίου στα 60 έτη, μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 και εφαρμογή της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια απο το 2011 και έως το 2013.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση 4% και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν απο το 2011.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τις δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και οι οποίες είναι επίπονες για τους πολίτες, η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον απρόσκοπτο δανεισμό και την επιβίωσή της, ενώ τίθενται και οι βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές.

    Συνεδρίαση του Eurogrpoup

    Στις 5:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η έκακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogrpoup, προκειμένου να εξεταστεί η έγκριση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναχώρησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι εκπληρώνονται οι όροι προκειμένου να δοθεί μια θετική απάντηση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και συνιστά να ενεργοποιηθεί ο συντονισμένος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης", τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Η βοήθεια αυτή θα είναι καθοριστική για την Ελλάδα για την επαναφορά της οικονομίας της στο σωστό δρόμο και για τη διατήρηση της σταθερότητας στη ζώνη ευρώ", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 Μαΐου το βράδυ στις Βρυξέλλες ή στις 8 Μαΐου και όχι στις 10 του μηνός όπως είχε εξεταστεί κάποια στιγμή, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

    [02] "Δεν θα χρεοκοπήσουμε, θα αναγεννηθούμε"

    Έχουμε να φέρουμε σε πέρας έναν μεγάλο άθλο,τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες θα τα καταφέρουμε.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, από τις δυσκολίες ο ελληνισμός βγήκε πάντα πιο δυνατός και νικητής και εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις δυνάμεις του ελληνισμού, προσθέτοντας ότι αν εργαστούμε όλοι μαζί θα πετύχουμε.

    Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν υπόσχονται εύκολα και ανώδυνα πράγματα. Τόνισε επίσης ότι οι κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου θα είναι τρεις: Πρώτον, θα γίνει το κάθε τι για να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας. Δεύτερον, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση του δικαίου που έχει χαθεί. Αισθανόμαστε, είπε ο πρωθυπουργός, την οργή του πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τις αμαρτίες άλλων. Τρίτον, η σημερινή κρίση να γίνει πραγματικά μια ευκαιρία να αλλάξουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με την "Τρόικα" και τόνισε ότι η κατάληξη τους ήταν να μην θιγούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Τα μέτρα που λαμβάνονται, πάντως, όπως ανέφερε, θα θίξουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, του τομέα που είναι ο μεγάλος ασθενής και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες.

    Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να είναι μικρότερες οι επιπτώσεις στους πιο αδύναμους και ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να δώσει πρώτο το παράδειγμα της προσπάθειας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και από το Κοινοβούλιο να είναι το πρώτο σε αυτή την προσπάθεια. Τόνισε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να πει στους βουλευτές να παραιτηθούν από τα δώρα τους. Επίσης, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στη διαδικασία σύνταξης του νέου εκλογικού νόμου, ώστε να μπει το πολιτικό σύστημα σε νέες και υγιείς βάσεις.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων, τόνισε ότι πολλά απ' αυτά θα τα ελάμβανε ούτως ή άλλως η κυβέρνηση, αλλά και πολλά απ' αυτά έχουν έκτακτο χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση είχε ελευθερία επιλογών, την οποία της στέρησε το υψηλό έλλειμμα και το μεγάλο χρέος και επίσης αν είχε στη διάθεσή της χρόνο και ομαλές συνθήκες αντί για κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι Έλληνες, η χώρα θα βρει την ανάσα και τον χρόνο για να προχωρήσει στις ιστορικές αλλαγές, που θα αλλάξουν τον τόπο. Θα δημιουργηθεί, τόνισε, ένας νέος πατριωτισμός και μια νέα εθνική ελληνική συνείδηση, μήνυμα, το οποίο, όπως είπε, στέλνουμε παντού.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι το πακέτο στήριξης είναι χωρίς προηγούμενο, αλλά και χωρίς προηγούμενο είναι η προσπάθεια που καλούνται να καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες.

    Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η λήψη αυτών των μέτρων μπορεί να επιφέρει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ και για μία ακόμη φορά τόνισε ότι το πολιτικό κόστος δεν τον ενδιαφέρει και ότι προτάσσει το συμφέρον της πατρίδας έναντι του πολιτικού κόστους. Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, είπε χαρακτηριστικά, αλλά με ενδιαφέρει να κάνω το σωστό. Και υποσχέθηκε ότι στο τέλος της θητείας του η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, αλλά αναγεννημένη.

