Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οικονομία
  • [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [03] Ασφαλιστικό: Ολοκληρώνεται ο διάλογος
  • [04] "Νέα φοροληστεία"
  • [05] "Χαστούκι" στον Σαρκοζί

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οικονομία

    Το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, αναμένεται να συζητηθεί στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες. Στις συνεδριάσεις θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν δεν προτίθεται να παρουσιάσει στο Eurogroup κάποιο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός του, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι ο κοινοτικός επίτροπος εμπλέκεται στις συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε όλες τις πτυχές της.

    Η ΕΕ, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Ταμείου, δεν έχει όμως καταλήξει στους όρους με τους οποίους, εφόσον δοθεί το "πράσινο φως", θα παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει σε σχετική συμφωνία και ότι συνεχίζεται η επεξεργασία τεχνικών θεμάτων. Υπογράμμισε, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επέμβει, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

    Εξάλλου, εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2010.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με το γγ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία. Στη συνάντηση ήταν παρόντες επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και οι επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Σήμερα, ο κ. Γκουρία θα συναντηθεί, επίσης, με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.

    Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος

    "Δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού", δηλώνει ο κ. Γ.Παπανδρέου και συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο. Αύριο θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Βουδαπέστη, έπειτα από πρόσκληση του ούγγρου ομολόγου του, Γκόρντον Μπάιναϊ.

    Παράλληλα θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της ουγγρικής Βουλής Μπέλα Κάτονα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν.

    Οι δύο πρωθυπουργοί θα συμμετάσχουν και θα είναι οι κύριοι ομιλητές, στο "Φόρουμ για τη Διαχείριση της Οικονομικής Κρίσης", που διοργανώνεται στο κεντρικό Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    Ο κ. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του, του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του κυβερνώντος Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος (υποψήφιο πρωθυπουργό) στις ουγγρικές βουλευτικές εκλογές της 11ης Απριλίου, Ατίλα Μέστερχαζι.

    Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, ενώπιον Ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Αλμούνια και Σόιμπλε για το Ευρωπαϊκό Ταμείο

    Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να δανείζει σε χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είναι μακροπρόθεσμα μια έγκυρη ιδέα, όμως η ζώνη του ευρώ έχει πιο επείγουσες προτεραιότητες, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

    Ο Αλμούνια δήλωσε επίσης ότι πρέπει σίγουρα να αυξηθεί η δημοσιονομική επαγρύπνηση των κρατών της ΕΕ, όμως πρέπει επίσης να προσέξει κανείς και άλλες ανισορροπίες, περιλαμβανομένων των πλεονασμάτων.

    "Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι μια μακροπρόθεσμη σκέψη", δήλωσε ο ισπανός επίτροπος σε μια διάσκεψη στη Μαδρίτη.

    "Είναι πολύ καλό να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα", πρόσθεσε. Όμως "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα αν δεν σκεφτούμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα", εξήγησε.

    Ο Αλμούνια είπε ότι πρέπει να βελτιωθεί και να ενισχυθεί ο δημοσιονομικός συντονισμός, επιπλέον της διευθέτησης της ελληνικής κρίσης, για παράδειγμα για να ξαναμπεί η οικονομία της ΕΕ στο δρόμο της ανάπτυξης.

    "Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή του συνόλου της Ευρωομάδας (...) δεν θα συνιστούσα να παίξουν σκεπτόμενοι μόνο μακροπρόθεσμα", δήλωσε.

    Όμως "πρέπει να προσέξουμε και τις άλλες ανισορροπίες", όπως αυτές του ισοζυγίου πληρωμών, αυτές που προκαλούνται από το κόστος εργασίας ανά μονάδα, "και επίσης από τις χώρες που έχουν πλεονάσματα", υπογράμμισε ο Αλμούνια, αναφερόμενος στις δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επέκρινε το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

    Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέσεισε σήμερα την απειλή της ύστατης προσφυγής στην αποπομπή από τη ζώνη του ευρώ μιας χώρας που δεν καταφέρνει να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά της.

    "Έχουμε ανάγκη αυστηρότερους κανόνες -- πράγμα που σημαίνει, σε ύστατη προσφυγή, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild.

