Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δράσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [02] Δεν ταυτοποιείται το DNA
  • [03] Διπλωματική σύγκρουση

  • [01] Δράσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Πέντε πρωτοβουλίες αναλαμβάνει, για το αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ενώ όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη: «περιμένουμε και από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν δείξει απροθυμία σε πρακτικές διευθέτησης οφειλών, να αναπτύξουν θεσμούς υπεύθυνου δανεισμού».

    Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Υπερχρέωση των Νοικοκυριών: Πολιτικές Πρόληψης & Απεγκλωβισμού», σημείωσε ότι η υπερχρέωση των νοικοκυριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα, το οποίο αυξάνει και προσλαμβάνει σε ορισμένα στρώματα δραματικές διαστάσεις, ενώ υπονομεύει τα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Προκειμένου να μην εξελιχθεί σε σύγχρονη κοινωνική μάστιγα, η υπουργός σημείωσε ότι το ΥΠΟΙΑΝ αναλαμβάνει τις εξής 5 δράσεις και πρωτοβουλίες:

    -Στις επόμενες εβδομάδες μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των φυσικών προσώπων.

    -Ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου δωρεάν παροχής συμβουλών στους καταναλωτές για διαχείριση οφειλών. Για τη στελέχωση και για τη λειτουργία, θα αξιοποιηθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, ενώ δράσεις θα είναι κοινές με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και με τις Καταναλωτικές Ενώσεις

    -Ριζική αναμόρφωση του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες, καθώς ο υπάρχων νόμος παρουσιάζει μεγάλες παραλείψεις.

    -Ενσωμάτωση, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη. Η Οδηγία δίνει έμφαση στη διασφάλιση της πληροφόρησης του καταναλωτή ενώ εισάγει και κανόνες υπεύθυνου δανεισμού.

    -Σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές. Αντιμετώπιση καταχρηστικών πρακτικών και διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα. Όπως δήλωσε η υπουργός, θα υπάρξει ευρύ φάσμα ρυθμίσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις κρυφές χρεώσεις, τα μικρά γράμματα κ.λπ.

    Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Παπαδάκης, σημείωσε ότι η αποτελεσματική πρόληψη δεν είναι μόνο θέμα νόμων, αλλά και πρακτικής εκπαίδευσης όλων των καταναλωτών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΤτΕ θα συνεχίζει να στέκεται αρωγός της Πολιτείας στη διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος. Ωστόσο, σημείωσε ότι το πρόγραμμα διευθέτησης οφειλών πρέπει να δίνεται όταν και αν αυτό χρειάζεται για εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κανόνες διαφανείς και δίκαιοι για τους καλόπιστους δανειολήπτες. Πρέπει όμως, όπως σημείωσε ο ίδιος, η αρωγή αυτή να μην αποτελεί επιλογή ευκαιρίας για τους κακόπιστους οφειλέτες.

    Εκ μέρους των κομμάτων, ο κ. Πρωτόπαπας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των άλλων σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για τον καταναλωτή -αύξηση του ΦΠΑ- ενώ ανέφερε την εκτίμησή του, ότι πρέπει να μπει «πλαφόν» στα καύσιμα. Εκ μέρους της ΝΔ, ο κ. Κώστας Χατζηδάκης επανέλαβε ότι το κόμμα του «δεν δίνει λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση», ενώ καυτηρίασε την καθυστέρηση εισαγωγής του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Βουλή, εκφράζοντας ανησυχία για καθυστέρηση με δεδομένο ότι, όπως σημείωσε, υπήρξε και για το προηγούμενο νομοσχέδιο «εμπλοκή» και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και σε επίπεδο Κυβέρνησης.

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ η κυρία Ντόλα, εκ μέρους τους ΚΚΕ ο κ. Καραθανασόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπαδημούλης, τόνισαν τη σημασία της προστασίας των δανειοληπτών που έχουν αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, καθώς επί σειρά ετών το κράτος δεν φρόντισε να προστατέψει αυτούς τους πολίτες από την έκθεσή τους σε υπερδανεισμό.

    Εξι στους δέκα χρωστάνε

    Οι έξι στους δέκα έλληνες έχουν χρέη, αλλά μόνο οι δύο στους δέκα δεν μπορούν να αποπληρώσουν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές καρτες, όπως προκύπτει από έρευνα της ΚΑΠΑ Reasearch που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και αφορά στην υπερχρέωση των νοικοκυριών.

    Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποκαλύπτει ότι το 15% όσων χρωστούν δεν μπορούν να αποπληρώσουν, όχι μόνο καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές, αλλά ακόμα και ενοίκια, κοινόχρηστα και ΔΕΚΟ.

    Για το 60% όσων έχουν χρέη, το ποσοτό των χρεών τους αντιστοιχεί στο 40% του εισοδήματός τους, ενώ το 16% υπερβαίνει το 60% των εισοδημάτων τους. Αυτό το 16% ουσιαστικά αφορά στο 8% του πληθυσμού της χώρας.

    Τα χρέη, όπως δηλώνει το 60% όσων χρωστούν, τους προκαλεί άγχος και νευρικότητα. Το 26,9% όσων χρωστούν δηλώνει ότι τα χρέη τούς δημιουργούν προβλήματα στην οικογενειακή και επαγγελματική τους γαλήνη και 2 στους 10 ανέφεραν ότι έχουν και προβλήματα υγείας εξαιτίας των χρεών.

    Το 64,8% όσων χρωστούν δηλώνει ότι είναι σε θεση να αποπληρώσει το δάνειό του και το 84,2% αναφέρει ότι ότι τα χρέη δεν ξεπερνούν το 85% του κόστους κατοικίας.

    Από όσους χρωστούν, το 45% φοβάται λίγο ή πολύ, ότι θα χάσει το σπίτι του, αλλά οι 5 στους 10 δεν ενδιαφέρονται να κάνουν φιλικό διακανονισμό με τις τράπεζες.

    -

    [02] Δεν ταυτοποιείται το DNA

    Νέα τροπή δίνει στην υπόθεση των ερευνών για το θέμα της τρομοκρατίας, μετά την ένοπλη συμπλοκή στη Δάφνη, το αποτέλεσμα των εξετάσεων DNA από τις κηλίδες αίματος, που είχαν βρεθεί στον τόπο της συμπλοκής.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το αίμα ανήκει στον 35χρονο βιολόγο Λάμπρο Φούντα, που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού και όχι σε άλλο άτομο που υπήρχε υπόνοια αρχικά, με βάση εκτιμήσεις ότι πιθανόν να είχε τραυματιστεί και ο συνεργός του.

    Επίσης, το DNA του 35χρονου βιολόγου δεν ταυτίζεται με κανένα από αυτά που προέκυψαν από την εξέταση γενετικού υλικού, το οποίο είχε βρεθεί στους χώρους διαφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται μεθοδικά οι έρευνες σχετικά με την υπόθεση.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στα προσωπικά του αντικείμενα, εκτός των άλλων, βρέθηκε και ένα σχεδιάγραμμα, με ιδιόχειρες σημειώσεις που αποκρυπτογραφήθηκε χθες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Το σχεδιάγραμμα περιλαμβάνει όλες τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας στην Αθήνα, με σημειώσεις που αφορούν την ακτίνα που καλύπτουν αυτές, καθώς και τα σημεία τα οποία δεν μπορούν να καταγράψουν.

    Οπως λένε οι αξιωματικοί, το σκαρίφημα αυτό αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της μεθοδικότητας του 35χρονου βιολόγου, καθώς και των προφυλάξεων που ελάμβανε. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ήταν σημαντικό μέλος μιας από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν τα τελευταία χρόνια, και γίνεται προσπάθεια για την ανεύρευση γιάφκας. Στη φάση αυτή ερευνώνται κάποια κλειδιά που βρέθηκαν στο σπίτι του 35χρονου και δεν ταιριάζουν σε κανέναν από τους χώρους τους οποίους χρησιμοποιούσε.

    Ταυτόχρονα, έχουν τεθεί υπό επιτήρηση άτομα του στενού περιβάλλοντός του στην Αθήνα και στην επαρχία.

    [03] Διπλωματική σύγκρουση

    Η ανακοίνωση του Ισραήλ για την κατασκευή 1.600 κατοικιών Εβραίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ θεωρείται ως "προσβολή" από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι "καταστροφική" για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    "Μόλις ξεκινήσαμε τις έμμεσες διαπραγματεύσεις. Κάνουμε τις ενδιάμεσες επαφές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Και το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτή γίνεται τη στιγμή αυτή είναι πολύ καταστροφικό", δήλωσε ο κ. Ντέιβιντ Αξελροντ στο CNN.