    Οι θυσίες που καλούνται οι Έλληνες πολίτες να κάνουν, ανέφερε, είναι μεγάλες, αλλά η εναλλακτική λύση σ' αυτές τις αποφάσεις θα ήταν η καταστροφή και ακόμη μεγαλύτερος πόνος. Είμαστε αποφασισμένοι, πρόσθεσε, να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, είμαστε εδώ για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και αυτό κάνουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτηρίζοντας ιστορική την απόφαση της 25ης Μαρτίου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι χωρίς αυτόν τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η δημιουργία του μηχανισμού δεν συνέβαλε, όπως είχε εκτιμηθεί, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται, με λογικά επιτόκια. Και απέδωσε εν πολλοίς το γεγονός αυτό στις αμφισημίες που υπήρξαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες, όπως τόνισε, έδωσαν το σήμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειψη αποφασιστικότητας.

    Η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είχε επισημάνει εγκαίρως ότι μια μικρή φωτιά θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μία μεγάλη εστία πυρκαγιάς, αλλά από ορισμένους αυτό δεν έγινε πιστευτό ή κατανοητό. Και η Ελλάδα έγινε στόχος και πειραματόζωο, αδύναμος κρίκος και εύκολη λεία. Και τώρα, όπως ανέφερε, η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί, κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι' αυτό και το κόστος που θα χρειαστεί να καταβάλλουμε για τη χρηματοδότηση των αναγκών θα είναι μεγαλύτερο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έβαλε ως ύψιστο καθήκον το συμφέρον της χώρας, θεωρώντας την αποφυγή της χρεοκοπίας ως την εθνική κόκκινη γραμμή. Ο αγώνας που ξεκινήσαμε από την αρχή ήταν σκληρός και αδυσώπητος, τόνισε, ενώ δεν θέλησε να ασχοληθεί με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, παρά μόνο για να επισημάνει τις μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν από το υψηλό έλλειμμα και το πολύ μεγάλο χρέος. Οι προσπάθειες, τόνισε, ήταν από την αρχή δύσκολες και τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν σκληρά και επώδυνα, αλλά αναγκαία. Και απέδωσε σε αυτό το γεγονός ότι σήμερα "είμαστε σε θέση να καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις" . Ανέφερε επίσης ότι από τα μέτρα αυτά ήδη άρχισαν να έρχονται τα πρώτα θετικά μηνύματα.

    Από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας στους πολίτες, καθώς, όπως τόνισε, ακόμα και τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ήταν από την αρχή ειλικρινής, και είπε την αλήθεια, την βλέπουν με δυσπιστία. Η δεύτερη προσπάθεια, όπως ανέφερε, ήταν να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της διεθνώς και κυρίως στην Ευρώπη. Χωρίς αξιοπιστία, όπως τόνισε, δεν θα βρίσκαμε κατανόηση και πολύ περισσότερο υποστήριξη. Θα ήμασταν μόνοι απέναντι στις αγορές και στους κερδοσκόπους και η μόνη πιθανή βοήθεια που θα μπορούσαμε να έχουμε θα ήταν 10 έως 20 δισ. και αυτά από το ΔΝΤ, όταν το κράτος έχει ανάγκες της τάξεως των 60 δισ. το χρόνο.

    Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Αύριο, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάληξη των συζητήσεων με την "τρόικα".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον κ. Παπούλια, ζήτησε από τον Πρόεδρο «μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

    Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, αναφέρει: «Δεν έχει νόημα η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, από τι στιγμή που θα γίνει έχοντας ανακοινωθεί τα μέτρα της κυβέρνησης. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρόκειται για σύσκεψη που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό και για να εκληφθεί ως συναίνεση στο εξωτερικό».

    [03] "Κρίσιμες αποφάσεις"

    Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί το θέμα της οικονομικής κρίσης, ζήτησε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συναντήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή.

    Ο Α. Σαμαράς επεσήμανε πως είναι ώρες ευθύνης για όλους και ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις, που θα κρίνουν το παρόν και το μέλλον της.

    "Περνάμε κρίσιμες στιγμές, που απαιτούν κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον και για την κοινωνική συνοχή. Θα ήθελα να σας εκθέσω ορισμένες σκέψεις μου", σημείωσε ο Α. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Παπούλια.