    "Η προοπτική αυτή από μόνη της εξασφαλίζει μια εντελώς διαφορετική πειθαρχία", προσθέτει.

    Ο Σόιμπλε, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, επανέρχεται στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο εκτιμώντας ότι οι κανονισμοί που διέπουν τις 16 χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ, το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση.

    "Έχουμε ανάγκη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο δεσμευτικοί κανόνες. Το σύμφωνο σταθερότητας δεν αρκεί. Εκείνη την εποχή (που υιοθετήθηκε) ουδείς αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας της ζώνης του ευρώ", σύμφωνα με τον υπουργό.

    Ο Σόιμπλε είχε ήδη αναφερθεί σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland στο ενδεχόμενο να εγκατελείψει μια χώρα από την ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Σε κατάληψη τών μονάδων παραγωγής Πτολεαμϊδας και Μεγαλόπουλης, αλλά και των κεντρικών γραφείων του ΟΑΕΔ στον Άλιμο προχώρησαν το πρωί εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ενόψει της 48ωρης απεργίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που αρχίζει τα μεσάνυχτα.

    Η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού (ΓΕΝΟΠ) διαμαρτύρεται για τη μείωση μισθών και συντάξεων καθώς και για το πάγωμα των προσλήψεων 2.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ, που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο υλοποίησης, υποστηρίζοντας ότι το κόστος της μισθοδοσίας τους είναι μικρότερο από τη δαπάνη για υπερωρίες που καταβάλλει η ΔΕΗ. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

    «Η ΔΕΗ πληρώνει 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε υπερωρίες και την ίδια ώρα δεν προσλαμβάνεται το προσωπικό, που πέτυχε στο διαγωνισμό και είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει εύρυθμα η ΔΕΗ» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομενων στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» Γιώργος Αδαμίδης.

    Συλλαλητήριο διοργανώνει αύριο η ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες Εργαζομένων και το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Προπύλαια στις 6 μ. μ.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, εκτιμώντας ότι «οι αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των ανέργων, έχουν συνέχεια αφού τα σενάρια περί απολύσεων αλλά και ανατροπής των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων (όσων έχουν απομείνει) πυκνώνουν και τροφοδοτούνται από την κυβέρνηση», αποφάσισε την πραγματοποίηση νέου απογευματινού συλλαλητηρίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (Τρίτη 23/3/2010), καθώς και νέα απεργιακή κινητοποίηση, ο χρόνος της οποίας θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες.

    Στο μεταξύ, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τον Δήμαρχο Πειραιά γιατί «με αναφορά του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για δεύτερη φορά επιλέγει την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, «τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων σε μια δύσκολη στιγμή που δέχονται άδικη επίθεση στο εισόδημά τους. Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ συμπαραστέκεται και στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στους ΟΤΑ σε όποιες μορφές πάλης θα επιλέξουν».

    Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων την Πέμπτη 18 Μαρτίου, έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, ενώ στις 21 Μαρτίου η γενική συνέλευση του κλάδου θα αποφασίσει τη μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων. Η ΟΒΕ αντιδρά επίσης στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, καθώς και οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης από την 1η Απριλίου.

    Οπως ορίζεται στην απόφαση, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου και οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, εντάσσονται από την 1η Απριλίου στη Β' κατηγορία βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) από την Α' κατηγορία βιβλίων του ΚΒΣ και παράλληλα, υποχρεούνται από την ίδια ημερομηνία να εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν.

    Η απόφαση αυτή όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, εντάσσεται στην αναγκαιότητα λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος όλων των επιτηδευματιών, καθώς και στην εφαρμογή του μέτρου της θέσπισης αφορολογήτου ορίου με αποδείξεις και την αναγκαιότητα ίσης μεταχείρισης των πρατηριούχων με τις επιχειρήσεις εκείνες, που προαιρετικά ή υποχρεωτικά εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης.

    -

    [03] Ασφαλιστικό: Ολοκληρώνεται ο διάλογος

    Αύριο Τρίτη, ολοκληρώνεται ο Κοινωνικός Διάλογος για το Ασφαλιστικό με τη τελευταία Συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί Σταδίου 29 - 4ο όροφος και ώρα 09.30.