    Αυτή η ανακοίνωση θεωρήθηκε ως "προσβολή (από την Ουάσινγκτον). Πάνω απ' όλα όμως, αυτό υπονόμευσε την πολύ εύθραυστη προσπάθεια να φέρουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή", τόνισε.

    Χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ ως "ξεχωριστό και ισχυρό σύμμαχο" των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Αξελροντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι "είναι ακριβώς για τον λόγο αυτό που το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρεται έτσι".

    Ο ανατολικός τομέας της Ιερουσαλήμ κατελήφθη στη διάρκεια του πολέμου των 'Εξι Ημερών το 1967 και στη συνέχεια προσαρτήθηκε στο εβραϊκό κράτος. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

    Η ανακοίνωση του Ισραήλ για την κατασκευή νέων εβραϊκών κατοικιών στην περιοχή έλαβε χώρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή και αμέσως προκάλεσε αναστάτωση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ομπάμα.

    Ο κ. Μπάιντεν κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση "ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη που απαιτείται για καρποφόρες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

    Σε κατάσταση συναγερμού η ανατολική Ιερουσαλήμ

    H ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι διατηρεί την κατάσταση συναγερμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την απαγόρευση για τέταρτη συνεχή ημέρα της πρόσβασης στην Πλατεία των Τζαμιών για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών.

    "Λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο ταραχών, θα διατηρήσουμε την κατάσταση συναγερμού και τους περιορισμούς στην είσοδο στο 'Ορος του Ναού (Πλατεία των Τζαμιών), δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

    Επισήμανε ότι κανένας περιορισμός δεν θα εφαρμοστεί στις γυναίκες μουσουλμάνες αλλά ότι "η είσοδος των επισκεπτών άλλων θρησκειών θα απαγορεύεται".

    Διευκρίνισε ότι σημαντικές ενισχύσεις έχουν φθάσει στην Ιερουσαλήμ, όπου 2.500 αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί έχουν αναπτυχθεί, εκ των οποίων αρκετές εκατοντάδες στην Παλιά Πόλη.

    Περιορισμοί εφαρμόστηκαν την Παρασκευή στις 5 Μαρτίου όταν βίαιες ταραχές σημειώθηκαν στην Πλατεία των Τζαμιών κατά τις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ τους 15 αστυνομικοί.

    Η αστυνομία φοβάται αυτή τη φορά μήπως ξεσπάσουν παλαιστινιακές διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επίσημα εγκαίνια της συναγωγής Χούρβα στην εβραϊκή συνοικία της Παλαιάς Πόλης στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μια τελετή που λαμβάνει έντονο πολιτικό χαρακτήρα υπό τις σημερινές συνθήκες.

    Η ένταση αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά το πράσινο φως που έδωσε το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών για την κατασκευή 1.600 κατοικιών στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

    Η Πλατεία των Τζαμιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Οι εβραίοι και αρκετοί χριστιανοί την αποκαλούν το Όρος του Ναού που θεωρείται ο ιερότερος τόπος του Ιουδαϊσμού.

    Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός παρέτεινε έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης τον πλήρη αποκλεισμό της Δυτικής 'Οχθης που έχει επιβληθεί από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, απαγορεύοντας την είσοδο στο Ισραήλ και στην ανατολική Ιερουσαλήμ για τους Παλαιστινίους του κατεχόμενου αυτού εδάφους.

    Τείχος στα σύνορα με Αίγυπτο

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε χθες το σχέδιο για την κατασκευή ενός φτάχτη κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο για να εμποδιστεί η είσοδος "τρομοκρατών" και λαθρομεταναστών και να περιοριστεί το λαθρεμπόριο.

    "Πρέπει να προστατεύσουμε το κράτος του Ισραήλ και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Ο φράχτης, μήκους 240 χιλιομέτρων, καθώς και τα άλλα μέτρα ασφαλείας (όπως ραντάρ) που προβλέπεται να ληφθούν, θα στοιχίσουν περί τα 358 εκατομμύρια δολάρια. Τη χρηματοδότηση του έργου θα αναλάβουν τα υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών.

    Η ισραηλινή αστυνομία εκτιμά ότι κάθε εβδομάδα περνούν παράνομα τα σύνορα από την Αίγυπτο γύρω στα 100-200 άτομα -- καταζητούμενοι εγκληματίες, πρόσφυγες ή άνθρωποι που αναζητούν εργασία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 March 2010 - 11:30:32 UTC