    Ο Πρόεδρος τόνισε, από πλευράς του, πως πράγματι η κατάσταση είναι δύσκολη και κρίσιμη και σημείωσε πως όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη.

    "Να αναγνωρίσουμε όλοι μας τα λάθη μας, μηδενός εξαιρουμένου, ούτε και εμού, γιατί κι εγώ ήμουν μέλος πολλών κυβερνήσεων", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ευαισθησία στους αδύναμους που καλούνται τώρα να πληρώσουν.

    Ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος από το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ο εκεί πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από κοινού έκατσαν στο ίδιο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο θέμα της οικονομικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας την Πέμπτη από το βήμα του συνεδρίου του Economist επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την κρίση δανεισμού που διέρχεται η χώρα μας, στους χειρισμούς της κυβέρνησης από τις εκλογές και μετά.

    Κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα από τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι "οι διεθνείς αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς την Ελληνική κυβέρνηση και την ικανότητά της να διαχειριστεί την κατάσταση". Επιχειρηματολόγησε δε ότι κι άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και μεγάλο δημόσιο χρέος αλλά μόνο η Ελλάδα μετατράπηκε σε αδύναμο κρίκο λόγω των εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης.

    Ο κ. Σαμαράς όμως επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει έναν μηχανισμό παρέμβασης και στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ στράφηκε και εναντίον των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης που "μπορούν με μια ανακοίνωσή τους, με μια υποβάθμιση, να πλήξουν τις προσπάθειες μιας χώρας να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της"

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι για να αντέξει η Οικονομία το σοκ, χρειάζεται απαραιτήτως τα μέτρα τόνωσης και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που μένει πλήρως αναξιοποίητη: "είναι πραγματικά αδιανόητο να γονατίζει μια χώρα από τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την ίδια στιγμή να διαθέτει τεράστια, ίση προς το χρέος, περιουσία και να την κρατά ανενεργή".

    Τέλος είπε ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι μεταρρυθμίσεις με τον λαϊκισμό και αναφέρθηκε στην πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών: "Σήμερα που το σύστημα καταρρέει πολλοί προτείνουν να μειωθεί η δύναμη της Βουλής σε 200 βουλευτές. Εγώ δεν δημαγωγώ. Ιδιαίτερα σε μιαν εποχή που και 50 βουλευτές να πρότεινες να έχει η Βουλή, θα σου έλεγε η Κοινωνία "μπράβο". Άλλωστε πολλά χρόνια πίσω, σε μιαν εποχή που δεν "μεσουρανούσα", είχα από τότε προτείνει Βουλή 200 βουλευτών".

    Συναντήσεις για τον "Καλλικράτη"

    Συναντήσεις με την εκτελεστική επιτροπή της ΚΕΔΚΕ και με το προεδρείο της ΕΝΑΕ είχε την Παρασκευή στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς, με αντικείμενο το σχέδιο για τη νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας με το κωδικό όνομα "Καλλικράτης".

    Ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ κ. Χ. Ζώης δήλωσε ότι οι φόβοι και οι επιφυλάξεις της Ν.Δ όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκαν αλλά ενισχύονται. Είπε ότι έλειψε η διαβούλευση και η συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες. «Θα δώσουμε τη μάχη για να υπάρξει πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη διοικητική μεταρρύθμιση», τόνισε.

    Για χρήσιμη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης και ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τη απόφαση της ΚΕΔΚΕ που έχει δύο μέρη: «Το πρώτο μέρος ότι αν αυτό το σχέδιο νόμου παραμείνει ως έχει δεν γίνεται αποδεκτό από την Τ.Α. και δεύτερον του παραδώσαμε τις παρατηρήσεις που ομόφωνα αποφασίσαμε σήμερα στο θεσμικό, το οικονομικό και το χωροταξικό κομμάτι το οποίο θα συμπληρωθεί τη Δευτέρα με το έκτακτο συνέδριο προκειμένου να κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης αυτού του σχεδίου νόμου», συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης αναφέροντας ότι ζήτησε τη βοήθεια της Ν.Δ σε αυτή την κατεύθυνση.

    Επίσης είπε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση όπως την οραματίστηκε η ΚΕΔΚΕ εδώ και πολλά χρόνια απευθυνόταν κυρίως στο πως θα παρασχεθούν καλύτερες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες.

    Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο "Καλλικράτης" έτσι όπως κατατέθηκε απογοήτευσε πλήρως. «Εμείς από την πλευρά μας αν δεν υπάρξουν προσπάθειες για ουσιαστικές αλλαγές θα πούμε ένα μεγάλο όχι. Περιμέναμε να δώσει ο Καλλικράτης σάρκα και οστά στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και αυτή τη στιγμή είδαμε τα οστά διότι η σάρκα δεν υπήρξε», τόνισε και για τις αρμοδιότητες, για τους πόρους και για το ζήτημα των στελεχών. «Ζητείται Καλλικράτης για να καταθέσει πρόταση οικοδομήματος για την Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι πολίτες πέρα από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης είπε ότι είναι υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης, της περιφερειακής Δημοκρατίας και κυρίως των πολιτών.

    [04] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Στη σκιά της αναμονής των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, πραγματοποιήθηκαν οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις των συνδικάτων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της περιφέρειας, ενώ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 5 Μαΐου. Επίσης οι Ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου και προσανατολίζονται σε απεργία κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Η επίσημη εκδήλωση των συνδικάτων στην Αθήνα έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου με την ευθύνη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και την στήριξη των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά και το συγκρότημα "Κίτρινα Ποδήλατα".

    Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαδήλωναν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στο Μουσείο συγκεντρώθηκαν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων και της άκρας Αριστεράς.

    Τμήμα της προσυγκέντρωσης στο Μουσείο βάδισε προς την πλατεία Κλαυθμώνος και αφού ενώθηκε με τους εκεί διαδηλωτές, πραγματοποίησε συλλαλητήριο προς την πλατεία Συντάγματος.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος προσερχόμενος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση δήλωσε οτι η συμμετοχή στα σημερινά [χθεσινά] συλλαλητήρια, αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας της 5ης Μαϊου, στην οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά.

    Συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που μίλησαν στη συγκέντρωση κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα μέτρα, προειδοποιώντας ότι οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτα μέτωπα για τα συνδικάτα.

    Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, αν και υπήρξαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια μετά το τέλος της.

    Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη

    Σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, μετατράπηκαν οι συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο στόχαστρο διαδηλωτών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο μπήκαν για μία ακόμη φορά πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και τα ΑΤΜ των τραπεζών της οδού Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη.

    Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις , του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου , του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους, και των αντιεξουσιαστών στη Καμάρα.

    Η πορεία των αντιεξουσιαστών ήταν πρώτη που ξεκίνησε από την Καμάρα.

    Νεαρά άτομα που μετείχαν στην πορεία έσπασαν με βαριοπούλες τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης όλων των τραπεζών που βρέθηκαν στο δρόμο τους, ενώ επίσης έσπασαν και έβαψαν με σπρέι πολυτελή αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην οδό Μητροπόλεως.

    Οι πορείες του ΠΑΜΕ και του ΕΚΘ πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά.

    Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου οι αρχές επέτρεψαν τον εορτασμό της 1ης Μαΐου για πρώτη φορά μετά από την "αιματοβαμμένη πρωτομαγιά" του 1977 που σημαδεύτηκε από το θάνατο 34 ανθρώπων.

    Οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ είχαν απαγορευθεί από την 1η Μαΐου 1977, όταν άγνωστοι είχαν ανοίξει πυρ κατά του πλήθους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα.

    Στη Γαλλία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Τα συνδικάτα είχαν διοργανώσει περίπου 280 διαδηλώσεις, ενώ οι φετινές κινητοποιήσεις είχαν εστιάσει στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Στην Πορτογαλία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τα συνδικάτα, πραγματοποίησαν πορεία στη Λισαβόνα με την ευκαιρία της εργατικής πρωτομαγιάς διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και καταγγέλλοντας τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση για το περιορισμό του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

    Όπως κάθε χρόνο, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες (CGTP που πρόσκειται στο κομμουνιστικό κόμμα και UGT που πρόσκειται στους σοσιαλιστές) οργάνωσαν τη δική τους διαδήλωση αλλά φώναζαν τα ίδια συνθήματα καταδικάζοντας "το πάγωμα των μισθών και τις ιδιωτικοποιήσεις" στα οποία προχωρεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

    "Είναι σαφές για εμάς ότι μια τυφλή οικονομική πολιτική, μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή", δήλωσε ο Μανουέλ Καρβάλιο ντα Σίλβα, ο γενικός γραμματέας της CGTP που κινητοποίησε 90.000 ανθρώπους.

    Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της πορείας ακροδεξιών οργανώσεων και κατάφεραν να καθυστερήσουν επί αρκετές ώρες την πραγματοποίησή της.

    Σχεδόν 10.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πήραν μέρος στην αντιδιαδήλωση στο Βερολίνο, εμποδίζοντας με οδοφράγματα και καθιστική διαμαρτυρία την πορεία των νεοναζί, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Μεταξύ των διαδηλωτών σε οδόφραγμα έξω από σιδηροδρομικό σταθμό ήταν ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρσε, τον οποίο απομάκρυνε από το σημείο αυτό μαζί με άλλους διαδηλωτές η αστυνομία.

    Οι νεοναζί, στόχος των οποίων ήταν να μην αφήσουν το δρόμο την Πρωτομαγιά στις παραδοσιακές πορείες της αριστεράς, κατάφεραν να ξεκινήσουν την πορεία τους το απόγευμα. Αναγκάστηκαν να σταματούν αρκετές φορές λόγων των οδοφραγμάτων, ενώ ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους για την πορεία τους είχε πλέον λήξει.

    Σχεδόν 250 νεοναζί επιχείρησαν να συγκεντρωθούν σε εμπορική λεωφόρο άλλης συνοικίας αλλά οι περισσότεροι συνελήφθηκαν από την αστυνομία γιατί δεν είχαν λάβει άδεια για τη συγκέντρωση αυτή.

    Και σε άλλες πόλεις υπήρξαν κινητοποιήσεις ώστε να εμποδίσουν την πορεία νεοναζί, όπως στο Ροστόκ της ανατολικής Γερμανίας, όπου 600 άνθρωποι προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία 500 μελών του Εθνικού Γερμανικού Κόμματος (NPD). Στο Ερφουρτ, 400 άνθρωποι καθυστέρησαν αρκετές ώρες τη διαδήλωση του NPD στην οποία μετείχε ο ηγέτης του κόμματος Ούντο Βόιτ.

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις ΗΠΑ κατά του νόμου για τη μετανάστευση που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Πολιτεία της Αριζόνας, ο οποίος έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 70 πόλεις, ενώ οι οργανώσεις των ισπανόφωνων κινητοποιούν τον πληθυσμό προκειμένου να αντιταχθεί στον αμφιλεγόμενο νόμο και να ζητήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση σε εθνικό επίπεδο.

    Στο κέντρο του Λος Αντζελες τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

    Ο νόμος της Αριζόνας ποινικοποιεί το μετανάστη που δεν φέρει χαρτιά και ζητεί από την αστυνομία να καθορίσει αν οι πολίτες βρίσκονται στη χώρα με νόμιμο τρόπο.

    Ο νόμος είναι από τους σκληρότερους στις ΗΠΑ. Απαιτεί από τους νόμιμους μετανάστες να έχουν μαζί τους συνεχώς έγγραφα που να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και ότι διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας, και υποχρεώνει αστυνομικούς να ελέγχουν την ταυτότητα υπόπτων ως λαθρομεταναστών ακόμα και εάν δεν είναι ύποπτοι για τη διάπραξη κάποιου αδικήματος.

    Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν το νόμο. Πολλές λατινοαμερικανικές χώρες που έχουν τα προξενεία τους στο Λος Αντζελες διαβεβαίωσαν τους υπηκόους τους που ζουν στην Αριζόνα ότι θα τους στηρίξουν και τους ζήτησαν να διαδηλώσουν σήμερα στο πλαίσιο του "σεβασμού των αμερικανικών νόμων".

    Στην Ελβετία, οι αρχές προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις σήμερα κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών στο περιθώριο της πορείας για την εργατική πρωτομαγιά στη Ζυρίχη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας.

    Τα επεισόδια άρχισαν γύρω στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) και συνεχίστηκαν το απόγευμα ανάμεσα σε αρκετές ομάδες νεολαίων και σε αστυνομικούς.

    Οι διαδηλωτές πετούσαν μπουκάλια και κροτίδες και οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σφαιρών από καουτσούκ και αντλιών νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

    Στην πορεία για την Πρωτομαγιά που διοργανώθηκε ύστερα από έκκληση συνδικάτων και κομμάτων της αριστεράς, μετείχαν 7.000 άνθρωποι που πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους ειρηνικά στο κέντρο της Ζυρίχης.