    Ορισμένες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου "θα εφαρμοστούν αμέσως, όπως π.χ. η απαγόρευση της εθελουσίας, η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, η ενιαία διαχειριστική αρχή των αποθεματικών όλων των ταμείων, δίχως να θιγεί η περιουσία ενός εκάστου", όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής".

    Ο υπουργός διευκρινίζει ωστόσο ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα, "που θεμελιώνεται πάνω στη βασική -προνοιακή- σύνταξη και στην αρχή της ανταποδοτικότητας της σύνταξης με τις εισφορές και το χρόνο εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη του μορφή το 2018".

    Οσοι θεμελιώνουν και θα θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους έως και το 2013 δεν θα θιγούν, ακόμη και αν συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια, προσθέτει ο υπουργός.

    Ο κ. Λοβέρδος επαναλαμβάνει ότι η περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει τεθεί ως θέμα από την κυβέρνηση ούτε από τον επίτροπο Ολι Ρεν, σημειώνοντας ότι με συνεχείς του δηλώσεις προσπαθεί να σταματήσει τη συγκεκριμένη φήμη, που "αν γινόταν πραγματικότητα θα χτυπούσε τους εργασιακά ανασφαλείς, θα στέγνωνε την αγορά και θα τσάκιζε τα ασφαλιστικά ταμεία".

    Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι το Φεβρουάριο τα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 2009, ενώ μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά 6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009.

    ΣΕΒ για εργασιακές σχέσεις

    Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις εκφράζει ο ΣΕΒ σε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδο, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχει ανεφάρμοστες γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, που πρακτικά καταργούν τη μερική και την προσωρινή απασχόληση.

    Στην επιστολή ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με το πνεύμα, τους στόχους και τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας, θα αυξήσει την ανεργία, θα ενθαρρύνει την παράνομη εργασία και θα επιτείνει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

    "Στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας, οι ευέλικτες μορφές εργασίας -όπως η μερική, η εκ περιτροπής και η προσωρινή απασχόληση- ισχύουν εδώ, και δεκαετίες (και ειδικά στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης υιοθετούνται ακόμα περισσότερο στην Ε.Ε.) γιατί έχει αποδειχθεί ότι καθιστούν εφικτή την άνθιση οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν θα υπήρχαν αλλιώς, εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων, που τις επιλέγουν και συνεισφέρουν έτσι στην αύξηση της συνολικής απασχόλησης στις Ευρωπαϊκές οικονομίες", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒ και προσθέτει:

    "Το πνεύμα αυτού του νομοσχεδίου αντανακλά παρωχημένες αντιλήψεις, αντιμετωπίζοντας κάθε τέτοια μορφή εργασίας ως καταχρηστική πράξη του εργοδότη σε βάρος του εργαζόμενου. Δυστυχώς, μόνο στη χώρα μας οι ευέλικτες μορφές εργασίας δαιμονοποιούνται συστηματικά. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ρυθμίζονται από λεπτομερείς Ευρωπαϊκές οδηγίες που, διασφαλίζουν αποτελεσματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για την προστασία, λοιπόν, των εργαζομένων και την αποφυγή καταχρήσεων και στον τομέα των ευέλικτων μορφών εργασίας, δεν απαιτείται ένα ακόμη "κατασταλτικό" νομοσχέδιο -θα αρκούσε η υιοθέτηση των Ευρωπαϊκών οδηγιών και ο έλεγχος της σωστής εφαρμογής τους σε όλους τους χώρους εργασίας".

    -

    [04] "Νέα φοροληστεία"

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα φοροληστεία από την αύξηση του ΦΠΑ. Αντίθετα πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη τους για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη δραστική μείωση του ΦΠΑ και την πλήρη κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στη ΔΕΗ, στο νερό και στα καύσιμα.