    Στις εκδηλώσεις για την πρωτομαγιά σημειώνονται επεισόδια στην οικονομική πρωτεύουσα της Ελβετίας. Πέρυσι 83 άνθρωποι είχαν συλληφθεί και τρείς είχαν τραυματιστεί στη διάρκεια συγκρούσεων.

    Την παραδοσιακή παρέλαση των Κουβανών για τον εορτασμό της 1ης Μαΐου παρακολούθησε σήμερα ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο στην πλατεία Επανάστασης.

    Εκατοντάδες χιλιάδες κουβανοί παρέλασαν υπό το άγρυπνο βλέμμα του 78χρονου Ραούλ Κάστρο, ο οποίος φορούσε το παραδοσιακό κουβανέζικο πουκάμισο και ένα σομπρέρο, ενώ από τα μεγάφωνα στους δρόμους ακούγονταν συνθήματα όπως "Κάτω οι μισθοφόροι, ζήτω η Επανάσταση!", "Κάτω ο Ιμπεριαλισμός!".

    Την ίδια ώρα, στην Λωρίδα της Γάζας εκατοντάδες άνεργοι εργάτες διαδήλωσαν κατά του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εργάτες συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και ζητούσαν από το Ισραήλ την άρση του αποκλεισμού.

    Περίπου 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ για την ημέρα της Πρωτομαγιάς, ζητώντας από τους εργοδότες τους το ελάχιστο ποσό αμοιβής των 4,25 δολαρίων ΗΠΑ την ώρα.

    Στο Νεπάλ, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των ανταρτών της μαοϊκής εξέγερσης διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κατμαντού, στη διάρκεια συλλαλητηρίου που συνοδεύτηκε από την έκκληση για γενική απεργία επ' αόριστον από σήμερα Κυριακή. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Στην Ταϊβάν τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στην μείωση των μισθών και των συντάξεων στη χώρα.

    Οι διοργανωτές της κινητοποίησης σημείωσαν πως αντιτίθενται στην αυξανόμενη χρήση εταιριών εύρεσης εργασίας οι οποίες στέλνουν ωρομίσθιους να καλύπτουν θέσεις χωρίς καθόλου ή με τις ελάχιστες παροχές.

    [05] "Αναμασημένες ιδέες"

    «Οι αναμασημένες επώδυνες ιδέες του κ. Παπανδρέου σημαίνουν πολλά "αντιπυρετικά" αλλά "αντιγριπικό" κανένα. Μπορεί να ανακουφίζουν σήμερα, αλλά χωρίς ανάπτυξη, τα συμπτώματα θα είναι χειρότερα αύριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας τα νέα μέτρα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

    Χθες, ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε πως Πρωτομαγιά «σηματοδοτεί το δικαίωμα της εργασίας για όλους και όχι για ένα μόνο μέρος του λαού» και τόνισε πως «λαός και ΛΑΟΣ θα βρεθούν χέρι-χέρι στη νέα σελίδα στην οποία αναγκαστικά οδηγούμαστε για την πατρίδα».

    «Από σήμερα πρέπει να προσπαθήσουμε πιο εντατικά όλοι μας, εργάτες, αγρότες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, βιοτέχνες, συνταξιούχοι, άνεργοι, επιχειρηματίες και πολιτικοί προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως από τα μέτρα πλήττονται κυρίως οι μη προνομιούχοι, τους οποίους «θα πρέπει να προστατέψουμε από λάθη, εξαλλότητες και προσκλητήρια αναταραχών».

    Επίσκεψη Καρατζαφέρη στην Κύπρο

    Την εκτίμηση ότι το κυπριακό μπαίνει σε ένα νέο κομβικό σημείο διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την 45λεπτή συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    «Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τις καλύτερες ιδέες μας. Απέναντι μας είναι ένας νέος διαπραγματευτής ( Ντερβίς Έρογλου), ο οποίος κινείται σε εντελώς διαφορετικές ράγιες», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούμε το κάθε μειονέκτημα να το κάνουμε πλεονέκτημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν με τον πρόεδρο Χριστόφια συζήτησε και το πρόβλημα της οικονομίας στην Ελλάδα, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Το θέμα της οικονομίας θα μπορούμε να το συζητούμε με ηγέτες φιλικών χωρών, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που θα γίνει στην Αθήνα».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε επαφές με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 May 2010 - 10:30:28 UTC