    Να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, να καταργηθούν τα προκλητικά προνόμια τους. Οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα στη γραμμή: Να μην πτωχεύσει ο λαός, να πτωχεύσει η πλουτοκρατία.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με αντικείμενο «τα ανταλλάγματα που φαίνεται πως έδωσε η κυβέρνηση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων» για την εξασφάλιση της αλληλεγγύης των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και ΗΠΑ, κατέθεσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Όπως σημειώνει η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του λαού:

    «Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει το λαό, τι δεσμεύσεις ανέλαβε στις αξιώσεις των ΗΠΑ στο Αιγαίο όσον αφορά την συνεκμετάλλευση του πετρελαίου από την ελληνική και την τουρκική πλουτοκρατία, την ένταξη του Αιγαίου στο σχεδιασμό της "αντιπυραυλικής ασπίδας", την αξίωση για νομιμοποίηση των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο και το Κυπριακό».

    Ακόμη, όπως προσθέτει, ερωτά τον πρωθυπουργό για το ρόλο στήριξης των συμφερόντων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και τη χρησιμοποίηση της FYROM ως χώρας-προτεκτοράτου τους.

    [05] "Χαστούκι" στον Σαρκοζί

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε μια αυστηρή προειδοποίηση στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, οι οποίες αναμένεται ότι θα έχουν αντίκτυπο στο δεύτερο μισό της θητείας του, εφόσον σήμαναν την ανάκαμψη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης και προδιαγράφουν την επανεμφάνιση της ακροδεξιάς.

    "Προειδοποίηση", "χαστούκι", "αποδοκιμασία", "άτακτη υποχώρηση": ο γαλλικός Τύπος υπογράμμιζε σήμερα το πρωί σχεδόν ομόφωνα την πολύ σαφή ήττα της πλειοψηφίας.

    Αν το ροζ και πράσινο κύμα, δηλαδή μια συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συμμάχων του οικολόγων, κατακλύσει τη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή, στο δεύτερο γύρο, αυτό θα σημάνει "μια μείζονα πολιτική στροφή στη διάρκεια της προεδρικής θητείας", εκτιμά η αριστερή εφημερίδα "Λιμπερασιόν".

    Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι σαφώς ευνοϊκός για την αριστερά: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το μπλοκ της αριστεράς (53,46%) έχει απόσταση 14 μονάδων από το μπλοκ της δεξιάς (38,93%).

    Στις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες (εκτός των υπερπόντιων), το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει προβάδισμα 3,3 μονάδων έναντι του προεδρικού κόμματος UMP και των συμμάχων του (29,48% έναντι 26,18%) και έρχεται πρώτο σε 13 περιφέρειες.

    Η κακή επίδοση της δεξιάς εμφανίζεται ως μια προσωπική "αποτυχία" και σηματοδοτεί "την αρχή μιας κρίσης ηγεσίας" για τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, εκτιμά ο πολιτειολόγος Στεφάν Ροζές.

    Η πρώτη γραμματέας το Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, μεγάλη κερδισμένη του πρώτου γύρου, δήλωσε σήμερα ότι, ξεκινώντας μια συζήτηση για την εθνική ταυτότητα, ο Νικολά Σαρκοζί "άνοιξε μια πόρτα" για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, το οποίο σημείωσε σαφή άνοδο στον πρώτο γύρο παίρνοντας το 12% των ψήφων.

    Η δεξιά βρίσκεται πράγματι στριμωγμένη ανάμεσα σ' ένα Σοσιαλιστικό Κόμμα που θριάμβευσε και μπορεί να κερδίσει σχεδόν όλες τις περιφέρειες σε συνεργασία με τους συμμάχους του, το σχηματισμό Ευρώπη Οικολογία (τρίτη δύναμη στη χώρα με 12,47%), και σε μια αναζωογονημένη ακροδεξιά (11,74%).

    Ο σοσιαλιστής βουλευτής Κλοντ Μπαρτολόν, ο οποίος πρόσκειται στην Μαρτίν Ομπρί, δήλωσε ήδη από σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πράσινους συμμάχους των σοσιαλιστών θα επιτρέψουν "να προετοιμαστούν οι προεδρικές εκλογές του 2012".

    Πάντως παραμένει δύσκολο να εξαχθούν μακροπρόθεσμα προγνωστικά από την ήττα της δεξιάς, επειδή μολονότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιβλήθηκε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να μην έχει "φυσικό υποψήφιο" για το 2012, εκτιμά ο Φρανσουά Μικέ-Μαρτί του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Viavoice.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 March 2010 - 13:30:45 UTC